Historie a současnost Pivovaru Trautenberk

V roce 2015, ve výšce 1045 metrů nad mořem, pět metrů pod zemí ve sklepení starém sto tři let začínáme vařit pivo. To je začátek našeho příběhu o Pivovaru Trautenberk, nejmladším přírůstku rodiny krkonošských minipivovarů. Vybudovali jsme jej v obci Malá Úpa, číslu popisném 87, v prostorách bývalé Tippeltovy boudy.

pivovarVaříme pivo bez pasterizace a filtrování, osvěžující, řízné a hořké tak akorát. V prosinci začínáme svrchně kvašeným Trautenberk 14 – Red Ale a o Vánocích rovnou i prvním speciálem Trautenberk 12 – APA. Po Novém roce se můžete těšit na další piva, spodně kvašený ležák Trautenberk 11, polotmavý speciál Trautenberk 13 a svrchně kvašený speciál Trautenberk 14 – APA.

Náš pivovar je akciovou společností, s podporou obce na jeho vznik přispěli zdejší boudaři a místní lyžařský areál SKiMU. Ti všichni také nové pivo čepují, a protože je „naše", všichni se o něj hezky staráme.

Na kvalitu piva Trautenberk dohlížejí sládci Tomáš Ďuríček a Vojtěch Kaprálel. Kromě čepovaného prodáváme i pivo v pet lahvích atypického tvaru a dárkovém balení třetinek. Nejen díky skvělému obsahu jsou jedinečným suvenýrem!
Zdroj:Pivovar Trautenberk, 2016


Více na stránkách pivovaru

Šťastný příběh o minipivovaru Trautenberk

Publikováno:před 4 letyZdroj:ASB portalAutor:Daniela Bartošová

Bývalá Tippeltova bouda v Malé Úpě, jež má v rodném listě rok narození 1911, poskytovala vždy návštěvníkům hor restaurační služby i ubytování. V období mezi válkami vyhlášený podnik, patřící mezi nejmodernější stavby svého druhu, zažil také již jako hotel Družba i pád na umakartové dno v letech 70. a 80. Dostal však novou šanci a nyní návštěvníky vítá jako Minipivovar Trautenberk.

Novou etapu existence poskytl kdysi vyhlášené boudě současný majitel Martin Kulík. Ke spolupráci přizval architektonický ateliér ADR s.r.o.. Architekti Petr Kolář a Aleš Lapka dostali za úkol zbavit objekt necitlivých zásahů z druhé poloviny minulého století a maximálně zachovat a renovovat původní styl.

Respekt k historii objektu a k práci předků
Při rekonstrukci byla velmi efektivně a kvalitně využita všechna podlaží. V podzemí vzniklo zázemí pro pivovar a pivní sklep, v prvním nadzemním podlaží se nachází moderní a příjemná restaurace, z níž jsou za velkými okny vidět velké pivní tanky. V dalších nadzemních podlažích jsou pak pokoje ubytovny, účelně, prakticky, ale pohodlně vybavené pro pobyt na horách, jehož hlavní náplní je sportovní vyžití.

Na počátku prací bylo nejprve třeba zbavit objekt zásahů velkého počtu přestaveb. A vzhledem k tomu, že byl ve velmi špatném stavu, nebyla rekonstrukce ani zdaleka kosmetickou záležitostí. Nakonec zbyla ze stavby pouze konstrukce, vše od pláště, stropů a podlah po rozvody sítí bylo třeba udělat nově.

Při stavebních pracích bylo však odhaleno mnoho původních prvků – například pískovcové schody pod vrstvou linolea, obestavěné železné sloupy v prvorepublikovými nýty, jež nyní tvoří nejen funkční, ale i dekorační prvky ve vnitřních prostorách stavby, do budovy se vrátily například i původní repasované lustry a lampy.

Funkční a útulná horská bouda…
Již na první pohled je patrné, že renovace a začlenění hmotově poměrně mohutného objektu do okolní krajiny i zástavby Malé Úpy se zdařily na výbornou. Exteriér s tradičním dřevěným obkladem a s kamenným soklem, doplněný fasádou z falcovaného plechu na přístavbě, působí dominantně, ale ne násilně.

Interiér je v harmonickém kontrastu s vnější podobou a díky respektu k jeho historii a přiznání mnoha původních prvků poskytuje návštěvníkům i hostům neopakovatelnou atmosféru. Je třeba ocenit velmi ladné propojení původních a moderních prvků a současně zachování atmosféry horské boudy s ubytovnou, která si nechce hrát na honosný hotel, ale zůstává s noblesou sama sebou.

