Novinky a zajímavosti ze světa piva

zprávy ze všech pivovarů

Crafted Postcovid Beer & Music Festival

Publikováno:před 4 dnyZdroj:Crafted Postcovid BeerAutor:Tomáš Benda, PR

Během 3. a 4. června 2022 proběhne v Mystic Skateparku na pražském ostrově Štvanice Crafted Postcovid, Beer & Music Festival. “Jedná se o festival deseti pivovarů, které byly založeny či začaly vařit během covidového období 2020 - 2022 a přivezou svá excelentní piva. Chceme ukázat, že i během omezení lock-downu se vyplatí dělat dobré věci a že odvaha a víra pomáhá i v těžkých časech.” charakterizoval akci Tomáš Benda, sládek pivovaru Psychovar a jeden z pořadatelů.

Stánky pivovarů budou doplněny chutným občerstvením od sýrových pochoutek, přes veganskou kulinářskou kuchyni po masová degustační sousta. Během debužírování budou akci doprovázet DJ’s, večer pak na přilehlé stagi budou vystupovat kapely, které jsou špičkami ve svém oboru.

“Místo dětského koutku plánujeme workshopy u skateových ramp, kam si rodiče budou moci odložit své ratolesti pod dohledem zkušených instruktorů. Zastřešený Mystic Skatepark Štvanice navíc zajišťuje, že tato open-air proběhne za každého počasí.” doplnil Tomáš Rejman, provozovatel Mystic Skateparku a druhý z pořadatelů.

Pivovary
Účast na festivalu přislíbilo těchto deset pivovarů, které byly založeny či začaly vařit během covidového období 2020-2022:
- Psychovar (Řevnice)
- Proud (Plzeň)
- Rodinný pivovar Švihov (Švihov)
- Hákův parní pivovar (Mlékojedy)
- Vagabund (Česká Lípa)
- Panaczech (Praha)
- Pivovar Kos (Brno)
- Zdibský pivovar (Zdiby)
- Four Elements (Praha)
- Pivovar Prokopák (Praha)

Na festivalu bude k dispozici degustační sklo o velikosti 0,3l.

Kapely a DJ

Hudební line-up je následující:

Pátek 3. 6. :
- 15:00 DJ Wlady (IT)
- 18:00 Lozt Mezcal ((MXN) - Mexican Live Funk & Rap
- 21:00 Apple Juice (CZ) - Tuzex Punk aus Prag
- 22:00 DJ Wlady (IT)

So 4. 6. :
- 13:00 DJ Wlady (IT)
- 16:00 Dobi Boyz (CZ) - Punk & Rock
- 18:00 Lozt Mezcal (MX) - Mexican Live Funk & Rap
- 21:00 The Spermbankers (NL, FIN, CZ) - Psychedelic Grunge Rock
- 22:00 DJ Wlady (IT)

Kde
Mystic SkatePark, ostrov Štvanice, Praha

Kdy
pátek 3. června 2022 od 15.00
sobota 4. června 2022 od 13.00

Vstupné pro návštěvníky
150,- Kč na jeden den, 200,- Kč na oba dny.
V ceně vstupného je degustační sklenice o objemu cca 0,3l.

Červnový festival Pivo na Náplavce představí přes 50 minipivovarů

Publikováno:před 20 hodinamiZdroj:PrahaDnes.infoAutor:Petra Ďurčíková

Pivo na Náplavce - oblíbený degustační festival zlatého moku se v letošním roce vrací na Rašínovo nábřeží. Účastnit se ho budou stálice i nováčci, na pravý břeh Vltavy v centru Prahy dorazí ve dnech 17. a 18. června přes 50 zástupců českých minipivovarů. Součástí festivalu budou i stánky s jídlem, pivní bleší trh a několik koncertů.

Festival vypukne v pátek 17. června ve 14 hodin. V sobotu mohou návštěvníci dorazit už v 10 hodin dopoledne. V oba dny festival potrvá do 21. hodiny. Organizátoři očekávají hojnou účast. "Letos se bude konat 10. ročník festivalu. Přímo na Náplavce se uskuteční poosmé - v předchozích dvou letech se kvůli protipandemickým opatřením konal až během září v pražských Holešovicích. Očekáváme, že si v letošním roce degustaci netradičních piv přijde na pražskou náplavku užít kolem čtyř tisíc lidí," řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Pivo na Náplavce.

