Novinky a zajímavosti ze světa piva

zprávy ze všech pivovarů

Výstavu Země živitelka oživí dobré pivo z pivovaru Samson

Publikováno:před 2 dnyZdroj:Pivovar SamsonAutor:Jan Strnad, PRSamson

Pivovar Samson se po roce opět vrací na půdu výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích. Ve dnech od 22. do 27. srpna v pavilonu T1 představí své pivní klenoty, za které získal v posledních letech nejedno ocenění. Návštěvníci se mohou těšit na ochutnávky, autogramiádu fotbalistů SK Dynamo nebo ukázky správného způsobu čepování. Nebude chybět ani to nejzajímavější z historie i současnosti nejstaršího českobudějovického pivovaru, který patří do velké pivovarnické rodiny AB InBev. Tématem budou i novinky z hlediska udržitelného rozvoje ve světě pivovarnictví.

Stánek pivovaru Samson se základnou v pavilonu T1 nabídne program, který si návštěvníci vychutnají až do dna. Mezi tím budou moci potěšit své pivní chuťové buňky ochutnávkou piv z portfolia pivovaru. Program doplní soutěže o pěkné ceny nebo třeba fotokoutek. Příznivce fotbalu jistě potěší informace o navázání spolupráce s SK Dynamo, se kterými pivovar oslaví společný návrat do první ligy a uspořádá autogramiádu samotných fotbalistů.

„Velice nás těší, že se budějovický fotbal vrací do první ligy a že se nám s tímto nejvýznamnějším jihočeským fotbalovým klubem podařilo navázat spolupráci. Stejně jako Dynamo, i pivovar Samson prošel v poslední době rozsáhlými změnami. Výrazně jsme investovali do modernizace a díky znovunabyté vysoké kvalitě patříme opět do první ligy českých piv. Spojení s Dynamem nám tedy přišlo přirozené,“ říká Daniel Dřevikovský, generální ředitel pivovaru Samson.

Výstava Země živitelka připomíná, že je toho mnoho, za co naší Zemi můžeme být vděčni. Jedním z těchto darů přírody je i kvalitní chmel či sladovnický ječmen. Jako součást velké pivovarnické rodiny AB InBev se Pivovar Samson zařadil mezi špičku v oboru a výstavy se letos zúčastní již potřetí. Potvrzuje, že spojení tradice a moderních technologií je způsob, který přináší úspěch.

Společně s AB InBev se navíc ujímá velké výzvy, kterou přináší současnost. V rámci udržitelného rozvoje se zodpovědně staví k otázce nakládání s obaly, vodou, životním prostředím a energiemi.

Pivovar Samson na stánku představí svůj tmavý ležák, první československé nealkoholické Pito a silný speciál Bock. „V poslední době se rozšířil počet pivovarů a minipivovarů, které přicházejí se stále novými chutěmi. Škála požadavků zákazníka se tak značně rozšířila a jen tak něco ho neuspokojí. Musíme proto držet krok. V závěru roku jsme proto pro naše příznivce připravili speciál BOCK,“ říká sládek pivovaru Samson Radim Lavička.

Pivovar Samson, a.s., České Budějovice patří do portfolia společnosti AB InBev, která je největším světovým pivním koncernem. Mezi jeho další značky patří například Stella Artois, Corona či Foster´s. Česká republika jako pivní velmoc si v jeho portfoliu získává čím dál důležitější postavení, čemuž napomáhá investování do jejích tradičních značek, jako je právě Samson.

K česání chmele zahrají v pivovaru Buty nebo Forum

Publikováno:před 2 dnyZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská, PRZubr

Letos v pořadí již třetí akcí pro veřejnost, která se bude konat přímo v areálu pivovaru Zubr, je Dočesná se Zubrem 2019. Poslední srpnový den, tedy sobota 31. srpna, tak bude v Přerově patřit chmelu, pivu, hudbě a dobré zábavě. Vstup je zdarma.

„Již tradičně pivní sezonu startujeme dubnovou narozeninovou oslavou pivovaru, začátek léta vítáme Zubrfestem a již podruhé se s létem rozloučíme přímo v pivovaru na Dočesné. Srdečně zváni jsou všichni, kteří si chtějí užít příjemné odpoledne a večer přímo v pivovaru ve společnosti našeho piva i dobré zábavy,“ říká k akci Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Jak název akce napovídá, den bude věnovaný jedné ze surovin, bez které se žádné pivo neobjede, tedy chmelu. Po loňské premiéře Dočesné se Zubrem přímo v pivovaru si návštěvníci budou moci opět vyzkoušet, jak se ručně češe chmel a ti nejlepší česači budou odměněni tekutou cenou. „Zakládáme si na tom, že ctíme tradiční výrobu piva a touto akcí se vracíme k jedné z dalších tradic, které se k pivu a pivovarnictví vážou. Dočesné se v minulosti často konaly přímo v pivovarech na oslavu zakončení sklizně chmele a letošní úroda ukazuje, že po loňském hubenějším roku máme opět co slavit,“ dodává Tomáš Pluháček.

