Historie a současnost pivovaru Mostecký kahan

Právo vařit pivo má královské město Most už od středověku. Udělil mu ho v roce 1273 panovník Přemysl Otakar II. a jeho výroba tehdy patřila mezi přední městské výsady. V téměř dvoukilometrovém obvodu byl dokonce v té době vydán zákaz dalšího vaření piva a všechny místní hostince směly čepovat jen ve zdejším pivovaru vyrobený zlatavý mok. V roce 1902 pivovar již patřil k největším v Čechách, zaměstnával 95 osob a vyráběl okolo 100.000 hl piva ročně. C. k. místodržitelství povolilo, aby směl používat ve svém znaku říšskou (rakouskou) orlici. Pivovar, který převážně vyráběl výčepní pivo, uvedl 10. prosince 1905 na trh světlý ležák Zlatopramen (Goldquell), vyráběný ze speciálních druhů sladu. Podle bavorského způsobu rovněž vyráběl černé pivo. To bylo z propagačních důvodů nazváno podle mosteckého ,,vítěze nad husity" z roku 1421 ,,Gorenzova várka" (Gorenzbrau). Pivovar dosáhl v letech 1912 až 1913 vrcholu předválečné výroby, vyprodukoval celkem 105.843 hl piva. Ve dnech 23. června až 12. července 1921 proběhla v mosteckém pivovaru všeobecná stávka pivovarza mzdové požadavky, které vedení pivovaru odmítlo uspokojit. Stávka se následovně rozšířila i na další pivovary, například i v Litoměřicích, Podmoklech, Žatci a Horním Litvínově. Jednání v zastoupení zaměstnanců pivovarů vedl s ministerstvem sociální péče ochranný svaz. Nakonec skončilo kompromisem a návratem zaměstnanců do práce.

Pivo se v Mostě vařilo nepřetržitě až do roku 1998. Těsně po skončení druhé světové války rozšířil mostecký pivovar svou produkci. Začal totiž vyrábět také sodovky, limonády a další nealkoholické nápoje. V momentě, kdy vládní nomenklatura rozhodla o demolici starého Mostu, začala v Sedleci výstavba supermoderního, plně automatizovaného pivovaru. Pivovar byl postaven jako moderní socialistický experiment, jenž podle expertů neakceptoval žádnou za základních zásad při stavbě pivovaru. Jeho provoz byl spuštěn v roce 1976 a kromě několika druhů piv se tu vyráběla i celá řada nealkoholických nápojů.

Pivovar Most, státní podnik vznikl 29. prosince 1990. Byl zřízen zakládací listinou ministerstva zemědělství České republiky ze dne 7. prosince 1990. Na státní podnik pivovar Most přešel veškerý majetek, práva a závazky v rozsahu určeném delimitačním protokolem ze dne 22. listopadu 1990 a jeho dodatky o vyčlenění ze státního podniku Pivovar Louny. Na základě rozhodnutí ministra zemědělství ČR č.58/1992 ze dne 24. dubna 1992 se převádí ke dni 1. května 1992 na Fond národního majetku ČR část majetku státního podniku Pivovar Most. Účetní hodnota převáděného majetku činila ke dni 31. prosince 1992 výše 168.045,- Kčs. Privatizační projekt byl schválen ministerstvem pro správu národního majetku a jeho privatizaci ČR. pivovarMajetek státního podniku činil 567 tis. Kčs. Společnost Pivovar Most, státní podnik byla vymazána z obchodního rejstříku bez provedení likvidace ke dni 9. června 1993.

Společnost Pivovar Most, a.s. byla založena dne 01. května 1992 podle § 172 obchodního zákoníku. Jediným zakladatelem společnosti byl Fond národního majetku ČR. Od 12. února 1996 existoval pivovar v rámci nošovické skupiny jako Pivovar Radegast Sedlec, a.s. Po vyhlášení konkursu byl opět vrácen původní název a od 11. 09. 1998 dožíval pivovar pod jménem pivovar Most, a.s.

Pivovar dne 30. října 1998 ukončil výrobu, která se od podání návrhu na konkurs pohybovala na úrovni technologického minima. Práci ztratilo sto lidí, zbývajících asi padesát zaměstnanců ve firmě ještě zůstalo, aby zakonzervovali technologická zařízení.

„Jamile se najde kupec, bude výroba obnovena," řekl konkursní správce Antonín Stejskal. Dodal, že několik zájemců již zaregistroval. Hospodaření firmy se v posledních čtyřech letech pohybovalo ve ztrátě. Majoritním vlastníkem byl s 58,74% akcií Radegast Nošovice, dalším větším akcionářem je Fond národního majetku s přibližně třinácti procenty. Ze zavření pivovaru se kromě zaměstnanců neradovali ani prodejci piva a hostinští. Všichni ovšem svorně tvrdili, že již mají zajištěného náhradního dodavatele. Navíc se pivaři shodovali, že si na jiné pivo zvyknou během několika dní.

