Historie a současnost Pivovaru Raven

Raven je plzeňský minipivovar založený roku 2015 zaměřující se na výrobu svrchně kvašených piv dle zahraničních receptur.
Pivovar se nachází v plzeňském Bolevci u zastávky tramvaje Mozartova. Do pivovaru vedou černá vrata, kde je třeba zazvonit. Parkování je možné přímo před pivovarem. Přesná adresa je Mozartova 132/1, 323 00, Plzeň-Bolevec

Příběh
Blázinec. Tak by šel popsat náš první rok. V říjnu 2015 jsme k Vám vyslali naše první piva. Logo se dodělávalo ještě v noci před prvním závozem a my nervózně čekali na první reakce. Jako správný startup jsme si pronajali dvě garáže a naplnili je pivem. Zpětně si nejsme zcela jistí, jak se to stalo, ale najednou jsme byli vyprodaní. Pivovar začal rychle růst a my tam ve třech trávili kolem 15 hodin denně. Po klasických pivech jako je APA, IPA a Stout jsme začali dělat to, proč jsme pivovar zakládali – experimentovat. Uvařili jsme první českou White IPA, Cream porter a později přidali první český kyseláč „Pilsener Weisse“, pivovarkterý spustil lavinu českých kyseláčů a konečně zodpověděl otázku, zda jsou Češi na tyto styly připraveni – rozhodně. Největším překvapením pro nás bylo, když jsme po 6 měsících vystoupali na Untappd.com na pátou příčku v ČR a vzápětí se dostali mezi naprostou českou špičku v magazínu Forbes.

Náš tým
Filip „Fil“ Miller (vpravo), je náš sládek, spolumajitel, ekonomický imigrant a vrchní degustátor. Pivo začal vařit doma v Sydney. Před devíti lety si však koupil letenku do Čech, popojel do Plzně a již zde zůstal. Když nevaří pivo, obchází pivní bary a hodnotí piva na ratebeer.com, kde drží český rekord s 7700+ ohodnocenými pivy. V pivovaru zodpovídá za receptury a neustále přináší nápady na pomezí "progresivní" a "naprostá šílenost".
Petr "Nemámčas" Vynáhlovský (v popředí) zodpovídá za technologii a výrobu. Když nevaří pivo v pivovaru, jde domů a vaří si ho tam.
Láďa "Vařtevícpiva" Vrtiš (čtvrtý zleva) zodpovídá za obchod a ekonomické fungování pivovaru. Nejčastěji jej zastihnete na "kontrolách kvality" v nějakém z pražských pivních podniků.

Technologie a suroviny
Disponujeme 5hl varnou na které vaříme dvojvárky, které jdou přes uzavřené spilky do 10hl tanků. Měsíčně v pivovaru vyrobíme kolem 16.000 litrů převážně svrchně kvašeného piva. Ležáky vaříme jen výjimečně. Ze surovin si vybíráme to nejlepší, co lze na trhu sehnat. Základní slady bereme z humnové sladovny pana Klusáčka v Kounicích, speciály pak ze sladovny Weyermann v Bamberku. Chmel bereme v podstatě z celého světa – od Čech po Austrálii. Většina chmelů nicméně pochází z USA, kde se pěstují hity jako Citra, Amarillo nebo Cascade. Skladem máme kolem 20 druhů sladu a 50 druhů chmelu, jejichž kombinací u nás vzniká sortiment přes 40 druhů piva.

