Historie a současnost pivovaru Purkmistr

První historicky dochovaná zmínka o původnímselském dvoře, jehož součástí již tehdy byla také krčma, a který se stal základem dnešního komplexu Pilsen Beer Spa & Wellness Hotelu Purkmistr, pochází z roku 1603. Bylo tehdy zvykem označovat „grunty“ nikoli čísly, ale jmény podle jejich majitelů či nájemců. V uvedeném roce tento tzv. „Bendovský“ dvůr zakoupil Petr Burm za 307 kop míšenských grošů od krčmáře Faita. pivovarV průběhu let se na dvoře vystřídala řada majitelů a dvůr byl jednu dobu znám také jako „Tonnarovský“. V roce 1786 ho kupuje Matěj Šneberger za sumu 473 rýnských zlatých, 44 krejcarů a 4 ½ denárů. V té době se dvoru říká „U Fajtů“, což ukazuje na návrat k pojmenování podle již zmiňovaného krčmáře.

V letech 1999–2000 byl objekt zakoupen se záměrem přebudování na zařízení s gastronomickým a sportovně-relaxačním využitím.
Současný komplex v sobě citlivě spojuje některé původní budovy se stavbami nově postavenými, pivovarzakomponovanými do původního areálu v objemech původních budov a to vše při zachování prvků typických pro původní architekturu.

Přes značné obtíže, které komplikovaly dovedení projektu do konečné podoby, byl celý komplex otevřen dne 6. 6. 2007 v 16 hodin. Pevně věříme, že tato magická kombinace bude šťastným kódem předznamenávajícím náš úspěch a Vaši spokojenost…
V září 2012 byl komplex Pivovarského dvora Plzeň rozšířen také o pivní lázně a wellness. Lázně byly slavnostně otevřeny dne 6. 9. 2012. Jejich premiéra se vydařila nad očekávání a stala se tak náhradou za všechna úskalí spojená se stavebním povolením a samotnou výstavbou lázní. pivovarPilsen Beer Spa v Pivovarském dvoře Plzeň nabízejí naprosto unikátní a ucelený program, zahrnující kromě pivních a jiných koupelí také masáže, zábaly a wellness. Veškeré informace o pivních lázních naleznete na www.pilsenbeerspa.cz nebo na recepci hotelu Purkmistr.
Uvedením pivních lázní do provozu se tak naplňuje naše předsevzetí, které stálo na počátku novodobé historie areálu, která se začala psát na sklonku 90. let minulého století: Vybudovat centrum, poskytující skutečně komplexní služby spojené s jednou z nejstarších, nejproslulejších a světově nejuznávanějších českých národních tradic – vaření piva takové chuti a kvality, která nemá ve světě obdoby. Vše, co v Purkmistru děláme, se točí kolem společného základu, kterým je poctivé pivo z Plzně.
Zdroj:Stránky pivovaru Purkmistr, 2016


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky pivovaru Purkmistr

Kdy:dle dohodyObec:Plzeň-ČerniceZdroj:Pivovar Purkmistr

Pro skupiny pořádající v Purkmistru firemní akce je možné dohodnout prohlídku individuálně.

Prohlídka trvá cca 30 min. a návštěvníci se seznámí s historií původního selského dvora, výstavbou Pivovarského dvora v Plzni – Černicích, původem ochranné známky PURKMISTR a s principem vaření piva.

Závěrem se seznámí s charakteristikami piv zde vařených včetně možnosti jejich degustace.

Vstupné činí 70 Kč na osobu s degustací dvou druhů piv, v případě prohlídky
s malým dárkem v podobě degustační skleničky 120 Kč. Pro individuální prohlídky je stanoven čas ve všední dny od 11. – 15.00 hod.

Aktualizováno: před 6 lety

Aprílové modré pivo uvařit nelze. Zelené ale na Velikonoce frčí

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeňský deníkAutor:Václav Havránek

O pořádný rozruch mezi znalci piva se postarali na začátku měsíce v Purkmistru na okraji Plzně. Zařízení v Černicích zvalo 1. dubna na nápoj modré barvy a dorazilo prý hodně hostů, kteří ale byli zklamáni. Šlo jen o aprílový žertík. Velikonoční zelený speciál je ale skutečností, připravili ho i v dalších pivovarech.

"Modré pivo skutečně udělat nelze. Smíchá-li se žlutý nebo zlatý odstín, vyjde z toho maximálně zelená," usmívá se sládková Eva Straková. Věrně dojíždí do Purkmistra z obce u Rokycan patnáct let a se dvěma kolegy má na povel zhruba padesát značek. Piva světlá, tmavá, nealkoholická a nyní je na řadě velikonoční specialita. "O zelené pivo je značný zájem, k jeho vaření používáme tři byliny, a to meduňku, mařinku i cannabis," potvrzuje Straková.

