Historie a současnost Královského pivovaru Krušovice

Historie Královského pivovaru Krušovice se datuje až do 16. století. První písemný doklad o pivovaru pochází z roku 1581, avšak pivo se v Krušovicích vařilo bezpochyby mnohem dříve. Skutečnou slávu krušovického pivovarnictví však založil císař a český král Rudolf II., který roku 1583 pivovar zakoupil pro Českou korunu. Od té doby patří Krušovice neodmyslitelně k dějinám českého piva.
Jak podoba pivovaru, tak způsob výroby doznaly od časů Rudolfa řady změn, to podstatné však zůstalo. Prvotřídní žatecký chmel, sluncem prozářený ječný slad, čirá pramenitá voda a především láska a nadšení sládků, kteří po staletí uchovávají krušovickou recepturu příštím generacím.

pivovarHistorické mezníky v časové ose:
● 1581 - Založení pivovaru
● 1583 - V Anglii vládla Alžběta I., v Česku Rudolf II., ve Francii Jindřich III. a krušovický pivovar patřil České koruně.
● 1605 - Guy Fawes a jeho komplicové se pokusili odpálit nálož ve Westminsterském paláci a kvalita piva v Krušovicích se ověřovala tak, že sládek Šimon musel sednout na pivem namočenou lavičku a počkat, až uschne. Pokud se pak zvedl a lavička zůstala přilepená k jeho kalhotám, bylo pivo v pořádku!
● 1620 - Bitva na Bílé hoře. Sládek Šimon střídavě poslouchá ruch války a šumění z varných kotlů. Různá žoldnéřská vojska pak drancují pivovar, ale i šíří slávu krušovického piva. Zrodil se Mušketýr, slavné pivo z Krušovic. pivovar
● 1652 - Když Holandská Východoindická společnost založila Kapské Město a v Anglii začali používat parní topení k vytápění skleníků, v Krušovicích už rok za naplněné sudy ručil, dokud je hostinský prázdné nevrátil, sládek Votýpka.
● 1682 - Petr Veliký se stává ruským císařem a sládkem našeho pivovaru Vodička. Krušovické pivo mu přišlo tak skvělé, že se s ním doslova oženil a prožil v pivovaru krásných 24 let. O tři roky později se majitelem pivovaru stává Arnošt Josef z Valdštejna, což je k velkému prospěchu.
● 1719 - Daniel Defoe vydává román Robinson Crusoe a na proslulé krušovické „baby“ se těší nový sládek Kočí. „Baby“ se tehdy říkalo každému jedenáctému a dvanáctému sudu, který od majitele pivovaru dostával sládek a chasa. pivovar
● 1731 - V Londýně Stephenu Grayi jako prvnímu spadlo do klína nejvyšší vědecké ocenění udělované Královskou společností – Copleyho medaile. Valdštejn zemřel a jeho dceři Marii Anně spadlo do klína krásné dědictví.
● 1824 - V Anglii byl veřejnosti představen první objevený dinosaurus Megalosaurus a v Krušovicích po pouhých dvou letech končí své působení sládek Staněk. Asi už ho nebavilo ručit plným měšcem za chyby a škody, co mohl napáchat on nebo chasa.
● 1825 - Byl izolován chemický prvek hliník a otevřena první železniční trať na světě Stockton–Darlington. Krušovický pivovar patří Fürstenbergům a sládkem se stává Heger. Říká se, že měl ty nejkrutější metody v historii krušovických sládků. Kdo neplnil své povinnosti na sto procent, nesměl celý týden Krušovice ani ochutnat. pivovar
● 1852 - Skončila druhá Francouzská republika a mezi Londýnem a Paříží byl natažen první podmořský kabel pro telegrafní linky. Krušovickým sládkem se stal Dania, který spával v místnosti se sudy, když pivo zrálo, aby měl jistotu, že mu nic nechybí.
● 1869 - Ve světě to jelo. Suezský průplav byl otevřen pro dopravu a dostavěna byla transkontinentální železniční trať napříč Amerikou. V Krušovicích ale nezůstávali pozadu. V pivovaru byl instalován první parní stroj, přestavěna sladovna, sušárny, varna i chladírny.
● 1874 - Konal se první ročník Velké pardubické a v krušovickém pivovaru se stal sládkem Josef Hofweber. Jeho láska ke krušovickému pivu byla ale příliš silná. Po necelém roce ho tak vystřídal Jakub Rösch, který za záhadných okolností zmizel. Traduje se, že ho unesli Švédi, aby je naučil vařit pivo, o kterém se u nich už celá staletí pěly písně. pivovar
● 1877 - Julius Richard Petri vynalezl Petriho misku, Edison zdokonaloval telefon a Neruda vydal Povídky malostranské. Z Krušovic byli uneseni ještě dva sládci, Viktor Šanta a necelý rok po něm Antonín Vanžat, než se švédská koruna vzdala marných snah uvařit své vlastní královské pivo.
● 1891 - V New Yorku byla otevřena Carnegie Hall. V Praze-Holešovicích zase Výstaviště, kde se konala druhá Jubilejní zemská výstava, na níž bylo krušovické pivo k radosti majitele knížete Maxmiliána Egona Fürstenberga staršího a tehdejšího sládka Františka Eisenhuta staršího oceněno zlatou medailí. pivovar