Raven Pub Plzeň
Naše pivovarská hospůdka se nachází přímo v budově pivovaru na adrese Mozartova 1 v Plzni Bolevci. Je zbudována ve stylu který jsme pracovně označili jako "útulný industriál" apivovar nabízí 60 míst k sezení. Na čepu najdete šest piv Raven a máme zde i velmi dobře zásobenou lednici s lahvemi. K jídlu nabízíme studenou i teplou kuchyni, v létě grilujeme na zahrádce a sem tam se před pivovarem zjeví i nějaký ten food truck. Veškeré dění v Raven Pub sdílíme na našem facebooku www.facebook.com/ravenpubplzen/

Otevírací doba je každý den od 16 do minimálně 22 hodin.
Pivo pochází z našeho pivovaru, který se nachází ve stejném objektu. Naše pivo nefiltrujeme ani nepasterizujeme a servírujeme Vám jej přímo z ležáckého sklepa při stejné teplotě při jaké pivo zrálo.
K jídlu nabízíme burgery ze stařeného hovězího masa a výběr studených pochoutek od špičkových místních dodavatelů.
Rezervace rádi přijmeme na čísle 774 133 799. Mimo provozní dobu využijte k rezervacím zprávu na pivovar@pivovar-raven.cz nebo na www.facebook.com/ravenpubplzen/
Zdroj:Stránky Pivovaru Raven, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Raven

Kdy:dle dohodyObec:Plzeň-BolevecZdroj:Pivovar Raven

Prohlídka pivovaru s degustací trvá přibližně 30 minut a ochutnáte při ní 5 našich piv, z nichž některá si načepujete osobně přímo z ležáckých tanků. Slibujeme, že Vás nebudeme krmit pohádkami o zázračné vodě, staročeské tradici a píli našich sládků. Ukážeme Vám vše bez příkras a na rovinu. Cena: 200Kč/osoba

Raven DeLuxe prohlídka zahrnuje 10 vzorků, občerstvení a důkladné "hands-on" seznámení s technologií. Počítejte přibližně s hodinou času a mírnou prezidentskou virózou. Cena: 400Kč/osoba

Raven Box je degustační sada 23 lahví 0,33l pro ty, kteří si chtějí vše ještě důkladně přechutnat doma. K lahvím přidáme ještě naši degustační sklenici Teku nebo Craftmaster. Cena: 1000Kč

Poznejte krušný život našich sládků. Během zhruba 10 hodin si vlastnoručně uvaříte celou várku, přechutnáte piva v tancích, dozvíte se podrobnosti o surovinách, technologických postupech a vůbec prožijete nezapomenutelný den. V ceně je občerstvení, pivo co hrdlo ráčí, oběd v blízké restauraci a Raven box zahrnující i Vámi uvařenou várku. Cena: 4900Kč + 500Kč za každého dalšího sládka

Ať jste kdokoliv, rádi pro Vás uvaříme speciální várku piva již od 900l. Předem probereme recepturu, domluvíme termín a pak již jen přijedete a pomůžete nám pivo uvařit. Zajistíme občerstvení a úžasný zážitek pro každého, koho pivo jen trochu zajímá. Piva na zakázku vaříme od samého začátku. Mezi naše zákazníky patří například bar Hells Bells, pivotéka Pivní Rozmanitost, hospůdka Illegal Beer, neziskovka Ledovec nebo soutěž Plechová huba. Přidejte se taky. Piva můžeme dodat v sudech i lahvích, udělat pro vás speciální etikety nebo půjčit výčepy na akce. Počítejte s dobou zrání kolem 3 týdnů. Cena dle množství a typu piva.


Dárkové vouchery
na výše uvedené zážitky je možné objednat na pivovar@pivovar-raven.cz a postup je následující:
1) Objednáte si voucher
2) Pošleme vám voucher a platební údaje
3) Voucher zaplatíte a vytisknete
4) Obdarovaný nás kontaktuje a dohodneme se na termínu

Nenašli jste co jste hledali? Chcete si objednat?
Pak nás kontaktujte na pivovar@pivovar-raven.cz a my se Vám obratem ozveme.

Aktualizováno: před 6 lety

Pivovar Raven nabízí lidem jedno pivo navíc. Ostatní pivovary zdražují

Publikováno:před rokemZdroj:PrahaIN.czAutor:Jiří Zemen

Prudce rostou ceny všeho možného, především energií. Tato informace zasáhla každého. Zdražování se týká i nápoje, který mnoho Čechů považuje za tekutý chléb. Jeden z pivovarů se však rozhodl jít proti proudu a přichystal slevovou akci, která je namířená proti Andreji Babišovi.