„Mostecké pivo i limonády beru už řadu let a velmi dobře se prodává. Největší poptávka je po desítce, ale lidi si za chvíli zvyknou na jinou značku. Jestli mostecký pivovar skončí, pivovarbudu brát pivo dále od Radegastu, který nyní předvedl desetistupňový Klasik," řekl majitel pivovarnické prodejny v Jirkově Karel Weber.

"Některým mostecké pivo chutná, jiní si dají raději Kozla. Já si jen najdu jiného dodavatele, kteří se dnes jen hrnou. Na rozdíl od mosteckého pivovaru mi navíc vybaví hospodu i zařízením, proto nemám strach, že bych přišel o štamgasty," uvedl Libor Hradílek z Mostu.

Hospodářský a majitel koloniálu Jiří Hlaváček z Jirkova měl stejný názor, jen litoval, že skončila výroba mosteckých limonád. "Mezi lidmi jsou mostecké nealkoholické nápoje velmi oblíbené kvůli velmi příznivým cenám. Na hospodu beru nyní pivo od jiného dodavatele, ale léta jsem měl mostecké a lidi se ke mně stále vraceli," prohlásil Hlaváček. ,,V obchodě je o něj stále velký zájem, hlavně o jedenáctku Zlatníka, kterého budu muset nahradit jinou značkou," dodal.

Většina návštěvníků hospod a restaurací ani netušila, že by mohli nadobro o mostecké pivo přijít. ,,Chodí k nám lidé, kteří ho pijou i dvacet let a velmi jim chutná. Pivovaru by byla škoda, ovšem i my už máme náhradního dodavatele. Nový Klasik, který Radegast uvedl na trh, však nebude mít asi valnou odezvu, protože je slabý a s mosteckou jedenáctkou se nedá srovnat," řekl majitel restaurace v Rudolicích Petr Benda.
Zdroj:Stránky Pivovaru Mostecký Kahan, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky pivovaru Mostecký kahan

Kdy:Po-Pá od 11:00-16:00 dle dohodyObec:MostZdroj:Mostecký kahan

Pro zájemce je možno zajistit na objednávku prohlídku minipivovaru s výkladem a ochutnávkou piva. Během prohlídky se seznámíte s celým procesem výroby našeho piva a nahlédnete do tajemství, které střeží sládkové po celém světě.

Prohlídky provádíme po – pá od 11:00 – 16:00
(prohlídky mimo uvedenou dobu dle domluvy v závislosti na pracovním vytížení sládka (festivaly, stánkový prodej atd.)) Minimální počet 10 osob, cena 200,- Kč za osobu (v ceně je zahrnuta prohlídka pivovaru s výkladem, ochutnávka piv přímo z tanku)

Rezervace nutná minimálně týden předem

Aktualizováno: před 4 lety

Mostecký Kahan vyrábí pivo už deset let a stále hledá nové možnosti

Publikováno:před 4 letyZdroj:Mostecký deníkAutor:Martin Vokurka

Už deset let se v Mostě vyrábí pivo. Tradici obnovili Luboš Luňáček a Lukáš Chrastina. Vyprávěli o tom v Týdeníku Mostecko, který vyšel ve středu 22. ledna.

Pivo je baví. Hledají nové chutě a nový odbyt. Restauratér Luboš Luňáček je zakladatelem a majitelem minipivovaru Mostecký Kahan a Lukáš Chrastina je jeho sládkem. Seznámili se ve “Švejkovi“, známé mostecké restauraci, kde Lukáš Chrastina dělal šéfkuchaře.

V Mostě se točí pivo Zdař bůh!

Publikováno:před 8 letyZdroj:iUHLI.cz

V Mostě si od letošního jara můžete připíjet a zároveň se také po hornicku zdravit. Populární polotmavý ležák ze zdejšího pivovaru Mostecký kahan totiž dostal nové jméno Zdař bůh!

„Původní myšlenka byla velmi jednoduchá. Chtěli jsme pivům, které u nás nabízíme, dát konkrétní jméno a polotmavý ležák ještě žádné neměl. Lidé měli šanci se na internetu zapojit do ankety a vymyslet nový název. To, že nakonec vyhrál název Zdař bůh!, nám udělalo radost. Je to vlastně pokračování hornické tradice, na niž jsme se snažili navázat už názvem našeho pivovaru Mostecký kahan,“ vysvětlil jednatel pivovaru Luboš Luňáček.

