Historie a současnost pivovaru Gambrinus

● 1870 Vznik pivovarupivovar
15.10. zahajuje provoz První plzeňský akciový pivovar (současný Gambrinus) a 18. 12. si registruje svou první ochrannou známku Erste Pilsner Actien Brauerei – Pilsner Bier. Pouhý rok předtím se v plzeňském hostinci U Císaře rakouského 20 významných podnikatelů v čele s Emilem Škodou rozhodlo založit tento druhý moderní plzeňský pivovar.

● 1873 První export do Amerikypivovar
Toho roku objevuje plzeňská piva také Nový svět. Svůj první úspěšný export do USA slaví Měšťanský i První akciový pivovar v témže roce. O rok později zahájí plzeňský ležák pravidelný export a na sklonku 19. století proniká také do Latinské Ameriky, Afriky i na Blízký východ.

● 1909 Ochranná známka Kaiserquellpivovar
Pivo Prvního akciového pivovaru je chráněno známkou Kaiserquell – Císařský zdroj, a to na počest císaře Františka Josefa I., který pivo pochválil. První akciový pivovar pak od c. k. hofmistrovského úřadu ve Vídni získává v roce 1912 honosný titul „c. k. dvorní dodavatel“. Těsně před první světovou válkou se První akciový stává předním výrobcem piva v Čechách, jeho roční výstav v té době dosahuje přes 270 tisíc hl.

● 1919 Plzeňský Gambrinuspivovar
Kaiserquell, ochranná známka zapsaná na počest Františka Josefa I., se vznikem samostatné československé republiky ztrácí smysl. Proto je zaregistrována nová ochranná známka Plzeňský Gambrinus. Název piva Gambrinus sahá až do 13. století a vychází ze jména vévody Jana Primuse, děda Karla IV. a patrona sladovníků.

● 1934 Dynastie Hlaváčkůpivovar
Po pěti letech v roli sládka se vrchním ředitelem Plzeňských akciových pivovarů stává František Hlaváček, dědeček dnešního sládka pivovaru Gambrinus Jana Hlaváčka a otec Iva Hlaváčka (na snímku), jenž byl v Plzni hlavním sládkem a později výrobním ředitelem v letech 1958 až 1987. Již tři generace pivovarské rodiny Hlaváčkových tak spojují své jméno s pivovarem Gambrinus, tedy více než 80 let.

● 1939 Válečný provozpivovar
Druhá světová válka přerušuje vývoj obou plzeňských pivovarů. Vozový park zabavuje říšská vojenská správa. Válečný nedostatek surovin dopadá na kvalitu piva a i Gambrinus navzdory veškeré snaze sládků vařit dobré pivo klesá na slabou válečnou „osmičku“. Gambrinus přežívá proto, že zásobuje pivem dělníky ve Škodovce.

● 1945 Bombardování pivovarupivovar
Na sklonku války 17. 4. je pivovar Gambrinus téměř zničen spojeneckými bombami. Právě v troskách se ale rodí později nejoblíbenější pivo u nás – světlý výčepní Gambrinus. Tehdejší ředitel pivovaru František Hlaváček svým plamenným proslovem na bedně od piva zažíhá myšlenku na skvělou budoucnost a už o rok později se tu v nově vybudovaném pivovaru vaří 200 tisíc hl kvalitního piva.

● 1960 Nové ocelové tankypivovar
Od počátku své existence investuje pivovar Gambrinus do provozu a technických inovací. Na sklonku 50. let instaluje 20 ležáckých ocelových tanků s kapacitou 3 600 hl. V březnu 1960 vyjíždí z pivovaru první autocisterna a stáčení probíhá mimo pivovar.

● 1961 Technické inovacepivovar
V pivovaru Gambrinus se instalují technologické novinky: spádové varny, nový způsob kvašení či jímání CO2 z krytých kovových kvasných kádí, nová a šetrnější stáčecí linka o výkonu 14 tisíc lahví za hodinu, jež snižuje možnost kontaminace a dává větší garanci kvality a chuti piva. Nejnovější zařízení na zpětné jímání kvasného CO2 v pivovarech Prazdroj a Gambrinus funguje od roku 2011 a významně snižuje emise skleníkových plynů – ročně se ušetří přes 280 tun CO2.