Po tisíci litrech piva stejného odstínu se zaprášilo už při nedávném svátku sv. Patricka a stejný objem bude v Černicích k mání i teď. Včetně speciálního velikonočního menu a zábavného pořadu v pátek 7. dubna. Od 13 do 16 hodin tu na malé návštěvníky čeká malování na obličej, soutěže a pro všechny je přichystané opékání buřtů. Komu z dospěláků se nebude chtít do zeleného piva, může vyzkoušet třináctistupňového nakuřovaného Čaďoura, vonícího po uzeném mase.

Purkmistr převzal jméno z domažlického pivovaru, který fungoval mezi léty 1341 až 1996. Zajistil si osvědčené značky Purkmistr, Písař a Radní a navazuje tak na dlouhou tradici. Důkazem může být Jarní cena sládků ve Zvíkovském Podhradí. Bezmála 200 pivovarů sem poslalo 709 vzorků a mezi tmavými ležáky triumfovali právě Černičtí.

Velikonoční speciály chystají ale i v dlaších pivovarech v regionu. Na Tachovsku se do boje o zákazníky hlásí Chodovar v Chodové Plané. S příchodem jara je tu opět lákají na zelený 11° ležák. Lze ho okoštovat přímo v pivovaru nebo ve vybraných hospůdkách na Plzeňsku i Karlovarsku.

V Radnicích, což je městečko na Rokycansko, funguje hned několik malých pivovarů. Josef Melich se pustil do zeleného piva pod hlavičkou Klenotu: "Jde zhruba o 150 litrů, a to jak v petkách, tak na čepu."

Připojil se i Raven v plzeňské čtvrti Bolevec, který ale místo bylinek zvolil kiwi a zelený čaj.

Při průzkumu jsme ovšem narazili i na záporná stanoviska. "My tu chemii do piva cpát nechceme," dozvěděli jsme se v jednom z pivovarů, který je v malé obci na Plzeňsku. Podnikatel od Klatov je zase přesvědčen, že dochucovadla s velkým E v pivu povolena nejsou.

Pivovarský dvůr v Plzni má trojnásobnou cenu za energie

Publikováno:před rokemZdroj:České NovinyAutor:ČTK

Pivovarský dvůr v Plzni-Černicích, který zahrnuje druhý největší pivovar ve městě, hotel, restauraci a pivní lázně, musí vinou zvýšení cen energií zdražovat produkty i služby. Jeho dodavatelem energií byla Bohemia Energy, po jejím loňském říjnovém krachu komplexu od ledna zdražil plyn i elektřina na trojnásobek. Ceny surovin pro restauraci i výrobu piva a další vstupy rostou dále. "Nemáme žádné zisky," řekla ČTK Martina Köhlerová, ředitelka komplexu s 50 zaměstnanci.

Firma, která je na okraji města mimo dosah teplárny, se navíc obává faktur, které přijdou za topení plynem v zimě. V minulých letech platila v topné sezoně za plyn 120.000 Kč, poslední zimu už 450.000 až 500.000 Kč za měsíc.

"Byli jsme u Bohemia Energy a do toho šoku jsme spadli hned před rokem v říjnu, když jsme šli do poslední instance (režim DPI neboli dodavatel poslední instance), kdy okamžitě na spotovém trhu ceny energií vylétly. V lednu nám přišla faktura na plyn a elektřinu na milion korun měsíčně, do té doby to bylo tak 300.000, maximálně 400.000 korun," uvedla.

Firma se podle ředitelky drží, ale musí zdražovat. "Nemáme vůbec žádné zisky. Je to katastrofa. Samozřejmě musíme zdražovat," uvedla. Firma zdražovala v dubnu - pivo, jídlo, ale i služby jako ubytování a lázně, a v říjnu znovu. "Ale je otázkou, kde je ta hranice koupěschopnosti, kam až zdražit můžeme a kde už to bude likvidační - pro hosty tím, že to nezaplatí, a pro nás, že nepřijdou," uvedla.

Dubnové zdražení bylo u služeb o deset procent, u produktů o 20 procent, v říjnu znovu o deset až 15 procent. "Je to katastrofa, jde to ze všech stran. Všichni vědí, jaká je inflace, ale ty energie, ty nás dostávají. Hrozím se faktur za topení," uvedla ředitelka.

