Historie a současnost Pivovaru Zubr

Moderní dějiny pivovaru Zubr, tedy v té podobě, jak ho známe dnes, začínají rokem 1872, kdy byl položen jeho základní kámen. Pivo se ale v Přerově vařilo od nepaměti. Pivovar Zubr vybírá pro svá piva kvalitní regionální suroviny a ve výrobě využívá tradiční klasické technologie, kdy hlavní kvašení probíhá v otevřených kvasných kádích a pivo následně dlouho zraje v ležáckém sklepě.pivovar

● 1252 - Král Přemysl Otakar II. udělil privilegia trhové vsi Přerovu, tedy i práva vařit pivo.
● 1480 - Vzniká panský pivovar, který dal postavit Vilém z Pernštejna. Od té doby přibyla do znaku města Přerova černá zubří hlava se zlatou houžví v nozdrách, rodový erb pánů z Pernštejna.
● 1872 - Byl položen základní kámen ke stavbě akciového pivovaru. Jeho oficiální název zněl „První moravský pivovar akciový se sladovnou v Přerově“
● 1873 - V tomto roce byl pivovar slavnostně posvěcen a uskutečnila se první várka piva. pivovarPivo se začalo prodávát pod registrovanou ochrannou známkou.
● 1898 - Pivovaru byl udělen diplom (ocenění kvality piva) na Jubilejní výstavě ve Vídni
● 1913 - Vznikl nový kartel pod názvem – Ochranný svaz českomoravských pivovarů v Přerově.
● 1940 - Pivovar dosáhl základního kapitálu ve výši 8 000.000 korun
● 1948 - Byl založen národní podnik Hanácké pivovary se sídlem v Přerově, který tvořil přerovský pivovar, pivovar v Prostějově, Olomouci, Těšeticích a Kroměříži.
● 1949 - K podniku se dodatečně přičlenily Severomoravské pivovary – závody Litovel a Hanušovice
● 1953 - Dochází k nové reorganizaci podniku: pivovarHanácké pivovary byly rozděleny na tři samostatné podniky: Přerovský pivovar-národní podnik Přerov; Olomoucké pivovary-národní podnik Olomouc; Severomoravské pivovary, národní podnik Litovel.
● 1955 - Tři národní podniky byly znovu sloučeny a vytvořeny opět Hanácké pivovary, národní podnik Přerov.
● 1958 - V pivovaru pracuje největší počet zaměstnanců v jeho historii – celkem 600. Od té doby se jejich počet stále snižoval, až se v posledních letech ustálil na počtu kolem dvou set.
● 1960 - 1.července 1960 byl ustaven nový celokrajský podnik Severomoravské pivovary, národní podnik Přerov, který vznikl spojením národních podniků pivovarHanácké pivory Přerov a Ostravské pivovary Ostrava.
● 1970 - Poprvé v historii překročila celková produkce piva 500 tisíc hl – přesně dosáhla 512.644 hl
● 1982 - Pivovar dosáhl své nejvyšší produkce piva v historii - 559 153 hl
● 1988 - Pivovar zrušil vlastní sladovnu, od té doby pivovar veškerý slad nakupuje
● 1990 - Po zrušení krajů v roce 1990 byl podnik transformován na "Moravskoslezské pivovary Přerov, akciová společnost", sdružující pivovary Přerov, Olomouc, pivovarOpava, Litovel, Hanušovice a Vsetín.
● 1997 - V létě tohoto roku zasáhly Pivovar Zubr ničivé povodně – stoletá voda
● 2000 - V srpnu 2000 se v Přerově začalo pivo stáčet do PET lahví. Brzy nato pivo dodávané v PET lahvi (Šenkýř) uspělo v soutěži Pivex - skončilo na třetím místě v kategorii světlá výčepní piva v konkurenci 35 značek.
● 2001 - V únoru 2001 se pivovar pustil do budování nové varny. Nové zařízení na výrobu mladiny mělo být plně automatické. V roce 2001 byl také odvysílán první reklamní spot na celoplošných českých TV stanicích.
● 2003 - Jedenáctka Zubr Gold, kterou si do té doby konzumenti mohli dopřát pouze točenou, pivovarbyla od července 2003 na trhu také v lahvích. Desítka Zubr Classic v tomto roce získalo ocenění KlasA, které uděluje ministr zemědělství kvalitním domácím potravinářským a zemědělským produktům.
● 2005 - Na konci dubna 2005 pivovar uvedl na trh novou sadu etiket lahvového piva. Jejich autorem byl specialista na obalový design Vladimír Kovařík, který s pivovarem spolupracoval již řadu let, a využil ve svých návrzích technologických možností metalického efektu v kombinaci s tiskem na bílém podkladu.
● 2010 - Byla zahájena výstavba objektu nové stáčírny a skladů v pivovaru Zubr
● 2011 - Nová stáčírna a sklady v pivovaru byly uvedeny do provozu.
Zdroj:Stránky Pivovaru Zubr, 2017


