Historie a současnost Pivovaru Svijany

Historie
První dochované zmínky o Svijanském dvoře, postupem let rozšířeného o pivovar, pocházejí z roku 1346, kdy patřil k cisteriánskému klášteru v Hradišti. Kolem roku 1420 jej koupil český šlechtic a významný dvorský úředník Jindřich z Vartemberka. Ten si jej dokázal udržet až do své smrti, nicméně po ní byl císařem Zikmundem zastaven Hynkovi z Valdštejna a společně se zámkem Rohozec, polovinou Turnova a panstvím na Skalách patřil k valdštejnskému panství Malá Skala. V držení Valdštejnů zůstal Svijanský dvůr 102 let, poté byl prodán nejvyššímu pražskému purkrabímu Janu z Vartemberka. Právě jeho syn, Adam z Vartemberka, zřejmě pocítil potřebu naplnit šlechtickou pokladnu, a proto zde vybudoval v roce 1564 pivovar. Ve stejné době došlo k přebudování Svijanského dvora na tvrz, kterou následovníci Adama výrazně rozšířili a změnili na renesanční tvrz. V roce 1602 získal Svijany s tvrzí a pivovarem Jáchym Ondřej Šlik, protihabsburský odbojník, který svůj život skončil na staroměstském popravišti v roce 1621. Svijany poté připadly Valdštejnům, kteří zde hospodařili až do roku 1814. Za nich byla stará renesanční tvrz přestavěna na zámek, stavebně upraven a rozšířen byl i sousední pivovar.
Roku 1820 přicházejí Rohanové, Svijany jsou připojeny k Sychrovu a jsou i nadále hospodářským dvorem, jehož je pivovar součástí. SvijanyPivovar Rohanům patřil do roku 1912, kdy jej koupil jeho dosavadní nájemce a sládek Antonín Kratochvíle. Rodinná dynastie Kratochvílů působila ve svijanském pivovaru až do roku 1939. Vnuk původního majitele, rovněž Antonín, byl nucen pivovar prodat a pivovar se opět vrátil Rohanům.
Jak je vidět, pivovar i zámek byly v průběhu století zvelebovány, rozmachu však udělal přítrž rok 1945, kdy byl pivovar zkonfiskován, posléze znárodněn a stal se provozem Severočeských pivovarů n.p. Ty zde působily až do roku 1990, kdy vznikl státní podnik Pivovary Vratislavice nad Nisou a jehož součástí se stal svijanský pivovar až do roku 1992. Poté se pivovar ve Svijanech mění na akciovou společnost a v roce 1997 se stává součástí Pražské pivovary a.s., jejímž majoritním vlastníkem je anglická pivovarská společnost Bass. V této skupině je však nejmenší a nejstarší. Díky obchodní politice Pivovarů Vratislavice a.s. a později Pražských pivovarů a.s. se svijanský pivovar dostává do odbytové krize a hrozí mu úplné uzavření.
Záchrana z krize přichází v roce 1998, kdy se novým vlastníkem stává nově založená společnost Pivovar Svijany s.r.o., která se o sedm let později transformuje na akciovou společnost. Díky mravenčí práci týmu pivovaru pod vedením Františka Horáka je odbytová krize zažehnána a pivovaru se začíná blýskat na lepší časy.
Výstav piva z roku 1998 ve výši čtyřicet tři tisíc hektolitrů je postupně zvyšován, v roce 2001 je prolomena hranice sta tisíc hektolitrů, v roce 2005 dvou set tisíc a v roce 2013 šesti set tisíc hektolitrů vyrobeného piva. Postupem doby se z Pivovaru Svijany stal nejen nejsilnější pivovar ve svém regionu, ale také jeden z největších nezávislých, ryze českých pivovarů v České republice. V roce 2013 byl dokonce v novinářské anketě Českého svazu pivovarů a sladoven zvolen nejpopulárnějším pivovarem v ČR.

Zámek ve Svijanech patří po letech opět k pivovaru
Zámek ve Svijanech a zdejší pivovar tvořily nerozlučný pár několik století. Součástí pivovaru byl zámek i po znárodnění, do soukromých rukou jej prodal až státní podnik Pivovary Vratislavice nad Nisou, pivovarkterý pivovar několik let vlastnil. Velmi poškozenou stavbu tak získal Milan Rýdlo z Čápovky, severočeský podnikatel a velmistr řádu svatého Václava s úmyslem navrátit jí původní lesk. Z finančních důvodů se ale v roce 2013 rozhodl zámek prodat a příležitosti se chopil Pivovar Svijany. „Zámek a pivovar patřily odjakživa k sobě, a proto jsme se rozhodli, že památku zrekonstruujeme a zpřístupníme veřejnosti,“ říká Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany a dodává: „Předchozí majitel měl zpracovaný kvalitní projekt na revitalizaci zámku a my v něm plánujeme ve spolupráci s památkáři pokračovat. V tuto chvíli projekt revidujeme a pravděpodobně příští rok se pustíme do samotné rekonstrukce.“ Do budoucna by se měl zámek stát kulturně společenským centrem obce, které nabídne koncertní prostory, zázemí pro turisty i restauraci.

