Historie a současnost Pivovaru Zubr

Moderní dějiny pivovaru Zubr, tedy v té podobě, jak ho známe dnes, začínají rokem 1872, kdy byl položen jeho základní kámen. Pivo se ale v Přerově vařilo od nepaměti. Pivovar Zubr vybírá pro svá piva kvalitní regionální suroviny a ve výrobě využívá tradiční klasické technologie, kdy hlavní kvašení probíhá v otevřených kvasných kádích a pivo následně dlouho zraje v ležáckém sklepě.pivovar

● 1252 - Král Přemysl Otakar II. udělil privilegia trhové vsi Přerovu, tedy i práva vařit pivo.
● 1480 - Vzniká panský pivovar, který dal postavit Vilém z Pernštejna. Od té doby přibyla do znaku města Přerova černá zubří hlava se zlatou houžví v nozdrách, rodový erb pánů z Pernštejna.
● 1872 - Byl položen základní kámen ke stavbě akciového pivovaru. Jeho oficiální název zněl „První moravský pivovar akciový se sladovnou v Přerově“
● 1873 - V tomto roce byl pivovar slavnostně posvěcen a uskutečnila se první várka piva. pivovarPivo se začalo prodávát pod registrovanou ochrannou známkou.
● 1898 - Pivovaru byl udělen diplom (ocenění kvality piva) na Jubilejní výstavě ve Vídni
● 1913 - Vznikl nový kartel pod názvem – Ochranný svaz českomoravských pivovarů v Přerově.
● 1940 - Pivovar dosáhl základního kapitálu ve výši 8 000.000 korun
● 1948 - Byl založen národní podnik Hanácké pivovary se sídlem v Přerově, který tvořil přerovský pivovar, pivovar v Prostějově, Olomouci, Těšeticích a Kroměříži.
● 1949 - K podniku se dodatečně přičlenily Severomoravské pivovary – závody Litovel a Hanušovice
● 1953 - Dochází k nové reorganizaci podniku: pivovarHanácké pivovary byly rozděleny na tři samostatné podniky: Přerovský pivovar-národní podnik Přerov; Olomoucké pivovary-národní podnik Olomouc; Severomoravské pivovary, národní podnik Litovel.
● 1955 - Tři národní podniky byly znovu sloučeny a vytvořeny opět Hanácké pivovary, národní podnik Přerov.
● 1958 - V pivovaru pracuje největší počet zaměstnanců v jeho historii – celkem 600. Od té doby se jejich počet stále snižoval, až se v posledních letech ustálil na počtu kolem dvou set.
● 1960 - 1.července 1960 byl ustaven nový celokrajský podnik Severomoravské pivovary, národní podnik Přerov, který vznikl spojením národních podniků pivovarHanácké pivory Přerov a Ostravské pivovary Ostrava.
● 1970 - Poprvé v historii překročila celková produkce piva 500 tisíc hl – přesně dosáhla 512.644 hl
● 1982 - Pivovar dosáhl své nejvyšší produkce piva v historii - 559 153 hl
● 1988 - Pivovar zrušil vlastní sladovnu, od té doby pivovar veškerý slad nakupuje
● 1990 - Po zrušení krajů v roce 1990 byl podnik transformován na "Moravskoslezské pivovary Přerov, akciová společnost", sdružující pivovary Přerov, Olomouc, pivovarOpava, Litovel, Hanušovice a Vsetín.
● 1997 - V létě tohoto roku zasáhly Pivovar Zubr ničivé povodně – stoletá voda
● 2000 - V srpnu 2000 se v Přerově začalo pivo stáčet do PET lahví. Brzy nato pivo dodávané v PET lahvi (Šenkýř) uspělo v soutěži Pivex - skončilo na třetím místě v kategorii světlá výčepní piva v konkurenci 35 značek.
● 2001 - V únoru 2001 se pivovar pustil do budování nové varny. Nové zařízení na výrobu mladiny mělo být plně automatické. V roce 2001 byl také odvysílán první reklamní spot na celoplošných českých TV stanicích.
● 2003 - Jedenáctka Zubr Gold, kterou si do té doby konzumenti mohli dopřát pouze točenou, pivovarbyla od července 2003 na trhu také v lahvích. Desítka Zubr Classic v tomto roce získalo ocenění KlasA, které uděluje ministr zemědělství kvalitním domácím potravinářským a zemědělským produktům.
● 2005 - Na konci dubna 2005 pivovar uvedl na trh novou sadu etiket lahvového piva. Jejich autorem byl specialista na obalový design Vladimír Kovařík, který s pivovarem spolupracoval již řadu let, a využil ve svých návrzích technologických možností metalického efektu v kombinaci s tiskem na bílém podkladu.
● 2010 - Byla zahájena výstavba objektu nové stáčírny a skladů v pivovaru Zubr
● 2011 - Nová stáčírna a sklady v pivovaru byly uvedeny do provozu.
Zdroj:Stránky Pivovaru Zubr, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Zubr

