Historie a současnost Pivovaru Zubr

Moderní dějiny pivovaru Zubr, tedy v té podobě, jak ho známe dnes, začínají rokem 1872, kdy byl položen jeho základní kámen. Pivo se ale v Přerově vařilo od nepaměti. Pivovar Zubr vybírá pro svá piva kvalitní regionální suroviny a ve výrobě využívá tradiční klasické technologie, kdy hlavní kvašení probíhá v otevřených kvasných kádích a pivo následně dlouho zraje v ležáckém sklepě.pivovar

● 1252 - Král Přemysl Otakar II. udělil privilegia trhové vsi Přerovu, tedy i práva vařit pivo.
● 1480 - Vzniká panský pivovar, který dal postavit Vilém z Pernštejna. Od té doby přibyla do znaku města Přerova černá zubří hlava se zlatou houžví v nozdrách, rodový erb pánů z Pernštejna.
● 1872 - Byl položen základní kámen ke stavbě akciového pivovaru. Jeho oficiální název zněl „První moravský pivovar akciový se sladovnou v Přerově“
● 1873 - V tomto roce byl pivovar slavnostně posvěcen a uskutečnila se první várka piva. pivovarPivo se začalo prodávát pod registrovanou ochrannou známkou.
● 1898 - Pivovaru byl udělen diplom (ocenění kvality piva) na Jubilejní výstavě ve Vídni
● 1913 - Vznikl nový kartel pod názvem – Ochranný svaz českomoravských pivovarů v Přerově.
● 1940 - Pivovar dosáhl základního kapitálu ve výši 8 000.000 korun
● 1948 - Byl založen národní podnik Hanácké pivovary se sídlem v Přerově, který tvořil přerovský pivovar, pivovar v Prostějově, Olomouci, Těšeticích a Kroměříži.
● 1949 - K podniku se dodatečně přičlenily Severomoravské pivovary – závody Litovel a Hanušovice
● 1953 - Dochází k nové reorganizaci podniku: pivovarHanácké pivovary byly rozděleny na tři samostatné podniky: Přerovský pivovar-národní podnik Přerov; Olomoucké pivovary-národní podnik Olomouc; Severomoravské pivovary, národní podnik Litovel.
● 1955 - Tři národní podniky byly znovu sloučeny a vytvořeny opět Hanácké pivovary, národní podnik Přerov.
● 1958 - V pivovaru pracuje největší počet zaměstnanců v jeho historii – celkem 600. Od té doby se jejich počet stále snižoval, až se v posledních letech ustálil na počtu kolem dvou set.
● 1960 - 1.července 1960 byl ustaven nový celokrajský podnik Severomoravské pivovary, národní podnik Přerov, který vznikl spojením národních podniků pivovarHanácké pivory Přerov a Ostravské pivovary Ostrava.
● 1970 - Poprvé v historii překročila celková produkce piva 500 tisíc hl – přesně dosáhla 512.644 hl
● 1982 - Pivovar dosáhl své nejvyšší produkce piva v historii - 559 153 hl
● 1988 - Pivovar zrušil vlastní sladovnu, od té doby pivovar veškerý slad nakupuje
● 1990 - Po zrušení krajů v roce 1990 byl podnik transformován na "Moravskoslezské pivovary Přerov, akciová společnost", sdružující pivovary Přerov, Olomouc, pivovarOpava, Litovel, Hanušovice a Vsetín.
● 1997 - V létě tohoto roku zasáhly Pivovar Zubr ničivé povodně – stoletá voda
● 2000 - V srpnu 2000 se v Přerově začalo pivo stáčet do PET lahví. Brzy nato pivo dodávané v PET lahvi (Šenkýř) uspělo v soutěži Pivex - skončilo na třetím místě v kategorii světlá výčepní piva v konkurenci 35 značek.
● 2001 - V únoru 2001 se pivovar pustil do budování nové varny. Nové zařízení na výrobu mladiny mělo být plně automatické. V roce 2001 byl také odvysílán první reklamní spot na celoplošných českých TV stanicích.
● 2003 - Jedenáctka Zubr Gold, kterou si do té doby konzumenti mohli dopřát pouze točenou, pivovarbyla od července 2003 na trhu také v lahvích. Desítka Zubr Classic v tomto roce získalo ocenění KlasA, které uděluje ministr zemědělství kvalitním domácím potravinářským a zemědělským produktům.
● 2005 - Na konci dubna 2005 pivovar uvedl na trh novou sadu etiket lahvového piva. Jejich autorem byl specialista na obalový design Vladimír Kovařík, který s pivovarem spolupracoval již řadu let, a využil ve svých návrzích technologických možností metalického efektu v kombinaci s tiskem na bílém podkladu.
● 2010 - Byla zahájena výstavba objektu nové stáčírny a skladů v pivovaru Zubr
● 2011 - Nová stáčírna a sklady v pivovaru byly uvedeny do provozu.
Zdroj:Stránky Pivovaru Zubr, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Zubr