Minipivovar Trautenberk 08
Partneři sekce:

Českomoravský beton

/ Architektura / Komerční objekty / Hotely a restaurace /
Šťastný příběh o minipivovaru Trautenberk
Publikováno 2. Březen, 2020
Bývalá Tippeltova bouda v Malé Úpě, jež má v rodném listě rok narození 1911, poskytovala vždy návštěvníkům hor restaurační služby i ubytování. V období mezi válkami vyhlášený podnik, patřící mezi nejmodernější stavby svého druhu, zažil také již jako hotel Družba i pád na umakartové dno v letech 70. a 80. Dostal však novou šanci a nyní návštěvníky vítá jako Minipivovar Trautenberk.

Novou etapu existence poskytl kdysi vyhlášené boudě současný majitel Martin Kulík. Ke spolupráci přizval architektonický ateliér ADR s.r.o.. Architekti Petr Kolář a Aleš Lapka dostali za úkol zbavit objekt necitlivých zásahů z druhé poloviny minulého století a maximálně zachovat a renovovat původní styl.
21

Previous
Next
Respekt k historii objektu a k práci předků

Při rekonstrukci byla velmi efektivně a kvalitně využita všechna podlaží. V podzemí vzniklo zázemí pro pivovar a pivní sklep, v prvním nadzemním podlaží se nachází moderní a příjemná restaurace, z níž jsou za velkými okny vidět velké pivní tanky. V dalších nadzemních podlažích jsou pak pokoje ubytovny, účelně, prakticky, ale pohodlně vybavené pro pobyt na horách, jehož hlavní náplní je sportovní vyžití.
Přečtěte si také

Loď PivovarLoď Pivovar

Na počátku prací bylo nejprve třeba zbavit objekt zásahů velkého počtu přestaveb. A vzhledem k tomu, že byl ve velmi špatném stavu, nebyla rekonstrukce ani zdaleka kosmetickou záležitostí. Nakonec zbyla ze stavby pouze konstrukce, vše od pláště, stropů a podlah po rozvody sítí bylo třeba udělat nově.

Při stavebních pracích bylo však odhaleno mnoho původních prvků – například pískovcové schody pod vrstvou linolea, obestavěné železné sloupy v prvorepublikovými nýty, jež nyní tvoří nejen funkční, ale i dekorační prvky ve vnitřních prostorách stavby, do budovy se vrátily například i původní repasované lustry a lampy.

Minipivovar Trautenberk 05
Funkční a útulná horská bouda…

Již na první pohled je patrné, že renovace a začlenění hmotově poměrně mohutného objektu do okolní krajiny i zástavby Malé Úpy se zdařily na výbornou. Exteriér s tradičním dřevěným obkladem a s kamenným soklem, doplněný fasádou z falcovaného plechu na přístavbě, působí dominantně, ale ne násilně.

Interiér je v harmonickém kontrastu s vnější podobou a díky respektu k jeho historii a přiznání mnoha původních prvků poskytuje návštěvníkům i hostům neopakovatelnou atmosféru. Je třeba ocenit velmi ladné propojení původních a moderních prvků a současně zachování atmosféry horské boudy s ubytovnou, která si nechce hrát na honosný hotel, ale zůstává s noblesou sama sebou.

Zdařilá a vkusná rekonstrukce v tradičním stylu s industriálními prvky tak poskytuje návštěvníkům také estetický zážitek. Potvrzením je zvláštní cena Agentury ochrany přírody a krajiny za citlivou rekonstrukci stavby v krajině, již objekt získal v rámci vyhlášení Českých cen za architekturu 2018.

…s dobrým pivem
Pokud jde o vybavení, největší přidanou hodnotou rekonstrukce je zřejmě zřízení minipivovaru s maximální kapacitou 10 tisíc hektolitrů piva ročně. Vaří se zde nepasterizovaná a nefiltrovaná piva podle vlastní receptury. Pivovar je akciovou společností, s podporou obce na jeho vznik přispěli zdejší boudaři a místní lyžařský areál SKiMU.

V krkonošské vesnici vznikl rekonstrukcí horské boudy minipivovar Trautenberk

Publikováno:před 5 letyZdroj:EARCH.czAutor:ADR s. r. o.