Tradice nade vše
Pivovar Svijany vyrábí pivo klasickou technologií. Výčepní piva, ležáky i speciální piva vznikají tzv. dvourmutovým způsobem vaření, kvašením v otevřených kádích na spilkách a dlouhodobým zráním v ležáckých sklepích při nízkých teplotách. Pivo se vaří stejně, jako tomu bylo v polovině minulého století, v době, kdy se české pivo proslavilo po celém světě. SvijanyVe svijanském pivu nechybí voda z vlastních studní a slad z malých nezávislých sladoven z Čech a Moravy v Kounicích, Záhlinicích, Náměšti na Hané, Rajhradu, Kolíně, Jablonci nad Nisou, Litovli a Benešově. Pivu samozřejmě nechybí žatecký chmel z vlastních chmelnic ve vyhlášené oblasti Polepských blat, konkrétně Žatecký poloraný červeňák včetně jeho tradiční původní odrůdy Osvaldova klonu.
Proces vaření piva začíná ve varně. Zde se smíchá rozdrcený slad s vodou a zahříváním na různé teploty se pomocí enzymů ze sladu mění škrob na cukr. Následuje scezování, při němž se oddělí cukerný roztok – sladina - od obalů zrn - tedy mláta. Sladina se poté vaří s chmelem přidávaným postupně v několika dávkách. Nezbytný chmel pivo konzervuje a hlavně pivu dodává příjemně hořkou chuť a chmelovou vůni. Proces trvá zhruba deset hodin. SvijanyVarna ve Svijanech umí vyrobit 12 várek denně, přičemž jedna várka má 230 hektolitrů mladiny.
Z hotové mladiny se oddělí kaly ve vířivé kádi, zchladí se a zakvasí pivovarskými kvasinkami z vlastních zdrojů. Hlavní kvašení probíhá v otevřených kádích na spilkách při teplotě do 12°C. Během kvašení přemění kvasinky asi 70 % cukru vzniklého na varně na alkohol, oxid uhličitý a některé vedlejší produkty. Zkušený sládek měří v každé kádi dvakrát denně teplotu a stupeň prokvašení. Pomocí chlazení celý proces řídí a určuje, kdy se káď zchladí na sudovací teplotu, čímž se ukončí činnost kvasinek.
Hlavní kvašení trvá šest až osm dní. Zchlazené zelené pivo se poté suduje do ležáckých tanků, kde dokváší. SvijanyTanky o objemu 60 až 630 hl jsou umístěny v ležáckých sklepích. Zde pivo leží, tedy dozrává, čiří se a přirozenou cestou se sytí oxidem uhličitým. Tím si dotváří pěnivost, říz, chuť a vůni. Podle druhu piva trvá ležení 30 - 60 dní a probíhá při teplotě 2 - 4°C. Hotové pivo se poté zfiltruje na křemelinovém filtru, aby mělo jiskru. Pivní alchymie končí na speciálním mikrofiltru, který pěnivý mok zbaví nežádoucích kvasinek a dalších mikroorganismů. A pak už se může stáčet.
Produkce svijanského pivovaru putuje z 60 % do sudů a ze 40 % do lahví, plechovek a skleněných džbánů. Celý proces výroby probíhá za dodržování velmi přísných požadavků na čistotu. Nezávadnost jednotlivých surovin i výsledného produktu během výroby se pečlivě kontroluje v pivovarské laboratoři, kde se podrobuje mikrobiologické, chemické a organoleptické analýze. Z pivovaru tak nemůže odejít žádné pivo, které by nebylo kvalitativně naprosto v pořádku. Svijanské pivo se nijak chemicky neošetřuje, ani nepasteruje. K zákazníkovi tak putuje zdravé, přírodní pivo vyznačující se skvělou pitelností, vlastností dávno se vytrácející ze současných piv.

Vlastní chmelnice
Pivovar Svijany vstoupil v roce 2006 majetkově do chmelařství ve vyhlášené oblasti Polepských blat. pivovar„Hlavním důvodem bylo stárnutí tuzemských chmelnic a snižující se množství kvalitního tradičního chmele. Báli jsme se, abychom časem nemuseli tuto nepostradatelnou surovinu nahrazovat chmelem zahraničním, a proto jsme si do budoucna chtěli zajistit její přísun,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany. SvijanyNa několika desítkách hektarů si svijanští pěstují Žatecký poloraný červeňák a kromě obnovy chmelnic se pivovar v posledních 4 letech aktivně zapojuje i do zkoumání původního nepřešlechtěného Osvaldova klonu Žateckého poloraného červeňáku. Ten od roku 1927 šlechtil průkopník českého chmelařství docent Karel Osvald a dřív nechyběl v žádném poctivém pivu. Chmelaři na něj ale nedostávají od státu dotace, protože patří do kategorie neozdravených chmelů, navíc je méně výnosný a obsahuje méně alfa hořkých kyselin. Z těchto důvodů je u nás dnes téměř na vymření. „Přitom se jedná o tradiční chmel, který se vyznačuje nezaměnitelnou vůní a jemnějším aroma, typickým pro tradiční české pivo plzeňského typu, které se u nás odjakživa vařilo,“ dodává Menšík. Ve Svijanech se Osvaldův klon Žateckého poloraného červeňáku přidává při posledním chmelení do všech piv, a i to je důvod, proč se od ostatních piv na trhu liší svou chutí a vůní.

Veškerý zisk se vrací zpět do pivovaru
Aby bylo možné uspokojit rostoucí poptávku po svijanském pivu, a přitom zachovat tradiční výrobní postupy, investuje pivovar každoročně celý zisk do obnovy a rozšiřování kapacit pivovaru. Pravidelně se přistavují nové spilky, ležácké sklepy, v roce 2012 byla přistavěna varna, přibyla propagační stanice k pomnožování vlastních pivovarských kvasnic… V těchto dnech se finalizuje přestavba lahvovny a souvisejících provozů. Ročně se ve Svijanech proinvestuje více než 100 mil. Kč.

