Historie a současnost pivovaru Zvíkov

Pivovarský dvůr Zvíkov se snaží znovu obnovit pivovárenskou tradici dávného pivovaru na hradě Zvíkov, kde se pivo vařilo po mnohá staletí. Kdysi pracovalo v hradním pivovárku několik desítek lidí. Dnes vše zastane jeden sládek, který pomocí moderní technologie, špičkových surovin a svého umu šíří věhlas zvíkovského piva. Zvíkovský pivovárek je velmi malý, a to mu dává výhodu nad pivovarskými velikány - může se snadněji věnovat speciálním druhům piv.
pivovarNa hradě Zvíkov lze dodnes nalézt ruinu středověkého pivovaru, který největší slávy dosáhl za vlády pánů ze Švamberka, jejichž znak labutě dodnes zdobí hlavní věž hradu. Na památku zašlé slávy pivovaru má proto i Pivovarský dvůr Zvíkov ve svém znaku labuť a některá jeho piva nesou název Zlatá labuť.

Co můžeme nabídnout?
Starobylý hrad Zvíkov, stejně jako celé okolí, dýchá bohatou historií a je svědectvím setkávání lidí stejně jako různých kultur. Pivovarský dvůr Zvíkov byl založen v souladu s touto tradicí a pokračuje v historii vaření piv i pečení mas na otevřeném ohni stejně tak, jak tomu bylo kdysi dávno na hradě. Chceme Vám u nás nabídnout něco více než „pouhou“ gastronomii. Vždy je naší snahou, abychom Vás potěšili nejenom dobrou kuchyní, ale také speciálním kvasnicovým pivem vlastní výroby. Mistr kuchař Vám připraví hody a ugriluje masa dle Vašich představ. Sládek Vás provede pivovarem a poví Vám většinu tajemství o vaření našeho piva.
Chceme, abyste se u nás cítili jako na přátelské návštěvě, pojedli, popili, popovídali si a „nasáli ducha pivovaru“. A kromě toho – po pivu se přece tak krásně usíná! K odpočinku je zde připraveno 15 velmi pěkně zařízených pokojů, každý s vlastní koupelnou a televizorem.

Co rádi děláme?
Rádi se věnujeme individuálním hostům stejně jako rodinným oslavám, skupinám i firemní klientele. K dispozici jsou salónky a konferenční místnost s potřebným technickým vybavením a připojením na internet. Zajišťujeme zážitkovou gastronomii, kvalitní služby, večery s hudbou, outdoorové aktivity a také adrenalinové sporty – vše dle přání zákazníka.
Zdroj:Stránky Pivovarského dvoru Zvíkov, 2014


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky pivovaru Zvíkov

Kdy:dle otevírací dobyObec:ZvíkovZdroj:Pivovarský dvůr Zvíkov

Můžete být přímo přítomni vaření piva. Můžete se o něm i mnoho dozvědět. Sládek Vás provede celým zázemím pivovaru. Ukáže Vám varnu s měděnými kotli, spilku s kvasnými káděmi, pivní sklep s ležáckými tanky i stáčírnu lahví a soudků. K tomu podá podrobný výklad o výrobě našeho piva. Prohlídka je zakončena ochutnávkou piv s pohoštěním.

OTEVŘENO v období

od 20.BŘEZNA 2014 do 13.DUBNA 2014
čtvrtek, pátek, sobota, neděle 11:00 - 23:00

od 17.DUBNA 2014 do 2.LISTOPADU 2014
Otevřeno denně 11:00 - 23.00

Ve dnech 21. - 22. 3. 2014 probíhá Jarní cena českých sládků a celý objekt je rezervován.

V lednu a únoru 2011 bude restaurace otevřena vždy každou sobotu a neděli.