Účastníky festivalu čeká bohatá nabídka minipivovarů z celé republiky. Do Prahy přijedou nejstarší čeští výrobci, nově vzniklé minipivovary i speciální host festivalu. "Z pivovarů, které vznikly v covidovém období, se zúčastní Pivovar Bad Flash, Pivovar Malý Janek z Jinec, Pivovar Panaczech, Rodinný pivovar Švihov a Rodinný pivovar Vik. Přítomny budou také jedny z nejstarších tuzemských minipivovarů, a to Pivovar Běleč nad Orlicí a Pivovarský dvůr Zvíkov, oba založené již v roce 1993. Dorazí i několik obnovených pivovarů, které sídlí v prostorách původních, historických pivovarů a navazují tak na jejich činnost - Pivovar Antoš, Pivovar Chříč, Pivovar Strahov a Zámecký pivovar Dětenice. Nováčkem festivalu bude také věhlasný pivovar Matuška. K ochutnání budou jak tradiční české ležáky, tak všemožná svrchně kvašená piva, která jsou u minipivovarů dnes již standardem. Z těch zajímavějších to budou piva s přídavkem bylinek - k ochutnání bude kotvičníkové, měsíčkové, pampeliškové či šalvějové, samozřejmostí budou i velmi osvěžující a v poslední době oblíbené kyseláče. Hostem letošního ročníku bude zástupce velkých pivovarů Národní pivovar Budějovický Budvar, který dlouhodobě podporuje tuzemské minipivovary a zároveň naše pivní festivaly," vysvětlil Marek Kamlar, odborný poradce festivalu Pivo na Náplavce.

Součástí každého ročníku festivalu jsou i stánky s občerstvením, které se hodí k pivu. Ty nebudou chybět ani letos. "V širokém spektru chutí a vůní bude návštěvníky festivalu obsluhovat 15 stánků s jídlem. Na místě budou stánky s burgery, k ochutnání budou různé masové grilované pochutiny, belgické hranolky, balkánské speciality, řemeslná pizza, kvalitní české uzeniny, francouzské klobásky, burgundští šneci, sýrové koule a mimo to i kvalitní káva," vyjmenoval Jiří Sedláček.

Způsob degustace piv zůstává i pro letošní jubilejní ročník stejný. Během všech ročníků se pivo pije výhradně z degustačních sklenic - organizátoři se tak snaží zamezit zbytečnému odpadu v podobě plastových kelímků, a navíc pivo ze skla chutná lépe. Klasických půllitrů se návštěvníci festivalu ale nedočkají. "Pivo na Náplavce je degustačním festivalem, pít se tedy bude maximálně po třetinkách. Vstupné je zdarma. Podmínkou konzumace piva je koupě degustačního setu, který sestává z festivalového skleněného džbánku o objemu 0,3 l, degustační karty a tužky. Set bude stát 100 korun, senioři ho budou mít k dispozici za 70 korun a bude použitelný po oba dny konání festivalu. K pivu neodmyslitelně patří i pivní suvenýry a ani na našem festivalu nebudou chybět. Kromě těch, které budou nabízet jednotlivé pivovary, zde budete moci získat i suvenýry s logem festivalového piva, kterým pro letošní rok bude spodně kvašená polotmavá jedenáctka Vltavský hausbót, jejíž výroby se ujal nejoblíbenější pivovar minulého ročníku Pivovar Krum z Moravského Krumlova," popsal Jiří Sedláček.

Festival Pivo na Náplavce není jen o pití piva a skvělé gastronomii, připraven je i bohatý kulturní program. "Každý festivalový den zahájí DJ Bruno Kässe. V pátek zahraje jazzová formace Appendixie a poté bluesoví ZVA 12-28 Band ze Slovenska. V sobotu pak vystoupí kubánsko-česká kapela Atarés a program zakončí soulová kapela Soul ožil. V sobotu od 10 do 14 hodin bude navíc součástí programu i Pivní bleší trh, kde si sběratelé budou moci doplnit sbírku etiket, tácků, zátek a dalších s pivem souvisejících propriet," uzavřel Marek Kamlar.

