Historie a současnost Pivovaru Rezek

Žádné informace o pivovaru.


Více na stránkách pivovaru

Daniel Rezek a jeho pivovar Rezek

Publikováno:před 7 letyZdroj:Genus plus

Daniel Rezek, podnikatel, velký regionální patriot a organizátor mnoha zajímavých akcí, například pověstného lezení na rampouch, do svého portfolia před časem přidal další položku, po více jak čtvrtstoletí na Jablonecku otevřel pivovar, který slušně prosperuje.

Jak jsme psali již , Česko je zemí s největším počtem minipivovarů na obyvatele. V Čechách a na Moravě dnes působí přes 350 minipivovarů a jejich počet se každoročně zvyšuje zhruba o padesát. Takže naše první otázka byla nasnadě, proč se novou aktivitou stal zrovna pivovar? Daniel Rezek odpovídá: "Po pětadvacetileté zkušenosti s truhlářskou výrobou jsem byl ze stavebnictví mírně unaven a hledal jsem něco jiného, takže jsem tu začal vařit pivo. Ono to zapadalo do mého podnikání, protože zároveň s truhlářstvím jsem již víc jak deset let provozoval Zážitkovou agenturu Zásada, postavil jsem dva penziony, provádíme tandemové lety, koupili jsme i letadlo pro lety vyhlídkové, máme dvě interaktivní dílny na foukání skla a na výrobu vinutých perlí. Takže pivovar je taková poslední kostička do této skládanky."
Pivovar funguje necelý rok a půl, od 10. září 2015, a od první várky je v zisku. Plány do budoucna ale pivovarník Rezek komentuje zdrženlivě: "Máme výstav 900 až 1000 hl, což je na možnosti naší technologie velmi slušné číslo. Jak budeme postupovat do budoucna, to zhodnotíme po letošní letní sezóně."
Pivovar Rezek má tři pivnice, kde se točí jen Rezek, mateřskou v Zásadě a dvě v Jablonci. Tyto pivnice jsou zásobovány v první řadě. Pak jsou další odběratelé, kterých jsou skoro dvě desítky. Jde většinou o zařízení, která se specializují na prodej širšího sortimentu piv a pivních speciálů. Tady je již Daniel Rezek sdílnější: "Tam to funguje často tak, že například ze šesti sudů, které dodáme, je první vypitý dřív, než se my vrátíme s autem do Zásady. Značný podíl na obratu má rovněž prodej petlahví a sudů například pro rodinné oslavy. Pro pivo si k nám pravidelně jezdí hasiči, fotbalisti, různé další sportovní kluby a tak dále." Všechna piva, která pivovar produkuje, jsou speciály, jsou nefiltrovaná, nepasterovaná.

Daniel Rezek přidává k rodokmenu zajímavý příběh:
"Když jsme se ptali babičky odkud pocházíme, říkala: "No děti, to šlo švédské vojsko přes Čechy a my jsme potomci nějakého švédského vojáka." Nakonec jsme dohledali v arcidiecézi a v zemských knihách na základě prodejů gruntů rodokmen až do Bílé hory a zjistili jsme, že náš rod pochází z Vlastiboře u Navarova, tedy z Navarovského panství. Vlastiboř leží asi 6 km od Zásady, takže žádný švédský voják, žádná příhoda z třicetileté války.
Tento rodokmen obsahuje větve rodů Tomšů, Černých a Maryškových, tedy tří největších rodů majících kořeny tady v Zásadě. Když už ty knihy byly otevřeny, tak jsme je zpracovali všechny. Ta čárkovaná čára představuje rok 1900, kdy můj pradědeček František Černý zakoupil tento dvorec zvaný Ve dvorku a pět let nato zde nechal vystavět tuto budovu jako brusírnu skla."

Za pivem Rezek stojí především tři machři, sládek Michal Pomahač, který vařil poslední várku jabloneckého pivovaru Jantar v roce 1991. Momentálně pivo vaří v Africe a nezastihli jsme ani Jiřího Novotného, někdejšího sklepmistra jabloneckého pivovaru.
Během naší návštěvy ale zrovna zakládal novou várku Karel Švábenický (na fotografii), služebně nejmladší sládek pivovaru Rezek. V Zásadě pracuje od loňského srpna. Vyučil se ve Staropramenu, večerně vystudoval obor pivo - líh. Prošel protivínský a jablonecký pivovar. Pak se vrátil do Staropramenu, kde 15 let dělal vedoucího varen. Teď dal přednost čerstvému horskému vzduchu a přestěhoval se sem.