Spojit vaření piva a hornické tradice, to prý byl podle majitele pivovaru záměr již od samého počátku. „A mezi lidmi se tenhle nápad ujal. Sami začali spontánně nosit hornické věci a tak jsme pořídili i vybavení restaurace,“ připomněl Luňáček. Zdař bůh! je jedním ze šesti piv, které má Mostecký kahan v nabídce. Během roku se k nim přidávají i speciály, kterých bývá tak kolem dvaceti.

„Největší výtoč má světlá dvanáctka a hned po ní právě Zdař bůh!,“ řekl sládek Mosteckého kahanu Lukáš Chrastina. Mimochodem zdejší nově pojmenované pivo už má označení regionální potravina a je zaregistrováno i mezi Krušnohorské potraviny. A když na Zdař bůh! dostanete chuť, můžete si na něj nejen zajít do pivovarské restaurace, ale můžete si ho také odnést domů v PET láhvi. Nebo můžete počkat až do 28. května. To bude pivo Zdař bůh! Oficiálně představeno na 5. ročníku Pivních slavností. Tentokrát se budou konat na Prvním náměstí v Mostě.

Most má novou pivní značku. Teď se chystá Pivní slavnost. Přijdou tisíce lidí

Publikováno:před 8 letyZdroj:Mostecký deníkAutor:Martin Vokurka

Novým hitem ve městě je ležák Zdař Bůh!. Dalším lákadlem je oslava piva. Bude na 1. náměstí a bude velká.

Novou pivní značkou v Mostě je Zdař Bůh!. Je to polotmavý ležák, nepasterovaná a nefiltrovaná dvanáctka. Výrobcem je minipivovar Mostecký kahan v Kosmosu, jediné zařízení svého druhu na Mostecku, které navázalo na vaření piva ve starém Mostě.

Polotmavý ležák z českého sladu a žateckého chmele je v nabídce už delší dobu a v minipivovaru je druhým nejprodávanějším pivem, ale dosud mu chyběl název. Minipivovar, který vyrábí například piva Magistr Edward Kelley a Černí Andělé, proto vyhlásil veřejnou soutěž o nejlepší pojmenování. Vyhrál hornický pozdrav Zdař Bůh!. Autor návrhu, František Vítek, dostal za odměnu soudek piva.

„Název se nám zdál nejlepší, protože Most je hornické město a pan Vítek nám navíc krásně popsal, proč ho tento název napadl," řekl za porotu Jakub Mach, provozní minipivovaru. Také etiketa ležáku vychází z hornických symbolů. Pivo je oceněno známkami Regionální potravina Ústeckého kraje a KRUŠNOHOŘÍ regionální produkt.

Minipivovar nyní s městem Most připravuje Pivní slavnost. Bude v sobotu 28. května na 1. náměstí. Očekává se až šest tisíc návštěvníků. Osm českých minipivovarů představí desítky speciálních piv, které nejsou běžně k sehnání. Budou koncerty, divadlo i atrakce pro celé rodiny. Program potrvá od 12 do 22 hodin.

Veselice se má stát obnovenou tradicí. Naváže na oblíbené oslavy piva u Kosmosu, které se loni nekonaly. Na 1. ročník Pivní slavnosti přišlo odhadem deset tisíc lidí.

Zaostřeno na: Svěží polotmavé z mosteckého Kahanu

Publikováno:před 9 letyZdroj:Lidovky.czAutor:Ondřej Stratilík

Kterákoliv pivní encyklopedie informuje o tom, že ve druhé polovině minulého století vznikly v České republice jen dva velké pivovary, oba se jménem Radegast. Jeden v Nošovicích a druhý v roce 1976 v Sedleci u Mostu.

I když byl severočeský podnik produkující nápoje Staromost či Zlatník v roce 1998 zavřen, pivovarská restaurace i další budovy tam stojí dodnes.

Tradici vaření piva v betonovém městě před šesti lety obnovila malá firma s názvem Mostecký Kahan. Přímo v centru u kina si můžete vychutnat jedenáctku, dvanáctku, IPU a jiné sezonní druhy. Jedním ze základních piv je tu polotmavý dvanáctistupňový ležák s pěti procenty alkoholu.

Vzniká z ječného sladu a žateckého chmelu. Kapučínová pěna drží na hladině dlouho, ze sklenice stoupá vůně po karamelkách. Rubínová barva má jantarový nádech. Příjemný říz je překvapivě citelný, po chvíli se rovnoměrně rozplývá. Chuťově nabízí ležák neznatelnou hořkost se silnějším odérem po kávovině a hořké čokoládě. Polotmavé pivo se pije velmi dobře. Je svěží.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.25.01.2020 13:164