● 1979 Výstav 1 milionu hlpivovar
Pivovar Gambrinus díky rostoucí oblibě svého piva překračuje hranici 1 milionu hl ročního výstavu. Ačkoliv je direktivním nařízením tehdejších úřadů určen pouze Západočechům, věhlas značky překračuje hranice regionu. Málokdo ale v tu chvíli čeká, že se právě Gambrinus stane nejtypičtějším reprezentantem českého piva.

● 1993 Cylindrokónické tankypivovar
Gambrinus, otevřený užitečným modernizačním snahám, začíná používat takzvané cylindrokónické tanky. Jejich provoz zaručuje především mikrobiologickou čistotu obou oddělených fází kvašení a zrání, tudíž i čistou chuť a správný říz piva.


● 1998 Varna s nejmodernější technologiípivovar
V pivovaru Gambrinus začíná vařit nová varna – největší v České republice. Varna je vybavena nejmodernější technologií: ekologickou a úspornou, která zároveň zajišťuje vysokou a vyrovnanou kvalitu várek.

● 2008 Gambrinus 11° Excelent
Gambrinus rozšiřuje své portfolio o Gambrinus 11° Excelent, který se brzy stává jednou z nejprodávanějších jedenáctek v ČR. Vyznačuje se plnější chutí danou přídavkem karamelového sladu a především unikátním dávkováním chmele, jež spočívá v přidání třetí dávky chmele až po ukončení chmelovaru.

● 2010 Prohlídky pivovaru Gambrinuspivovar
25. srpna se slavnostně otevřela návštěvnická trasa pivovaru Gambrinus. Veřejnost se díky ní seznamuje s reálným provozem pivovaru: používanými surovinami, tradičním postupem a nejmodernější technologií, ale také s unikátní interaktivní Gambrinus Arénou. Zde se návštěvníci projíždějí napříč časem na historickém náklaďáku, ve fotbalovém utkání si kopnou penaltu proti brankáři Gambrinus ligy nebo se v záři reflektorů stanou kytaristy rockové skupiny. Prohlídku uzavírá ochutnávka piv Gambrinus s výkladem odborníka, jak poznat kvalitu piva a jak správně o něj pečovat. Každý si může sám vyzkoušet, jak správně načepovat pivo Gambrinus.
Zdroj:Stránky pivovaru 'Gambrinus' 2016


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky pivovaru Gambrinus

Kdy:dle rezervace na stránkách pivovaruObec:PlzeňZdroj:Pivovar Gambrinus

Užijte si jedinečnou party v srdci pivovaru Gambrinus. O vás a vaše přátele nebo klienty se budou starat chlapi, kteří vaření piva a péči o něj věnovali mnoho let svého života.

Dozvíte se vše o pivech, která se v pivovaru Gambrinus vaří. Nahlédnete i do samotné varny, která zvládne uvařit 12 várek piva denně (jedna má 840 hl studené mladiny).

Absolvujete školu čepování piva, během které zjistíte, jak se má výčepní správně o pivo starat, aby vám v hospodě chutnalo. Naučíte se sami pivo načepovat na různé způsoby a užijete si posezení v historické Varně 1869 v srdci pivovaru s občerstvením a vynikajícími pivy Gambrinus přímo od našich sládků.

Párty v pivovaru Gambrinus si naplno užijete hlavně s přáteli.

SOUKROMÁ PÁRTY
Soukromou párty si mohou objednat skupiny 15 a více osob kdykoliv podle kapacity pivovaru. Termín si rezervujte na níže uvedených kontaktech.