● 1901 - Počátek nového století přinesl spoustu nového. Marconi uskutečnil první radiotelegrafní spojení přes Atlantik a konal se první samostatný koncert České filharmonie. Do Krušovic přišel nový sládek Josef Klimeš mladší. Díky jeho fascinaci překotným vývojem vědy a techniky se pivovar za 27 let jeho působení dočkal celé řady inovací.
● 1928 - Disney vymyslel nejslavnějšího myšáka všech dob, Fleming zase penicilin. Krušovický pivovar v té době ročně uvařil v průměru 45 900 hektolitrů piva a vypadal jako moderní průmyslový závod. To velmi vyhovovalo nadšenci a puntičkáři Ing. Josefu Emingerovi, který se stal sládkem. pivovar
● 1937 - Zřítila se vzducholoď Hindenburg, Walt Disney získal Oscara za Sněhurku a sedm trpaslíků a po pěti letech na postu sládka opustil Krušovice Milan Storzer, kterého ale záliba v krušovickém pivu neopustila nikdy.
● 1945 - S koncem války přišel po sedmi letech i konec krušovického sládka Dr.&nbps;Ing.&nbps;Hanuše Landsperského – srdcaře, který dokázal i v krušné době 2. světové války vařit prvotřídní pivo.
● 1948 - Shromáždění OSN přijalo Všeobecnou deklaraci lidských práv, krušovický pivovar byl znárodněn a jeho tehdejším sládkem se stal Josef Tománek, nedoceněný básník, který ve volných chvílích skládal milostnou poezii o krušovickém pivu a po večerech recitací svých veršů bavil osazenstvo místních hospod. pivovar
● 1950 - Asimov vydal sbírku Já, robot a v Marseille vrátili neznámí zloději šperky a drahé kameny v hodnotě 150 milionů franků. Tajemství krušovického piva po příští dva roky přišel střežit sládek Jiří Bitner.
● 1953 - Edmund Hillary zdolal Mount Everest. Nezdolné bylo ovšem odhodlání krušovického sládka Bohumila Rapka dopřát výjimečnou chuť našeho piva co nejvíce lidem. Pivovar tak pod jeho vedením zvýšil průměrnou roční produkci piva na 94 300 hektolitrů.
● 1956 - Svět modernizoval. Byl položen první telefonní transatlantický kabel, zaveden termín byte, vyroben první mobilní telefon a český vědec Otto Wichterle vynalezl kontaktní čočky. Ani v Krušovicích nezůstávali pozadu. Do provozu byla uvedena nová kotelna a modernizováno chlazení. pivovar
● 1973 - Světovou módu ovládají džínsy, československá kina Tři oříšky pro Popelku a v Krušovicích se vlády ujímá sládek Josef Bernard. Pod jeho pečlivým dohledem je dokončena výměna dřevěných nádob ve spilce a ve sklepě za ocelové kádě a tanky.
● 1987 - Když počet lidí na Zemi překročil hranici 5 miliard, v Krušovicích byli připraveni. V té době se tady vařilo už přes 250 000 hektolitrů piva ročně. Krušovický pivovar po čtyřech plodných letech a za neustále se šířícího věhlasu krušovického piva opustil sládek Ing.&nbps;Václav&nbps;Koub.
● 1988 - Narodila se zpěvačka Adele a fyzik Jack Steinberger získal Nobelovu cenu. Tu by si zasloužil i tehdejší krušovický sládek Ing. František Máša, kdyby se udělovala za dosažené úspěchy ve vaření piva. pivovar
● 1989 - Revolučníí rok. Začali se vysílat Simpsonovi a v Berlíně proběhl první ročník Love Parade. Krušovickým sládkem byl Ing. Jan Šuráň. S pivovarem, který mu okamžitě přirostl k srdci, se ale musel pod tíhou nových pořádků brzy bolestně rozloučit.
● 1990 - Na oběžnou dráhu kolem Země byl dopraven Hubbleův vesmírný dalekohled a v krušovickém pivovaru poprvé v historii usedla na trůn žena. Sládkem se stala Alena Mildorfová a o naše pivo pečovala s typicky ženskou něhou a mateřskou láskou.
● 1994 - Sportovní aerobic byl konečně zařazen do Mezinárodní gymnastické federace. Krušovice koupil Dr. Oetker a učinil strategické rozhodnutí vrátit se k odkazu Rudolfa II. a přejmenovat pivovar na Královský pivovar Krušovice. pivovar
● 1998 - Byl spuštěn vyhledávač Google a otevřeny archivy inkvizice. Z Krušovic se stal díky investici přesahující dvě miliardy korun jeden z nejmodernějších pivovarů v Evropě. Produkce piva překročila hranici milionu hektolitrů piva ročně. Takto nastaveného trendu se držel i nový sládek Ing. Lukančo Trifinčofski.
● 2008 - Světu vládla ekonomická krize, USA první afroamerický prezident a krušovickému pivovaru sládek Tomáš Kosmák. Ten přišel po odkoupení pivovaru jednou z nejvýznamnějších pivovarských skupin na světě – Heinekenem. Nový sládek se do vaření piva pustil s vědomím, že nový majitel ví, že pivo není pudink
Zdroj:Stránky Královského pivovaru Krušovice, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Královského pivovaru Krušovice

