Historie a současnost Pivovaru Svijany

Historie
První dochované zmínky o Svijanském dvoře, postupem let rozšířeného o pivovar, pocházejí z roku 1346, kdy patřil k cisteriánskému klášteru v Hradišti. Kolem roku 1420 jej koupil český šlechtic a významný dvorský úředník Jindřich z Vartemberka. Ten si jej dokázal udržet až do své smrti, nicméně po ní byl císařem Zikmundem zastaven Hynkovi z Valdštejna a společně se zámkem Rohozec, polovinou Turnova a panstvím na Skalách patřil k valdštejnskému panství Malá Skala. V držení Valdštejnů zůstal Svijanský dvůr 102 let, poté byl prodán nejvyššímu pražskému purkrabímu Janu z Vartemberka. Právě jeho syn, Adam z Vartemberka, zřejmě pocítil potřebu naplnit šlechtickou pokladnu, a proto zde vybudoval v roce 1564 pivovar. Ve stejné době došlo k přebudování Svijanského dvora na tvrz, kterou následovníci Adama výrazně rozšířili a změnili na renesanční tvrz. V roce 1602 získal Svijany s tvrzí a pivovarem Jáchym Ondřej Šlik, protihabsburský odbojník, který svůj život skončil na staroměstském popravišti v roce 1621. Svijany poté připadly Valdštejnům, kteří zde hospodařili až do roku 1814. Za nich byla stará renesanční tvrz přestavěna na zámek, stavebně upraven a rozšířen byl i sousední pivovar.
Roku 1820 přicházejí Rohanové, Svijany jsou připojeny k Sychrovu a jsou i nadále hospodářským dvorem, jehož je pivovar součástí. pivovarPivovar Rohanům patřil do roku 1912, kdy jej koupil jeho dosavadní nájemce a sládek Antonín Kratochvíle. Rodinná dynastie Kratochvílů působila ve svijanském pivovaru až do roku 1939. Vnuk původního majitele, rovněž Antonín, byl nucen pivovar prodat a pivovar se opět vrátil Rohanům.
Jak je vidět, pivovar i zámek byly v průběhu století zvelebovány, rozmachu však udělal přítrž rok 1945, kdy byl pivovar zkonfiskován, posléze znárodněn a stal se provozem Severočeských pivovarů n.p. Ty zde působily až do roku 1990, kdy vznikl státní podnik Pivovary Vratislavice nad Nisou a jehož součástí se stal svijanský pivovar až do roku 1992. Poté se pivovar ve Svijanech mění na akciovou společnost a v roce 1997 se stává součástí Pražské pivovary a.s., jejímž majoritním vlastníkem je anglická pivovarská společnost Bass. V této skupině je však nejmenší a nejstarší. Díky obchodní politice Pivovarů Vratislavice a.s. a později Pražských pivovarů a.s. se svijanský pivovar dostává do odbytové krize a hrozí mu úplné uzavření.
Záchrana z krize přichází v roce 1998, kdy se novým vlastníkem stává nově založená společnost Pivovar Svijany s.r.o., která se o sedm let později transformuje na akciovou společnost. Díky mravenčí práci týmu pivovaru pod vedením Františka Horáka je odbytová krize zažehnána a pivovaru se začíná blýskat na lepší časy.
Výstav piva z roku 1998 ve výši čtyřicet tři tisíc hektolitrů je postupně zvyšován, v roce 2001 je prolomena hranice sta tisíc hektolitrů, v roce 2005 dvou set tisíc a v roce 2013 šesti set tisíc hektolitrů vyrobeného piva. Postupem doby se z Pivovaru Svijany stal nejen nejsilnější pivovar ve svém regionu, ale také jeden z největších nezávislých, ryze českých pivovarů v České republice. V roce 2013 byl dokonce v novinářské anketě Českého svazu pivovarů a sladoven zvolen nejpopulárnějším pivovarem v ČR.

Zámek ve Svijanech patří po letech opět k pivovaru
Zámek ve Svijanech a zdejší pivovar tvořily nerozlučný pár několik století. Součástí pivovaru byl zámek i po znárodnění, do soukromých rukou jej prodal až státní podnik Pivovary Vratislavice nad Nisou, pivovarkterý pivovar několik let vlastnil. Velmi poškozenou stavbu tak získal Milan Rýdlo z Čápovky, severočeský podnikatel a velmistr řádu svatého Václava s úmyslem navrátit jí původní lesk. Z finančních důvodů se ale v roce 2013 rozhodl zámek prodat a příležitosti se chopil Pivovar Svijany. „Zámek a pivovar patřily odjakživa k sobě, a proto jsme se rozhodli, že památku zrekonstruujeme a zpřístupníme veřejnosti,“ říká Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany a dodává: „Předchozí majitel měl zpracovaný kvalitní projekt na revitalizaci zámku a my v něm plánujeme ve spolupráci s památkáři pokračovat. V tuto chvíli projekt revidujeme a pravděpodobně příští rok se pustíme do samotné rekonstrukce.“ Do budoucna by se měl zámek stát kulturně společenským centrem obce, které nabídne koncertní prostory, zázemí pro turisty i restauraci.