Zdražuje se také patrně nejikoničtější pivo naší země Pilsner Urquell. V Plzni se vaří už od roku 1842, letošnímu nárůstu cen se Prazdroj jednoduše neubránil. Kromě rostoucích cen energií stouply v posledních měsících také náklady na obaly.

„Jde o zdražení v průměru o osm procent, přičemž inflace přesáhla v červnu i červenci hranici 17 procent,“ potvrdil pro ČTK mluvčí Plzeňského prazdroje Zdeněk Kovář.

„K nejvyššímu nárůstu došlo u elektřiny a plynu. Rostly i ceny pohonných hmot a materiálů pro výrobu obalů, jako je sklo a hliník. Stejně tak prudce zdražují vstupy související přímo s pohostinstvím, například výčepní technologie, sklenice a další vybavení, které pivovar hospodám bezplatně poskytuje,“ doplnil.

Ale plzeňské pivo není jediným, kterého se podobné věci týkají. Od září zdražily také další známé české pivovary, jako například Budvar či smíchovský Staropramen.

Minipivovary na vzestupu
V kurzu jsou minipivovary, které vaří pivní speciály, svrchně kvašená piva. Z pražských pivovarů můžeme zmínit třeba Siberia, Clock či Chroust.

Restauračních zařízení, jež podávají pivní speciály například od těchto pivovarů, je v hlavním městě celá řada. Stejně tak jako pivoték, které nabízejí zlatavé moky v lahvích. Lze si však přijít i pro čepovaný kousek. Například na pražských Vinohradech nabízí jedna z pivoték nejen lahvová piva, ale také čepovaná ke konzumaci na místě.

Z celé řady piv si jen těžko nevybrat. Najdete zde opravdu stovky druhů. Od klasických ležáků až po ovocné „kyseláče“, jejichž obliba mezi Čechy v posledních letech výrazně vzrostla. Ale i tady se provozovatelé museli uchýlit ke zdražování, které pro někoho nemusí být zanedbatelné.

„Bez ohledu na značku se zvýšila cena všech lahví zhruba o dvacet až třicet procent. V praxi to vypadá tak, že láhev piva, která stála předtím 100 korun, tak teď je kolem 120, je to různé. Vzrostla cena sladů, chmelů, benzín... Všechno je dražší. I cena ovoce neuvěřitelně vzrostla, takže se nějaká ovocná piva v současné době úplně přestala vyrábět,“ sdělil naší redakci prodavač pivotéky.

„Vše se zdražuje, my jsme nuceni ty ceny reflektovat,“ dodala provozovatelka.

Raven jde proti proudu
Ke zdražování se však neuchýlil pivovar Raven z Plzně. Ten byl založen roku 2015. Vyrábí mimo jiné právě piva stylu APA, IPA a jiné. Ve svém nedávném příspěvku informoval o tom, že zdražovat nebude.

Dokonce pivovar přichystal akci, která naráží na bývalého premiéra Andreje Babiše. Respektive na jeho výrok o tom, že za zdražením piva stojí vláda Petra Fialy.

„Do poznámky stačí napsat krycí jméno tohoto trestně stíhaného STBáka,“ zní podmínka k získání gratis jednoho lahvovaného piva z pivovaru Raven.

Tím je myšleno jméno Bureš, které bylo nalezeno ve slovenském archivu jako krycí jméno Andreje Babiše, jakožto agenta StB. Každopádně bývalý premiér nadále toto tvrzení odmítá. Původně bylo už v roce 2014 Okresním soudem v Bratislavě vyvráceno. Nicméně situace se v následujících letech stále měnila.

Snažili jsme se oslovit také obchodního ředitele a spolumajitele pivovaru Raven, Ladislava Vrtiše, aby nám o jejich akci něco málo pověděl. „Nemám zájem to medializovat, díky,“ odpověděl.