Kdy:dle objednávkyObec:PřerovZdroj:Pivovar Zubr

Rádi Vás přivítáme u nás v pivovaru. Přijďte si prohlédnout místa, kde se vaří pivo Zubr, a odhalte historii a tajemství výroby kvalitního moravského piva.

● Exkurze se mohou zúčastnit pouze osoby starší 18-ti let, popř. osoby starší 15-ti let v rámci výuky v doprovodu pedagogů
● Minimální/maximální počet návštěvníků: 10/25 osob ve skupině
● Návštěvní doba: pondělí - pátek 8.00 - 14.00 hod.
● Délka exkurze: cca 1 hodina
● Exkurze jsou zdarma a může zahrnovat ochutnávku kvasnicového piva v ležáckém sklepě
● Exkurzi je ideální objednat min. týden předem!

Aktualizováno: před 9 měsíci

Pokles spotřeby čepovaného piva pocítil i přerovský Zubr, přesto plánuje investice za desítky

Publikováno:před 2 hodinamiZdroj:E15.czAutor:Michal Nosek

Přerovský pivovar Zubr letos oslavil 145 let a i v budoucnu se chce zůstat u klasické výroby piva v otevřené spilce, kde pivo kvasí v kádích na téměř dvou tisících metrech čtverečních. Na příští rok plánuje pivovar investovat přes milion eur (přes 25,5 milionu korun) do nového systému filtrace.

„V posledních letech se investovalo prakticky do všech provozů. Od robotických strojů na balení a paletování, po novou strojovnu a kotelnu,“ říká ředitel pivovaru Zubr Tomáš Pluháček s tím, že cena tří robotických strojů dosahuje osmnácti milionů korun. Pokles spotřeby čepovaného piva, který způsobil zákon o EET a protikuřácký zákon, již pivovar pocítil a kompenzuje jej většími prodeji piva v plechovkách a lahvích. Roční výstav podniku je 255 tisíc hektolitrů. „Stále hledáme nové trhy. Máme označení České pivo a na to v zahraničí slyší. Nejvýznamnějším exportním trhem je pro nás Slovensko, ale část vývozu jde i na Kapverdské ostrovy, do Číny a Vietnamu,“ dodává Pluháček.

V pivovaru jsou zastánci tradičního českého piva, přesto každoročně představí nějakou novinku či speciál. Letos je jí Zubr Gradus. „Inspirovali jsme se loňským úspěchem našeho speciálu Jarní ležák, na který byly v restauracích příznivé ohlasy. Proto jsme se rozhodli dvanáctistupňový ležák zařadit do naší stálé nabídky. Gradus se vaří ze dvou druhů sladů, klasického a sladu karapils, který pivu dodává charakteristickou plnost,“ uvedla k novinkám v pivovaru sládková Nataša Rousková.

Zubr Grand z prvního chmele, výjimečný speciál pro všechny pivní fajnšmekry, je zpět

Publikováno:před 26 dnyZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská

Již třetím rokem se v říjnu vrací na čepy restaurací jeden z nejoblíbenějších speciálů pivovaru Zubr – Zubr Grand z prvního chmele. Limitovaná edice populárního jedenáctistupňového ležáku je výjimečná zejména tím, že je připravována z čerstvě načesaného chmele, který jí dává intenzivní chmelovou hořkost.