Tradice nade vše
Pivovar Svijany vyrábí pivo klasickou technologií. Výčepní piva, ležáky i speciální piva vznikají tzv. dvourmutovým způsobem vaření, kvašením v otevřených kádích na spilkách a dlouhodobým zráním v ležáckých sklepích při nízkých teplotách. Pivo se vaří stejně, jako tomu bylo v polovině minulého století, v době, kdy se české pivo proslavilo po celém světě. pivovarVe svijanském pivu nechybí voda z vlastních studní a slad z malých nezávislých sladoven z Čech a Moravy v Kounicích, Záhlinicích, Náměšti na Hané, Rajhradu, Kolíně, Jablonci nad Nisou, Litovli a Benešově. Pivu samozřejmě nechybí žatecký chmel z vlastních chmelnic ve vyhlášené oblasti Polepských blat, konkrétně Žatecký poloraný červeňák včetně jeho tradiční původní odrůdy Osvaldova klonu.
Proces vaření piva začíná ve varně. Zde se smíchá rozdrcený slad s vodou a zahříváním na různé teploty se pomocí enzymů ze sladu mění škrob na cukr. Následuje scezování, při němž se oddělí cukerný roztok – sladina - od obalů zrn - tedy mláta. Sladina se poté vaří s chmelem přidávaným postupně v několika dávkách. Nezbytný chmel pivo konzervuje a hlavně pivu dodává příjemně hořkou chuť a chmelovou vůni. Proces trvá zhruba deset hodin. pivovarVarna ve Svijanech umí vyrobit 12 várek denně, přičemž jedna várka má 230 hektolitrů mladiny.
Z hotové mladiny se oddělí kaly ve vířivé kádi, zchladí se a zakvasí pivovarskými kvasinkami z vlastních zdrojů. Hlavní kvašení probíhá v otevřených kádích na spilkách při teplotě do 12°C. Během kvašení přemění kvasinky asi 70 % cukru vzniklého na varně na alkohol, oxid uhličitý a některé vedlejší produkty. Zkušený sládek měří v každé kádi dvakrát denně teplotu a stupeň prokvašení. Pomocí chlazení celý proces řídí a určuje, kdy se káď zchladí na sudovací teplotu, čímž se ukončí činnost kvasinek.
Hlavní kvašení trvá šest až osm dní. Zchlazené zelené pivo se poté suduje do ležáckých tanků, kde dokváší. pivovarTanky o objemu 60 až 630 hl jsou umístěny v ležáckých sklepích. Zde pivo leží, tedy dozrává, čiří se a přirozenou cestou se sytí oxidem uhličitým. Tím si dotváří pěnivost, říz, chuť a vůni. Podle druhu piva trvá ležení 30 - 60 dní a probíhá při teplotě 2 - 4°C. Hotové pivo se poté zfiltruje na křemelinovém filtru, aby mělo jiskru. Pivní alchymie končí na speciálním mikrofiltru, který pěnivý mok zbaví nežádoucích kvasinek a dalších mikroorganismů. A pak už se může stáčet.
Produkce svijanského pivovaru putuje z 60 % do sudů a ze 40 % do lahví, plechovek a skleněných džbánů. Celý proces výroby probíhá za dodržování velmi přísných požadavků na čistotu. Nezávadnost jednotlivých surovin i výsledného produktu během výroby se pečlivě kontroluje v pivovarské laboratoři, kde se podrobuje mikrobiologické, chemické a organoleptické analýze. Z pivovaru tak nemůže odejít žádné pivo, které by nebylo kvalitativně naprosto v pořádku. Svijanské pivo se nijak chemicky neošetřuje, ani nepasteruje. K zákazníkovi tak putuje zdravé, přírodní pivo vyznačující se skvělou pitelností, vlastností dávno se vytrácející ze současných piv.

Vlastní chmelnice
Pivovar Svijany vstoupil v roce 2006 majetkově do chmelařství ve vyhlášené oblasti Polepských blat. pivovar„Hlavním důvodem bylo stárnutí tuzemských chmelnic a snižující se množství kvalitního tradičního chmele. Báli jsme se, abychom časem nemuseli tuto nepostradatelnou surovinu nahrazovat chmelem zahraničním, a proto jsme si do budoucna chtěli zajistit její přísun,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany. pivovarNa několika desítkách hektarů si svijanští pěstují Žatecký poloraný červeňák a kromě obnovy chmelnic se pivovar v posledních 4 letech aktivně zapojuje i do zkoumání původního nepřešlechtěného Osvaldova klonu Žateckého poloraného červeňáku. Ten od roku 1927 šlechtil průkopník českého chmelařství docent Karel Osvald a dřív nechyběl v žádném poctivém pivu. Chmelaři na něj ale nedostávají od státu dotace, protože patří do kategorie neozdravených chmelů, navíc je méně výnosný a obsahuje méně alfa hořkých kyselin. Z těchto důvodů je u nás dnes téměř na vymření. „Přitom se jedná o tradiční chmel, který se vyznačuje nezaměnitelnou vůní a jemnějším aroma, typickým pro tradiční české pivo plzeňského typu, které se u nás odjakživa vařilo,“ dodává Menšík. Ve Svijanech se Osvaldův klon Žateckého poloraného červeňáku přidává při posledním chmelení do všech piv, a i to je důvod, proč se od ostatních piv na trhu liší svou chutí a vůní.

Veškerý zisk se vrací zpět do pivovaru
Aby bylo možné uspokojit rostoucí poptávku po svijanském pivu, a přitom zachovat tradiční výrobní postupy, investuje pivovar každoročně celý zisk do obnovy a rozšiřování kapacit pivovaru. Pravidelně se přistavují nové spilky, ležácké sklepy, v roce 2012 byla přistavěna varna, přibyla propagační stanice k pomnožování vlastních pivovarských kvasnic… V těchto dnech se finalizuje přestavba lahvovny a souvisejících provozů. Ročně se ve Svijanech proinvestuje více než 100 mil. Kč.

