Historie a současnost Pivovaru Zubr

Moderní dějiny pivovaru Zubr, tedy v té podobě, jak ho známe dnes, začínají rokem 1872, kdy byl položen jeho základní kámen. Pivo se ale v Přerově vařilo od nepaměti. Pivovar Zubr vybírá pro svá piva kvalitní regionální suroviny a ve výrobě využívá tradiční klasické technologie, kdy hlavní kvašení probíhá v otevřených kvasných kádích a pivo následně dlouho zraje v ležáckém sklepě.pivovar

● 1252 - Král Přemysl Otakar II. udělil privilegia trhové vsi Přerovu, tedy i práva vařit pivo.
● 1480 - Vzniká panský pivovar, který dal postavit Vilém z Pernštejna. Od té doby přibyla do znaku města Přerova černá zubří hlava se zlatou houžví v nozdrách, rodový erb pánů z Pernštejna.
● 1872 - Byl položen základní kámen ke stavbě akciového pivovaru. Jeho oficiální název zněl „První moravský pivovar akciový se sladovnou v Přerově“
● 1873 - V tomto roce byl pivovar slavnostně posvěcen a uskutečnila se první várka piva. pivovarPivo se začalo prodávát pod registrovanou ochrannou známkou.
● 1898 - Pivovaru byl udělen diplom (ocenění kvality piva) na Jubilejní výstavě ve Vídni
● 1913 - Vznikl nový kartel pod názvem – Ochranný svaz českomoravských pivovarů v Přerově.
● 1940 - Pivovar dosáhl základního kapitálu ve výši 8 000.000 korun
● 1948 - Byl založen národní podnik Hanácké pivovary se sídlem v Přerově, který tvořil přerovský pivovar, pivovar v Prostějově, Olomouci, Těšeticích a Kroměříži.
● 1949 - K podniku se dodatečně přičlenily Severomoravské pivovary – závody Litovel a Hanušovice
● 1953 - Dochází k nové reorganizaci podniku: pivovarHanácké pivovary byly rozděleny na tři samostatné podniky: Přerovský pivovar-národní podnik Přerov; Olomoucké pivovary-národní podnik Olomouc; Severomoravské pivovary, národní podnik Litovel.
● 1955 - Tři národní podniky byly znovu sloučeny a vytvořeny opět Hanácké pivovary, národní podnik Přerov.
● 1958 - V pivovaru pracuje největší počet zaměstnanců v jeho historii – celkem 600. Od té doby se jejich počet stále snižoval, až se v posledních letech ustálil na počtu kolem dvou set.
● 1960 - 1.července 1960 byl ustaven nový celokrajský podnik Severomoravské pivovary, národní podnik Přerov, který vznikl spojením národních podniků pivovarHanácké pivory Přerov a Ostravské pivovary Ostrava.
● 1970 - Poprvé v historii překročila celková produkce piva 500 tisíc hl – přesně dosáhla 512.644 hl
● 1982 - Pivovar dosáhl své nejvyšší produkce piva v historii - 559 153 hl
● 1988 - Pivovar zrušil vlastní sladovnu, od té doby pivovar veškerý slad nakupuje
● 1990 - Po zrušení krajů v roce 1990 byl podnik transformován na "Moravskoslezské pivovary Přerov, akciová společnost", sdružující pivovary Přerov, Olomouc, pivovarOpava, Litovel, Hanušovice a Vsetín.
● 1997 - V létě tohoto roku zasáhly Pivovar Zubr ničivé povodně – stoletá voda
● 2000 - V srpnu 2000 se v Přerově začalo pivo stáčet do PET lahví. Brzy nato pivo dodávané v PET lahvi (Šenkýř) uspělo v soutěži Pivex - skončilo na třetím místě v kategorii světlá výčepní piva v konkurenci 35 značek.
● 2001 - V únoru 2001 se pivovar pustil do budování nové varny. Nové zařízení na výrobu mladiny mělo být plně automatické. V roce 2001 byl také odvysílán první reklamní spot na celoplošných českých TV stanicích.
● 2003 - Jedenáctka Zubr Gold, kterou si do té doby konzumenti mohli dopřát pouze točenou, pivovarbyla od července 2003 na trhu také v lahvích. Desítka Zubr Classic v tomto roce získalo ocenění KlasA, které uděluje ministr zemědělství kvalitním domácím potravinářským a zemědělským produktům.
● 2005 - Na konci dubna 2005 pivovar uvedl na trh novou sadu etiket lahvového piva. Jejich autorem byl specialista na obalový design Vladimír Kovařík, který s pivovarem spolupracoval již řadu let, a využil ve svých návrzích technologických možností metalického efektu v kombinaci s tiskem na bílém podkladu.
● 2010 - Byla zahájena výstavba objektu nové stáčírny a skladů v pivovaru Zubr
● 2011 - Nová stáčírna a sklady v pivovaru byly uvedeny do provozu.
Zdroj:Stránky Pivovaru Zubr, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Zubr