Kdy:dle objednávkyObec:PřerovZdroj:Pivovar Zubr

Rádi Vás přivítáme u nás v pivovaru. Přijďte si prohlédnout místa, kde se vaří pivo Zubr, a odhalte historii a tajemství výroby kvalitního moravského piva.

● Exkurze se mohou zúčastnit pouze osoby starší 18-ti let, popř. osoby starší 15-ti let v rámci výuky v doprovodu pedagogů
● Minimální/maximální počet návštěvníků: 10/25 osob ve skupině
● Návštěvní doba: pondělí - pátek 8.00 - 14.00 hod.
● Délka exkurze: cca 1 hodina
● Exkurze jsou zdarma a může zahrnovat ochutnávku kvasnicového piva v ležáckém sklepě
● Exkurzi je ideální objednat min. týden předem!

Aktualizováno: před 5 měsíci

Na Zubrfest se vydaly tisíce fanoušků piva Zubr

Publikováno:před 29 dnyZdroj:České nápoje

I v letošním roce přerovský pivovar Zubr téměř praskal ve švech, když si do areálu pivovaru našlo v sobotu 24. června cestu přes 6 200 lidí. ZUBRFEST 2017 nabídl bohatý hudební program, pivní novinku Zubr Gradus, autogramiádu hokejistů HC ZUBR Přerov i drobné soutěže.

„Děkujeme všem, kteří v sobotu do pivovaru dorazili a strávili společně s námi příjemný, i když velmi horký den. Rádi pro naše fanoušky každoročně chystáme nějakou specialitu. Tou letošní byla premiéra našeho nového ležáku Zubr Gradus, která byla dle prvních ohlasů velmi zdařilá. Těšíme se opět na shledání v příštím roce,“ komentuje letošní ročník festivalu Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Během odpoledne proběhlo slavností představení pivní novinky, dvanáctistupňového ležáku Zubr Gradus, který si mohli návštěvníci během šťastné hodinky vychutnat zdarma. Pivovodem z ležáckého sklepa byl přímo na čepy přiváděn Zubr Grand, ochutnat bylo možné i Zubr Narozeninový speciál, Zubr Gold, Zubr Premium, Zubr Yuzu&Limeta, Zubr Indian Cherry, Royal Dog Cider nebo nealkoholické limonády z produkce pivovaru. Celkem se během celého dne vypilo zhruba 40 000 nápojů, z toho bylo 37 400 piv.

Jako již tradičně část výtěžku ze vstupného na ZUBRFEST 2017 bude věnována na dobročinné účely. Letošním příjemcem 25 000 Kč bude mobilní hospic Strom života z Nového Jičína, jehož cílem je umožnit těžce nemocným pacientům, aby strávili závěr života v rodinném kruhu, zachovali si svoji důstojnost a měli přístup k co nejkvalitnějším službám. „Pivovar Zubr podporuje řadu neziskových i sportovních organizací působících v regionu. Jsme velmi rádi, že můžeme tímto způsobem přispět k rozvoji jejich činnosti, která je velmi potřebná a často nezastupitelná,“ dodává Tomáš Pluháček.