Zubr Grand z prvního chmele bude k dostání čepovaný ve vybraných restauracích zejména na střední Moravě. „Během příštího týdne budou probíhat ve vybraných restauracích speciální ochutnávky a setkání se zaměstnanci pivovaru, kteří štamgastům přiblíží výrobu i charakteristiky tohoto speciálu,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr. Seznam provozoven, kde bude možné Zubr Grand z prvního chmele ochutnat, je k dispozici na webových stránkách pivovaru Zubr www.zubr.cz a facebookové stránce facebook.com/PivovarZubr. K dostání bude až do vyprodání zásob.
Čerstvý chmel, který byl při výrobě použit, ručně sbírali v srpnu na Florykově chmelnici v Čekyni u Přerova zaměstnanci pivovaru Zubr a poprvé také široká veřejnost v rámci zábavného odpoledne spojeného s pivními soutěžemi i hudbou.

Jedenáctistupňový ležák Zubr Grand je nejprodávanějším pivem z nabídky pivovaru Zubr, který v letošním roce získal několik ocenění z prestižních domácích i zahraničních soutěží. Začátkem roku zvítězil v kategorii ležáků v soutěži o Zlatý pohár Pivex - PIVO 2017, v létě si odvezl ocenění Country Winner v kategorii Czech Style Pale v soutěži World Beer Awards 2017 a v září pak opanoval kategorii jedenáctistupňových ležáků na soutěži České pivo 2017. Jeho limitovaná edice z prvního chmele je určena pro výjimečnou příležitost a nabízí ještě intenzivnější chmelový zážitek.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, který je vítězem v degustačních soutěžích Zlatý pohár Pivex – PIVO 2017 v kategorii ležáků a České pivo 2017 v kategorii jedenáctistupňových piv. První místo v soutěži České pivo 2017 si odnesl také Zubr Premium, a to v královské kategorii světlých ležáků. Navázal tak na vítězství z roku 2015 v téže soutěži a na absolutní vítězství v degustační soutěži Zlatý pohár Pivex – PIVO 2016. Na letošním jubilejním ročníku soutěže PIVEX 2017 byl pivovar Zubr zvolen pivovarem čtvrtstoletí. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.

Světlým ležákům kraluje Zubr Premium

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Dlouhodobě oceňovanou kvalitu piv z produkce pivovaru Zubr stvrdil absolutní triumf v degustační soutěži České pivo 2017, když pivovar získal vítězný double mezi ležáky. Nejlepším ležákem roku 2017 se stal Zubr Premium, který opanoval nejprestižnější kategorii soutěže, první místo v kategorii jedenáctistupňových piv získal čtyřikrát chmelený ležák Zubr Grand. Úspěch slavil také Zubr Classic třetím místem v kategorii světlých výčepních piv.

Zubr Premium tak navázal na vítězství z roku 2015 v téže soutěži a na absolutní vítězství v degustační soutěži PIVEX 2016. „Velmi nás těší, že si v letošním roce opět připisujeme další medailová umístění, obzvláště, že si vezeme domů nejvyšší ocenění v královské kategorii, tedy kategorii prémiových ležáků a zároveň i v kategorii jedenáctistupňových ležáků. Právě ležáky jsou vlajkovou lodí našeho pivovaru, které slaví úspěchy nejen na poli soutěžním, ale i mezi zákazníky,“ komentuje letošní ocenění Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Pivovar Zubr, který v letošním roce oslavil 145. výročí položení základního kamene, si zakládá na tradiční výrobě a kvalitních regionálních surovinách. „Vaříme poctivé české pivo, které oceňují pivovarští odborníci i naši konzumenti, kteří jsou často ještě přísnějšími hodnotiteli. Dlouhodobě sázíme na tradiční technologie a klasickou výrobu, abychom všem milovníkům zlatého moku mohli vždy nabídnout jen to nejlepší,“ říká Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr, jejíž piva si za posledních dvacet let odnesla desítky cen z prestižních českých i zahraničních degustačních soutěží.