Nová lahvovna
V březnu 2014 Pivovar Svijany výrazně zrekonstruoval lahvovnu. Nároky na kvalitu plnění lahví stále rostou a původní lahvovna by je brzy přestala splňovat. „Jednalo se o relativně výrazný zásah do chodu pivovaru, kvůli výměně některých strojů za nové jsme museli zastavit provoz na 14 dní,“ říká Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany. Díky novému výkonnějšímu plniči, jehož kapacita je 25 000 lahví za hodinu, bylo nutné přizpůsobit i související provozy – dopravníky, manipulátory, vkladače, vykladače, systém paletizace a depaletizace lahví a myčku. „Novou lahvovnu jsme budovali s cílem zvýšit kvalitu při plnění lahví, jsme ale rádi, že se povedlo navýšit také kapacitu, která by byla v nejbližších letech naplněna,“ dodává Havlík. Na stavbě nové lahvovny se podílelo kolem 100 lidí z 9 firem a pivovaru a vyžádala si investici 50 mil. Kč.
Zdroj:Stránky Pivovaru Svijany, 2016


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Svijany

Kdy:celoročně dle rozpisuObec:PříšoviceZdroj:Pivovar Svijany

O tom, jakým způsobem pro vás pivo připravujeme, se sami můžete přesvědčit na vlastní oči. Pivovar Svijany pořádá exkurze, při kterých si můžete prohlédnout výrobu svijanského piva zblízka. Prohlídku je nutné objednat minimálně 1 týden předem. Minimální počet osob na exkurzi je 10, maximální počet je 25 osob v jedné skupině.

Možný čas prohlídky:
Po-Pá 15:00 - 18:00
So-Ne 9:00 - 18:00

Cena prohlídky:
Dospělí 70 Kč
Děti, důchodci 50 Kč
Minimální cena exkurze 700 Kč

V ceně je prohlídka pivovaru s průvodcem a ochutnávka nefiltrovaného piva. Exkurzi je nutné si domluvit dopředu. Využijte k tomu následující formulář, popřípadě tyto kontakty:
Tel.: +420 481 770 721, +420 739 589 473
E-mail: exkurze@pivovarsvijany.cz

Aktualizováno: před 21 dny

Na Slavnostech svijanského piva se letos vypilo 55 tisíc půllitrů piva

Publikováno:před 10 dnyZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš Spálovský

Tradiční jednodenní Slavnosti svijanského piva přitáhly včera do areálu koupaliště ve Svijanském Újezdě na osm tisíc návštěvníků, které neodradila ani nepříznivá předpověď počasí. Letos totiž poprvé v osmadvacetileté historii akce hrozilo, že by mohl organizaci festivalu narušit déšť. Nakonec je počasí odměnilo - hudební produkci téměř dvaceti skupin a interpretů, včetně skupin Mňága a Žďorp, Traktor, Dymytry nebo Mandrage, či zpěvačky Evy Pilarové, si po pouhých několika přeprškách v úvodu programu mohli užít naplno a bez jediné kapky.

Vedle hudby se na Slavnosti chodí především za pivem, a to opět teklo plným proudem: všech dvanáct svijanských piv se za lidovou cenu točilo z celkem 160 píp. „Letos poprvé jsme pivo čepovali do nových, ekologických vratných kelímků, které se nám velice osvědčily. Celkem z nich žízniví hosté vypili 55 tisíc půllitrů piva. V důsledku horšího počasí v úvodu festivalu a nižší návštěvnosti se sice nepodařilo překonat loňský rekord, ale i tak můžeme být spokojeni. Hlavně nás těší, že se všichni při hudební produkci na třech pódiích skvěle bavili,“ řekl Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany, který akci ve spolupráci s obcí pořádá.

Dramaturgie festivalu návštěvníkům nabídla celkem 18 interpretů s širokým žánrovým záběrem. Pamětníci si zavzpomínali na osvědčenou produkci skupiny Mňága a Žďorp a stálice české populární hudby Evy Pilarové, mladší posluchače oslovili Mandrage nebo Pavel Callta a příznivce metalových riffů třeba Krucipüsk nebo Dymytry. Kulturní program letos podpořil i Liberecký kraj, jedno ze tří kvalitně ozvučených pódií proto neslo jeho jméno. „Cením si dlouholeté vzájemné spolupráce obce Svijanský újezd a regionálního Pivovaru Svijany, ze které vzešly již dvacáté osmé slavnosti, které dnes již patří mezi tradiční a hojně navštěvovanou akci v našem kraji,“ řekl liberecký hejtman Martin Půta.

O tom, že význam akce již přesahuje hranice regionu, svědčí například účast bývalého ministra financí Andreje Babiše či prezidentského kandidáta Marka Hilšera. „Jsme hrdí na to, že se můžeme podílet na pořádání tak pestré akce, která se už stala pevným bodem kulturní nabídky v celém regionu. Účast Andreje Babiše jsme využili k diskuzi o rozšiřování EET. V rozhovoru se stánkaři si totiž mohl sám udělat názor na to, jaký dopad může mít plánovaná třetí fáze elektronické evidence tržeb na prodejce na podobných akcích a jak by se mohlo její necitlivé zavádění negativně podepsat na životě v menších obcích,“ poznamenal Roman Havlík.

V rámci doprovodného programu si mohli návštěvníci vyzkoušet, jak náročné je být pivním degustátorem, nebo využít řadu různých atrakcí. Z nabídky stánků s dárkovými předměty slavily největší úspěch speciální „slavnostní" Plechovky pro chlapy, ale i pivní sklo, některé z mnoha druhů triček, kraťasů nebo cyklodresů a další speciální svijanské pivařské drobnosti.

Obec byla i letos na oblíbenou akci skvěle připravena. Díky dobrému značení místa konání slavností, dopravním úpravám a velkokapacitnímu parkovišti nebyly hlášeny žádné větší dopravní komplikace. Také konec akce a ubytování ve stanovém městečku se obešly bez větších problémů.
Příští, devětadvacátý ročník Slavností svijanského piva se ve Svijanském Újezdě uskuteční 14. července 2018.

Za hudbou i za pivem již tuto sobotu na Slavnosti svijanského piva

Publikováno:před 16 dnyZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš Spálovský

Nadcházející 28. ročník tradičních Slavností svijanského piva nabídne již tuto sobotu od 13:00 hodin opět bohatý hudební program. Na třech pódiích se v areálu koupaliště ve Svijanském Újezdě vystřídá téměř dvacet skupin a interpretů. K hlavním magnetům budou patřit vystoupení skupin Mňága a Žďorp, Traktor, Dymytry nebo Mandrage, či zpěvačky Evy Pilarové. Vedle nabitého hudebního programu hosty ve Svijanském Újezdě očekává i celá řada doprovodných akcí pro celou rodinu, včetně ohňostroje krátce po setmění.