Práce kolem pivovaru byly kromě počasí jedním z důvodů, proč se letos na pověstný čtrnáctimetrový Rezkův rampouch nepoleze. Napřesrok to ale prý bude velké, ledová atrakce bude možná stát přímo před pivovarem, takže se máme na co těšit. Loučíme se a klademe poslední otázku, pane Rezek, co vás na tom pivu opravdu baví? Daniel Rezek se dlouho nerozmýšlí: "Díky pivovaru jsem poznal spoustu nových zajímavých lidí a to je to, co mě na tom baví."

Pivovar Rezek v Zásadě odstartoval oficiálně provoz

Publikováno:před 9 letyZdroj:Naše Jablonecko

V Zásadě byl ve čtvrtek 10. září oficiálně spuštěn do provozu pivovar Rezek. Slavnostní otevření pivovaru provedla starostka Zásady Andrea Princová. Přítomen byl kromě majitele Daniela Rezka a dalších hostů i primátor Jablonce Petr Beitl.

Pivovar Rezek je umístěn do objektu, který původně sloužil jako sklářská dílna. Tu zřídil pradědeček Daniela Rezka počátkem minulého století. Sklo se zde vyrábělo do 2. světové války. V době socialismu byl objekt využíván jako prodejna potravin. V devadesátých letech minulého století sem byla umístěna výroba nově vzniklé firmy Truhlářství Zásada s.r.o.

Po ukončení jabloneckého pivovaru Jantar nebyl na Jablonecku žádný pivovar, někteří jeho zaměstnanci našli nově práci právě v Zásadě. Pivovar i pivo Rezek se jmenuje po zakladateli a podnikateli v jedné osobě Danielu Rezkovi. Majitel truhlárny, sklárny a penzionu si tak doplnil portfolio o minipivovar, který je tak posledním dílkem do skládačky Zážitková agentura Zásada. Ta kromě ubytování nabízí i interaktivní dílny. V plánu má majitel vyrobit 100 až 120 hektolitrů piva, v nabídce bude světlá jedenáctka, polotmavá dvanáctka a třináctistupňový ALE.

Do budoucna by chtěl Daniel Rezek z pivovaru udělat i kulturně-společenské centrum. Kromě prohlídky pivovaru je možné si za poplatek v Pivovaru Rezek uvařit i své vlastní pivo, otevírací doba je pondělí, úterý, středa, čtvrtek a neděle od 16 do 22 hodin a v pátek a v sobotu dokonce do 22 hodin.

V bývalé truhlárně v Zásadě vyrostl Pivovar Rezek s hospodou

Publikováno:před 9 letyZdroj:České novinyAutor:ČTK

Bývalá truhlárna v Zásadě na Jablonecku se proměnila v Pivovar Rezek s hospodou. Po 24 letech se tak na Jablonecku znovu vaří pivo, byť jenom v malém. V desetihektolitrové varně chtějí vařit zhruba třikrát do týdne. ČTK to u příležitosti slavnostního otevření řekl majitel pivovaru Daniel Rezek. Za rok by měl minipivovar v Zásadě dodat na trh kolem 1400 hektolitrů piva. Je to zhruba stejné množství piva, jako pět várek ve velkém Pivovaru Vratislavice.

Vybudování pivovaru je dalším krokem, který má pomoci oživit a hlavně zviditelnit jizerskohorskou obec. Už před několika lety v Zásadě vznikla zážitková agentura, která návštěvníkům Jizerských hor nabízí třeba tandemové lety nad Jizerskými horami, potápění v zatopeném lomu nebo lezení na ledu. Pro ty méně odvážné zajišťuje třeba školu žonglování nebo výrobu šperků a bižuterie z mačkaných či vinutých perlí. "Můžeme zajistit i lektora, který vám ukáže, jak se fouká sklo, a můžete si to sami zkusit," doplnil Rezek. Firma zajišťuje i ubytování ve dvou penzionech.