Úspěchu v letošním ročníku soutěže se dočkala i piva ze sesterského pivovaru Litovel, která si odvezla dvě ocenění pro svá tmavá piva a vítezství v kategorii světlých výčepních piv pro Litovel Moravan. Pivovarská skupina PMS celkově získala celkem šest ocenění a stala se jednoznačně nejúspěšnější skupinou soutěže České pivo 2017.

Odbornou soutěž České pivo vyhlašuje každoročně Český svaz pivovarů a sladoven již od roku 2001. Odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Degustační komise, která za dohledu notáře posuzuje senzorické vlastnosti piva, je složená z pivovarníků, pedagogů a odborníků Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Objektivita hodnocení je zajištěna dvoukolovým hodnocením.

Pivovar Zubr opět chystá oblíbené podzimní speciály

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská

Již tradičně se v druhé polovině roku na čepech objevují pivní speciály pivovaru Zubr, které si získaly u konzumentů velkou oblibu. Letošní „šňůru speciálů“ zahájí 28. srpna ZUBR Extra Force, který byl uvařen u příležitosti Dnů NATO v Ostravě a Dnů vzdušných sil AČR, jichž je pivovar Zubr již pátým rokem marketingovým partnerem. Pivovar Zubr ho v letošním roce uvaří 1 000 hektolitrů.
„Lidé stále častěji vyhledávají a rádi zkouší speciální a méně tradiční piva, a to především na podzim a v zimě, kdy je pro pití silnějších piv příhodnější počasí. My této poptávce dlouhodobě vycházíme vstříc, když každoročně do nabídky pivovaru zařazujeme několik limitovaných edicí speciálů,“ popisuje pivní trend Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.
Filtrovaný ležák ZUBR Extra Force 12,5% si mohou lidé vychutnat již od 28. srpna ve vybraných provozovnách, především v Olomouckém a Zlínském kraji, k dostání bude až do vyprodání zásob a samozřejmě nebude chybět také přímo na Dnech NATO, které se konají 16. až 17. září. V podnikové prodejně pivovaru Zubr pak bude možné zakoupit i limitovanou edici v lahvích.
Pro tento ležák je typická vysoká plnost, tmavší barva a výrazná intenzívní hořkost, která vznikla na varně během chmelovaru použitím několika vybraných odrůd českého chmele. Je uvařen podle tradiční receptury za použití regionálních surovin a v ležáckých tancích zrál 70 dní, obsah alkoholu je 5,5% obj.
V září na čepech restaurací Extra Force vystřídá další z oblíbených speciálů, a to ZUBR Svatováclavský speciál, na který naváže ZUBR Grand z prvního chmele. V listopadu nebude chybět Svatomartinské pivo a sezonu speciálů již tradičně uzavře ZUBR Maxxim.
Pivovar Zubr v letošním roce plánuje celkově uvařit více než 5 000 hektolitrů speciálů, což je o 10 procent více než v roce loňském. Prvním letošním speciálem byl ZUBR Narozeninový speciál, který byl uvařen v dubnu u příležitosti oslav 145. výročí založení pivovaru Zubr.
Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, který je vítězem v degustačních soutěžích Zlatý pohár PIVEX 2017 v kategorii ležáků a České pivo 2016 v kategorii jedenáctistupňových piv. Ocenění v soutěži PIVEX 2017 si odnesla také piva Zubr Classic a Zubr Gold (1. a 3. místo v kategorii výčepních piv). Pivovar Zubr byl zároveň zvolen na letošním jubilejním ročníku pivovarem čtvrtstoletí. Pivovar tak navázal na loňský úspěch, kdy si absolutní vítězství v degustační soutěži PIVEX 2016 odnesl ležák Zubr Premium. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.

Zubr Grand bude uvařen z prvního chmele

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápoje

V letošním roce se poprvé pro širokou veřejnost uskutečnila akce Dočesná se Zubrem, která proběhla v sobotu 19. srpna v Čekyni nedaleko Přerova. Do Čekyně dorazilo během celého dne celkem zhruba 400 lidí, kteří na Florykově chmelnici společně česali chmel na speciální várku piva Zubr Grand z prvního chmele nebo si jen přišli užít příjemné, i když deštivé odpoledne na fotbalovém hřišti ve společnosti piva Zubr i hudby.