Informace o programu:
●Akce probíhá v českém jazyce.
●Minimální počet účastníků pro soukromou párty je 15 osob. Maximální kapacita programu je 50 osob.
●Soukromou párty pro 15 a více osob si můžete objednat kdykoliv podle kapacity pivovaru.
●V ceně Party v pivovaru Gambrinus je zahrnuta konzumace piv Gambrinus a lehké občerstvení k pivu. Navíc si můžete doobjednat večeři či raut, promítání sportovních zápasů a další atraktivní doprovodný program.
●Zážitkový program Party v pivovaru Gambrinus je určen výhradně pro dospělé.

Aktualizováno: před rokem

Rektor ZČU se účastnil speciální várky piva Excelent

Publikováno:před 7 dnyZdroj:České nápoje

Rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček dnes spolu se sládky Plzeňského Prazdroje uvařili výjimečnou várku piva Excelent. Světlý ležák bude nyní podle klasické receptury jeden měsíc zrát, aby byl připraven na akci Pivo s rektorem, kterou univerzita a pivovar chystají na 10. října.

Jedenáctistupňový ležák Excelent, při jehož vaření dnes asistovali rektor Miroslav Holeček, manažer plzeňského pivovaru Stanislav Hamara a obchodní sládek značky Excelent Martin Hložek, okusí za měsíc studenti Západočeské univerzity v Plzni – 10. října na nádvoří plzeňského pivovaru si za doprovodu hudebních kapel a dalších zábavních aktivit můžou vychutnat „pivo s rektorem“.

Plzeňský Prazdroj dlouhodobě spolupracuje se Západočeskou univerzitou, jejím studentům nabízí odborné stáže a mnozí z nich se stávají ceněnými zaměstnanci pivovaru. Pivovar se řadí mezi českými studenty a absolventy k nejžádanějším zaměstnavatelům a na Plzeňsku je v žebříčcích jasnou jedničkou. „Této pozice si samozřejmě nesmírně vážíme. Zároveň víme, že mladí lidé mají nejen ambice přinášet svému zaměstnavateli nové ideje a v práci uspět, chtějí se ale také bavit a mít sladěný profesní život s volným časem. V Plzeňském Prazdroji se snažíme těmto požadavkům vycházet co nejvíce vstříc. I proto studenty zveme na pivo, na kus řeči i za zábavou. Chceme, aby se přesvědčili, jaká je u nás atmosféra, abychom je motivovali k tomu, že Plzeňský Prazdroj bude jejich první volba při hledání zaměstnání a budování jejich kariérního rozvoje,“ říká manažer plzeňského pivovaru Stanislav Hamara.

Na pivo Excelent nepadla volba náhodou. „Je to pivo pro mladou dospělou generaci a podporuje lidi, kteří se nebojí ukázat, co v nich je,“ popsal plzeňský sládek Martin Hložek, který na vaření piva dohlížel. Západočeská univerzita v Plzni zorganizovala akci s názvem Pivo s rektorem poprvé loni v rámci oslav 25. výročí svého založení. Akce se tehdy setkala s velkým úspěchem mezi studenty, a proto se ji univerzita ve spolupráci s pivovarem rozhodla po roce zopakovat.

„Pivo s rektorem bylo pro mě osobně jednou z nejpříjemnějších událostí loňského roku. Byla to skvělá příležitost poznat se s řadou studentů osobně v neformálním prostředí a sdílet jejich radosti, starosti, postřehy a nápady. Proto bych je i letos rád pozval do plzeňského pivovaru, který bude na základě našeho společného partnerství tuto akci opět hostit a zároveň našim studentům poskytuje řadu možností k současnému i budoucímu uplatnění, ať už v rámci stáží, brigád, vedení kvalifikačních prací či pozdějšího zaměstnání,“ řekl rektor Miroslav Holeček.

Šéfové Gambrinusu sbírali chmel do piva

Publikováno:před 12 dnyZdroj:eProfil.cz

Špičky pivovaru Gambrinus trhali ručně v Lenešicích na Lounsku čerstvý chmel. Chmelovou brigádou na začátku září tak ukončili letošní chmelobraní. Chmel trhali s vervou a chutí obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz, sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek a nechyběli ani zástupci obchodu a marketingu Jan Krafka a Marek Dvořák. Podle odborníků se letošní chmel urodil ve velmi dobré kvalitě. „Pivo z něj bude dobré, brzy to budou lidé moct posoudit sami,“ konstatoval sládek Pavel Zítek s tím, že začátkem října se pivaři mohou těšit do hospod na Gambrinus uvařený právě z čerstvého chmele z letošní sklizně.