Slavnosti by si neměli nechat ujít ani milovníci piva: z celkem 160 píp poteče všech dvanáct svijanských piv a i laici si budou moci vyzkoušet, jak náročné je být pivním degustátorem. Vítané ochlazení jim nabídne speciální pivní zmrzlina, vyrobená ze 75 procent z nejnovějšího svijanského piva - Zámeckého Mázu. Ze stánku s dárkovými předměty si fanoušci budou moci odnést nejen speciální „slavnostní" Plechovku pro chlapy, ale i pivní sklo, některé z mnoha druhů triček, kraťasů nebo cyklodresů a nespočet dalších pivařských drobností.

Obec je na oblíbenou akci, jíž se loni zúčastnilo na deset tisíc hostů, kteří vypili celkem 65 tisíc půllitrů piva, dobře připravena. Z důvodu plynulého provozu v ní bude po celou dobu konání slavností povolen pouze jednosměrný provoz a zakázáno bude parkování podél příjezdových cest. Cesta na slavnosti od exitu 67 dálnice D10 bude označena směrovkami a přímo ve Svijanském Újezdě budou moci řidiči osobních vozů využít velkokapacitní parkoviště u místní hasičské stanice a u stanového městečka. Z Liberce a Jablonce budou přímo na místo konání Slavností svijanského piva vypraveny i speciální autobusy. Těm, kdo se na slavnosti rozhodnou dopravit raději vlakem, pořadatelé doporučují vystoupit na stanici Příšovice. Z ní je to do Svijanského Újezdu jen pár kilometrů pěšky a není možné zabloudit - na slavnosti od nádraží každý rok míří davy hostů.

Spojte návštěvu zámku a prohlídku pivovaru: Svijany nabízejí zábavu pro celou rodinu

Publikováno:před 27 dnyZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš Spálovský

Prohlídka zámku s jeho bohatými archeologickými expozicemi před obědem v pivovarské nebo zámecké restauraci, odpočinek v upravené zámecké zahradě a poté zážitek z tradiční výroby českého piva ve svijanském pivovaru - takový je jeden z možných scénářů příjemně stráveného dne ve Svijanech. Ať už se na místo vypravíte jen na jeden den nebo v rámci dovolené v Českém ráji, prohlídku svijanského pivovaru byste si určitě neměli nechat ujít.

Atraktivní prohlídky pro skupiny až 25 osob pivovar nabízí již od roku 2009. Během zhruba šedesáti až devadesáti minut se při nich účastníci mohou seznámit s celým procesem výroby svijanského piva. Ve Svijanech, jako v jednom z mála pivovarů, jsou věrní klasické technologii českého piva plzeňského typu s dvourmutovým způsobem vaření, kvašením v otevřených spilkách a zráním v ležáckých sklepích, která se v pivovarech už jen tak nevidí. „Všem našim fanouškům nebo lidem, kteří se chtějí seznámit s tím, jak se v moderních podmínkách vaří české pivo stejnou technologií jako v době jeho největší slávy, prohlídku vřele doporučuji. Nejde přitom o žádnou expozici, jako v některých jiných pivovarech; návštěvníci u nás procházejí skutečnou výrobou, nic před nimi neskrýváme a rádi jim odpovíme na veškeré dotazy. Všech šest průvodkyň a dva průvodci mají o výrobě piva rozsáhlé vědomosti a pivovar je pro ně stejně jako pro nás ‚srdeční záležitost‘,“ říká svijanský sládek Petr Menšík.

Šrotování, vystírání, rmutování, scezování, vaření, zchlazování, kvašení, dozrávání a stáčení: při prohlídce se zájemci seznámí se všemi fázemi výrobního procesu

Prohlídka začíná na recepci poučením o bezpečnostních zásadách a výkladem o historii a současnosti pivovaru, který doprovází galerie dobových fotografií. Ve výrobní části hosté postupně projdou moderní varnou, tradičními otevřenými spilkami, které většina jiných pivovarů ve jménu urychlení výroby nahradila uzavřenými nerezovými cylindrokonickými tanky, dále pak sklepy s ležáckými tanky a dalšími důležitými místy celého výrobního procesu. Na konci je čeká ochutnávka svijanského piva - nejčastěji nefiltrovaného Svijanského Mázu 11 % - natočeného do tradičních měděných mázů přímo z ležáckého tanku. To ocení zejména znalci, protože nefiltrovaný Svijanský Máz nikde jinde okusit nemohou.

„Na varně teplota hlavně v létě překračuje i 40 stupňů, zatímco u ležáckých tanků se pohybuje jen kolem 2 °C a je tam dost vlhko. Účastníkům proto doporučujeme několik vrstev oblečení a rozhodně také vhodnou, bezpečnou obuv, protože při nižších teplotách mohou vlhké podlahy klouzat,“ upozorňuje Petr Menšík.

Vstupné na exkurzi činí 70 Kč za osobu, minimální počet účastníků není stanoven, vzhledem k nejnižší možné ceně prohlídky - 700 Kč - vychází jako ideální počet deset osob. Průvodci nicméně zvládnou skupiny až 25 osob; větší zájezdy lze rozdělit na dvě skupiny s různými průvodci. Zvýhodněná vstupenka pro děti a důchodce stojí 50 Kč. Výklad probíhá v českém jazyce a na vyžádání i v němčině a angličtině. Pro úplnost: pivovar není bezbariérové prostředí, pro hendikepované osoby tak bohužel prohlídka není možná. V průběhu prohlídky se nesmí jíst, pít a kouřit. Z hygienických důvodů není samozřejmě vstup povolen psům a dalším domácím mazlíčkům.

