Historie a současnost minipivovaru Nota Bene

Na pozdim 2017 je technologie minipivovaru odvezena a minipivovar je mimo provoz. Beerpoint funguje pod jiným majitelem.

Nová restaurace Nota Bene nabízí českou kuchyni a pivo z malých pivovarů ze šesti píp

Publikováno:před 8 letyZdroj:Barové noviny

Jen několik kroků od I.P.Pavlova se na konci ledna otevřela nekuřácká restaurace Nota Bene. Láká na českou kuchyni, lokální suroviny a šest píp s pivy výhradně z malých pivovarů. Zapomeňte na velkou desítku a vepřo-knedlo. V Nota Bene ochutnáte českou gastronomii, na kterou můžeme být hrdí, a poznáte, že pivní svět za Plzní teprve začíná.

„Naše kuchyně vychází z českých gastronomických tradic první republiky, přizpůsobili jsme ji ale dnešním chutím a stylu. Vaříme z čerstvých lokálních surovin, které odebíráme od českých farmářů a řezníků. Nechceme naplňovat české knedlíkové klišé, pracujeme se surovinami, které se u nás pěstují nebo tradičně pěstovaly, i když je většina lidí možná za typicky české nepovažuje. Příkladem může být třeba čočka, chřest nebo bazalka,“ vysvětluje spolumajitel a zároveň šéfkuchař Lukáš Nevyjel koncept Nota Bene. Pro větší variabilitu nemá restaurace stálý jídelní lístek, ale nabízí každý týden šest až osm stálých jídel, doplněná o další tři jídla a polévku z denní nabídky. Aktuální i polední menu najdete vždy na webu restaurace. Můžete tu ochutnat například králíka na černém pivě se špenátovým pyré a bramborovým knedlíkem (185 Kč), hovězí loupanou plec pečenou na cibuli s bramborovou kaší (149 Kč) nebo candáta na másle s teplým čočkovým salátem (185 Kč).


Nová restaurace Nota Bene nabízí českou kuchyni a pivo z malých pivovarů ze šesti píp




Jen několik kroků od I.P.Pavlova se na konci ledna otevřela nekuřácká restaurace Nota Bene. Láká na českou kuchyni, lokální suroviny a šest píp s pivy výhradně z malých pivovarů. Zapomeňte na velkou desítku a vepřo-knedlo. V Nota Bene ochutnáte českou gastronomii, na kterou můžeme být hrdí, a poznáte, že pivní svět za Plzní teprve začíná.



„Naše kuchyně vychází z českých gastronomických tradic první republiky, přizpůsobili jsme ji ale dnešním chutím a stylu. Vaříme z čerstvých lokálních surovin, které odebíráme od českých farmářů a řezníků. Nechceme naplňovat české knedlíkové klišé, pracujeme se surovinami, které se u nás pěstují nebo tradičně pěstovaly, i když je většina lidí možná za typicky české nepovažuje. Příkladem může být třeba čočka, chřest nebo bazalka,“ vysvětluje spolumajitel a zároveň šéfkuchař Lukáš Nevyjel koncept Nota Bene. Pro větší variabilitu nemá restaurace stálý jídelní lístek, ale nabízí každý týden šest až osm stálých jídel, doplněná o další tři jídla a polévku z denní nabídky. Aktuální i polední menu najdete vždy na webu restaurace. Můžete tu ochutnat například králíka na černém pivě se špenátovým pyré a bramborovým knedlíkem (185 Kč), hovězí loupanou plec pečenou na cibuli s bramborovou kaší (149 Kč) nebo candáta na másle s teplým čočkovým salátem (185 Kč).

REKLAMA:

U jídla ale Nota Bene nekončí. Česká gastronomie by nebyla kompletní bez dobrého piva a ani to se v Nota Bene netočí podle zajetých českých standardů. V nabídce jsou totiž piva z malých českých pivovarů, které druhý z majitelů Martin Holba osobně a velmi pečlivě vybírá. Na baru je čepují ze šesti píp a Martin Holba vás s radostí provede jejich chutěmi a vůněmi a doporučí, které pivo se hodí k vašemu jídlu nebo třeba náladě.