Pivovar Zubr navzdory dlouhé zimě a EET udržel výstav

Publikováno:před měsícemZdroj:České novinyAutor:ČTK

Přerovský Pivovar Zubr v prvních pěti měsících letošního roku navzdory dlouhé zimě a zavedení elektronické evidence tržeb (EET) udržel výstav piva na loňské úrovni. Zimní pokles prodeje sudového piva se zastavil a výpadek pivovar nahradili vyšším prodejem plechovkového a lahvového piva, řekl ČTK ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

"V prvním čtvrtletí jsme plechovkového a lahvového piva prodali o několik procent více, naopak o čtyři až pět procent klesl prodej sudového piva," uvedl Pluháček. Struktura prodeje piva Zubr v prvním čtvrtletí podle Pluháčka kopírovala tuzemský pivní trh, který se vyznačuje příklonem lidí k pití piva doma a poklesem prodeje sudového piva.

S příchodem teplého počasí se pokles prodeje sudového piva podle Pluháčka zastavil. "Podle toho, jak probíhá začátek sezony, předpokládáme, že se situace zlepší a čísla budou kopírovat loňskou sezonu. Ze začátku panovaly trochu obavy, jak se projeví zákaz kouření, ale první týdny ukazují, že dopad tohoto nařízení bude menší, než tomu bylo v případě EET," řekl Pluháček.

Dopad nedávného zavedení zákazu kouření v restauracích na konzumaci čepovaného piva podle Pluháčka zmírnilo teplé počasí, díky kterému mohou lidé sedět na zahrádkách nebo využívat venkovní kuřácké koutky. "Zatím nemáme informace, že by některá z našich hospod kvůli zákazu kouření ukončila svůj provoz," uvedl Pluháček.

Nižší prodej sudového piva za první tři letošní měsíce podle Pluháčka souvisel především se zavedením EET "Loni v prosinci kvůli EET skončilo 30 restaurací, které jsme zásobovali. Druhým faktorem byla i dlouhá zima, která hlavně v lednu a únoru byla velmi studená. Mrazivé počasí vůbec nevybízelo k pití čepovaného piva," řekl Pluháček.

Letošnímu prodeji by podle něj mohl dát impulz nový dvanáctistupňový ležák Zubr Gradus, který Pivovar Zubr zařadí do své stále nabídky. "Na čepech vybraných restaurací Zubr se nový ležák Gradus objeví v průběhu léta," uvedl Pluháček.

Přerovský Pivovar Zubr v roce 2016 i přes chladnější léto udržel produkci piva na předloňské úrovni 255.000 hektolitrů, která byla nejvyšší za posledních několik let. Vzrostl mu export, naopak prodej sudového piva v tuzemsku mírně klesl.

Pivovar Zubr patří do skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel. Jejich celkový roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Pivovary prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

Pivovar Zubr navzdory dlouhé zimě a EET udržel výstav

Publikováno:před měsícemZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Přerovský Pivovar Zubr v prvních pěti měsících letošního roku navzdory dlouhé zimě a zavedení elektronické evidence tržeb (EET) udržel výstav piva na loňské úrovni. Zimní pokles prodeje sudového piva se zastavil a výpadek pivovar nahradili vyšším prodejem plechovkového a lahvového piva, řekl ČTK ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

"V prvním čtvrtletí jsme plechovkového a lahvového piva prodali o několik procent více, naopak o čtyři až pět procent klesl prodej sudového piva," uvedl Pluháček. Struktura prodeje piva Zubr v prvním čtvrtletí podle Pluháčka kopírovala tuzemský pivní trh, který se vyznačuje příklonem lidí k pití piva doma a poklesem prodeje sudového piva. S příchodem teplého počasí se pokles prodeje sudového piva podle Pluháčka zastavil. "Podle toho, jak probíhá začátek sezony, předpokládáme, že se situace zlepší a čísla budou kopírovat loňskou sezonu. Ze začátku panovaly trochu obavy, jak se projeví zákaz kouření, ale první týdny ukazují, že dopad tohoto nařízení bude menší, než tomu bylo v případě EET," řekl Pluháček.