Po prohlídce nákup v pivovarském obchodě
Dobrým završením prohlídky je návštěva restaurace a pivovarské prodejny v těsném sousedství pivovaru. Vedle kompletního sortimentu svijanského piva nabízí prodejna i široký výběr suvenýrů a reklamních předmětů pro svijanské fanoušky. Velké oblibě se mezi návštěvníky těší například pivo v dvoulitrových plechovkách, skleněné džbány piva Kvasničák a Svijanský fanda, cyklodresy, magnetky, turistická známka Svijan a z pivního skla zejména litrový „tuplák“ s emblémem pivovaru. Z mnoha desítek různých položek jsou některé k dostání pouze přímo ve Svijanech. „A novinky přidáváme stále, takže při každé návštěvě hosté v prodejně najdou něco nového. Z dalších zajímavých výrobků spojených s pivovarem se tak mohou těšit průběžně už od roku 2008, kdy je moderní prodejna v současné podobě v provozu,“ dodal Petr Menšík. Většina reklamních předmětů je pro zájemce dostupná i na e-shopu pivovaru. Ten se ovšem zaměřuje hlavně na prodej dvoulitrových plechovek a pětilitrových soudků v mnoha provedeních; lahvové pivo v něm zatím koupit nelze.

PROHLÍDKY PIVOVARU
V kterýkoliv den v týdnu, ale nutné objednat minimálně týden dopředu.
Oficiální doby prohlídek:
Po – Pá: 15:00 – 18:00 hodin
So – Ne, 9:00 – 18:00 hodin
Tel.: +420 739 589 473
E-mail: exkurze@pivovarsvijany.cz
https://www.pivovarsvijany.cz/kontakty-exkurze/

Dospělí: 70 Kč
Děti, senioři: 50 Kč
Minimální cena
exkurze: 700 Kč

PIVOVARSKÁ PRODEJNA
Otevírací doba:
Po: 13:00 – 17:00 hodin
Út – Čt: 9:30 – 17:00 hodin
Pá – So: 9:30 – 18:00 hodin
Ne: 9:30 – 17:00 hodin
E-shop
eshop.pivovarsvijany.cz
Nepřetržitý provoz

Pivovar Svijany chce proniknout do zahraničí

Publikováno:před 30 dnyZdroj:COT

Pivovar Svijany chce do zahraničí proniknout i přes české turisty. Největší pivovar v Libereckém kraji zatím většinu piva prodá v Česku, pět procent produkce vyváží na Slovensko. Nově ale nabízí českým rekreantům v Chorvatsku dodávku svijanského piva až do hotelového pokoje. Zatím je služba dostupná jen v Dalmácii, do budoucna ji chce pivovar rozšířit i na Záhřeb, Istrijský poloostrov, Slavonii či Dubrovník a předběžně jedná s velkoobchody v Bosně a Hercegovině a Černé Hoře, informoval ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenější zahraniční destinací českých turistů. Na delší pobyt do zahraničí vyrazilo loni 4,28 milionu českých turistů, každý pátý tak mířil právě do Chorvatska. „České pivo je v Chorvatsku obecně velice oblíbené, nejvíce ho však ve svém druhém letním domově postrádají čeští turisté,“ poznamenal Havlík.

Pivovar teď v Chorvatsku investoval do majoritního podílu ve společnosti J.T., která zásobuje několik chorvatských restaurací sudovými svijanskými pivy, a také pivem lahvovým. Ta teď bude zásobovat i české turisty prostřednictvím nové služby „Točené v Chorvatsku“. „Nabízíme pronájem výčepního zařízení a rozvážku sudového piva až přímo na místo jejich pobytu. Od letoška už nemusí v kufru pracně hledat místo na basu piv, aby si mohli dát studené Svijany na pláži,“ poznamenal Havlík. „Jediné, co potřebují, jsou vlastní sklenice,“ dodal zakladatel společnosti Jan Trojan.

Zatím je služba „Točené v Chorvatsku“ určena jen českým zákazníkům. Společnost však chce podle Havlíka službu v zemi v dohledné době rozšířit i pro domácí chorvatskou klientelu. Souběžně s tím bude rozšiřovat i počet restaurací, v nichž bude svijanské pivo k dostání a upevňovat tak postavení značky na chorvatském trhu. Dosud je hlavním exportním trhem svijanského pivovaru Slovensko. Vývoz i do západní Evropy by měl ale v budoucnu dál stoupat. I proto letos Pivovar Svijany investuje sto milionů korun do nové plnicí linky plechovek. Spustit ji chce už na podzim.

Svijany dovezou rekreantům v Chorvatsku pivo až na místo jejich pobytu

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš Spálovský

Jadran bude od letošní sezóny v létě ještě více české moře, než dosud. Nejen očekávané tři čtvrtě milionu českých turistů, ale i všichni ostatní návštěvníci chorvatských letovisek v severní a střední Dalmácii od Zadaru po Gradac si budou moci dopřávat tradiční české pivo přímo v místě svého pobytu. Postará se o to společnost J.T. d.o.o., která dodává svijanské pivo nejen do vybraných chorvatských restaurací, ale na objednávku jednotlivým zájemcům i přímo do jejich hotelového pokoje nebo kempu.

„České pivo je v Chorvatsku obecně velice oblíbené, nejvíce ho však ve svém druhém letním domově postrádají čeští turisté. Abychom jim dovolenou u moře zpříjemnili, nabízíme jim pronájem výčepního zařízení a rozvážku sudového piva až přímo na místo jejich pobytu. Od letoška už nemusí v kufru pracně hledat místo na basu piv, aby si mohli dát studené Svijany na pláži,“ řekl Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany, která od června drží v loni založené společnosti majoritní podíl. „Zatím je služba dostupná jen v Dalmácii, ale do budoucna ji rozšíříme i na Záhřeb, Istrijský poloostrov, Slavonii, Dubrovník a okolí. Předběžně již také jednáme s velkoobchody v Bosně a Herzegovině a Černé Hoře,“ dodal.

