Historie a současnost Pivovaru Svijany

Historie
První dochované zmínky o Svijanském dvoře, postupem let rozšířeného o pivovar, pocházejí z roku 1346, kdy patřil k cisteriánskému klášteru v Hradišti. Kolem roku 1420 jej koupil český šlechtic a významný dvorský úředník Jindřich z Vartemberka. Ten si jej dokázal udržet až do své smrti, nicméně po ní byl císařem Zikmundem zastaven Hynkovi z Valdštejna a společně se zámkem Rohozec, polovinou Turnova a panstvím na Skalách patřil k valdštejnskému panství Malá Skala. V držení Valdštejnů zůstal Svijanský dvůr 102 let, poté byl prodán nejvyššímu pražskému purkrabímu Janu z Vartemberka. Právě jeho syn, Adam z Vartemberka, zřejmě pocítil potřebu naplnit šlechtickou pokladnu, a proto zde vybudoval v roce 1564 pivovar. Ve stejné době došlo k přebudování Svijanského dvora na tvrz, kterou následovníci Adama výrazně rozšířili a změnili na renesanční tvrz. V roce 1602 získal Svijany s tvrzí a pivovarem Jáchym Ondřej Šlik, protihabsburský odbojník, který svůj život skončil na staroměstském popravišti v roce 1621. Svijany poté připadly Valdštejnům, kteří zde hospodařili až do roku 1814. Za nich byla stará renesanční tvrz přestavěna na zámek, stavebně upraven a rozšířen byl i sousední pivovar.
Roku 1820 přicházejí Rohanové, Svijany jsou připojeny k Sychrovu a jsou i nadále hospodářským dvorem, jehož je pivovar součástí. pivovarPivovar Rohanům patřil do roku 1912, kdy jej koupil jeho dosavadní nájemce a sládek Antonín Kratochvíle. Rodinná dynastie Kratochvílů působila ve svijanském pivovaru až do roku 1939. Vnuk původního majitele, rovněž Antonín, byl nucen pivovar prodat a pivovar se opět vrátil Rohanům.
Jak je vidět, pivovar i zámek byly v průběhu století zvelebovány, rozmachu však udělal přítrž rok 1945, kdy byl pivovar zkonfiskován, posléze znárodněn a stal se provozem Severočeských pivovarů n.p. Ty zde působily až do roku 1990, kdy vznikl státní podnik Pivovary Vratislavice nad Nisou a jehož součástí se stal svijanský pivovar až do roku 1992. Poté se pivovar ve Svijanech mění na akciovou společnost a v roce 1997 se stává součástí Pražské pivovary a.s., jejímž majoritním vlastníkem je anglická pivovarská společnost Bass. V této skupině je však nejmenší a nejstarší. Díky obchodní politice Pivovarů Vratislavice a.s. a později Pražských pivovarů a.s. se svijanský pivovar dostává do odbytové krize a hrozí mu úplné uzavření.
Záchrana z krize přichází v roce 1998, kdy se novým vlastníkem stává nově založená společnost Pivovar Svijany s.r.o., která se o sedm let později transformuje na akciovou společnost. Díky mravenčí práci týmu pivovaru pod vedením Františka Horáka je odbytová krize zažehnána a pivovaru se začíná blýskat na lepší časy.
Výstav piva z roku 1998 ve výši čtyřicet tři tisíc hektolitrů je postupně zvyšován, v roce 2001 je prolomena hranice sta tisíc hektolitrů, v roce 2005 dvou set tisíc a v roce 2013 šesti set tisíc hektolitrů vyrobeného piva. Postupem doby se z Pivovaru Svijany stal nejen nejsilnější pivovar ve svém regionu, ale také jeden z největších nezávislých, ryze českých pivovarů v České republice. V roce 2013 byl dokonce v novinářské anketě Českého svazu pivovarů a sladoven zvolen nejpopulárnějším pivovarem v ČR.

Zámek ve Svijanech patří po letech opět k pivovaru
Zámek ve Svijanech a zdejší pivovar tvořily nerozlučný pár několik století. Součástí pivovaru byl zámek i po znárodnění, do soukromých rukou jej prodal až státní podnik Pivovary Vratislavice nad Nisou, pivovarkterý pivovar několik let vlastnil. Velmi poškozenou stavbu tak získal Milan Rýdlo z Čápovky, severočeský podnikatel a velmistr řádu svatého Václava s úmyslem navrátit jí původní lesk. Z finančních důvodů se ale v roce 2013 rozhodl zámek prodat a příležitosti se chopil Pivovar Svijany. „Zámek a pivovar patřily odjakživa k sobě, a proto jsme se rozhodli, že památku zrekonstruujeme a zpřístupníme veřejnosti,“ říká Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany a dodává: „Předchozí majitel měl zpracovaný kvalitní projekt na revitalizaci zámku a my v něm plánujeme ve spolupráci s památkáři pokračovat. V tuto chvíli projekt revidujeme a pravděpodobně příští rok se pustíme do samotné rekonstrukce.“ Do budoucna by se měl zámek stát kulturně společenským centrem obce, které nabídne koncertní prostory, zázemí pro turisty i restauraci.