Dopad nedávného zavedení zákazu kouření v restauracích na konzumaci čepovaného piva podle Pluháčka zmírnilo teplé počasí, díky kterému mohou lidé sedět na zahrádkách nebo využívat venkovní kuřácké koutky. "Zatím nemáme informace, že by některá z našich hospod kvůli zákazu kouření ukončila svůj provoz," uvedl Pluháček. Nižší prodej sudového piva za první tři letošní měsíce podle Pluháčka souvisel především se zavedením EET "Loni v prosinci kvůli EET skončilo 30 restaurací, které jsme zásobovali. Druhým faktorem byla i dlouhá zima, která hlavně v lednu a únoru byla velmi studená. Mrazivé počasí vůbec nevybízelo k pití čepovaného piva," řekl Pluháček.

Letošnímu prodeji by podle něj mohl dát impulz nový dvanáctistupňový ležák Zubr Gradus, který Pivovar Zubr zařadí do své stále nabídky. "Na čepech vybraných restaurací Zubr se nový ležák Gradus objeví v průběhu léta," uvedl Pluháček. Přerovský Pivovar Zubr v roce 2016 i přes chladnější léto udržel produkci piva na předloňské úrovni 255.000 hektolitrů, která byla nejvyšší za posledních několik let. Vzrostl mu export, naopak prodej sudového piva v tuzemsku mírně klesl.

Pivovar Zubr patří do skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel. Jejich celkový roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Pivovary prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

Pivovar Zubr představí na červnovém Zubrfestu nový ležák Zubr Gradus

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská

Návštěvníci hudebního festivalu ZUBRFEST 2017, který proběhne v soboru 24. června v areálu pivovaru Zubr, budou moci jako první ochutnat novinku v sortimentu přerovského pivovaru. Jedná se o dvanáctistupňový ležák Zubr Gradus, který bude během léta zařazen do stálé nabídky pivovaru.

„Na Zubrfest každoročně zavítají tisíce návštěvníků a my jsme rádi, že jsme jim kromě nabitého hudebního programu mohli přichystat ještě jeden dárek v podobě pivní novinky, která bude mít právě na této sobotní akci svoji premiéru,“ zve do areálu přerovského pivovaru jeho ředitel Tomáš Pluháček.

Stejně jako další piva z portfolia pivovaru Zubr je Zubr Gradus vyráběn tradičním postupem kvašení v otevřených kvasných kádích a dlouhým zráním v ležáckém sklepě. „Zubr Gradus je uvařen z několika odrůd českého chmele, zejména z aromatického tršického Žateckého poloraného červeňáku, a z kombinace klasického a speciálního sladu zvaného karapils. Ten pivu dodává vyšší plnost a příjemnou zlatou barvu s jantarovo-medovými odstíny. Vyniká příjemnou hořkostí a sílou chuti, která je typická pro naše piva,“ popisuje ležák Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr. Novinka byla inspirována recepturou loňského speciálu Zubr Jarní ležák, který zaznamenal mezi příznivci zlatého moku velmi kladné ohlasy.