Společnost již zásobuje několik chorvatských restaurací sudovými svijanskými pivy „450“, Svijanský Máz a Svijanská Kněžna a v nejoblíbenější české dovolenkové destinaci distribuuje i několik druhů lahvového svijanského piva. V rámci nové služby „Točené v Chorvatsku“ nyní turistům nabízí i dovoz malých soudků a píp přímo až do jejich apartmánu. „Po objednávce na internetové adrese www.tocenevchorvatsku.cz se se zákazníkem spojíme a domluvíme přesný termín dovozu. Vše dovezeme a po skončení dovolené zase odvezeme. Zákazníci nemusí skládat žádnou zálohu, vše probíhá na základě smlouvy v češtině. Nejenže si pak mohou točit pivo přímo na místě svého pobytu, ale vyjde je jen asi na polovinu ceny, kterou by platili v restauraci. Jediné, co potřebují, jsou vlastní sklenice,“ řekl zakladatel společnosti Jan Trojan.

Zatím je služba „Točené v Chorvatsku“ určena jen pro české zákazníky. Společnost však podle Romana Havlíka hodlá těžit z renomé českého piva v zemi a službu v dohledné době rozšířit i na domácí chorvatskou klientelu. Souběžně s tím bude rozšiřovat i počet restaurací, v nichž bude svijanské pivo k dostání a upevňovat tak postavení značky na chorvatském trhu.

Dosud je hlavním exportním trhem svijanského pivovaru Slovensko, kam již směřuje zhruba dvacetina jeho produkce. Zvýšení objemu exportu na západoevropské trhy si pivovar slibuje od zprovoznění nové plnicí linky plechovek v druhé polovině letošního roku, která je vůbec největší investicí v celé historii pivovaru.

Pivovar Svijany staví vlastní linku na stáčení piva do plechovek

Publikováno:před měsícemZdroj:Průmyslová automatizace

Svijany (Liberecko) 11. června (ČTK) - Zájem o pivo v plechovkách roste, Pivovar Svijany se proto rozhodl investovat do vlastní linky na jejich stáčení. Dosud si firma nechávala plechovky plnit u externího dodavatele v Kralupech nad Vltavou. Výstavba nové haly s automatickou plnicí linkou na stáčení plechovek o obsahu 0,33 a 0,5 litru přijde svijanský pivovar zhruba na sto milionů korun. Zkušební provoz chce pivovar zahájit v říjnu. ČTK o tom dnes informoval ředitel pivovaru Roman Havlík.

Rostoucí zájem o plechovkové pivo potvrzuje i Český svaz pivovarů a sladoven, podle kterého loni celková tuzemská spotřeba piva v plechovkách stoupla o 12 procent na šest procent celkové spotřeby. Pivovar Svijany prodává pivo v plechovkách od roku 2001. "V prvním roce jsme prodali necelých 400 hektolitrů, loni se už prodalo v plechu asi 9000 hektolitrů a letos očekáváme 11.000 hektolitrů piva," řekl mluvčí společnosti Luboš Spálovský. V plechovkách zatím pivovar prodává necelá dvě procenta své produkce, která loni dosáhla rekordních 624.890 hektolitrů.

Nová linka bude schopna naplnit až sto milionů plechovek ročně, což může být až 500.000 hektolitrů piva. "Již během prvního roku bychom rádi stočili kolem 20.000 hektolitrů piva v plechovkách," dodal Spálovský. Jako první začne pivovar do plechovek stáčet jedenáctistupňový Svijanský Máz. "Časem bychom do plechu rádi plnili minimálně pět druhů svijanského piva. V malých plechovkách by se postupně měly objevit Svijanský Máz, Svijanský Vozka, Svijanská Desítka, '450' a Svijanský Kníže," dodal.

Svijanský pivovar neprodává pivo v plastových lahvích. "Jsou neekologické, propouštějí plyny a hlavně světlo, a nejsou proto vhodné k dlouhodobému uchovávání piva," řekl Havlík. Svijanští své pivo plní jen do skleněných lahví, sudů, soudků a plechovek. Od roku 2015 nabízí pivovar i dvoulitrové "plechovky pro chlapy", kterých loni naplnili 155.000. Firma proto letos investovala i do automatické linky na stáčení dvoulitrových plechovek, pětilitrových soudků, skleněných džbánů a patentních lahví. "Jde o náklad v řádu několika milionů korun," dodal Spálovský.

Pivovar Svijany je největším pivovarem v Libereckém kraji a patří do desítky největších pivovarů v zemi. Zaměstnává 150 lidí a přes výrazné zvýšení výroby si uchoval tradiční způsob vaření piva. Ještě v roce 1997 mu přitom hrozilo uzavření, když podnik převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik také vedl. V roce 2015 už podle informací z obchodního rejstříku tržby společnosti překročily 1,1 miliardy korun, loňská čísla zatím k dispozici nejsou.

Svijany slavily úspěch v degustační soutěži Pivo České republiky 2017

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš Spálovský

Nefiltrovaná řezaná jedenáctka Svijanský Fanda se stala vítězem kategorie kvasnicové a nefiltrované pivo v degustační soutěži Pivo České republiky 2017, která je tradiční součástí Slavností piva v Českých Budějovicích. Při jejím 21. ročníku odborná porota o víkendu vybírala z více než 400 druhů piv z 65 českých a slovenských pivovarů. Cenu za třetí místo v kategorii speciální pivo světlé si odneslo další svijanské pivo - světlý speciál Svijanský Kníže.

Slavností piva se letos zúčastnilo více než 12 tisíc návštěvníků. Vrcholem degustační soutěže, do níž letos pivovary přihlásily ještě o 70 vzorků piv více než loni, bylo vyhlášení titulu Pivo České republiky 2017. Kvalifikovaní odborníci z pivovarů, studenti odborných škol a pozvaní erudovaní degustátoři při soutěži určovali vítěze v celkem 21 kategoriích. Titul Pivo České republiky 2017 v kategorii kvasnicové a nefiltrované pivo získal Svijanský Fanda. Další pivo z portfolia pivovaru Svijany – Svijanský Kníže – si odnesl třetí místo v kategorii speciální pivo světlé.