Sládek řekl, kolik bude stát v létě pivo. To přehnal

Publikováno:před 20 hodinamiZdroj:AAzdraví.czAutor:Petr Vavrenka

Jako by toho nebylo málo, teď ještě přijde razantní navýšení ceny piva. Cože, ptáte se? Vždyť už pořádně zdražilo? Inu, zdá se, že to byl teprve předvoj toho, co nás čeká. Pivovary chtějí využít letní sezónu k dalšímu kroku ve zdražování. Nic jiného jim prý nezbývá, protože výroba piva je energeticky velmi náročná a jak známo, náklady na energie neustále stoupají.

Velké zdražení teprve přijde
Letos přitom už milovníci piva za sebou velké navyšování cen mají. Zejména pak ti, kteří na něj rádi chodí do hospody či restaurace. Cena nejoblíbenějšího plzeňského ležáku doslova vystřelila. Zatímco ještě loni stál ve většině běžných restaurací do padesáti korun a výjimkou nebyly ani podniky, kde ho čepovali za čtyřicet, dnes už na takové nenarazíte. I v hospodách na malých městech už prazdroj přijde na více než 50 Kč a v Praze už stojí spíše k 60 korunám. Zdražily i další pivovary, a to i lahvová piva. Jejich cena nevzrostla o tolik, ale jsou mnohem méně k vidění v různých cenových akcích, což znamená kumulativní zdražení.

Podle pivovarů šlo přitom jen o dorovnání dřívějšího nárůstu nákladů. V drtivé většině v těchto cenách ještě nejsou započteny nové tarify na energie, které teď pivovary musí ve velkém uzavírat. A za energie musí platit násobně vyšší ceny, než na co byli zvyklí. Aby toho nebylo málo, roste také cena hnojiv. Letos vzhledem k většímu suchu pak hrozí dokonce o třetinu nižší úroda chmele.

“Bohužel, levné pivo je v České republice minulostí. Ceny se přiblíží tomu, na co jsme zvyklí na západě a čemu jsme se tam vždycky divili. Jak jen může stát pivo tři čtyři eura? Toto léto to bude standard i v Česku. Možná ještě ne na vesnici u desítky, ale kdekoliv, kam zavítá více lidí, bude pivo stát 80 Kč a víc,” nastínil nehezké vyhlídky sládek jednoho ze středních pivovarů, který si nepřál být jmenován, aby neměl v práci problémy.

Pivní realita je stále krušnější
Když jsme se vypravili prozkoumat ceny na pražské náplavce, zjistili jsme, že tyto prognózy už dnes nejsou daleko od reality. Pivo se běžně prodává i za sedmdesát korun. A zdá se, že si ho lidé dávají. Když jsme však s chystaným zdražením konfrontovali osazenstvo pivnice v jedné z okrajových částí Prahy, zjistili jsme, že už dnes panuje s cenou piva velká nespokojenost.

“Je to hrozné. Sotva jsme se zase dostali do hospod a cena piva doslova letí nahoru. Pro mě je ta hranice 50 Kč. Oblíbenou plzeň si za to nedám už dnes, tak piju kozla, ale i ten podražil a k této ceně se blíží. Jakmile ji překročí, už do hospody půjdu jen výjimečně. Abych tu dvakrát do týdne udělal pět kousků, na to už zkrátka mít nebudu,” vyslovil se místní štamgast Milan, zatímco jeho kumpáni souhlasně přikyvovali.

Pravdou je, že taková pivní kultura jako u nás je jen málokde. A souvisí to právě s cenou piva. Prakticky nikde na západě není zvykem vysedávat v hospodě celé večery, zatímco vrchní nosí jeden kousek za druhým. Tento styl už se vytrácí i z tuzemských podniků a zřejmě zmizí nadobro.