„Ruční česání chmele v Čekyni probíhá již několik let, ale v předchozích letech se jednalo o akci pro zaměstnance pivovaru, loni poprvé se akce účastnili také členové ZUBR Fanklubu. Jelikož jsme na akci zaznamenali velmi pozitivní reakce i zájem, aby proběhla v širším měřítku, rozhodli jsme se, že letos to pojmeme trochu jinak a ve větším. Doufám, že se akce, i přes nepříliš příznivé počasí, všem líbila a sejdeme se na chmelnici opět za rok ještě v hojnějším počtu,“ komentuje akci Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Celé odpoledne odstartovala soutěžní stezka za Zubrem z Předmostí do Čekyně o drobné ceny. V rámci odpoledne pak proběhla mimo jiné i soutěž o nejlepšího „česače“, který v daném časovém limitu načeše nejvíce chmele. Vítězka, která za 10 minut zvládla načesat 0,56 kg chmele, si odnesla domů poukaz na padesátilitrový sud piva Zubr Grand. Podvečerní a večerní program pak zpestřilo hudební vystoupení kapel Kiss Moravian Girls, Stará Dobrá Ruční Práce a Penzistor na čekyňském fotbalovém hřišti.

Čerstvě načesaný chmel putoval na sušičku chmele a pak rovnou do pivovaru Zubr, kde se sládková pivovaru Nataša Rousková pustí do vaření limitovaného speciálu. „Čerstvý chmel se musí co nejrychleji zpracovat, aby si zachoval co nejvíce důležitých látek, které dodávají výslednému pivu intenzivnější chmelové aroma,“ říká sládková přerovského pivovaru. Výsledek společného snažení bude možné ochutnat v říjnu, kdy se pivo Zubr Grand z prvního chmele objeví na čepech restaurací.

Na Zubrfest se vydaly tisíce fanoušků piva Zubr

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České nápoje

I v letošním roce přerovský pivovar Zubr téměř praskal ve švech, když si do areálu pivovaru našlo v sobotu 24. června cestu přes 6 200 lidí. ZUBRFEST 2017 nabídl bohatý hudební program, pivní novinku Zubr Gradus, autogramiádu hokejistů HC ZUBR Přerov i drobné soutěže.

„Děkujeme všem, kteří v sobotu do pivovaru dorazili a strávili společně s námi příjemný, i když velmi horký den. Rádi pro naše fanoušky každoročně chystáme nějakou specialitu. Tou letošní byla premiéra našeho nového ležáku Zubr Gradus, která byla dle prvních ohlasů velmi zdařilá. Těšíme se opět na shledání v příštím roce,“ komentuje letošní ročník festivalu Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Během odpoledne proběhlo slavností představení pivní novinky, dvanáctistupňového ležáku Zubr Gradus, který si mohli návštěvníci během šťastné hodinky vychutnat zdarma. Pivovodem z ležáckého sklepa byl přímo na čepy přiváděn Zubr Grand, ochutnat bylo možné i Zubr Narozeninový speciál, Zubr Gold, Zubr Premium, Zubr Yuzu&Limeta, Zubr Indian Cherry, Royal Dog Cider nebo nealkoholické limonády z produkce pivovaru. Celkem se během celého dne vypilo zhruba 40 000 nápojů, z toho bylo 37 400 piv.

Jako již tradičně část výtěžku ze vstupného na ZUBRFEST 2017 bude věnována na dobročinné účely. Letošním příjemcem 25 000 Kč bude mobilní hospic Strom života z Nového Jičína, jehož cílem je umožnit těžce nemocným pacientům, aby strávili závěr života v rodinném kruhu, zachovali si svoji důstojnost a měli přístup k co nejkvalitnějším službám. „Pivovar Zubr podporuje řadu neziskových i sportovních organizací působících v regionu. Jsme velmi rádi, že můžeme tímto způsobem přispět k rozvoji jejich činnosti, která je velmi potřebná a často nezastupitelná,“ dodává Tomáš Pluháček.