„Pro nás jsou nejdůležitější především reakce spotřebitelů. Ale samozřejmě nás těší každé ocenění také od odborné poroty, které nám opět dokazuje, že naše tradiční výrobní postupy mají i dnes smysl,“ řekl svijanský sládek Petr Menšík.

Nefiltrovaná řezaná jedenáctka Svijanský Fanda byla vyrobena před šesti lety původně jen k příležitosti oslav narozenin dlouholetého svijanského sládka Františka Horáka, nakonec se však pro velký úspěch zařadila do stálé nabídky pivovaru. Svijanský Kníže 13 % je sváteční pivo; klasický zástupce svijanských světlých speciálů se vyrábí jako ležák, je však silnější, což umocňuje jeho typickou chuť a vůni.

Rekonstrukce zámlu Svijany si už vyžádala sto milionů korun

Publikováno:před měsícemZdroj:Liberecké novinky

Zámek Svijany dokončil druhou etapu náročné rekonstrukce, díky které rozšířil nabídku služeb o ubytovací zařízení Hotel Zámek Svijany a Zámecký šenk, jenž zastřešuje vnitřní prostory vhodné pro společenské akce, školení či konference a venkovní gril.

Zámek Svijany již v loňském roce po první fázi rekonstrukce navštívilo více než 10 tisíc návštěvníků, v letošním roce se předpokládá, že jejich počet překoná hranici 15 tisíc. Celkem si jeho rekonstrukce vyžádala investice přesahující 100 mil. Kč.

Pivovar Svijany celý areál zámku odkoupil v roce 2013 a během první etapy rekonstrukce mu za přispění grantu z EHP a Norských fondů vrátil podobu z přelomu 17. a 18. století, tedy takovou, jakou měl za vlády rodu Valdštejnů.

„Celkem si první etapa obnovy zámku vyhodnocená jako Stavba roku Libereckého kraje za rok 2016 vyžádala náklady přes 60 milionů korun,“ řekl Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany.

Investice do druhé etapy rekonstrukce zámku přesáhly 40 milionů korun a promítly se i do technologických zásahů nezbytných zejména pro řešení odvodu vlhkosti v rámci celé stavby, tak i do výrazných úprav rozlehlé zahrady zámku. V nové podobě nyní zahrada nabízí prostor pro odpočinek, ale i zábavu a vzdělání. Součástí druhé etapy bylo i vybudování prostoru pro pořádání společenských akcí, venkovního grilu a rekonstrukce 3. a 4. nadzemního podlaží, které slouží jako ubytovací zařízení hotelového typu.

„Jsme rádi, že díky oběma etapám rekonstrukce se podařilo splnit náš cíl - z léty chátrajícího zámku vybudovat regionální centrum kulturního a společenského života,“ dodal Roman Havlík.

Hotel Zámek Svijany, který svůj provoz oficiálně zahájí 7. června, vkusně kombinuje dobový zámecký styl a komfort dnešní doby. Pro hosty, kteří během svého pobytu budou chtít obdivovat krásy Českého ráje a Pojizeří na kole, je připravena úschovna kol, k odpočinku bude naopak sloužit středověká lazebna, která je součástí interaktivní pivní expozice.

Celý zámecký komplex včetně ubytování vybízí ke hrám jak děti, tak dospělé. Po vzoru Karla Arnošta z Valdštejna, který měl velkou zálibu v tajných skrýších, si hosté mohou během svého pobytu zahrát tajemnou hru Arcanu, která je provede zajímavými zákoutími zámku. Na určených pokojích jsou umístěny herní desky s šifrou, kód k rozluštění šifry mohou hosté hledat v celém zámeckém komplexu. Pokud se jim podaří najít všechny indicie, čeká na hosty malé překvapení.

Zámecký šenk nabízí návštěvníkům zámku a turistům příjemné venkovní posezení u zahradního grilu, nejlépe samozřejmě s místním svijanským pivem.

Při pravidelných prohlídkách mohou nyní návštěvníci díky rekonstrukci obdivovat zámeckou kapli s restaurovanými stropními freskami, výstavní prostory přibližující historii zámku a jeho pánů, Valdštějnů a Vartenberků, nebo unikátní archeologickou expozici s nálezy z okolí obce Svijany z doby bronzové.

Pokud jde o děti, Zámek Svijany podporuje přístup Montessori vzdělávání a tak jsou vnitřní i venkovní zámecké expozice vymyšleny tak, aby u dětí probouzely chuť stále něco poznávat a učit se nové věci. V zámecké zahradě si mohou nejmenší návštěvníci vyzkoušet, jaké to je být archeologem a na pískovém archeologickém nalezišti objevit pozůstatky zvířete, které dalo název obci Svijany. Součástí zahrady je mimo jiné i pec na chleba a pec na bronzové odlitky, v níž si během různých akcí mohou hosté pod vedením odborníků vyrobit vlastní zámecké suvenýry.

Během sezóny čeká na návštěvníky mimo standardních prohlídek i celá řada zajímavých akcí. Již v sobotu 24. června se uskuteční Zámecké slavnosti. Návštěvníci se mohou těšit na pestrý celodenní program pro celou rodinu. Budou moci putovat časem s dobovými postavami, kterými ožije zámek i celá zámecká zahrada. Nádvoří zámku rozezní kejklíři, nebudou chybět stánky s krajovými a kulinářskými specialitami ani svijanské pivo Zámecký Máz, které pivovar uvařil u příležitosti loňského otevření zámku. Libereckenovinky.cz informovala Kristýna Čermáková.