Mendelovo pivo bude v roce 200. výročí narození vědce k dostání celé léto

Publikováno:před 3 dnyZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTKMoravia

V brněnském pivovaru Moravia vytvořili ve spolupráci s Mendelovou univerzitou speciální pivo věnované zakladateli genetiky Gregoru Johannu Mendelovi. Recepturu uvařili už potřetí, dosud ale byla vždy k dostání pouze v omezeném množství. V roce 200. výročí narození slavného vědce bude Mendelbier k dostání celé léto. V tiskové zprávě o tom informovala Mendelova univerzita.

Zajímavostí speciálu je přidání netypického žitného sladu. „Ten dodává pivu chlebnatou chuť, která podporuje výbornou pitelnost. Mendel se proslavil křížením hrachů, my jeho vědeckou činnost svým způsobem napodobujeme kombinováním různých druhů sladů," uvedl Tomáš Gregor z Ústavu technologie potravin na Agronomické fakultě MENDELU, který recepturu dozoroval.

Sládek pivovaru Moravia Martin Hrubeš použil slad plzeňský, caramunich a žitný. „Při vaření tohoto ležáku jsme vycházeli z českých chmelů Premiant a Žatecký poloraný červeňák, hořkost u Mendelbieru dosahuje třiceti jednotek na stupnici IBU, což je vyvážené a spíše hořčejší pivo," popsal Hrubeš.

Mendelbier je stočený do sudů i lahví, na jejichž etiketách je vyobrazen Mendel i s hrachovým luskem, v prodeji bude od pátku 27. května. V prodeji bude všude tam, kde nabízejí ostatní produkty pivovaru Moravia, tedy na devíti místech nejen v Brně, ale například i v Hradci Králové nebo Velké Bíteši.

Pivo do konce roku zdraží, skončilo téměř 30 firem

Publikováno:před 4 dnyZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

V posledních dvou letech hlavně kvůli dopadům epidemie koronaviru skončilo téměř 30 minipivovarů z 500 v celém Česku. Nyní se potýkají hlavně s rostoucími cenami energií a surovin. Novinářům to řekli představitelé Českomoravského svazu minipivovarů, kteří očekávají, že do konce roku pivo zdraží.

Svaz aktuálně sdružuje 161 členů, 138 z nich jsou minipivovary. Celkově se odhaduje, že v Česku je asi 500 minipivovarů. "Pandemie byla první rána, kterou většina z nás přežila. Přesto ukončilo nebo přerušilo svojí činnost téměř 30 pivovarů," řekl prezident svazu Michal Voldřich. Objevily se i nové projekty, které se připravovaly v době před pandemií.

Firmy končily hlavně kvůli tomu, že v době omezení provozů restaurací nebo hotelů neměly kam dodávat svojí produkci. Část z nich ukončila provoz, část majitelé prodali.

Minipivovarů, které průměrně uvaří zhruba 1000 hektolitrů piva ročně, se podle Voldřicha týká zdražování energií a surovin stejně jako velkých firem. Na jednotlivé minipivovary bude zdražování dopadat postupně podle toho, do kdy mají uzavřené smlouvy, dodal.

Podle Voldřicha se také potvrdilo očekávání svazu, že pivo do letošního června zdraží o deset deset procent. Další zdražení očekává koncem léta, kdy pivovary začnou vařit ze surovin z letošní sklizně. Důvodem je, že výrobní náklady výrazně vzrostly i zemědělcům, a to až dvojnásobně. "Na výrobu sladu je potřeba velké množství energie. Nárůst cen sladu bude zásadní a máme signály, že něco podobného se očekává i u chmele," doplnil Voldřich.

Svaz upozornil také na to, že minipivovary v době pandemie nedosáhly na vládní kompenzace. Podle svazu by jim nyní pomohlo snížení DPH na energie. "Je náročnější energeticky vyrobit pivo v minipivovaru než ve velkém pivovaru," dodal Voldřich. Uvítal by také, kdyby minipivovary platily spotřební daň podle toho, kolik uvaří piva.

