Historie a současnost minipivovaru Valášek

Základní kámen pivovaru byl uložen v roce 2001. Rodinný minipivovar byl vybudován s odkazem na tradici vaření dobrého piva zde na Valašsku. Ať již to bylo pivo vařené doma nebo od roku 1663 v místním pivovaru ve Vsetíně na ulici 4.května, který jak pamětníci se slzou v oku vzpomínají produkoval velmi dobré pivo.Tento pivovar byl byl uzavřen tak jako spousty jiných jemu podobných pivovarů pivovarz ekonomických důvodů kde velkou roli sehrálo silné konkurenční prostředí velkých pivovarů. Náš nový minipivovar Valášek nebyl koncipován tak, aby těmto gigantům konkuroval co do objemu výroby, ale vynikající kvalitou svého piva!

V místech kde nyní stojí náš minipivovar jak pamětníci vzpomínají stálo pohostinství již od roku 1920. Pohostinství bylo oblíbené mezi Vsetínskými obyvateli přesto roku 1982 byl pak tento celý objekt pohostinství tehdejší vládnoucí garniturou uzavřen a po zchátrání stržen. Pozemek pak dlouhou dobu nebyl nikým udržován a zarůstal travou.

Název "Valášek" byl pak vybrán při občanském průzkumu, kdy byl vybrán mezi spousty jiných návrhů jako nejlepší a nejvýstižnější název. Tvůrce tohoto návrhu byl pak náležitě slavnostně odměněn bečkou piva.

Provoz pivovaru byl slavnostně zahájen před vánocemi v roce 2002, zahájení bylo spojeno i se slavnostním ochutnáváním prvního piva.

V lednu 2003 bylo starostou města Vsetína Jiřím Čunkem uděleno "právo várečné". Při této příležitosti byl pak slavnostně převezen koňským povozem symbolicky poslední sud piva z prostoru starého pivovaru na jehož tradice se tímto chce navázat. Symbolický soudek byl pak na pamětnou tohoto dne umístěn u vchodu do pivovaru.

V roce 2021 jsme renovovali a původní krytá terasa byla zbourána a pod ní se vybudoval nový rozšiřující sklep a navýšila se díky němu kapacita výroby. Na novém sklepě se vybudovala také, tentokrát již plně krytá terasa, kterou lze využívat jak v létě tak v zimě.

Kontakty:
majitel: Roman Dohnal mobil: +420 603 534 772 email: provozni@minipivovar.com
provozní: Jana Dohnalová mobil: +420 605 565 921 email: provozni@minipivovar.com
webmaster: David Petr Zikmund mobil: +420 607 973 914 email: webmaster@minipivovar.com
sládek: Jura Havlík mobil: +420 605 121 281
Veškeré objednávky a rezervace vyřizujte buď přímo v pivovaru nebo na tel: +420 773 025 454 fax - tel: +420 571 459 169, případně nám je můžete zaslat emailem na adresu provozni@minipivovar.com
Zdroj:Stránky Rodinného minipivovaru Valášek, 2021


Více na stránkách pivovaru

Zaostřeno na: vídeňský speciál ze Vsetína

Publikováno:před 9 letyZdroj:Lidovky.czAutor:Ondřej Stratilík

Dávno pryč jsou doby, kdy si Česko spojovalo Vsetín s nejlepším hokejem. Valašské město si musí hledat jiné cesty, čím se pozitivně dostat do povědomí. A s rodinným minipivovarem Valáškem se mu to daří.

Podnik funguje už od roku 2002, těsně před Vánocemi tu tehdy udělali první várku. Jeho záběr je velmi široký, od tradičních spodně kvašených ležáků, přes jejich ochucené varianty (mandlové, višňové či borůvkové) po svrchně kvašená piva.

Dnes otevřený Vídeňský speciál vzniká z vídeňského sladu, žateckého chmelu, kvasnic a jako všechny ostatní piva se značkou Valášek z „měkké vody ze Stanovnice“. Tedy z přehrady zásobující Vsetínsko. Po odšroubování umělohmotného uzávěru a nalití do sklenice vystoupá silná a těžší nasládlá vůně, pěna je sněhově bílá, ale rychle se drolí do bublin a mizí ze světa. Barvu má speciál tmavě zlatou.

Podobně jako odér působí i plná chuť v ústech čistě sladově a bez žádných další okolků. Zážitek je to velmi dlouhý, po několika sekundách se totiž otevírá ještě výrazné očistné bylinné doznívání zanechávající za sebou mírnou kyselkavost. Říz je rozmělněný.

Vídeňský speciál se Valáškovi povedl, pít se dá klidně celý večer.