Areál pivovaru se v sobotu 31. srpna návštěvníkům otevře v 13:30 hodin. Na pódiu se vystřídají kapely Recykl Beat, Ukulele Troublemakers, Metallica Revival, Forum a celý program zakončí oblíbení Buty. Program zpestří také vystoupení Železného Zekona, soutěže v česání chmele a soutěže s pivní tematikou. Vstup je zdarma. Na čepech bude pro návštěvníky připravena široká nabídka piv Zubr včetně dvou speciálů – letní limitované edice jedenáctky Zubr Polotmavý a prvního podzimního speciálu, kterým je světlý ležák Zubr Extra hořký 12,5 %. Ten hned následující týden po Dočesné zamíří i do výčepů vybraných provozoven.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A, známky CHZO "České pivo" a více než 90 ocenění z prestižních tuzemských i zahraničních degustačních soutěží. Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, absolutní šampion degustační soutěže Zlatý pohár Pivex – PIVO 2018, vítěz v kategorii ležáků v ročnících 2019, 2018 a 2017 a trojnásobný vítěz soutěže České pivo v kategorii jedenáctistupňových piv. Držiteli ocenění jsou i další piva z produkce pivovaru. Zubr Gold je absolutním vítězem soutěže o Zlatý pohár PIVEX – PIVO 2019 a Zubr Premium získal v mezinárodní degustační soutěži European Beer Star 2018 první místo v kategorii Bohemian-Style Pilsner. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.

Rekvalifikační kurzy VÚPS

Publikováno:před 17 dnyZdroj:VÚPSAutor:Jaromír Fiala

Pivovarnické a sladovnické práce (VII. běh) a Sanitační technik nápojových cest (II. běh).
Kurzy probíhají dle akreditace MŠMT, stačí ukončené střední vzdělání (maturita není třeba), v Praze a v Brně (dle zájmu uchazečů). Oba kurzy budou zahájeny začátkem října 2019. Výuka probíhá v mikrobiologických a analytických laboratořích VÚPS, školících prostorech Výzkumného senzorického centra, čtvrtprovozních a poloprovozních pivovarech. Lektory jsou zaměstnanci VÚPS a pracovníci z pivovarsko - sladařské praxe (celkem 37 lektorů).
Přihlášky do kurzů je možné zasílat do 31. srpna 2019. Více informací na: https://beerresearch.cz/vzdelani-skoleni/rekvalifikacni-kurzy/

Pivo se záminkou

Publikováno:před 2 dnyZdroj:BezPolitickéKorektnosti.czAutor:Ladislav Jakl

Zamlada jsme přemýšleli, jak běžné denní popití nějak ozvláštnit. Přece nebudeme pít jen tak bez příčiny. A tak jsme si dali práci a na každý den našli v kalendáři nějakou záminku.

Jednou to byl státní svátek Burundi, jindy Den rumunských chovatelů drůbeže. A najednou to pití mělo smysl. Ještě dvě rundy na Burundi! Ale dnes nám témata nabízí samo pití. A pochopitelně i pivo. Tak proč neudělat tematické svátky piva? Zákazníkům to třeba otevře nové obzory, ale hlavně se pro ně ochutnávání stane zábavou, která má jaksi vyšší ideové krytí.

Pár takových možných témat vám teď nabídnu. Co takhle udělat dny s názvem: Obilí, to není jen ječmen! A na čep, popřípadě do lednice dát piva vyrobená s použitím jiných sladů (nebo nesladovaného zrna) než ječných. Nabízí se toho spousty. Piva pšeničná (třeba od náchodského Primátora, Velena z Černé Hory nebo Herolda z Březnice), dále piva žitná (rozhodně Režnou Báru z pivovaru Chomout, Tlustý netopýr z Antoše nebo No Idols! od Clocka) a také ovesné stouty (například Kláru z Pacova, ovesný stout z pivovaru Kamenice nebo tentýž styl z pivovaru Sibeeria). Hostům k tomu můžeme nabídnout neječné přísady v misce k zobání.

Anebo si můžeme udělat sváteční dny odvozené od nějaké lokality. Třeba teď hodně frčí pivní styl na základě kvašení typu New England. Jsou to příjemně nakyslá piva s mléčným zákalem, pocházející z amerického severovýchodu. Nová Anglie se říká pruhu států od New Yorku na sever až k Mainu na kanadské hranici. Tam mají svůj domov některé výtečné pivovary, ale styl NE se v posledních letech zabydlel i u nás. A tak si můžeme dát třeba Hop Factor z plzeňského pivovar Beer Factory, z pivovaru Máša kousek NEIPA, London Fog ze Zíchovce, Sakra od Zhůřáka, New England IPA z pražského Cobolisu nebo stejný styl z pivovaru Mordýř. A na bar můžeme dát třeba mapu Nové Anglie a nějaké ty pohlednice z Bostonu a okolí.

Nebo si jako téma zvolíme hořkost a příslušné tematické dny můžeme třeba nazvat Dny s hubou nakřivo. Hořkost se u piv udává v jednotkách IBU (jeden miligram izoalfa hořkých kyselin na litr piva) a i v domácí produkci se najdou hodně drsné kousky. Pro porovnání: plzeňský Prazdroj má nějakých 37 IBU, hořké ejly mívají nad 50, piva typu IPA nad 60 nebo také o hodně víc. A aby ta huba šla nakřivo pořádně, zařadíme do téhle přehlídky piva od stovky IBU nahoru. Rovnýma 100 IBU úsměv zkřiví pivo s výřečným názvem Jak jsme popustili uzdu své bezmezné představivosti z pivovaru Lucky Bastard nebo Man Boob Enhancer Brutal IPA od Zhůřáka, 111 IBU má kousek Veterans of Future Wars z Radničního pivovaru v Jihlavě, pivo se slovní hříčkou v názvu Falk:On #4 z pivovaru Falkon zkroutí jazyk dávkou 115 IBU. Už pořádných 120 IBU mají v sobě Triple IPA z pivovaru Nomád, který se nedávno pevně usadil v Děčíně, Frozen Waste z plzeňského Ravenu či Dno pytle Černobyl z pivovaru Chotoviny. Vše pak přebíjí a přepíjí IPA 24 Pohutukawa z frýdlantského Albrechtu.