Kdy:celoročně dle dohodyObec:KrušoviceZdroj:Pivovar Krušovice

Cena za prohlídku včetně degustace a suvenýru je 160 Kč.

Zlevněné vstupné včetně degustace a suvenýru je 110 Kč a platí pro studenty a seniory po předložení dokladu.

Exkurze si můžete domlouvat telefonicky na čísle +420 737 224 087 nebo mailem na exkurze@krusovice.cz.

Exkurze se konají v německém, ruském a anglickém jazyce. V případě zájmu o jakýkoliv jiný cizí jazyk zajistíme soukromého průvodce v požadovaném jazyce. Do pivovaru vás odvezeme osobním vozem dle vašeho výběru, minibusem nebo autobusem dle vašeho přání a požadavků.

Aktualizováno: před 3 lety

Pivo Krušovice uvádí hokejovou kampaň i plechovky

Publikováno:před 19 dnyZdroj:MediaGuru.cz

U příležitosti Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji, které začíná už 5. května, přichází pivní značka Krušovice s novou kampaní „Tvoje mistrovství. Tvoje království“, kterou doplní limitovaná edice hokejového piva i program pro hokejové fanoušky.

Hokejová kampaň oficiálního partnera hokejového šampionátu představí nový koncept značky hledající osobní království každého z nás. Nasazeny budou sponzorské vzkazy, prezentující situace, kdy během mistrovství světa v hokeji jde království stranou.

V maloobchodní síti bude od dubna do června k dostání také limitovaná edice krušovické Řízné desítky a Královské dvanáctky, která bude k dostání v plechovce o objemu 0,5 litru a také v 1,5 litrových PET lahvích.

V místě konání, na kodaňském zimním stadionu, bude mít značka branding na mantinelech, vlastní hostesky i VIP zóny. Pro tři nejlepší hokejisty z týmu, který vypadne, připravily Krušovice navíc odměnu ve formě designových manžetových knoflíčků v bílém zlatě.

Legendární Krušovický soudek získá nejlepší běžec

Publikováno:před 30 dnyZdroj:České nápoje

Královský pivovar Krušovice čeká 38. ročník tradičního běžeckého závodu BĚH O KRUŠOVICKÝ SOUDEK. Každoročně se zde o legendární putovní výhru utká a změří své síly více jak 200 závodníků. Po vyhlášení výsledků bude připravené občerstvení pro účastníky i veřejnost. Návštěvníci se také mohou těšit na exkurze pivovaru.

Tradiční závod se bude konat 29. dubna, délka trati je 20 kilometrů. Přihlásit se mohou ženy i muži všech věkových kategorií. Registrace závodníků proběhne na místě od 8:00 do 09:15 hodin. Startovné činí 150 Kč. Účastníci budou vybíhat v 9:30 ze Stochova u památného dubu sv. Václava a poběží až do Krušovic. Mimořádně krásná trať povede jak terénem, tak po silnici.

„Oceňováni budou běžci na prvním, druhém a třetím místě v každé kategorii. Ti získají finanční cenu a balíček s krušovickým pivem. Absolutní vítěz závodu obdrží putovní cenu, a to legendární Krušovický soudek,“ říká Kateřina Veitová, tisková mluvčí společnosti Heineken ČR.

V Královském pivovaru Krušovice po vyhlášení vítězů bude připraveno občerstvení a krušovické pivo pro závodníky i diváky. Jako každý rok bude akce probíhat za hudebního doprovodu. Závodníci i veřejnost mohou zdarma využít exkurze v pivovaru, které budou probíhat po doběhnutí závodníků.

Traťovým rekordmanem v mužské kategorii je Jiří Čivrný z roku 1993 s časem 1:07:02. Zastoupení ženského rekordu drží Mirka Petroňuková, která zaběhla závod s časem 1:22:16 v roce 2008.