Budova známá jako Tippeltova bouda v krkonošské obci Horní Malá Úpa získala nové využití. Architekti ze studia ADR ji doplnili o přístavbu a proměnili v minipivovar Trautenberk s restaurací a ubytováním. I po rekonstrukci si objekt zachovává ráz typický pro horské boudy – dřevěný obklad i kamenný sokl zůstaly zachovány a nenásilně se k nim připojil falcovaný plech, použitý na fasádě nové přístavby. Trautenberk přitom není prvním pivovarem z dílny studia ADR, v roce 2013 dokončili novostavbu pražského podniku Hostivar. V Horní Malé Úpě pak architekti z ADR před dvěma lety společně s ateliérem mar.s zrealizovali také malou černou boudu sloužící k pronájmům.

Když se skloubí pivo a whiskey. Výsledkem je silné a výrazné pivo Imperial Stout 19

Publikováno:před 7 letyZdroj:Nice MagazineAutor:M.Vaněk

Pivo a whiskey k sobě mají blízko. Co se ale stane, když se spolu podělí o sudy? Z jednoho takového pokusu se před pár lety zrodila výtečná irská whiskey Jameson Caskmates. Dějištěm druhého experimentu se stal krkonošský minipivovar Trautenberk. Výsledkem je silné a výrazné tmavé pivo – Imperial Stout 19.

Výrobci whisky v posledních letech rádi experimentují s různými druhy sudů, v nichž nechávají svůj destilát dozrávat. Jelikož Irsko je nejen zemí whiskey, ale také piva, propojení výrobních postupů obou z nich se doslova nabízelo. Už před čtyřmi lety se tak hlavní master distiller palírny v irském Midletonu, kde se rodí whiskey Jameson, a vrchní sládek z nedalekého pivovaru Franciscan Well rozhodli vyzkoušet, jak to dopadne, když se jejich whiskey a pivo podělí o sudy. Palírna nejprve poslala do pivovaru několik sudů, v nichž zrála whiskey Jameson, a tam je naplnili pivem typu stout. Jakmile dozrálo, sudy nasáklé jeho chutí putovaly zpět do palírny, kde do nich na šest měsíců uložili k dodatečnému zrání whiskey. Výsledná Jameson Caskmates, jež je v chuti obohacená o tóny chmele, kávy a kakaa, se na český trh dostala vloni na podzim. Ve stejné době naplno odstartoval také další experiment propojující chutě whiskey a piva.

Společnost Jan Becher Pernod Ricard, která do ČR whiskey Jameson dováží, se rozhodla oslovit místní minipivovary a nabídnout jim možnost uvařit pivo, které by následně zrálo v sudech po whiskey Jameson. Hlavním partnerem projektu se stal minipivovar Trautenberk. Jeho sládci Tomáš Ďuríček a Vojtěch Kaprálek se v prosinci loňského roku vypravili do Midletonu, aby se o whiskey Jameson dozvěděli co nejvíce. Nahlédli do jejího výrobního procesu, ochutnali celé portfolio, dozvěděli se, s jakým pivem jde která whiskey nejlépe do páru, a navštívili také sklad, kde jsou uloženy sudy. Deset z nich, každý o objemu 200 l, bylo následně dopraveno do krkonošského minipivovaru a sládci je naplnili pivem, které speciálně pro tento sudový experiment uvařili. „Zvažovali jsme různé pivní styly, ale nakonec jsme se shodli, že uvaříme silný a chuťově výraznější stout,“ prozrazuje sládek Tomáš Ďuríček.

V sudech po Jamesonu nechali svůj Imperial Stout 19 odpočívat bezmála tři měsíce. Čekání stálo za to. „Hned po napití se projeví velmi jemný říz a sladší nástup chuti vzápětí doplní decentní hořkost. Kromě aroma hořké čokolády a pražené kávy lze postřehnout i jemné vanilkovo-kokosové tóny, zděděné po irské předchůdkyni,“ popisují své v sudech zrající pivo sládci. Stočili ho do 0,33l láhví, což je tak akorát, protože jde o velmi silný pěnivý mok – má 8,13 % obj. alkoholu.

Úplně poprvé byl Imperial Stout 19 k ochutnání v rámci oslav Dne svatého Patrika, oficiální premiéru měl potom až 13. dubna v nově otevřeném minipivovaru Hostivar II, který je s Trautenberkem spřátelený. Prodávat se bude v místě svého vzniku, tedy přímo v krkonošském minipivovaru, a také v podnicích, které s ním spolupracují. Část produkce si ponechala společnost Jan Becher Pernod Ricard, která tento speciální stout zájemcům o pivo a whiskey nabídne například prostřednictvím svého on-line shopu Prestige Selection.