S 5,2 % alkoholu se Zubr Gradus řadí mezi silnější piva z produkce a jeho název odráží hlavní charakteristiky piva, tedy jeho sílu a plnost. K dostání bude zatím výhradně v čepované podobě a na čepu vybraných restaurací pivovaru Zubr se objeví již v průběhu letních prázdnin.
První možností, kdy bude možné novinku ochutnat, je ZUBRFEST 2017 v areálu pivovaru Zubr. Tradiční hudební festival startuje v sobotu 24. června 2017 v 10 hodin a nabídne celodenní program plný hudby, piva a dobré zábavy. Na dvou pódiích se celkem vystřídá 14 interpretů, mezi kterými nebude chybět Michal Hrůza, Anna K nebo kapely Wohnout a Support Lesbiens. Program zpestří i autogramiáda hokejistů HC ZUBR Přerov, kteří budou v modrožlutých barvách nastupovat v sezóně 2017/2018. Ta bude probíhat mezi 16.00 a 17.00 hodinou. Návštěvníci mohou také využít nabídky exkurzí do pivovaru. Předprodej vstupenek trvá až do 23. června. Vstupenky za 100 Kč je možné zakoupit v podnikové prodejně pivovaru Zubr a KIS Přerov. Na místě pak budou k dostání za 150 Kč.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, který je vítězem v degustačních soutěžích Zlatý pohár PIVEX 2017 v kategorii ležáků a České pivo 2016 v kategorii jedenáctistupňových piv. Ocenění v soutěži PIVEX 2017 si odnesla také piva Zubr Classic a Zubr Gold (1. a 3. místo v kategorii výčepních piv). Pivovar Zubr byl zároveň zvolen na letošním jubilejním ročníku pivovarem čtvrtstoletí. Pivovar tak navázal na loňský úspěch, kdy si absolutní vítězství v degustační soutěži PIVEX 2016 odnesl ležák Zubr Premium.

Dvojité výročí aneb co se změnilo

Publikováno:před měsícemZdroj:Blog iDNES.czAutor:Tomáš Pluháček

Přerovský pivovar si v letošním roce připomíná dvě výročí. Jedno hodné oslav, tedy 145 let od položení základního kamene pivovaru, a druhé již o mnoho méně veselé.

Tím je 20 let od katastrofálních povodní, které v roce 1997 zasáhly celý areál pivovaru, jenž byl zaplaven do výšky téměř dvou metrů. Toto smutné výročí nám připomněly i dubnové dny, kdy opět stoupala hladina řeky Bečvy.

Povodně před dvaceti lety znamenaly začátek nové kapitoly historie pivovaru. Respektive uspíšily rozsáhlou rekonstrukci a modernizaci pivovaru zahájenou v roce 1991 transformací zbylého státního podniku Pivovary Přerov na akciovou společnost Moravskoslezské pivovary se sídlem v Přerově a v roce 1994 založení společnosti Pivovar Zubr, a.s.

Nechci vás nudit čísly, ale myslím, že není nezajímavé, podívat se na to, jaké finanční náklady stojí za tím, aby se pivovar Zubr mohl řadit mezi špičkově technologicky vybavené pivovary. Za poslední čtvrtstoletí bylo do modernizace pivovaru investováno více než tři čtvrtě miliardy korun, což rozhodně není zanedbatelná částka. Zásadních investic se dočkaly prakticky všechny části pivovaru, a to jak ty výrobní, technologické, tak i administrativní. A reagovat na vývoj musíme neustále. Například v květnu letošního roku jsme spustili novou balicí linku na plechovky. Tím vycházíme vstříc rostoucí poptávce po pivu v plechovkách. Lidé stále častěji pivo popíjí doma a plechovka je pohodlnějším obalem, nemusí se vracet a zároveň je lehčí. Díky patnáctimilionové investici do nové baličky plechovek zvýšíme kapacitu linky a zároveň můžeme vyrábět další různé typy balení, které si trh vyžádá.

Zatímco technologie, a tím i výsledná kvalita piva se stále zvyšuje, jedno zůstává stejné. A to důraz na tradiční výrobní postupy, receptury, i regionální suroviny. Proto i dnes v pivovaru Zubr pivo kvasí na otevřené spilce a dlouho zraje v ležáckém sklepě, aby získalo svoji typickou hořkost, plnost a dobrou pitelnost. Samozřejmě je důležité nejen pivo uvařit, ale také musí existovat místa, kde je možné si ho vychutnat. Proto pivovar spolupracuje a podporuje provozovatele restaurací a hospod, zejména na malých obcích, kde restaurační zařízení často představují jediné centrum společenského života. Dovolím si opět zmínit jednu částku, a to tu která za posledních zhruba 15 let směřovala právě do rekonstrukcí a rozvoje pohostinských zařízení. Ta se pohybuje okolo čtvrt miliardy korun.