Kdy:dle objednávkyObec:PřerovZdroj:Pivovar Zubr

Rádi Vás přivítáme u nás v pivovaru. Přijďte si prohlédnout místa, kde se vaří pivo Zubr, a odhalte historii a tajemství výroby kvalitního moravského piva.

● Exkurze se mohou zúčastnit pouze osoby starší 18-ti let, popř. osoby starší 15-ti let v rámci výuky v doprovodu pedagogů
● Minimální/maximální počet návštěvníků: 10/25 osob ve skupině
● Návštěvní doba: pondělí - pátek 8.00 - 14.00 hod.
● Délka exkurze: cca 1 hodina
● Exkurze jsou zdarma a může zahrnovat ochutnávku kvasnicového piva v ležáckém sklepě
● Exkurzi je ideální objednat min. týden předem!

Aktualizováno: před 11 měsíci

Pivovar Zubr letos investuje 25 milionů korun do nové filtrace

Publikováno:před 2 dnyZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

Pivovar Zubr letos investuje více než 25 milionů korun do pořízení nového systému filtrace piva. Bude to největší investice letošního roku, řekl ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček. Za posledních 25 let přerovský pivovar do modernizace svých technologií investoval přes 750 milionů korun.

„Díky rekonstrukci filtrační linky chceme dosáhnout toho, aby byla na stejné úrovni automatizace a spolehlivosti jako ostatní naše výrobní technologie,“ zdůvodnil pětadvacetimilionovou investici Pluháček. Pomocí filtrace se z piva odstraňují kalící látky, aby mělo požadovanou čirost.

Pivovar Zubr investuje každoročně do své modernizace miliony korun. Investice nabraly tempo po roce 1997, kdy Přerov postihly katastrofální povodně. Velká voda tehdy zaplavila i areál pivovaru. „V posledním čtvrtstoletí se zásadních investic dočkaly prakticky všechny části pivovaru, a to jak ty výrobní, technologické, tak i administrativní,“ řekl Pluháček.

Ředitel Zubru: Trh piva v plechovkách roste
Loni Pivovar Zubr investoval zhruba 15 milionů korun do modernizace linky na stáčení piva do plechovek, aby kvůli rostoucí poptávce výrazně zvýšil její výrobní kapacitu. „Trh piva v plechovkách roste a my jsme nyní díky patnáctimilionové investici do nové baličky plechovek schopni zvýšit výkon celé linky takřka o 50 procent,“ řekl Pluháček. Nová technologie podle něj zároveň zvýšila počet variant balení i možností grafické úpravy balicí fólie.

Pivovar Zubr v předchozích letech pořídil také například nové stáčecí a plnící linky či varnu. Opraveny byly ležácké sklepy, spilka, strojovna, kotelna i administrativní budova.

I přes pokles prodeje sudového piva, Zubr udržel výstav
Přerovský Pivovar Zubr loni navzdory nepříznivému vlivu zavedení elektronické evidence tržeb (EET) a posléze i zákazu kouření v restauracích na prodej sudového piva udržel výstav na předloňské úrovni 255 000 hektolitrů piva. Bylo to nejvíce za posledních několik let. Prodej čepovaného piva klesl o tři procenta, výpadek ale pivovar nahradil vyšším prodejem lahvového a hlavně plechovkového piva.

