Historie a současnost Pivovaru Svijany

Historie
První dochované zmínky o Svijanském dvoře, postupem let rozšířeného o pivovar, pocházejí z roku 1346, kdy patřil k cisteriánskému klášteru v Hradišti. Kolem roku 1420 jej koupil český šlechtic a významný dvorský úředník Jindřich z Vartemberka. Ten si jej dokázal udržet až do své smrti, nicméně po ní byl císařem Zikmundem zastaven Hynkovi z Valdštejna a společně se zámkem Rohozec, polovinou Turnova a panstvím na Skalách patřil k valdštejnskému panství Malá Skala. V držení Valdštejnů zůstal Svijanský dvůr 102 let, poté byl prodán nejvyššímu pražskému purkrabímu Janu z Vartemberka. Právě jeho syn, Adam z Vartemberka, zřejmě pocítil potřebu naplnit šlechtickou pokladnu, a proto zde vybudoval v roce 1564 pivovar. Ve stejné době došlo k přebudování Svijanského dvora na tvrz, kterou následovníci Adama výrazně rozšířili a změnili na renesanční tvrz. V roce 1602 získal Svijany s tvrzí a pivovarem Jáchym Ondřej Šlik, protihabsburský odbojník, který svůj život skončil na staroměstském popravišti v roce 1621. Svijany poté připadly Valdštejnům, kteří zde hospodařili až do roku 1814. Za nich byla stará renesanční tvrz přestavěna na zámek, stavebně upraven a rozšířen byl i sousední pivovar.
Roku 1820 přicházejí Rohanové, Svijany jsou připojeny k Sychrovu a jsou i nadále hospodářským dvorem, jehož je pivovar součástí. pivovarPivovar Rohanům patřil do roku 1912, kdy jej koupil jeho dosavadní nájemce a sládek Antonín Kratochvíle. Rodinná dynastie Kratochvílů působila ve svijanském pivovaru až do roku 1939. Vnuk původního majitele, rovněž Antonín, byl nucen pivovar prodat a pivovar se opět vrátil Rohanům.
Jak je vidět, pivovar i zámek byly v průběhu století zvelebovány, rozmachu však udělal přítrž rok 1945, kdy byl pivovar zkonfiskován, posléze znárodněn a stal se provozem Severočeských pivovarů n.p. Ty zde působily až do roku 1990, kdy vznikl státní podnik Pivovary Vratislavice nad Nisou a jehož součástí se stal svijanský pivovar až do roku 1992. Poté se pivovar ve Svijanech mění na akciovou společnost a v roce 1997 se stává součástí Pražské pivovary a.s., jejímž majoritním vlastníkem je anglická pivovarská společnost Bass. V této skupině je však nejmenší a nejstarší. Díky obchodní politice Pivovarů Vratislavice a.s. a později Pražských pivovarů a.s. se svijanský pivovar dostává do odbytové krize a hrozí mu úplné uzavření.
Záchrana z krize přichází v roce 1998, kdy se novým vlastníkem stává nově založená společnost Pivovar Svijany s.r.o., která se o sedm let později transformuje na akciovou společnost. Díky mravenčí práci týmu pivovaru pod vedením Františka Horáka je odbytová krize zažehnána a pivovaru se začíná blýskat na lepší časy.
Výstav piva z roku 1998 ve výši čtyřicet tři tisíc hektolitrů je postupně zvyšován, v roce 2001 je prolomena hranice sta tisíc hektolitrů, v roce 2005 dvou set tisíc a v roce 2013 šesti set tisíc hektolitrů vyrobeného piva. Postupem doby se z Pivovaru Svijany stal nejen nejsilnější pivovar ve svém regionu, ale také jeden z největších nezávislých, ryze českých pivovarů v České republice. V roce 2013 byl dokonce v novinářské anketě Českého svazu pivovarů a sladoven zvolen nejpopulárnějším pivovarem v ČR.

Zámek ve Svijanech patří po letech opět k pivovaru
Zámek ve Svijanech a zdejší pivovar tvořily nerozlučný pár několik století. Součástí pivovaru byl zámek i po znárodnění, do soukromých rukou jej prodal až státní podnik Pivovary Vratislavice nad Nisou, pivovarkterý pivovar několik let vlastnil. Velmi poškozenou stavbu tak získal Milan Rýdlo z Čápovky, severočeský podnikatel a velmistr řádu svatého Václava s úmyslem navrátit jí původní lesk. Z finančních důvodů se ale v roce 2013 rozhodl zámek prodat a příležitosti se chopil Pivovar Svijany. „Zámek a pivovar patřily odjakživa k sobě, a proto jsme se rozhodli, že památku zrekonstruujeme a zpřístupníme veřejnosti,“ říká Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany a dodává: „Předchozí majitel měl zpracovaný kvalitní projekt na revitalizaci zámku a my v něm plánujeme ve spolupráci s památkáři pokračovat. V tuto chvíli projekt revidujeme a pravděpodobně příští rok se pustíme do samotné rekonstrukce.“ Do budoucna by se měl zámek stát kulturně společenským centrem obce, které nabídne koncertní prostory, zázemí pro turisty i restauraci.