Rodinný minipivovar Valášek na Zvíkově

Publikováno:před 10 letyZdroj:Rodinný minipivovar ValášekAutor:Jana Dohnalová

V sobotu 22. března proběhl osmý ročník degustační soutěže JARNÍ CENA ČESKÝCH SLÁDKŮ 2014, která je největší a nejprofesionálnější soutěž minipivovarů celé České republiky, konané ve Zvíkově. PIVOVAR VALÁŠEK ZÍSKAL DVĚ PRVNÍ CENY! Zlatou medaili kategorii "ČESKÝ SVĚTLÝ LEŽÁK" získalo naše pivo "Světlý ležák Valášek 12°". Druhou zlatou medaili získalo v kategorii "SVĚTLÉ PIVO VÝČEPNÍ" naše pivo "Vsacan 11°". Tato ocenění nás velmi těší, protože v letošním roce se na této prestižní soutěži degustovalo 309 vzorků z 93 pivovarů.

KVASNICOVÝ SVĚTLÝ SPECIÁL 14°
- Kvasnicový světlý SPECIAL 14° se stal v roce 2012 výrobkem Zlínského kraje a získal ocenění PERLA ZLÍNSKA.
- Pivo je živé, nepasterizované, s vyšším obsahem kvasinek, plnější chuti, s vyšší avšak jemnou hořkostí. Ve vůni piva je pouze vůně sladu a chmele.
- K výrobě piva používáme tyto základní suroviny - slad, žatecký (hlávkový) chmel, kvalitní měkkou vodu ze Stanovnice a kvasnice.

KVASNICOVÝ LEŽÁK SVĚTLÝ 12°
- Kvasnicový ležák světlý 12° získal v roce 2014 na degustační soutěži "Jarní cena českých sládků" ve Zvíkově ZLATOU MEDAILI v kategorii český světlý ležák.
- Pivo je živé, nepasterizované.
- K výrobě piva používáme tyto základní suroviny - slad, žatecký chmel, kvalitní měkkou vodu ze Stanovnice a kvasnice.

SVĚTLÝ LEŽÁK VSACAN 11°
- Světlý ležák Vsacan 11° je originální pivo z Valašska podle původní receptury. Toto naše Vsetínské pivo získalo v roce 2014 na degustační soutěži "Jarní cena českých sládků" ve Zvíkově ZLATOU MEDAILI v kategorii světlé pivo výčepní.
- K výrobě piva používáme tyto základní suroviny - český slad, žatecký chmel, kvalitní měkkou vodu ze Stanovnice a pivovarské kvasnice.

VÍDEŇSKÝ LEŽÁK 13,5°
- Vídeňský ležák 13,5° získal v roce 2014 na degustační soutěži "Jarní cena českých sládků" ve Zvíkově DRUHÉ MÍSTO v kategorii speciální piva světlá.
- Pivo je živé, nepasterizované, s vyšším obsahem kvasinek, plnější chiti, s vyšší avšak jemnou hořkostí. Ve vůni piva je pouze vůně sladu a chmele.
- K výrobě piva používáme tyto základní suroviny - slad, žatecký chmel, kvalitní měkkou vodu ze Stanovnice a kvasnice.

KVASNICOVÝ TMAVÝ SPECIÁL
- Pivo je tmavé, živé, nepasterizované.
- K výrobě piva používáme tyto základní suroviny - slad, žatecký chmel, kvalitní měkkou vodu ze Stanovnice a kvasnice.

PŠENIČNÝ LEŽÁK SVĚTLÝ
- Pivo je živé, nepasterizované, s vyšším obsahem kvasinek, plnější chiti, s vyšší avšak jemnou hořkostí. Ve vůni piva je pouze vůně sladu a chmele.
- K výrobě piva používáme tyto základní suroviny - pšenice.

AMERICAN PALE ALE
- Pivo je svrchně kvašené, nepasterizované, s vyšším obsahem kvasinek, plnější chiti, s vyšší avšak jemnou hořkostí. Ve vůni piva je pouze vůně sladu a chmele.
- K výrobě piva používáme tyto základní suroviny - slad, žatecký chmel, kvalitní měkkou vodu ze Stanovnice a kvasnice.

INDIA PALE ALE
- Pivo je svrchně kvašené, nepasterizované, s vyšším obsahem kvasinek, plnější chiti, s vyšší avšak jemnou hořkostí. Ve vůni piva je pouze vůně sladu a chmele.
- K výrobě piva používáme tyto základní suroviny - slad, žatecký chmel, kvalitní měkkou vodu ze Stanovnice a kvasnice.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.27.02.2015 14:292