Pivovar Zubr patří do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel. Jejich roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Pivovary prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

Pivovar Zubr opět uvařil přes čtvrt milionu hektolitrů piva

Publikováno:před 7 dnyZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská

Pivovar Zubr uvařil v loňském roce 255.000 hektolitrů piva, což je stejné množství jako v roce předcházejícím. K poklesu došlo v čepovaném pivu, a to o 3 procenta. Největší nárůst Zubr zaznamenal v segmentu plechovek, jejichž podíl stoupl již na 10 procent celkové produkce. Daří se i exportu, který vzrostl o 10 procent.
„I přes zátěž, kterou pro naše zákazníky, tedy provozovatele restaurací, přinesla nová nařízení v podobě EET nebo zákazu kouření, jsme s celkovými čísly spokojeni. Výpadek v čepovaném pivu na domácím trhu jsme nahradili zvýšeným prodejem piva lahvového a zejména plechovkového. To je i hlavním vývozním artiklem,“ komentuje loňský rok Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr a pokračuje: „Největší pokles sudového piva nastal v meziročním srovnání v měsících září až prosinec 2017, do té doby jsme byli víceméně na předloňské skutečnosti.“

Právě s rostoucím zájmem o plechovkové pivo souvisela i největší investice v loňském roce. „Musíme neustále reagovat na vývoj a být co nejvíce flexibilní, proto jsme v loňském roku spustili novou balicí linku na plechovky, která nám umožňuje vyrábět větší variabilitu balení i potisků,“ doplňuje Tomáš Pluháček. Na letošní rok je naplánovaná investice do nového systému filtrace, která přesáhne 25 milionů korun. Za poslední čtvrtstoletí bylo do modernizace pivovaru investováno více než tři čtvrtě miliardy korun a zásadních investic se dočkaly prakticky všechny části pivovaru.

Novinky přinesl loňský rok i v samotné nabídce piv. Pivovar Zubr uvedl na trh novou dvanáctku Zubr Gradus, která je zatím k dostání výhradně v čepované podobě. Mezi speciály, které se v nabídce objevují vždy na limitovanou dobu, se dařilo Zubr Narozeninovému speciálu 14,5%, který byl uvařen u příležitosti oslav 145. výročí založení pivovaru. „Moc mě těší, jak dobře přijali naši zákazníci Graduse a doufám, že si brzy najde své věrné štamgasty stejně jako jedenáctka Grand. V letošním roce budeme dále rozšiřovat jeho distribuci a samozřejmě opět chystáme i několik speciálů včetně jedné novinky na Velikonoce, o které ale zatím více neprozradíme,“ naznačuje plány na příští rok Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

Pivovar Zubr chce v letošním roce navázat na dobré výsledky z předcházejícího roku, proto významná podpora bude směřovat do provozoven s čepovaným pivem, které díky novým nařízením i stále se zpřísňujícím se předpisům prožívají nelehké období. „Je čím dál tím těžší bojovat s trendem poklesu spotřeby čepovaného piva, ale pro nás stále zůstává prioritou. Hospodská atmosféra a setkávání u piva patří k českým tradicím a my ji chceme nadále podporovat a spoluvytvářet,“ říká Tomáš Pluháček.
Od zavedení EET pivovar celkově zaregistroval zhruba čtyři desítky provozoven, které ukončily svoji činnost. Bylo to zejména během zimy, tedy z kraje roku. „Od té doby máme počet provozoven relativně stabilní, ovšem uvidíme, jak se po zimě projeví zákaz kouření. Slýcháme od našich zákazníků obavy, zda zimu přežijí,“ dodává Tomáš Pluháček. Jedním z opatření, jak pivovar bojuje s poklesem čepovaného piva, je vlastní síť nájemních restaurací, kdy si pivovar pronajímá provozovny přímo od majitelů a dále je nabízí prověřeným nájemcům. V současné době jich má již několik desítek a v projektu bude pokračovat i v letošním roce.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, který je vítězem v degustačních soutěžích Zlatý pohár Pivex – PIVO 2017 v kategorii ležáků a České pivo 2017 v kategorii jedenáctistupňových piv. První místo v soutěži České pivo 2017 si odnesl také Zubr Premium, a to v královské kategorii světlých ležáků. Navázal tak na vítězství z roku 2015 v téže soutěži a na absolutní vítězství v degustační soutěži Zlatý pohár Pivex – PIVO 2016. Na letošním jubilejním ročníku soutěže PIVEX 2017 byl pivovar Zubr zvolen pivovarem čtvrtstoletí. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.

Nabídku piv i letos zpestří čtrnáctistupňový Zubr Maxxim

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská

Poslední z řady letošních speciálů pivovaru Zubr se opět po roce vrací do nabídky. Je jím čtrnáctistupňový Zubr Maxxim, sváteční speciál, který je vyráběn v nefiltrované i filtrované variantě. V letošním roce se ho uvařilo 1.400 hektolitrů.