Aktualizováno: před 3 lety

Pivní déjà vu: Pivovar Zvíkov se vrací na Fundlift

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Roklen24.czAutor:Jaroslav Průcha

Investoři mají šanci se znovu podílet na zajímavé investiční příležitosti, která kromě atraktivního úroku nabízí i plnění v pivu. Pivovar Zvíkov po úspěšné loňské emisi dluhopisů na investiční crowdfundingové platformě Fundlift nově nabízí čtyřletý dluhopis s úrokovou sazbou 6 % p.a. plus jedno procento ročně v pivu. Celkově chce společnost získat 1,5 milionu korun na zvýšení luxusu svých hotelových kapacit.

Pivovar Zvíkov je tradiční venkovský zájezdní hostinec, pivovar a wellness hotel, který láká zákazníky nejen na své výjimečné pivo, ale také na oddych, wellness, přírodu, sport, tradiční českou kuchyni a nezapomenutelné zážitky. Již od roku 1993 patří tento rodinný podnik mezi vyhlášené malé pivovary s jedinečnou lokalitou, je jediným hostincem a restaurací s možností ubytování přímo na přístupové cestě ke středověkému hradu Zvíkov.

V době rostoucí pivní turistiky a zájmu o dovolenou v České republice je cílem společnosti nejen nabízet četný výběr kvalitních piv a jídel, ale také atraktivní hotelové zařízení s nabídkou dalších žádaných služeb a komfortu srovnatelného s jakoukoliv jinou destinací na dovolenou. Loni se díky investorům z platformy Fundlift podařilo dokončit wellness areál s bazénem, vířivkou a saunou a také kompletně zmodernizovat kuchyň.

„Pivovar Zvíkov je úspěšným emitentem, který se k nám po roce vrací znovu pro další kolo financování. Máme ze spolupráce velikou radost a těší nás pozorovat reálné výsledky první investice, která má podle vedení pivovaru zásadní vliv na reakci hostů a jejich opakované návštěvy,“ říká CEO Fundliftu Radek Musil.

„První kampaň nám kromě finančních prostředků přinesla obrovskou popularitu. Emise zasáhla nad očekávání široké publikum a poptávka po minibondech tak zdaleka převýšila jejich nabídku. Lidé za námi dokonce chodili přímo do pivovaru s žádostí o dluhopisy. Proto jsme neváhali, a při potřebě dalšího financování se rovnou obrátili na Fundlift,“ doplňuje Josef Valenta, spolumajitel Pivovaru Zvíkov.

Minipivovary a výroba řemeslného piva zaznamenává na všech trzích včetně České republiky bezprecedentní růst. Základem úspěchu je kromě široké nabídky kvalitních piv také spojení piva s místními atrakcemi a vytváření komplexních balíčků služeb pro zákazníky. Tento trend má vliv na rozvoj nového typu cestovního ruchu, jímž se stává pivní lázeňství, jedinečné propojení lázeňské a pivovarské tradice. Pivovar Zvíkov dlouhodobě reaguje na nejnovější trendy a vývoj na trhu, díky čemuž dnes patří mezi nejoblíbenější a nejoceňovanější malé pivovary u nás. Společnost využije prostředky získané z emise na Fundliftu na modernizaci pokojů, aby ještě zvýšila dosavadní komfort a luxus nabízených služeb.

Pivovarský dvůr Zvíkov: Dodáváme jen tam, kde se o pivo dobře postarají

Publikováno:před rokemZdroj:Ekonom.czAutor:Marcela Honsová

● Josef Valenta a Michal Voldřich patří mezi průkopníky malých pivovarů v Česku.
● V průběhu roku vystřídají kolem 20 druhů piv, světlá i tmavá, deseti až šestadvacetistupňová, svrchně i spodně kvašená.
● Mok teče z kolena, ne z pípy, tvrdí zakladatelé pivovaru ze Zvíkovského Podhradí.

Tak jako na pivo se chodí v partě, minimálně ve dvou, tak také Pivovarský dvůr Zvíkov má dva zakladatele a majitele. Josef Valenta, absolvent pražské VŠE, obor zahraniční obchod, a Michal Voldřich, odborník na kvasnou chemii z VŠCHT, tvoří ideální pár na pivovarnický byznys. Oba přiznávají, že jejich rozdílné profesní zaměření a vzájemné propojení jim velmi pomohly. V roce 1992 patřili vlastně mezi průkopníky malých pivovarů v Česku a v současné době zase patří mezi kritiky masového rozvoje tohoto podnikání.