Pořadateli akce jsou Sokol Stochov – Honice, Královský pivovar Krušovice a město Stochov. Výsledky budou vyvěšeny na webových stránkách www.maratonkladno.cz a www.rozbehnuto.estranky.cz bezprostředně po závodu.

Česká divize pivovaru Heineken navýšila výrobu, dařil se export Krušovic

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:E15.czAutor:ČTK

České pivovary skupiny Heineken loni meziročně vyrobily o zhruba sto tisíc hektolitrů piva a dalších nápojů více, výroba vzrostla na 2,4 milionu hektolitrů. Do skupiny patří na českém trhu tři pivovary - Krušovice, Velké Březno a Starobrno. Společnost je v objemu výroby na českém trhu třetí za skupinou Plzeňského Prazdroje a Pivovary Staropramen. Firmě se zvýšil export do zahraničí o více než sedm milionů lahví piva.

"Opět se nám podařilo navýšit tržní podíl na domácím trhu, kde nám rostly objemy prodejů většiny našich strategických značek. Byli jsme také úspěšní v exportu a mám radost zejména z růstu naší mezinárodní značky Krušovice," uvedl generální ředitel Heineken ČR Nikolay Mladenov. Celosvětový export Krušovic tak loni meziročně vzrostl o 22 procent, absolutní údaje firma neuvedla. Krušovice jsou od roku 2016 v osmici světových největších mezinárodních značek skupiny. Krušovice se vyváží do Evropy, Asie i Ameriky. Mezinárodní portfolio skupiny pod značkami Heineken, Desperado, Zlatý bažant a pak ciderů rostlo podle firmy v desítkách procent.

Jenom pivovar Starobrno loni uvařil rekordních 1,25 milionu hektolitrů piva. Je to nejvyšší výstav za více než 140 let existence pivovaru, řekl již dříve ČTK ředitel a vrchní sládek pivovaru Ondřej Koucký. Pivovar se blíží své maximální kapacitě, která je nyní 1,5 milionu hektolitrů. Loni společnost do všech tří pivovarů investovala skoro 100 milionů korun, skoro pět milionů korun dala firma na obměnu strojních zařízení ve Velkém Březně. Necelých devět milionů pak do nových přetlačných tanků v Pivovaru Starobrno, kde zahájila práce na renovaci chladicího systému za zhruba 40 milionů korun. V Krušovicích pak rekonstruovala úpravnu vody za necelých 26 milionů korun. "Další a zároveň největší investicí loňského roku bylo dokončení stavby distribučního centra přímo v areálu pivovaru Velké Březno, které vyšlo na téměř 50 milionů korun," dodala společnost. Údaje o loňském ani předloňském hospodaření společnost zatím oficiálně ve veřejné Sbírce listin nezveřejnila, poslední údaje v ní jsou za rok 2015.

Krušovice představují nový ležák K11, změnu designu a názvů piv

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápoje

Královský pivovar Krušovice přichází s hlavní novinkou letošního roku, a to s čepovaným ležákem K11. Světlý ležák s příjemnou hořkostí zákazníci poprvé ochutnají v březnu. Současně pivovar Krušovice přechází na nový design plechovek, skleněných lahví a PET obalů. Nové názvy produktů mají vystihnout přesnou povahu populární desítky a dvanáctky.

Hlavní novinkou Královského pivovaru Krušovice se stává ležák K11. Důvodem jeho uvedení na trh je stále rostoucí popularita jedenáctek na českém pivním trhu, a proto nesmí chybět ani v portfoliu Královského pivovaru Krušovice. K11 je světlý ležák s příjemnou hořkostí a vyšší plností vyrobený z několika druhů českých sladů, které pivu dodávají krásnou zlatavou barvu a dokonalou plnou chuť. Za správnou vyváženost nový ležák vděčí právě použitým speciálním sladům (karamelovému, pšeničnému a mnichovskému).

Název nového ležáku K11 vznikl spojením písmene K jako označení pivovaru Krušovice a číslovky 11, která vyjadřuje stupňovitost piva. Novinka s tímto originálním názvem bude k dostání pouze na čepu od března 2018. Stejně jako ostatní produkty krušovického portfolia se i K11 vyrábí z žateckého chmele.

Krušovice dále představují nové obaly svých produktů, které reagují na bohatou královskou historii značky. Celkový dojem nejvíce umocňuje použití královské pečeti. Současně dochází i k úpravě názvosloví, které vychází z přesného popisu produktu. Nejoblíbenější značku z nabídky pivovaru Krušovice si spotřebitelé vychutnají pod názvem Královská 12. „Chceme maximálně podpořit prémiové vnímání naší vlajkové lodi a tou je Královská 12. Jsme hrdí na to, že jsme jako jediný pivovar v České republice získali královskou pečeť,“ uvedl brand manager pro značku Krušovice Jiří Coufal. Přejmenování se dočkala i oblíbená desítka z portfolia pivovaru, ta nově nese název Řízná 10 díky svému jedinečnému řízu.