Zubr Maxxim je dlouhodobě nejoblíbenějším speciálem z produkce pivovaru Zubr. „Zubr Maxxim již neodmyslitelně patří k období adventu a vánočních svátků a ani letos tomu není jinak. Distribuce do hospod a restaurací začala v tomto týdnu, během nejbližších dní se objeví i v maloobchodní síti v balení multipack,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Atraktivita piva Zubr Maxxim je dána především jeho harmonickou plnou chutí s vyšší hořkostí a příjemným chmelovým aroma. Celkový charakter tohoto speciálního piva je dokreslen sytější jantarovo-medovou barvou a hustou, sametovou pěnou. „Jelikož se jedná o čtrnáctistupňové pivo, je obsah alkoholu 6,5 procent oproti běžným pivům značně vyšší. Právě i tento fakt přispívá k popularitě tohoto speciálu v chladnějším, zimním období,“ popisuje pivo Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

V čepované podobě je možné si Maxxim vychutnat ve filtrované nebo nefiltrované variantě, a to zejména v provozovnách na střední Moravě. Sváteční multipack s osmi lahvemi, který může posloužit i jako dárkové balení, je možné zakoupit v pivovarské prodejně v Přerově i v dalších vybraných maloobchodních prodejnách.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, který je vítězem v degustačních soutěžích Zlatý pohár Pivex – PIVO 2017 v kategorii ležáků a České pivo 2017 v kategorii jedenáctistupňových piv. První místo v soutěži České pivo 2017 si odnesl také Zubr Premium, a to v královské kategorii světlých ležáků. Navázal tak na vítězství z roku 2015 v téže soutěži a na absolutní vítězství v degustační soutěži Zlatý pohár Pivex – PIVO 2016. Na letošním jubilejním ročníku soutěže PIVEX 2017 byl pivovar Zubr zvolen pivovarem čtvrtstoletí. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.

S hlavou zubra ve znaku. Přerovský pivovar za dobu své existence zvýšil výrobu třicetkrát

Publikováno:před měsícemZdroj:E15.czAutor:Michal Nosek

V prvním roce existence, konkrétně roku 1873 uvařili v Přerovském akciovém pivovaru sedm tisíc hektolitrů piva. To v současnosti představuje nasycení poptávky na deset dní. Při startu se o vaření piva staralo osmnáct lidí, dnes jich pivovar zaměstnává 160.

„Pivovar hraje od svého založení důležitou roli, jak ve společenském, tak v hospodářském životě na Přerovsku. Nepřímo podporuje i zaměstnanost v okolním zemědělství. Od místních farmářů odebírál suroviny,“ říká ředitel přerovského Zubra Tomáš Pluháček.

Pokles spotřeby čepovaného piva pocítil i přerovský Zubr, přesto plánuje investice

Publikováno:před měsícemZdroj:E15.czAutor:Michal Nosek

Přerovský pivovar Zubr letos oslavil 145 let a i v budoucnu se chce zůstat u klasické výroby piva v otevřené spilce, kde pivo kvasí v kádích na téměř dvou tisících metrech čtverečních. Na příští rok plánuje pivovar investovat přes milion eur (přes 25,5 milionu korun) do nového systému filtrace.

„V posledních letech se investovalo prakticky do všech provozů. Od robotických strojů na balení a paletování, po novou strojovnu a kotelnu,“ říká ředitel pivovaru Zubr Tomáš Pluháček s tím, že cena tří robotických strojů dosahuje osmnácti milionů korun. Pokles spotřeby čepovaného piva, který způsobil zákon o EET a protikuřácký zákon, již pivovar pocítil a kompenzuje jej většími prodeji piva v plechovkách a lahvích. Roční výstav podniku je 255 tisíc hektolitrů. „Stále hledáme nové trhy. Máme označení České pivo a na to v zahraničí slyší. Nejvýznamnějším exportním trhem je pro nás Slovensko, ale část vývozu jde i na Kapverdské ostrovy, do Číny a Vietnamu,“ dodává Pluháček.