Ve stálé nabídce jsou piva z Únětického pivovaru, střídají se pivovary Kocour a Matuška a jedna z píp je vyhrazena pivovarnickým specialitám (aktuálně například Staňkovu rukodělnému pivovárku z Třebonic a to speciálu chmelenému celými hlávkami chmele ). „Češi jsou národ pivařů, ale spíše co se týká kvantity nežli kvality. My se snažíme nabídnout pivo jako zážitek a nápoj, který je srovnatelný s vínem. Je třeba ho vychutnávat, poznávat a degustovat a to chceme našim zákazníkům nabídnout, protože i nám samotným se podobných podniků v Praze nedostává,“ vysvětluje Martin Holba. Pivní degustaci můžete doplnit i chuťovkami k pivu, aktuálně například zavináčem z čerstvého pstruha nebo nakládaným pikantním romadurem.

Restauraci Nota bene otevřeli v lednu 2012 dva přátelé – šéfkuchař Lukáš Nevyjel a výčepní Martin Holba ve snaze otevřít si podnik, kde se oba budou moci věnovat tomu, co je nejvíc baví a zajímá – kvalitní jídlo a dobré pivo. Oba mají mnohaleté zkušenosti s řízením restaurace, a měli proto přesnou představu, jaká by jejich restaurace měla být a čeho se chtějí vyvarovat. V Nota Bene chtějí zákazníkům nabídnout kvalitu, poctivé řemeslo a ukázat, co všechno je česká gastronomie a přesvědčit je o jejích kvalitách a snad i zbourat mnohá česká stravovací klišé.

Nota Bene si zapište za uši! Navštěva stojí za to

Publikováno:před 12 letyZdroj:Lidovky.czAutor:Klára Donathová

Jídla z produkce českých farmářů, piva z malých českých pivovarů a káva z malé české pražírny, co víc si přát? Příjemné nekuřácké prostředí. I to tu mají. Pražské Nota Bene je pro mě zatím objevem letošního roku. I kdyby ho už nic nepřekonalo, byla bych spokojená. Návštěva stojí za to.

Restaurace Nota Bene nedaleko pražského náměstí I. P. Pavlova je otevřená sotva dva měsíce. Podle informací zveřejněných ještě před jejím otevřením se zdálo, že bude mimořádná ve všech ohledech. A opravdu je. Nečekejte ovšem vysokou gastronomii. Čekejte poctivě připravené jídlo, které sází na lokální suroviny. Dále šest píp, na kterých se střídají piva všech stylů z malých a středních pivovarů. K tomu přidejte slušnou nabídku vín i destilátů zejména z Moravy a výběrovou kávu z pražírny Doubleshot.

Podle mého názoru Nota Bene přesně vystihlo to, po čem je dnes poptávka. Obyčejných zakouřených hospod jsou tisíce a všude si můžete dát pivo a něco k jídlu. Ale co když chcete nějaké výjimečné pivo a nechcete ani utopence, ani smažák a také si nechcete posezením v zakouřené putyce zatlouct pár hřebíčků do rakve? Pak zas takový výběr nemáte. V Praze se dají nekuřácké podniky, ve kterých točí pivní speciály, spočítat na prstech jedné ruky. A kuchyní konkurovat nemohou.

Čerstvé, sezonní, lokální
Restaurace má velice stručnou, často obměňovanou nabídku jídel, která prezentuje v jednoduchých úpravách. Zpravidla nechybí steak z hovězího pupku (flank) podávaný s opečeným bramborem s cibulkou a třeba dijonskou omáčkou (kolem 270 Kč). Ten jsem ochutnala hned druhý den provozu. Připravený byl podle přání medium-rare, měl příjemnou strukturu a ani výraznější omáčka z dijonské hořčice nepřebíjela chuť masa. Nevím, jestli restaurace změnila dodavatele hovězího, ale při dalších návštěvách u mých přátel flank steak úspěch neměl. Přestože byl připraven správně, měl žvýkavou konzistenci, což svědčí o nedostatečně vyzrálé výchozí surovině. Vyzrálé hovězí je zkrátka u nás nedostatkové zboží.