Více na stránkách pivovaru

Zube Fest 2017

Kdy:24.06.2017 10:00 hod.Obec:PřerovZdroj:Pivovar ZubrZubr

Prohlídky Pivovaru Zubr

Kdy:dle objednávkyObec:PřerovZdroj:Pivovar ZubrZubr

Rádi Vás přivítáme u nás v pivovaru. Přijďte si prohlédnout místa, kde se vaří pivo Zubr, a odhalte historii a tajemství výroby kvalitního moravského piva.

● Exkurze se mohou zúčastnit pouze osoby starší 18-ti let, popř. osoby starší 15-ti let v rámci výuky v doprovodu pedagogů
● Minimální/maximální počet návštěvníků: 10/25 osob ve skupině
● Návštěvní doba: pondělí - pátek 8.00 - 14.00 hod.
● Délka exkurze: cca 1 hodina
● Exkurze jsou zdarma a může zahrnovat ochutnávku kvasnicového piva v ležáckém sklepě
● Exkurzi je ideální objednat min. týden předem!

Aktualizováno: před 4 měsíci

Pivovar Zubr představí na červnovém Zubrfestu nový ležák Zubr Gradus

Publikováno:před 3 dnyZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana DobrovskáZubr

Návštěvníci hudebního festivalu ZUBRFEST 2017, který proběhne v soboru 24. června v areálu pivovaru Zubr, budou moci jako první ochutnat novinku v sortimentu přerovského pivovaru. Jedná se o dvanáctistupňový ležák Zubr Gradus, který bude během léta zařazen do stálé nabídky pivovaru.

„Na Zubrfest každoročně zavítají tisíce návštěvníků a my jsme rádi, že jsme jim kromě nabitého hudebního programu mohli přichystat ještě jeden dárek v podobě pivní novinky, která bude mít právě na této sobotní akci svoji premiéru,“ zve do areálu přerovského pivovaru jeho ředitel Tomáš Pluháček.

Stejně jako další piva z portfolia pivovaru Zubr je Zubr Gradus vyráběn tradičním postupem kvašení v otevřených kvasných kádích a dlouhým zráním v ležáckém sklepě. „Zubr Gradus je uvařen z několika odrůd českého chmele, zejména z aromatického tršického Žateckého poloraného červeňáku, a z kombinace klasického a speciálního sladu zvaného karapils. Ten pivu dodává vyšší plnost a příjemnou zlatou barvu s jantarovo-medovými odstíny. Vyniká příjemnou hořkostí a sílou chuti, která je typická pro naše piva,“ popisuje ležák Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr. Novinka byla inspirována recepturou loňského speciálu Zubr Jarní ležák, který zaznamenal mezi příznivci zlatého moku velmi kladné ohlasy.