„Účast na tomto experimentu jsme od počátku vnímali jako obrovskou příležitost spolupracovat s věhlasnou značkou a uvařit opravdu jedinečné pivo. Velkým zážitkem byla už sama návštěva palírny a možnost promluvit si s mistry v oboru whiskey. Radost nám samozřejmě dělá i každá kladná reakce na výsledné pivo, které se podle nás opravdu povedlo,“ shrnuje celý experiment sládek Vojta Kaprálek. Spokojenost panuje i na straně Jamesona. „Spolupráce s minipivovarem Trautenberk byla velmi pohodová. Oba sládci jsou skvělí, otevření, zapálení a autentičtí. Imperial Stout 19 se povedl nad očekávání. Je to voňavé pivo s nasládlou chutí a aroma po naší whiskey,“ konstatuje brand manager whiskey Jameson Tomáš Hvězda.

„Tento experiment bereme jako úvod do obsažného tématu párování whiskey a piva. V Čechách tato kombinace není příliš běžná a my bychom chtěli ukázat, jak blízko k sobě tyto dva světy mají a že se dobré české pivo a kvalitní irská whiskey velice dobře chuťově doplňují,“ naznačuje další směr, jímž se budou „pivní“ aktivity značky Jameson ubírat.

Trautenberk má své sídlo v krkonošské Malé Úpě. Je to pivo horalů!

Publikováno:před 7 letyZdroj:Rozhlas.czAutor:Jiřina Mužíková

Krkonošská obec Horní Malá Úpa se může pyšnit hned několika nej. Najdete tam třeba nejvýše položený obecní úřad nebo kostel. Nyní k turistickým lákadlům přibyl i minipivovar. Není sice nejvyšší, ale zajímavostí má dost.

Při jeho slavnostním otevření a ochutnávání piva Trautenberk zastihla Jiřina Mužíková předsedu představenstva pivovaru Martina Kulíka i starostu Karla Engliše.

„Při rekonstrukci jsme objevili spoustu nádherných původních prvků. Byli jsme úplně nadšení. Narazili jsme na 105 let starou původní ocelovou konstrukci. dokonce jsou na ní i německé nápisy. Vše jsme se snažili v tom interiéru zachovat. Máme tu krásnou parketovou podlahu, která byla překryta několika vrstvami lina a koberců. Původní pískovcové schody a dřevěné vyřezávané osvětlení, které se nám také podařilo zachránit," usmívá se Martin Kulík.

Ve výšce 1045 metrů nad mořem a pět metrů pod zemí ve sklepení starém sto tři roků se začalo vařit pivo. To je začátek příběhu o Pivovaru Trautenberk, nejmladším přírůstku do rodiny krkonošských minipivovarů.

Pivovar Trautenberk vznikl v bývalé Tippeltově boudě (hotel Družba) a pivo se tu vaří přibližně rok
Rozsáhlou rekonstrukcí celého objektu vznikly prostory pro pivovar, jehož ostrý provoz právě začal, včetně pivovarské hospody.

Pivovar je akciovou společností, s podporou obce na jeho vznik přispěli zdejší boudaři a místní lyžařský areál SKiMU.

Ti všichni také nové pivo čepují, a protože je „jejich", všichni se o něj hezky starají.

Na kvalitu piva Trautenberk dohlížejí sládci Vojtěch Kaprálek a Tomáš Ďuríček. Kromě čepovaného piva je k dispozici i v pet lahvích atypického tvaru a v dárkovém balení se čtyřmi třetinkovými lahvemi, které jsou nejen díky skvělému obsahu jedinečným suvenýrem.

Dominanta krkonošské Malé Úpy omládla o 100 let, vaří se v ní pivo

Publikováno:před 7 letyZdroj:iDNES.czAutor:Tomáš Plecháč

Náročná rekonstrukce bývalé Tippeltovy boudy v Malé Úpě je téměř u konce. Stavbaři při ní objevili původní pískovcové schodiště i originální železné sloupy. V dominantě nejvýše položené krkonošské obce z roku 1911 přibyla k pivovaru restaurace i turistická ubytovna.