Firma je teď na spotovém trhu s energiemi. "Tím, že jsme spadli do režimu DPI, tak v ten moment začala burza létat tak, že nemělo smysl nějak fixovat. Nikdo by žádnou lepší cenu nezaručil," uvedla. Nyní platí za plyn i elektřinu v průměru trojnásobek proti loňsku. "Tím, že jsme na spotovém trhu, tak to není každý měsíc stejné, což je riziko," řekla.

Pro hospody, které nemají širší portfolio činností a nemohou nabízet doplňkové služby jako Purkmistr, je podle Köhlerové situace na trhu s energiemi likvidační. "A samozřejmě životní náklady rostou všem zaměstnancům a všichni chtějí přidávat, čímž se roztáčí inflační spirála. A je otázkou, kde se to zastaví nebo kdy to bouchne," uvedla.

Restaurace už pociťuje menší zájem o polední menu. "A myslím, že to je i tím, že po covidu si lidé zvykli jíst nebo vařit doma a plno lidí využívá home office, zvláště přes léto.Takže si myslím, že to není jen tím zdražením, ale i faktor doznívajícího covidu, kdy si zvykli nechodit do restaurací na obědy," řekla Köhlerová.

Léto bylo podle ředitelky v návštěvnosti hotelu i lázní o desítky procent horší než loni. "Všichni letos vyrazili do zahraničí, raději i několikrát, rychle, aby utratili peníze, které ztrácí hodnotu, a aby se dostali někam mimo republiku, když se dva roky víceméně nikam nemohlo nebo se báli," uvedla.

Pivovar Purkmistr hledá nové cesty. Zkouší Zbitou hrušku nebo Bábu Kořenářku

Publikováno:před 3 letyZdroj:iDNES.czAutor:ČTK

Plzeňský minipivovar Purkmistr v době pandemie, kdy může mít otevřené jen výdejní okénko a e-shop, zásadně rozšířil nabízený sortiment. Nyní se snaží posílit prodej, jenž nyní dosahuje zhruba třiceti procent běžných let, i o netradiční pivní receptury.

„Minipivovar, který funguje již čtrnáct let, začal nabízet takzvané kyseláče, nakuřované slané pivo, silnější suchou IPU a zelené pivo na svátek Svatého Patrika, který připadá na 17. března,“ řekla vrchní sládková Eva Straková. Základní druhy jako ležák vyrábí dál, celkem vaří Purkmistr třináct druhů piv.

Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů (ČMSMP) Jana Šuráně je právě nabídka netradičních moderních druhů piv cestou, jak přilákat víc zákazníků, kteří si pak koupí i další piva. „Vymýšlí se teď způsoby, jak vůbec dostat lidi do pivovarů,“ uvedl. Prodeje minipivovarů se pohybují mezi nulou až 80 procenty běžných let.

„Nejlépe jsou na tom ty u velkých sídlišť, i venkovské žijí dál ze svých lidí. Ale centra Prahy a dalších měst, která žijí z turistiky, jsou na tom hodně špatně,“ řekl Šuráň.

Hlavním prodejním kanálem Purkmistra je okénko otevřené denně od 10:30 do 20:00. „Je nutné teď více exportovat mimo Plzeň, hlavně do pivoték v Praze a e-shopů,“ uvedl vedoucí prodeje značky Filip Rajtmajer.

Speciality by měly podle Strakové upoutat hlavně mladé lidi a spotřebitele mimo Plzeň; konzervativní konzumenti na Plzeňsku jsou hodně zvyklí na světlé ležáky.

Zbitá hruška i Bába Kořenářka
„Máme teď víc času na experimenty než při běžném provozu. Kyselá ‚sour‘ piva jsme dosud nevařili, ale jsou trendy a hodí se do letního období,“ uvedla Straková. Podle Ratmajera jde o osvěžující devítistupňová piva.

„Chceme něco úplně nového, ale musí nám to chutnat,“ řekl sládek Lukáš Kačírek. Wostrá Bába Kořenářka je kyselé, nakuřované a slané pivo, které doplňuje chuť a vůně rozmarýnu, jalovce a pepře. „Nezůstal tam žádný cukr, mohou ho pít i lidé na dietě,“ uvedl.

U Zbité hrušky zvolil Purkmistr jako přísadu hrušku, citrusy a maliny už jsou totiž podle Strakové obvyklé; obsahuje i vývar z hřebíčku a mátu. Mezi další taháky patří třináctistupňový Smokey Sour Salty Ale, nakuřovaný osolený „kyseláč“, a suchá čtrnáctka brut IPA. Připravuje i biopivo.

„Bioslady se u nás seženou, ale biochmele ne. Můžeme tam dát novozélandské, které se ničím neošetřují, ale není k nim certifikát, což k biopivu potřebujeme,“ uvedla Straková. Nová piva prodávají výhradně ve skleněných láhvích 0,7 litru.