S 5,2 % alkoholu se Zubr Gradus řadí mezi silnější piva z produkce a jeho název odráží hlavní charakteristiky piva, tedy jeho sílu a plnost. K dostání bude zatím výhradně v čepované podobě a na čepu vybraných restaurací pivovaru Zubr se objeví již v průběhu letních prázdnin.
První možností, kdy bude možné novinku ochutnat, je ZUBRFEST 2017 v areálu pivovaru Zubr. Tradiční hudební festival startuje v sobotu 24. června 2017 v 10 hodin a nabídne celodenní program plný hudby, piva a dobré zábavy. Na dvou pódiích se celkem vystřídá 14 interpretů, mezi kterými nebude chybět Michal Hrůza, Anna K nebo kapely Wohnout a Support Lesbiens. Program zpestří i autogramiáda hokejistů HC ZUBR Přerov, kteří budou v modrožlutých barvách nastupovat v sezóně 2017/2018. Ta bude probíhat mezi 16.00 a 17.00 hodinou. Návštěvníci mohou také využít nabídky exkurzí do pivovaru. Předprodej vstupenek trvá až do 23. června. Vstupenky za 100 Kč je možné zakoupit v podnikové prodejně pivovaru Zubr a KIS Přerov. Na místě pak budou k dostání za 150 Kč.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, který je vítězem v degustačních soutěžích Zlatý pohár PIVEX 2017 v kategorii ležáků a České pivo 2016 v kategorii jedenáctistupňových piv. Ocenění v soutěži PIVEX 2017 si odnesla také piva Zubr Classic a Zubr Gold (1. a 3. místo v kategorii výčepních piv). Pivovar Zubr byl zároveň zvolen na letošním jubilejním ročníku pivovarem čtvrtstoletí. Pivovar tak navázal na loňský úspěch, kdy si absolutní vítězství v degustační soutěži PIVEX 2016 odnesl ležák Zubr Premium.

Dvojité výročí aneb co se změnilo

Publikováno:před 9 dnyZdroj:Blog iDNES.czAutor:Tomáš PluháčekZubr

Přerovský pivovar si v letošním roce připomíná dvě výročí. Jedno hodné oslav, tedy 145 let od položení základního kamene pivovaru, a druhé již o mnoho méně veselé.

Tím je 20 let od katastrofálních povodní, které v roce 1997 zasáhly celý areál pivovaru, jenž byl zaplaven do výšky téměř dvou metrů. Toto smutné výročí nám připomněly i dubnové dny, kdy opět stoupala hladina řeky Bečvy.

Povodně před dvaceti lety znamenaly začátek nové kapitoly historie pivovaru. Respektive uspíšily rozsáhlou rekonstrukci a modernizaci pivovaru zahájenou v roce 1991 transformací zbylého státního podniku Pivovary Přerov na akciovou společnost Moravskoslezské pivovary se sídlem v Přerově a v roce 1994 založení společnosti Pivovar Zubr, a.s.

Nechci vás nudit čísly, ale myslím, že není nezajímavé, podívat se na to, jaké finanční náklady stojí za tím, aby se pivovar Zubr mohl řadit mezi špičkově technologicky vybavené pivovary. Za poslední čtvrtstoletí bylo do modernizace pivovaru investováno více než tři čtvrtě miliardy korun, což rozhodně není zanedbatelná částka. Zásadních investic se dočkaly prakticky všechny části pivovaru, a to jak ty výrobní, technologické, tak i administrativní. A reagovat na vývoj musíme neustále. Například v květnu letošního roku jsme spustili novou balicí linku na plechovky. Tím vycházíme vstříc rostoucí poptávce po pivu v plechovkách. Lidé stále častěji pivo popíjí doma a plechovka je pohodlnějším obalem, nemusí se vracet a zároveň je lehčí. Díky patnáctimilionové investici do nové baličky plechovek zvýšíme kapacitu linky a zároveň můžeme vyrábět další různé typy balení, které si trh vyžádá.