"Vadí mi, že spousta těch malých není z oboru, neznají problematiku piva a také zbytečně pomlouvají velké pivovary, jako třeba Plzeňský Prazdroj, které z Česka udělaly pivařskou velmoc," míní Voldřich. On i jeho společník se shodují v tom, že nemají důvod se vyhraňovat vůči velkým pivovarům, ale kritizují ty malé, které vaří špatné pivo, a vlastně tak ohrožují celou koncepci a existenci minipivovarů. Oni sami začínali ve Zvíkovském Podhradí výstavbou restaurace s pivovarem. V současné době už v areálu, který leží strategicky na konci vesnice hned podél příjezdové komunikace na hrad Zvíkov, mají komplex nabízející stravování, ubytování, wellness služby a také třeba produkty z vlastní masny a pekárny. "Celý komplex je založený na tom, že dovnitř vstupují suroviny, tady se maximalizuje přidaná hodnota − a ta je naše," vysvětluje Valenta.

Nový rekord Fundliftu: Do Zvíkova už míří za úrok a pivo 4,5 milionu

Publikováno:před rokemZdroj:Roklen24.czAutor:Josef Němeček

Na úrok a pivo k tomu Češi slyší! Šance investovat do zvíkovského pivovaru se na investiční platformě Fundlift objevila teprve 19. července. Už po týdnu byly upsány celé původně požadované tři miliony korun. Protože se řada investorů včetně vrchního sládka pivovaru Vladimíra Ličmana chtěla připojit, pivovar cíl navýšil na 4,5 milionu korun. Ten je upsán „až do dna“ za pouhých 9 dní.

Neotřelou možností investice do rozvoje Pivovaru Zvíkov za zajímavý úrok 6,5 procenta a k tomu další jedno procento v pivu ročně k odběru přímo na Zvíkově Fundlift zaujal. Celkem 175 investorů první platformy pro investiční crowdfunding v Česku poslalo zvíkovskému pivovaru průměrnou částku vysokých 26 tisíc korun a celkově dosud rekordní získanou investici 4,5 milionu korun.

Králi v tomto směru jsou investor pod zveřejněným jménem Vincent_H a právě vrchní sládek pivovaru Vladimír Ličman s jeho slovy „pivo tady vařím, tak mu věřím“. Oba investovali po 500 tisících korun. Mezi 188 investicemi, které míří do Zvíkova, jsou ale i částky 250 tisíc, 220 tisíc nebo 200 tisíc korun. Minimem byla „pětistovka“.

Co na to majitelé pivovaru? „Prostřednictvím Fundliftu jsme získali nejen peníze na další zlepšování služeb našeho rodinného podniku. V našich nových investorech máme především 175 nových zákazníků, kterým moc děkujeme za důvěru. Všem, kdo nás na Fundliftu podpořili a investovali, nabízíme nejméně tři piva zdarma – i těm, kteří investovali pětistovku. K tomu nabízíme 20% slevu na ubytování v našem zájezdním hostinci. Těšíme se na Vaši návštěvu a doufáme, že si s námi brzy přijedete vypít pivo! Velké díky také mimořádně profesionálnímu týmu Fundliftu, který odvedl fantastickou práci,“ vzkazuje investorům i do Fundliftu Josef Valenta, spolumajitel zvíkovského pivovaru.

„Jsem moc ráda, že se tato emise upsala tak rychle. Pivo ze Zvíkova chutná skvěle a investoři získávají nejen investici se zajímavým úrokem, ale i nabídku na příjemný výlet. Komunitní prvek financování na Fundliftu je velmi důležitý,“ říká Andrea Lauren, šéfka platformy Fundlift.