Celá akce se na sociálních sítích zmiňovaného pivovaru setkala s úspěchem.

Staroraven jako Staropramen. Pivovar čelil předžalobní výzvě kvůli názvu piva

Publikováno:před 2 letyZdroj:iDNES.czAutor:Jan Drahorád

Plzeňský řemeslný pivovar Raven čelil předžalobní výzvě ze strany Pivovarů Staropramen. Dvojce českého trhu se nelíbil název Staroraven. Řemeslný výrobce proto svůj speciál přejmenoval na Novoraven.

Podle jednatele Ravena Ladislava Vrtiše je celá věc směšná, protože Staropramenu nemohla vzniknout žádná škoda. Zákazníci Ravenu si pivo ze Staropramenu stejně nekoupí, tvrdí jednatel.

Navíc šlo o zanedbatelné množství produkce, jednorázovou aprílovou várku. „Staropramen to uvaří během několika minut produkce,“ dodal.

Jednatel o výzvě informoval na sociálních sítích. „Od založení pivovaru se cíleně snažíme držet se od Staráče co nejdál a myslím, že se nám to celkem daří. V případě inkriminovaného piva jsme se navíc fakt snažili, aby se ta kýčovitá etiketa nikomu nepodobala, a schválně použili fakt modrou barvu. Prodává se to v sedmičkách za kilo, mimo řetězce a všude je jasně uveden výrobce a velký pták, takže si to nikdo nesplete. Fakt!“ uvedl v dopise pro zástupce smíchovského pivovaru.

To, že advokátní kancelář výzvu zaslala, potvrdila portálu iDNES.cz mluvčí Pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová. „Výzva pivovaru Raven byla zaslaná s naším vědomím právní kanceláří. Jedná se o standardní postup běžně používaný při neoprávněném použití ochranné známky. Cílem je druhou stranu na neoprávněné použití upozornit a vyzvat k jeho ukončení,“ napsala.

Spory byly také o známku Radler
Vrtiš poznamenal, že se v ochranných známkách nevyzná, ale přístup Staropramenu se mu nelíbí a vlastně mu přijde směšný. „Ale dějí se i horší věci, třeba nejmenovaný pivovar si zabral značku Radler a otravují všechny okolo,“ doplnil.

Narážel tím na soudní spor pivovarnické skupiny Heineken, který ale už rozhodl předloni Nejvyšší správní soud. Ten tehdy zamítl kasační stížnost skupiny ve sporu o ochranné známky Radler a Radler.cz. Radler je směs piva a limonády. Podle úřadu jde o druhové označení, které si nikdo nemůže přivlastnit ochrannou známkou. To udělal Královský pivovar Krušovice, jenž se později stal součástí skupiny, v roce 2001.

Pivovary Staropramen vykázaly za předloňský rok čistý zisk 807 milionů korun, vzrostl tak meziročně o 24 procent. Čistý zisk významně ovlivnily dividendy z dceřiných společností. Tržby ale společnosti klesly o sedm procent na 4,06 miliard korun, uvedla dříve firma.

Kvůli uzavřeným restauračním provozům se firma předloni dostala do provozní ztráty čtyř milionů korun proti předchozímu zisku 357 milionů korun. Loňské výsledky zatím nezveřejnila. Pivovar Raven vznikl v říjnu 2015, vaří zejména svrchně kvašené pivní speciály.

Australan v Plzni aneb jak "ekonomický migrant" učí Čechy pivní rozmanitosti

Publikováno:před 7 letyZdroj:ekonom.czAutor:Jan Němec

● Pivovar Raven založil v Plzni Australan Filip Miller se společníky v roce 2015.
● Minipivovar se na trhu proslavil především svrchně kvašenými pivy nejrůznějších stylů.
● Double Black Cream IPA je na serveru Untappd.com hodnocená jako třetí nejlepší české pivo.

