Historie a současnost Počernického pivovaru

Slavnostní otevření bylo stanoveno na na termín 3. 6. 2016 což bylo 453 let od otevření původního pivovaru. První pivo návštěvníkům natočil sládek Marcel Jelínek, který se tímto stal novodobým patronem Počernického pivovaru.

V Počernickém pivovaru můžete ochutnat nejen 12° stupňový Počernický ležák, který je vařen podle původní receptury z 19. století, ale i spoustu dalších druhů piv dle sezonních akcí, pivovarsvátků a dalších příležitostí.

Pro výrobu piva je zásadní nejen kvalita použitých surovin, ale hlavně voda, jenž se používá z našeho jedinečného počernického pramene. Na kvalitu piva a spokojenost štamgastů dohlíží originální soška svaté Barbory z 19. st., která je patronkou Počernického pivovaru. Pro větší společnost rádi připravíme a uvaříme na objednávku pivní speciál dle požadavků klienta.

Chloubou Počernického pivovaru je výtečná česká a staročeská kuchyně, která si zakládá na tradičním způsobu přípravy, domácí kuchyni a oblíbených specialitách grilovaných na speciálním grilu s otevřeným ohněm. Mezi nejoblíbenější pokrm řadíme „Pivovarská vepřová žebra“ upravená na několik způsobů.

Objekt je rozdělen do několika částí, které jsou přístupné všem návštěvníkům. Hlavní část pivovaru v přízemí je přístupná (dostupná) z hlavní silnice. Její dominantou jsou měděné varny s klasickým pivním výčepem, nad kterým jsou zavěšené interaktivní hodiny ze zámecké věže ze 14. století. Kapacita prostoru je 80 míst k sezení.

Při pěkném počasí je možné využít letní zahrádku pod 100letým javorem o kapacitě 120 míst s výčepem, grilem a udírnou.

Součástí pivovaru je také pět původních ledových sklepů pivovars kapacitou 300 míst k sezení, které jsou díky stálé teplotě ideální pro zrání piva v kvasných kádích a na ležáckých tancích. Návštěvníci mají tedy ideální možnost proniknout do tajemství výroby piva a zároveň vidět současné moderní pivovarnické technologie umístěné v pozdně barokních klenutých sklepeních. Záhadou stále zůstává zlatý poklad, který byl objeven při rekonstrukci pivovaru v roce 2013 pod jednou z kamenných desek. Poklad je k vidění v původním místě nálezu u vstupu do jednoho ze sklepů. Traduje se, že se jedná o jmění jednoho z architektů, který se podílel na stavbě pivovaru, nebo o poklad, který byl nalezen a přemístěn při rozšíření pivovaru roku 1884, kdy na místě dosavadního obydlí nočního hlídače bylo vyvezeno množství vozů lidských kostí z bývalé kostnice a hřbitova.

V suterénu pivovaru naleznete tematický pivní obchůdek, kde je možné si nakoupit pivo pro „domácí užívání“ včetně řady pivních doplňků a suvenýrů.
Zdroj:Stránky Počernického pivovaru, 2016


Více na stránkách pivovaru

Počernický pivovar

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Kudy z nudy

očernický pivovar je součástí unikátního areálu Panský dvůr v Dolních Počernicích, který v sobě ukrývá krásné přírodní scenérie zámeckého parku, kvalitní gastronomii i kulturní akce a relaxaci.
Ochutnat zde můžete 12° stupňový Počernický ležák, který je vařen podle původní receptury z 19. století a další druhy piva.

V Počernickém pivovaru se podává česká a staročeská kuchyně, která si zakládá na tradičním způsobu přípravy, domácí kuchyni a oblíbených specialitách grilovaných na speciálním grilu s otevřeným ohněm. Mezi nejoblíbenější pokrm patří Pivovarská vepřová žebra upravená na několik způsobů.

Objekt je rozdělen do několika částí. Hlavní část pivovaru se nachází v přízemí, jsou zde umístěny měděné varny a klasický pivní výčep. Kapacita prostoru je 80 míst k sezení. Při pěkném počasí je možné využít letní zahrádku pod stoletým javorem o kapacitě 120 míst s výčepem, grilem a udírnou. Součástí pivovaru je také pět původních ledových sklepů s kapacitou 300 míst k sezení.