Pivovar vznikl v usedlosti, kterou Rezkova rodina vlastní od roku 1900. "Jsem už čtvrtou generací," poznamenal. Grunt koupil Rezkův pradědeček, později v něm vybudoval brusírnu, která ale v polovině minulého století skončila. Pak byla v objektu samoobsluha, kterou Rezek v 90. letech přestavěl na truhlářskou dílnu. Prosperující truhlárny se ale kvůli pivovaru nezbavil. "Jen jsme ji přestěhovali," řekl. Uvolněný prostor se proměnil ve výčep s varnou, za ním jsou skryty spilka a ležácké sklepy.

V současné době pivovar nabízí světlou jedenáctku, polotmavou dvanáctku a svrchně kvašené pivo Ale. "Zhruba v polovině října bude světlá dvanáctka, ta ale potřebuje svůj čas," poznamenal majitel. Pivo se bude čepovat ve zdejším výčepu, zájem o něj už ale projevily i některé jablonecké restaurace. Zákazníci ho mohou koupit i v plastových lahvích a také v sudech o objemu 15, 30 a 50 litrů. "Máme také dva výčepní automaty, kde si mohou zákazníci pivo natočit sami, stačí jim k tomu předplacená karta," dodal Rezek. Jeden je v pivovaru a druhý zvenčí, aby byl přístupný i když mají v pivovaru zavřeno.

V Libereckém kraji není Pivovar Rezek prvním minipivovarem, na Jablonecku je ale jediný. Nejdelší tradici mají Pivovar Vendelín v Liberci a minipivovar ve sklárně v Harrachově. V celém Česku jich bylo na jaře podle informací Českomoravského svazu minipivovarů zhruba 280. Přestože je minipivovarů asi šestkrát víc než velkých pivovarů, jejich podíl na výrobě piva v Česku se odhaduje zhruba na jedno procento. Celkově se loni v Česku uvařilo 19,65 milionu hektolitrů piva, většina se vypije v tuzemsku, jen zhruba 18 procent jde do zahraničí.

Jablonecko má pivovar, pivo připravuje "stará garda"

Publikováno:před 9 letyZdroj:Deník.czAutor:Jan Sedlák

V Zásadě včera oficiálně otevřeli pivovar Rezek, nabídne i pivo „na ulici".

Bezmála čtvrt století neexistuje na mapě Jablonecka pivovar, když ten poslední jablonecký Jantar ukončil právě ped touto dobou výrobu. Dnes je vše jinak, Jablonecko pivovar má, byť nijak veliký. Jmenuje se Rezek, najdete ho v Zásadě a načepovat pivo si tu můžete i z ulice.

Minipivovar založil Daniel Rezek, jež je znám i v dalekém okolí pro své služby turistům jako majitel zážitkové agentury. „Původně jsem začal podnikat s truhlářstvím, pak jsem k tomu přibral létání na tandemovém padáku. Před časem k tomu ještě přibyly dílny na foukání skla a vinuté perle, kovářská dílna a také penzion," přiblížil Daniel Rezek. Podle jeho slov je minipivovar posledním dílkem mozaiky.

Měsíčně tady vyrobí 100 až 120 hektolitrů piva. Hlavními výrobky budou světlá jedenáctka, polotmavá dvanáctka a třináctistupňový ale. „Ve sklepě zatím zraje i světlá dvanáctka, na tu si ale pivaři pár týdnů počkají," doplnil majitel minipivovaru.

Raritou pivovaru je točení piva. Pravda, v pivnici stojí v celku normální pípa, lidé si ale mohou pivo natočit i venku. A to díky automatické pípě, k níž potřebujete jen přednabitou kartu. Tu prodají přímo v pivnici pivovaru. O projektu „pivních automatů" Jablonecký deník připravuje samostatnou reportáž.

Slavnostnímu otevření pivovaru byla přítomna starostka městysu Zásada Andrea Pivrncová, starostka Dalešic Hana Vélová či primátor Jablonce Petr Beitl. „Rád bych, kdyby podobný pivovar vznikl i v Jablonci," nadhodil primátor.

Stará parta
Ve varně a v ležáckém sklepě zásadského pivovaru Rezek operuje stará garda někdejšího jabloneckého pivovaru. Sládkem tu je Michal Pomahač, který kromě Jablonce vařil pivo třeba i v Polsku, Rusku, ale i Albánii či v Africe. „Já se v pivovaru narodil. A v Jablonci jsem pracoval od sedmdesátého roku," přiblížil Pomahač.