V pivovaru jsou zastánci tradičního českého piva, přesto každoročně představí nějakou novinku či speciál. Letos je jí Zubr Gradus. „Inspirovali jsme se loňským úspěchem našeho speciálu Jarní ležák, na který byly v restauracích příznivé ohlasy. Proto jsme se rozhodli dvanáctistupňový ležák zařadit do naší stálé nabídky. Gradus se vaří ze dvou druhů sladů, klasického a sladu karapils, který pivu dodává charakteristickou plnost,“ uvedla k novinkám v pivovaru sládková Nataša Rousková.

Zubr Grand z prvního chmele, výjimečný speciál pro všechny pivní fajnšmekry, je zpět

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská

Již třetím rokem se v říjnu vrací na čepy restaurací jeden z nejoblíbenějších speciálů pivovaru Zubr – Zubr Grand z prvního chmele. Limitovaná edice populárního jedenáctistupňového ležáku je výjimečná zejména tím, že je připravována z čerstvě načesaného chmele, který jí dává intenzivní chmelovou hořkost.

Zubr Grand z prvního chmele bude k dostání čepovaný ve vybraných restauracích zejména na střední Moravě. „Během příštího týdne budou probíhat ve vybraných restauracích speciální ochutnávky a setkání se zaměstnanci pivovaru, kteří štamgastům přiblíží výrobu i charakteristiky tohoto speciálu,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr. Seznam provozoven, kde bude možné Zubr Grand z prvního chmele ochutnat, je k dispozici na webových stránkách pivovaru Zubr www.zubr.cz a facebookové stránce facebook.com/PivovarZubr. K dostání bude až do vyprodání zásob.
Čerstvý chmel, který byl při výrobě použit, ručně sbírali v srpnu na Florykově chmelnici v Čekyni u Přerova zaměstnanci pivovaru Zubr a poprvé také široká veřejnost v rámci zábavného odpoledne spojeného s pivními soutěžemi i hudbou.

Jedenáctistupňový ležák Zubr Grand je nejprodávanějším pivem z nabídky pivovaru Zubr, který v letošním roce získal několik ocenění z prestižních domácích i zahraničních soutěží. Začátkem roku zvítězil v kategorii ležáků v soutěži o Zlatý pohár Pivex - PIVO 2017, v létě si odvezl ocenění Country Winner v kategorii Czech Style Pale v soutěži World Beer Awards 2017 a v září pak opanoval kategorii jedenáctistupňových ležáků na soutěži České pivo 2017. Jeho limitovaná edice z prvního chmele je určena pro výjimečnou příležitost a nabízí ještě intenzivnější chmelový zážitek.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, který je vítězem v degustačních soutěžích Zlatý pohár Pivex – PIVO 2017 v kategorii ležáků a České pivo 2017 v kategorii jedenáctistupňových piv. První místo v soutěži České pivo 2017 si odnesl také Zubr Premium, a to v královské kategorii světlých ležáků. Navázal tak na vítězství z roku 2015 v téže soutěži a na absolutní vítězství v degustační soutěži Zlatý pohár Pivex – PIVO 2016. Na letošním jubilejním ročníku soutěže PIVEX 2017 byl pivovar Zubr zvolen pivovarem čtvrtstoletí. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.

Světlým ležákům kraluje Zubr Premium

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České nápoje

Dlouhodobě oceňovanou kvalitu piv z produkce pivovaru Zubr stvrdil absolutní triumf v degustační soutěži České pivo 2017, když pivovar získal vítězný double mezi ležáky. Nejlepším ležákem roku 2017 se stal Zubr Premium, který opanoval nejprestižnější kategorii soutěže, první místo v kategorii jedenáctistupňových piv získal čtyřikrát chmelený ležák Zubr Grand. Úspěch slavil také Zubr Classic třetím místem v kategorii světlých výčepních piv.

Zubr Premium tak navázal na vítězství z roku 2015 v téže soutěži a na absolutní vítězství v degustační soutěži PIVEX 2016. „Velmi nás těší, že si v letošním roce opět připisujeme další medailová umístění, obzvláště, že si vezeme domů nejvyšší ocenění v královské kategorii, tedy kategorii prémiových ležáků a zároveň i v kategorii jedenáctistupňových ležáků. Právě ležáky jsou vlajkovou lodí našeho pivovaru, které slaví úspěchy nejen na poli soutěžním, ale i mezi zákazníky,“ komentuje letošní ocenění Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Pivovar Zubr, který v letošním roce oslavil 145. výročí položení základního kamene, si zakládá na tradiční výrobě a kvalitních regionálních surovinách. „Vaříme poctivé české pivo, které oceňují pivovarští odborníci i naši konzumenti, kteří jsou často ještě přísnějšími hodnotiteli. Dlouhodobě sázíme na tradiční technologie a klasickou výrobu, abychom všem milovníkům zlatého moku mohli vždy nabídnout jen to nejlepší,“ říká Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr, jejíž piva si za posledních dvacet let odnesla desítky cen z prestižních českých i zahraničních degustačních soutěží.