Dobrou volbou je momentálně jarní kuřátko plněné nádivkou s bramborovou kaší (265 Kč). Malé kuřátko dostanete na talíř celé pěkně s křupavou kůžičkou a nádivkou, které dominuje chuť slaniny. Tady také poznáte, jak velký je rozdíl mezi bramborovou kaší z brambor a tou z pytlíku. Bývala bych jen ocenila, kdyby kuře bylo propečenější. Slabší stránkou kuchyně jsou zatím dezerty, ale když budete mít štěstí, pan kuchař vám na přání udělá dokonalé crepes Suzzette (75 Kč) s karamelizovaným cukrem, máslem a likérem Grand Marinier.

Zatím chybí trošku propracovanější nabídka chuťovek k pivu. Pokud nemáte velký hlad, budete mít s výběrem něčeho menšího možná problém. Ovšem vzhledem k tomu, že se v budoucnu podnik trochu rozroste o zahrádku a spodní sál, který by měl sloužit především jako pivnice, dá se rozšíření nabídky o menší jídla k pivu čekat.

Právě se točí
Nota Bene opravdu není jen restaurací. Samo sebe označuje také za beerpoint. Piva se na pípách střídají prakticky denně, vždy jde o produkci celkový dojem malých nebo středních českých pivovarů. Nikdy nechybí pivo z Únětic (nefiltrovaná dvanáctka a filtrovaná desítka), něco ze Staňkova rukodělného pivovárku (ovesný speciál Rejtar, Aranka, Heterák), speciality od Matušků (Raptor, Černá nebo Zlatá raketa), často jsou to aly (IPA, APA) z varnsdorfského pivovaru Kocour nebo z Klášterního pivovaru Strahov (IPA).

Pokud jste zvyklí na spodně kvašené ležáky plzeňského typu, překvapí vás, jaké chutě i vůně můžete v pivu najít. Doporučuji zkusit některý ze svrchně kvašených alů, třeba zrovna Indian Pale Ale ze Strahova, bude-li v nabídce. Tohle polotmavé pivo je výrazně chmelené, má vyšší obsah alkoholu (6,3 %, 16 stupňů) a při jeho výrobě byly použity velmi aromatické druhy chmele, takže je snadno poznáte už po vůni.

Experimentátorům doporučuji vyzkoušet pivo z nakuřovaného sladu, se kterým se u nás často nesetkáte. V nabídce Nota Bene bylo nedávno Prager Laffe Smokie z pivovaru Antoš. Kouř byl poměrně silně cítit ve vůni i chuti, po přivonění jsem si okamžitě vybavila táborák a opékání buřtů. Škoda že se k němu nějaká klobása či buřt rovnou nepodávaly, byla by to dokonalá kombinace. Přiznávám ovšem, že víc než jedno malé nakuřované pivo bych nevypila, na to je jeho chuť příliš specifická. Ceny jednotlivých piv se liší, malé vyjde v průměru asi na 30, velké pak na zhruba 45 korun.

Čistota a přívětivost
Piva i jídla, která jsem ochutnala, mě lákají do tohoto podniku zas a znovu. Táhne mě to sem ale o to víc díky jednoduchému a čistému prostředí, které není přeplácané žádnými zbytečnými pivními artefakty, a milému personálu.

Nefunkční obsluha dokáže zničit i jinak dokonalý podnik. Tady to naštěstí neponechali náhodě. Večer obsluhuje téměř vždy jeden z majitelů a přes poledne běhá mezi plnými stoly sympatický mladý muž, který si pamatuje nejen své hosty, ale i jejich pivní či jídelní preference. Obsluha je tu efektivní, a přitom nevtíravá a dobře dokáže poradit s výběrem, zejména co se piva týče. Problémem nikdy nebylo dělení porcí nebo ochutnání většího počtu piv v menším množství.

Nota Bene si své hosty našlo brzy po otevření a vídám tu často stejné tváře. Stoly, které v prvním týdnu zely prázdnotou, teď bývají plně obsazeny i v době oběda. Pokud se rozhodnete vyzkoušet restauraci ve večerním provozu, rozhodně doporučuji rezervaci. Třeba vás Nota Bene přesvědčí stejně jako mě a stanete se štamgasty.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.08.03.2016 17:032