Návštěvníci mohou proniknout do tajemství výroby piva, a zároveň vidět současné moderní pivovarnické technologie umístěné v pozdně barokních klenutých sklepeních. V suterénu pivovaru naleznete tematický pivní obchůdek, kde je možné si nakoupit pivo pro domácí užívání, včetně řady pivních doplňků a suvenýrů.

Ze široké nabídky piv zmíníme například světlý ležák Počernická jedenáctka, I.P.A. neboli India Pale Ale s jemnými tóny tropického ovoce či Cyklistickou osmičku, světlé výčepní pivo s nižší až střední hořkostí a lehce bylinně chmelovými tóny.

Pivovar, lázně a restaurace. Vítejte v Panském Dvoře v pražských Dolních Počernicích

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Ekonom.czAutor:Libor Budinský

● Komplex Panského dvora v Dolních Počernicích byl po kompletní rekonstrukci otevřen letos v létě.
● V krásném prostředí zámeckého parku nyní fungují nejen lázně a rodinný penzion, ale především tři zajímavé restaurace s nabídkou české a italské kuchyně.

Komplex Panského Dvora v Dolních Počernicích byl po kompletní rekonstrukci otevřen letos v létě. V krásném prostředí zámeckého parku nyní fungují nejen lázně a rodinný penzion, ale především tři zajímavé restaurace s nabídkou české a italské kuchyně.

V budově bývalého mlýna je umístěna italská restaurace Al Mulino, v prostorech počernického pivovaru našla domov jak příjemná pivnice s názvem Počernický pivovar, tak i česká restaurace Léta Páně zaměřená na moderně pojatou českou kuchyni (ta sídlí v bývalé sladovně). Všechny tři restaurace mají vedle vnitřních prostor také příjemné a prostorné zahrádky. Na poslední z nich se podíváme podrobně.

Panský Dvůr zve do Počernického pivovaru

Publikováno:před rokemZdroj:WellnessNoviny.cz

Nově zrekonstruovaný Počernický pivovar najdete v Panském Dvoře v Dolních Počernicích

Panský Dvůr v Dolních Počernicích má za sebou bohatou historii, nyní se však představuje po kompletní rekonstrukci s širokou nabídkou dobrého jídla, pití a odpočinku pro všechny generace. Komplex se nachází v příjemném prostředí zámeckého parku a rybníku. Leží přibližně 10 km vzdušnou čarou od Starého města pražského.

Panský Dvůr je ideální místo pro rodiny s dětmi, milovníky piva a gastronomie. zamilované páry, které si užijí luxusní ubytování s vlastní saunou či vířivkou přímo v hotelovém pokoj, pro hosty vyhledávající odpočinek s wellnessem, ale i pro sportovce. Nabízí unikátní českou a mezinárodní kuchyni v několika restauracích. Každý si zde najde co je jeho srdci blízké: venkovní i vnitřní prostory, zázemí pro speciální eventy, soukromé večírky či svatby, pro které zde mají oddělenou část i se zahradou. Kvalitní destinací je však Panský Dvůr i pro cyklisty, kteří zde najdou pomoc v případě nehody na kole, mohou si zde dočerpat vodu na cestu a pohodlně si odpočinout na zahrádce. Skvělé vyžití je zde samozřejmě pro děti, které mají dětský koutek ve vnitřních prostorách a stejně tak se mohou dosyta vylítat venku na dětském hřišti, aniž by je kdokoli okřikoval. Děti určitě učarují plující kapři přímo pod zahrádkou.

Počernický pivovar prošel v roce 2015/2016 rozsáhlou rekonstrukcí a nyní nabízí unikátní prostory zejména pro milovníky kvalitního piva a zajímavé kuchyně. K tradičním českým ležákům i dalším speciálům jsou zde přizpůsobeny i pokrmy, které jsou chystány s láskou šéfkuchaře Dominika Branyše. Kapacita je zde v případě pivnice 80 míst, na terase 110 míst a ve sládkově sklepě 50 míst. Při hodování lze pozorovat varny piva, které jsou částečně situovány uvnitř restaurace.