Tradice nade vše
Pivovar Svijany vyrábí pivo klasickou technologií. Výčepní piva, ležáky i speciální piva vznikají tzv. dvourmutovým způsobem vaření, kvašením v otevřených kádích na spilkách a dlouhodobým zráním v ležáckých sklepích při nízkých teplotách. Pivo se vaří stejně, jako tomu bylo v polovině minulého století, v době, kdy se české pivo proslavilo po celém světě. pivovarVe svijanském pivu nechybí voda z vlastních studní a slad z malých nezávislých sladoven z Čech a Moravy v Kounicích, Záhlinicích, Náměšti na Hané, Rajhradu, Kolíně, Jablonci nad Nisou, Litovli a Benešově. Pivu samozřejmě nechybí žatecký chmel z vlastních chmelnic ve vyhlášené oblasti Polepských blat, konkrétně Žatecký poloraný červeňák včetně jeho tradiční původní odrůdy Osvaldova klonu.
Proces vaření piva začíná ve varně. Zde se smíchá rozdrcený slad s vodou a zahříváním na různé teploty se pomocí enzymů ze sladu mění škrob na cukr. Následuje scezování, při němž se oddělí cukerný roztok – sladina - od obalů zrn - tedy mláta. Sladina se poté vaří s chmelem přidávaným postupně v několika dávkách. Nezbytný chmel pivo konzervuje a hlavně pivu dodává příjemně hořkou chuť a chmelovou vůni. Proces trvá zhruba deset hodin. pivovarVarna ve Svijanech umí vyrobit 12 várek denně, přičemž jedna várka má 230 hektolitrů mladiny.
Z hotové mladiny se oddělí kaly ve vířivé kádi, zchladí se a zakvasí pivovarskými kvasinkami z vlastních zdrojů. Hlavní kvašení probíhá v otevřených kádích na spilkách při teplotě do 12°C. Během kvašení přemění kvasinky asi 70 % cukru vzniklého na varně na alkohol, oxid uhličitý a některé vedlejší produkty. Zkušený sládek měří v každé kádi dvakrát denně teplotu a stupeň prokvašení. Pomocí chlazení celý proces řídí a určuje, kdy se káď zchladí na sudovací teplotu, čímž se ukončí činnost kvasinek.
Hlavní kvašení trvá šest až osm dní. Zchlazené zelené pivo se poté suduje do ležáckých tanků, kde dokváší. pivovarTanky o objemu 60 až 630 hl jsou umístěny v ležáckých sklepích. Zde pivo leží, tedy dozrává, čiří se a přirozenou cestou se sytí oxidem uhličitým. Tím si dotváří pěnivost, říz, chuť a vůni. Podle druhu piva trvá ležení 30 - 60 dní a probíhá při teplotě 2 - 4°C. Hotové pivo se poté zfiltruje na křemelinovém filtru, aby mělo jiskru. Pivní alchymie končí na speciálním mikrofiltru, který pěnivý mok zbaví nežádoucích kvasinek a dalších mikroorganismů. A pak už se může stáčet.
Produkce svijanského pivovaru putuje z 60 % do sudů a ze 40 % do lahví, plechovek a skleněných džbánů. Celý proces výroby probíhá za dodržování velmi přísných požadavků na čistotu. Nezávadnost jednotlivých surovin i výsledného produktu během výroby se pečlivě kontroluje v pivovarské laboratoři, kde se podrobuje mikrobiologické, chemické a organoleptické analýze. Z pivovaru tak nemůže odejít žádné pivo, které by nebylo kvalitativně naprosto v pořádku. Svijanské pivo se nijak chemicky neošetřuje, ani nepasteruje. K zákazníkovi tak putuje zdravé, přírodní pivo vyznačující se skvělou pitelností, vlastností dávno se vytrácející ze současných piv.

Vlastní chmelnice
Pivovar Svijany vstoupil v roce 2006 majetkově do chmelařství ve vyhlášené oblasti Polepských blat. pivovar„Hlavním důvodem bylo stárnutí tuzemských chmelnic a snižující se množství kvalitního tradičního chmele. Báli jsme se, abychom časem nemuseli tuto nepostradatelnou surovinu nahrazovat chmelem zahraničním, a proto jsme si do budoucna chtěli zajistit její přísun,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany. pivovarNa několika desítkách hektarů si svijanští pěstují Žatecký poloraný červeňák a kromě obnovy chmelnic se pivovar v posledních 4 letech aktivně zapojuje i do zkoumání původního nepřešlechtěného Osvaldova klonu Žateckého poloraného červeňáku. Ten od roku 1927 šlechtil průkopník českého chmelařství docent Karel Osvald a dřív nechyběl v žádném poctivém pivu. Chmelaři na něj ale nedostávají od státu dotace, protože patří do kategorie neozdravených chmelů, navíc je méně výnosný a obsahuje méně alfa hořkých kyselin. Z těchto důvodů je u nás dnes téměř na vymření. „Přitom se jedná o tradiční chmel, který se vyznačuje nezaměnitelnou vůní a jemnějším aroma, typickým pro tradiční české pivo plzeňského typu, které se u nás odjakživa vařilo,“ dodává Menšík. Ve Svijanech se Osvaldův klon Žateckého poloraného červeňáku přidává při posledním chmelení do všech piv, a i to je důvod, proč se od ostatních piv na trhu liší svou chutí a vůní.

Veškerý zisk se vrací zpět do pivovaru
Aby bylo možné uspokojit rostoucí poptávku po svijanském pivu, a přitom zachovat tradiční výrobní postupy, investuje pivovar každoročně celý zisk do obnovy a rozšiřování kapacit pivovaru. Pravidelně se přistavují nové spilky, ležácké sklepy, v roce 2012 byla přistavěna varna, přibyla propagační stanice k pomnožování vlastních pivovarských kvasnic… V těchto dnech se finalizuje přestavba lahvovny a souvisejících provozů. Ročně se ve Svijanech proinvestuje více než 100 mil. Kč.

Nová lahvovna
V březnu 2014 Pivovar Svijany výrazně zrekonstruoval lahvovnu. Nároky na kvalitu plnění lahví stále rostou a původní lahvovna by je brzy přestala splňovat. „Jednalo se o relativně výrazný zásah do chodu pivovaru, kvůli výměně některých strojů za nové jsme museli zastavit provoz na 14 dní,“ říká Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany. Díky novému výkonnějšímu plniči, jehož kapacita je 25 000 lahví za hodinu, bylo nutné přizpůsobit i související provozy – dopravníky, manipulátory, vkladače, vykladače, systém paletizace a depaletizace lahví a myčku. „Novou lahvovnu jsme budovali s cílem zvýšit kvalitu při plnění lahví, jsme ale rádi, že se povedlo navýšit také kapacitu, která by byla v nejbližších letech naplněna,“ dodává Havlík. Na stavbě nové lahvovny se podílelo kolem 100 lidí z 9 firem a pivovaru a vyžádala si investici 50 mil. Kč.
Zdroj:Stránky Pivovaru Svijany, 2016


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Svijany

Kdy:celoročně dle rozpisuObec:PříšoviceZdroj:Pivovar Svijany

O tom, jakým způsobem pro vás pivo připravujeme, se sami můžete přesvědčit na vlastní oči. Pivovar Svijany pořádá exkurze, při kterých si můžete prohlédnout výrobu svijanského piva zblízka. Prohlídku je nutné objednat minimálně 1 týden předem. Minimální počet osob na exkurzi je 10, maximální počet je 25 osob v jedné skupině.