Těší mě, že všechny změny, kterými pivovar prochází, si mohou všichni naši příznivci vychutnávat nejen v hospodách nebo doma, ale také přímo v pivovaru na našich akcích. Již v roce 2001 proběhla první pivní slavnost ZUBRFEST, která se konala v areálu pivovaru, tehdy určená zaměstnancům pivovaru a jejich rodinám. Do areálu se ZUBRFEST opět vrátil v roce 2013 a dnes je tento letní festival největší kulturní akcí pořádanou v Přerově. A nebude chybět ani letos. Těšíme se na vás 24. června v pivovaru Zubr!

Pivovar Zubr představil nejsilnější pivo v historii

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Přerovský Pivovar Zubr uvařil nejsilnější pivo ve své novodobé historii. Tímto pěnivým speciálem oslaví 145. výročí položení základního kamene pivovaru. Originální tmavé pivo má 14,5 procenta, řekl ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

"Je to nejsilnější speciál za posledních 25 let. Uvařili jsme ho tisíc hektolitrů," uvedl Pluháček. Podle sládkové přerovského pivovaru Nataši Rouskové je narozeninový speciál charakteristický svojí hnědočernou barvou a sametově hustou pěnou. "Nechybí ani dobrý říz a výrazná hořkost, které jsou typické pro naše piva," podotkla Rousková.

Nejsilnější speciál z produkce Pivovaru Zubr kvasil v otevřených kádích a 60 dní vyzrával při nízké teplotě v ležáckém sklepě, což mu podle Rouskové dodalo silnou chuť. Vyroben byl z bavorského, karamelového, barevného a světlého sladu, které byly připraveny z ječmene tradičními sladařskými postupy.

"Jeho výraznou hořkost mu do vínku daly čtyři druhy českých chmelů, kterým dominuje žatecký poloraný červeňák z tršických chmelnic," uvela Rousková. Speciál už čepují vybrané restaurace v Přerově a okolí. K dostání bude také na oslavách založení pivovaru v pátek 21. dubna, kdy budou v areálu Pivovaru Zubr koncerty několika hudebních skupin.

Přerovský Pivovar Zubr v roce 2016 navzdory chladnějšímu létu udržel produkci piva na předloňské úrovni 255 tisíc hektolitrů, která byla nejvyšší za posledních několik let. Vzrostl mu export, naopak prodej sudového piva v tuzemsku mírně klesl.

Pivovar Zubr patří do skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel. Jejich celkový roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Pivovary prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

Pivovar Zubr slaví své 145. výročí Narozeninovým speciálem

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská

Oslavit 145. narozeniny pivovaru Zubr mohou jeho příznivci již od pondělí 27. března, kdy se na čepech restaurací objeví ZUBR Narozeninový speciál, který byl uvařen u příležitosti oslav položení základního kamene pivovaru. Originální 14,5% tmavé pivo je nejsilnějším speciálem, který lze z produkce pivovaru Zubr ochutnat.

Limitovaný speciál nabízí originální chuťový zážitek. „Jelikož 145. narozeniny jsou výjimečnou událostí, chtěli jsme, aby i náš narozeninový speciál byl výjimečný. ZUBR narozeninový speciál je charakteristický svojí tmavou, hnědočernou barvou a sametově hustou pěnou. Nechybí ani dobrý říz a výrazná hořkost, které jsou typické pro naše piva. Díky tradičnímu výrobnímu postupu, který se v pivovaru Zubr využívá již od jeho založení, kvasil tento speciál v otevřených kádích a 60 dní vyzrával při nízké teplotě v ležáckém sklepě, což mu dodává silnou plnou chuť,“ popisuje novinku v nabídce Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