Sládek Gambrinusu kontroloval chmel, sklizeň ale teprve začíná

Publikováno:před 28 dnyZdroj:České nápoje

Letošní úroda chmele by mohla být dobrá. Shodli se na tom předseda představenstva CHMELAŘSTVÍ, družstvo Žatec Zdeněk Rosa a Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus přímo na chmelnici s odrůdou Sládek v Lenešicích v Žatecké chmelařské oblasti.

Po loňském extrémně dobrém výnosu, sice letos chmelaři očekávají nižší sklizeň, a to okolo 6000 tun chmele, kvalita by ale měla být v pořádku. “Nižší předpokládaný výnos u raných odrůd je dán zejména vysokými teplotami v průběhu června a následným dlouhým obdobím sucha” informoval Zdeněk Rosa.

Na Žatecku a Lounsku se začaly v těchto dnech sklízet chmelnice s odrůdou Žatecký poloraný červeňák. Odrůda Sládek, kterou přijel na chmelnici zkontrolovat Pavel Zítek z plzeňského Gambrinusu si na sklizeň sice ještě počká více než týden, ale sládek Gambrinusu už má jasno: „Chmel Sládek, ze kterého vaříme naše piva, je odrůda velmi bohatě nasazená hlávkami s optimálním vyvážením aromatických a hořkých látek, která zraje jako jedna z posledních. Podle dnešní prohlídce mám už ale jistotu, že pivo z letošního chmele bude dobré.“

Jak se pivo vaří – nový prohlídkový okruh pivovaru Gambrinus

Publikováno:před 29 dnyZdroj:Plzeň.cz

Pivovar Gambrinus může od 1. července opět pravidelně navštěvovat veřejnost – nově otevřenou prohlídkovou trasu navštívilo již několik set návštěvníků. Nový okruh „Jak se pivo vaří“ začíná přímo v srdci pivovaru Gambrinus, v nově zrekonstruované Varně 1869. Hned zkraje nabídne návštěvníkům na probuzení smyslů malou degustaci. Hosté pivovaru si mohou mimo jiné prohlédnout unikátní výrobní prostory nebo vyzkoušet školu čepování.

V pivovaru Gambrinus se lidé dozvědí více o jeho historii i vaření piva, nahlédnou do původních i současných výrobních prostor a samozřejmě ochutnají, co se zde právě navařilo. Zajímavá je senzorická prezentace surovin, při které si návštěvníci mohou zblízka prohlédnout, očichat, a dokonce i ochutnat skutečné ingredience, se kterými Gambrinus pracuje. Ojedinělá degustace probíhá také v ležáckých sklepích, kde pivo teprve zraje.

Oblíbenou součástí návštěvy je škola čepování spojená se závěrečnou degustací nepasterizovaných a nefiltrovaných piv Gambrinus. Během té se návštěvníci setkávají se zkušenými pivovarníky v jejich domácím prostředí a odnášejí si tak autentické zážitky. Mezi výčepními můžete potkat například služebně nejstaršího sládka Gambrinusu Zdeňka Poláka, který v pivovaru pracuje přes 40 let. Na závěr je pro každého návštěvníka připravena láhev čerstvě stočeného nefiltrovaného ležáku jako dárek.

Ochutnávka příběhů
Jeden z pohnutých příběhů, na které se při exkurzi v Gambrinusu určitě dostane, je ten o návratu k výrobě piva po bombardování Plzně. Před 72 lety, na samém konci 2. světové války, byl pivovar fatálně poničen a musel přestat vařit. Brzy ráno 17. dubna roku 1945 dopadly z letadel spojeneckých vojsk na Plzeň stovky bomb. Původním cílem byly Škodovy závody, které byly součástí nacistické výroby. Na pivovar Gambrinus dopadlo více než 80 bomb různé velikosti, čímž byly výrobní budovy téměř zničeny. Trvalo celý rok, než se opět mohlo začít vařit.