Zatímco technologie, a tím i výsledná kvalita piva se stále zvyšuje, jedno zůstává stejné. A to důraz na tradiční výrobní postupy, receptury, i regionální suroviny. Proto i dnes v pivovaru Zubr pivo kvasí na otevřené spilce a dlouho zraje v ležáckém sklepě, aby získalo svoji typickou hořkost, plnost a dobrou pitelnost. Samozřejmě je důležité nejen pivo uvařit, ale také musí existovat místa, kde je možné si ho vychutnat. Proto pivovar spolupracuje a podporuje provozovatele restaurací a hospod, zejména na malých obcích, kde restaurační zařízení často představují jediné centrum společenského života. Dovolím si opět zmínit jednu částku, a to tu která za posledních zhruba 15 let směřovala právě do rekonstrukcí a rozvoje pohostinských zařízení. Ta se pohybuje okolo čtvrt miliardy korun.

Těší mě, že všechny změny, kterými pivovar prochází, si mohou všichni naši příznivci vychutnávat nejen v hospodách nebo doma, ale také přímo v pivovaru na našich akcích. Již v roce 2001 proběhla první pivní slavnost ZUBRFEST, která se konala v areálu pivovaru, tehdy určená zaměstnancům pivovaru a jejich rodinám. Do areálu se ZUBRFEST opět vrátil v roce 2013 a dnes je tento letní festival největší kulturní akcí pořádanou v Přerově. A nebude chybět ani letos. Těšíme se na vás 24. června v pivovaru Zubr!

Pivovar Zubr představil nejsilnější pivo v historii

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Týden.czAutor:ČTKZubr

Přerovský Pivovar Zubr uvařil nejsilnější pivo ve své novodobé historii. Tímto pěnivým speciálem oslaví 145. výročí položení základního kamene pivovaru. Originální tmavé pivo má 14,5 procenta, řekl ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

"Je to nejsilnější speciál za posledních 25 let. Uvařili jsme ho tisíc hektolitrů," uvedl Pluháček. Podle sládkové přerovského pivovaru Nataši Rouskové je narozeninový speciál charakteristický svojí hnědočernou barvou a sametově hustou pěnou. "Nechybí ani dobrý říz a výrazná hořkost, které jsou typické pro naše piva," podotkla Rousková.

Nejsilnější speciál z produkce Pivovaru Zubr kvasil v otevřených kádích a 60 dní vyzrával při nízké teplotě v ležáckém sklepě, což mu podle Rouskové dodalo silnou chuť. Vyroben byl z bavorského, karamelového, barevného a světlého sladu, které byly připraveny z ječmene tradičními sladařskými postupy.

"Jeho výraznou hořkost mu do vínku daly čtyři druhy českých chmelů, kterým dominuje žatecký poloraný červeňák z tršických chmelnic," uvela Rousková. Speciál už čepují vybrané restaurace v Přerově a okolí. K dostání bude také na oslavách založení pivovaru v pátek 21. dubna, kdy budou v areálu Pivovaru Zubr koncerty několika hudebních skupin.

Přerovský Pivovar Zubr v roce 2016 navzdory chladnějšímu létu udržel produkci piva na předloňské úrovni 255 tisíc hektolitrů, která byla nejvyšší za posledních několik let. Vzrostl mu export, naopak prodej sudového piva v tuzemsku mírně klesl.

Pivovar Zubr patří do skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel. Jejich celkový roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Pivovary prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

Pivovar Zubr slaví své 145. výročí Narozeninovým speciálem

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana DobrovskáZubr

Oslavit 145. narozeniny pivovaru Zubr mohou jeho příznivci již od pondělí 27. března, kdy se na čepech restaurací objeví ZUBR Narozeninový speciál, který byl uvařen u příležitosti oslav položení základního kamene pivovaru. Originální 14,5% tmavé pivo je nejsilnějším speciálem, který lze z produkce pivovaru Zubr ochutnat.