Rádi vás uvítáme, ale připravte se, že je to tak trochu "punk". Varovná slova spolumajitele a obchodního ředitele pivovaru Raven Ladislava Vrtiše před návštěvou se ukazují jako nepříliš přehnaná. Za vraty domku v plzeňském Bolevci nedaleko místní fakultní nemocnice čeká na návštěvníka skutečně velmi neformální atmosféra. Na první pohled by mohla neznalému připadat trochu chaotická: dveře pivovaru se netrhnou, v místnosti sloužící jako kancelář se zároveň lahvuje pivo, všude panuje čilý ruch. Ovšem na druhý pohled je zjevné, že i v "punkovém" pivovaru panuje jistý řád.

Spolumajitel a hlavní autor receptur v Ravenu, Australan Filip Miller, při prohlídce ukazuje prostor pro uskladnění sladu a srdce pivovaru s dvounádobovou 500litrovou varnou, v níž zrovna vzniká voňavé tmavé pivo stout. Ve vedlejší místnosti kvasí předešlé várky, za dalšími dveřmi pivo zraje ve velkých nerezových tancích. K ochutnání nabízí letní Session IPA založenou na americkém chmelu Amarillo. V červnovém horku je až nebezpečně osvěžující.

České hlavní město piva si většina pivařů spojí především s legendou Pilsner Urquell, která dala jméno celému jednomu pivnímu stylu: ležáku plzeňského typu. Filip Miller se sládkem Petrem Vynáhlovským a dalšími kolegy ovšem vsadili na jinou pivní notu. "Vaříme především svrchně kvašená piva nejrůznějších stylů," říká Miller.

Jak se stane, že si Australan otevře pivovar v české pivní Mekce? Filip Miller začal vařit pivo už před mnoha lety, ještě v době, kdy žil v Sydney. Tehdy to byl jeho příspěvek do společné domácnosti, kterou obýval s dalšími studenty. "Každý měl nějaký svůj úkol, někdo uklízel, někdo se staral o nákupy. A já jsem pro všechny každý víkend vařil pivo," směje se Miller. Pivo ostatně bylo vždycky jeho velkou vášní: s oblibou ochutnává nejrůznější styly od pivovarů z celého světa. A také je hodnotí na specializovaných webech. Dnes je tak s několika tisíci hodnocenými pivy českým rekordmanem třeba na populárním serveru RateBeer.com.

Plni energie poznáváme pivní svět, říká Vrtiš před Mikulovským pivobraním

Publikováno:před 8 letyZdroj:Břeclavský deníkAutor:Lukáš Ivánek

Vypráví, že se pro něj Pálava stala srdeční záležitostí. Za vínem tam jezdí déle než dvacet let. A není sám. „Otec si Mikulovsko zamiloval natolik, že se tam přestěhoval." Přestože víno miluje, přijede Ladislav Vrtiš s pivem. Společně s kolegy je vaří v novém plzeňském pivovaru Raven, který se v Mikulově zúčastní letošního ročníku Mikulovského pivobraní.

„Fungujeme teprve šest měsíců, a tak plni energie poznáváme pivní svět. Nedávno jsme se například vrátili z Bratislavy," říká Vrtiš.

Ten v Ravenu, který se na pivobraní stane nováčkem, spolupracuje s vrchním sládkem Filipem Millerem pocházejícím z australského Sydney. „Do České republiky přijel v roce 2006," líčí Vrtiš.

A pokračuje. „Rozhodl se zůstat. Před založením pivovaru Fil vařil pivo dvacet let doma. Zároveň ohodnotil kolem deseti tisíc vzorků z celého světa. S vařením nám pomáhá i sládek Sky, který pochází z New Yorku a uvařil naše první a nejprodávanější pivo – Sky Apa."

V Mikulově se v jejich podání lidé dočkají dvanáctky, třináctky a čtrnáctky. Vrtiš a spol připravují zejména piva typu Ale. „V České republice se pijí především světlé ležáky plzeňského typu, které po roce 1842 zcela ovládly trh. Piva typu Ale, která vaříme, jsou mnohem starší a jsou typická zejména pro Anglii a Spojené státy. Kromě základních ingrediencí se liší téměř ve všem," tvrdí Vrtiš.