Svaz 10. a 11. června pořádá 10. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě. Letos se ho zúčastní 50 pivovarů z Česka a k degustaci bude připraveno přes 100 druhů piv.

Pochod Pivovarská čtvrtka v Jeseníkách přilákal více než 3 000 turistů

Publikováno:před 4 dnyZdroj:Pivovarská čtvrtkaAutor:Šárka Podlenová, PRHolba

Sobota 21. května se nesla ve znamení pochodů. Na Moravě proběhl již 22. ročník pochodu krásami Jeseníků nazvaný Pivovarská čtvrtka. Nabídl celkem 9 možných tras se společným cílem – městem Hanušovice, domovem Pivovaru Holba, který byl organizátorem této jedinečné akce. Celkem se zúčastnilo přes 3 000 nadšenců.

Oblíbený pochod na severní Moravě Pivovarská čtvrtka dokazuje, že pivo a turistika k sobě patří. Tuto myšlenku podporuje hanušovický pivovar Holba již dvaadvacet let.
„Holba je neodmyslitelně spojena s ryzí jesenickou přírodou. Pivo totiž vaříme z horské vody z našeho vrtu přímo v pivovaru, přidáváme také místní chmel i slad z podhorských ječmenů. Zároveň pravidelně každý rok pomáháme vysázet v horách nové stromky pod dohledem lesní správy. I proto jsme se před více než dvaceti lety rozhodli připomenout lidem krásy okolí Hanušovic a zorganizovali jsme první Pivovarskou čtvrtku. Náš pochod je ale především o uvolnění a zábavě. Kromě ryzího piva z hor k němu patří také doprovodný program plný soutěží pro děti i dospělé. Nechyběla například horolezecká stěna, rodeo láhev a malování na obličej,“ popisuje Pivovarskou čtvrtku Ing. Ondřej Hnila, brand manager pivovaru Holba.

Jaký byl tedy letošní ročník Pivovarské čtvrtky, kterému vyšlo počasí naprosto na jedničku? Celkem se do něj zaregistrovalo 3 080 účastníků různého věku. Téměř 2 000 lidí startovalo v Hanušovicích, 498 ze Šumperku, 423 z Velkých Losin a 168 z Králíků. Všichni měli společný cíl – hanušovický pivovar Holba. Během akce se vypilo krásných 40 hl piva a 20 hl nealkoholických nápojů. Turisti si mohli vybírat z veškerého sortimentu pivovaru, naprostou hvězdou byl ovšem Holba Šerák z tanku. Pro lepší náladu zahrála kapela Roxy a zájemci se mohli podívat přímo do samotného pivovaru - do varny, na spilku, do sklepa a dalších zákoutí. Více informací na www.pivovarskactvrtka.cz.

Benešovskému Pivovaru Ferdinand loni klesl výstav na 21 400 hektolitrů piva

Publikováno:před 4 dnyZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTKFerdinand

Benešovskému Pivovaru Ferdinand loni klesl výstav na 21.400 hektolitrů piva z předloňských téměř 23.000 hektolitrů, před pandemií ročně vařil kolem 29.000 hektolitrů. Příčinou poklesu byly covid-19 a vládní omezení. Nyní výrobci čelí růstu vstupních nákladů. Pivovar proto svou produkci pečlivě plánuje, aby zabránil případným ztrátám, uvedl dnes na dotaz ČTK Ladislav Lojka z pivovaru.

Pivovar s 30 kmenovými zaměstnanci, z nichž někteří v něm pracují i desítky let, loni vystavil 21.391 hektolitrů a za letošní první čtvrtletí 4131 hektolitrů. "Výrobu piva v současné nelehké době pečlivě plánujeme, aby nedošlo k případným ztrátám. Doufejme, že letošní sezona vyjde a výstav doženeme alespoň tak jako v loňském roce. Situace na trhu není úplně optimistická, a jestli opět dojde ke zvýšení dalších vstupních nákladů, především energií, bude to mít další negativní dopady jak na naše zákazníky, tak na samotnou výrobu," uvedl Lojka.