Za studena chmelené Krušovice přichází i na Slovensko

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápoje

Kráľovský pivovar Krušovice predstavuje unikátnu novinku. Ako vôbec prvý pivovar v Českej a Slovenskej republike začal využívať technológiu studeného chmelenia v priemyselnej, veľkoobjemovej výrobe. Vďaka zavedeniu tohto technologického procesu môže svojim konzumentom predstaviť ďalší z radu pivných špeciálov. Tentoraz je to Ležiak za studena chmelený. Takto pripravené pivo vyniká bohatšou a výraznejšou arómou ušľachtilého žateckého chmeľu. Nový pivný špeciál s výraznejšou chmeľovou vôňou a s príjemnou, vyváženou chuťou od značky Krušovice je dostupný od polovice februára vo vybraných puboch na celom Slovensku v limitovanej edícii do vypredania zásob.

Studené chmelenie je medzi pivovarníkmi známe približne dve storočia. V počiatkoch pomáhalo udržať pivo dlhšie čerstvé, počas jeho plavieb z Veľkej Británie do kolónií tamojším vojakom. Okrem lepších konzervačných vlastností sa týmto spôsobom z chmeľu do piva dostáva oveľa viac vôní. V spojení s jedným z najlepších chmeľov vôbec, s typicky českým Žateckým poloraným červeňákom, tak vzniká skutočná lahôdka hodná kráľov.

"Našu unikátnu technológiu studeného chmelenia sme vyvíjali takmer dva roky tak, aby sme dosiahli za použitia jednoduchého technického riešenia optimálne chmeľové vône. Myslíme si, že sa nám to podarilo. Veríme, že za studena chmelený ležiak z Krušovíc si obľúbia aj naši zákazníci," povedal krušovický sládok Michal Havrda.

Chmeľ sa pridáva do piva väčšinou počas takzvaného „chmeľovaru“ a to na viackrát. Čím dlhšie chmeľ v pive vrie, tým mu pridá viac horkosti. Naopak, čím neskôr do „chmeľovaru“ chmeľ pridáme, tým zostane viac arómy. Proces studeného chmelenia nastáva, až keď je celé pivo uvarené a schladené. Žatecký poloraný červeňák obohatí pivo počas jeho zrenia o charakteristickú chmeľovú vôňu a výrazný chmeľový dozvuk. Konzumenti tohto piva nájdu v každom dúšku bohatú a výraznú chuť chmeľa, ktorý patrí k tým najlepším na svete.

Za studena chmelený, spodne kvasený svetlý ležiak s obsahom alkoholu 4,8 % je pivo s vyváženou chuťou, príjemnou chmeľovou arómou, výraznejšou horkosťou a jedinečným chmeľovým charakterom. Pivo s novou receptúrou sa tak v segmente českých a slovenských ležiakov zaraďuje medzi tie najprémiovejšie.

Krušovice už niekoľko rokov prinášajú pivárom na Slovensku nielen kvalitné české kráľovské pivo, ale pravidelne aj inovatívne pivné špeciality, ktoré obohacujú chuťové zážitky slovenských pivárov. „Za všetky spomeňme Staročeský Malvaz 13 % - polotmavý pivný špeciál jantárovej farby plnej chuti a zamatovej horkosti, Svätomartinský špeciál 13 % - pivnú lahôdku varenú z čerstvého, ručne česaného žateckého chmeľu či Kazbek ležiak pripravený z unikátnej odrody chmeľu. Sme radi, že v týchto dňoch im môžeme predstaviť ďalší špeciál - Ležiak za studena chmelený, skutočný skvost z dedičstva krušovických sládkov,“ uviedol Peter Kostický, brand manažér značky Krušovice.

Aktuálna novinka v portfóliu pivných špeciálov - Krušovice Ležiak za studena chmelený - je dostupný od polovice februára vo vybraných puboch na celom Slovensku v limitovanej edícii do vypredania zásob.

V tendru Krušovic vyhrála DDB, vystřídá VCCP

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Mediář.cz

Pivní značka Krušovice z portfolia Heinekenu mění strategického a komunikačního partnera. Nově se jím stává agentura DDB Prague, která zvítězila v tříkolovém tendru. Pro Krušovice začne pracovat v lednu. Vystřídá dosavadní agenturu VCCP Prague. „Odvážní lidé z Heinekenu sdílejí naše přesvedčení, že je v české pivní komunikaci potřeba udělat něco jinak a odlišit se od velmi standardizovaných kampaní a generických hrdinů, na které se už všichni dlouho díváme,“ prohlásil ředitel DDB Darko Silajdžić. „VCCP považujeme za jednu z nelepších agentur na trhu a máme k ní velký respekt, i kvůli tomu, že první vykročili tímto směrem v jejich nedávné práci s Krušovicemi,“ pochválil konkurenci.