S poválečnými opravami je spojeno jméno Františka Hlaváčka, ikony českého pivovarnictví. Tehdejšímu řediteli pivovaru dalo dost práce, aby zodpovědné autority přesvědčil, že obnova areálu má cenu, neboť pivovar Gambrinus je důležitá součást národního hospodářství. Jeho odhodlání, hrdost a odpovědnost se otiskly do charakteru poválečného Gambrinusu a zůstávají v něm dodnes.

To nejlepší z historie i současnosti pivovaru Gambrinus na vlastní kůži

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Pivovar Gambrinus může od 1. července opět pravidelně navštěvovat veřejnost – nově otevřenou prohlídkovou trasu navštívilo již několik set návštěvníků. Nový okruh „Jak se pivo vaří“ začíná přímo v srdci pivovaru Gambrinus, v nově zrekonstruované Varně 1869. Hned zkraje nabídne návštěvníkům na probuzení smyslů malou degustaci. Hosté pivovaru si mohou mimo jiné prohlédnout unikátní výrobní prostory nebo vyzkoušet školu čepování. Návštěvu pivovaru lze objednat na www.gambrinus.cz nebo přímo v Návštěvnickém centru na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Na těchto místech si lze objednat například i soukromou party v pivovaru Gambrinus.

V pivovaru Gambrinus se lidé dozvědí více o jeho historii i vaření piva, nahlédnou do původních i současných výrobních prostor a samozřejmě ochutnají, co se zde právě navařilo. Zajímavá je senzorická prezentace surovin, při které si návštěvníci mohou zblízka prohlédnout, očichat, a dokonce i ochutnat skutečné ingredience, se kterými Gambrinus pracuje. Ojedinělá degustace probíhá také v ležáckých sklepích, kde pivo teprve zraje.

Oblíbenou součástí návštěvy je škola čepování spojená se závěrečnou degustací nepasterizovaných a nefiltrovaných piv Gambrinus. Během té se návštěvníci setkávají se zkušenými pivovarníky v jejich domácím prostředí a odnášejí si tak autentické zážitky. Mezi výčepními můžete potkat například služebně nejstaršího sládka Gambrinusu Zdeňka Poláka, který v pivovaru pracuje přes 40 let. Na závěr je pro každého návštěvníka připravena láhev čerstvě stočeného nefiltrovaného ležáku jako dárek.

Ochutnávka příběhů
Jeden z pohnutých příběhů, na které se při exkurzi v Gambrinusu určitě dostane, je ten o návratu k výrobě piva po bombardování Plzně. Před 72 lety, na samém konci 2. světové války, byl pivovar fatálně poničen a musel přestat vařit. Brzy ráno 17. dubna roku 1945 dopadly z letadel spojeneckých vojsk na Plzeň stovky bomb. Původním cílem byly Škodovy závody, které byly součástí nacistické výroby. Na pivovar Gambrinus dopadlo více než 80 bomb různé velikosti, čímž byly výrobní budovy téměř zničeny. Trvalo celý rok, než se opět mohlo začít vařit.

S poválečnými opravami je spojeno jméno Františka Hlaváčka, ikony českého pivovarnictví. Tehdejšímu řediteli pivovaru dalo dost práce, aby zodpovědné autority přesvědčil, že obnova areálu má cenu, neboť pivovar Gambrinus je důležitá součást národního hospodářství. Jeho odhodlání, hrdost a odpovědnost se otiskly do charakteru poválečného Gambrinusu a zůstávají v něm dodnes.