Pivovar se dvakrát ročně otevírá veřejnosti, tento pátek se uskuteční den otevřených dveří a na 10. září jsou plánovány pivovarské slavnosti. Návštěvníci si v pátek prohlédnou mimo jiné humnovou sladovnu, která je v pivovaru v provozu již 150 let, částečně zrenovovanou varnu a ležácké sklepy. Prohlídky se uskuteční od 15:30 do 18:30, na pivovarském dvoře bude připraveno také hudební vystoupení.

Novodobá historie vaření piva v Benešově sahá do roku 1897, kdy dal majitel nedalekého konopišťského panství František Ferdinand d'Este postavit pivovar, který s menšími změnami v technologickém zařízení funguje dodnes. Jeho součástí je humnová sladovna, která vedle benešovského pivovaru zásobuje také další pivovary po celé republice i v zahraničí. Roční kapacita sladovny je 2200 tun a každoročně je stoprocentně naplněna. Pivovar vyrábí 15 druhů piv a také limonádu Ferdináda se třemi příchutěmi.

Milan Starec a Tomáš Vodochodský si plní pivovarské sny

Publikováno:před 9 dnyZdroj:Rozhlas.czAutor:Barbora KvapilováČernokostelecký

Zapálení sběratelé Milan Starec a Tomáš Vodochodský v roce 2001 koupili zchátralý areál pivovaru v Kostelci nad Černými lesy. Od té doby se ještě nezastavili. Pod jejich rukama se pivovar postupně mění v originální pivovarské muzeum. V autentických prostorách by jednou chtěli uvařit pivo s využitím stejných technologií, jaké se používaly před 100 lety.

Sládek Tomáš Vodochodský prožil v pivovarech celý život. „My jsme s bratrem z pivovarské rodiny, i maminka byla pivovarská,“ popisuje Tomáš Vodochodský životní cestu, která ho s rodinou zavedla z pivovaru v Nuslích do Krušovic, Vysokého Chlumce, Protivína a Humpolce. Se svým společníkem Milanem Starcem založili společnost Dej Bůh štěstí spol. s r.o. a v roce 2001 zakoupili rozpadající se areál pivovaru v Kostelci nad Černými lesy.

„Už od začátku jsme měli záměr zachraňovat pivovarské artefakty a zůstat u té klasické, historické technologie, což se nám daří,“ vysvětluje Tomáš Vodochodský cestou přes rozlehlý dvůr do sladovny. Původní pivovarské objekty jsou z roku 1840 a zásadní přestavba na parní pohon zde proběhla roku 1897. Dnes v areálu najdete hospodu i originální muzeum, které se postupně plní stroji a zachráněnými předměty z dalších chátrajících pivovarů.

Nadšení sběratelé
Nejzanedbanější stavbou v areálu býval polygonální žentour, kterému dokonce hrozilo zbourání. Dnes je tato opravená památka zajímavou ukázkou průmyslové architektury s unikátním krovem. V areálu se stále pracuje a mnohá zařízení ještě na opravu čekají. Jednou z nich ale budou vzácné a funkční exponáty, které příštím generacím připomenou pivovarskou tradici.

Práce se občas zastaví a nadšení sběratelé jedou obhlédnout další místo, kde se kdysi vařilo pivo, ale teď se chystá jeho demolice. „Dneska se vracíme tam, kde jsme kdysi byli, abychom zachránili i to, co tam ještě zůstalo,“ ukazuje Tomáš Vodochodský na vypínače a lampy, které zatím na opravu čekají v budoucí bednárně. Některá zařízení v bývalých pivovarech váží i několik tun a mnohdy jsou umístěná ve vyšších patrech. „Dostat to ven je velmi složité,“ usmívá se Tomáš Vodochodský, který má se stěhováním rozměrných exponátů dlouholeté zkušenosti.

Návštěvníci se mohou do pivovaru vypravit na nejrůznější kulturní akce. Jednou z nich bude letošní ročník Černokosteleckého vysmolení, který se koná v sobotu 21. května. Po celý den budou bednáři předvádět, jak se vyráběly dřevěné sudy. V chodu uvidíte obří vzduchový kompresor nebo myčku sudů.