Pukrmistr, který v běžné době dodává svým pivním lázním a restauraci, dosud vyrobil 55 druhů piv. Experimentovat začal s ochucenými pivy, které teď ustupují a nastává boom „kyseláčů“. Orientuje se na přírodní linii – levanduli, černý bez, šípky, smrkové výhonky, šípky, dýni, žito a oves.

„Týdně prodáme asi tisíc litrů v láhvích, to bylo dříve za víkend,“ řekla sládková. Pivo v PET láhvích nabízí s dvaceti- až třicetiprocentní slevou, což teď dělá většina minipivovarů. V první vlně pandemie, kdy pivaři pomáhali svým oblíbeným značkám, si pochvalovali iniciativu zachranpivo.cz, která už podle Rajtmajera moc nefunguje.

Hodně pivovarů se pak vrhlo na e-shopy. Purkmistr využívá i služby Pivní Zásilky a Pivo Jinak, kde si konzument předplatí pivo na rok a každý měsíc mu přivezou různé láhve. Podle Šuráně se toho ale těmito kanály moc neprodá a je to pracné.

Pivovar Pukrmistr z Plzně bojuje s pandemií netradičními pivy

Publikováno:před 3 letyZdroj:České novinyAutor:ČTK

Plzeňský pivovar Purkmistr v době pandemie, kdy může mít jen výdejní okénko a e-shop, zásadně změnil sortiment. V důsledku toho posiluje prodej, jenž nyní dosahuje zhruba 30 procent běžných let. Minipivovar, který funguje 14 let, začal nabízet takzvané "kyseláče", nakuřované slané pivo, silnější suchou ipu a zelené pivo na dnešní svátek Svatého Patrika, řekla ČTK vrchní sládková Eva Straková. Základní druhy jako ležák vyrábí dál, celkem vaří 13 druhů piv.

Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů (ČMSMP) Jana Šuráně je nabídka netradičních moderních druhů piv cestou, jak přilákat víc zákazníků, kteří si pak koupí i další piva. "Vymýšlí se teď způsoby, jak vůbec dostat lidi do pivovarů," uvedl. Prodeje minipivovarů se pohybují mezi nulou až 80 procenty běžných let.

"Nejlépe jsou na tom ty u velkých sídlišť, i venkovské žijí dál ze svých lidí. Ale centra Prahy a dalších měst, která žijí z turistiky, jsou na tom hodně špatně," řekl Šuráň.

Hlavním prodejním kanálem Purkmistra je okénko otevřené denně od 10:30 do 20:00. "Je nutné teď více exportovat mimo Plzeň, hlavně do pivoték v Praze, a e-shopů," uvedl vedoucí prodeje Filip Rajtmajer. Speciality by měly podle Strakové upoutat hlavně mladé lidi a spotřebitele mimo Plzeň; konzervativní konzumenti na Plzeňsku jsou hodně zvyklí na světlé ležáky.

"Máme teď víc času na experimenty než při běžném provozu. Kyselá 'sour' piva jsme dosud nevařili, ale jsou trendy a hodí se do letního období," uvedla Straková. Podle Ratmajera jde o osvěžující devítistupňová piva.

U Zbité hrušky zvolil Purkmistr jako přísadu hrušku, citrusy a maliny už jsou totiž podle Strakové obvyklé; obsahuje i vývar z hřebíčku a mátu.

"Chceme vždycky něco úplně nového, ale musí nám to chutnat," řekl sládek Lukáš Kačírek. Wostrá Bába Kořenářka je kyselé, nakuřované a slané pivo, které doplňuje chuť a vůně rozmarýnu, jalovce a pepře. "Nezůstal tam žádný cukr, mohou ho pít i lidé na dietě," uvedl. Mezi další taháky patří třináctistupňový Smokey Sour Salty Ale, nakuřovaný osolený "kyseláč", a suchá čtrnáctka brut IPA. Připravuje i biopivo. "Bioslady se u nás seženou, ale biochmele ne. Můžeme tam dát novozélandské, které se ničím neošetřují, ale není k nim certifikát, což k biopivu potřebujeme," uvedla Straková. Nová piva prodávají výhradně ve skleněných lahvích 0,7 litru.

Pukrmistr, který v běžné době dodává svým pivním lázním a restauraci, dosud vyrobil 55 druhů piv. Experimentovat začal s ochucenými pivy, které teď ustupují a nastává boom "kyseláčů". Orientuje se na přírodní linii - levanduli, černý bez, šípky, smrkové výhonky, šípky, dýni, žito a oves.