Pivovar Zvíkov je třetím úspěšně upsaným projektem Fundliftu a to opět v rekordním čase a při navýšení původně žádané částky. K tomu přikročil už první z projektů, síť restaurací s mexickou kuchyní Burrito Loco. Žádaný milion korun a klíčového investora k tomu získal za pouhý týden na Fundliftu také druhý z projektů, se kterými platforma v květnu startovala – EnLog. Ten vyvinul unikátní technologii pro odhalení plýtvání energií spojenou s provozem osvětlení v budovách, kterou posouvá do komerčního prodeje.

V tuto chvíli mohou investoři na Fundliftu investovat do české společnosti ISOLINE, která vyrábí nápoje pro profesionální i amatérské sportovce i děti s doplňky zdravé výživy v inovativním patentovaném obalu a peníze žádá na rozvoj svého exportu. Vsadit mohou investoři, v tomto případě pouze cestou neveřejné nabídky, také na úspěšný rozvoj startupů. Fundlift otevřel tento týden možnost investovat po boku profesionálních investorů do nejúspěšnějšího startupového akcelerátoru ve střední Evropě, pražského StartupYardu.

Pivovar Zvíkov získal rychle miliony díky hromadnému investování

Publikováno:před rokemZdroj:E15.cz

Hranice možností takzvaného investičního crowdfundingu v Česku posunul projekt Pivovar Zvíkov. Během necelých deseti dní oslovil na crowdfundingové platformě Fundlift 175 investorů, kteří mu svěřili dohromady 4,5 milionu korun.

„Prostřednictvím Fundliftu jsme tak získali nejen peníze na další zlepšování služeb našeho rodinného podniku,“ vysvětlil Josef Valenta, spolumajitel Pivovaru Zvíkov. Investoři měli možnost vložit do pivovaru peníze poprvé 19. července. Po několika dnech se cílová částka – tři miliony korun – vybrala, takže ji Fundlift navýšil na konečných 4,5 milionu.

„Pokud něco investoři důvěrně znají, zájem o crowdfundingové investování je značný. Pivo zná v Česku každý, silný zájem platforma Fundlift zaznamenala i o investování do řetězce rychlostravoven Burrito Loco. I když nabízejí mexické jídlo, Češi si ten byznys umí dobře představit, podobně jako pivovar,“ vysvětlil hlavní ekonom finanční skupiny Roklen.

V případě Pivovaru Zvíkov mohli investoři získat jeho dluhopisy s výnosem 6,5 procenta ročně a k tomu s naturálním plněním v podobě piva – v ceně jednoho procenta investované částky ročně. Průměrná částka, kterou investoři vložili, činí zhruba 26 tisíc korun.

Pivovar Zvíkov a Burrito Loco jsou dva z pěti projektů, které od spuštění Fundliftu letos koncem května platformu využily. V současné době mohou zájemci investovat také do nápojářské společnosti Isoline nebo – v rámci neveřejné nabídky – do akcelerátoru StartupYard.

Zvíkovský sládek Ličman investuje: Pivo tady vařím, tak mu věřím

Publikováno:před rokemZdroj:Roklen24.czAutor:Josef Němeček

Investice do Pivovaru Zvíkov cestou crowdfundingu na investiční platformě Fundlift.cz trhá rekordy. Za pouhý týden získal Pivovar Zvíkov 2,8 milionu korun z původně plánovaných tří milionů na svůj rozvoj. 500 tisíc korun se do zvíkovského pivovaru rozhodl vložit sám jeho vrchní sládek Vladimír Ličman: „Pivo tady vařím, tak mu věřím“. Aby obrovskému zájmu investorů vyhověl, navyšuje zvíkovský pivovar emisi dluhopisů na Fundliftu na čtyři a půl milionu.

Fundlift otevřel možnost investovat do čtyřletého dluhopisu Pivovaru Zvíkov za zajímavý úrok 6,5 procenta a k tomu jedno procento ročně v pivě přesně před týdnem, 19. července. Už za 7 dní Pivovar Zvíkov získal od 130 investorů 2,8 milionu korun z původně stanovených tří milionů.