Možný čas prohlídky:
Po-Pá 15:00 - 18:00
So-Ne 9:00 - 18:00

Cena prohlídky:
Dospělí 70 Kč
Děti, důchodci 50 Kč
Minimální cena exkurze 700 Kč

V ceně je prohlídka pivovaru s průvodcem a ochutnávka nefiltrovaného piva. Exkurzi je nutné si domluvit dopředu. Využijte k tomu následující formulář, popřípadě tyto kontakty:
Tel.: +420 481 770 721, +420 739 589 473
E-mail: exkurze@pivovarsvijany.cz

Aktualizováno: před 3 měsíci

Svijany ke Dnům českého piva uvařily světlý speciál DUX

Publikováno:před 4 hodinamiZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš Spálovský

Stále oblíbenější Dny českého piva - svátek všech milovníků zlatavého moku a oslava tradice českých hospod - se letos uskuteční od 27. září do 1. října. Do akce Českého svazu pivovarů a sladoven se stejně jako při předchozích ročnících zapojí i Pivovar Svijany, který pro tuto mimořádnou událost uvařil jedinou várku speciálního světlého piva DUX. Třinácté svijanské pivo bude na čepu zhruba 170 vybraných svijanských restaurací pouze po dobu konání Dnů českého piva; 28. září ho kromě toho budou moci ochutnat také návštěvníci Svatováclavské slavnosti přímo na zámku Svijany.
„DUX patří s 5,5 procenty alkoholu mezi silnější piva, je plný a hutný, ale současně také hladký a jemný. Pro dosažení výrazné tmavě jantarové barvy a vyvážené hladké chuti jsme zvolili vybraný humnový slad, znalci ocení i jemnou chmelovou hořkost žateckého chmele odrůdy Sládek z našich vlastních chmelnic. Stejně jako všechna svijanská piva je samozřejmě nepasterovaný,“ přiblížil letošní speciál svijanský sládek Petr Menšík.
Pivovar uvařil jedinou várku filtrovaného speciálu o objemu 200 hektolitrů a stočil ji pouze do sudů a menší limitované série dvoulitrových plechovek. Pro výjimečné pivo vyrobí i zvláštní půllitry a podtácky. Zatím nepočítá s tím, že by v jeho výrobě dále pokračoval, jako se to stalo v případě některých předchozích příležitostných piv, například nefiltrovaného speciálu Svijanský fanda nebo kroužkovaného ležáku Zámecký Máz. „I když se velice vydařil, nepočítáme s tím, že by DUX v našem sortimentu pivovaru zůstal nastálo. Rozhodně však napjatě čekáme na reakce spotřebitelů a zvláště pak na to, co na něj řeknou naši fanoušci,“ dodal Petr Menšík.
Dny českého piva pořádá od roku 2013 Český svaz pivovarů a sladoven jako každoroční svátek všech milovníků piva, hospod a gastronomie. Jeho cílem je podpořit konzumaci čepovaného piva a zároveň připomenout a podpořit unikátní jev tradiční české hospody. Celou akci zahájí 26. září přípitek na Svatováclavské slavnosti v Praze a symbolické naražení sudu ležáku, který zvítězil v soutěži České pivo 2017. Do oslav se zapojí desítky pivovarů a minipivovarů.
Milovníci piva mají během pivních slavností termínově spojených se svatým Václavem možnost ochutnat mnoho zajímavých speciálních piv, často i v kombinaci s novými kulinárními požitky v jednotlivých restauracích nebo při dnech otevřených dveří v zúčastněných pivovarech. Ve Svijanech letos v rámci akce pro fanoušky připravují mimo jiné zvláštní noční prohlídky pivovaru.

Pivovar Svijany
Pivovar ve Svijanech byl založen v roce 1564 a je tak jedním z nejstarších českých pivovarů vůbec. Jeho novodobá historie se datuje od poslední změny vlastnického uspořádání v roce 1998, kdy se novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem 37 tisíc hektolitrů stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s. r. o., (po roce 2005 Pivovar Svijany, a. s.). Od té doby pivovar zněkolikanásobil výstav až na loňských rekordních 624 890 hl a stal se jednou z nejoblíbenějších značek tradičního českého piva. Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu - tzv. dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Pro výrobu bohatého sortimentu dvanácti nepasterizovaných piv používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval více než 700 milionů Kč. Vedle vlastních zdrojů využívá na investice do nových technologií a rekonstrukce objektů i dotace Evropské unie, které přesáhly částku 160 milionů Kč. Jednou z posledních investic se stal odkup chátrajícího svijanského zámku od soukromého vlastníka a jeho rekonstrukce. Zámek Svijany byl odjakživa součástí pivovaru, proto byl znovu slavnostně otevřen veřejnosti, která může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany a poznat tradiční výrobu českého piva na vlastní oči.

Chorvati mají rádi české pivo, přicházejí na chuť Svijanům

Publikováno:před 6 dnyZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš Spálovský

Chorvatští zákazníci přicházejí stále více na chuť svijanskému pivu. „V současné době zásobujeme svijanským pivem osmnáct podniků v severní a střední Dalmácii, ale od podzimu rozšíříme záběr i na restaurace v Záhřebu a jeho okolí. Již v příštím roce díky tomu očekáváme meziroční zvýšení odbytu našeho piva minimálně na dvojnásobek,“ řekl Jan Trojan, zakladatel společnosti J.T. d.o.o., která svijanské pivo do Chorvatska dováží.

„Naším cílem je dále upevňovat postavení značky Svijany na chorvatském trhu. Chceme přitom těžit z vysokého renomé českého piva mezi domácími chorvatskými konzumenty i turisty a postupně rozšiřovat počet restaurací, v nichž bude svijanské pivo k dostání. Nově nasmlouvané restaurace v hlavním městě by měly v budoucnu doplnit také provozy na Istrijském poloostrově, ve Slavonii, v Dubrovníku a jeho okolí. Předběžně již jednáme také s velkoobchody v Bosně a Hercegovině a Černé Hoře,“ doplnil Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany, která od června drží v loni založené společnosti majoritní podíl.

Dosud J.T. d.o.o. zásobuje osmnáct chorvatských restaurací především na pobřeží Jaderského moře sudovými svijanskými pivy „450“, Svijanský Máz a Svijanská Kněžna, ještě většímu počtu dodává několik druhů lahvového svijanského piva. „Originální české pivo má v Chorvatsku velmi dobrý zvuk. Kromě toho restaurace oceňují i péči, kterou mu věnujeme. Například to, že jim je z našich chlazených skladů rozvážíme chladicím vozem, není v zemi zatím vůbec běžná záležitost,“ uvedl dále Jan Trojan. „Všem podnikům také radíme, jak správně skladovat a točit pivo. Většinou se totiž jedná o plážové bary, nikoli pivnice, a zkušenosti místních restauratérů nejsou vůbec srovnatelné s českým hospodskými.“

Od loňska společnost nabízí novou službu i pro turisty: pod názvem „Točené v Chorvatsku“ jim zajišťuje dovoz malých soudků a píp přímo až do jejich apartmánu. „Zákazníci si už na tento nový servis zvykli a na internetové adrese www.tocenevchorvatsku.cz objednávají stále častěji i větší, třicetilitrové soudky. Vyhovuje jim, že se nemusejí o nic starat, ani skládat zálohu a že vše probíhá na základě smlouvy v češtině. Nová služba tak už vytváří kolem deseti procent našeho obratu,“ řekl k tomu Jan Trojan. „K věrným klientům patří například Collins Yacht Club, který dovoz svijanského piva využije i při podzimním mistrovství, “ dodal.