Tradice nade vše
Pivovar Svijany vyrábí pivo klasickou technologií. Výčepní piva, ležáky i speciální piva vznikají tzv. dvourmutovým způsobem vaření, kvašením v otevřených kádích na spilkách a dlouhodobým zráním v ležáckých sklepích při nízkých teplotách. Pivo se vaří stejně, jako tomu bylo v polovině minulého století, v době, kdy se české pivo proslavilo po celém světě. pivovarVe svijanském pivu nechybí voda z vlastních studní a slad z malých nezávislých sladoven z Čech a Moravy v Kounicích, Záhlinicích, Náměšti na Hané, Rajhradu, Kolíně, Jablonci nad Nisou, Litovli a Benešově. Pivu samozřejmě nechybí žatecký chmel z vlastních chmelnic ve vyhlášené oblasti Polepských blat, konkrétně Žatecký poloraný červeňák včetně jeho tradiční původní odrůdy Osvaldova klonu.
Proces vaření piva začíná ve varně. Zde se smíchá rozdrcený slad s vodou a zahříváním na různé teploty se pomocí enzymů ze sladu mění škrob na cukr. Následuje scezování, při němž se oddělí cukerný roztok – sladina - od obalů zrn - tedy mláta. Sladina se poté vaří s chmelem přidávaným postupně v několika dávkách. Nezbytný chmel pivo konzervuje a hlavně pivu dodává příjemně hořkou chuť a chmelovou vůni. Proces trvá zhruba deset hodin. pivovarVarna ve Svijanech umí vyrobit 12 várek denně, přičemž jedna várka má 230 hektolitrů mladiny.
Z hotové mladiny se oddělí kaly ve vířivé kádi, zchladí se a zakvasí pivovarskými kvasinkami z vlastních zdrojů. Hlavní kvašení probíhá v otevřených kádích na spilkách při teplotě do 12°C. Během kvašení přemění kvasinky asi 70 % cukru vzniklého na varně na alkohol, oxid uhličitý a některé vedlejší produkty. Zkušený sládek měří v každé kádi dvakrát denně teplotu a stupeň prokvašení. Pomocí chlazení celý proces řídí a určuje, kdy se káď zchladí na sudovací teplotu, čímž se ukončí činnost kvasinek.
Hlavní kvašení trvá šest až osm dní. Zchlazené zelené pivo se poté suduje do ležáckých tanků, kde dokváší. pivovarTanky o objemu 60 až 630 hl jsou umístěny v ležáckých sklepích. Zde pivo leží, tedy dozrává, čiří se a přirozenou cestou se sytí oxidem uhličitým. Tím si dotváří pěnivost, říz, chuť a vůni. Podle druhu piva trvá ležení 30 - 60 dní a probíhá při teplotě 2 - 4°C. Hotové pivo se poté zfiltruje na křemelinovém filtru, aby mělo jiskru. Pivní alchymie končí na speciálním mikrofiltru, který pěnivý mok zbaví nežádoucích kvasinek a dalších mikroorganismů. A pak už se může stáčet.
Produkce svijanského pivovaru putuje z 60 % do sudů a ze 40 % do lahví, plechovek a skleněných džbánů. Celý proces výroby probíhá za dodržování velmi přísných požadavků na čistotu. Nezávadnost jednotlivých surovin i výsledného produktu během výroby se pečlivě kontroluje v pivovarské laboratoři, kde se podrobuje mikrobiologické, chemické a organoleptické analýze. Z pivovaru tak nemůže odejít žádné pivo, které by nebylo kvalitativně naprosto v pořádku. Svijanské pivo se nijak chemicky neošetřuje, ani nepasteruje. K zákazníkovi tak putuje zdravé, přírodní pivo vyznačující se skvělou pitelností, vlastností dávno se vytrácející ze současných piv.

Vlastní chmelnice
Pivovar Svijany vstoupil v roce 2006 majetkově do chmelařství ve vyhlášené oblasti Polepských blat. pivovar„Hlavním důvodem bylo stárnutí tuzemských chmelnic a snižující se množství kvalitního tradičního chmele. Báli jsme se, abychom časem nemuseli tuto nepostradatelnou surovinu nahrazovat chmelem zahraničním, a proto jsme si do budoucna chtěli zajistit její přísun,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany. pivovarNa několika desítkách hektarů si svijanští pěstují Žatecký poloraný červeňák a kromě obnovy chmelnic se pivovar v posledních 4 letech aktivně zapojuje i do zkoumání původního nepřešlechtěného Osvaldova klonu Žateckého poloraného červeňáku. Ten od roku 1927 šlechtil průkopník českého chmelařství docent Karel Osvald a dřív nechyběl v žádném poctivém pivu. Chmelaři na něj ale nedostávají od státu dotace, protože patří do kategorie neozdravených chmelů, navíc je méně výnosný a obsahuje méně alfa hořkých kyselin. Z těchto důvodů je u nás dnes téměř na vymření. „Přitom se jedná o tradiční chmel, který se vyznačuje nezaměnitelnou vůní a jemnějším aroma, typickým pro tradiční české pivo plzeňského typu, které se u nás odjakživa vařilo,“ dodává Menšík. Ve Svijanech se Osvaldův klon Žateckého poloraného červeňáku přidává při posledním chmelení do všech piv, a i to je důvod, proč se od ostatních piv na trhu liší svou chutí a vůní.

Veškerý zisk se vrací zpět do pivovaru
Aby bylo možné uspokojit rostoucí poptávku po svijanském pivu, a přitom zachovat tradiční výrobní postupy, investuje pivovar každoročně celý zisk do obnovy a rozšiřování kapacit pivovaru. Pravidelně se přistavují nové spilky, ležácké sklepy, v roce 2012 byla přistavěna varna, přibyla propagační stanice k pomnožování vlastních pivovarských kvasnic… V těchto dnech se finalizuje přestavba lahvovny a souvisejících provozů. Ročně se ve Svijanech proinvestuje více než 100 mil. Kč.