Krušovice s VCCP poslední dobou v marketingové komunikaci razí koncept „králů“ – zprvu ho představoval Václav Černohorský, po jeho smrti se tváří značky stal herec Václav Rašilov.

DDB bude dělat i na zahraniční komunikaci značky, Krušovice se vyvážejí do víc než třiceti zemí. „Komunikace v zahraničí půjde dvěma cestami. DDB bude tvořit image pro trhy, kde jsou Krušovice už zavedenou značkou. Dál se zaměří na trhy, na nichž krušovické pivo zatím není etablované. V obou případech bude pracovat s televizní reklamou, venkovními i vnitřními reklamními plochami a klíčovým vizuálem,“ popisuje Lenka Kroupová, manažerka značky Krušovice pro český i zahraniční trh.

Sládci pivo vaří, hospodští jej dělají, říká šéf Krušovic

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Hospodářské NovinyAutor: Kristýna Dlasková

● Michal Rouč pije každý den vody stejně jako piva. Do vedení Krušovic přišel z malého pivovaru.
● V Pivovaru Velké Březno, který patří do stejné skupiny, zvýšil kapacitu výroby.
● V současnosti jezdí navštěvovat hospodské do firemních restaurací.

Ke každému pivu, které číšník postaví na stůl, Michal Rouč přičichává. Poté zvedá sklenici proti světlu. Až pak ochutnává. "S pivy je to jako s dětmi. Nejde říct, které máte radši," říká po prvních doušcích nový ředitel a vrchní sládek krušovického pivovaru. Nakonec ale přiznává, že mezi jeho oblíbené patří tmavé varianty piva.

V hospodách vždy začíná ochutnávat od nejslabšího piva v nabídce. "Pak buď u nějakého rovnou zůstanu, nebo ochutnám všechna nabízená piva a pak se vrátím k tomu, které mi nejvíce zachutnalo," vysvětluje svou pivní strategii Rouč. V Krušovickém pivovaru nápoj ochutnává každý den, vypije jej prý stejné množství jako vody. I díky tomu většinou rozpozná chuť piva ze "svého" podniku mezi ostatními.

Šéf Krušovic začínal ve výrobě
Pro pivovarnictví se rozhodl na střední škole, kde se mu dařilo v matematice a v chemii. Přemýšlel nad zajímavým odvětvím, kde by mohl tyto předměty spojit. S cílem věnovat se vaření piva zamířil do Prahy na Vysokou školu chemicko-technologickou, kde zvolil obor pivovarnictví a sladařství.

Už při studiích pracoval v podniku ve Velkých Popovicích jako juniorní biochemik. "Ve skutečnosti se za vznešeným názvem pozice skrývala obsluha ve výrobě. Do práce jsem chodil na šestou hodinu, nejprve jsme tahali hadice, poté jsme čekali, než sesudujeme kádě. To jsme s hadicemi a potrubím přesouvali mladé pivo ze spilky do ležáckého tanku do sklepa. Nakonec jsme z prázdných kádí vyhrnovali kvasnice," popisuje Rouč, který později pracoval také v pivovaru v Ústí nad Labem.

Po škole nastoupil do podniku ve Velkém Březně, který vyrábí pivo Březňák, a to jako specialista výroby. Prošel několika odděleními a nakonec zakotvil ve stáčírně. Mezitím dostal na starosti zavedení nového systému reportování z výroby směrem k vedení společnosti.

Ve velkobřezenském pivovaru strávil více než devět let. V roce 2009 se stal sládkem jak ve Velkém, tak v nedalekém Krásném Březně. Postupně převzal zodpovědnost za kvalitu a technologie v obou pivovarech.

V roce 2014 vystoupal až do pozice ředitele a vrchního sládka Velkého Března. V malém pivovaru vedl jen několik desítek zaměstnanců. Měl na starosti několik velkých projektů napříč firmou. Tím posledním a zároveň nejzásadnějším bylo zřízení velkého distribučního centra v areálu podniku, které spustilo svůj provoz teprve nedávno.

Za více než devět let se mu podařilo navýšit výrobní kapacitu o téměř polovinu. V posledních letech stál v pivovaru u většiny investičních projektů.

Do Krušovic se Rouč letos v říjnu dostal prostřednictvím interního výběrového řízení. Nizozemská skupina Heineken, kam kromě Krušovic patří také podnik v severočeském Velkém Březně a Starobrno na jižní Moravě, nabízí všechny pracovní pozice nejprve vlastním zaměstnancům. Rouč uspěl a v krušovickém pivovaru vede téměř 70 pracovníku. Ačkoliv svůj pracovní den začíná kávou a poradou, manažerem se být necítí. "Snažím se zůstávat 'výrobákem' a být v kontaktu s produkty, což v pivovarnictví naštěstí lze. Jen manažerem být nechci," přibližuje Rouč.