Takže slad, chmel, voda a kvasnice. Co je tedy jinak? Rozdíl je podle Vrtiše v původu, varném postupu a teplotách. „Používáme kolem čtyřiceti druhů chmele z celého světa. Tím dosahujeme chutě a vůně, které připomínají byliny a ovoce, aniž bychom do piva přidávali cokoliv dalšího. Naše piva jsou též výrazně silnější. Běžně vaříme třeba dvacítku s devíti procenty alkoholu," dodává Vrtiš.

Mikulovské pivobraní se uskuteční třináctého srpna, program doplněný hudebními kapelami bude hostit tamní amfiteátr. Jde o šestý ročník.

Ledovci je 15 let, pořádá tancovačku i křest pivního speciálu

Publikováno:před 8 letyZdroj:Plzeňský deníkAutor:Dana Veselá

Plzeňská nezisková organizace Ledovec, která poskytuje podporu lidem s duševním onemocněním, slaví 22. ledna své patnácté narozeniny a pořádá k nim řadu akcí s tématem duševního zdraví pro veřejnost.

„Ledovec jsme zakládali jako organizaci, která zaštítí projekt společného bydlení naší rodiny a několika lidí s postižením na faře v Ledcích u Plzně, ale pak se nám to nějak vymklo z rukou," směje se ředitel Ledovce Martin Fojtíček. Dodává, že dnes jich v Ledovci pracuje kolem třiceti a různým způsobem pomáhají stovkám lidí.

Na faře v Ledcích funguje denní stacionář pro lidi s mentálním postižením nebo s autismem a terapeutická tkalcovna. V Plzni Ledovec poskytuje chráněné bydlení ve čtyřech bytech, telefonickou krizovou linku a v poradenském centru Ledovec sociální rehabilitaci a odborné sociální poradenství pro osoby s duševním onemocněním a pro jejich blízké.

V roce 2005 Ledovec otevřel první agenturu podporovaného zaměstnávání v kraji, později do ČR přinesl službu podporovaného vzdělávání pro studenty s duševním onemocněním (www.normalnestuduju.cz). Od roku 2008 se Ledovec angažuje v podpoře sociálního podnikání, několik firem sám založil a několika se vznikem pomáhal. Dnes tyto firmy zaměstnávají v Plzni a okolí více než sto zaměstnanců s různými typy postižení.

Od roku 2009 realizuje Ledovec společně se Zdravotním klaunem projekt Cirkus Paciento v psychiatrických léčebnách (www.cirkuspaciento.cz), s tímto projektem tým ledoveckých terapeutů navštívil prakticky všechny psychiatrické léčebny v republice a řadu dalších ústavů.

Ledovec od počátku své existence nabízí každoročně řadu aktivit pro širokou veřejnost, v roce svých patnáctin bude ještě o trochu aktivnější: 22. ledna od 19 hodin se v ledeckém kulturním domě koná Ledovecká patnáctka, tancovačka k výročí Ledovce. Zahrají na ní kapely Traband a Echt! (vstupenky na www.ledovec.cz/patnactka).

„Na této akci bude pokřtěn také pivní speciál Ledovecká patnáctka, který pro nás uvařili naši přátelé v plzeňském minipivovaru Raven," sděluje Petr Moravec, fundraiser Ledovce. Pivovar mimochodem sídlí v Bolevci, kde měl Ledovec několik let svoji terapeutickou svíčkárnu.

V únoru pokračuje nabídka akcí k výročí Ledovce mezinárodní konferencí o recovery (zotavení), v dubnu výroční akademií, v září výstavou v mázhauzu plzeňské radnice a v říjnu v rámci Týdnů pro duševní zdraví vyjede parní vlak pro duševní zdraví z Plzně do Dobřan.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.09.09.2022 08:475