"Týdně prodáme asi 1000 litrů v lahvích, to bylo dříve za víkend," řekla sládková. Pivo v PET lahvích nabízí s 20- a 30procentní slevou, což teď dělá většina minipivovarů. V první vlně pandemie, kdy pivaři pomáhali svým oblíbeným značkám, si pochvalovali iniciativu zachranpivo.cz, která už podle Rajtmajera moc nefunguje. Hodně pivovarů se pak vrhlo na e-shopy. Purkmistr využívá i služby Pivní Zásilky a Pivo Jinak, kde si konzument předplatí pivo na rok a každý měsíc mu přivezou různé lahve. Podle Šuráně se toho ale těmito kanály moc neprodá a je to pracné.

Dobrý pivovar musí umět pokrýt poptávku. říká Petr Míč z pivovaru Purkmistr

Publikováno:před 7 letyZdroj:Plzeňský deníkAutor:Miroslava Vejvodová

Rostoucí počet malých pivovarů v tuzemsku vnímá nejen veřejnost, ale i sami pivovarníci. Podle Petra Míče z marketingu pivovaru Purkmistr, který vznikl před deseti lety v Plzni-Černicích, je dobře, že lidé mohou vybírat z tak velké nabídky piv.

„Máte-li chuť na svrchně kvašené, dáte si je, máte-li chuť na pšenici, dáte si pšenici. A klasický ležák? To je povinnost,“ říká Petr Míč. Dobrý pivovarník podle něj musí mít přehled o tom, co je právě na trhu žádané.

Rostoucí trend v tomto oboru podle něj jen tak neustane. „Už tak před dvěma lety jsme se domnívali, že počet malých pivovarů dál narůstat nebude, ale opak je pravdou. V regionech se pořád dva až tři pivovary měsíčně otevírají a dnes jich máme již kolem 350 v celé republice. Myslím, že trend bude pokračovat ještě tak dva roky. Poukazuje to též na to, že trh je schopen to zatím vstřebat,“ vysvětluje Míč.

Lidé tedy mají o piva z malých pivovarů zájem.
Je tomu tak a je to dobře.

Nemůže to ale někdy být na úkor kvality?
To, že vzniká hodně malých pivovarů, vnímám stále jako přínos. Malý pivovar je flexibilnější nežli velký průmyslový podnik, který musí svým zákazníkům dodávat standardně velké objemy piva. Minipivovar může v podstatě každý den vařit jiné pivo. Jeho nabídka tudíž může být pestřejší. Ovšem je třeba si přiznat, že na druhou stranu tu hrozí nebezpečí, že za tím obrovským množstvím piv, která vznikají v poslední době, nemusí stát kvalitní sládci, kteří by měli mít patřičné vzdělání a praxi. A pak se může stát, že se objeví pivovary, které nenabídnou ta nejlepší piva, a skončí to tak, že se zavřou.

Jaký je tedy klíč k úspěchu? Co děláte, aby si lidé vybrali právě vaše pivo? Jaký byl začátek a kam jste se posunuli?
Pivovar jsme založili v roce 2007, letos tomu bude deset let. Tehdy jsme dělali čtyři pět druhů piv, v podstatě ty základní ležáky. Poté nastal boom ochucených ležáků, čemuž jsme se nevyhnuli ani my. Třeba se dělala piva kopřivová, višňová, vanilková a spousta jiných, my jsme jich měli kolem 25. To trvalo nějaké čtyři roky. Takhle fáze už je za námi, šlo to dolů, my dnes máme asi pět ochucených piv. Ovšem tak tři roky zpátky nastala éra anglo-amerických piv, což bylo znát i na loňském festivalu Slunce ve skle, který pořádáme, neboť hned dvě třetiny pivovarů nabízely i tato svrchně kvašená piva. Mezi návštěvníky to bylo hodně vyhledávané.

Je tedy důležité sledovat pivní trendy.
Rozhodně. Jednou je to pšenice, podruhé IPA. Dobrý pivovar musí umět pokrýt poptávku. A dobrý sládek se v tomhle směru neustále vzdělává a o trendy se zajímá.
Vidíme to třeba i u velkých pivovarů, které postupně zkoušejí, byť v omezené míře, uvařit nějaký speciál, pivo, které doposud ve svém portfóliu neměli.
Například naši sládkové Eva Straková a Tomáš Nožička dělají mimo jiné i sezonní piva. Takže nabízíme např. nakuřované pivo, zelené pivo, vánoční a velikonoční speciály, v červnu třeba také děláme medové pivo.