Nová lahvovna
V březnu 2014 Pivovar Svijany výrazně zrekonstruoval lahvovnu. Nároky na kvalitu plnění lahví stále rostou a původní lahvovna by je brzy přestala splňovat. „Jednalo se o relativně výrazný zásah do chodu pivovaru, kvůli výměně některých strojů za nové jsme museli zastavit provoz na 14 dní,“ říká Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany. Díky novému výkonnějšímu plniči, jehož kapacita je 25 000 lahví za hodinu, bylo nutné přizpůsobit i související provozy – dopravníky, manipulátory, vkladače, vykladače, systém paletizace a depaletizace lahví a myčku. „Novou lahvovnu jsme budovali s cílem zvýšit kvalitu při plnění lahví, jsme ale rádi, že se povedlo navýšit také kapacitu, která by byla v nejbližších letech naplněna,“ dodává Havlík. Na stavbě nové lahvovny se podílelo kolem 100 lidí z 9 firem a pivovaru a vyžádala si investici 50 mil. Kč.
Zdroj:Stránky Pivovaru Svijany, 2016


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Svijany

Kdy:celoročně dle rozpisuObec:PříšoviceZdroj:Pivovar Svijany

O tom, jakým způsobem pro vás pivo připravujeme, se sami můžete přesvědčit na vlastní oči. Pivovar Svijany pořádá exkurze, při kterých si můžete prohlédnout výrobu svijanského piva zblízka. Prohlídku je nutné objednat minimálně 1 týden předem. Minimální počet osob na exkurzi je 10, maximální počet je 25 osob v jedné skupině.

Možný čas prohlídky:
Po-Pá 15:00 - 18:00
So-Ne 9:00 - 18:00

Cena prohlídky:
Dospělí 70 Kč
Děti, důchodci 50 Kč
Minimální cena exkurze 700 Kč

V ceně je prohlídka pivovaru s průvodcem a ochutnávka nefiltrovaného piva. Exkurzi je nutné si domluvit dopředu. Využijte k tomu následující formulář, popřípadě tyto kontakty:
Tel.: +420 481 770 721, +420 739 589 473
E-mail: exkurze@pivovarsvijany.cz

Aktualizováno: před 7 měsíci

Pivovar Svijany chystá investice do spilky, stáčírny, filtrace a čistírny odpadních vod

Publikováno:před 2 dnyZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Pivovar Svijany loni uvařil rekordních 638.400 hektolitrů piva, o dvě procenta víc než předloni. Téměř sedm procent produkce firma vyvezla do zahraničí. Letos chce pivovar výrobu zvýšit k hranici 650.000 hektolitrů. I proto má v plánu další investice za miliony korun do rozšíření výrobních kapacit, především spilky, kde pivo kvasí, nebo například do modernizace stáčecí linky, filtrace a čistírny odpadních vod. ČTK o tom informoval mluvčí pivovaru Luboš Spálovský.

"Byli jsme připraveni na to, že to bude velice tvrdý rok a že i na nás citelně dopadne souběh legislativních změn, s nimiž se muselo české pohostinství potýkat. Až do konce srpna jsme však vykazovali vyloženě mimořádné výsledky. O to větší šok nám připravilo září, kdy se poptávka skokově snížila až o pětinu," komentoval loňský rok ředitel pivovaru Roman Havlík.

Pokles podle něj pokračoval i v říjnu, o pozitivní bilanci se nakonec postaral až závěr roku. "Těžili jsme mimo jiné i z vysoké dynamiky předvánočního trhu. Třeba naše zvláštní edice piva ve vánočních obalech z obchodů zmizela během okamžiku. I díky tomu jsme vyšli se ctí ze zatěžkávací zkoušky, které loni celý obor vystavily například elektronická evidence tržeb nebo zákaz kouření v restauracích," dodal Havlík.

Pivovar Svijany je největším pivovarem v Libereckém kraji, přitom v roce 1997 mu hrozilo uzavření, když podnik převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak řadu let podnik také vedl. Letos v dubnu oslaví pivovar 20 let od obnovení výroby. V roce 2016 uskutečnila firma podle informací z obchodního rejstříku zakázky za téměř 1,1 miliardy korun a hospodaření skončilo ziskem 236 milionů korun. Loňské výsledky zatím k dispozici nejsou.

Od roku 1998 se novým vlastníkům podařilo výstav pivovaru zvýšit více než dvacetinásobně. Přesto si Pivovar Svijany uchoval tradiční způsob vaření piva, využívá i původní suroviny - humnový slad a žatecký chmel. Do modernizace a rozvoje pivovar investoval za tu dobu zhruba 800 milionů korun. Největší investicí v novodobé historii podniku bylo loňské pořízení linky na stáčení piva do plechovek, které stálo zhruba sto milionů korun. "Celou dobu jsme intenzivně a s předstihem investovali do rozšiřování kapacit a technologií, abychom dokázali vyrábět stále stejné pivo jako dříve. Žádný kompromis v podobě náhrady klasického vaření a zrání ve spilce pro nás nepřicházel v úvahu," řekl sládek Petr Menšík.

Pivovar Svijany i v obtížných podmínkách loňského roku rekordně zvýšil výstav

Publikováno:před 12 dnyZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš Spálovský

Během dvaceti let samostatné existence se produkce pivovaru zvýšila 21krát až na loňských 638 399 hektolitrů piva

Pivovaru Svijany se i v dvacátém roce jeho samostatné existence dařilo. Celkem uvařil o zhruba dvě procenta více piva než v roce 2016 a s více než 638 tisíci hektolitrů zaznamenal další historický rekord. Výročí dvaceti let samostatné existence si ve Svijanech připomenou letos v dubnu.

„Byli jsme připraveni na to, že to bude velice tvrdý rok a že i na nás citelně dopadne souběh několika legislativních změn, s nimiž se muselo české pohostinství potýkat. Až do konce srpna jsme však vykazovali vyloženě mimořádné výsledky. O to větší šok nám pak připravilo září, kdy se poptávka skokově snížila až o pětinu. Začali jsme se pomalu smiřovat s tím, že možná teprve podruhé za posledních dvacet let nepřekonáme výstav z předchozího roku,“ uvedl ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík. „Pokles pokračoval i v říjnu, o celkově pozitivní bilanci se však nakonec postaraly poslední dva měsíce v roce. Díky nim jsme vyšli se ctí ze zatěžkávací zkoušky, které loni celý obor vystavily například elektronická evidence tržeb nebo zákaz kouření v restauracích.“

Celkem pivovar za celý rok uvedl na trh 638 399 hektolitrů piva. Na odbyt šlo vedle nejprodávanějšího Svijanského Mázu všech 13 svijanských piv včetně pěti speciálů. Podíl lahvového a sudového piva zůstal stabilní, rostl segment plechovkového piva. Šestinu z celkem tří milionů plechovek již pivovar stočil na své nové, na konci roku dokončené plnicí lince.