A pokud se zákazníkům zalíbí honba za vysokými čísly, můžeme připravit barový festiválek ultra silných piv. Mohl by se jmenovat třeba Ukrutně silný týden. A tam by se mohla objevit třeba jedenadvacítka Tripel od Lucky Bastarda, Pivovar Falkon produkuje Triple Idiota, což je třiadvacítečka, v Pivovaru U Bulovky dělají parádní Sládkovu pětadvacítku, pětadvacítka je i Ale Helper z pivovaru Kytín nebo triple Elephant z Beskydského pivovárku, Královská Zlatá labuť ze Zvíkova či Černé Cucu vyrobené ve spolupráci pivovarů Chroust a Zíchovec mají sílu šestadvacítky, v dřevěném sudu stařené BarleyWine Barrel Aged od Matušky je dokonce osmadvacítka a pivovar Loď, upoutaný na Dvořákově nábřeží u Šefánikova mostu, nabízí čtyřiatřicítku, která se nemůže jmenovat jinak než Titanic.

A podobných přehlídek si pro svůj podnik můžete vymyslet ještě mnoho. Třeba Ostrý týden, nabízející piva okořeněná chilli nebo jalapeńos, nebo Piva pěti kontinentů (to vám dodá Pivní Mozaika nebo BadFlash), popřípadě pokud máte koho za barem obléci do dirndlu, rozhodně zkuste Bavorské dny.

Tyhle drobné přehlídky mohou být nejen zdrojem zábavy pro vaše návštěvníky, ale také bezvadnou příležitostí znovu a znovu upozornit na svůj podnik nějakou tou tematickou kampaní.

Jubilejní ročník soutěže Pivní speciál roku je vyhlášen

Publikováno:před 4 dnyZdroj:Naše voda

Jubilejní desátý ročník soutěže speciálních a neobvyklých piv vyrobených komerčními pivovary v České republice CEREVISIA SPECIALIS – PIVNÍ SPECIÁL ROKU zahajuje. Informoval o tom Josef Vacl ze společnosti PORT, spol. s.r.o.

Soutěžit se bude v tradičních kategoriích, jako jsou světlá speciální piva (13,0 a více % EPM), dále polotmavá a tmavá speciální piva (13,0 a více % EPM, barva 20 j. EBC) a vyšší a v kategorii neobvyklá piva. Tímto pojmem se rozumí např. pšeničná piva, míchaná piva (beercoolery), ochucená piva vyráběná v našich podmínkách neobvyklou technologií, míchané nápoje na bázi nealkoholického piva. Vyhlašovatelem soutěže je společnost PORT spol. s r. o., odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.(VÚPS). Uzávěrka přihlášek je 20. září 2019.

„Když jsme se soutěží před deseti lety přišli, nebyla obliba pivních speciálů zdaleka taková, jak je tomu dnes. Dá se s trochou nadsázky říci, že pivovar, který speciály nevaří, jako by nebyl, “ uvedl František Frantík z VÚPS, který je hlavním organizátorem soutěže. „Platí v plné míře, že pivní speciály se již trvale zabydlely do nabídky snad všech pivovarů u nás, a co je hlavní, staly se pevnou součástí české pivní kultury, kterou svou rozmanitostí rozvíjí a pivní trh si je žádá stále více,“ dodal Frantík.

Hodnocení soutěže se opět uskuteční v senzorickém centru VÚPS. Dvacetičlenná hodnotitelská komise je rozdělená na dvě subkomise. První, dvanáctičlenný panel expertů, je složený z pracovníků VÚPS doplněných o nezávislé odborníky z dalších odborných institucí jako např. z VŠCHT Praha a Zemědělské univerzity v Praze. Druhý, osmičlenný panel reprezentantů, tvoří významné osobností, které pivo a pivovarskou problematiku dobře znají, ale nezabývají se jeho hodnocením profesionálně, jako jsou lékaři, novináři i manažeři. „Loňský ročník byl rekordní a doufáme, že i ten letošní jubilejní nabídne řadu zajímavých piv“ uvedl Vacl.

V soutěži CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku 2018 se vítězem kategorie světlá speciální piva stal Radegast Extra Hořká 15 ze skupiny Plzeňský Prazdroj, a.s. V kategorii polotmavé a tmavé pivní speciály zvítězilo pivo Černá Barbora, kterou uvařily Pivovary Staropramen s.r.o. V kategorii neobvyklých piv degustátorům nejvíce chutnalo a o první místo se podělila piva VELEN z Pivovaru Černá Hora a.s. a Bernard IPA z Rodinného pivovaru Bernard a.s. V kategorii svrchně kvašených piv typu ale se vítězem stal Master Red IPA z Plzeňského Prazdroje, a.s. Cenu předsedy poroty za nejvíce nominací, kterých u obou porot získalo 18, obdrželo pivo PRIMÁTOR Stout. Podmínky soutěže a také informace a snímky z uplynulých ročníků jsou k dispozici na www.beerresearch.cz a www.certum.cz.