Další plány rozvoje J.T. d.o.o. zahrnují otevření vlastní pivovarské prodejny v lokalitě Seget Donji. „Je to místo se strategickou polohou a velikým parkovištěm, což je v Dalmácii značná výhoda. Prodejnu chceme otevřít během příštího roku a její sortiment bude tvořit zejména lahvové pivo, svijanské plechovky nejen pro chlapy, párty soudky, půllitrové plechovky a reklamní předměty. Spolu s tím místním přímo v provozovně nabídneme i pronájem výčepního zařízení a patnáctilitrových soudků,“ uzavřel Jan Trojan.

Dosud je hlavním exportním trhem svijanského pivovaru Slovensko, kam již směřuje zhruba dvacetina jeho produkce. Zvýšení objemu exportu na západoevropské trhy si pivovar slibuje od zprovoznění nové plnicí linky plechovek v závěru letošního roku, která je vůbec největší investicí v celé historii pivovaru.

www.tocenevchorvatsku.cz
www.facebook.com/JTdoo-Pivo-Svijany-Hrvatska-1663603087302539/

Práce na největší investici v historii Pivovaru Svijany pokračují podle plánu

Publikováno:před 12 dnyZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš Spálovský

● Ve zkušebním provozu začne nová stáčírna piva do plechovek pracovat již v říjnu
● Celková investice překročí částku 100 milionů korun
● Na obsluhu poloautomatické linky s maximální roční kapacitou až sto milionů plechovek bude stačit pět zaměstnanců
● Pivovar stavbou reaguje na aktuální spotřebitelské trendy a připravuje se na zvyšování exportu

Pivovar Svijany se připravuje na očekávaný nárůst poptávky a investuje rekordní částku do výstavby nové stáčírny piva do plechovek. Náklady na výstavbu v pořadí teprve osmého zařízení tohoto druhu v celé České republice přesáhnou 100 milionů korun. „Práce pokračují přesně podle plánu, takže automatickou stáčecí linku s roční kapacitou až sto milionů plechovek uvedeme do zkušebního provozu již na začátku října,“ řekl ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

Do plechovek se zatím v České republice stáčí zhruba jen šest procent vyrobeného piva. V sousedních evropských zemích se přitom podíl tohoto praktického a recyklovatelného obalu pohybuje mezi 20 až 40 procenty a v celosvětovém měřítku je ještě vyšší. Do budoucna odborníci očekávají sbližování českého trhu se světem a výrazný nárůst odbytu piva v plechovkách. Už loni se podle statistik Českého svazu pivovarů a sladoven objem českého piva baleného do plechovek zvýšil meziročně o 12 procent.

„Trh s plechovkovým pivem roste už dnes a zvyšování poptávky po pivu v plechu bude nepochybně pokračovat i v následujících letech. Dosud pro nás byl tento segment se zhruba jen dvouprocentním podílem na celkovém výstavu pivovaru spíše okrajovou záležitostí a pro plnění Svijanského Mázu do plechovek jsme využívali služeb komerční stáčírny. Šlo nám hlavně o to, aby si mohli naši příznivci vzít své oblíbené pivo s sebou třeba na dovolenou. Nyní už však dozrál čas na to, abychom vyšli vstříc aktuálnímu trendu: v naší nové stáčírně bychom již během prvního roku rádi do plechovek stočili kolem dvaceti tisíc hektolitrů piva,“ uvedl dále Roman Havlík.

Budova stáčírny vyrostla na místě původně určeném pro budoucí rozšiřování ležáckých sklepů, pro něž musel pivovar najít v areálu jiné místo. „Její stavba byla dokončena na začátku léta, v srpnu proběhly přejímky strojů a zaškolení obsluhy u jednotlivých dodavatelů. Nyní již jednotlivé stroje montujeme a propojujeme do funkčního celku – stáčecí linky. Začátek zkušebního provozu je stanoven na 1. října. Linka je z větší části automatická, obsluhovat by ji mělo celkem maximálně pět lidí. Alespoň zpočátku si při její obsluze vystačíme se současnými zaměstnanci,“ dodal Roman Havlík.
Příprava tak velkého projektu zaměstnávala vedení pivovaru již téměř celý loňský rok. „Při jednáních s dodavateli strojů a zařízení jsme zjišťovali, co by nová stáčírna měla umět, jaké jsou technické možnosti a kolik nás bude celý projekt stát. Byli jsme se také podívat na několik již provozovaných stáčíren, v nichž jsme si ujasnili, co od naší linky můžeme očekávat, ale také čemu se chceme vyhnout,“ poznamenal Roman Havlík. V druhé polovině loňského roku probíhala tvorba zadávacích dokumentací pro stavbu i jednotlivé stroje. Vlastní stavba budovy, kterou nyní pivovar úspěšně dokončuje, byla zahájena na počátku letošního roku. Současně s tím také probíhala výběrová řízení na dodavatele jednotlivých strojů.

Strategická investice jako podmínka dalšího rozvoje
Mezi stáčením piva do lahví a do plechovek je mnoho technologických odlišností. Odpadá sice mytí lahví, ale zase třeba uzavírání plechovek je naopak výrazně složitější a z pohledu mikrobiologie rizikovější proces. Plechovky se také nevkládají do přepravek jako lahve, je nutné je balit do různých skupinových balení. Pivovar při projektu nešel cestou generálního dodavatele, linku si sestavil sám z jednotlivých strojů od různých výrobců, kteří jsou v konkrétní oblasti nejlepším řešením. „Zajistili jsme si tím tu nejvyšší kvalitu stáčení a balení plechovek za přijatelné náklady,“ je přesvědčen ředitel pivovaru.