„Těžili jsme mimo jiné i z vysoké dynamiky předvánočního trhu. Třeba naše zvláštní edice piva ve vánočních obalech z obchodů zmizela během okamžiku,“ komentoval loňské výsledky Roman Havlík. „V neposlední řadě pak k celkovému nárůstu přispělo i zvýšení exportu; na zahraniční trhy jsme vyvezli téměř sedm procent naší produkce, zhruba o dva procentní body více než předloni.“

Stále vyšší oblibu svijanského piva během posledních dvaceti let Roman Havlík připisuje zejména tomu, že pivovar stále zůstává zcela věrný tradičním postupům výroby českého piva - dvourmutovému vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobému zrání piva v ležáckých sklepích. „Věřím, že z těchto kvalit budeme těžit i do budoucna. V příštím roce plánujeme, že by se výstav pivovaru měl přiblížit hranici 650 tisíc hektolitrů nepasterovaného piva. Současně budeme upevňovat i naši pozici největšího dodavatele speciálních piv pro český trh,“ uvedl dále Roman Havlík.

Připraveni na další růst
Po celých uplynulých dvacet let se pivovar cílenou investiční politikou průběžně připravoval na zvyšování výrobních kapacit tak, aby mohl zaručit naprosto stabilní charakter a kvalitu všech vyráběných piv. „Celou tu dobu jsme intenzivně a s předstihem investovali do rozšiřování kapacit a technologií, abychom i po více než dvacetinásobném nárůstu produkce dokázali vyrábět stále zcela stejné pivo jako dříve. Žádný kompromis v podobě náhrady klasického vaření a zrání ve spilce pro nás nepřicházel do úvahy. Nikdy bychom naše pivo neošidili a naši zákazníci to - zdá se – dokáží ocenit,“ komentoval loňský rekordní výstav svijanský sládek Petr Menšík. „A letos budeme v investicích samozřejmě pokračovat. Čeká nás mimo jiné rozšíření kapacity hlavního kvašení pomocí asi dvaceti otevřených spílečných kádí o celkové kapacitě 4400 hektolitrů, instalace nových kompresorů do strojovny a výměna vkladače a vykladače ve stáčírně lahví. Další investice budou směřovat do úseku filtrace piva a čistírny odpadních vod,“ dodal.

Zatím největší investici v celé novodobé historii pivovaru – novou stáčírnu plechovek, která za hodinu dokáže pivem naplnit až patnáct tisíc plechovek – pivovar uvede do plného provozu během prvního čtvrtletí letošního roku. Díky investičnímu počinu za více než 100 milionů Kč by měl v letošním roce dodat na trh čtyři miliony plechovek a v budoucnu do nich plnit až pětinu výstavu. Vlastní stáčírna by měla pivovaru otevřít také dveře pro další zvyšování exportu. „Nová stáčírna nám dává do budoucna nejen velkou obchodní, ale i technologickou výhodu. Všechny možnosti, které nám poskytuje, veřejnosti představíme na přelomu prvního a druhého čtvrtletí,“ doplnil Petr Menšík.

Oslavy 20 let v květnu
Na oslavu dvaceti let od okamžiku, kdy se 1. dubna 1998 novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem kolem 30 tisíc hektolitrů stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s. r. o., ve Svijanech na květen plánují Den otevřených dveří a bohatý kulturní program pro širokou veřejnost.

Pivovar Svijany uvařil loni rekordních 637 500 hektolitrů piva

Publikováno:před 15 dnyZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

Pivovar Svijany uvařil loni podle předběžných informací rekordních 637 500 hektolitrů piva. Je to zhruba o dvě procenta více než v roce 2016. Přes elektronickou evidenci tržeb (EET) a zákaz, který vykázal kuřáky z restaurací, stoupla meziročně výroba svijanského piva zhruba o dvě procenta. Navzdory všem překážkám to byl úspěšný rok, řekl mluvčí pivovaru Luboš Spálovský. Předloni dodal pivovar na trh 624 900 hektolitrů piva.

Podle ředitele pivovaru Romana Havlíka je znát, že lidé stále víc kupují lahvové pivo a pijí doma. Svijanský pivovar přišel se zavedením EET o desítky odběratelů a další se chystají ukončit podnikání kvůli zákazu kouření, život navíc hospodským komplikuje nedostatek lidí na trhu práce. „Někteří skončili, jiní zase otevřeli, ale celkově jich ubylo,“ uvedl Havlík. Přesto pivovar počítá i v letošním roce s dalším růstem výroby, přiblížit se chce hranici 650 000 hektolitrů.

Pomoci by měla i nová linka na stáčení piva do plechovek, kterou pivovar loni postavil. Investice zhruba za sto milionů korun je největší za posledních léta. Pivo v plechovkách prodává Pivovar Svijany od roku 2001, zatím si je ale nechával stáčet u externích dodavatelů. „Letos pivovar prodal tři miliony plechovek, z toho půl milionu už z vlastní linky,“ řekl Spálovský. Pro příští rok podle něj plánují ve Svijanech stočit do plechovek zhruba 20 000 hektolitrů piva, což představuje čtyři miliony půllitrových plechovek.