A nyní chystáte něco nového?
My se snažíme neustále přicházet s něčím novým. Podařilo se nám angažovat sládka Tomáše Huba, který pracoval ve více než 20 malých i velkých pivovarech ve světě a několik měsíců bude působit i u nás. Chce u nás vařit piva belgického typu, která jsme zatím nedělali, a také belgická pšeničká piva. Takže si slibujeme, že se podaří rozšířit nabídku piv, která tu budeme mít.

Jaký máte roční výstav?
Nyní rozšiřujeme sklep o dalších 10 tisícilitrových tanků, což nám umožní proudloužit dobu ležení a vařit další druhy speciálů, a navýší to kapacitu na 1900 hektolitrů piva ročně. Začínali jsme s tisíci hektolitry.

Černický pivovar každoročně pořádá festival malých pivovarů Slunce ve skle, který navštěvují tisíce lidí. Jaký bude letošní desátý ročník?
Protože bude jubilejní, bude dvoudenní. Na pátek chystáme koncert v pivovarské zahradě, sobota bude taková, jak jsou lidé zvyklí, festival bude v areálu pivního dvora, na zahradě i na návsi. I letos se k nám chystá na sedm desítek malých pivovarů. Loni se tu čepovalo kolem 250 druhů piv.

Plzeňská restaurace Purkmistr chystá na Žumberovu vařečku sumce

Publikováno:před 9 letyZdroj:Plzeň.cz

Soutěže Žumberova vařečka se opět tradičně účastní restaurace Purkmistr, která je součástí Pivovarského dvora Plzeň sídlícího v Plzni-Černicích. V Purkmistru se zaměřují na moderně provedené tradiční české recepty v kombinaci se skvělým pivem téže značky a velbloudem ve znaku. Pro naše kuchařské klání si připravili tento recept: Sumec na račím másle s račími ocásky vařenými v černém pivu Purkmistr, zauzená bramborová kaše, koprová espuma a žloutky.

Restaurace Purkmistr je součástí komplexu Pivovarský dvůr Plzeň, který vznikl 6. 6. 2007 rekonstrukcí historické selské budovy. Její vznik se datuje k roku 1603. Pivovarský dvůr Plzeň se nachází v okrajové části Plzně v Černicích, v klidném prostředí předměstské památkové rezervace necelý kilometr od nákupního centra Olympie. Zahrnuje hotel****, vlastní pivovar, nekuřáckou pivnici a restaurant, konferenční sál, bar s bowlingem, vinný sklípek, pivní lázně, wellness a masáže.

Hlavním prostorem Purkmistru je pivnice s velice zajímavou dominantou v podobě měděných nádob, které slouží ke každodennímu vaření piva. Společně s celým interiérem na Vás v Purkmistru dýchá tradiční atmosféra české pivnice. Purkmistr je ideálním místem pro konání oslav, firemních večírků, školení či jen tak si v klidu přijít vychutnat klenoty české kuchyně společně s pivem, které nosí ve znaku velblouda. Celková kapacita provozu je až 270 osob. Samostatnou kategorií jsou svatby. Romantickým místem pro konání svatebních obřadů je historický pranýř, který se nachází ve dvoře komplexu. V Purkmistru svým hostům nabízejí širokou škálu tradičních svatebních služeb, umí realizovat jakékoliv přání. Hosté si mohou na hostině vychutnat jak tradiční klasiku tak i moderně zpracovanou českou kuchyni.

Kuchyně restaurace Purkmistr se orientuje hlavně na tradiční česká jídla. Pod taktovkou šéfkuchaře Kamila Ščerby máte jedinečnou příležitost ochutnat českou klasiku v moderním kabátu dnešní doby. Strategie jejich kuchyně stojí na kvalitních vstupních surovinách, hovězí maso Purkmistru dodává BIO farma Galloway z Roupova u Přeštic. Nechávají si péct vlastní chléb z pivovarského sladu, sami si vyrábějí domácí těstoviny různých tvarů. V letní sezóně odebírají zeleninu od místních a regionálních farmářů. Velké bohatství české kuchyně spatřují v její hluboké tradici, z toho důvodu svým hostům nabízejí historické pokrmy, jako jsou například: domácí taliáni, sulc z hovězího krku, utopence, škvarkovou pomazánku, paštiky, pivní pomazánku, domácí džemy a marmelády, koprovou, šípkovou a svíčkovou omáčku a mnohé další, časem prověřené, dobroty. V kuchyni restaurace Purkmistr se potkávají tradiční recepty s moderním přístupem.