Svijany se budou točit z tanku v dalších dvou restauracích

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš Spálovský

Tankové pivo je v kurzu. Stále více milovníků dobrého piva dává přednost pivu točenému v restauraci přímo z tanku, kterému přisuzují znatelně lepší říz. Tanky zaručují ideální teplotu piva a omezují jeho styk se vzdušným kyslíkem, takže se nápoj hostům na stůl dostává skutečně v prvotřídní kvalitě. Brzy se k dosavadním šesti místům, v nichž se touto technologií točí svijanské pivo, připojí další dva pražské podniky – Svijanská restaurace Na Ledárnách a Svijanská Bašta - restaurace U Milionu. Celkem si tak budou zájemci moci vychutnat svijanské pivo z tanku už v osmi restauracích.

V České republice mají tanky na rozdíl od většiny ostatních evropských zemí velkou tradici. První byly – ještě na stojato - instalovány již v 70. a 80. letech minulého století, moderní tanky v současné podobě začaly být součástí některých „lepších“ restaurací od roku 1994. Pivovar Svijany se k tomuto trendu připojil v roce 2014, kdy svými žlutými tanky jako první restauraci vybavil liberecký Radniční sklípek. V současné době je tanková jedenáctka Svijanský Máz, prémiový ležák „450“ nebo dvanáctistupňový ležák Svijanský Rytíř v nabídce celkem šesti restaurací; jako zatím poslední se mezi ně nedávno zařadila jablonecká restaurace Skleněnka.

Ojedinělá žlutá barva svijanských tanků respektuje tradiční barvu ležáckých tanků v pivovaru. Pětisetlitrové tanky – zpravidla tři nebo čtyři – bývají zakomponovány přímo do interiéru restaurace, dotvářejí její prostředí a dodávají jí punc místa, kde se pracuje s kvalitním, řemeslným pivem. To dále umocňuje dojem vysoké kvality, kterou hosté v podobě tankového piva také skutečně dostávají. „Hlavní výhody spočívají v kvalitě podávaného nápoje. Pivo je v tanku ve stabilnějším prostředí a zcela chráněno před oxidací vzdušným kyslíkem. Nemusí podstupovat zbytečné přečerpávání pivními cestami po pivovaru, stáčení do sudů nebo nadbytečnou manipulaci. Úplně naposledy se s atmosférickým vzduchem setkává na otevřené spilce. Ve výsledku je tak pivo z tanku logicky čerstvější a pitelnější,“ řekl k tomu svijanský sládek Petr Menšík.

Vedle většího požitku pro hosty jsou tanky výhodné také pro výčepní, kteří nemusí často přerážet sudy a mohou brát pivo bez jakéhokoli přerušení přímo z tanků. Většímu rozšíření restaurací s tankovým pivem nicméně brání minimální výtoč, která je nutná pro efektivní využití této technologie, a také poměrně značné náklady na její zřízení. Minimální měsíční výtoč kolem 40 hektolitrů je hlavním důvodem, proč jsou všechny tankové restaurace soustředěny jen ve větších městech. „Ideální je, když restaurace zvládne vytočit celý tank v průběhu pouhých tří dní, po nichž pak může proběhnout sanitace tanku a pivního vedení a výměna pivního vaku. V praxi však tato doba bývá poněkud delší, zpravidla až jeden týden,“ uvedl dále Petr Menšík.

Cena tanku se podle materiálu pohybuje mezi 130 a 160 tisíci Kč bez DPH, ale se vším potřebným příslušenstvím (výčepním zařízením, chlazením, nápojovými cestami, mikrofiltrem atd.) je celková cena několikanásobně vyšší. Náklady na vybavení tankové restaurace se třemi tanky se pohybuje až kolem jednoho milionu, konečný účet je však velice individuální. „I přes tak vysoké náklady se nicméně bude počet tankových restaurací nepochybně dále zvyšovat. V našem případě očekáváme, že jich bude během krátké doby až dvakrát více než nyní,“ uzavřel Petr Menšík.

Kde si můžete dát Svijany z tanku?


Radniční sklípek
Liberec

Saloon U supa
Turnov

Restaurace U Rokytky
Praha

Mánes
Praha

Mostecký kahan
Most

Skleněnka (od května 2017)
Jablonec nad Nisou

Na Ledárnách * (červen)
Praha

Svijanská Bašta * (červen)
Praha


* otevření plánováno v průběhu roku 2017 (očekávaný termín v závorce)

Svijany stále oblíbenější i na Slovensku

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš Spálovský

Svijany Slovakia, jejímž majoritním vlastníkem je Pivovar Svijany, byla založena v květnu roku 2014 a distribuuje na Slovensku kompletní sortiment svijanských piv. Po necelých třech letech její činnosti jsou Svijany se zhruba dvouprocentním podílem na celkovém dovozu zlatého moku na Slovensko na třetím místě mezi všemi dceřinými společnostmi, které u našich východních sousedů založily české pivovary. Slovensko je přitom jedním z největších importérů piva v Evropě: v roce 2015 bylo s dovozem v celkovém objemu 1,6 milionu hektolitrů sedmým největším odbytištěm zahraničních pivovarů v celé Evropské unii.

„Nárůst podílu na trhu na více než dvě procenta během necelých dvou let svědčí o tom, že svijanské pivo má na Slovensku velmi dobrou pověst. V současné době se točí ve zhruba šesti stech slovenských restaurací, ale už dnes jsme připraveni na další zvyšování odbytu. Pro zajištění nejvyššího možného standardu péče o naše nepasterizované pivo začneme letos prvním slovenským restauracím udělovat certifikát kvality, stejně jako v České republice. Hodnocením procházejí již od března,“ řekl Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany.

Spotřebitelské preference jsou v obou zemích bývalé federace stále víceméně stejné. I na slovenském trhu jde nejvíce na odbyt tradiční svijanská jedenáctka Svijanský Máz, a to jak točená, tak i v lahvích a plechovkách.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.16.07.2017 16:27107