Limitovaný speciál nabízí originální chuťový zážitek. „Jelikož 145. narozeniny jsou výjimečnou událostí, chtěli jsme, aby i náš narozeninový speciál byl výjimečný. ZUBR narozeninový speciál je charakteristický svojí tmavou, hnědočernou barvou a sametově hustou pěnou. Nechybí ani dobrý říz a výrazná hořkost, které jsou typické pro naše piva. Díky tradičnímu výrobnímu postupu, který se v pivovaru Zubr využívá již od jeho založení, kvasil tento speciál v otevřených kádích a 60 dní vyzrával při nízké teplotě v ležáckém sklepě, což mu dodává silnou plnou chuť,“ popisuje novinku v nabídce Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

Tajemství ZUBR Narozeninového speciálu spočívá především v kombinaci sladů a chmelů. Byl vyroben ze čtyř druhů moravských sladů (bavorského, karamelového, barevného a světlého), které byly připraveny z hanáckého ječmene tradičními sladařskými postupy. Každý z těchto sladů přináší do speciálu svou charakteristickou vůni, chuť a barvu, které společně dotváří jeho jedinečnost. Jeho výraznou hořkost mu do vínku daly čtyři druhy českých chmelů, kterým dominuje Žatecký poloraný červeňák z tršických chmelnic. Obsahuje 6,5 procent alkoholu.

„Speciál je možné ochutnat ve vybraných provozovnách, především v Přerově a okolí. K dostání bude také na našich narozeninových oslavách přímo v areálu pivovaru, kam všechny srdečně zvu. Ty proběhnou v pátek 21. dubna a připravili jsme pro všechny návštěvníky speciální dárek. Veškerou konzumaci nápojů v ceně vstupného,“ doplnil Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr. Předprodej vstupenek startuje již v pondělí 3. dubna v podnikové prodejně pivovaru a K.I.S. Přerov. Cena vstupenky v předprodeji je 145 Kč, na místě 200 Kč.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, který je vítězem v degustačních soutěžích Zlatý pohár PIVEX 2017 v kategorii ležáků a České pivo 2016 v kategorii jedenáctistupňových piv. Ocenění v soutěži PIVEX 2017 si odnesla také piva Zubr Classic a Zubr Gold (1. a 3. místo v kategorii výčepních piv). Pivovar Zubr byl zároveň zvolen na letošním jubilejním ročníku pivovarem čtvrtstoletí. Pivovar tak navázal na loňský úspěch, kdy si absolutní vítězství v degustační soutěži PIVEX 2016 odnesl ležák Zubr Premium.

Pivovar Zubr slaví své 145. výročí Narozeninovým speciálem

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Naše vodaZubr

Již ode dneška mohou příznivci pivovaru ZUBR oslavit 145. narozeniny pivovaru. Na čepech restaurací se totiž objeví ZUBR Narozeninový speciál, který byl uvařen u příležitosti oslav položení základního kamene pivovaru. Originální 14,5% tmavé pivo je nejsilnějším speciálem, který lze z produkce pivovaru Zubr ochutnat.

„Jelikož 145. narozeniny jsou výjimečnou událostí, chtěli jsme, aby i náš narozeninový speciál byl výjimečný. ZUBR narozeninový speciál je charakteristický svojí tmavou, hnědočernou barvou a sametově hustou pěnou. Nechybí ani dobrý říz a výrazná hořkost, které jsou typické pro naše piva. Díky tradičnímu výrobnímu postupu, který se v pivovaru Zubr využívá již od jeho založení, kvasil tento speciál v otevřených kádích 60 dní a vyzrával při nízké teplotě v ležáckém sklepě, což mu dodává silnou plnou chuť,“ popisuje novinku v nabídce Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

Tajemství ZUBR Narozeninového speciálu spočívá především v kombinaci sladů a chmelů. Byl vyroben ze čtyř druhů moravských sladů (bavorského, karamelového, barevného a světlého), které byly připraveny z hanáckého ječmene tradičními sladařskými postupy. Každý z těchto sladů přináší do speciálu svou charakteristickou vůni, chuť a barvu, které společně dotváří jeho jedinečnost. Jeho výraznou hořkost mu do vínku daly čtyři druhy českých chmelů, kterým dominuje Žatecký poloraný červeňák z tršických chmelnic. Obsahuje 6,5 procent alkoholu.

