Historie a současnost Pivovaru ZLoun

Historie společnosti Pivo ZLoun s.r.o. začíná v květnu 2012 telefonátem Radka Taraby Romanu Tvrdému. Radek Romanovi sděluje, že by měl nápad, jak využít jeho objekt. V červnu už oba věděli, že chtějí společně postavit a provozovat pivovar, ale ještě nevědí za jakých podmínek, ale spolupráce se zdá být skoro jasná. Pak se dohadování na dlouhé tři měsíce přeruší. Radek Taraba, coby osvědčený sládek v Ruském Assambly clubu, rekreačním areálu na břehu Volhy v Saratovské oblasti, byl povolán majiteli k druhé „misi“ do těchto končin.
Po Radkově návratu z Ruska se silná dvojice RT&RT jala realizace svého nápadu. Společně se nejdříve rozjeli za kamarády do Svitav. Tam je minipivovar Na kopečku, který vlastní firma Czech Brewmasters s.r.o., jež ocenila Radkovy pivovarznalosti technologie výroby piva tím, že jej vyslala na zkušenou do Ruska. Společníci této firmy, Jirka a Jindřich také dodávají minipivovary a ten svůj mají také kvůli předvádění toho, co jejich výrobky umí. Romanovi tam tak zachutnalo, že si odvezl plné auto piva a okamžitě jej začal točit v Áje.
Když jsme se dohodli, jak se budeme podílet na investicích, na kompetencích a na ziscích, založili jsme „eseróčko“. Oba jsme chtěli přiblížit svůj pivovárek lounským patriotům a nazvat ho Lounský pivovar s.r.o. Avšak Pivovar Louny a.s., ač už pivo nevaří, stále existuje, a proto nám bylo sděleno, že do Obchodního rejstříku nezapíší v názvu firmy žádné slovní spojení Louny a pivovar. Dokonce, ani pokud bychom to chtěli obejít dalším slovem, například Nový, tedy Nový Lounský pivovar. Z nutnosti rychle založit společnost vznikla firma Lounský brewmaster s.r.o., která byla nakonec přejmenována na Pivo ZLoun s.r.o.
Mezi tím začala vznikat projektová dokumentace, obesílali jsme banky se žádostmi o úvěr a začalo se pracovat na přepisu budovy. Dne 27. února 2013 poskytla ČMZRB firmě Pivo ZLoun s.r.o. záruky na 3 úvěry a ještě ten den uzavřela společnost Pivo ZLoun s.r.o. úvěrové smlouvy s KB na zkapacitnění restaurace, výstavbu pivovaru a provozní úvěr.
Když už byly i peníze, začali jsme řešit, komu je dáme za to, že nám to postaví. O technologii bylo jasno. Ještě na podzim jsme si nechali udělat kalkulace pivovarod třech společností, které vyrábí kvalitní pivovary a z tohoto malého výběrového řízení vyšli nejlépe Jirka s Jindrou. Před koncem roku 2012 jsme se byli podívat na veletrh v Norimberku. Expozice Czech Brewmasters definitivně rozhodla, že chceme jejich pivovar.

Nový rok jsme s velkým zklamáním prožili ještě dole, ale 1. února 2014 jsme konečně otevřeli horní lokál. S ne zcela kompletním personálem a prachbídně vybavenou kuchyní jsme zatím nevařili obědy a naše služby nebyly úplně optimální. Na druhou stranu pivo získalo ihned oblibu u široké veřejnosti, která se díky tomu vracela i přes spoustu nedostatků.

Od 31. března 2014 vaříme hotovky, takže máme otevřeno již před obědem. Nabrali jsme druhého kuchaře a v očekávání letní sezóny doufáme v lepší počasí. Postupem času se personám stabilizoval, zvládáme věci, které byly před několika týdny problém, a všude panuje dobrá nálada.
Zdroj:Stránky Pivovaru ZLoun, 2016


Více na stránkách pivovaru

Zaostřeno na: svrchně kvašený ALEnt z Loun

Publikováno:před 3 letyZdroj:Lidovky.cz

V roce 2010 nadnárodní skupina Heineken ukončila výrobu piva v Lounech a bylo z toho velké haló. Dlouhá 117letá tradice vaření v tomto městě ovšem nezanikla. Dnes ji udržují dva minipivovary, které vznikly před dvěma lety. Dělí je od sebe jen několik desítek metrů.

Nyní se zaměříme na značku ZLoun pánů Romana Tvrdého a Radka Taraby. Při stavbě svého minipivovaru rovnou rozšířili i bývalý sportbar nad železniční tratí, kde se všechna jejich piva - výčepní desítka, světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý speciál a IPA - i stáčí. A právě posledně zmiňovaný patnáctistupňový ALEnt jsme i ochutnali.

Nefiltrovaný svrchně kvašený speciál vzniká ze čtyř druhů sladu, čtyř druhů aromatického chmele z USA a Nového Zélandu a z pivovarských kvasnic. Pěna po nalití nestoupá nijak vysoko, ale zato se velmi dlouho drží. Vůně piva se 6,9 procenty alkoholu je mandarinková až pryskyřicová, barva připomíná zakalený lesní med.

V ústech má ALEnt minimální říz, ihned zaujímá jeho svěží a nijak přehnaná bylinná hořkost. Chuť s banánovo-citrusovými náznaky po sobě nezanechává žádné dlouho trvající stopy, je dobře vylazená. Ovšem kvůli silnému alkoholovému náboji není pitelnost nijak výjimečná - dvě třetinky stačí.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.17.04.2015 09:501