Nová lahvovna
V březnu 2014 Pivovar Svijany výrazně zrekonstruoval lahvovnu. Nároky na kvalitu plnění lahví stále rostou a původní lahvovna by je brzy přestala splňovat. „Jednalo se o relativně výrazný zásah do chodu pivovaru, kvůli výměně některých strojů za nové jsme museli zastavit provoz na 14 dní,“ říká Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany. Díky novému výkonnějšímu plniči, jehož kapacita je 25 000 lahví za hodinu, bylo nutné přizpůsobit i související provozy – dopravníky, manipulátory, vkladače, vykladače, systém paletizace a depaletizace lahví a myčku. „Novou lahvovnu jsme budovali s cílem zvýšit kvalitu při plnění lahví, jsme ale rádi, že se povedlo navýšit také kapacitu, která by byla v nejbližších letech naplněna,“ dodává Havlík. Na stavbě nové lahvovny se podílelo kolem 100 lidí z 9 firem a pivovaru a vyžádala si investici 50 mil. Kč.
Zdroj:Stránky 'Pivovaru Svijany' 2016


Více na stránkách pivovaru

Dej si 5x Svijany a vyhraj

Od:01.06.2017do:30.06.2017Zdroj:Pivovar SvijanySvijany

Letní soutěž Dej si 5x Svijany a vyhraj! startuje 1. června a hodnotné ceny můžete po vypití pěti vychlazených kousků, jako stvořených pro letní měsíce na zahrádce, vyhrávat až do 30. června. Soutěž probíhá ve vybraných restauracích a navazuje na úspěšné akce minulých ročních období.

Hlavní výhra je následující:
Do soutěže bylo vloženo celkem 135 ks výher, přičemž pro každou provozovnu jsou určeny 3 výhry.

Každá výhra zahrnuje: 6x 2 l plechovek piva Svijany

Zámecké slavnosti ve Svijanech

Kdy:24.06.2017 09:00-18:00 hod.Obec:SvijanyZdroj:Zámek SvijanySvijany

Zámek Svijany slaví první výročí otevření zámku veřejnosti! Zažijte putování časem na zámku Svijany! Čeká vás pestrý program pro celou rodinu:
- historické a pohádkové postavy vás provedou zámkem
- dozvíte se zajímavosti o zámku a vaření piva
- proběhne slavnostní narážení dřevěného sudu
- děti se svezou na ponících a oslech
- ochutnáte krajové a kulinářské speciality
- vystoupí kejklíři, sokolníci se svým uměním

Vstupné dospělí/děti:
venkovní areál 50 Kč/30 Kč
zámek 60 Kč/40 Kč

Prohlídky Pivovaru Svijany

Kdy:celoročněObec:PříšoviceZdroj:Pivovar SvijanySvijany

O tom, jakým způsobem pro vás pivo připravujeme, se sami můžete přesvědčit na vlastní oči. Pivovar Svijany pořádá exkurze, při kterých si můžete prohlédnout výrobu svijanského piva zblízka. Prohlídku je nutné objednat minimálně 1 týden předem. Minimální počet osob na exkurzi je 10, maximální počet je 25 osob v jedné skupině.

Možný čas prohlídky:
Po-Pá 15:00 - 18:00
So-Ne 9:00 - 18:00

Cena prohlídky:
Dospělí 70 Kč
Děti, důchodci 50 Kč
Minimální cena exkurze 700 Kč

V ceně je prohlídka pivovaru s průvodcem a ochutnávka nefiltrovaného piva. Exkurzi je nutné si domluvit dopředu. Využijte k tomu následující formulář, popřípadě tyto kontakty:
Tel.: +420 481 770 721, +420 739 589 473
E-mail: exkurze@pivovarsvijany.cz

Aktualizováno: před 3 lety

Pivovar Svijany staví vlastní linku na stáčení piva do plechovek

Publikováno:před 10 dnyZdroj:Průmyslová automatizaceSvijany

Svijany (Liberecko) 11. června (ČTK) - Zájem o pivo v plechovkách roste, Pivovar Svijany se proto rozhodl investovat do vlastní linky na jejich stáčení. Dosud si firma nechávala plechovky plnit u externího dodavatele v Kralupech nad Vltavou. Výstavba nové haly s automatickou plnicí linkou na stáčení plechovek o obsahu 0,33 a 0,5 litru přijde svijanský pivovar zhruba na sto milionů korun. Zkušební provoz chce pivovar zahájit v říjnu. ČTK o tom dnes informoval ředitel pivovaru Roman Havlík.

Rostoucí zájem o plechovkové pivo potvrzuje i Český svaz pivovarů a sladoven, podle kterého loni celková tuzemská spotřeba piva v plechovkách stoupla o 12 procent na šest procent celkové spotřeby. Pivovar Svijany prodává pivo v plechovkách od roku 2001. "V prvním roce jsme prodali necelých 400 hektolitrů, loni se už prodalo v plechu asi 9000 hektolitrů a letos očekáváme 11.000 hektolitrů piva," řekl mluvčí společnosti Luboš Spálovský. V plechovkách zatím pivovar prodává necelá dvě procenta své produkce, která loni dosáhla rekordních 624.890 hektolitrů.

Nová linka bude schopna naplnit až sto milionů plechovek ročně, což může být až 500.000 hektolitrů piva. "Již během prvního roku bychom rádi stočili kolem 20.000 hektolitrů piva v plechovkách," dodal Spálovský. Jako první začne pivovar do plechovek stáčet jedenáctistupňový Svijanský Máz. "Časem bychom do plechu rádi plnili minimálně pět druhů svijanského piva. V malých plechovkách by se postupně měly objevit Svijanský Máz, Svijanský Vozka, Svijanská Desítka, '450' a Svijanský Kníže," dodal.

Svijanský pivovar neprodává pivo v plastových lahvích. "Jsou neekologické, propouštějí plyny a hlavně světlo, a nejsou proto vhodné k dlouhodobému uchovávání piva," řekl Havlík. Svijanští své pivo plní jen do skleněných lahví, sudů, soudků a plechovek. Od roku 2015 nabízí pivovar i dvoulitrové "plechovky pro chlapy", kterých loni naplnili 155.000. Firma proto letos investovala i do automatické linky na stáčení dvoulitrových plechovek, pětilitrových soudků, skleněných džbánů a patentních lahví. "Jde o náklad v řádu několika milionů korun," dodal Spálovský.