„Speciál je možné ochutnat ve vybraných provozovnách, především v Přerově a okolí. K dostání bude také na našich narozeninových oslavách přímo v areálu pivovaru, kam všechny srdečně zvu. Ty proběhnou v pátek 21. dubna a připravili jsme pro všechny návštěvníky speciální dárek. Veškerou konzumaci nápojů v ceně vstupného,“ doplnil Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr. Předprodej vstupenek startuje již v pondělí 3. dubna v podnikové prodejně pivovaru a K.I.S. Přerov. Cena vstupenky v předprodeji je 145 Kč, na místě 200 Kč.

Pivovarem čtvrtstoletí se stal Zubr. Na Pivexu letos soutěžilo 76 značek

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Deník.czAutor:Jan ŽlebekZubr

Čtyřiatřicet úspěchů si připsal za čtvrtstoletí pivních klání přerovský pivovar Zubr. Jako pivovar čtvrtstoletí ho ve čtvrtek večer ocenila porota degustační přehlídky Pivex v Brně. „Dlouhodobě soutěž potvrzuje vysokou a vyrovnanou kvalitu českého piva," okomentoval výsledky organizátor Richard Morávek.

Pomyslnou zlatou medaili si Zubr odnesl i ve dvou soutěžních kategoriích lahvových piv, a to mezi světlými ležáky s pivem Grand a mezi světlými výčepními pivy se značkou Classic.

V kategorii tmavých lahvových piv získal vítězství pivovar Litovel s nápojem Litovel Dark a mezi nealkoholickými pivy porota ocenila polotmavý Birell z pivovaru Radegast. Litovel zabodoval ještě jednou mezi míchanými nízkoalkoholickými pivy s nápojem Litovel Pomelo. „Letos se zúčastnilo dohromady šestasedmdesát značek piv,“ dodal Morávek.

Mezi čepovanými pivy odborníci ohodnotili jako nejlepší ze světlých ležáků Velkopopovického kozla jedenáctku a mezi světlými výčepními pivy nefiltrovaného Bernarda. Z minipivovarů se nejúspěšnějším stal Restaurant Modrá hvězda Dobřany s pivem Dobřanská hvězda.

Soutěž Pivex začala již v devadesátých letech jako součást stejnojmenného veletrhu. Veletrh ovšem skončil už v roce 2000.

Pivovarem čtvrtstoletí je Zubr, alespoň na Pivexu

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České nápojeZubr

Pivovar Zubr si v letošním roce z prestižní degustační soutěže o Zlatý pohár Pivex 2017 odváží cenná pódiová umístění. Vítězem kategorie ležáků se stala jedenáctka Zubr Grand. V kategorii piv výčepních si zlato odváží Zubr Classic, Zubr Gold se ve stejné kategorii umístil na třetím místě. Pivovar Zubr byl zároveň zvolen na letošním jubilejním ročníku pivovarem čtvrtstoletí. Pivovar Zubr tak navázal na loňský skvělý úspěch, kdy se ležák Zubr Premium stal absolutním šampionem ročníku 2016.

Pivovar Zubr tak opět potvrdil kvalitu svých piv, kterou dlouhodobě oceňují nejen odborníci, ale i spotřebitelé. „Pivo se musí dělat poctivě a k jeho výrobě přistupovat s maximální pečlivostí. Jen tak může vzniknout pivo s dobrou pitelností, správným řízem a chutí. Získaná ocenění proto vnímáme jako další impuls k tomu pokračovat v tradiční výrobě, na které si zakládáme, výběru kvalitních regionálních surovin a vlastních originálních recepturách,“ komentuje úspěch na soutěži Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

Soutěž o Zlatý pohár Pivex 2017, která je nejstarší odbornou degustační soutěží v České republice, probíhá dvoukolově, první kolo se konalo na podzim loňského roku, druhé pak v únoru. Odborná porota hodnotí piva anonymně. Hlavními kritérii jsou chuť, plnost, vůně, říz nebo hořkost. Letošního 25. ročníku se zúčastnilo 15 pivovarů a celkově 40 pivních značek, které soutěžily v pěti hlavních kategoriích: světlý ležák, světlé výčepní pivo, nealkoholické pivo, tmavé pivo a míchané pivo.