„Pokud by se český trh rychle sbližoval se světem, mohli bychom se časem dostat na výstav kolem 120 tisíc hektolitrů plechovkového piva ročně. Zároveň nám tento obal otvírá nové exportní příležitosti. Rostoucí zájem o plechovky, jak pivní, tak obecně se všemi nápoji, přitom do budoucna hrozí značnými kapacitními problémy stáčíren. Bez vlastní stáčecí linky by proto byly naše možnosti dalšího rozvoje v tomto segmentu do budoucna velmi omezené. Mimo to bude nové zařízení také odpovídat našim stále vyšším nárokům na kvalitu stáčení,“ přiblížil Roman Havlík hlavní důvody, které vedení pivovaru vedly k rozhodnutí o strategické investici.

Postupně nejméně šest svijanských piv v plechu
Plechovky se velmi dobře hodí pro uchování piva a zachování jeho původních vlastností, jsou v tomto ohledu lepší než skleněné lahve. „Pro tento účel se používají již více než osmdesát let, takže je - na rozdíl od PET lahví - můžeme považovat za dostatečně tradiční a důstojný obal pro naše poctivé pivo. Nové zařízení naplní naše ambice dodávat na trh nejlepší tradiční české plechovkové pivo co nejšetrněji stočené,“ řekl k projektu svijanský sládek Petr Menšík. „Zatím je na trhu v plechovkách pouze Svijanský Máz a Svijanský Vozka, po zprovoznění linky plánujeme rozšiřování sortimentu našich piv v tomto typu obalu. Postupně bychom do plechu rádi plnili minimálně šest druhů svijanského piva. V malých plechovkách by se postupně měly objevit i Svijanská Desítka, „450“, Svijanský Rytíř a Svijanský Kníže,“ dodal.

Výhody balení piva do plechovek
● Plechovky jsou lehké - 22 pivních plechovek váží jako jediná láhev
● Plechovky jsou velice skladné
● Pivo v plechovkách se vychladí na správnou teplotu mnohem rychleji než pivo ve skleněné láhvi
● Plechovky se při dopadu na zem nerozbijí
● Za plechovky se (zatím) nemusí platit záloha
● Plechovky jsou stoprocentně recyklovatelné a tedy i ekologické
● Plech nepropouští světlo a plyny
● Ze všech těchto důvodů se v řadě zemí světa plechovky používají jako tradiční pivní obal již od roku 1933

Pivovar Svijany dokončuje montáž nové plně automatizované stáčírny plechovek

Publikováno:před 13 dnyZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Pivovar Svijany na Liberecku dokončuje montáž nové linky na stáčení plechovek o obsahu 0,33 a 0,5 litru. Investice za více než sto milionů korun je největší v historii firmy. Plně automatizovaná linka by měla být schopna ročně naplnit až sto milionů plechovek. Zkušební provoz zahájí pivovar v říjnu. ČTK o tom dnes informoval ředitel pivovaru Roman Havlík. Už v prvním roce chce do plechovek stočit kolem 20.000 hektolitrů piva, do budoucna by to mohl být až šestinásobek.

Zvýšený zájem o plechovkové pivo potvrzuje Český svaz pivovarů a sladoven, podle kterého loni celková tuzemská spotřeba piva v plechovkách stoupla o 12 procent a tvořila šest procent celkové spotřeby. V evropských zemích se ale podíl plechovkového piva pohybuje podle Havlíka mezi 20 a 40 procenty a v celosvětovém měřítku je ještě vyšší. Odborníci předpokládají, že podíl plechovkového piva i v Česku poroste a kapacity komerčních stáčíren nebudou stačit. V Libereckém kraji se proto do vlastní stáčírny plechovek rozhodl investovat také konkurenční Pivovar Vratislavice, rozjet ji chce v prvním čtvrtletí příštího roku.

Pivovar Svijany je největším pivovarem v Libereckém kraji. Loni dodal na trh rekordních 624.890 hektolitrů piva. Pivo v plechovkách prodává od roku 2001, využíval ale komerčních stáčíren. "Pro nás byl dosud tento segment se zhruba jen dvouprocentním podílem na celkovém výstavu pivovaru spíše okrajovou záležitostí. Šlo nám hlavně o to, aby si mohli naši příznivci vzít své oblíbené pivo s sebou třeba na dovolenou. Nyní už však dozrál čas na to, abychom vyšli vstříc aktuálnímu trendu," podotkl ředitel pivovaru. Poptávka po plechovkovém pivu podle něj roste. "Zároveň nám tento obal otevírá nové exportní příležitosti," dodal Havlík.

Plechovky se velmi dobře hodí pro uchování piva, jeho původní vlastnosti umí zachovat dokonce lépe než skleněné lahve. "Pro tento účel se používají již více než 80 let, takže je - na rozdíl od PET lahví - můžeme považovat za dostatečně tradiční a důstojný obal pro naše poctivé pivo. Nové zařízení naplní naše ambice dodávat na trh tradiční české plechovkové pivo co nejšetrněji stočené," doplnil svijanský sládek Petr Menšík. Zatím je podle něj na trhu v plechovkách pouze Svijanský Máz a Svijanský Vozka, po zprovoznění nové linky by se měl sortiment postupně rozšířit.

Na Slavnostech svijanského piva se letos vypilo 55 tisíc půllitrů piva

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš Spálovský

Tradiční jednodenní Slavnosti svijanského piva přitáhly včera do areálu koupaliště ve Svijanském Újezdě na osm tisíc návštěvníků, které neodradila ani nepříznivá předpověď počasí. Letos totiž poprvé v osmadvacetileté historii akce hrozilo, že by mohl organizaci festivalu narušit déšť. Nakonec je počasí odměnilo - hudební produkci téměř dvaceti skupin a interpretů, včetně skupin Mňága a Žďorp, Traktor, Dymytry nebo Mandrage, či zpěvačky Evy Pilarové, si po pouhých několika přeprškách v úvodu programu mohli užít naplno a bez jediné kapky.

Vedle hudby se na Slavnosti chodí především za pivem, a to opět teklo plným proudem: všech dvanáct svijanských piv se za lidovou cenu točilo z celkem 160 píp. „Letos poprvé jsme pivo čepovali do nových, ekologických vratných kelímků, které se nám velice osvědčily. Celkem z nich žízniví hosté vypili 55 tisíc půllitrů piva. V důsledku horšího počasí v úvodu festivalu a nižší návštěvnosti se sice nepodařilo překonat loňský rekord, ale i tak můžeme být spokojeni. Hlavně nás těší, že se všichni při hudební produkci na třech pódiích skvěle bavili,“ řekl Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany, který akci ve spolupráci s obcí pořádá.