Brutálně pálivý Prosecký masakr od Beznosky je pivo pro otrlé

Publikováno:před 9 dnyZdroj:TopRecepty.czAutor:Eliška LenkováBeznoska

Beznoska je prvním z vybraných pražských minipivovarů, které se redakce Toprecepty.cz s naší recenzentkou Eliškou rozhodla otestovat. Vaří tu "vražedně" pálivé pivo z chilli papriček, které patří mezi nejpálivější na světě, v názvech piv tu nešetří kreativitou a ceny jsou na dnešní dobu vcelku příznivé. Naše tour po vybraných pražských minipivovarech právě začíná…

Pivní holka
Recenzí vybraných pražských minipivovarů se ujala naše redakční recenzentka Eliška, pro kterou je pivo více než jen příjemným zpestřením života. Často ji uvidíte za pípou na hudebních festivalech nebo ve vybraných pražských barech a hospodách. Piva už roky hodnotí i na svém Instagramu.

Beznoska: Jak to vypadá uvnitř
Naši pouť po vybraných pražských minipivovarech jsme začali u Beznosky na Krocínce v Praze 9. Nachází se pár minut volnou chůzí od stanice metra Prosek. Minipivovar upoutá na první pohled velkou zahrádkou, která přímo zve k posezení u piva, a krásným rybníčkem opodál. V budově pivovaru se přitom původně nacházela školička. Dřívější tělocvična je nyní předělána na pěkný soukromý salonek s vlastním sociálním zařízením.

Pivní nabídka minipivovaru
Na osmi kohoutech mají nabídku jak základního ležáku, tak i speciálů. Jsou jedni z mála minipivovarů u nás, kde se pokoušejí i o vlastní nealkoholické pivo. První pokus úplně tak nevyšel, ale vzniklo z toho moc dobré a skvěle pitelné pivo nízkoalkoholické (alkohol 0,54 % obj.) nazvané příhodně BezOpice.

Majitelé se tu navíc dokážou pořádně vyřádit v kreativních názvech sezónních piv, namátkou jsme z dříve vařené produkce vybrali spodně kvašený světlý ležák typu India Pale Lager nazvaný Český KrIPL, svrchně kvašené světlé plné pivo RoztoMilouš nebo pivo Vakcína, 3. dávka. Ta vás podle sládků sice před covidem neochrání, ale náladu prý zvedne stoprocentně.

Pivo si můžete u Beznosky dopřát v klasickém "půllitru", na který jsou Češi zvyklí, nebo ve třetince. Cena 0,5 l piva nepřesahuje 60 Kč, což je v této době velice přijatelné.

U Beznosky jsme ochutnali
Světlá dvanáctka Beznoska je klasický ležák, který je ve stálé nabídce minipivovaru. Vaří ho ze dvou druhů sladů: plzeňského a mnichovského. Je trochu nasládlý, a to je přesně ta věc, která ženám na pivech chutná.

Chilli ejlová jedenáctka nazvaná Prosecký masakr je svrchně kvašené světlé plné pivo, do kterého bylo přidáno sto chilli papriček a nově i několik kousků hybridní papričky Carolina Reaper. A je to docela síla, ostatně "karolínský smrťák" byl v 2013 zapsán do Guinnessovy knihy rekordů jako nejpálivější paprička na světě, dnes mu patří třetí pozice. V chuti nápoje jsou chilli papričky cítit až tak moc, že se ztratí chuť piva. Je to tedy pití spíše pro vyznavače extrémních sportů než pro obyčejného smrtelníka, ale znáte to – ochutnat se má vše.

LemPL, desítkový IPL s chmely Eris a Ceres, nebo Hospodský kecy (dvanáctka IPL) patří k nejnovějším typům piva India Pale Lager. Je to kombinace dvou pivních stylů – to nejlepší z ležáku okořeněné pořádnou dávkou chmele jako u ejlů. Výsledkem je chuťově netradiční ležák s vyšší hořkostí a specifickým chmelovým aroma.