Restaurace Léta Páně nabízí tradiční českou kuchyni, kterou si lze vychutnat ve stylovém prostředí bývalé sladovny. Restaurace nabízí atrakci v podobě krmení kapříků v potoce. Restaurace má také svojí sádku nad potokem se pstruhy duhovými, které lze připravit na grilu s rozmarýnem.

Pizzerie Al Mulino se nachází jen pár metrů dále od Počernického pivovaru do bývalého mlýna, jehož historie se váže do roku 1862. Restaurace nabízí ideální propojení české tradice a mlynářského řemesla s moderní italskou gastronomií. Interiér restaurace je laděný do konce 19. století s důrazem na detaily z tehdejší doby.

V krásném komplexu Panského Dvora se nachází Lázně u Hastrmana s výhledem na rybník. Jsou Oázou pro tělesnou i duševní svěžest a nabízející dokonalý odpočinek. V komfortním prostředí lázeňského spa dochází ke spojení tělo hýčkajících procedur a exotického interiéru. Lázně U Hastrmana disponují třemi privátními místnostmi, z nichž dvě jsou speciálně navrženy pro páry. Návštěvníci lázní si mohou plně vychutnat řadu orientálních, pivních i vinných procedur, od hloubkové svalové masáže a relaxační aromaterapie až po koupelové rituály a detoxikační zábaly. Nebo si jen můžete dopřát relax ve vnitřním wellness. Nově je zde otevřeno i venkovní menší wellness s parní a finskou saunou a ochlazovacím bazénkem. Kde si můžete vychutnat i saunové ceremoniály.

Ubytování u Hastrmana nabízí rodinný penzion s celkovou kapacitou 16 lůžek. Všechny pokoje jsou vybaveny vlastní koupelnou, minibarem, televizí se satelitem a připojením k internetu. Součástí penzionu je malá letní terasa. K ubytování je možno na přání zajistit snídani, oběd i večeři. Každý pokoj je něčím unikátní, ať už je to soukromá vířivka a sauna, nebo prostorná měděná vana s výhledem na počernický rybník a postel s nebesy. Ubytování je vhodné pro business klientelu s vysokými nároky na servis a služby, pro svatebčany, ale také pro romantické výlety do Prahy a okolí.

Počernický sládek: Dobré či špatné pivo? Nejhorší by bylo žádné pivo!

Publikováno:před rokemZdroj:Novinky.czAutor:Jakub Kynčl

Dvaapadesátiletý sládek nového Počernického pivovaru v pražských Dolních Počernicích Marcel Jelínek ve svém životě už takříkajíc projel s pivem svět. Dělal sládka v ruských minipivovarech, pracoval v tomto odvětví i v Číně, Venezuele, Tunisu či Sýrii. Teď se vrátil do Prahy, aby rozjel v počernickém Panském dvoře tamější pivovar. A bere to pěkně od podlahy.

Váš životopis je na českého sládka poměrně neortodoxní...
Co je na něm tak zajímavého?

Vypadá to, že jste vařil pivo skoro všude ve světě.
Jo tak, no to jo. Moje předposlední práce bylo třeba rozjíždění pivovaru a restaurace v Tchien-ťinu v Číně. Byla to česká hospoda s českým pivem. Takže skoro jako doma.

Jaký je v Číně hlad po českém pivu?
Pracovně je tam zainteresovaná spousta Čechů. Ve firmách jako Škodovka, Volkswagen jsou čeští manažeři a servisáci. A ti po otevření začali chodit. Měl jsem i české kuchaře. Češi tvořili tak třicet procent klientely. Byl to třípatrový komplex přímo v historickém centru a chodilo tam hodně lidí. Číňanů i cizinců.

Jak se na takový post člověk dostane?
Někdo zavolá a zeptá se mě, jestli bych náhodou neměl zájem. Já jsem rozvedený, volný jako pták, tak proč by ne. Můžu cestovat. Předtím jsem pracoval i na Filipínách a v Jižní Koreji.