„Majitelé Pivovaru Zvíkov chtějí vyhovět obrovskému zájmu investorů, kteří investovat chtějí, ale ještě to nestihli. Proto celou emisi na Fundliftu navyšujeme o 1,5 milionu na celkových 4,5 milionu korun. Obrovským důkazem důvěry ve zvíkovský pivovar je rozhodnutí vrchního sládka, pana Ličmana, který přes Fundlift v nejbližší době vloží půl milionu korun,“ říká šéfka Fundliftu Andrea Lauren.

„V Pivovaru Zvíkov jsem sládkem od roku 2004. Pivo tady vařím a taky mu věřím. Proto do něj investuji,“ říká vrchní sládek Pivovaru Zvíkov Vladimír Ličman. Jeho 500 tisíc korun, které velmi brzy jako investice do zvíkovského pivovaru na Fundliftu přibudou, vyrovnává jinou dosud nejvyšší investici na Fundliftu do Pivovaru Zvíkov, kterou vložil investor pod zveřejněným jménem Vincent_H.

Navýšení emise o jeden a půl milionu korun nijak nemění účel, ke kterému chce Pivovar Zvíkov peníze z Fundliftu využít – dá je do rozvoje toho, co funguje a přináší nejvyšší zisk: luxusu svých hotelových kapacit, rozšíření služeb wellness, gastro technologií.

Pivovarský dvůr Zvíkov totiž zdaleka není „jen“ pivovarem. Vedle samotného pivovaru je tradičním venkovským zájezdním hostincem s minipivovarem, restaurací s vlastní pekárnou a udírnou a nově s luxusním wellness areálem. Je jediným hostincem a restaurací s možností ubytování přímo na přístupové cestě k jedné z nejvýznamnějších českých turistických destinací, starověkému hradu Zvíkov.

„Celá emise dluhopisu bude použita na investice do rozšíření provozu naší restaurace, včetně dalšího konvektomatu a holdomatu, tedy technologií pro zdravé vaření v páře a šetrné uchování potravin, a do vícekapacitních sporaků. Také na investice do rozšíření služeb wellness včetně nového komplexu sauny, do zvýšení luxusu a vybavení pokojů. To vše přirozeně podporuje zvýšení obsazenosti hotelu a s tím spojený růst tržeb z restaurace i z prodeje vlastního piva,“ dodává spolumajitel Pivovaru Zvíkov Josef Valenta.

Pivovar Zvíkov byl založen v roce 1993. Tím je mezi malými pivovary v Čechách jedním z nejstarších, přitom je od počátku ziskový, což je jedinečné. Staví na pivovarské tradici dávného pivovaru na hradě Zvíkov, kde se pivo vařilo po mnohá staletí, dnes ale pivo vaří pomocí nejmodernější technologie, špičkových surovin a starostlivé receptury a pod vedením vrchního sládka Vladimíra Ličmana a spolumajitele Michala Voldřicha, bývalého sládka Pražských pivovarů. Zvíkovský pivovar je držitelem mnoha ocenění, například prestižní Jarní ceny sládků. Patří mezi nejuznávanější a nejoceňovanější minipivovary v České republice.

Vychutnejte si svou investici do dna! Úrok a pivo nabízí Pivovar Zvíkov

Publikováno:před rokemZdroj:Roklen24.czAutor:Josef Němeček

Atraktivní úrok a k tomu část v pivu! Taková je jedinečná možnost nové investice na první platformě pro investiční crowdfunding v Česku. Dnes 19. července na Fundlift.cz vstoupil Pivovar Zvíkov. Skrze čtyřletý dluhopis s úrokovou sazbou 6,5 % p.a. plus 1 % ročně v pivu chce lokální pivovar s řadou ocenění za své pivo, který přitom zdaleka není „jen“ pivovarem, získat celkem tři miliony korun na zlepšení vybavenosti a rošíření wellness služeb.

Pivovar Zvíkov vydává 4letý dluhopis s 6,5 % úrokovou sazbou p. a. a 1 % zbožovým plněním v pivu k tomu. Úrok je splatný pololetně, pivo je jednou ročně k odběru přímo v Pivovaru Zvíkov. Ten nabízí příležitost podílet se na financování zavedeného a mnohokrát oceněného rodinného podniku v odvětví, které roste průměrně o 20 až 25 % ročně.