Pivovar Zubr navzdory dlouhé zimě a EET udržel výstav

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České novinyAutor:ČTK

Přerovský Pivovar Zubr v prvních pěti měsících letošního roku navzdory dlouhé zimě a zavedení elektronické evidence tržeb (EET) udržel výstav piva na loňské úrovni. Zimní pokles prodeje sudového piva se zastavil a výpadek pivovar nahradili vyšším prodejem plechovkového a lahvového piva, řekl ČTK ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

"V prvním čtvrtletí jsme plechovkového a lahvového piva prodali o několik procent více, naopak o čtyři až pět procent klesl prodej sudového piva," uvedl Pluháček. Struktura prodeje piva Zubr v prvním čtvrtletí podle Pluháčka kopírovala tuzemský pivní trh, který se vyznačuje příklonem lidí k pití piva doma a poklesem prodeje sudového piva.

S příchodem teplého počasí se pokles prodeje sudového piva podle Pluháčka zastavil. "Podle toho, jak probíhá začátek sezony, předpokládáme, že se situace zlepší a čísla budou kopírovat loňskou sezonu. Ze začátku panovaly trochu obavy, jak se projeví zákaz kouření, ale první týdny ukazují, že dopad tohoto nařízení bude menší, než tomu bylo v případě EET," řekl Pluháček.

Dopad nedávného zavedení zákazu kouření v restauracích na konzumaci čepovaného piva podle Pluháčka zmírnilo teplé počasí, díky kterému mohou lidé sedět na zahrádkách nebo využívat venkovní kuřácké koutky. "Zatím nemáme informace, že by některá z našich hospod kvůli zákazu kouření ukončila svůj provoz," uvedl Pluháček.

Nižší prodej sudového piva za první tři letošní měsíce podle Pluháčka souvisel především se zavedením EET "Loni v prosinci kvůli EET skončilo 30 restaurací, které jsme zásobovali. Druhým faktorem byla i dlouhá zima, která hlavně v lednu a únoru byla velmi studená. Mrazivé počasí vůbec nevybízelo k pití čepovaného piva," řekl Pluháček.

Letošnímu prodeji by podle něj mohl dát impulz nový dvanáctistupňový ležák Zubr Gradus, který Pivovar Zubr zařadí do své stále nabídky. "Na čepech vybraných restaurací Zubr se nový ležák Gradus objeví v průběhu léta," uvedl Pluháček.

Přerovský Pivovar Zubr v roce 2016 i přes chladnější léto udržel produkci piva na předloňské úrovni 255.000 hektolitrů, která byla nejvyšší za posledních několik let. Vzrostl mu export, naopak prodej sudového piva v tuzemsku mírně klesl.

Pivovar Zubr patří do skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel. Jejich celkový roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Pivovary prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

Pivovar Zubr navzdory dlouhé zimě a EET udržel výstav

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Přerovský Pivovar Zubr v prvních pěti měsících letošního roku navzdory dlouhé zimě a zavedení elektronické evidence tržeb (EET) udržel výstav piva na loňské úrovni. Zimní pokles prodeje sudového piva se zastavil a výpadek pivovar nahradili vyšším prodejem plechovkového a lahvového piva, řekl ČTK ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

"V prvním čtvrtletí jsme plechovkového a lahvového piva prodali o několik procent více, naopak o čtyři až pět procent klesl prodej sudového piva," uvedl Pluháček. Struktura prodeje piva Zubr v prvním čtvrtletí podle Pluháčka kopírovala tuzemský pivní trh, který se vyznačuje příklonem lidí k pití piva doma a poklesem prodeje sudového piva. S příchodem teplého počasí se pokles prodeje sudového piva podle Pluháčka zastavil. "Podle toho, jak probíhá začátek sezony, předpokládáme, že se situace zlepší a čísla budou kopírovat loňskou sezonu. Ze začátku panovaly trochu obavy, jak se projeví zákaz kouření, ale první týdny ukazují, že dopad tohoto nařízení bude menší, než tomu bylo v případě EET," řekl Pluháček.