Kdy jste se poprvé vydal pracovat do zahraničí?
Po maturitě jsem vyrazil do Venezuely. Do pivovaru za Caracasem. Tam jsem trochu pochytil španělštinu. Pak jsem coural po Andách, byli tam skvělí lidé. Jel jsem s nimi pak do Peru. Vzali mě mezi sebe a poznat jejich zvyky bylo skutečně zajímavé.

Byl v cizině problém dostat se ke kvalitním surovinám pro výrobu piva?
Jsou firmy, které obchodují s našimi komponenty. Takže se vše celkem dalo sehnat. Problémy byly jedině s celníky, když mi přísady stály třeba měsíc na hranicích.

Co vás přimělo k návratu do vlasti?
Starám se o svou 87letou matku, to byl hlavní důvod. Navíc už jsem měl cestování tak trochu dost. I když jsem měl další nabídky ze zahraničí, rozhodl jsem se zůstat už doma.

Jak dlouho jste se tedy rozhodoval, když vám přišla nabídka dělat sládka v Počernickém pivovaru?
V podstatě jsem okamžitě souhlasil. Pro pivovar je to dobře udělané místo. Má to ducha a vedení je perfektní. Pro mě je důležité i to, že mám docela velkou svobodu k tomu, co chci vařit. Navíc jsou tu reprezentativní prostory a v komplexu zázemí pro svatby a velké oslavy. Zatím budeme točit tady u nás, časem se uvidí. Je to ještě v plenkách. Lidé se ale konečně učí dát si místní pivo. A věřím, že cestu za dobrým pivem si vždy najdou sami...

Přivezl jste si ze zahraničí nějaké nápady, které uplatníte v současné výrobě?
Toho je fůra. Hlavně jsem si uvědomil, že se dá udělat maximum v podstatě z ničeho. Vždycky jsem byl pro to naskočit a zkrotit lochnesku.
Teď krotíte „počernickou lochnesku” - rozjíždíte pivovar v Dolních Počernicích v areálu Panský dvůr.

Jakými pivy tady začínáte? Co už jste uvařil?
Teď jsem začal se světlou dvanáctkou a tmavou třináctkou, Barborkou. Dělám pšeničné a v přípravě je také IPA. Je to teď hodně módní záležitost, ale proč nevyhovět konzumentům?

Jaké je vaše oblíbené pivo? Zaujalo vás pivo nějakého jiného sládka?
Já se moc nevyhraňuju. Já si myslím, že nejhorší by bylo žádné pivo. Přiletěl jsem asi v listopadu a ochutnal různá česká piva, většina není ani špatná, ani dobrá. Po republice je teď vážně velké množství nových pivovarů. V Ostravě je zajímavý pivovar, jmenuje se, myslím, Garáž. Na zámečku v Zábřehu, v Ostravě, mají taky zajímavá piva.

Co říkáte trendu mikropivovarů a minipivovarů?
Jsem především rád, že vznikají. Na druhou stranu mi připadá, že jich začíná být až moc, ale lidé udělají sami selekci. Jsem každopádně rád, že se u nás lidé naučili konzumovat opravdové pivo. Není už tolik tzv. pivních dog, které do sebe nalejou každý večer patnáct kusů a jdou spát.

Vy sám tu teď rozjíždíte lokální minipivovar a konkurence v Praze je, co si budeme povídat. Jak si věříte?
Chvíli trvá, než se lidé na něco nového naučí. Nejsme tady úplně v centru, ale celý komplex má své kouzlo. Určitě tu časem plánuju vařit i nějaké ty speciály, ale to bude jen takový bonbónek. Teď chci, aby se lidé naučili, že se tu točí dobrá dvanáctka. Nejdřív se lidem musí dostat moje pivo pod kůži. Nechci to tu hned zahltit nabídkou speciálů a chrlit tuny blbostí.

Hezky řečeno. Přesto hodláte dělat vlastní pšeničné pivo, které si u českých konzumentů zatím svou klientelu stále spíše jen pomalu hledá...
Pšenice je něco trochu jiného. Lidé si na ni u nás zatím moc nezvykli. Já si na ni vybírám ve výzkumáku speciální irské kmeny. Připraví mi tam rozkvašenou mladinu, chmely mi přivezou, slady už mám.