Výsledky soutěže budou oznámeny 16. října 2019 na setkání s úspěšnými pivovary, podobně jako v loňském roce, v Pivovarském domě v Praze.

Dudák – Měšťanský pivovar zve na oslavy 370 let od svého založení

Publikováno:před 4 dnyZdroj:Za krásnější VimperkDudák

Především rodinám s dětmi je určena akce, kterou k příležitosti 370 let od svého založení na sobotu 24. srpna připravil strakonický pivovar Dudák. Rok vzniku 1649 z něj činí jeden z nejstarších pivovarů takové velikosti v republice, navíc se jedná se o jediný pivovar v republice, který vlastní město a zůstává tak čistě v českých rukou.

Na tento den je naplánováno mnoho divácky atraktivních akcí – koncerty, den otevřených dveří, sportovní odpoledne, na nádvoří se bude konat sraz historických automobilů. Vstupné bude po celý den zdarma. Zároveň budou mít návštěvníci tento den jednu z posledních možností ochutnat nefiltrované výroční pivo 1649.

Brány pivovaru budou otevřené od 8 do 14 hodin. Skupiny zájemců budou průvodci provádět v půlhodinových intervalech. „Rádi ukážeme návštěvníkům prostory varny, spilky a sklepa. Otevřené kádě na spilce pokryté nádhernou kvasnou dekou už dnes nejsou úplně běžnou součástí výroby větších pivovarů a možnost ochutnat nefiltrované pivo přímo z ležáckého tanku, je pak samotným vrcholem exkurze,“ uvádí sládek Vlastimil Matej, který bude jedním z průvodců.

V prostoru pod pivovarem bude stát velké podium, na kterém se budou během celého dne střídat kapely. Vystoupí zde Prácheňský soubor písní a tanců, Mladá dudácká muzika, Zakázaný ovoce, Narttu, Cimbálová muzika Milana Broučka. „Hlavními hvězdami večera budou naší návštěvníci,“ říká ředitel strakonického pivovaru Dušan Krankus.

Na dvoře pivovaru budou parkovat historické vozy značky Trabant, prohlédnout si je bude možné od 15 do 17 hodin.

Pivovarští ale také myslí na sport. Zájemci o sportování si mohou vyzkoušet šest druhů různých sportovních odvětví, které budou svou činnost předvádět v prostoru u mostu a směrem na Podskalí. Basketbalisté, fotbalisté, florbalisté, házenkáři, lední hokejisté a vodní pólisté budou prezentovat zajímavé ukázky svého sportu všem příchozím a co je důležité, ti budou mít možnost si sport vyzkoušet pod vedením úspěšných strakonických sportovců.

„Akce pivovaru jsou hojně navštěvované. Jsme rádi, že jsme tuto nabídku dostali a hosté si mohou vyzkoušet základy vodního póla, což je pro Strakonice výjimečně úspěšný sport. Bereme toto odpoledne i jako zajímavou náborovou akci,“ uvádí Marek Fügner, předseda oddílu strakonického vodního póla. Pro zajímavost vodní pólistky se letos stal po čtrnácté mistryněmi republiky. Některé hráčky reprezentovaly Strakonice i na světové Univerziádě v italské Neapoli.

Vodní polo se bude hrát přímo v Otavě v lokalitě před pivovarem. Jedinečná scenerie s hradem na jedné straně a pivovarem na druhé, bude lákat i řadu strakonických fotografů. Pivovar a sportovci úzce spolupracují od minulého roku. Společně například nafotili zajímavý kalendář, který propaguje pivovar i jednotlivé strakonické sporty.

Týden na to – 30. srpna se na dvoře pivovaru bude hrát divadelní představení. Místní ochotníci ze souboru Čelakovský zde sehrají komedii od Miroslava Horníčka Dva muži v šachu. Kus, který režíroval Petr Záleský, má naplánovaný začátek na 19.30.

„Úzce spolupracujeme s místními sportovci, jsme rádi, že k nám přijdou zahrát i místní ochotníci. Přes léto jsme podpořili i místní nemocnici naším nealkoholickým pivem a pacienti, kterým to lékaři schválili, pili přes léto naše pivo zdarma. Prý jim velice chutnalo,“ uzavírá ředitel pivovaru Dušan Krankus.

Pivovar nemocnici podpořil částkou 50.000 korun. Část dodal do nemocnice v nealko pivech, zbytek si převezme ředitel nemocnice Tomáš Fiala během slavnostní akce v pivovaru.

Pivovar Klášter otevřel své dveře veřejnosti

Publikováno:před 5 dnyZdroj:Boleslavský deníkAutor:Michaela BarvováKlášter

Několik prázdninových sobot se nabídla zájemcům možnost navštívit výstavu Muzea města Mnichovo Hradiště 'Od hospody k hospodě aneb Na jedno do muzea'. Jako bonus se naskytla příležitost projít si s průvodcem Pivovar Klášter v Hradišti nad Jizerou a ochutnat místní zlatavý mok. 17. srpna jsme u toho byli i my.

Výstava v Mnichově Hradišti nabízí pohled do prvorepublikové hospůdky vybavené původním zařízením, cedulemi i nádobím a také několik prostřených stolů z hospod nejrůznějších historických období. Kromě stylizované části jsou k vidění historické fotografie hospod, hostinců a hotelů, jídelní lístky nebo pozvánky i vstupenky na společenské akce. Pro děti je připraveno několik zábavných aktivit, jako slovní kvíz, pivní hlavolam či malování vlastních pivních podtácků.