Dopad nedávného zavedení zákazu kouření v restauracích na konzumaci čepovaného piva podle Pluháčka zmírnilo teplé počasí, díky kterému mohou lidé sedět na zahrádkách nebo využívat venkovní kuřácké koutky. "Zatím nemáme informace, že by některá z našich hospod kvůli zákazu kouření ukončila svůj provoz," uvedl Pluháček. Nižší prodej sudového piva za první tři letošní měsíce podle Pluháčka souvisel především se zavedením EET "Loni v prosinci kvůli EET skončilo 30 restaurací, které jsme zásobovali. Druhým faktorem byla i dlouhá zima, která hlavně v lednu a únoru byla velmi studená. Mrazivé počasí vůbec nevybízelo k pití čepovaného piva," řekl Pluháček.

Letošnímu prodeji by podle něj mohl dát impulz nový dvanáctistupňový ležák Zubr Gradus, který Pivovar Zubr zařadí do své stále nabídky. "Na čepech vybraných restaurací Zubr se nový ležák Gradus objeví v průběhu léta," uvedl Pluháček. Přerovský Pivovar Zubr v roce 2016 i přes chladnější léto udržel produkci piva na předloňské úrovni 255.000 hektolitrů, která byla nejvyšší za posledních několik let. Vzrostl mu export, naopak prodej sudového piva v tuzemsku mírně klesl.

Pivovar Zubr patří do skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel. Jejich celkový roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Pivovary prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

Pivovar Zubr představí na červnovém Zubrfestu nový ležák Zubr Gradus

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská

Návštěvníci hudebního festivalu ZUBRFEST 2017, který proběhne v soboru 24. června v areálu pivovaru Zubr, budou moci jako první ochutnat novinku v sortimentu přerovského pivovaru. Jedná se o dvanáctistupňový ležák Zubr Gradus, který bude během léta zařazen do stálé nabídky pivovaru.

„Na Zubrfest každoročně zavítají tisíce návštěvníků a my jsme rádi, že jsme jim kromě nabitého hudebního programu mohli přichystat ještě jeden dárek v podobě pivní novinky, která bude mít právě na této sobotní akci svoji premiéru,“ zve do areálu přerovského pivovaru jeho ředitel Tomáš Pluháček.

Stejně jako další piva z portfolia pivovaru Zubr je Zubr Gradus vyráběn tradičním postupem kvašení v otevřených kvasných kádích a dlouhým zráním v ležáckém sklepě. „Zubr Gradus je uvařen z několika odrůd českého chmele, zejména z aromatického tršického Žateckého poloraného červeňáku, a z kombinace klasického a speciálního sladu zvaného karapils. Ten pivu dodává vyšší plnost a příjemnou zlatou barvu s jantarovo-medovými odstíny. Vyniká příjemnou hořkostí a sílou chuti, která je typická pro naše piva,“ popisuje ležák Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr. Novinka byla inspirována recepturou loňského speciálu Zubr Jarní ležák, který zaznamenal mezi příznivci zlatého moku velmi kladné ohlasy.

S 5,2 % alkoholu se Zubr Gradus řadí mezi silnější piva z produkce a jeho název odráží hlavní charakteristiky piva, tedy jeho sílu a plnost. K dostání bude zatím výhradně v čepované podobě a na čepu vybraných restaurací pivovaru Zubr se objeví již v průběhu letních prázdnin.
První možností, kdy bude možné novinku ochutnat, je ZUBRFEST 2017 v areálu pivovaru Zubr. Tradiční hudební festival startuje v sobotu 24. června 2017 v 10 hodin a nabídne celodenní program plný hudby, piva a dobré zábavy. Na dvou pódiích se celkem vystřídá 14 interpretů, mezi kterými nebude chybět Michal Hrůza, Anna K nebo kapely Wohnout a Support Lesbiens. Program zpestří i autogramiáda hokejistů HC ZUBR Přerov, kteří budou v modrožlutých barvách nastupovat v sezóně 2017/2018. Ta bude probíhat mezi 16.00 a 17.00 hodinou. Návštěvníci mohou také využít nabídky exkurzí do pivovaru. Předprodej vstupenek trvá až do 23. června. Vstupenky za 100 Kč je možné zakoupit v podnikové prodejně pivovaru Zubr a KIS Přerov. Na místě pak budou k dostání za 150 Kč.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, který je vítězem v degustačních soutěžích Zlatý pohár PIVEX 2017 v kategorii ležáků a České pivo 2016 v kategorii jedenáctistupňových piv. Ocenění v soutěži PIVEX 2017 si odnesla také piva Zubr Classic a Zubr Gold (1. a 3. místo v kategorii výčepních piv). Pivovar Zubr byl zároveň zvolen na letošním jubilejním ročníku pivovarem čtvrtstoletí. Pivovar tak navázal na loňský úspěch, kdy si absolutní vítězství v degustační soutěži PIVEX 2016 odnesl ležák Zubr Premium.