Je taková spolupráce sládka s výzkumným ústavem běžná?
Nevím, jak u konkurence, u mě ano. Z těch sušených sypkých pivovarských kvasů jde taky něco udělat, v Rusku a Číně jsem s tím taky musel pracovat. Ale je to pak všechno tzv. na jedno kopyto. Právě kmeny totiž vytváří v pivu specifické chuťové značky. Člověk si s tím musí hrát, a to mě baví.

Zdá se mi, že jste se v této práci doslova našel...
Původně jsem chtěl dělat něco jiného, matka je jaderný fyzik a chemik. Znalost chemie v pivovarnictví rozhodně pomáhá. Hlavně biochemie a kvasná chemie. Teď dělají rekvalifikační kurzy ve stylu „Sládkem za tři měsíce”. Já to studoval přes deset let plus praxe a pořád mám pocit, že se mám co učit. To je jako s jazyky...

Když jste to načal, kolika jazyky mluvíte?
Ruštinu do nás hustili na škole, německy umím díky bydlení u Sudet. Pak jsem navázal španělštinou ve Venezuele, anglicky rozumím a trochu jsem pochytil francouzštinu v Tunisu. V poušti a Sýrii jsem se naučil něco arabsky. Čínština je těžká, ale zeptat se na cestu a základní věci umím. Stejně mi ale v čínštině šly nejlíp vulgarismy... (smích)

Panský Dvůr v Dolních Počernicích zve do vlastního Počernického pivovaru

Publikováno:před rokemZdroj:Proti šedi

Panský Dvůr v Dolních Počernicích má za sebou bohatou historii, nyní se však představuje po kompletní rekonstrukci s širokou nabídkou dobrého jídla, pití a odpočinku pro všechny generace. Komplex se nachází v příjemném prostředí zámeckého parku a rybníku a leží přibližně 10 km vzdušnou čarou od Starého města pražského. Panský dvůr je ideální místo pro rodiny s dětmi, stejně jako milovníky piva a dobrého jídla, zamilované páry, které si užijí luxusní ubytování s vlastní saunou či vířivkou, hosty vyhledávající odpočinek s wellness i sportovce.

Panský Dvůr se nejen nachází v krásném prostředí u zámeckého parku a rybníku, ale zejména nabízí unikátní složení služeb a gastronomie: wellness, luxusní ubytování, česká a mezinárodní kuchyně v několika restauracích, venkovní i vnitřní prostory, zázemí pro speciální eventy, soukromé večírky či svatby. To vše v jednom dvoře. Kvalitní destinací je však Panský Dvůr i pro cyklisty, kteří zde najdou pomoc v případě nehody na kole, mohou zde dočerpat vodu na cestu a pohodlně si odpočinout na zahrádce. Skvělé vyžití je zde samozřejmě pro děti, které mají dětský koutek ve vnitřních prostorách a stejně tak se mohou dosyta vylítat venku, aniž by je kdokoli okřikoval. Vítány jsou zde všechny generace, jednotlivci i velké skupiny. Pohodlné parkování je uvnitř dvoru i v jeho těsné blízkosti pro větší skupiny.

Počernický pivovar
Počernický pivovar prošel v roce 2015/2016 rozsáhlou rekonstrukcí a nyní nabízí unikátní prostory zejména pro milovníky kvalitního piva a zajímavé kuchyně. Pražená cizrna v chilli, pomalu pečené hovězí hrudí, krůtí řízek obalovaný v mlátu, zauzená vepřová žebra marinovaná v citrónové trávě, chilli a koriandru napovídají o neotřelém konceptu, který se snaží nabídnout vhodný pokrm k tradičním českým ležákům i dalším speciálům. Kapacita je zde v případě pivnice 80 míst, na terase 110 míst a ve sládkově sklepě 50 míst. Při hodování lze pozorovat varny piva, které jsou částečně situovány uvnitř restaurace. Šéfkuchař Dominik Branyš
Postupně zde budou v nabídce tato piva: Počernická dvanáctka - světlý ležák, spodně kvašený Počernická Barborka - tmavý ležák, spodně kvašený Počernické pšeničné - svrchně kvašený ležák Počernická I.P.A. - svrchně kvašený speciál
Otevřeno:
pondělí, úterý, středa, čtvrtek 16:00 - 24:00 pátek 16:00 - 02:00
sobota 11:00 - 02:00
neděle 11:00 - 22:00