Pivovar Svijany je největším pivovarem v Libereckém kraji, většinu své produkce prodá v Česku. Nová stáčecí linka podle Havlíka rozšíří možnosti prodeje do zahraničí. Plechovky jsou lehčím obalem než sklo, což znamená nemalé úspory na dopravě. Pivo v nich má navíc půlroční trvanlivost, zatímco lahvové jen tři měsíce. Na export šlo letos zhruba sedm procent produkce svijanského pivovaru. Nejvíc na Slovensko, pivovar vyváží i do Německa a Polska. „Do budoucna bychom chtěli vyvážet zhruba deset procent našeho výstavu,“ dodal Havlík.

Svijanský pivovar stále roste. Loni uvařil rekordních 637 tisíc hektolitrů piva

Publikováno:před 15 dnyZdroj:Liberecká drbnaAutor:ČTK

Pivovar Svijany uvařil loni podle předběžných informací rekordních 637.500 hektolitrů piva. Je to zhruba o dvě procenta více než v roce 2016. Přes elektronickou evidenci tržeb (EET) a zákaz, který vykázal kuřáky z restaurací, stoupla meziročně výroba svijanského piva zhruba o dvě procenta. Předloni dodal pivovar na trh 624.900 hektolitrů piva.

Podle ředitele pivovaru Romana Havlíka je znát, že lidé stále víc kupují lahvové pivo a pijí doma. Svijanský pivovar přišel se zavedením EET o desítky odběratelů a další se chystají ukončit podnikání kvůli zákazu kouření, život navíc hospodským komplikuje nedostatek lidí na trhu práce. „Někteří skončili, jiní zase otevřeli, ale celkově jich ubylo," uvedl Roman Havlík.

Přesto pivovar počítá i v letošním roce s dalším růstem výroby, přiblížit se chce hranici 650 tisíc hektolitrů. Pomoci by měla i nová linka na stáčení piva do plechovek, kterou pivovar loni postavil. Investice zhruba za sto milionů korun je největší za posledních léta.

Pivo v plechovkách prodává Pivovar Svijany od roku 2001, zatím si je ale nechával stáčet u externích dodavatelů. „Letos pivovar prodal tři miliony plechovek, z toho půl milionu už z vlastní linky," řekl mluvčí pivovaru Luboš Spálovský.

Pro příští rok podle něj plánují ve Svijanech stočit do plechovek zhruba 20 tisíc hektolitrů piva, což představuje čtyři miliony půllitrových plechovek.

Pivovar Svijany je největším pivovarem v Libereckém kraji, většinu své produkce prodá v Česku. Nová stáčecí linka podle Havlíka rozšíří možnosti prodeje do zahraničí. Plechovky jsou lehčím obalem než sklo, což znamená nemalé úspory na dopravě. Pivo v nich má navíc půlroční trvanlivost, zatímco lahvové jen tři měsíce.

Na export šlo letos zhruba sedm procent produkce svijanského pivovaru. Nejvíc na Slovensko, pivovar vyváží i do Německa a Polska. „Do budoucna bychom chtěli vyvážet zhruba deset procent našeho výstavu," dodal Havlík.

Pivovar Svijany uvařil loni rekordních 637.500 hektolitrů piva

Publikováno:před 16 dnyZdroj:České novinyAutor:ČTK

Pivovar Svijany uvařil loni podle předběžných informací rekordních 637.500 hektolitrů piva. Je to zhruba o dvě procenta více než v roce 2016. Přes elektronickou evidenci tržeb (EET) a zákaz, který vykázal kuřáky z restaurací, stoupla meziročně výroba svijanského piva zhruba o dvě procenta. Navzdory všem překážkám to byl úspěšný rok, řekl ČTK mluvčí pivovaru Luboš Spálovský. Předloni dodal pivovar na trh 624.900 hektolitrů piva.

Podle ředitele pivovaru Romana Havlíka je znát, že lidé stále víc kupují lahvové pivo a pijí doma. Svijanský pivovar přišel se zavedením EET o desítky odběratelů a další se chystají ukončit podnikání kvůli zákazu kouření, život navíc hospodským komplikuje nedostatek lidí na trhu práce. "Někteří skončili, jiní zase otevřeli, ale celkově jich ubylo," uvedl Havlík. Přesto pivovar počítá i v letošním roce s dalším růstem výroby, přiblížit se chce hranici 650.000 hektolitrů.

Pomoci by měla i nová linka na stáčení piva do plechovek, kterou pivovar loni postavil. Investice zhruba za sto milionů korun je největší za posledních léta. Pivo v plechovkách prodává Pivovar Svijany od roku 2001, zatím si je ale nechával stáčet u externích dodavatelů. "Letos pivovar prodal tři miliony plechovek, z toho půl milionu už z vlastní linky," řekl Spálovský. Pro příští rok podle něj plánují ve Svijanech stočit do plechovek zhruba 20.000 hektolitrů piva, což představuje čtyři miliony půllitrových plechovek.

Pivovar Svijany je největším pivovarem v Libereckém kraji, většinu své produkce prodá v Česku. Nová stáčecí linka podle Havlíka rozšíří možnosti prodeje do zahraničí. Plechovky jsou lehčím obalem než sklo, což znamená nemalé úspory na dopravě. Pivo v nich má navíc půlroční trvanlivost, zatímco lahvové jen tři měsíce. Na export šlo letos zhruba sedm procent produkce svijanského pivovaru. Nejvíc na Slovensko, pivovar vyváží i do Německa a Polska. "Do budoucna bychom chtěli vyvážet zhruba deset procent našeho výstavu," dodal Havlík.

Pivovar Svijany uvádí na trh vánoční balení piva

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš Spálovský

Pivovar Svijany uvádí na trh nové sezónní balení piva. Pro nadcházející předvánoční období si připravil speciální vánoční „multipack“ s osmi půllitrovými lahvemi nejprodávanějšího svijanského piva, Svijanského Mázu 11 %. Vánoční edice se dočkají i jeho pětilitrové soudky, půllitrové plechovky a dvoulitrové Plechovky (nejen) pro chlapy.