Pivovarem čtvrtstoletí se stal přerovský Zubr, porazil Litovel a Radegast

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Aktuálně.czAutor:ČTKZubr

Pivovarem čtvrtstoletí tradiční soutěže lahvových piv Zlatý pohár Pivex se stal přerovský pivovar Zubr. Za pivovarem čtvrtstoletí z Přerova se umístil na druhém místě pivovar z Litovle a na třetím nošovický Radegast. Soutěže se v kategorii lahvových piv zúčastnilo 40 značek. Mezi tmavými vyhrál Litovel Dark, kategorii nealkoholických piv dominoval Birell polotmavý z pivovaru Radegast.

Pivovarem čtvrtstoletí tradiční soutěže lahvových piv Zlatý pohár Pivex se stal pivovar Zubr z Přerova. Stejný pivovar letos vyhrál se svým Grandem i mezi světlými ležáky a odváží si z Brna také vítězství v kategorii světlých výčepních piv se značkou Classic. Pořadatelé výsledky vyhlásili v Brně na galavečeru pivovarníků a sladovníků.

Soutěže se v kategorii lahvových piv zúčastnilo 40 značek. Mezi tmavými vyhrál Litovel Dark, kategorii nealkoholických piv dominoval Birell polotmavý z pivovaru Radegast. Ve spojené kategorii míchaných nízkoalkoholických piv a nealkoholických piv získal primát Litovel Pomelo.

Odborníci dnes v Brně hodnotili i sudová piva. Ve třech kategoriích soutěžilo 36 značek. Mezi světlými ležáky vyhrála jedenáctka Velkopopovický kozel, mezi výčepními pivy nefiltrované pivo od Rodinného pivovaru Bernard. Zvláštní kategorii měly i minipivovary, tam dominovala dvanáctka Dobřanská Hvězda.

Tradice Pivexu pochází z 90. let minulého století, kdy se na brněnském výstavišti konal i stejnojmenný veletrh. Soutěže se v devadesátých letech účastnilo i přes sto značek, vstup na akci měly jako součást poplatku za veletrh. Nyní musejí platit poplatky za každé přihlášené pivo. Pivex jako veletrh skončil v roce 2000. Velké pivovarské skupiny a výrobci technologií už o něj neměli zájem. Soutěž Pivex ale přežila veletrh a letos má jubileum.

Lahvové pivo se hodnotí ve dvou kolech, sudové v jednom. "Soutěž dává šanci jen pivovarům s vyrovnanou kvalitou tradičního českého nápoje a zároveň signalizuje pijákům piva jeho stav a výhled do nové sezóny. Pivovarům pak ukazuje, jak se vyvíjí jejich předpoklady úspěchu na pivních trhu," říká o soutěži nestor českého pivovarnictví Antonín Kratochvíle.

Organizátoři v pětiletých cyklech vyhodnocují pivovary z dlouhodobého pohledu podle dosažených výsledků. Za pivovarem čtvrtstoletí z Přerova se umístil na druhém místě pivovar z Litovle a na třetím nošovický Radegast.

Pivovarem čtvrtstoletí se stal v Brně přerovský Zubr

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Novinky.czAutor:ČTKZubr

Pivovarem čtvrtstoletí tradiční soutěže lahvových piv Zlatý pohár Pivex se stal pivovar Zubr z Přerova. Stejný pivovar letos vyhrál se svým Grandem i mezi světlými ležáky a odváží si z Brna také vítězství v kategorii světlých výčepních piv se značkou Classic. Pořadatelé ve čtvrtek výsledky vyhlásili v Brně na galavečeru pivovarníků a sladovníků.