Pozoruhodná proměna bývalé Tippeltovy boudy v Malé Úpě přišla na desítky milionů korun. Ve své době patřila k nejmodernějším horským chatám. Dnes má zpátky svůj lesk. Minipivovar Trautenberk otevřený v loňském roce nově doplnila restaurace a na konci prosince zde navíc začne fungovat turistická ubytovna. Stavbaři při rekonstrukci více než sto let staré boudy objevili původní prvky, o kterých desetiletí nikdo neměl tušení.

Tippeltova bouda nesoucí jméno tradičního krkonošského rodu vznikla v roce 1911. Od začátku fungovala jako restaurace s ubytováním. Dům s číslem popisným 87 byl prvním v Malé Úpě, kde měli elektřinu. Budova pamatuje prvorepublikovou slávu i umakartovou éru v 70. a 80. letech, tehdy už jako hotel Družba. Nový majitel Martin Kulík, kterému patří zdejší lyžařský areál SKIMU, se rozhodl pro citlivou rekonstrukci, jež zachová maximum původních prvků.

„Když jsme Tippeltovu boudu před dvěma lety získali, vůbec jsme netušili, jaké krásy tato budova skýtá. V podzemí, kde vzniklo zázemí pro minipivovar, jsme na nic zásadního nenarazili. To hlavní nás ale čekalo při rekonstrukci dalších pater,“ říká Kulík.

Investice? 80 milionů korun
Stavbaři objevili celou řadu původních komponentů: třeba pískovcové schody skryté pod dvěma vrstvami levného linolea nebo zastavěné železné sloupy se starými originálními nýty v restauraci. Na půdě zase narazili na dřevěné vyřezávané lustry, které dnes osvětlují sál restaurace.

Další lampy majitel odkoupil za symbolickou cenu od někdejšího ředitele hotelu Družba Františka Jeňka, jenž je před lety prozíravě zachránil. Z původní budovy zbyla pouze konstrukce, nové jsou stropy, zdi i podlahy. Přestože hotel ještě donedávna fungoval, byl podle Kulíka ve špatném technickém stavu.

„Bylo vidět, že se zde řadu let neinvestovala ani koruna. Stav byl havarijní,“ dodává podnikatel. Na začátku netušil, jakých rozměrů náročná rekonstrukce nabude. I proto si podle něj vyžádala 80 milionů korun. Dělníci ještě pracují na vnějším plášti a boudu zateplují. Zvenku hotel vypadá téměř stejně jako před sto lety.

František Jeněk spojil s Družbou většinu svého života. Na hory se přestěhoval v roce 1961 z jižních Čech a pracoval zde 54 let, od roku 1978 jako ředitel. Pamatuje doby prosperity i postupný úpadek.

„Zažil jsem tu dvě rekonstrukce, byl jsem u toho, když se stavěla budova pro zaměstnance. Personál tady spal v hrozných podmínkách. Ráno se probudili a měli na sobě sníh. Byla to jiná doba, na rekreace do Družby jezdili lidé z celé republiky, od východního Slovenska až po Aš. Týdenní poukaz tehdy stál 260 korun,“ vzpomíná.

V hotelu pracovalo přes 50 zaměstnanců. Kromě obsluhování hostů se museli starat o dobytek, sekali trávu. Pracovali zde také dva hoteloví řezníci. Bývalý ředitel má radost, že se podařilo Družbu opravit a otevřít. Zároveň však neskrývá obavy, zda bude bouda využívaná.

Ubytovna nabídne 150 lůžek
Od loňského roku se v bývalé Tippeltově boudě také vaří pivo Trautenberk. Na konci prosince přibude k restauraci ještě ubytovna v horních patrech budovy. V první fázi bude mít 50 lůžek, po dokončení přestavby v příštím roce ještě o stovku více. Otevřená má být celoročně, v průměru připadá na jeden pokoj šest lůžek. Podle starosty Malé Úpy Karla Engliše projekt kromě nových pracovních míst turisticky zatraktivní celou horskou obec.

„Chceme, aby to v Malé Úpě žilo celý rok, ne pouze tři měsíce v létě a tři měsíce v zimě, kdy je sezona. Citlivá rekonstrukce bývalé Tippeltovy boudy je přesně tím, co jsme si přáli,“ poznamenává starosta.

Minipivovar Trautenberk vznikl jako akciová společnost, na jejím založení se podíleli místní podnikatelé i zdejší lyžařský areál. „Je to společná iniciativa krkonošských boudařů a lidí, kteří mají hory rádi,“ říká Martin Kulík. Pražský developer, který se usadil v Malé Úpě a má tu i trvalé bydliště, už realizoval několik velkých rezidenčních projektů v hlavním městě.