Aktuální sezónní „multipack“ s vánočním designem obsahuje 8 x 0,5 l světlého ležáku Svijanský Máz. Je v prodeji například v řetězcích Ahold, Billa, Globus, Tesco a Makro. Speciální vánoční edice oblíbeného dvoulitrového balení piva - Plechovek nejen pro chlapy - je k dostání na e-shopu pivovaru, ale také například v prodejnách Globus. Do vánočního designu se převlékly i pětilitrové soudky, které se dají také koupit přes e-shop pivovaru, nebo v pivovarské prodejně přímo ve Svijanech, stejně jako ostatní sortiment pivovaru.

Zatím poslední nové balení Pivovar Svijany představil v prvním pololetí letošního roku, kdy uvedl na trh nové „sedmipacky“ s výběrem sedmi tradičních nepasterizovaných svijanských piv. Od oblíbených „šestipacků“, které jsou v prodeji již více než deset let, se liší tím, že v balení chybí originální pivní sklenice, která byla nahrazena vlajkovou lodí pivovaru, prémiovým ležákem "450". Praktický kartonový obal chrání lahve před poškozením a usnadňuje přepravu a přenášení.

Hlavní město tuzemských pivních speciálů hledejte kousek od Turnova

Publikováno:před měsícemZdroj:Liberecká DrbnaAutor:Michael Daněk

Víte, kde se vyrobí více než čtvrtina pivních speciálů prodaných na českém trhu? Málokdo by nejspíš hádal, že ve Svijanech nedaleko Turnova. Tradičního spodně kvašeného piva, které od ležáků odlišuje především vyšší obsah extraktu i alkoholu, loni samostatný pivovar s celkovým ročním výstavem 625 tisíc hektolitrů českým konzumentům dodal několikanásobně více než velké pivovarské společnosti.

„Vyrábět silné pivo tak, aby lidem chutnalo a rádi se k němu vraceli, je vrcholem pivovarského řemesla. V tomto případě se pivovary na žádné úsporné moderní technologie příliš spoléhat nemohou,“ komentuje sládek pivovaru Petr Menšík.

Podle statistiky Českého svazu pivovarů a sladoven loni Pivovar Svijany dodal 19,6 z celkových 70,9 tisíce hektolitrů pivního speciálu a obsadil tak v tomto segmentu 27,6 procenta českého trhu.

Pod názvem pivní speciál si lze představit hned několik druhů piva. Z pivovaru poblíž Turnova mezi speciály patří Svijanský Kníže, Svijanská Kněžna, nefiltrovaný Kvasničák 13 %, nejsilnější sváteční Baron 15 % a letošní novinka Dux 13 %, který se bude vařit pouze jednou ročně v rámci Dnů českého piva.

„Naše speciály za léta, co je vyrábíme, nasbíraly celou řadu nejrůznějších ocenění, naposledy v soutěži Cerevisia Specialis - Pivní speciál roku 2017. Všech si nesmírně vážíme. Svědčí o tom, že ve Svijanech speciály skutečně dělat umíme. Za vyznamenání považujeme také to, že jsou mezi lidmi stále stejně oblíbené a že se k nim vždy znovu vracejí, a to nejen o svátcích. Vyrábět silné pivo tak, aby bylo dobře pitelné, totiž není vůbec jednoduché,“ říká Menšík.

Obliba piva v plechu roste, Svijany reagovaly novou stáčírnou

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Martin Trdla

Patnáct tisíc plechovek za hodinu dokáže pivem naplnit nová stáčírna ukrytá v Pivovaru Svijany. Plnicí linka za více než sto milionů korun už běží ve zkušebním provozu.

Jeden z největších výrobců piva v Česku si od nejvyšší investice ve své historii slibuje zdvojnásobit vývoz tuzemského národního nápoje do zahraničí. Pivovar též sleduje světové trendy. V zahraničí je totiž podíl plechovkového piva na trhu daleko vyšší než u nás. Avšak poptávka po hliníku stále stoupá i v Česku.

Ředitel: Plechovky jsou trend
Svijany se tak již nemusejí spoléhat při stáčení na externí dodavatele. Zkušební provoz plnící linky pravděpodobně skončí poslední den roku. Ředitel pivovaru Roman Havlík říká, že vlastní stáčírna rozšíří pro podnik možnosti prodeje do zahraničí.

„Plechovky jsou trend, který jde neustále nahoru. Nemohli jsme tedy čekat a museli jít s trhem a investovat. Plechovky jsou navíc lehčí než sklo, což nám umožní úspory při dopravě,“ uvedl Havlík.

Podle ředitele by Svijany chtěly vyvážet do zahraničí zhruba deset procent jejich výstavu. „Dnes je to asi pět procent,“ dodal Havlík.

Nejvíce piva vyváží Svijany do sousedního Slovenska. Tam se prodává téměř 40 tisíc hektolitrů chmelového moku. Pivovar vyváží ale také do Německa, Polska a Chorvatska.

Pivovar nikdy neuvažoval o PET láhvích
Sládek pivovaru Petr Menšík doplňuje, že plechovky nejsou trendem jen ve světě, ale zájem o ně roste i doma.

„Podíl v jiných státech Evropy je daleko vyšší než u nás, ale podle posledních statistik ze září prodej piva v ostatních obalech klesl, plechovkového se však prodalo o jedenáct procent více,“ řekl Menšík.

Dodal, že pivovar nikdy neuvažoval o prodeji piva v PET láhvích. „Petku nepovažujeme pro tradiční české pivo za důstojný obal,“ doplnil Menšík.

Do plechovek zatím zkušebně plní pivovar Svijanský Máz a nealkoholického Vozku. Postupně by ale měla přibýt i další piva. Plnicí linka umí plnit i třetinkové plechovky, o jejich výrobě ale ve Svijanech zatím neuvažují, jelikož je o ně mizivý zájem.