Pivovar Svijany je největším pivovarem v Libereckém kraji a patří do desítky největších pivovarů v zemi. Zaměstnává 150 lidí a přes výrazné zvýšení výroby si uchoval tradiční způsob vaření piva. Ještě v roce 1997 mu přitom hrozilo uzavření, když podnik převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik také vedl. V roce 2015 už podle informací z obchodního rejstříku tržby společnosti překročily 1,1 miliardy korun, loňská čísla zatím k dispozici nejsou.

Svijany slavily úspěch v degustační soutěži Pivo České republiky 2017

Publikováno:před 16 dnyZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš SpálovskýSvijany

Nefiltrovaná řezaná jedenáctka Svijanský Fanda se stala vítězem kategorie kvasnicové a nefiltrované pivo v degustační soutěži Pivo České republiky 2017, která je tradiční součástí Slavností piva v Českých Budějovicích. Při jejím 21. ročníku odborná porota o víkendu vybírala z více než 400 druhů piv z 65 českých a slovenských pivovarů. Cenu za třetí místo v kategorii speciální pivo světlé si odneslo další svijanské pivo - světlý speciál Svijanský Kníže.

Slavností piva se letos zúčastnilo více než 12 tisíc návštěvníků. Vrcholem degustační soutěže, do níž letos pivovary přihlásily ještě o 70 vzorků piv více než loni, bylo vyhlášení titulu Pivo České republiky 2017. Kvalifikovaní odborníci z pivovarů, studenti odborných škol a pozvaní erudovaní degustátoři při soutěži určovali vítěze v celkem 21 kategoriích. Titul Pivo České republiky 2017 v kategorii kvasnicové a nefiltrované pivo získal Svijanský Fanda. Další pivo z portfolia pivovaru Svijany – Svijanský Kníže – si odnesl třetí místo v kategorii speciální pivo světlé.

„Pro nás jsou nejdůležitější především reakce spotřebitelů. Ale samozřejmě nás těší každé ocenění také od odborné poroty, které nám opět dokazuje, že naše tradiční výrobní postupy mají i dnes smysl,“ řekl svijanský sládek Petr Menšík.

Nefiltrovaná řezaná jedenáctka Svijanský Fanda byla vyrobena před šesti lety původně jen k příležitosti oslav narozenin dlouholetého svijanského sládka Františka Horáka, nakonec se však pro velký úspěch zařadila do stálé nabídky pivovaru. Svijanský Kníže 13 % je sváteční pivo; klasický zástupce svijanských světlých speciálů se vyrábí jako ležák, je však silnější, což umocňuje jeho typickou chuť a vůni.

Rekonstrukce zámlu Svijany si už vyžádala sto milionů korun

Publikováno:před 16 dnyZdroj:Liberecké novinkySvijany

Zámek Svijany dokončil druhou etapu náročné rekonstrukce, díky které rozšířil nabídku služeb o ubytovací zařízení Hotel Zámek Svijany a Zámecký šenk, jenž zastřešuje vnitřní prostory vhodné pro společenské akce, školení či konference a venkovní gril.

Zámek Svijany již v loňském roce po první fázi rekonstrukce navštívilo více než 10 tisíc návštěvníků, v letošním roce se předpokládá, že jejich počet překoná hranici 15 tisíc. Celkem si jeho rekonstrukce vyžádala investice přesahující 100 mil. Kč.

Pivovar Svijany celý areál zámku odkoupil v roce 2013 a během první etapy rekonstrukce mu za přispění grantu z EHP a Norských fondů vrátil podobu z přelomu 17. a 18. století, tedy takovou, jakou měl za vlády rodu Valdštejnů.

„Celkem si první etapa obnovy zámku vyhodnocená jako Stavba roku Libereckého kraje za rok 2016 vyžádala náklady přes 60 milionů korun,“ řekl Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany.

Investice do druhé etapy rekonstrukce zámku přesáhly 40 milionů korun a promítly se i do technologických zásahů nezbytných zejména pro řešení odvodu vlhkosti v rámci celé stavby, tak i do výrazných úprav rozlehlé zahrady zámku. V nové podobě nyní zahrada nabízí prostor pro odpočinek, ale i zábavu a vzdělání. Součástí druhé etapy bylo i vybudování prostoru pro pořádání společenských akcí, venkovního grilu a rekonstrukce 3. a 4. nadzemního podlaží, které slouží jako ubytovací zařízení hotelového typu.

„Jsme rádi, že díky oběma etapám rekonstrukce se podařilo splnit náš cíl - z léty chátrajícího zámku vybudovat regionální centrum kulturního a společenského života,“ dodal Roman Havlík.

Hotel Zámek Svijany, který svůj provoz oficiálně zahájí 7. června, vkusně kombinuje dobový zámecký styl a komfort dnešní doby. Pro hosty, kteří během svého pobytu budou chtít obdivovat krásy Českého ráje a Pojizeří na kole, je připravena úschovna kol, k odpočinku bude naopak sloužit středověká lazebna, která je součástí interaktivní pivní expozice.

Celý zámecký komplex včetně ubytování vybízí ke hrám jak děti, tak dospělé. Po vzoru Karla Arnošta z Valdštejna, který měl velkou zálibu v tajných skrýších, si hosté mohou během svého pobytu zahrát tajemnou hru Arcanu, která je provede zajímavými zákoutími zámku. Na určených pokojích jsou umístěny herní desky s šifrou, kód k rozluštění šifry mohou hosté hledat v celém zámeckém komplexu. Pokud se jim podaří najít všechny indicie, čeká na hosty malé překvapení.