Prostředky získané na Fundliftu chce Pivovar Zvíkov vložit do rozvoje toho, co funguje a přináší vysokou ziskovou marži: zvýšení luxusu svých hotelových kapacit s tím souvisejícího rozšíření wellness služeb a gastro technologií v pivovaru. To přirozeně podporuje zvýšení obsazenosti hotelu a s tím spojený růst tržeb z restaurace i z prodeje vlastního piva.

„Pivo ze Zvíkova je jedním z nejuznávanějších a nejvíce oceňovaných piv u nás. V době, kdy ve světě i v Čechách stoupá poptávka po řemeslném pivu z minipivovarů, které má skutečnou chuť a tradici, oslovuje Pivovar Zvíkov investory s atraktivní investiční příležitostí. Investujte do dalšího rozvoje minipivovaru a získáte dobrou investici v růstovém oboru a k tomu s atraktivním úrokem 7,5 % ročně, z toho 1 % ročně v pivu přímo na Zvíkově. Přijeďte ochutnat, vypijte pivo s přáteli, rodinou nebo s majiteli Pivovaru Zvíkov. Vychutnejte si svou investici do dna“, láká výkonná šéfka Fundliftu Andrea Lauren.

„Ve světě i v Čechách rychle stoupá poptávka po řemeslných pivech z minipivovarů, které používají originální místní receptury a vaří pivo s charakterem. Obliba řemeslného piva z minipivovarů roste nejen mezi pivními fajnšmekry, ale hlavně u mladých lidí, žen i zákazníků, kteří nejsou typickými pivaři. Pivovar Zvíkov se svými vysoce ceněnými a originálními pivy je krásným reprezentantem tohoto trendu,“ dodává Andrea Lauren.

„Myšlenka vydat dluhopisy na Fundliftu nás oslovila především proto, že se našimi věřiteli stanou konkrétní lidé, které, jak věříme, budeme v našem pivovaru pravidelně potkávat. I proto nabízíme našim investorům část protiplnění v pivě a doufáme, že ho u nás vypijí s námi“, doplňuje Josef Valenta, spolumajitel Pivovaru Zvíkov. Veškeré podrobnosti o emisi Pivovaru Zvíkov jsou na Fundlift.cz

Pivovar Zvíkov byl založen v roce 1993 a tím je mezi malými pivovary v Čechách jedním z nejstarších. Od svého vzniku je přitom ziskový. Pivovar Zvíkov staví na pivovarské tradici dávného pivovaru na hradě Zvíkov, kde se pivo vařilo po mnohá staletí. Dnes Pivovar Zvíkov, pomocí nejmodernější technologie, špičkových surovin a starostlivé receptury, vaří pod vedením vrchního sládka Vladimíra Ličmana a spolumajitele Michala Voldřicha, bývalého sládka Pražských pivovarů. Pivovar Zvíkov je držitelem mnoha ocenění, například prestižní Jarní ceny sládků, a patří mezi nejuznávanější a nejoceňovanější minipivovary v České republice. Vedle pivovaru je Pivovarský dvůr Zvíkov tradiční venkovským zájezdním hostincem s minipivovarem, restaurací s vlastní pekárnou a udírnou a nově luxusním wellness areálem. Je jediným hostincem a restaurací s možností ubytování přímo na přístupové cestě k jedné z nejvýznamnějších českých turistických destinací, starověkém hradu Zvíkov.

První emise vystavené na platformě Fundlift při jeho spuštění 31. května 2016, řetězec rychlého občerstvení s mexickým jídlem Burrito Loco a projekt EnLog s unikátní technologii pro optimalizaci osvětlení průmyslových objektů, byly investory upsány v rekordním čase jednoho týdne. Souběžně s možností investice do Pivovaru Zvíkov Fundlift nabízí možnost za atraktivní úrok podpořit růst producenta zdravých nápojů pro vrcholové i amatérské sportovce i děti ISOLINE. Projekt již vybral dva miliony korun z celkem žádaných sedmi milionů.