A sklep má na starosti Jiří Novotný, někdejší sklepmistr jabloneckého pivovaru.

Jaké pivo Rezek je? Autor článku na vlastní kůži polkl jedenáctku. Je echtová.

Třicet kilometrů od Liberce vznikl nový rodinný pivovar. Pivo chtějí vařit třikrát týdně

Publikováno:před 9 letyZdroj:Liberecká DrbnaAutor:ČTK

Bývalá truhlárna v Zásadě na Jablonecku se proměnila v Pivovar Rezek s hospodou. Po 24 letech se tak na Jablonecku znovu vaří pivo, byť jenom v malém. V desetihektolitrové varně chtějí vařit zhruba třikrát do týdne. Novinářům to u příležitosti dnešního slavnostního otevření řekl majitel pivovaru Daniel Rezek.

Za rok by měl minipivovar v Zásadě dodat na trh kolem 1400 hektolitrů piva. Je to zhruba stejné množství piva, jako pět várek ve velkém Pivovaru Vratislavice.

Vybudování pivovaru je dalším krokem, který má pomoci oživit a hlavně zviditelnit jizerskohorskou obec. Už před několika lety v Zásadě vznikla zážitková agentura, která návštěvníkům Jizerských hor nabízí třeba tandemové lety nad Jizerskými horami, potápění v zatopeném lomu nebo lezení na ledu. Pro ty méně odvážné zajišťuje třeba školu žonglování nebo výrobu šperků a bižuterie z mačkaných či vinutých perlí. "Můžeme zajistit i lektora, který vám ukáže, jak se fouká sklo, a můžete si to sami zkusit," doplnil Rezek. Firma zajišťuje i ubytování ve dvou penzionech.

Pivovar vznikl v usedlosti, kterou Rezkova rodina vlastní od roku 1900. "Jsem už čtvrtou generací," poznamenal. Grunt koupil Rezkův pradědeček, později v něm vybudoval brusírnu, která ale v polovině minulého století skončila. Pak byla v objektu samoobsluha, kterou Rezek v 90. letech přestavěl na truhlářskou dílnu. Prosperující truhlárny se ale kvůli pivovaru nezbavil. "Jen jsme ji přestěhovali," řekl. Uvolněný prostor se proměnil ve výčep s varnou, za ním jsou skryty spilka a ležácké sklepy.

V současné době pivovar nabízí světlou jedenáctku, polotmavou dvanáctku a svrchně kvašené pivo Ale. "Zhruba v polovině října bude světlá dvanáctka, ta ale potřebuje svůj čas," poznamenal majitel. Pivo se bude čepovat ve zdejším výčepu, zájem o něj už ale projevily i některé jablonecké restaurace. Zákazníci ho mohou koupit i v plastových lahvích a také v sudech o objemu 15, 30 a 50 litrů. "Máme také dva výčepní automaty, kde si mohou zákazníci pivo natočit sami, stačí jim k tomu předplacená karta," dodal Rezek. Jeden je v pivovaru a druhý zvenčí, aby byl přístupný i když mají v pivovaru zavřeno.

V Libereckém kraji není Pivovar Rezek prvním minipivovarem, na Jablonecku je ale jediný. Nejdelší tradici mají Pivovar Vendelín v Liberci a minipivovar ve sklárně v Harrachově. V celém Česku jich bylo na jaře podle informací Českomoravského svazu minipivovarů zhruba 280. Přestože je minipivovarů asi šestkrát víc než velkých pivovarů, jejich podíl na výrobě piva v Česku se odhaduje zhruba na jedno procento. Celkově se loni v Česku uvařilo 19,65 milionu hektolitrů piva, většina se vypije v tuzemsku, jen zhruba 18 procent jde do zahraničí.

Jablonecko má po letech zase pivovar. Rezek se bude točit v Zásadě

Publikováno:před 9 letyZdroj:iDNES.czAutor:Martin Trdla

Na pivní mapě Libereckého kraje přibude další bod. Zakreslen bude v Zásadě. Pijáci si tu v září poručí pivo nazvané Rezek. Půjde o návrat pivovarnictví na Jablonecko. Posledním pivovarem v okrese byl jablonecký Jantar. Ten svoji produkci utnul před čtyřiadvaceti lety.