Tajemství ZUBR Narozeninového speciálu spočívá především v kombinaci sladů a chmelů. Byl vyroben ze čtyř druhů moravských sladů (bavorského, karamelového, barevného a světlého), které byly připraveny z hanáckého ječmene tradičními sladařskými postupy. Každý z těchto sladů přináší do speciálu svou charakteristickou vůni, chuť a barvu, které společně dotváří jeho jedinečnost. Jeho výraznou hořkost mu do vínku daly čtyři druhy českých chmelů, kterým dominuje Žatecký poloraný červeňák z tršických chmelnic. Obsahuje 6,5 procent alkoholu.

„Speciál je možné ochutnat ve vybraných provozovnách, především v Přerově a okolí. K dostání bude také na našich narozeninových oslavách přímo v areálu pivovaru, kam všechny srdečně zvu. Ty proběhnou v pátek 21. dubna a připravili jsme pro všechny návštěvníky speciální dárek. Veškerou konzumaci nápojů v ceně vstupného,“ doplnil Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr. Předprodej vstupenek startuje již v pondělí 3. dubna v podnikové prodejně pivovaru a K.I.S. Přerov. Cena vstupenky v předprodeji je 145 Kč, na místě 200 Kč.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, který je vítězem v degustačních soutěžích Zlatý pohár PIVEX 2017 v kategorii ležáků a České pivo 2016 v kategorii jedenáctistupňových piv. Ocenění v soutěži PIVEX 2017 si odnesla také piva Zubr Classic a Zubr Gold (1. a 3. místo v kategorii výčepních piv). Pivovar Zubr byl zároveň zvolen na letošním jubilejním ročníku pivovarem čtvrtstoletí. Pivovar tak navázal na loňský úspěch, kdy si absolutní vítězství v degustační soutěži PIVEX 2016 odnesl ležák Zubr Premium.

Pivovar Zubr slaví své 145. výročí Narozeninovým speciálem

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Naše voda

Již ode dneška mohou příznivci pivovaru ZUBR oslavit 145. narozeniny pivovaru. Na čepech restaurací se totiž objeví ZUBR Narozeninový speciál, který byl uvařen u příležitosti oslav položení základního kamene pivovaru. Originální 14,5% tmavé pivo je nejsilnějším speciálem, který lze z produkce pivovaru Zubr ochutnat.

„Jelikož 145. narozeniny jsou výjimečnou událostí, chtěli jsme, aby i náš narozeninový speciál byl výjimečný. ZUBR narozeninový speciál je charakteristický svojí tmavou, hnědočernou barvou a sametově hustou pěnou. Nechybí ani dobrý říz a výrazná hořkost, které jsou typické pro naše piva. Díky tradičnímu výrobnímu postupu, který se v pivovaru Zubr využívá již od jeho založení, kvasil tento speciál v otevřených kádích 60 dní a vyzrával při nízké teplotě v ležáckém sklepě, což mu dodává silnou plnou chuť,“ popisuje novinku v nabídce Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

Tajemství ZUBR Narozeninového speciálu spočívá především v kombinaci sladů a chmelů. Byl vyroben ze čtyř druhů moravských sladů (bavorského, karamelového, barevného a světlého), které byly připraveny z hanáckého ječmene tradičními sladařskými postupy. Každý z těchto sladů přináší do speciálu svou charakteristickou vůni, chuť a barvu, které společně dotváří jeho jedinečnost. Jeho výraznou hořkost mu do vínku daly čtyři druhy českých chmelů, kterým dominuje Žatecký poloraný červeňák z tršických chmelnic. Obsahuje 6,5 procent alkoholu.