Dramaturgie festivalu návštěvníkům nabídla celkem 18 interpretů s širokým žánrovým záběrem. Pamětníci si zavzpomínali na osvědčenou produkci skupiny Mňága a Žďorp a stálice české populární hudby Evy Pilarové, mladší posluchače oslovili Mandrage nebo Pavel Callta a příznivce metalových riffů třeba Krucipüsk nebo Dymytry. Kulturní program letos podpořil i Liberecký kraj, jedno ze tří kvalitně ozvučených pódií proto neslo jeho jméno. „Cením si dlouholeté vzájemné spolupráce obce Svijanský újezd a regionálního Pivovaru Svijany, ze které vzešly již dvacáté osmé slavnosti, které dnes již patří mezi tradiční a hojně navštěvovanou akci v našem kraji,“ řekl liberecký hejtman Martin Půta.

O tom, že význam akce již přesahuje hranice regionu, svědčí například účast bývalého ministra financí Andreje Babiše či prezidentského kandidáta Marka Hilšera. „Jsme hrdí na to, že se můžeme podílet na pořádání tak pestré akce, která se už stala pevným bodem kulturní nabídky v celém regionu. Účast Andreje Babiše jsme využili k diskuzi o rozšiřování EET. V rozhovoru se stánkaři si totiž mohl sám udělat názor na to, jaký dopad může mít plánovaná třetí fáze elektronické evidence tržeb na prodejce na podobných akcích a jak by se mohlo její necitlivé zavádění negativně podepsat na životě v menších obcích,“ poznamenal Roman Havlík.

V rámci doprovodného programu si mohli návštěvníci vyzkoušet, jak náročné je být pivním degustátorem, nebo využít řadu různých atrakcí. Z nabídky stánků s dárkovými předměty slavily největší úspěch speciální „slavnostní" Plechovky pro chlapy, ale i pivní sklo, některé z mnoha druhů triček, kraťasů nebo cyklodresů a další speciální svijanské pivařské drobnosti.

Obec byla i letos na oblíbenou akci skvěle připravena. Díky dobrému značení místa konání slavností, dopravním úpravám a velkokapacitnímu parkovišti nebyly hlášeny žádné větší dopravní komplikace. Také konec akce a ubytování ve stanovém městečku se obešly bez větších problémů.
Příští, devětadvacátý ročník Slavností svijanského piva se ve Svijanském Újezdě uskuteční 14. července 2018.

Za hudbou i za pivem již tuto sobotu na Slavnosti svijanského piva

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš Spálovský

Nadcházející 28. ročník tradičních Slavností svijanského piva nabídne již tuto sobotu od 13:00 hodin opět bohatý hudební program. Na třech pódiích se v areálu koupaliště ve Svijanském Újezdě vystřídá téměř dvacet skupin a interpretů. K hlavním magnetům budou patřit vystoupení skupin Mňága a Žďorp, Traktor, Dymytry nebo Mandrage, či zpěvačky Evy Pilarové. Vedle nabitého hudebního programu hosty ve Svijanském Újezdě očekává i celá řada doprovodných akcí pro celou rodinu, včetně ohňostroje krátce po setmění.

Slavnosti by si neměli nechat ujít ani milovníci piva: z celkem 160 píp poteče všech dvanáct svijanských piv a i laici si budou moci vyzkoušet, jak náročné je být pivním degustátorem. Vítané ochlazení jim nabídne speciální pivní zmrzlina, vyrobená ze 75 procent z nejnovějšího svijanského piva - Zámeckého Mázu. Ze stánku s dárkovými předměty si fanoušci budou moci odnést nejen speciální „slavnostní" Plechovku pro chlapy, ale i pivní sklo, některé z mnoha druhů triček, kraťasů nebo cyklodresů a nespočet dalších pivařských drobností.

Obec je na oblíbenou akci, jíž se loni zúčastnilo na deset tisíc hostů, kteří vypili celkem 65 tisíc půllitrů piva, dobře připravena. Z důvodu plynulého provozu v ní bude po celou dobu konání slavností povolen pouze jednosměrný provoz a zakázáno bude parkování podél příjezdových cest. Cesta na slavnosti od exitu 67 dálnice D10 bude označena směrovkami a přímo ve Svijanském Újezdě budou moci řidiči osobních vozů využít velkokapacitní parkoviště u místní hasičské stanice a u stanového městečka. Z Liberce a Jablonce budou přímo na místo konání Slavností svijanského piva vypraveny i speciální autobusy. Těm, kdo se na slavnosti rozhodnou dopravit raději vlakem, pořadatelé doporučují vystoupit na stanici Příšovice. Z ní je to do Svijanského Újezdu jen pár kilometrů pěšky a není možné zabloudit - na slavnosti od nádraží každý rok míří davy hostů.

Spojte návštěvu zámku a prohlídku pivovaru: Svijany nabízejí zábavu pro celou rodinu

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš Spálovský

Prohlídka zámku s jeho bohatými archeologickými expozicemi před obědem v pivovarské nebo zámecké restauraci, odpočinek v upravené zámecké zahradě a poté zážitek z tradiční výroby českého piva ve svijanském pivovaru - takový je jeden z možných scénářů příjemně stráveného dne ve Svijanech. Ať už se na místo vypravíte jen na jeden den nebo v rámci dovolené v Českém ráji, prohlídku svijanského pivovaru byste si určitě neměli nechat ujít.

Atraktivní prohlídky pro skupiny až 25 osob pivovar nabízí již od roku 2009. Během zhruba šedesáti až devadesáti minut se při nich účastníci mohou seznámit s celým procesem výroby svijanského piva. Ve Svijanech, jako v jednom z mála pivovarů, jsou věrní klasické technologii českého piva plzeňského typu s dvourmutovým způsobem vaření, kvašením v otevřených spilkách a zráním v ležáckých sklepích, která se v pivovarech už jen tak nevidí. „Všem našim fanouškům nebo lidem, kteří se chtějí seznámit s tím, jak se v moderních podmínkách vaří české pivo stejnou technologií jako v době jeho největší slávy, prohlídku vřele doporučuji. Nejde přitom o žádnou expozici, jako v některých jiných pivovarech; návštěvníci u nás procházejí skutečnou výrobou, nic před nimi neskrýváme a rádi jim odpovíme na veškeré dotazy. Všech šest průvodkyň a dva průvodci mají o výrobě piva rozsáhlé vědomosti a pivovar je pro ně stejně jako pro nás ‚srdeční záležitost‘,“ říká svijanský sládek Petr Menšík.