V pivu se odráží nátura sládků
Teď se seznamuje se zaměstnanci a jezdí navštěvovat hospodské do firemních restaurací. "Ti jsou pro naše pivo velmi důležití. Sládci pivo vaří, hostinští jej dělají. Spousta věcí se dá pokazit přímo v hospodě," míní Rouč. V každém pivu se podle něj odráží nátura sládků. "Šéfové ovlivňují fungování podniků, a to se na pivu vždy projeví," dodává.

Jeho předchůdcem ve funkci ředitele a vrchního sládka Krušovic byl Igor Mandryš, který se vrátil na rodné Slovensko a rozhodl se pracovat mimo obor. Pivovar ve Velkém Březně bude dočasně řídit stávající výrobní ředitel Heineken Milan Schramm.

Asie láká české pivovary. Krušovice míří na čínský trh

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Lidovky.czAutor:Miroslav Petr

Zhruba 550 milionů hektolitrů piva vypijí ročně obyvatelé Číny. Z toho pouhých 34 tisíc hektolitrů pochází z Česka. Na obřím čínském trhu, který je i z hlediska výroby ve výši zhruba 480 milionů hektolitrů největší na světě (Česko vaří ročně 20,5 milionu), teď zkusí štěstí i česká dcera koncernu Heineken. Trojka mezi zdejšími pivovary tam od příštího roku začne exportovat značku Krušovice.

„Ze vzdálenějších zemí dlouhodobě vyvážíme krušovické pivo například do Vietnamu, Izraele a také Iráku. Momentálně připravujeme export krušovického piva do Číny, kde je velký zájem o české ležáky,“ potvrdila LN mluvčí Heinekenu ČR Jana Austová Pikardová.

Nejde ze začátku o zanedbatelné množství, i když z pohledu celého čínského trhu je to kapka v moři. „Na příští rok plánujeme dovézt do Číny více než půl milionů třetinkových lahví Krušovic Imperial,“ dodává Pikardová.

Krušovice mezi top značkami
Značce Krušovice nahrává fakt, že ji mateřská společnost Heineken zařadila mezi osm top mezinárodních značek celé skupiny s cílem rozšířit jejich export do významného počtu zemí.

Českému exportu jednoznačně vládnou země Evropské unie. Zdejší pivovary do 25 z nich vyvezly loni 3,7 milionu hektolitrů, což je 84 procent celého českého exportu piva. Na 73 zemí mimo EU připadá jen 687 tisíc hektolitrů. Nejvíc putuje do Ruska a Jižní Koreje.

Čína je, na rozdíl třeba od Vietnamu, pro naprostou většinu tuzemských pivovarů dosud neobjevenou asijskou zemí. Pivo tam nevyváží ani lídr českého trhu Plzeňský Prazdroj, i když podle nepotvrzených informací LN jeho majitel – japonský koncern Asahi – o této možnosti uvažuje, ani dvojka Pivovary Staropramen. Ty se prosazují spíš v Jižní Koreji, Japonsku a Vietnamu a nově i v dalším vzdáleném kontinentu – v Austrálii.

Z největších českých producentů tak dosud exportuje pivo do Číny jen čtyřka trhu Budějovický Budvar, případně z menších pak částečně skupina Pivovary Lobkowicz, která však podobné údaje nezveřejňuje.

A je tedy možné, že většina dosavadního exportu do Číny ve výši 34 tisíc hektolitrů (6,8 milionu půllitrů) pochází z Českých Budějovic.

Budvar prodává své pivo ve 20 asijských zemích, nejvíc ve Vietnamu. „Asie je pro nás z dlouhodobého hlediska strategický kontinent, protože podle prognóz tam poroste celková spotřeba piva a bude se zvyšovat i poptávka pro prémiových importovaných pivech. I my zde tedy vidíme významnou obchodní příležitost,“ uvedla vedoucí exportního oddělení Budvaru Renata Pánková.
S Asií a konkrétně s Koreou má velké plány i Prazdroj. Připadá na něj 118 tisíc hektolitrů z celkem 129 tisíc hektolitrů, které tam vyvezly loni české pivovary. Korejci si za pivo rádi připlatí – v hospodě tam prý za půllitr piva Pilsner Urquell zaplatí v přepočtu i 500 korun.