Restaurace Léta Páně
Otevřeno denně od 11.00 do 24.00 hodin.
Tradiční českou kuchyni si lze vychutnat ve stylovém prostředí bývalé sladovny. Smažený řízek na 100 způsobů, domácí uzeniny a pečená masa doplňují oblíbená jídla z mezinárodní kuchyně, ke kterým je podáván Plzeňský Prazdroj nebo některé z vynikajících moravských vín. Kromě dětských pokrmů restaurace nabízí atrakci v podobě krmení kapříků v potoce. Restaurace má také svojí sádku nad potokem se pstruhy duhovými, které lze připravit na grilu s rozmarýnem. Hlavní část restaurace s barem má kapacitu 100 míst k sezení. V letních měsících je k dispozici posezení na venkovní terase s kapacitou 100 míst. Šéfkuchař: Jiří Dobš

Pizzerie Al Mulino
Otevřeno denně od 11.00 do 24.00 hodin.
Kdo zrovna nemá chuť na českou klasiku, může zavítat jen o pár metrů dále do bývalého mlýna, jehož historie se váže k roku 1862. Architektura zde byla tehdy inspirována módními motivy anglické novogotiky. Dnes se zde nachází restaurace, která nabízí ideální propojení české tradice a mlynářského řemesla s moderní italskou gastronomií. Interiér restaurace je laděný do konce 19. století s důrazem na detaily z tehdejší doby. V nabídce menu se nachází mořské plody, široká škála těstovin, pizzy, rizota, ale i prvotřídní masa, kde nechybí speciality jako jehněčí kolínko s cibulovou marmeládou a pečenými brambůrky nebo hovězí steak s kostí z plemene Chianina (cca 600-1000g) s grilovanou zeleninou a listovým salátem. Pro ty, kdo vybírají raději mezi lehčími jídly, je zde v nabídce řada čerstvých salátů.
Kapacita:
Přízemí 80 míst + zahrádka 100 míst Suterén 40 míst + zahrádka 20 míst Patro 70 míst + salonek 16 míst

Lázně U Hastrmana
Otevřeno denně od 17.00 – 22.00 hodin.
Vstupné: 290 Kč včetně ručníku a prostěradla.
Oázou pro tělesnou i duševní svěžest jsou lázně U Hastrmana nabízející dokonalý odpočinek. V komfortním prostředí lázeňského spa dochází ke spojení fantastických tělo hýčkajících procedur a exotického interiéru. Lázně U Hastrmana disponují třemi privátními místnostmi, z nichž dvě jsou speciálně navrženy pro páry. Návštěvníci lázní si mohou plně vychutnat řadu orientálních, pivních i vinných procedur, od hloubkové svalové masáže a relaxační aromaterapie až po koupelové rituály a detoxikační zábaly. Nově je zde otevřeno i venkovní wellness s parní saunou.

Ubytování U Hastrmana
Rodinný penzion nabízí celkovou kapacitu 16 lůžek. Všechny pokoje jsou vybaveny vlastní koupelnou, minibarem, televizí se satelitem a připojením na internet. Součástí penzionu je malá letní terasa. K ubytování je možno na přání zajistit snídani, oběd i večeři. Každý pokoj je něčím unikátní, ať už je to soukromá vířivka a sauna, nebo prostorná měděná vana s výhledem na počernický rybník a postel s nebesy. Ubytování je vhodné pro business klientelu s vysokými nároky na servis a služby, pro svatebčany, ale také pro romantické výlety do Prahy a okolí.
Panský Dvůr Dolní Počernice - Národních hrdinů 3, Praha 9, www.pddp.cz

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.11.03.2017 05:405