Když je prohlídka málo, může být i party!
Kromě prohlídek nabízí pivovar i zážitkový program Gambrinus party, který je určen pro skupinky 15 a více lidí. Na pravé pivovarnické party, která trvá čtyři hodiny, se od těch nejpovolanějších odborníků dozvíte o zlatavém moku vše. Samozřejmě projdete školou čepování, ochutnáte skvělé pivo a zakousnete něco dobrého, a navíc si každý účastník odnese půllitr se svým jménem. Na historické varně Gambrinus je dokonce možné uspořádat po předchozí domluvě i soukromou party, firemní večírek, školení či teambuilding.

Gambrinus bude podporovat kluby přímo, ne přes fotbalovou asociaci

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Pivovar Gambrinus, který po devatenácti letech v pozici hlavního partnera českého fotbalu oznámil ukončení sponzorství nejvyšší soutěže i reprezentace, představil svůj záměr, jak nadále podporovat domácí fotbal. Využije k tomu projekt Kopeme za fotbal, ve kterém má už nyní uzavřené smlouvy s přibližně 250 amatérskými kluby. Od sezony 2018/2019 pivovar plánuje stávající projekt zásadně rozšířit o několik nových formátů přímé podpory.

Gambrinus bude podporovat český fotbal i nadále, ovšem bez toho, aby své finanční prostředky poskytoval k přerozdělování Fotbalové asociaci ČR nebo jejím regionálním svazům.

„Pomáháme českému fotbalu takřka dvacet let a chceme v tom jednoznačně pokračovat, ale už bez toho, aby naše finance přerozdělovaly další subjekty. Chceme, aby byla naše podpora transparentní a pomáhala skutečně těm, kteří hrají fotbal pro radost,“ uvedl manažer pivovaru Gambrinus Marek Dvořák.

Program Kopeme za fotbal běží již sedm let. Doposavad v něm Gambrinus odměňoval kluby z nižších soutěží, které se zapojily do spotřebitelské soutěže – například drobným sportovním vybavením, zprostředkováním zážitků ve formě přátelských utkání s ligovými týmy či tréninkem pod vedením známých trenérů z nejlepších českých klubů.

Už od příštího roku ale dostane Kopeme za fotbal zcela nový rozměr, pivovar počítá se zapojením až 800 klubů. Program podpory výkonnostního fotbalu chce postavit na třech pilířích:

I nadále bude pokračovat v osvědčeném zajišťování potřebného sportovního vybavení, jako jsou dresy nebo míče. Již nyní má například připraveny míče pro 240 zapojených týmů.

V průběhu sezony 2018/2019 Gambrinus plánuje spustit také nový grantový program, ve kterém budou moci kluby zapojené do programu požádat o finanční nebo materiální podporu. Pivovar počítá s tím, že kluby budou přihlašovat nejen projekty zaměřené na rozvoj vlastní sportovní činnosti, ale také projekty na podporu místních komunit, které jsou s fotbalem v dané obci spojené.

Třetím pilířem je ambice propojovat lokální fotbalové komunity organizací různých akcí, ale taky iniciováním a pomocí při zřízení středisek služeb, aby mohly kluby v regionu využívat sdílenou techniku nebo další potřebné služby.

„Momentálně prověřujeme možnosti zajištění sdílených služeb v jednotlivých regionech, kde by si kluby mohly například zapůjčit sekačky, vybavení pro stavební úpravy zázemí a areálu nebo zde využít rad odborníků na údržbu trávníku. Uspoří tím prostředky, které jistě najdou uplatnění jinde,“ vysvětlil záměr Marek Dvořák z pivovaru Gambrinus.

Pro sklizeň chmele scházejí brigádníci, Gambrinus je chce nalákat i na pivo

Publikováno:před měsícemZdroj:Aktuálně.czAutor:ČTK

Organizace specializující se na nábor pracovníků na chmelové brigády se potýkají s nedostkem zájemců. Lidé dávají přednost lépe placené nebo alespoň méně náročné činnosti. Pivovar Gambrinus plánuje brigádníky letos přilákat na speciální odměny, zaplatí jim navíc pivo.