Muzeum také nabízí občerstvení v muzejní hospůdce v podobě piva a pomerančové limonády. Jako suvenýr si můžete odnést tři lahve klášterského piva ve speciálním balení s motivy Mnichova Hradiště vytištěném pouze k příležitosti této výstavy.

Výstava je přístupná do 1. září, vstupenka platí pro celou expozici muzea.

Exkurze do pivovaru začala pohledem do historie místa, která mluví o cisterciáckém klášteře, z něhož zbyl jen lomený portál, část podlahy a krypta. Pivo se začalo v Klášteře vařit v roce 1570 v místech ležících pod dnešním pivovarem. Ten vznikl až v roce 1864.

Po prohlídce venkovních prostor pokračovala procházka do úpravny vody, kde pivovar k hlídání kvality vody používá pstruhy, a také do varny, jediné nadzemní části výroby piva. Z varny se pivo přesune do spilky, kde kvasí asi 8—10 dní. Po vykvašení pivo putuje do ocelových ležáckých tanků, ze kterých průvodce při exkurzi točí nefiltrované pivo na ochutnání. Po odležení se pivo přefiltruje v přetlačných tancích a pak už putuje do stáčírny a ke spotřebitelům.

Velkopopovický Kozel hledá nejlepší řemeslníky

Publikováno:před 6 dnyZdroj:České nápojeVelké Popovice

Poptávka po práci řemeslníků se v posledních letech stále zvyšuje a zákazníci také stále více požadují kvalitně odvedenou práci. Většina lidí ale uvádí, že najít kvalitního řemeslníka je obtížné. Lidé se při výběru řemeslníků nejčastěji orientují podle doporučení svých známých – často pak ale nejsou s kvalitou odvedené práce spokojeni. Pomoc při hledání těch nejlepších řemeslníků přináší Velkopopovický Kozel společně s webovým portálem Nejřemeslníci.cz. Ti nejkvalitnější řemeslníci od nich na základě autentických hodnocení obdrží značku kvality – Kozlovu pečeť poctivosti.

Práce řemeslníků jsou stále žádanější. Podle údajů databáze Nejřemeslníci.cz lidé poptávají řemeslné práce o 52 % více, než před třemi roky. Nejžádanější jsou dlouhodobě práce zedníků, elektrikářů, truhlářů, instalatérů a klempířů. U zákazníků však postupně rostou nároky a při poptávání řemeslníků mění své preference. Zatímco dříve při výběru řemeslníka rozhodovala hlavně cena zakázky, dnes si podle průzkumu agentury ppm factum pro Velkopopovického Kozla 73 % zákazníků vybírá řemeslníka především podle referencí o kvalitě jeho práce, za niž jsou ochotni si připlatit.

Více než 80 % respondentů zároveň uvedlo, že najít kvalitního řemeslníka není snadné. Obvykle si lidé řemeslníky vybírají na základě doporučení svých známých. „Doporučení z okolí známých může ale dopadnout tak, že lidé nebudou s kvalitou práce spokojení, protože nemají o řemeslníkovi aktuální informace. Nevýhodou tohoto způsobu rozhodování je také skutečnost, že zákazník nemá srovnání od vícero lidí. Ať už v poskytnutých technologiích, termínech, realizace, ceně, ale především poskytované kvalitě,“ říká Tomáš Čech z portálu Nejřemeslníci.cz.

Velkopopovický Kozel společně s největší poptávkovou službou v oblasti řemesel v Česku Nejřemeslníci.cz nyní přicházejí s řešením, které lidem umožní snadno nalézt ty nejlepší řemeslníky ve svém oboru. Lidé, kteří jsou opravdu spokojeni s kvalitou práce řemeslníka, mu mohou na webu Nejřemeslníci.cz udělit Kozlovu pečeť poctivosti. Ta je určena pouze pro řemeslníky, kteří bezchybně odvedou práci – a ještě udělají něco navíc.

„Celou historii Velkopopovického pivovaru provází úcta k řemeslu, respekt k tradici a zasloužená odměna za dobře odvedenou práci. Kozlova pečeť poctivosti vznikla jako ocenění řemeslníků, kteří při své práci jdou o pomyslný metr dál – opraví to, co jiní vyměňují, vypořádají se s neočekávanou komplikací či dodrží i šibeniční termín. Kozlovou pečetí poctivosti chceme ocenit fachmany, kteří dělají svou práci poctivě a srdcem – a zároveň pomoci lidem najít skutečně poctivé řemeslníky,“ říká Lucie Pazderská, senior brand manager Velkopopovického Kozla.

Za dobře odvedenou práci historicky bývalo zvykem zvát řemeslníka na pivo. A právě na tuto tradici chce Kozel navázat i dnes. Kromě ocenění a zvýšení atraktivity pro zákazníky dostanou totiž nositelé Kozlovy pečeti poctivosti jako odměnu také pivo Kozel Mistrův ležák. „Kozlova pečeť mi pomáhá získávat zajímavé zakázky i nové zkušenosti, které mě posouvají kupředu. Kozlova pečeť je určitě motivací i pro ostatní řemeslníky a zvyšuje tak důvěru v celou naši branži,“ hodnotí řemeslník Pavel Vacek, který dodává zákazníkům dveře a obložkové zárubně.