Šrotování, vystírání, rmutování, scezování, vaření, zchlazování, kvašení, dozrávání a stáčení: při prohlídce se zájemci seznámí se všemi fázemi výrobního procesu

Prohlídka začíná na recepci poučením o bezpečnostních zásadách a výkladem o historii a současnosti pivovaru, který doprovází galerie dobových fotografií. Ve výrobní části hosté postupně projdou moderní varnou, tradičními otevřenými spilkami, které většina jiných pivovarů ve jménu urychlení výroby nahradila uzavřenými nerezovými cylindrokonickými tanky, dále pak sklepy s ležáckými tanky a dalšími důležitými místy celého výrobního procesu. Na konci je čeká ochutnávka svijanského piva - nejčastěji nefiltrovaného Svijanského Mázu 11 % - natočeného do tradičních měděných mázů přímo z ležáckého tanku. To ocení zejména znalci, protože nefiltrovaný Svijanský Máz nikde jinde okusit nemohou.

„Na varně teplota hlavně v létě překračuje i 40 stupňů, zatímco u ležáckých tanků se pohybuje jen kolem 2 °C a je tam dost vlhko. Účastníkům proto doporučujeme několik vrstev oblečení a rozhodně také vhodnou, bezpečnou obuv, protože při nižších teplotách mohou vlhké podlahy klouzat,“ upozorňuje Petr Menšík.

Vstupné na exkurzi činí 70 Kč za osobu, minimální počet účastníků není stanoven, vzhledem k nejnižší možné ceně prohlídky - 700 Kč - vychází jako ideální počet deset osob. Průvodci nicméně zvládnou skupiny až 25 osob; větší zájezdy lze rozdělit na dvě skupiny s různými průvodci. Zvýhodněná vstupenka pro děti a důchodce stojí 50 Kč. Výklad probíhá v českém jazyce a na vyžádání i v němčině a angličtině. Pro úplnost: pivovar není bezbariérové prostředí, pro hendikepované osoby tak bohužel prohlídka není možná. V průběhu prohlídky se nesmí jíst, pít a kouřit. Z hygienických důvodů není samozřejmě vstup povolen psům a dalším domácím mazlíčkům.

Po prohlídce nákup v pivovarském obchodě
Dobrým završením prohlídky je návštěva restaurace a pivovarské prodejny v těsném sousedství pivovaru. Vedle kompletního sortimentu svijanského piva nabízí prodejna i široký výběr suvenýrů a reklamních předmětů pro svijanské fanoušky. Velké oblibě se mezi návštěvníky těší například pivo v dvoulitrových plechovkách, skleněné džbány piva Kvasničák a Svijanský fanda, cyklodresy, magnetky, turistická známka Svijan a z pivního skla zejména litrový „tuplák“ s emblémem pivovaru. Z mnoha desítek různých položek jsou některé k dostání pouze přímo ve Svijanech. „A novinky přidáváme stále, takže při každé návštěvě hosté v prodejně najdou něco nového. Z dalších zajímavých výrobků spojených s pivovarem se tak mohou těšit průběžně už od roku 2008, kdy je moderní prodejna v současné podobě v provozu,“ dodal Petr Menšík. Většina reklamních předmětů je pro zájemce dostupná i na e-shopu pivovaru. Ten se ovšem zaměřuje hlavně na prodej dvoulitrových plechovek a pětilitrových soudků v mnoha provedeních; lahvové pivo v něm zatím koupit nelze.

PROHLÍDKY PIVOVARU
V kterýkoliv den v týdnu, ale nutné objednat minimálně týden dopředu.
Oficiální doby prohlídek:
Po – Pá: 15:00 – 18:00 hodin
So – Ne, 9:00 – 18:00 hodin
Tel.: +420 739 589 473
E-mail: exkurze@pivovarsvijany.cz
https://www.pivovarsvijany.cz/kontakty-exkurze/

Dospělí: 70 Kč
Děti, senioři: 50 Kč
Minimální cena
exkurze: 700 Kč

PIVOVARSKÁ PRODEJNA
Otevírací doba:
Po: 13:00 – 17:00 hodin
Út – Čt: 9:30 – 17:00 hodin
Pá – So: 9:30 – 18:00 hodin
Ne: 9:30 – 17:00 hodin
E-shop
eshop.pivovarsvijany.cz
Nepřetržitý provoz

Pivovar Svijany chce proniknout do zahraničí

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:COT

Pivovar Svijany chce do zahraničí proniknout i přes české turisty. Největší pivovar v Libereckém kraji zatím většinu piva prodá v Česku, pět procent produkce vyváží na Slovensko. Nově ale nabízí českým rekreantům v Chorvatsku dodávku svijanského piva až do hotelového pokoje. Zatím je služba dostupná jen v Dalmácii, do budoucna ji chce pivovar rozšířit i na Záhřeb, Istrijský poloostrov, Slavonii či Dubrovník a předběžně jedná s velkoobchody v Bosně a Hercegovině a Černé Hoře, informoval ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenější zahraniční destinací českých turistů. Na delší pobyt do zahraničí vyrazilo loni 4,28 milionu českých turistů, každý pátý tak mířil právě do Chorvatska. „České pivo je v Chorvatsku obecně velice oblíbené, nejvíce ho však ve svém druhém letním domově postrádají čeští turisté,“ poznamenal Havlík.

Pivovar teď v Chorvatsku investoval do majoritního podílu ve společnosti J.T., která zásobuje několik chorvatských restaurací sudovými svijanskými pivy, a také pivem lahvovým. Ta teď bude zásobovat i české turisty prostřednictvím nové služby „Točené v Chorvatsku“. „Nabízíme pronájem výčepního zařízení a rozvážku sudového piva až přímo na místo jejich pobytu. Od letoška už nemusí v kufru pracně hledat místo na basu piv, aby si mohli dát studené Svijany na pláži,“ poznamenal Havlík. „Jediné, co potřebují, jsou vlastní sklenice,“ dodal zakladatel společnosti Jan Trojan.

Zatím je služba „Točené v Chorvatsku“ určena jen českým zákazníkům. Společnost však chce podle Havlíka službu v zemi v dohledné době rozšířit i pro domácí chorvatskou klientelu. Souběžně s tím bude rozšiřovat i počet restaurací, v nichž bude svijanské pivo k dostání a upevňovat tak postavení značky na chorvatském trhu. Dosud je hlavním exportním trhem svijanského pivovaru Slovensko. Vývoz i do západní Evropy by měl ale v budoucnu dál stoupat. I proto letos Pivovar Svijany investuje sto milionů korun do nové plnicí linky plechovek. Spustit ji chce už na podzim.