Zámecký šenk nabízí návštěvníkům zámku a turistům příjemné venkovní posezení u zahradního grilu, nejlépe samozřejmě s místním svijanským pivem.

Při pravidelných prohlídkách mohou nyní návštěvníci díky rekonstrukci obdivovat zámeckou kapli s restaurovanými stropními freskami, výstavní prostory přibližující historii zámku a jeho pánů, Valdštějnů a Vartenberků, nebo unikátní archeologickou expozici s nálezy z okolí obce Svijany z doby bronzové.

Pokud jde o děti, Zámek Svijany podporuje přístup Montessori vzdělávání a tak jsou vnitřní i venkovní zámecké expozice vymyšleny tak, aby u dětí probouzely chuť stále něco poznávat a učit se nové věci. V zámecké zahradě si mohou nejmenší návštěvníci vyzkoušet, jaké to je být archeologem a na pískovém archeologickém nalezišti objevit pozůstatky zvířete, které dalo název obci Svijany. Součástí zahrady je mimo jiné i pec na chleba a pec na bronzové odlitky, v níž si během různých akcí mohou hosté pod vedením odborníků vyrobit vlastní zámecké suvenýry.

Během sezóny čeká na návštěvníky mimo standardních prohlídek i celá řada zajímavých akcí. Již v sobotu 24. června se uskuteční Zámecké slavnosti. Návštěvníci se mohou těšit na pestrý celodenní program pro celou rodinu. Budou moci putovat časem s dobovými postavami, kterými ožije zámek i celá zámecká zahrada. Nádvoří zámku rozezní kejklíři, nebudou chybět stánky s krajovými a kulinářskými specialitami ani svijanské pivo Zámecký Máz, které pivovar uvařil u příležitosti loňského otevření zámku. Libereckenovinky.cz informovala Kristýna Čermáková.

Svijany se budou točit z tanku v dalších dvou restauracích

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš SpálovskýSvijany

Tankové pivo je v kurzu. Stále více milovníků dobrého piva dává přednost pivu točenému v restauraci přímo z tanku, kterému přisuzují znatelně lepší říz. Tanky zaručují ideální teplotu piva a omezují jeho styk se vzdušným kyslíkem, takže se nápoj hostům na stůl dostává skutečně v prvotřídní kvalitě. Brzy se k dosavadním šesti místům, v nichž se touto technologií točí svijanské pivo, připojí další dva pražské podniky – Svijanská restaurace Na Ledárnách a Svijanská Bašta - restaurace U Milionu. Celkem si tak budou zájemci moci vychutnat svijanské pivo z tanku už v osmi restauracích.

V České republice mají tanky na rozdíl od většiny ostatních evropských zemí velkou tradici. První byly – ještě na stojato - instalovány již v 70. a 80. letech minulého století, moderní tanky v současné podobě začaly být součástí některých „lepších“ restaurací od roku 1994. Pivovar Svijany se k tomuto trendu připojil v roce 2014, kdy svými žlutými tanky jako první restauraci vybavil liberecký Radniční sklípek. V současné době je tanková jedenáctka Svijanský Máz, prémiový ležák „450“ nebo dvanáctistupňový ležák Svijanský Rytíř v nabídce celkem šesti restaurací; jako zatím poslední se mezi ně nedávno zařadila jablonecká restaurace Skleněnka.

Ojedinělá žlutá barva svijanských tanků respektuje tradiční barvu ležáckých tanků v pivovaru. Pětisetlitrové tanky – zpravidla tři nebo čtyři – bývají zakomponovány přímo do interiéru restaurace, dotvářejí její prostředí a dodávají jí punc místa, kde se pracuje s kvalitním, řemeslným pivem. To dále umocňuje dojem vysoké kvality, kterou hosté v podobě tankového piva také skutečně dostávají. „Hlavní výhody spočívají v kvalitě podávaného nápoje. Pivo je v tanku ve stabilnějším prostředí a zcela chráněno před oxidací vzdušným kyslíkem. Nemusí podstupovat zbytečné přečerpávání pivními cestami po pivovaru, stáčení do sudů nebo nadbytečnou manipulaci. Úplně naposledy se s atmosférickým vzduchem setkává na otevřené spilce. Ve výsledku je tak pivo z tanku logicky čerstvější a pitelnější,“ řekl k tomu svijanský sládek Petr Menšík.

Vedle většího požitku pro hosty jsou tanky výhodné také pro výčepní, kteří nemusí často přerážet sudy a mohou brát pivo bez jakéhokoli přerušení přímo z tanků. Většímu rozšíření restaurací s tankovým pivem nicméně brání minimální výtoč, která je nutná pro efektivní využití této technologie, a také poměrně značné náklady na její zřízení. Minimální měsíční výtoč kolem 40 hektolitrů je hlavním důvodem, proč jsou všechny tankové restaurace soustředěny jen ve větších městech. „Ideální je, když restaurace zvládne vytočit celý tank v průběhu pouhých tří dní, po nichž pak může proběhnout sanitace tanku a pivního vedení a výměna pivního vaku. V praxi však tato doba bývá poněkud delší, zpravidla až jeden týden,“ uvedl dále Petr Menšík.

Cena tanku se podle materiálu pohybuje mezi 130 a 160 tisíci Kč bez DPH, ale se vším potřebným příslušenstvím (výčepním zařízením, chlazením, nápojovými cestami, mikrofiltrem atd.) je celková cena několikanásobně vyšší. Náklady na vybavení tankové restaurace se třemi tanky se pohybuje až kolem jednoho milionu, konečný účet je však velice individuální. „I přes tak vysoké náklady se nicméně bude počet tankových restaurací nepochybně dále zvyšovat. V našem případě očekáváme, že jich bude během krátké doby až dvakrát více než nyní,“ uzavřel Petr Menšík.