Velkopopovický Kozel a Nejřemeslníci.cz budou také pravidelně sestavovat žebříček nejpoctivějších řemeslníků podle podílu Kozlových pečetí poctivosti, které jim zákazníci udělili. 5 % nejlepších získá zlatou Kozlovu pečeť poctivosti, dalších 10 % stříbrnou a 15% bronzovou.

Tankový Pilsner Urquell na dovolené? V devíti zemích je 144 hospod

Publikováno:před 7 dnyZdroj:Region PlzeňPrazdroj

Dopřát si ten nejčerstvější ležák Pilsner Urquell přímo z tanku i při letní zahraniční dovolené je čím dál tím snadnější.
Plzeňský Prazdroj za poslední dva roky výrazně zvýšil počet zahraničních tankoven, které prémiový ležák nabízejí. V celkem devíti evropských zemích je jich nyní již 144, o 56 více než v létě 2017.

Nejvíce tankoven s pivem Pilsner Urquell je na Slovensku, a to 78. Zajít si na vychlazený plzeňský tankový ležák je už možné ve všech slovenských regionech. „Nabídka je opravdu široká a skoro nepoznáte, že již nejste v Česku,“ říká emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Na druhém místě je sousední Německo, kde je celkem 21 tankoven Pilsner Urquell, které jsou situované v Berlíně a Hamburgu. Třetí místo pak zaujímá Itálie s dvanácti tankovými hospodami. „Jsou umístěny zejména v turisticky nejatraktivnějších místech, jakými jsou Řím, Florencie, Milán nebo předměstí Benátek v Mestre. Jedna tanková hospoda je taky v populárním alpském olympijském středisku Oulx nedaleko Turína,“ říká Václav Berka. Na své si přijdou milovníci plzeňského ležáku i ve Velké Británii, kde ho nabízí celkem 11 tankoven.

Nejvzdálenějšími destinacemi, kde si lze tankový Pilsner Urquell vychutnat, jsou irský Dublin, švédský Stockholm nebo severoanglický Leeds. „Tankové pivo převážíme ve speciálních kontejnerech. Zvláště v letní sezóně je ideální, pokud jsou při přepravě kontejnery v chlazeném prostoru, aby se zamezilo zteplání piva. Hlavní je dodat pivo do cílové destinace co nejrychleji a nejšetrněji, aby neztratilo čerstvost, což je hlavní benefit tankového piva,“ doplňuje Kamil Růžek, obchodní sládek pro exportní trhy Prazdroje.

Pivovar přitom počítá s tím, že počet zahraničních tankoven s ležákem Pilsner Urquell bude i nadále růst. „Další tankové hospody budou přibývat, a to zejména v Německu, Švédsku, Itálii nebo Polsku. Zvažujeme také otevření první tankovny v Rumunsku,“ říká Kamil Růžek.

Výčepní ze zahraničních tankoven procházejí školením, aby kvalita čepování byla stejná jako v nejlepších českých hospodách. „Školení zahraničních výčepních se věnujeme stále s větší intenzitou. Celosvětově jsme již vytrénovali více než 1 000 výčepních, kteří umí správně načepovat hladinku. Cílem je pak mít ve všech tankových hospodách tzv. Brewery Tapstery, kteří projdou školením přímo v pivovaru v Plzni a jsou zárukou řádné péče o pivo. Tankové provozovny jsou vlajkové lodi naší značky na každém trhu, a je tedy nutné, aby péče o pivo i čepování v nich byly na nejvyšší úrovni a mohly tak inspirovat další hospody a restaurace,“ dodává Kamil Růžek. Vyškolení Tapsteři pak zároveň školí další výčepní v jednotlivých zemích.

Vůbec nejvíce – hned čtyři Tapsteři – jsou v budapešťské pivnici Szimpla Kert, která je s roční výtočí 1 800 hektolitrů největší zahraniční tankovnou Pilsner Urquell.