Linku bude mít i Konrad
Svijany nejsou jediným pivovarem v Libereckém kraji, který chce jít s dobou. Do výstavby linky na stáčení piva do plechovek se chce pustit také pivovar Konrad ve Vratislavicích nad Nisou. Dosud se dá v plechovce koupit pouze dvanáctka této značky, do budoucna se nabídka rozšíří i o další druhy.

„Zájem je hlavně o lehčí piva a samozřejmě také o nealko,“ sdělil před časem Petr Hostaš, sládek a ředitel pivovaru. Koupit si budou moci zákazníci jak třetinku, tak i půllitrovou plechovku. Finančně je výstavba linky dost náročná, podle Hostaše se přiblíží až ke stu milionů korun.

Stále větší oblíbenosti plechovek si všiml i Český svaz pivovarů a sladoven. „Z pohledu pivovarů představují plechovky hudbu budoucnosti,“ uvedl svaz k prudkým nárůstům ve zprávě vydané na konci srpna.

Důvodů rostoucí obliby je podle svazu několik. Plechovkové pivo se hodí na cesty a lidé se nemusí otravovat s vracením lahví. Hodí k různým marketingovým kampaním a navíc se zřejmě začíná vyplácet i ekonomicky. Neplatí totiž již opakovaná teze, že plech je nejdražším obalem.

Pivovary investují desítky až stovky milionů do vlastních stáčecích linek, které jim v dlouhodobém horizontu tento obal zlevňují. Důvodem investic je i to, že jak spotřeba piva v plechu roste a firmy, které se zabývají stáčením piva pro pivovary, mají plné kapacity. Stamiliony do vlastních linek investoval kromě Svijan například Plzeňský Prazdroj nebo Budějovický Budvar.

Největší výrobce pivních speciálů pro český trh si připsal další dvě ocenění

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš Spálovský

● Svijanský Kníže i Svijanská Kněžna na stupních vítězů v letošním ročníku soutěže CEREVISIA SPECIALIS
● Pivovar Svijany drží se svými pěti speciály 27,6 procenta českého trhu

Dva svijanské speciály zabodovaly v letošním osmém ročníku soutěže speciálních a neobvyklých piv z domácí české produkce CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2017 a připsaly si tak do dlouhého seznamu ocenění další dvě položky. V kategorii světlá speciální piva obsadil Svijanský Kníže 13 % druhé místo z třinácti přihlášených vzorků piv, v kategorii polotmavé a tmavé pivní speciály přiřkla dvacetičlenná hodnotitelská komise třetí cenu tmavé třináctce Svijanská Kněžna. V obou případech se jedná o klasické české spodně kvašené pivo, které od ležáků odlišuje především vyšší obsah extraktu.

Zástupce společnosti PORT spol s r. o., která soutěž ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským organizuje, předala ocenění CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2017 představitelům vítězných pivovarů na slavnostním setkání pivovarníků, pivovarských odborníků, médií a laických degustátorů v říjnu v Praze. Zástupci Pivovaru Svijany si jej převzali dnes přímo ve Svijanech. „Zájem o pivní speciály mezi českými ctiteli piva stále roste. Tomu odpovídá i jejich stále se rozšiřující nabídka od pivovarů. A pivovar ve Svijanech patří k úspěšným účastníkům soutěže již po několik let a letos získaná ocenění to jen potvrzují,“ řekl při předávání ceny sládkovi Pivovaru Svijany Petrovi Menšíkovi ředitel společnosti PORT Ing. Josef Vacl, CSc.

Největší výrobce speciálních piv pro český trh
Pivovar Svijany je s odstupem největším výrobcem speciálních piv pro český trh: podle statistiky Českého svazu pivovarů a sladoven loni pokrýval celkovou domácí spotřebu českých speciálů z 27,6 procenta (19,6 z celkových 70,9 tisíce hektolitrů). Aktuální předpis č. 335/1997 Sb. Ministerstva zemědělství definuje speciál jako pivo, které obsahuje 13,00 až 17,99 hmotnostních procent extraktu původní mladiny. Této definici vyhovuje pět z celkem třinácti svijanských piv, která se loni na celkové produkci pivovaru dohromady podílela z 3,45 procenta (vedle Svijanského Knížete a Kněžny ještě nefiltrovaný Kvasničák 13 %, nejsilnější Baron 15 % a letošní novinka Dux 13 %, který se bude vařit jednou ročně v rámci Dnů českého piva). Letos do konce října jich Pivovar Svijany uvařil zhruba 16 tisíc hektolitrů; vrchol odbytu očekává tradičně před vánočními svátky, protože speciály jsou především piva sváteční. Jejich vyzrálejší chutě nacházejí uplatnění zvláště v zimě a v kombinaci s dobrým jídlem.

Obě oceněná piva se v posledních letech pravidelně umisťují na stupních vítězů soutěží Pivo České republiky, Česká pivní pečeť nebo Česká chuťovka i nejrůznějších příležitostných degustačních soutěžích. „Obou cen, stejně jako všech předchozích ocenění, která naše speciály za léta, co je vyrábíme, nasbírala, si velice vážíme. Svědčí o tom, že je ve Svijanech skutečně dělat umíme. Za vyznamenání považujeme také to, že jsou mezi lidmi stále stejně oblíbené a že se k nim vždy znovu vracejí, a to nejen o svátcích. Vyrábět silná piva tak, aby byla dobře pitelná, totiž není vůbec jednoduché,“ řekl sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík.