Speciálně pro Žumberovu vařečku oprášili v Purkmistru staročeský recept, který se zároveň od října stane důležitým článkem nového jídelního lístku. Je to sumec na račím másle s račími ocásky vařenými v černém pivu Purkmistr, zauzená bramborová kaše, koprová espuma a žloutky.

Blíží se Slunce ve skle, svátek milovníků piva

Publikováno:před 10 letyZdroj:Plzeňský deníkAutor:Miroslava Vejvodová

Jedno z největších setkání minipivovarů na světě se uskuteční v sobotu 20. září od 13 hodin v plzeňském Pivovarském dvoře Purkmistr v Černicích.

Na sedmém ročníku Slunce ve skle budou lidé moci ochutnat na dvě stě druhů piv z více než sedmi desítek malých pivovarů.

„Festival si za dobu své existence získal renomé nejen doma, ale i v zahraničí a Finantial Times magazine jej zařadil mezi pět nejlepších evropských festivalů pro milovníky piva," uvedl Petr Míč z marketingu černického pivovaru Purkmistr.

Návštěvníci se mohou těšit na množství piv, od výčepních přes ležáky, vícestupňové speciály, ochucená, nakuřovaná, pšeničná a svrchně kvašená piva typu Ale, IPA či Stout.

O akci je v posledních letech zájem i v zahraničí, o čemž svědčí návštěvy novinářů a pivních příznivců z Velké Británie, Švédska a Finska. Pozvány byly minipivovary nejen z Plzně a okolí, ale z celých Čech, Moravy a Slovenska. „Oživením bude možnost ochutnávky piv skotských, amerických, německých a slovenských. Také bude možné ochutnat pivo z nejvzdálenějšího, konkrétně vietnamského pivovaru Hoavien, který bude na festivalu již počtvrté," doplnil Míč.

Na festivalu se loni prezentovalo na šest desítek pivovarů. Akci navštívilo více než osm tisíc lidí.

Obří festival minipivovarů nabídne na 200 druhů piv

Publikováno:před 10 letyZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Jedno z největších setkání minipivovarů na světě se chystá na 20. září na plzeňský Pivovarský dvůr Purkmistr. Více než 70 nejmenších českých pivovarů zde představí přes 200 druhů piv, a již sedmý ročník přehlídky Slunce ve skle tak bude mít dosud největší účast. Deník Financial Times přitom loni festival zařadil mezi pět nejlepších evropských pro milovníky piv.

"Pořádají se obří pivní festivaly, kde jsou ale střední i velcí výrobci piva a něco málo malých, protože nikde na světě tolik těch nejmenších na počet obyvatel není. Měsíčně se v ČR otevírají tři až čtyři nové. Díky rostoucímu počtu nových minipivovarů je o akci mimořádný zájem," uvedl Petr Míč z marketingu černického pivovaru Purkmistr, který speciálně k události vyrobí patnáctistupňové nakuřované pivo s chutí uzené polévky. Vstup na akci přitom bude zdarma.

Přihlášeno je zatím 73 pivovarů s ročním výstavem od 200 do 3000 hektolitrů, které bude reprezentovat 62 vystavovatelů. Návštěvníci ochutnají přes 200 druhů čepovaných a desítky druhů lahvových piv.

Stánky budou na dvoře, přilehlé návsi a na parkovišti. "Je to asi to maximum, které jsme schopni umístit i organizačně zvládnout," uvedl Míč. Loni přišlo do Černic přes 8000 lidí, čtyřnásobek oproti prvnímu ročníku, kdy piva nabízelo 14 minipivovarů. Loni jich bylo 62 se 151 druhy. "Navíc tu bude pět německých, tři americké, dva britské a po jednom slovenském a vietnamském pivovaru," uvedl Míč.

Přehlídka preferuje prezentaci nejmenších výrobců piva a je oficiální akcí jejich svazu. Má seznámit s produkty, které nejsou běžně na trhu k dostání. Zajímavostí bude ukázka středověkého vaření 30 litrů piva v měděném kotli nad ohněm včetně ochutnávky. Přehlídka začíná 20. září ve 13.00; od 09.00 do 11.00 bude burza pivních suvenýrů.

Purkmistr – pivovar, restaurace, hotel, wellness v Plzni

Publikováno:před 10 letyZdroj:Desperado.czAutor:Jaroslav Hruška

Při vyslovení jména Plzeň asi každému Čechovi naskočí v mozku „pivo“, které toto město celosvětově proslavilo. Plzeň ovšem nežije jen Plzeňským pivem, ale najdete zde i jiná provedení tohoto národního nápoje. Vaší pozornosti by neměl ujít Pivovarský dvůr Purkmistr, který najdete na jihu Plzně v části Černice, nedaleko nákupního centra Olympia.