Dvojité výročí aneb co se změnilo

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Blog iDNES.czAutor:Tomáš Pluháček

Přerovský pivovar si v letošním roce připomíná dvě výročí. Jedno hodné oslav, tedy 145 let od položení základního kamene pivovaru, a druhé již o mnoho méně veselé.

Tím je 20 let od katastrofálních povodní, které v roce 1997 zasáhly celý areál pivovaru, jenž byl zaplaven do výšky téměř dvou metrů. Toto smutné výročí nám připomněly i dubnové dny, kdy opět stoupala hladina řeky Bečvy.

Povodně před dvaceti lety znamenaly začátek nové kapitoly historie pivovaru. Respektive uspíšily rozsáhlou rekonstrukci a modernizaci pivovaru zahájenou v roce 1991 transformací zbylého státního podniku Pivovary Přerov na akciovou společnost Moravskoslezské pivovary se sídlem v Přerově a v roce 1994 založení společnosti Pivovar Zubr, a.s.

Nechci vás nudit čísly, ale myslím, že není nezajímavé, podívat se na to, jaké finanční náklady stojí za tím, aby se pivovar Zubr mohl řadit mezi špičkově technologicky vybavené pivovary. Za poslední čtvrtstoletí bylo do modernizace pivovaru investováno více než tři čtvrtě miliardy korun, což rozhodně není zanedbatelná částka. Zásadních investic se dočkaly prakticky všechny části pivovaru, a to jak ty výrobní, technologické, tak i administrativní. A reagovat na vývoj musíme neustále. Například v květnu letošního roku jsme spustili novou balicí linku na plechovky. Tím vycházíme vstříc rostoucí poptávce po pivu v plechovkách. Lidé stále častěji pivo popíjí doma a plechovka je pohodlnějším obalem, nemusí se vracet a zároveň je lehčí. Díky patnáctimilionové investici do nové baličky plechovek zvýšíme kapacitu linky a zároveň můžeme vyrábět další různé typy balení, které si trh vyžádá.

Zatímco technologie, a tím i výsledná kvalita piva se stále zvyšuje, jedno zůstává stejné. A to důraz na tradiční výrobní postupy, receptury, i regionální suroviny. Proto i dnes v pivovaru Zubr pivo kvasí na otevřené spilce a dlouho zraje v ležáckém sklepě, aby získalo svoji typickou hořkost, plnost a dobrou pitelnost. Samozřejmě je důležité nejen pivo uvařit, ale také musí existovat místa, kde je možné si ho vychutnat. Proto pivovar spolupracuje a podporuje provozovatele restaurací a hospod, zejména na malých obcích, kde restaurační zařízení často představují jediné centrum společenského života. Dovolím si opět zmínit jednu částku, a to tu která za posledních zhruba 15 let směřovala právě do rekonstrukcí a rozvoje pohostinských zařízení. Ta se pohybuje okolo čtvrt miliardy korun.

Těší mě, že všechny změny, kterými pivovar prochází, si mohou všichni naši příznivci vychutnávat nejen v hospodách nebo doma, ale také přímo v pivovaru na našich akcích. Již v roce 2001 proběhla první pivní slavnost ZUBRFEST, která se konala v areálu pivovaru, tehdy určená zaměstnancům pivovaru a jejich rodinám. Do areálu se ZUBRFEST opět vrátil v roce 2013 a dnes je tento letní festival největší kulturní akcí pořádanou v Přerově. A nebude chybět ani letos. Těšíme se na vás 24. června v pivovaru Zubr!

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.18.11.2017 07:1282