Úspěchu v letošním ročníku soutěže se dočkala i piva ze sesterského pivovaru Litovel, která si odvezla dvě ocenění pro svá tmavá piva a vítezství v kategorii světlých výčepních piv pro Litovel Moravan. Pivovarská skupina PMS celkově získala celkem šest ocenění a stala se jednoznačně nejúspěšnější skupinou soutěže České pivo 2017.

Odbornou soutěž České pivo vyhlašuje každoročně Český svaz pivovarů a sladoven již od roku 2001. Odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Degustační komise, která za dohledu notáře posuzuje senzorické vlastnosti piva, je složená z pivovarníků, pedagogů a odborníků Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Objektivita hodnocení je zajištěna dvoukolovým hodnocením.

Pivovar Zubr opět chystá oblíbené podzimní speciály

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská

Již tradičně se v druhé polovině roku na čepech objevují pivní speciály pivovaru Zubr, které si získaly u konzumentů velkou oblibu. Letošní „šňůru speciálů“ zahájí 28. srpna ZUBR Extra Force, který byl uvařen u příležitosti Dnů NATO v Ostravě a Dnů vzdušných sil AČR, jichž je pivovar Zubr již pátým rokem marketingovým partnerem. Pivovar Zubr ho v letošním roce uvaří 1 000 hektolitrů.
„Lidé stále častěji vyhledávají a rádi zkouší speciální a méně tradiční piva, a to především na podzim a v zimě, kdy je pro pití silnějších piv příhodnější počasí. My této poptávce dlouhodobě vycházíme vstříc, když každoročně do nabídky pivovaru zařazujeme několik limitovaných edicí speciálů,“ popisuje pivní trend Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.
Filtrovaný ležák ZUBR Extra Force 12,5% si mohou lidé vychutnat již od 28. srpna ve vybraných provozovnách, především v Olomouckém a Zlínském kraji, k dostání bude až do vyprodání zásob a samozřejmě nebude chybět také přímo na Dnech NATO, které se konají 16. až 17. září. V podnikové prodejně pivovaru Zubr pak bude možné zakoupit i limitovanou edici v lahvích.
Pro tento ležák je typická vysoká plnost, tmavší barva a výrazná intenzívní hořkost, která vznikla na varně během chmelovaru použitím několika vybraných odrůd českého chmele. Je uvařen podle tradiční receptury za použití regionálních surovin a v ležáckých tancích zrál 70 dní, obsah alkoholu je 5,5% obj.
V září na čepech restaurací Extra Force vystřídá další z oblíbených speciálů, a to ZUBR Svatováclavský speciál, na který naváže ZUBR Grand z prvního chmele. V listopadu nebude chybět Svatomartinské pivo a sezonu speciálů již tradičně uzavře ZUBR Maxxim.
Pivovar Zubr v letošním roce plánuje celkově uvařit více než 5 000 hektolitrů speciálů, což je o 10 procent více než v roce loňském. Prvním letošním speciálem byl ZUBR Narozeninový speciál, který byl uvařen v dubnu u příležitosti oslav 145. výročí založení pivovaru Zubr.
Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, který je vítězem v degustačních soutěžích Zlatý pohár PIVEX 2017 v kategorii ležáků a České pivo 2016 v kategorii jedenáctistupňových piv. Ocenění v soutěži PIVEX 2017 si odnesla také piva Zubr Classic a Zubr Gold (1. a 3. místo v kategorii výčepních piv). Pivovar Zubr byl zároveň zvolen na letošním jubilejním ročníku pivovarem čtvrtstoletí. Pivovar tak navázal na loňský úspěch, kdy si absolutní vítězství v degustační soutěži PIVEX 2016 odnesl ležák Zubr Premium. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.