Z jarní ceny vyšel nejlépe Pivovarský dvůr Zvíkov

Publikováno:před 3 letyZdroj:Lidovky.cz

Deset hodin trval devátý ročník sobotní degustační soutěže Jarní cena českých sládků. Ve čtrnácti kategoriích uspěla řada regionálních a lokálních značek, například nejlepší výčepní se podle poroty vaří v příbramském Podlesí.

Během soutěže se předávalo ocenění Stanislavu Bernardovi z Rodinného pivovaru Bernard za dlouhodobý přínos a podporu minipivovarů. Právě on se před lety zasloužil o to, aby minipivovary platily poloviční spotřební daň. Odhaduje se tak, že ročně ušetří asi 50 milionů korun. Stanislava Bernarda i proto jmenovali čestným prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů. „Velice si toho vážím a těší mě hlavně to, že jsme výrazně na počet obyvatel počtem minipivovarů předstihli například Německo,“ komentoval to Bernard.

Během samotné soutěže se degustovalo 430 vzorků ze 115 pivovarů. Přitom když jarní cena před osmi lety začínala, zúčastnilo se pouze 27 pivovarů a 40 vzorků. Piva hodnotilo více než 80 degustátorů, kteří se střídali v sedmi základních degustačních komisích po sedmi členech a poté ve speciálních finálových komisích.

Nejlepší svrchně kvašený speciál IPA vaří podle poroty ve Frýdlantu, tmavý ležák ve Slaném a světlé výčepní v Pivovaru Podlesí v Příbrami. Vůbec nejúspěšnější značkou se stal Pivovarský dvůr Zvíkov, kde soutěž v sobotu 21. března 2015 probíhala. Minipivovar bral tři první místa.

V předvečer Jarní ceny českých sládků se konala 7. valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů, na které byli přijímáni noví členové. V současné době má svaz 94 činných členů a deset přispívajících, dva minipivovary ukončily činnost. V rámci valné hromady proběhly vzdělávací semináře pro sládky minipivovarů. „Aby se minipivovary udržely na trhu, musí dostávat zákazníci kvalitní pivo. Otázka kvality je při výrobě piva stěžejní,“ dodává Jan Šuráň, prezident svazu.

Pivní fajnšmekři rozdávali ceny minipivovarům. Nejúspěšnější byl Zvíkov

Publikováno:před 3 letyZdroj:Hospodářské NovinyAutor:ČTK

● V Jarní ceně českých sládků letos nejvíce bodoval Pivovarský dvůr Zvíkov, který zvítězil ve třech ze 14 kategorií.
● Osm desítek degustátorů ochutnávalo celkem 430 vzorků piv ze 115 přihlášených pivovarů.
● Za poslední rok se zvýšil počet minipivovarů v Česku o více než čtvrtinu na zhruba 280.

Nejúspěšnějším ze 115 minipivovarů se v letošním devátém ročníku degustační soutěže Jarní cena českých sládků stal Pivovarský dvůr Zvíkov. Piva z tohoto minipivovaru zvítězila ve třech ze 14 kategorií. Informoval o tom Českomoravský svaz minipivovarů, který tuto největší soutěž pro nejmenší pivovary pořádá.

V letošním roce více než osm desítek degustátorů ochutnávalo celkem 430 vzorků piva, které do soutěže přihlásilo 115 pivovarů, z toho několik i ze Slovenska. Počet soutěžících rok od roku roste. Prvního ročníku před osmi lety se účastnilo 27 pivovarů a 40 vzorků piva.

Soutěž je určená výhradně pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary. Letos se soutěžilo ve 14 kategoriích. Více než 80 degustátorů, kteří piva hodnotili, se střídalo v sedmi základních degustačních komisích a speciální finálové komisi.