Minipivovar Rezek svoji historii teprve začíná psát, nemůže navázat na žádnou místní pivovarskou tradici. Místo, kde vznikl, ale svoji minulost má. „Grunt, kterému se říká Ve Dvorku, koupil v roce 1900 můj praděda. O pět let později dostal stavební povolení na stavbu brusírny. Fungovala tu do 50. let minulého století. Pak zde byla samoobsluha. Já tady v roce 1991 založil truhlářskou dílnu,“ říká Daniel Rezek, majitel nového pivovaru.

Pivovar je kostkou ve skládačce
Nápad na vznik pivovaru se v jeho hlavě zrodil již před čtyřmi lety. To už tady fungovala místní zážitková agentura. „Začal jsem kolem Černé Studnice létat na tandemovém padáku. Před dvěma lety k tomu ještě přibyly interaktivní dílny na foukání skla a vinuté perle, kovářská dílna a také penzion. Vše vzniklo kvůli tomu, abych ukázal, jak zde je krásně nejen místním, ale taktéž turistům. Abych zkrátka toto místo zviditelnil. Pivovar je tak poslední kostkou do této skládačky,“ vysvětluje Rezek.

A co pivovar Rezek konzumentům nabídne? Měsíčně tady vyrobí 100 až 120 hektolitrů piva. „Naší páteřní produkcí bude světlá jedenáctka, polotmavá dvanáctka a ale. Ten bude v této receptuře třináctistupňový. Ještě chceme světlou dvanáctku, ale té musíme dát načas,“ představuje Rezek. Kromě stálé produkce tady třikrát až čtyřikrát do roka vyrobí i několik pivních speciálů.

Pivo vaří podle tradičních receptur. „Samozřejmě že do toho vnášíme nějaký svůj nápad, chuť, vůni, ale nejsou to nějaké markantní rozdíly oproti tradiční technologii,“ vysvětluje pivovarník, který si pivovarské řemeslo osahal tak, že jednu sezonu dojížděl za sládkem pivovaru Neumann v Mělnickém Vtelnu a taktéž vedl dlouhé diskuse s majiteli malých pivovarů. Pivo bude nefiltrované, nepasterizované a točené z ležáckých tanků. „To je výhoda malých pivovarů, že si takovýto luxus a postup výroby můžeme dovolit,“ upozorňuje Rezek.

O pivo mají zájem hospody z Jablonecka
Pivovar v Zásadě by měl oficiálně otevřít v první polovině září. Pivo bude zatím k dostání přímo na čepu v místní pivnici. Zde si ho můžete nechat načepovat do sklenice nebo si ho odvézt domů v litr a půl velké PET lahvi. Prodávat se bude také v sudech o objemu 15, 30 a 50 litrů. Zákazník si k nim může vypůjčit i výčepní zařízení. Rezek dále prozrazuje, že o pivo už teď má zájem několik hospod z Jablonecka.

Podle něj bude pivovar otevřen každý den asi od 16 hodin. O víkendu se provozní doba zřejmě upraví. Komu pivo Rezek zachutná natolik, že po něm bude bažit i v době uzavření pivovarské hospody, nemusí zoufat.

„Máme tady jednu technickou specialitu, automat na výtoč piva. Zákazník si koupí kartu, tu si nabije a poté si sám natočí tolik piva, kolik bude chtít. Může hladinku, šnyt, zkrátka podle svého. To, co si načepuje, se mu z karty odečte. Jeden automat bude uvnitř u výčepu a druhý venku před pivovarem. Takže pivo si zde můžete sami načepovat 24 hodin denně,“ láká Rezek a dodává, že v pivovaru budou fungovat jediné bezbariérové toalety v okolí.

„Celý pivovar je prakticky bezbariérový, bezprahový. Takže na prohlídku varny, spilky i ležáckého sklepa mohu i lidé s hendikepem,“ dodává pivovarník.

V budoucnu by v pivovaru rádi pořádali i kulturně-společenské akce. Pivnice, která pojme asi stovku hostů, je totiž zároveň jedním z větších sálů v kraji.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.29.01.2017 11:266