Pilsner Urquell tankové hospody

Maďarsko
1 Budapešť Anker’t Paulay Ede u.33
2 Budapešť Szimpla Kert Kazinczy u. 14
Irsko
3 Dublin The Bridge 1859 13 Ballsbridge Terrace
4 Dublin Lemon and Duke 1 Royal Hibernian Way
Itálie
5 Řím Scholars Lounge Via del Plebiscito 101
6 Milan Cheers pub Via Casoretto 8
7 Bovoleno VR Bar San Pierino Via S.Pierino 70
8 Modena Mr Brown Via dei Gallucci 3
Německo
9 Berlín Klunkerkranich Karl Marx – Strasse 66
10 Berlín Stock und Stein Wuhlischstasse 43
11 Berlín Kohlenquelle Bezirk Pankow
12 Berlín Inselgarten Alt Treptow 6
13 Berlín Tanta Lizbeth Bezirk Friedrichshain Kreuzberg
14 Berlín Birgit und Bier Schleusenufer 3
15 Hamburk Wald Grossneumarkt
Polsko
16 Varšava Bohemia Jana Pawla 11 23
17 Varšava Ceska Chmielna 35
18 Varšava Aioli Mini Plac Konstytucji 5
19 Varšava Ceska Swidnicka 8A
20 Krakov The Tank bar Meiselsa 18
Rakousko
21 Vídeň Wirtshaus Sattel Freyung 6
22 Vídeň The Brickmakers Ale Zieglergasse 42
23 Vídeň It’s all about the meat Baby Franz Josef – Kai 3
24 Vídeň Badeschiff Donaukanal
25 Graz Propeller Zinzendorfgasse 17
Slovensko
26 Košice Pilsner Urquell Pub Námestie Osloboditel´ov 1
27 Košice Pub u Kohuta Hrnčiarska 23
28 Bratislava Orim Restaurant Saratovská 10/A
29 Bratislava Reštaurácia Alfa 1 Jiráskova 1
30 Bratislava U Smädného Mnícha Ľudovíta Fullu 1, Karlova Ves
31 Bratislava Hostinec U Deda Zálužická 49
32 Bratislava Kolkovna Restaurants River Park Dvořákovo nábrežie 10
33 Bratislava Piváreň U Bizóna Hraničná 825/2
34 Bratislava Kolkovna Eurovea Pribinova 8
35 Bratislava Mamut Pub Ferienčíkova 2372/13
36 Bratislava Randal Karpatská 3089/2
37 Bratislava Knajpa Černockého 2256/2
38 Nitra Irish Times Pub Kupecká 12
39 L. Mikuláš Route 66 Garbiarska 627
40 Trnava Piváreň Pilsner Urquell Šafárikova 16
41 Trnava Reštaurácia Relax Starohájska 6868/10
42 Senica Pivný Bar - Ag Play Janka Kráľa 727
43 Banská Bystrica Pilsner Restaurant Námestie SNP 17
44 Banská Bystrica U Richtára Námestie SNP 11
45 Malacky Plzeňská Reštaurácia Jesenského 3
46 Topoľčany Hospůdka u Švejka Nám. M. R. Štefánika 2/5
47 Nové Zámky Chilli Pub Svetozára Hurbana Vajanského 74
48 Galanta Piváreň Oáza Z. Kodálya 784/1
49 Prievidza Miki Bar - Pivárska Bašta Stavbárov 13
50 Prievidza Piano Club Energetikov 193/29C
51 Poprad Pizzeria Utopia Dostojevského
52 Poprad Piváreň a Reštaurácia Hodovňa 1. mája 215/5
53 Senec Country Saloon Slnečné jazerá - sever 2467
54 Š. Pleso Hotel Toliar Štrbské Pleso 21
55 Žilina Plzenská reštaurácia & pivárium Mariánske námestie 2
56 Partizánske UniSport Nitrianska 13
57 Trenčín Fontaine D´OR TN Štúrovo námestie 133/18
58 Trenčín Boston Pub Zlatovská 2175/20
59 Šamorín Koliba Dubová, Čilistov
60 Bojnice Piváreň Meridiana Prievidzská cesta 55
61 Bojnice Piváreň Meridiana 2 Prievidzská 1241/55
62 Piešťany Piváreň u Páva Sad A. Kmeťa 1806/9
63 Piešťany Piváreň u Čiernej pani Teplická 2283/44
64 Hlohovec Piváreň na Rinku Mútne 169
65 Zvolen Piváreň West E. P. Voljanského 1
66 Podhájska Gazdovský Dvor Termálna
67 Pezinok Charlie Urquell Pub Radničné námestie 4651/1
Švédsko
68 Stokholm Bar Central Skanegatan 83
69 Stokholm Bar Central Birger Jarlsgatan 41
70 Stokholm Ile Roi Usine Fleminggatan 7
71 Gothenburg Gyllene Prag Sveagatan 25
Velká Británie
72 Londýn White Horse 1-3 Parson’s Green
73 Londýn Strongroom 120 -124 Curtain Road
74 Londýn Draft House 14-15 Seething Lane
75 Londýn Draft House Chancery Lane
76 Londýn Draft House Old Street
77 Londýn Globe Moorgate
78 Londýn The Duck and Rice 90 Berwick Street
79 Londýn Pergola 5 Kingdom St,
80 Londýn Galvin Hop 35 Spital Square
81 Cambridge Grain and Hop 69-76 Regent Street
82 Leeds Headrow House Bramley’s Yard 19
83 York Star in the City Station Road
84 Manchester Albert Schloss 27 Peter Street
85 Manchester The Smokehouse and Cellar Lloyd Street
86 Manchester Cooper Hall Dale Street
87 Liverpool Porky's Ski Hütte A 5038
88 Edinburgh Brewhemia 1A Market Street


Strakonický pivovar Dudák vzešel z popela třicetileté války. Slaví 370 let

Publikováno:před 8 dnyZdroj:iDNES.czAutor:Lukáš MarekDudák

Strakonický měšťanský pivovar v srpnu oslaví výročí svého založení. Největší období rozkvětu zažil v minulém století a vrcholilo na začátku 90. let, kdy byl výstav 226 tisíc hektolitrů. Dodnes tam mají jako jedni z mála otevřené kádě, ve kterých zraje pivo.

Země česká byla tehdy zdecimovaná třicetiletou válkou a ve Strakonicích možná přemýšleli, jak pozvednout obyvatele na duši i těle. No přece pivem, napadlo nejspíš někoho, a tak byl v roce 1649 založen měšťanský pivovar.

Jeho vznik měl pravděpodobně i jiné důvody a časově to byla trochu souhra náhod, každopádně koncem srpna budou ve Strakonicích ve velkém slavit výročí 370 let. To dělá z dnešního Dudáka jeden z nejstarších pivovarů u nás.