Svijany dovezou rekreantům v Chorvatsku pivo až na místo jejich pobytu

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš Spálovský

Jadran bude od letošní sezóny v létě ještě více české moře, než dosud. Nejen očekávané tři čtvrtě milionu českých turistů, ale i všichni ostatní návštěvníci chorvatských letovisek v severní a střední Dalmácii od Zadaru po Gradac si budou moci dopřávat tradiční české pivo přímo v místě svého pobytu. Postará se o to společnost J.T. d.o.o., která dodává svijanské pivo nejen do vybraných chorvatských restaurací, ale na objednávku jednotlivým zájemcům i přímo do jejich hotelového pokoje nebo kempu.

„České pivo je v Chorvatsku obecně velice oblíbené, nejvíce ho však ve svém druhém letním domově postrádají čeští turisté. Abychom jim dovolenou u moře zpříjemnili, nabízíme jim pronájem výčepního zařízení a rozvážku sudového piva až přímo na místo jejich pobytu. Od letoška už nemusí v kufru pracně hledat místo na basu piv, aby si mohli dát studené Svijany na pláži,“ řekl Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany, která od června drží v loni založené společnosti majoritní podíl. „Zatím je služba dostupná jen v Dalmácii, ale do budoucna ji rozšíříme i na Záhřeb, Istrijský poloostrov, Slavonii, Dubrovník a okolí. Předběžně již také jednáme s velkoobchody v Bosně a Herzegovině a Černé Hoře,“ dodal.

Společnost již zásobuje několik chorvatských restaurací sudovými svijanskými pivy „450“, Svijanský Máz a Svijanská Kněžna a v nejoblíbenější české dovolenkové destinaci distribuuje i několik druhů lahvového svijanského piva. V rámci nové služby „Točené v Chorvatsku“ nyní turistům nabízí i dovoz malých soudků a píp přímo až do jejich apartmánu. „Po objednávce na internetové adrese www.tocenevchorvatsku.cz se se zákazníkem spojíme a domluvíme přesný termín dovozu. Vše dovezeme a po skončení dovolené zase odvezeme. Zákazníci nemusí skládat žádnou zálohu, vše probíhá na základě smlouvy v češtině. Nejenže si pak mohou točit pivo přímo na místě svého pobytu, ale vyjde je jen asi na polovinu ceny, kterou by platili v restauraci. Jediné, co potřebují, jsou vlastní sklenice,“ řekl zakladatel společnosti Jan Trojan.

Zatím je služba „Točené v Chorvatsku“ určena jen pro české zákazníky. Společnost však podle Romana Havlíka hodlá těžit z renomé českého piva v zemi a službu v dohledné době rozšířit i na domácí chorvatskou klientelu. Souběžně s tím bude rozšiřovat i počet restaurací, v nichž bude svijanské pivo k dostání a upevňovat tak postavení značky na chorvatském trhu.

Dosud je hlavním exportním trhem svijanského pivovaru Slovensko, kam již směřuje zhruba dvacetina jeho produkce. Zvýšení objemu exportu na západoevropské trhy si pivovar slibuje od zprovoznění nové plnicí linky plechovek v druhé polovině letošního roku, která je vůbec největší investicí v celé historii pivovaru.

Pivovar Svijany staví vlastní linku na stáčení piva do plechovek

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Průmyslová automatizace

Svijany (Liberecko) 11. června (ČTK) - Zájem o pivo v plechovkách roste, Pivovar Svijany se proto rozhodl investovat do vlastní linky na jejich stáčení. Dosud si firma nechávala plechovky plnit u externího dodavatele v Kralupech nad Vltavou. Výstavba nové haly s automatickou plnicí linkou na stáčení plechovek o obsahu 0,33 a 0,5 litru přijde svijanský pivovar zhruba na sto milionů korun. Zkušební provoz chce pivovar zahájit v říjnu. ČTK o tom dnes informoval ředitel pivovaru Roman Havlík.

Rostoucí zájem o plechovkové pivo potvrzuje i Český svaz pivovarů a sladoven, podle kterého loni celková tuzemská spotřeba piva v plechovkách stoupla o 12 procent na šest procent celkové spotřeby. Pivovar Svijany prodává pivo v plechovkách od roku 2001. "V prvním roce jsme prodali necelých 400 hektolitrů, loni se už prodalo v plechu asi 9000 hektolitrů a letos očekáváme 11.000 hektolitrů piva," řekl mluvčí společnosti Luboš Spálovský. V plechovkách zatím pivovar prodává necelá dvě procenta své produkce, která loni dosáhla rekordních 624.890 hektolitrů.

Nová linka bude schopna naplnit až sto milionů plechovek ročně, což může být až 500.000 hektolitrů piva. "Již během prvního roku bychom rádi stočili kolem 20.000 hektolitrů piva v plechovkách," dodal Spálovský. Jako první začne pivovar do plechovek stáčet jedenáctistupňový Svijanský Máz. "Časem bychom do plechu rádi plnili minimálně pět druhů svijanského piva. V malých plechovkách by se postupně měly objevit Svijanský Máz, Svijanský Vozka, Svijanská Desítka, '450' a Svijanský Kníže," dodal.

Svijanský pivovar neprodává pivo v plastových lahvích. "Jsou neekologické, propouštějí plyny a hlavně světlo, a nejsou proto vhodné k dlouhodobému uchovávání piva," řekl Havlík. Svijanští své pivo plní jen do skleněných lahví, sudů, soudků a plechovek. Od roku 2015 nabízí pivovar i dvoulitrové "plechovky pro chlapy", kterých loni naplnili 155.000. Firma proto letos investovala i do automatické linky na stáčení dvoulitrových plechovek, pětilitrových soudků, skleněných džbánů a patentních lahví. "Jde o náklad v řádu několika milionů korun," dodal Spálovský.

Pivovar Svijany je největším pivovarem v Libereckém kraji a patří do desítky největších pivovarů v zemi. Zaměstnává 150 lidí a přes výrazné zvýšení výroby si uchoval tradiční způsob vaření piva. Ještě v roce 1997 mu přitom hrozilo uzavření, když podnik převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik také vedl. V roce 2015 už podle informací z obchodního rejstříku tržby společnosti překročily 1,1 miliardy korun, loňská čísla zatím k dispozici nejsou.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.19.09.2017 13:35111