Kde si můžete dát Svijany z tanku?


Radniční sklípek
Liberec

Saloon U supa
Turnov

Restaurace U Rokytky
Praha

Mánes
Praha

Mostecký kahan
Most

Skleněnka (od května 2017)
Jablonec nad Nisou

Na Ledárnách * (červen)
Praha

Svijanská Bašta * (červen)
Praha


* otevření plánováno v průběhu roku 2017 (očekávaný termín v závorce)

Svijany stále oblíbenější i na Slovensku

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš SpálovskýSvijany

Svijany Slovakia, jejímž majoritním vlastníkem je Pivovar Svijany, byla založena v květnu roku 2014 a distribuuje na Slovensku kompletní sortiment svijanských piv. Po necelých třech letech její činnosti jsou Svijany se zhruba dvouprocentním podílem na celkovém dovozu zlatého moku na Slovensko na třetím místě mezi všemi dceřinými společnostmi, které u našich východních sousedů založily české pivovary. Slovensko je přitom jedním z největších importérů piva v Evropě: v roce 2015 bylo s dovozem v celkovém objemu 1,6 milionu hektolitrů sedmým největším odbytištěm zahraničních pivovarů v celé Evropské unii.

„Nárůst podílu na trhu na více než dvě procenta během necelých dvou let svědčí o tom, že svijanské pivo má na Slovensku velmi dobrou pověst. V současné době se točí ve zhruba šesti stech slovenských restaurací, ale už dnes jsme připraveni na další zvyšování odbytu. Pro zajištění nejvyššího možného standardu péče o naše nepasterizované pivo začneme letos prvním slovenským restauracím udělovat certifikát kvality, stejně jako v České republice. Hodnocením procházejí již od března,“ řekl Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany.

Spotřebitelské preference jsou v obou zemích bývalé federace stále víceméně stejné. I na slovenském trhu jde nejvíce na odbyt tradiční svijanská jedenáctka Svijanský Máz, a to jak točená, tak i v lahvích a plechovkách.

Pivovar Svijany motivuje restaurace ke kvalitnějším službám a lepší péči o pivo

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš SpálovskýSvijany

Celková čistota, teplota ve sklepě, způsob točení, chuť, vůně a čirost piva nebo správné mytí skla – to jsou jen některé z celkem 37 parametrů, v nichž musí být restaurační zařízení úspěšné, aby mohlo získat certifikát kvality Pivovaru Svijany. Certifikaci vybraných restaurací pivovar provádí pravidelně už od roku 2000. Osvědčení jim propůjčuje na dobu jednoho roku. V náročném hodnocení v rámci zatím posledního, sedmnáctého ročníku certifikace získala nejvyšší počet bodů pražská restaurace „U Rokytky“, která tak letos předstihla loňského premianta – liberecký „Radniční sklípek“.

Komise složená z obchodního zástupce pivovaru, oblastního vedoucího regionu, podsládka a technologa při podrobném hodnocení každé přihlášené restaurace sleduje vedle kvality točeného svijanského piva například také čištění a ošetřování chladícího zařízení, úroveň sklepního hospodářství, čistotu a výzdobu vlastního restauračního prostoru, úroveň obsluhy a celkové péče o zákazníka. Po udělení certifikátu, který platí jeden rok, jsou restaurace pod stálým dohledem zaměstnanců pivovaru.

„My sami děláme vše pro to, aby z našeho pivovaru odcházelo jen to nejlepší pivo. Ale přinejmenším stejně důležitá je péče, kterou našemu zásadně nepasterovanému pivu věnují hostinští, kteří je pak servírují konečnému konzumentovi. Proto si v našich certifikovaných provozovnách velice pečlivě a po všech stránkách hlídáme kvalitu, ať už jde o čepování, skladování, techniku nebo třeba profesionalitu obsluhy,“ řekl svijanský sládek Petr Menšík.

Počet certifikovaných restaurací se každoročně zvyšuje, letos jich hodnocením úspěšně prošlo už 115. „Hlavním smyslem certifikace je motivovat, vést a vychovávat hospodské ke zvyšování úrovně péče o pivo a celkově kultury pohostinství. To, že bodový limit splní každý rok více restaurací a hospod je známkou, toho, že to funguje,“ uvedl dále Petr Menšík.

Pořadí nejlépe hodnocených restaurací 2016
Bodů celkem - Restaurace-Místo
430 - U Rokytky-Praha
413 - Radniční sklípek-Liberec
413 - U Partíka-Litvínov
402 - Radnice-Jablonec nad Nisou
402 - Svijanská hospůdka u Lva-Liberec
400 - Saloon u Supa-Turnov
398 - Zámecká konírna-Vratislavice nad Nisou
392 - Stará kuželna Slezská-Ostrava
390 - Pivovarský dvůr Arabela -Veselí nad Lužnicí
389 - Lesní restaurace Harrachovka-Tábor

U zařízení, která úspěšně projdou certifikací, je zaručeno, že nabízejí pouze prvotřídní, profesionálně ošetřené pivo. Motivací je pro ně kromě spokojenosti jejich zákazníků také cenové zvýhodnění dodávek od pivovaru. Úspěšná certifikace jim nadto dodává rovněž určitou prestiž, díky níž je více vyhledávají milovníci dobrého piva. „Všechny certifikované restaurace můžeme komukoli bez zaváhání doporučit,“ shodli se členové komise.