„Historie vaření piva ve městě však sahá ještě mnohem dál, oficiálně až do roku 1367, kdy se podařilo získat várečné právo listinou od Bavora IV.,“ zdůrazňuje sládek Vlastimil Matej. Je ovšem více než pravděpodobné, že se vařilo už předtím i bez práva, a to v desítkách domů.

Původní sídlo pivovaru bylo asi o 200 metrů blíž k centru, než je tomu dnes, až v roce 1874 se přestěhoval do současných prostor. „Zajímavé je také to, že až do roku 1909 fungoval ještě panský pivovar přímo na hradě,“ připomíná Matej.

Ale zpátky do roku 1649. Udělení várečného práva znamenalo třeba i to, že Bavorové získali pro své vepře z každé várky tunu mláta a rychtáři platili tři nebo čtyři pasovské denáry. A samozřejmě i příjmy se přesouvaly do pokladny vrchnosti. Sídlo měšťanského pivovaru bylo v domě s číslem popisným 47, jehož součástí byla i sladovna. „Ta byla v prostorách areálu až do 70. let minulého století. Dnes jsou tam byty,“ zmiňuje sládek.

Problémy v minulosti byly třeba s nedostatkem kvalitní vody, kterou brali z městské kašny a z řeky Otavy. Časem samozřejmě i do Strakonic dorazila průmyslová revoluce, která měla dopad i na pivovar. V letech 1873 až 1874 tak v Podskalí u břehu Otavy vznikl parostrojní pivovar.

Pak už se pivo stále více vyrábělo způsobem spodního kvašení a kromě desítky a dvanáctky to byla i třináctka speciál. Do hospod mířilo v dřevěných sudech, ale na přelomu století už začali používat i lahve.
Období válek bylo složité

„Ne vždy se ale dařilo. Především v období válek to tak slavné nebylo. Vařila se třeba sedmička. Velký zlom nastal po druhé světové válce v padesátých letech. To pivovar zaznamenal asi největší rozmach,“ vypráví Matej. V roce 1948 ho znárodnili a začlenili do podniku Jihočeské pivovary České Budějovice. „Bylo to jednoduché. Každý pivovar měl nějaké své území a zaručený odbyt,“ vysvětluje sládek.

Výroba tak ve Strakonicích vrcholila na začátku 90. let. Rekordní roční výstav je z roku 1990, kdy dosáhl 226 tisíc hektolitrů, o dva roky později to bylo ještě 224 tisíc. Pak nastal postupný pokles o desítky tisíc hektolitrů ročně až třeba na 77 tisíc v roce 2004. Propad se nakonec podařilo zastavit a loni meziročně po dlouhé době výstav opět stoupl.

Jak město koupilo Dudáka
Zajímavá je i novodobá část historie. V ní je naprosto zásadní rok 2004, kdy došlo k dohodě, že od státu koupí pivovar město. Zájem o něj mělo už dříve. „Počítáme s provozováním pivovaru,“ uvádí v roce 2003 tehdejší místostarosta Pavel Pavel. Tehdy muselo vedení města navíc vyvracet, že by společnost obratem zase prodalo.

Pivovar vlastnil stát prostřednictvím podniku Pivovary České Budějovice a provozovalo ho ministerstvo zemědělství.

Koupě však nebyla vůbec jednoduchá, protože o společnost se ucházelo hned několik vážných zájemců, ministerstvo dostalo šest dalších privatizačních projektů. Město ale dál bojovalo a ministr financí Bohuslav Sobotka pak v září 2003 doporučil vládě, aby ho Strakonice získaly.

Účetní hodnota byla tehdy údajně odhadnuta na 118 milionů korun, ministerstvo zemědělství pak chtělo 50, ale ministerstvo financí se rozhodlo prodat za 70 milionů.

Přestože to byla z hlediska převodu nejistá doba, uvnitř se ve stejný čas začalo například s výrobou nealkoholického Nektaru. A v 10. ročníku soutěže o nejhezčí pivní etiketu, tácek, korunku a sérii etiket za rok 2003 se v sérii etiket hlasujícím nejvíce líbily právě oválné nálepky ze Strakonic.

Plánovaná privatizace se dál vlekla a přesunula se až na rok 2004. „Dali jsme určitou nabídku a teď čekáme,“ oznamuje na jaře starosta Pavel Vondrys. Nakonec vláda schválila prodej až v říjnu. Strakonická radnice ho získala formou přímé koupě a zaplatila za něj 68,2 milionu korun, které požadovalo ministerstvo financí. Tehdy se mluvilo o zisku rodinného stříbra zpět do svého vlastnictví a pivovar se stal opět měšťanským od ledna 2005.

„Dnes čelíme veliké konkurenci, kdy se nemůžeme srovnávat například masivní reklamní kampaní, tak to zkoušíme jinak. Nechceme být závislí třeba jen na vývozu a snažíme se získávat stále více zákazníků v regionu. Myslím, že jsme se vydali na nějakou cestu, která má směr,“ dodává Matej.

Proto po kraji vznikla už celá řada stylových restaurací, takzvaných Dudákoven. Ke kulatému výročí pak pivovar uvařil i speciální pivo s názvem L. P. 1649.

Kromě toho, že si v Dudáku zakládají na tom, že jejich pivo není pasterované, tam mají ještě jednu výjimečnost. „Pivo zraje přímo v otevřených kádích, a ne jako ve velkých provozech v uzavřených tancích,“ uzavírá ředitel pivovaru Dušan Krankus

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.23.08.2019 16:157.558/7.558