Organizátoři náborů na chmelové brigády mají potíže. Pro letošní sklizeň, která startuje v druhé polovině srpna, jim stále ještě chybí lidé. Každoročně se na sklízení chmele v létě nabírají stovky brigádníků, na jaře jich pak je potřeba pro navazování chmelnic čtyřnásobek. V pátek to řekla Dagmar Urbancová z organizace Chmelda, která se na nábor lidí na chmelové brigády specializuje.

Česání chmele se dnes podle ní může zdát jako "retro", ale i v době technologických vymožeností jsou lidské ruce na chmelnicích nenahraditelné. Před třiceti lety, kdy byly chmelové brigády pro studenty povinné, přijíždělo na letní sklizeň na 5000 lidí, v posledních letech se situace stabilizovala na 800 až 850 lidech na jaře a 200 lidech v létě. I s těmito počty je ale letos problém. "Již loni se nabíralo hůře, ale na konci července jsme už měli naplněný stav. Letos nám lidi ještě chybí, což je nejsložitější situace v náboru, co pamatuji," dodala Urbancová.

Zemědělci si stěžují, že zájem lidí o brigády v zemědělství klesá. Lidé mají na výběr více možností přivýdělku a dávají přednost buď méně náročné nebo lépe placené práci, souhlasil manažer marketingu a náboru ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

Lidí je málo a nabídek mnoho, takže se letos pivovar Gambrinus rozhodl s náborem pomoci. Ten, kdo letos pojede s Chmeldou na brigádu a vydrží až do konce, dostane odměnu navíc. "Když už lidé zažijí těžkou práci na chmelnicích, měli by být odměněni tím, že je pozveme na pivo," poznamenal Pavel Zítek z plzeňského Gambrinusu.

Potíže s naplněním chmelových brigád souvisí s tím, že pracovní trh se potýká s nedostatkem lidí všeobecně, a navíc s tím, že práce na chmelnici je fyzicky náročnější. Navíc jde o dvou až třítýdenní pobyt v kuse přímo v chmelových oblastech. Chmelová brigáda má však i svá pozitiva. "Na chmelu se zapomíná na běžný život se starostmi a stresem. Za fyzickou práci je člověk odměněn novými přátelskými vztahy, legrací a vyčištěnou hlavou," uzavřela.

Gambrinus končí s asociací, ale ne s českým fotbalem

Publikováno:před měsícemZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Pivovar Gambrinus sice za rok ukončí po 19 letech sponzoring Fotbalové asociace ČR, ovšem fotbal hodlá nadále finančně podporovat. Peníze chce dávat přímo klubům prostřednictvím svého projektu Kopeme za fotbal tak, aby nechodily přes asociaci ani krajské svazy.

"Pomáháme českému fotbalu takřka dvacet let a chceme v tom jednoznačně pokračovat, ale už bez toho, aby naše finance přerozdělovaly další subjekty. Chceme, aby byla naše podpora transparentní a pomáhala skutečně těm, kteří hrají fotbal pro radost," řekl manažer pivovaru Marek Dvořák.

Program Kopeme za fotbal běží již sedm let. Pivovar v něm kluby odměňoval vybavením či přátelskými zápasy s ligovými celky. Nyní počítá z rozšířením spolupráce z 250 na 800 klubů. Zároveň chystá nový grantový program, ve kterém budou moci kluby zapojené do programu požádat o finanční nebo materiální podporu. Chce také vytvořit střediska služeb pro jednotlivé regiony.

"Momentálně prověřujeme možnosti zajištění sdílených služeb v jednotlivých regionech, kde by si kluby mohly například zapůjčit sekačky, vybavení pro stavební úpravy zázemí a areálu nebo zde využít rad odborníků na údržbu trávníku. Uspoří tím prostředky, které jistě najdou uplatnění jinde," dodal Dvořák.

Pivovar Gambrinus se kvůli současné krizi ve vedení českého fotbalu rozhodl od sezony 2018/19 neuplatnit opci a ukončit sponzorství reprezentace a první ligy. Jméno pivovaru měla nejvyšší soutěž v letech 1997 až 2014 v názvu. Poslední tři sezony byl hlavním partnerem.