Svijany jsou hlavním „městem“ českých pivních speciálů

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš Spálovský

Více než čtvrtina českých pivních speciálů pro domácí trh se vyrábí ve Svijanech. Tradičního spodně kvašeného piva, které od ležáků odlišuje především vyšší obsah extraktu i alkoholu, loni samostatný pivovar s celkovým ročním výstavem 625 tisíc hektolitrů českým konzumentům dodal několikanásobně více než velké pivovarské společnosti. „Vyrábět silné pivo tak, aby lidem chutnalo a rádi se k němu vraceli, je vrcholem pivovarského řemesla. V tomto případě se pivovary na žádné úsporné moderní technologie příliš spoléhat nemohou,“ komentuje výjimečnou pozici Pivovaru Svijany jeho sládek Petr Menšík.

Aktuální předpis č. 335/1997 Sb. Ministerstva zemědělství definuje speciál jako pivo, které obsahuje 13,00 až 17,99 hmotnostních procent extraktu původní mladiny. Podle statistiky Českého svazu pivovarů a sladoven loni takto silného piva Pivovar Svijany dodal 19,6 z celkových 70,9 tisíce hektolitrů a obsadil tak v tomto segmentu 27,6 procenta českého trhu. Potvrdil tím svou dlouhodobou pozici s odstupem největšího výrobce speciálních piv pro český trh.

Definici speciálu vyhovuje pět z celkem třinácti svijanských piv - Svijanský Kníže, Svijanská Kněžna, nefiltrovaný Kvasničák 13 %, nejsilnější sváteční Baron 15 % a letošní novinka Dux 13 %, který se bude vařit pouze jednou ročně v rámci Dnů českého piva. Na celkové produkci pivovaru se loni dohromady podílely z 3,45 procenta. Letos jich do konce října uvařil zhruba 16 tisíc hektolitrů; vrchol odbytu ovšem očekává tradičně až před vánočními svátky, protože speciály jsou především piva sváteční. Jejich vyzrálejší chutě totiž nacházejí uplatnění zvláště v zimě a v kombinaci s dobrým jídlem.

„Naše speciály za léta, co je vyrábíme, nasbíraly celou řadu nejrůznějších ocenění, naposledy v soutěži CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2017. Všech si nesmírně vážíme. Svědčí o tom, že ve Svijanech speciály skutečně dělat umíme. Za vyznamenání považujeme také to, že jsou mezi lidmi stále stejně oblíbené a že se k nim vždy znovu vracejí, a to nejen o svátcích. Vyrábět silné pivo tak, aby bylo dobře pitelné, totiž není vůbec jednoduché,“ říká sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík. „Alkohol je inhibitor kvašení, proto je velmi obtížné prokvasit pivo třeba s patnácti procenty extraktu tak, aby v něm nedominovala sladká chuť, mělo vyvážený charakter a dobře se pilo. Chuť všech speciálů je navíc daleko koncentrovanější a měla by být také co nejvyváženější, takže jakékoli případné technologické pochybení by se u nich projevilo daleko více než u standardních ležáků,“ vysvětluje.

Kněžna + Kníže: ideální řezaná kombinace
Svijanský Kníže 13 % je silnější sváteční pivo, vyráběné tak, aby ještě více vynikly chutě a vůně typické pro ležáky. Pivovar jej vyrábí nejdéle ze všech speciálů – již od poloviny devadesátých let – a je také nejoblíbenější: tvoří téměř polovinu celkového výstavu speciálních piv ve Svijanech. Vyznačuje se příjemně hořkou a plnou chutí. Jeho tmavý protějšek - Svijanská Kněžna 13 % - se vyrábí z vybraných speciálních sladů, které mu dodávají specifickou kávově-karamelovou chuť. Ve Svijanech se vaří od roku 1999. Výborně se hodí k dobrému jídlu a mimořádnou oblibu si získal jako součást řezaného piva s kterýmkoli jiným pivem ze Svijan – různými kombinacemi lze dosáhnout různé chutě, vůně a stupňovitosti. Výborně si v tomto směru Kněžna rozumí právě třeba se Svijanským Knížetem.

Vedle Svijanského Knížete a Kněžny Pivovar Svijany nabízí ještě dva novější speciály - nefiltrovaný Kvasničák a skutečně sváteční pivo Baron, které se začaly vyrábět až v tomto století. Kvasničák 13 % při výrobě neprochází filtrací, takže je v něm zachován plný obsah kulturních pivovarských kvasinek. Jemně zakalené pivo se vyznačuje příjemně hořkou chutí a lze je servírovat přímo ze svátečních dvoulitrových skleněných džbánů nebo litrových designových lahví. Nejsilnější svijanský speciál Baron 15 % se vyrábí jako ležák, který si všem ve sklepě poleží až tři měsíce. S 6,5 % alkoholu je velmi silný, ale při prvním napití tak vůbec nepůsobí: nemá ani nadměrně sladkou nebo dominantní alkoholovou notu. Stejně jako všechny ostatní svijanské speciály není pasterovaný.

Během letošních zářijových Dnů českého piva Pivovar Svijany k těmto čtyřem speciálním pivům přidal i jedinou várku hutného speciálu s výraznou jantarovou barvou a 5,5 procenty alkoholu – Dux 13 %. Odborníci a hosté vybraných restaurací, kteří jej měli možnost ochutnat, jej přijali s nadšením, na jeho další várku si ale musejí počkat. „Přestože byl Dux velmi dobře přijat a zákazníci se nás na něj stále ptají, tak počítáme nadále s tím, že to bude výroční pivo, které budeme vařit pouze jednou ročně a to při příležitosti Dnů českého piva,“ řekl Petr Menšík.

„V širším slova smyslu jsou ovšem dnes vlastně všechna svijanská piva speciální - už tím, že se vyrábějí z ručně vyrobených humnových sladů dnes bohužel pomalu vymírající klasickou technologií výroby českého piva spočívající v dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání v ležáckých sklepích, která si vyžaduje více péče a pozornosti než moderní technologie hromadné produkce,“ uzavřel Petr Menšík.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.14.01.2018 16:21125