Pražská restaurace „U Rokytky“, v níž se už tradičně čepuje všech dvanáct druhů svijanského piva, letos při hodnocení získala nejvyšší počet bodů především díky naprosto prvotřídní péči o pivo. „Zejména tankový ležák Svijanský Rytíř z restaurace ‚U Rokytky‘ si udržuje trvale nejvyšší kvalitu a patří k tomu nejlepšímu, co mohou zákazníci svijanských restaurací ochutnat,“ konstatovala certifikační komise.

„Na dobře ošetřené, vychlazené a natočené pivo se v Čechách a na Moravě vždycky chodilo do restaurace nebo hostince. A tak by to mělo i zůstat. To, co dělá z restaurace dobrý podnik, je správná péče o pivo, dobře vyškolený personál, kvalitní výčepní zařízení a skladovací prostory. Bez toho nebude žádná hospoda nikdy dobrá, i kdyby nabízela sebevíc nejvybranějších piv. Proto se snažíme restaurace maximálně podporovat a také motivovat k zlepšování služeb, a to nejen v České republice, ale od letoška nově i na Slovensku,“ uvedl dále Petr Menšík. „Věřím, že šestnáct dosavadních ročníků certifikace přispělo k tomu, že se péče o naše pivo a útulnost hospůdek a restaurací podstatně zlepšily,“ dodal.

Zájemci si je mohou vyhledat na mapě:
"https://www.pivovarsvijany.cz/kam-na-svijany/"

Pivovar Svijany uvádí na trh nové multipacky

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš SpálovskýSvijany

Pivovar Svijany uvádí na trh nová balení lahvového piva. Zatímco „sedmipack“ je v nabídce pivovaru úplnou novinkou, v případě šestipacku se jedná o změnu složení a designu již oblíbeného balení. Nabídku aktuálně doplňuje velikonoční multipack Svijanského Mázu.

Nové sedmipacky obsahují výběr sedmi tradičních nepasterizovaných svijanských piv. Od oblíbených šestipacků, které jsou v prodeji již více než deset let, se liší tím, že v balení chybí originální pivní sklenice, která byla nahrazena vlajkovou lodí pivovaru, prémiovým ležákem "450". Sedmipack dále obsahuje půllitrové lahve Svijanské Desítky, nejprodávanějšího svijanského piva Svijanský Máz 11 %, za studena dochmelovaného ležáku Svijanský Rytíř 12 %, tmavého speciálu Svijanská Kněžna 13 % a svátečního ležáku Svijanský Kníže 13 %. Jako sedmé pivo ochutnávkový set doplňuje nejsilnější speciál z produkce pivovaru - Baron 15 %. Praktický kartonový obal chrání lahve před poškozením a usnadňuje přepravu a přenášení.

Ručně balené šestipacky v různorodé grafické úpravě si v minulosti oblíbili milovníci značky Svijany, kteří chtějí mít v zásobě pivo pro různé příležitosti, nebo kteří chtějí sadou oblíbených svijanských piv někoho obdarovat. Kupují je také znalci, kteří rádi ochutnávají nová piva a porovnávají je jak mezi sebou, tak s kolekcemi piv z jiných pivovarů. V neposlední řadě jsou populární také u sběratelů pivních sklenic a těch, kdo rádi pijí pivo z originální sklenice. Pro letošní rok připravil pivovar Svijany nový design jejich obalu a novou variantu pivní sklenice – třetinku s erbem pivovaru, která je součástí balení. Zároveň se také změnilo složení multipacku: Svijanskou Desítku v něm nahradil prémiový ležák "450". Šestipacky jsou k dostání například v prodejní síti řetězců Tesco nebo Globus. „Poptávka po balení tohoto typu se průběžně zvyšuje. Loni jsme prodali téměř 16,5 tisíce kusů šestipacků a očekáváme další růst i v letošním roce. Pevně věříme, že podobnou oblibu získají i nové sedmipacky,“ řekl k tomu Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany.

Právě teď: Speciální velikonoční multipacky a nálepky na vajíčka

Aktuální sezónní multipack s velikonočním designem obsahuje nejen 8 x 0,5 l světlého ležáku Svijanský Máz, ale i velikonoční nálepky na vajíčka. Velikonoční multipacky budou k dostání například v řetězcích Ahold, Billa, Globus, Tesco a Makro. Speciální velikonoční nálepky dostanou zákazníci před Velikonocemi zdarma také ke každé objednávce na e-shopu pivovaru. Aktuální sezonní nabídku svijanského pivovaru uzavírá speciální velikonoční edice oblíbeného dvoulitrového balení piva - Plechovek pro chlapy, která bude k dostání nejen na e-shopu pivovaru, ale například i v akční nabídce prodejen Billa.

Pivovar Svijany od února zastupuje PR agentura Temper Communication

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš SpálovskýSvijany

Od začátku února spolupracuje Pivovar Svijany s PR agenturou Temper Communication. Ta bude mít na starosti nejen kompletní PR servis, ale bude pivovaru zajišťovat i komunikaci na sociálních sítích.

„Dospěli jsme k závěru, že po několika letech opět nastal čas dát komunikaci pivovaru nový impuls. Změnu PR agentury považujeme za další krok k zviditelnění pivovaru a upevňování dobrého jména značky Svijany. Věříme, že právě zkušený tým agentury Temper Communication dokáže pivovar a dění v něm co nejlépe přiblížit našim zákazníkům,“ komentuje změnu agentury Roman Havlík, ředitel pivovaru.

Temper Communication bude pro pivovar zajišťovat komunikaci s médii, PR a marketingové poradenství, ale také kompletní správu sociálních sítí. Plánuje mimo jiné vizuálně a obsahově sjednotit formu komunikace na sociálních sítích, více do ní zapojit fanoušky pivovaru a prohlubovat tak pozitivní vztah zákazníků ke značce Svijany.