„Speciál je možné ochutnat ve vybraných provozovnách, především v Přerově a okolí. K dostání bude také na našich narozeninových oslavách přímo v areálu pivovaru, kam všechny srdečně zvu. Ty proběhnou v pátek 21. dubna a připravili jsme pro všechny návštěvníky speciální dárek. Veškerou konzumaci nápojů v ceně vstupného,“ doplnil Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr. Předprodej vstupenek startuje již v pondělí 3. dubna v podnikové prodejně pivovaru a K.I.S. Přerov. Cena vstupenky v předprodeji je 145 Kč, na místě 200 Kč.

Pivovarem čtvrtstoletí se stal Zubr. Na Pivexu letos soutěžilo 76 značek

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Deník.czAutor:Jan Žlebek

Čtyřiatřicet úspěchů si připsal za čtvrtstoletí pivních klání přerovský pivovar Zubr. Jako pivovar čtvrtstoletí ho ve čtvrtek večer ocenila porota degustační přehlídky Pivex v Brně. „Dlouhodobě soutěž potvrzuje vysokou a vyrovnanou kvalitu českého piva," okomentoval výsledky organizátor Richard Morávek.

Pomyslnou zlatou medaili si Zubr odnesl i ve dvou soutěžních kategoriích lahvových piv, a to mezi světlými ležáky s pivem Grand a mezi světlými výčepními pivy se značkou Classic.

V kategorii tmavých lahvových piv získal vítězství pivovar Litovel s nápojem Litovel Dark a mezi nealkoholickými pivy porota ocenila polotmavý Birell z pivovaru Radegast. Litovel zabodoval ještě jednou mezi míchanými nízkoalkoholickými pivy s nápojem Litovel Pomelo. „Letos se zúčastnilo dohromady šestasedmdesát značek piv,“ dodal Morávek.

Mezi čepovanými pivy odborníci ohodnotili jako nejlepší ze světlých ležáků Velkopopovického kozla jedenáctku a mezi světlými výčepními pivy nefiltrovaného Bernarda. Z minipivovarů se nejúspěšnějším stal Restaurant Modrá hvězda Dobřany s pivem Dobřanská hvězda.

Soutěž Pivex začala již v devadesátých letech jako součást stejnojmenného veletrhu. Veletrh ovšem skončil už v roce 2000.

Pivovarem čtvrtstoletí je Zubr, alespoň na Pivexu

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České nápoje

Pivovar Zubr si v letošním roce z prestižní degustační soutěže o Zlatý pohár Pivex 2017 odváží cenná pódiová umístění. Vítězem kategorie ležáků se stala jedenáctka Zubr Grand. V kategorii piv výčepních si zlato odváží Zubr Classic, Zubr Gold se ve stejné kategorii umístil na třetím místě. Pivovar Zubr byl zároveň zvolen na letošním jubilejním ročníku pivovarem čtvrtstoletí. Pivovar Zubr tak navázal na loňský skvělý úspěch, kdy se ležák Zubr Premium stal absolutním šampionem ročníku 2016.

Pivovar Zubr tak opět potvrdil kvalitu svých piv, kterou dlouhodobě oceňují nejen odborníci, ale i spotřebitelé. „Pivo se musí dělat poctivě a k jeho výrobě přistupovat s maximální pečlivostí. Jen tak může vzniknout pivo s dobrou pitelností, správným řízem a chutí. Získaná ocenění proto vnímáme jako další impuls k tomu pokračovat v tradiční výrobě, na které si zakládáme, výběru kvalitních regionálních surovin a vlastních originálních recepturách,“ komentuje úspěch na soutěži Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

Soutěž o Zlatý pohár Pivex 2017, která je nejstarší odbornou degustační soutěží v České republice, probíhá dvoukolově, první kolo se konalo na podzim loňského roku, druhé pak v únoru. Odborná porota hodnotí piva anonymně. Hlavními kritérii jsou chuť, plnost, vůně, říz nebo hořkost. Letošního 25. ročníku se zúčastnilo 15 pivovarů a celkově 40 pivních značek, které soutěžily v pěti hlavních kategoriích: světlý ležák, světlé výčepní pivo, nealkoholické pivo, tmavé pivo a míchané pivo.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.27.06.2017 08:4577