Odborníci v Brně hodnotili i sudová piva. „Letošní, již 25. ročník soutěže Pivex se celkovým počtem ve všech přihlášených kategoriích řadí k těm dosud nejpočetněji obeslaným. U lahvových to bylo 40 značek a u sudových posuzovaly poroty pod dohledem notáře 36 značek piv,“ uvedl k letošnímu ročníku za pořadatele Jiří Morávek ze společnosti Snip.

Mezi světlými ležáky vyhrála jedenáctka Velkopopovický kozel, mezi výčepními pivy nefiltrované pivo od Rodinného pivovaru Bernard. Zvláštní kategorii měly i minipivovary, tam dominovala dvanáctka Dobřanská Hvězda.

Tradice Pivexu pochází z 90. let minulého století, kdy se na brněnském výstavišti konal i stejnojmenný veletrh. Soutěže se v devadesátých letech účastnilo i přes sto značek, vstup na akci měly jako součást poplatku za veletrh. Nyní musejí platit poplatky za každé přihlášené pivo. Pivex jako veletrh skončil v roce 2000. Velké pivovarské skupiny a výrobci technologií už o něj neměli zájem. Soutěž Pivex ale přežila veletrh a letos má jubileum.

Lahvové pivo se hodnotí ve dvou kolech, sudové v jednom. „Soutěž dává šanci jen pivovarům s vyrovnanou kvalitou tradičního českého nápoje a zároveň signalizuje pijákům piva jeho stav a výhled do nové sezóny. Pivovarům pak ukazuje, jak se vyvíjí jejich předpoklady úspěchu na pivních trhu,” říká o soutěži nestor českého pivovarnictví Antonín Kratochvíle.

Organizátoři v pětiletých cyklech vyhodnocují pivovary z dlouhodobého pohledu podle dosažených výsledků. Za pivovarem čtvrtstoletí z Přerova se umístil na druhém místě pivovar z Litovle a na třetím nošovický Radegast.

Pivovar Zubr přišel po zavedení EET o 25 odběratelů. Zbylí hospodští zdražují

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:E15.czAutor:ČTKZubr

Vedení přerovského Pivovaru Zubr se letos kvůli zavedení elektronické evidence tržeb (EET) i chystanému zákazu kouření v pohostinstvích obává citelného úbytku odběratelů z řad provozovatelů restaurací. Od prosincového zavedení EET pivovar zatím přišel zhruba o 25 provozoven, řekl ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

"Máme nyní zhruba 920 odběrných míst, kde se točí pivo Zubr, takže 25 provozoven zatím není až taková katastrofa," uvedl Pluháček. Výrazný pokles počtu odběratelů ale podle něj může nastat na konci zimního období, kdy jsou tržby restaurací ve srovnání se zbytkem roku tradičně nižší. "Je otázka, jestli toto období restaurace přežijí. Když bude úbytek provozoven do deseti procent, tak budeme rádi," řekl Pluháček.

Majitelé restaurací, které čepují pivo Zubr, na konci loňského roku podle Pluháčka zdražili zejména jídla. "Myslím si ale, že o jednu až dvě koruny se zvýší i cena piva na provozovnách," míní Pluháček. Pivovar Zubr zatím nebude pivo zdražovat, aby nezhoršil situaci provozovatelů restaurací, kterým kvůli EET vzrostly náklady. "Minimálně do září nebudeme zdražovat," řekl Pluháček.

Pivovar Zubr postupně buduje síť nájemních restaurací. Pod svůj patronát už vzal čtyři desítky pohostinství, jejichž průčelí zdobí logo přerovského pivovaru. V poslední době pivovar přebírá pronájem hospod i kvůli EET, která některé provozovatele od dalšího podnikání v pohostinství odradila.

Přerovský Pivovar Zubr v roce 2016 navzdory chladnějšímu létu udržel produkci piva na předloňské úrovni 255 tisíc hektolitrů, která byla nejvyšší za posledních několik let. Vzrostl export, naopak prodej sudového piva v tuzemsku mírně klesl.

Pivovar Zubr patří do skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel. Jejich roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Pivovary prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.19.06.2017 13:5074