Český Kozel předčí Guinness?
Aktuálně v Koreji prodává Prazdroj zhruba 40 tisíc hektolitrů černého piva značky Velkopopovický Kozel, což je polovina toho, kolik v zemi prodá světový lídr v černém pivu irský Guinness. Jenže zatímco Guinness roste na korejském trhu údajně o pět až devět procent ročně, český černý Kozel každoročně o 50 procent. „Očekáváme proto, že bychom mohli do dvou let Guinness dorovnat a v horizontu tří let převzít roli lídra,“ věří si mluvčí Prazdroje Jitka Němečková.
Pivovary spoléhají na to, že české prémiové značky mají v Asii dobrý zvuk a lze je tam prodávat s mnohem vyšší marží než v Evropě. I tak ale podle odborníků z branže nemá takový export velký ekonomický smysl a vzdálené trhy budou pro český vývoz spíše doplňkovou záležitostí.

„Každý velký světový výrobce jak může, tam spíš vaří pivo na základě licenční výroby. Pivovary musejí mít k přímému exportu hodně vážný důvod. Jako je v případě Budvaru ochranná známka a důraz na originalitu,“ říká nezávislý pivovarnický expert Jan Veselý.

Krušovice jsou sponzorem Mistrovství světa v ledním hokeji do roku 2019

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:České nápoje

Krušovice se v roce 2014 staly hlavním oficiálním partnerem Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji. Spolupráce s jednou z největších a nejvýznamnějších sportovních událostí roku se osvědčila, protože hokej se ke značce skvěle hodí. Krušovice se proto rozhodly partnerství prodloužit minimálně do roku 2019 s příslibem spolupráce na další dva roky.

Mistrovství světa v ledním hokeji je prestižní sportovní akce s mezinárodním rozměrem, sleduje ho více než miliarda diváků z celé planety. Hokejové zápasy se vysílají ve 167 zemích světa na 251 televizních stanicích. V České republice se navíc jedná o oblíbený celonárodní sport, při kterém se mnohdy projeví charakter jako v málokterém jiném. „Mistrovství světa v ledním hokeji je pro značku zásadní událostí roku. Toto strategické partnerství výrazně napomáhá celkovému vnímání značky i její pozici na pivním trhu. Jsem velmi ráda, že nadále v tomto partnerství budeme pokračovat a věřím, že mohu mluvit o spokojenosti na obou stranách,“ uvedla Lenka Kroupová, manažerka značky Krušovice, která má na starosti jak lokální, tak i mezinárodní trh.

Krušovice mají za hranicemi výborné renomé. Svědčí o tom fakt, že se krušovické pivo vyváží do více než 30 zemí světa, a neustále přibývají další trhy, kam královský pivovar expanduje. Celkově jde na export přes 20 % z celkového objemu výroby. A mistrovství světa v hokeji dobré reputaci Krušovic za hranicemi dobře nahrává.

Značka Krušovice se těší na další úspěšnou sezónu a spolupráci, tentokrát v Dánsku. V pořadí 82. Mistrovství světa IIHF se koná od 4. do 20. května 2018 v Kodani a Herningu.

Ředitelem Královského pivovaru Krušovice je Michal Rouč

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:ZaP

Michal Rouč, dosavadní ředitel a vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně, uspěl ve výběrovém řízení a stal se ředitelem Královského pivovaru Krušovice. Jeho předchůdcem ve funkci byl Igor Mandryš, který se vrátil na rodné Slovensko a rozhodl se pracovat mimo pivovarnictví.

„Krušovice jsou velký krásný pivovar, který vaří výborné pivo. Těším se na celý tým a na nové výzvy, které mě čekají. Nejdůležitější na začátku pro mě bude celý pivovar pořádně poznat a nastavit ten správný směr, kterým se bude vývoj pivovaru dále ubírat,“ uvedl Michal Rouč.

Michal Rouč v pivovarnictví pracuje celý svůj profesní život. Už v době vysokoškolských studií zpracovával diplomovou práci, týkající se značky Zlatopramen. Po ukončení vysoké školy v roce 2008 pak nastoupil jako specialista výroby do Drinks Union. Od roku 2009 působil jako sládek pivovarů Krásné a Velké Březno a postupně převzal zodpovědnost za kvalitu a technologie v obou pivovarech.

V roce 2014 se stal ředitelem a vrchním sládkem pivovaru Velké Březno, kde se úspěšně podílel na optimalizaci výroby a s tím souvisejícím navýšením kapacity pivovaru. V posledních letech stál v pivovaru Velké Březno u většiny investičních projektů. Tím posledním a současně jedním z nejvýznamnějších je stavba distribučního centra přímo v areálu pivovaru, které se otevřelo v tomto období.

Královský pivovar Krušovice patří společnosti Heineken Česká republika, která kromě Krušovic v České republice vlastní pivovary Velké Březno v severních Čechách a Starobrno na jižní Moravě. Do té doby, než bude známý nový ředitel velkobřezeňského pivovaru, jej dočasně povede výrobní ředitel Heinekenu Milan

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.04.05.2018 18:4558