„Jsme velice rádi, že si Pivovar Svijany zvolil právě naši agenturu a to nejen kvůli tomu, že máme pozitivní vztah k jejich pivu, ale i proto, že máme mnoho společného, co se týče firemní filozofie. Jsme rovněž česká firma, zakládáme si na rodinné atmosféře a sdílíme přístup, že k úspěchu vede pouze dobře a poctivě odvedená práce,“ dodává Jindřich Jindřich, výkonný ředitel agentury Temper Communication.

Rekordních 624.890 hektolitrů piva dodal loni na trh Pivovar Svijany na Liberecku

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Web4Trader.czAutor:ČTKSvijany

Je to zhruba o tisíc hektolitrů víc než předloni, kdy v největším pivovaru v Libereckém kraji uvařili 623.800 hektolitrů.

Hlavním důvodem, proč výroba nerostla tak výrazně jako v minulosti, byl pokles prodeje sudového piva. Dopad na odběr piva mělo i zavedení elektronické evidence tržeb (EET) v závěru roku. Firma přišla po celé zemi zhruba o stovku odběratelů, hlavně na vesnicích, řekla dnes ČTK mluvčí Pivovaru Svijany Petra Winklerová.

Podle Winklerové zaznamenávají ve Svijanech pokles odbytu sudového piva v posledních šesti letech. Zatímco v minulosti se víc piva prodávalo v sudech, teď je větší zájem o pivo lahvové. Rostoucí zájem o lahvové pivo potvrzuje i konkurenční Pivovar Hols Vratislavice. "Ještě předloni jsme 70 procent piva prodali v sudech, loni byl poměr sudového a lahvového už 50:50," řekl dnes ČTK Jaroslav Toman z obchodního oddělení vratislavického pivovaru. Celkový výstav byl podle něj loni díky vyššímu prodeji lahvového piva zhruba o pětinu vyšší než v roce 2015. Ve Vratislavicích loni uvařili přes 100.000 hektolitrů, zhruba 30 procent piva vyvezli do zahraničí.

Pivovar Svijany patří do desítky největších pivovarů v zemi. Přes výrazné zvýšení výroby si uchoval tradiční způsob vaření piva, využívá i původní suroviny - humnový slad a žatecký chmel. Ještě v roce 1997 mu přitom hrozilo uzavření, když podnik převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik také vedl. V roce 2015 už podle informací z obchodního rejstříku tržby společnosti překročily 1,1 miliardy korun a meziročně vzrostly o osm procent. Hospodaření skončilo ziskem bezmála 258 milionů korun, o polovinu vyšším než o rok dříve.

Od obnovení výroby v roce 1998 se podařilo produkci pivovaru zvýšit více než čtrnáctinásobně především díky investicím za více než půl miliardy korun. V letošním roce chce firma pořídit vlastní stáčírnu plechovek o obsahu 0,33 a 0,5 litru za zhruba sto milionů korun. "Dosud jsme klasické plechovky nechávali plnit u externího partnera, což už je pro nás v tuto chvíli nedostatečné zejména kvůli exportu. Do budoucna by klasické plechovky mohly tvořit zhruba deset procent objemu výroby," řekla Winklerová. Oblíbené jsou podle ní také dvoulitrové "plechovky pro chlapy", které pivovar nabízí od roku 2015. "Loni jsme jich vyrobili 155.000," dodala mluvčí pivovaru.

Svijany jsou opět na rekordu. Meziročně o tisíc hektolitrů

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Lidovkz.czAutor:ČTKSvijany

Pivovar z Liberecka rostl loni pomaleji než v některých minulých letech. Hlavním důvodem je podle mluvčí Petry Winklerové pokles prodeje sudového piva.

Rekordních 624.890 hektolitrů piva dodal loni na trh soukromý Pivovar Svijany na Liberecku. Je to zhruba o tisíc hektolitrů víc než předloni, kdy v největším pivovaru v Libereckém kraji uvařili 623.800 hektolitrů.

Hlavním důvodem, proč výroba nerostla tak výrazně jako v minulosti, byl pokles prodeje sudového piva.

„Dopad na odběr piva mělo i zavedení elektronické evidence tržeb (EET) v závěru roku. Firma přišla po celé zemi zhruba o stovku odběratelů, hlavně na vesnicích,“ řekla mluvčí Pivovaru Svijany Petra Winklerová.

Lahvové vede nad čepovaným
Podle Winklerové zaznamenávají ve Svijanech pokles odbytu sudového piva v posledních šesti letech. Zatímco v minulosti se víc piva prodávalo v sudech, teď je větší zájem o pivo lahvové.

Rostoucí zájem o lahvové pivo potvrzuje i konkurenční Pivovar Hols Vratislavice.
„Ještě předloni jsme 70 procent piva prodali v sudech, loni byl poměr sudového a lahvového už 50:50,“ uvedl Jaroslav Toman z obchodního oddělení vratislavického pivovaru.

Celkový výstav byl podle něj loni díky vyššímu prodeji lahvového piva zhruba o pětinu vyšší než v roce 2015. Ve Vratislavicích loni uvařili přes 100.000 hektolitrů, zhruba 30 procent piva vyvezli do zahraničí.

Pivovar Svijany patří do desítky největších pivovarů v zemi. Ještě v roce 1997 mu přitom hrozilo uzavření, když podnik převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik také vedl.

Tržby přes miliardu
V roce 2015 už podle informací z obchodního rejstříku tržby společnosti překročily 1,1 miliardy korun a meziročně vzrostly o osm procent. Hospodaření skončilo ziskem bezmála 258 milionů korun, o polovinu vyšším než o rok dříve.

Od obnovení výroby v roce 1998 se podařilo produkci pivovaru zvýšit více než čtrnáctinásobně především díky investicím za více než půl miliardy korun.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.12.06.2017 06:21102