Centrum Plzně se proměnilo v pivní zahrádku

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Plzeňský deníkAutor:Andrea Pánková

Sobotní Gambrinus den navštívilo celkem 27 tisíc lidí.

V sobotu se v západočeské metropoli konala slavnost všech milovníků piva. Tisíce návštěvníků se sešly v centru Plzně, aby vytvořily největší pivní zahrádku v Česku.

Vše začalo patnáct minut před polednem, když sládek Gambrinusu Pavel Zítek narazil na náměstí Republiky festivalovou várku nefiltrované dvanáctky, která byla uvařena speciálně pro Gambrinus den. Následovalo několik hudebních vystoupení – představila se například kapela Kníry, Trautenberk, Semtex, Lucie Revival či Děda Mládek Illegal Band. Odpoledne mohli návštěvníci zhlédnout finále soutěže Gambrinus Mistr Výčepní, jejímž vítězem se stal Tomáš Havlíček z pražské Restaurace Sokol. Někteří návštěvníci se také sami zúčastnili školy čepování.

Kromě náměstí Republiky byla pivní zahrádka také U Branky, v Proluce a u Západočeského muzea.

Sobotní letní počasí přilákalo podle mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitky Němečkové 27 tisíc milovníků pěnivého nápoje. Na loňský ročník zavítalo o sedm tisíc návštěvníků méně.

Ve večerních hodinách byly zahrádky zcela zaplněny.

„Na náměstí jsme přišli asi v půl osmé a bylo tam úplně plno, že jsme si neměli kam sednout. Čekala jsem, že přijde hodně lidí, ale tolik?" kroutila hlavou návštěvnice Petra Nováková. „Přesunuli jsme se k Brance, kde právě hrála kapela Kníry, takže to tam vypadalo podobně, ale líbilo se nám tam," usmívala se studentka, kterou zaujal systém prodeje občerstvení. Jídlo i pivo se prodávalo za žetony v hodnotě 25 Kč, které si návštěvníci kupovali v pokladnách.

Kromě speciální nefiltrované dvanáctky mohli zájemci ochutnat nefiltrovanou desítku a dvanáctku.

Gambrinus den přilákal do centra podle organizátorů 27 tisíc lidí

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Plzeň.cz

V sobotu se v centru Plzně konala velká pivní oslava. Hlavní město českého piva se k příležitosti 2. ročníku Gambrinus dne proměnilo v největší pivní zahrádku. Pivní festival odstartoval chvíli před polednem slavnostním naražení speciální festivalové várky. Skvělý zážitek všem popřáli sládek pivovaru Pavel Zítek společně s ředitelem pivovaru Stanislavem Hamarou a obchodním sládkem Martinem Hložkem.

Stejně jako v loňském roce nabídl Gambrinus den i letos dokonalý pivní zážitek. Pivo na většině míst čepovali přímo z tanků do skla ti nejlepší plzeňští výčepní a nechyběla ani špičková obsluha. O servis piva i jídla se postarala dvanáctka hospod z Plzně a blízkého okolí. Ve všech čtyřech festivalových zónách – na náměstí Republiky, v Proluce, na scénách Branka i Muzeum vládla ta správná hospodská atmosféra.

Gambrinus den nabídl nejen pivo a dobré jídlo, ale také nabitý program. Na všech čtyřech pódiích se vystřídaly ty nejlepší regionální kapely, večer rozezpívala náměstí skupina Děda Mládek Illegal Band. Velkým lákadlem byla také škola čepování s nejlepšími výčepními. Ti se přímo na hlavním pódiu utkali o titul Gambrinus Mistr výčepní 2017. Vítězem této unikátní podívané se nakonec stal Tomáš Havlíček z pražské Restaurace Sokol.

„Jsme velice rádi, že druhý ročník Gambrinus dne přilákal ještě více návštěvníků než loni a doufáme, že si skvělou atmosféru a dobré pivo, které chutnalo jako u nás v pivovaru, užili všichni stejně dobře, jako my,“ říká Pavel Zítek.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.12.09.2017 12:4269