Nabídka předkrmů a jídel
Minipivovar Beznoska kromě různých druhů piv nabízí i rozmanité předkrmy a jídla. Můžete si zde například dát zvěřinu (guláš s bramboráčky za 215 Kč), burger z hovězího bio Angus (243 Kč) nebo třeba mexickou vepřovou směs (205 Kč), kterou jsem vybrala já a moc jsem si pochutnala.

Celkové hodnocení
Pivovar Beznoska bych rozhodně doporučila, každý si tu najde to své. Ať je to posezení na zahrádce s pivem, či výborný oběd uvnitř. Obsluha sice během naší návštěvy trochu vázla, ale plně si to vynahrazovala svým příjemným vystupováním.

Za vodou, za bývalou hospodou. Venkovských hostinců nadále ubývá

Publikováno:před 11 dnyZdroj:Forbes.czAutor:Filip Saiver

Za vodou, za vodou, za tou bývalou hospodou… Pozměněný úryvek zlidovělé písně je bohužel pravdivý. Ze statistik Plzeňského Prazdroje plyne, že vesnické hospody jsou nejohroženějším druhem českého pohostinství. Jen v posledních třech letech ukončilo provoz v obcích do pěti tisíc obyvatel dvanáct procent hospod – skoro dvojnásobek v porovnání s městy nad dvacet tisíc obyvatel.

Za vyschlými pípami stojí podle pivovaru hned několik faktorů. Vesnické hospody zasáhl zákaz kouření, zavedení EET a pochopitelně omezení spojená s koronavirovou krizí, a tím pádem i odliv hostů k domácím výčepům na zahradách či v garážích.

Prazdroj proto rozšířil svůj program na podporu obecních hospod s názvem Vesnice. Zapojilo se do něj již přes 900 podniků a jejich prodeje piv díky tomu minulý rok vzrostly v průměru o osm procent.

Původní program byl spuštěn před pěti lety a tehdy se ho účastnilo přibližně osmdesát podniků. Letos se do něj zapojilo už 861 provozoven, tedy více než desetina všech vesnických hospod u nás. Pivovar do nich investoval bezmála osmnáct milionů korun, přičemž nejvyšší částku poskytl loni: 5,6 milionu.

„Už na začátku programu bylo cílem zastavit vymírání vesnických hospod, chtěli jsme je naopak oživit a pomoct hospodským. Hospoda spolu s fotbalem a kostelem tvoří důležitý trojúhelník společenského života malých obcí,“ konstatuje Milan Pavelka, který má program na starosti.

Pomoc souvisí jednak se změnami, které mají zajistit větší atraktivitu hospody nebo vyšší kvalitu služeb a servisu – sem patří vše od vybavení po kvalitu piva a obsluhujícího personálu. Druhou oblastí je pomoc s aktivitami, které mají přivábit hosty.

„Velmi často narážíme na to, že hospodští nevědí, jak lidi přilákat. Přitom stačí málo, třeba uspořádat nějakou akci, pozvat kapelu nebo uvařit speciální menu. Každoročně tak iniciujeme oslavy dožínek, mikulášské či tříkrálové akce. Letos v květnu pak akci Máj, lásky čas. Lidi začnou chodit nejen na ně, ale vracejí se pravidelně,“ tvrdí Pavelka.

„Stejně nám to funguje i v našem vesnickém programu Kopeme za fotbal, kde podporujeme místní fotbalové kluby. I díky tomu se daří rozvíjet komunitní život na vesnicích. Samozřejmě se snažíme pomáhat i s digitálními nástroji, s webem či sociálními sítěmi,“ doplňuje.

Že program funguje, potvrzuje kupříkladu Milan Hilpert, provozovatel hospody U Šimků ve Staňkově na Domažlicku, u které Prazdroj spolufinancoval novou fasádu a proměnu interiéru včetně nového výčepu. „Nastartovalo nám to hlavně letní prodeje a získali jsme nové štamgasty,“ pochvaluje si.

Vstoupit do programu Vesnice může jakákoli hospoda ležící na vesnici nebo v malé obci. Podmínkou je odebírání piva z Prazdroje.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.28.05.2022 08:199.531/9.531