Zubr Grand bude uvařen z prvního chmele

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České nápoje

V letošním roce se poprvé pro širokou veřejnost uskutečnila akce Dočesná se Zubrem, která proběhla v sobotu 19. srpna v Čekyni nedaleko Přerova. Do Čekyně dorazilo během celého dne celkem zhruba 400 lidí, kteří na Florykově chmelnici společně česali chmel na speciální várku piva Zubr Grand z prvního chmele nebo si jen přišli užít příjemné, i když deštivé odpoledne na fotbalovém hřišti ve společnosti piva Zubr i hudby.

„Ruční česání chmele v Čekyni probíhá již několik let, ale v předchozích letech se jednalo o akci pro zaměstnance pivovaru, loni poprvé se akce účastnili také členové ZUBR Fanklubu. Jelikož jsme na akci zaznamenali velmi pozitivní reakce i zájem, aby proběhla v širším měřítku, rozhodli jsme se, že letos to pojmeme trochu jinak a ve větším. Doufám, že se akce, i přes nepříliš příznivé počasí, všem líbila a sejdeme se na chmelnici opět za rok ještě v hojnějším počtu,“ komentuje akci Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Celé odpoledne odstartovala soutěžní stezka za Zubrem z Předmostí do Čekyně o drobné ceny. V rámci odpoledne pak proběhla mimo jiné i soutěž o nejlepšího „česače“, který v daném časovém limitu načeše nejvíce chmele. Vítězka, která za 10 minut zvládla načesat 0,56 kg chmele, si odnesla domů poukaz na padesátilitrový sud piva Zubr Grand. Podvečerní a večerní program pak zpestřilo hudební vystoupení kapel Kiss Moravian Girls, Stará Dobrá Ruční Práce a Penzistor na čekyňském fotbalovém hřišti.

Čerstvě načesaný chmel putoval na sušičku chmele a pak rovnou do pivovaru Zubr, kde se sládková pivovaru Nataša Rousková pustí do vaření limitovaného speciálu. „Čerstvý chmel se musí co nejrychleji zpracovat, aby si zachoval co nejvíce důležitých látek, které dodávají výslednému pivu intenzivnější chmelové aroma,“ říká sládková přerovského pivovaru. Výsledek společného snažení bude možné ochutnat v říjnu, kdy se pivo Zubr Grand z prvního chmele objeví na čepech restaurací.

Na Zubrfest se vydaly tisíce fanoušků piva Zubr

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:České nápoje

I v letošním roce přerovský pivovar Zubr téměř praskal ve švech, když si do areálu pivovaru našlo v sobotu 24. června cestu přes 6 200 lidí. ZUBRFEST 2017 nabídl bohatý hudební program, pivní novinku Zubr Gradus, autogramiádu hokejistů HC ZUBR Přerov i drobné soutěže.

„Děkujeme všem, kteří v sobotu do pivovaru dorazili a strávili společně s námi příjemný, i když velmi horký den. Rádi pro naše fanoušky každoročně chystáme nějakou specialitu. Tou letošní byla premiéra našeho nového ležáku Zubr Gradus, která byla dle prvních ohlasů velmi zdařilá. Těšíme se opět na shledání v příštím roce,“ komentuje letošní ročník festivalu Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Během odpoledne proběhlo slavností představení pivní novinky, dvanáctistupňového ležáku Zubr Gradus, který si mohli návštěvníci během šťastné hodinky vychutnat zdarma. Pivovodem z ležáckého sklepa byl přímo na čepy přiváděn Zubr Grand, ochutnat bylo možné i Zubr Narozeninový speciál, Zubr Gold, Zubr Premium, Zubr Yuzu&Limeta, Zubr Indian Cherry, Royal Dog Cider nebo nealkoholické limonády z produkce pivovaru. Celkem se během celého dne vypilo zhruba 40 000 nápojů, z toho bylo 37 400 piv.

Jako již tradičně část výtěžku ze vstupného na ZUBRFEST 2017 bude věnována na dobročinné účely. Letošním příjemcem 25 000 Kč bude mobilní hospic Strom života z Nového Jičína, jehož cílem je umožnit těžce nemocným pacientům, aby strávili závěr života v rodinném kruhu, zachovali si svoji důstojnost a měli přístup k co nejkvalitnějším službám. „Pivovar Zubr podporuje řadu neziskových i sportovních organizací působících v regionu. Jsme velmi rádi, že můžeme tímto způsobem přispět k rozvoji jejich činnosti, která je velmi potřebná a často nezastupitelná,“ dodává Tomáš Pluháček.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.14.01.2018 16:2386