Minipivovarů v Česku v posledních letech rychle přibývá. Prezident svazu Jan Šuráň v minulém týdnu uvedl, že za poslední rok se jejich počet zvýšil více než o čtvrtinu na zhruba 280. Celková produkce nejmenších pivovarů loni vzrostla o 30 procent. Přestože je jich asi šestkrát více než velkých pivovarů, jejich podíl na výrobě piva v Česku je odhadován zhruba na jedno procento.

V předvečer soutěže se konala 7. valná hromada svazu, na které byli přijímáni noví členové. V současné době tak má svaz 94 činných členů a desítku přispívajících. V rámci valné hromady se konaly i vzdělávací semináře pro sládky.

"Aby se minipivovary udržely na trhu, musejí dostávat zákazníci kvalitní pivo. Otázka kvality je při výrobě piva stěžejní, proto pro naše členy pořádáme vzdělávací semináře," podotkl Šuráň.

Na vyhlašování soutěže bylo také předáno ocenění za přínos minipivovarům spolumajiteli Rodinného pivovaru Bernard v Humpolci Stanislavu Bernardovi. Právě on se podle svazu před lety zasloužil o to, aby minipivovary s výstavem do 10 tisíc hl platily poloviční spotřební daň. Nejmenší pivovary díky tomu ušetří asi 50 milionů Kč ročně. Bernard byl v sobotu zároveň jmenován čestným prezidentem svazu.

Nejúspěšnějším pivovarem se stal Pivovarský dvůr Zvíkov

Publikováno:před 3 letyZdroj:První zprávyAutor:Tereza Melišová

V sobotu 21. března proběhl devátý ročník degustační soutěže Jarní cena českých sládků. Nejúspěšnějším pivovarem se stal Pivovarský dvůr Zvíkov. Na Jarní ceně českých sládků se také předávalo ocenění Stanislavu Bernardovi za přínos minipivovarům.

Pořadatelem soutěže je Českomoravský svaz minipivovarůa jeho prezident Jan Šuráň k akci říká:„Jarní cena českých sládků je největší a nejprofesionálnější soutěž pouze pro minipivovary, které jsou nejdynamičtější částí pivovarského průmyslu, rostou tempem 20% ročně.“

V letošním roce se degustovalo 430 vzorků piva ze 115 pivovarů. Přitom před osmi lety začínala skromně, za účasti 27 pivovarů a 40 vzorků piva.

Na Jarní ceně českých sládků bylo také předáno ocenění Stanislavu Bernardovi z Rodinného pivovaru Bernard za dlouhodobý přínos a podporu minipivovarů, jelikož právě on se před lety zasloužil o to, aby minipivovary platily poloviční spotřební daň. Odhaduje se tak, že ročně ušetří asi 50 milionů korun. Stanislav Bernard byl také jmenován čestným prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů. „Velice si toho vážím a těší mě hlavně to, že jsme výrazně na počet obyvatel počtem minipivovarů předstihli například Německo,“ uvádí Stanislav Bernard.

V předvečer Jarní ceny českých sládků se také konala 7. valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů, na které byli přijímáni noví členové. V současné době má svaz 94 činných členů a 10 přispívajících, 2 minipivovary ukončily činnost. V rámci valné hromady také proběhly vzdělávací semináře pro sládky minipivovarů.

„Aby se minipivovary udržely na trhu, musí dostávat zákazníci kvalitní pivo. Otázka kvality je při výrobě piva stěžejní, proto pro naše členy pořádáme vzdělávací semináře,“ dodává Šuráň.

Soutěž je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary a jejich pivní vzorky byly zařazeny do 14 kategorií (světlé pivo výčepní,český světlý ležák, polotmavý ležák,tmavý ležák,pšeničné pivo,speciální piva světlá,speciální piva tmavá,speciální piva silná,speciální piva polotmavá,piva typu Pale Ale, silná piva typu India Pale Ale a piva typu Stout). Piva hodnotilovíce než 80 degustátorů, kteří se střídali v 7 základních degustačních komisích (z nichž každá měla 7 členů) a speciálních finálových komisi.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.04.08.2017 08:359