Úvodem musím uvést, že se nejedná o placenou reklamu, ale nezávislý názor na základě víkendového pobytu začátkem léta 2013. Pivovarský dvůr Purkmistr v nabízí kombinaci minipivovaru, restaurace, čtyřhvězdičkového hotelu a wellnessu s pivními lázněmi a hned úvodem musím říci, že toto místo stojí za návštěvu.

Purkmistr se nachází na adrese Selská náves a opravdu toto místo připomíná vesnici a ani vás nenapadne, že jste na předměstí Plzně. Celý areál je zrekonstruovaný a velmi dobře udržovaný. Na dvoře je zahrádka místní restaurace, která primárně nabízí místní pivo. Na čepu je standardně světlé, tmavé, polotmavé a pšeničné pivo a dále pak různé speciály jako např. višňové nebo borůvkové pivo. Nejsem příznivcem těchto limonádových experimentů, ale pohledem do půllitrů ostatních návštěvníků jsem se přesvědčil o jejich oblíbenosti. „Standardní“ světlé, tmavé a polotmavé pivo bylo dobré. Pokud si nejste jisti nabídkou, můžete si objednat ochutnávací prkénko, na kterém vám naservírují vzorky nabízených piv a degustací zvolíte ten správný modelJ Pochvalu si zaslouží místní kuchyň, která je samozřejmě inspirována pivem a tak řada jídel obsahuje pivo a to včetně marmelády. Kvalitě jídla se nedalo nic zásadního vytknout a kuchyň je zde na velmi dobré úrovni. Co návštěvníka potěší, tak je ochota a přátelskost personálu, který vytváří příjemnou atmosféru.

Hotel se chlubí čtyřmi hvězdičkami, pokoje jsou prostorné, decentně zařízené a čisté. Pokoj v hotelu Purkmistr je vybaven LCD televizí, pracovním stolkem, pohovkou, trezorem a velmi dobře zásobeným minibarem. V koupelně příjemně překvapí velká vana. Jedinou výtku si zasloužila postel, která byla sice velká, ale matrace na spaní nebyla příliš příjemná. Bohužel toto je problém většiny hotelů. Snídaně byla také velmi dobrá a dá se vybrat z rozumné nabídky podle chuti. Akorát při snídani se projevilo, jak miliónové investice do vybavení hotelu může zhatit personál. Po oba dny chybějící skleničky na džus, a servírování pečiva v přepravkách nepatří ke standardu čtyřhvězdičkového hotelu.

Purkmistr nabízí adventní a vánoční pivo

Publikováno:před 10 letyZdroj:Deník.cz

Devátý kohout v pivovaru Purkmistr bude v adventním období točit 14stupňový Vídeňský speciál a pak se návštěvníci mohou těšit i na vánoční světlý dokonce 17stupňový speciál, uvařený ze tří druhů žateckého chmele a tří druhů moravských sladů.

„O Vánocích si lidé chtějí dopřát něco výjimečného, co po zbytek roku ochutnat nemohou. Na Vánoce se proto připravují piva silnější, vždy z těch nejkvalitnějších surovin, která zahřejí. Ostatně tak činíme již pošesté a naši návštěvníci si na vánoční piva zvykli, a dokonce je sami vyžadují," říká Petr Míč z plzeňského pivovaru Purkmistr. Vídeňský speciál přišel na svět díky vídeňskému pivovarníkovi Antonínu Dreherovi, který použil na výrobu speciální lehce natažený slad, který má tmavší barvu. Výsledkem je pivo jantarově měděné barvy, pro které je charakteristická nasládlá hebká sladovost s příjemným hořkým dozníváním a jemným chmelovým aroma po odrůdě Saaz Late použité pro druhé chmelení. Adventní čtrnáctku, na jejíž várku bylo použito vídeňského, mnichovského a plzeňského sladu, je možné zakoupit i jako dárek v lahvích s patentním uzávěrem. Přímo na místě se bude podávat ve sklenicích na stopce o objemu 0,4 l. Vánoční sedmnáctky bylo uvařeno 950 litrů a podávat se bude od 17. prosince. Toto pivo je hutnější a sladší a plnou sladovou chuť střídá v doznívání kombinace hořkosti žateckých chmelů. Nabídka obou zmiňovaných piv bude o Vánocích doplněna rovněž od 17. prosince vánočním menu zahrnujícím staročeské speciality, omáčky na černo, kubu, sladkovodní ryby, husí a jehněčí maso. Na nádvoří pivovaru je již čtvrtým rokem vystaven betlém z lipového dřeva s 21 figurami řezbáře Miroslava Kříže.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.06.04.2023 07:4611