Maloúpský pivovar se hlásí k tradiční výrobě nefiltrovaného a nepasterizovaného piva, vodu bere přímo ze spodních pramenů svahů Sněžky. Má ambici uvařit 10 tisíc hektolitrů piva ročně, tedy dva miliony piv. Dnes je pivovar na čtvrtině kapacity.

Minipivovar Trautenberk svým mokem zviditelňuje Krkonoše

Publikováno:před 7 letyZdroj:Trutnovinky.czAutor:Hynek Šnajdar

Pivo Trautenberk se sice vaří v Malé Úpě od prosince minulého roku, ale dnes byla otevřena pivovarská restaurace, oficiálně nový krkonošský minipivovar a lze se zde také ubytovat v osmi pokojích. A co si mohou milovníci kvalitního piva dát? Jedenáctku, třináctku, čtrnáctku.

„Celkově se snažíme zviditelnit Malou Úpu. Chceme sem nalákat lidi a právě pivovar nám přišel jako dobrý nápad. Dále jsme to chtěli udělat pro místní, jak z Malé Úpy, tak z Pece i Jánek, sdružit lidi, aby si sami pro sebe vařili pivo, aby se scházeli a začal tu žít nějaký společenský život. Navíc si myslíme, že vařit pivo je hezká zábava a baví nás to,“ řekl Martin Kulík, předseda představenstva Pivovar Trautenberk.

Pivovar Trautenberk vznikl v bývalé Tippeltově boudě, domě s číslem popisným 87, později známém spíše jako hotel Družba. Stavba zde stojí od roku 1911 a v dobách někdejší slávy patřila k nejmodernějším v okolí. Několikapodlažní budova bývala restaurací a hotelem, a tyto služby se sem znovu vrací.

Trautenberk hasí žízeň horalů

Publikováno:před 7 letyZdroj:Město Frýdlant

Pivovar Trautenberk v Malé Úpě, nejmladší z rodiny krkonošských minipivovarů, již úspěšně hasí žízeň turistů, cyklistů i lyžařů. V sobotu 10. prosince se otevře i stylová pivovarská restaurace Trautenberk, která pojme až 150 hostů.

Maloúpský pivovar vyrostl ve známé Tippeltově boudě s číslem popisným 87, která byla později známá spíše jako hotel Družba. V prvním poschodí je nově vybudovaný hotel stejného jména. Zdejší lahodné pivo je nefiltrované a nepasterizované a voda, ze které se vaří, se bere přímo ze spodních pramenů svahů Sněžky.

V Malé Úpě je otevřen nový minipivovar Trautenberk

Publikováno:před 8 letyZdroj:První zprávy

Nový maloúpský pivovar vychází z konceptu architekta Petra Koláře, který je podepsaný i pod projektem sesterského pivovaru Hostivar v Praze.

Pivovar Trautenberk najdete v podzemí Tippeltovy boudy, známější jako hotel Družba, který právě prochází velkou rekonstrukcí. Stavba zde stojí více než sto let a v dobách někdejší slávy patřila k nejmodernějším v okolí. Nyní prochází rozsáhlou, ale citlivou rekonstrukcí. Několikapodlažní budova bývala restaurací a hotelem, i tyto služby by se sem měly záhy vrátit. Rekonstrukce ale začala ve sklepení, právě tam bylo potřeba upravit a připravit prostory pro nový pivovar. Pivovar vznikl společným přispěním majitelů maloupských bud a lyžařského areálu.

Pivo Trautenberk se vaří tradiční metodou za použití vody ze svahů Sněžky, sladu, a chmele. Piva jsou spodně i svrchně kvašená. Prvním speciálem na čepu nejen ve SKiMU House je Trautenberk 12 APA, během vánočních prázdnin přibyla 14 - Red Ale. Po novém roce přibudou další tři piva: spodně kvašený ležák Trautenberk 11, polotmavý speciál Trautenberk 13 a svrchně kvašený Trautenberk 14 APA. K vaření se používá slad slad z humnové sladovny Ing.Karla Klusáčka, doplněný o speciální slady ze sladovny Weyermann v Bamberku. Chmel pochází převážně ze žatecké oblasti a kvasnice z VÚPS v Praze. Piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.02.03.2020 11:398