Historie a současnost Rodinného pivovaru Zichovec Louny

Žádné informace o pivovaru.


Více na stránkách pivovaru

Rodinný pivovar Zichovec nově vaří devítku a slibuje nejsilnější pivo v republice

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:ekonom.czAutor:Táňa Králová

● Když v Zichovci vyráběli svrchně kvašenou devítku, mysleli na cyklisty.
● Ve zdejších sklepích zrají také piva v dubových sudech po whisky a portském.
● Rodina vloni rozšířila minipivovar o větší provoz v Lounech, vaří tam i pro létající pivovárky.

Magor došel, nebude ani na pouti. Na oblíbenou polotmavou patnáctku s nezaměnitelným jménem si lidé budou muset nechat zajít chuť. Do obecní slávy zbývají pouhé tři dny a nová várka nestačí řádně uležet. Ale i o tom to je. "Chceme být předmětem touhy, ne volby," říká Ivan Husák, který s manželkou a dvěma syny vlastní minipivovar v Zichovci, malé obci na Kladensku. Polotmavý speciál však vaří ve svém větším pivovaru v Lounech. Důvod je prostý, poptávka po něm je velká a kapacita restauračního pivovárku už na pivo ověnčené medailemi nestačí.

"Jednou v neděli, někdy před sedmi lety, jsem při obědě celé naší velké rodině sdělil, že chci ve vsi pivovar. Brácha na to, ty jsi magor, to nemůže nikdy fungovat," vysvětluje duchovní otec a investor zdejšího pivovaru okolnosti, jak se zrodil název pro zichoveckou patnáctku. "Magorů si ale nesmíte dát moc," varuje Ivan Husák. Na čepu v minipivovaru má v době naší návštěvy premiéru další z řady experimentů − devítka. Svrchně kvašené pivo typu ale skvěle pasuje k parným dnům. Z první várky tisíc litrů končí pětina v lahvích. Do týdne bude pryč a tak to prý chodí vždycky, když v Zichovci přijdou s něčím novým.

"Uvařit devítku není vůbec jednoduché. Není tam plnost a nic se u ní neschová," říká mladší ze synů, devětadvacetiletý Ondřej, hnací motor pivovaru. Řídí výrobu, jedná s dodavateli a nastavuje ceny. O tři roky starší Jan má na starosti obchod. "Manželka dělá supervizora. Přistřihuje mi křidélka a jsem za to rád. Někdy bývají moje nápady nereálné," uznává hlava rodiny.

Ivan Husák pivovar financoval, řídil investice a expandující firmu pomalu předává synům. "Samotná technologie stála pět milionů korun, celé to vyšlo na nějakých 60 milionů. Jsou tady zhmotnělé dividendy z Linetu," říká coby spolumajitel známé společnosti na nemocniční lůžka. V Linetu, jehož tváří je Zbyněk Frolík, vlastní Husák 12,5 procenta. Do roku 2008 v něm působil jako jednatel a finanční ředitel. Kromě toho je už devatenáctým rokem v zastupitelstvu a od roku 2006 starostou Zichovce.

V bývalých kasárnách se na jaře začne vařit pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.cz

Do kasáren se opět vracejí tanky, komentuje to s nadsázkou Jan Husák z pivovaru Zichovec.

V areálu bývalých kasáren v Lounech se už brzy začne vařit pivo. Zájemci ho budou moci poprvé okusit už na jaře. Moderní pivovar vzniká na okraji Zahradního města. Investorem je Rodinný pivovar Zichovec z obce ležící na pomezí Lounska a Kladenska v oblasti poblíž Žerotína a Panenského Týnce.

Impulsem začátku vaření piva v Zichovci byla nespokojenost s chutí unifikovaných produktů nadnárodních pivovarů. Ivan Husák a jeho dva synové se pustili do práce a vydali se s pomocí kamarádů sládků do neprobádaných pivovarnických vod. O poctivém, dobrém pivu z lokálních surovin měli svou představu, tu naplnili a stále dále pečlivě vylaďují. Svou roli sehrály také kořeny a vzpomínka na prapředka rychtáře Krahulíka, který provozoval vyhlášený zájezdní hostinec v Panenském Týnci.
Komplex proměnil vesničku

První pivo uvařili v Zichovci v roce 2012 a od té doby výstav minipivovaru stále stoupá. Pěnivý produkt si získává nadšené příznivce, kteří do malé obce na hranici Středočeského a Ústeckého kraje pořádají výpravy za poctivým pivem, jídlem a přátelskou atmosférou. Zichovec, jedna z nejmenších vesniček Slánska, je na první pohled jiná. Nová náves, tedy komplex pivovaru, restaurace, penzionu a dalších staveb z dílny architekta Jaromíra Veseláka, vtiskl obci zajímavou moderní tvář. Areál byl v roce 2015 oceněn Zlatou cihlou, která je udělována příkladným a architektonicky výjimečným vesnickým stavbám.

A právě styl s typickou sedlovou střechou se stal východiskem pro kompletní rebranding, pod který se podepsala pražská agentura Wellen. Značka má nyní zaregistrovaný nový název Rodinný pivovar ZICHOVEC a s ním související claim TO PííííVO. Typické průčelí nové zichovecké kapličky se stalo základním tvarem, který baví na etiketách, výstrčích i podtáccích. Barevnost vychází ze zemitých tónů magické krajiny v údolí Zlatého potoka, čtyři použité barvy mají navíc i symbolickou hodnotu.

Přinese čtyřka štěstí?
Rodina Husákových, zakladatelé firmy Rodinný pivovar Zichovec"Jsme čtyři společníci, čtyři jsou roční období, čtyři kola u vozu i nohy u stolu. Čtyři jsou světové strany a čtyři živly oheň, voda, země, vzduch. Čtyři jsou i základní suroviny pro výrobu piva a čtyři barvy také uvidíte, když postavíte vedle sebe všechny typy piva, které vaříme," směje se majitel pivovaru Ivan Husák.

Celá produktová řada v novém kabátě se postupně začne objevovat ve vybraných pivotékách a specializovaných obchodech. Kromě toho bude zichovecké pivo na čepu v partnerských hospodách v regionu. Konkrétní místa budou zveřejněna na připravovaném webu topiiiivo.cz.

Úspěch je motivací pro další rozvoj, potvrzují Zichovečtí. Minipivovar v Zichovci nyní jede na plnou kapacitu, aby uspokojil zájem místních hostů i hostinských z okolí. Naplánoval zásadní zvýšení výstavu až na 10 000 hl ročně. Podstatná část výroby, zejména klasická výčepní piva a ležáky, získá nové prostory - a to v Lounech.

Nejsou tanky jako tanky
Transport tanků do nových prostor v LounechModerní pivovar vzniká v Lounech v bývalém areálu kasáren v ulici 5. května na okraji Zahradního města, který dříve sloužil jako tanková střelnice. Místo tanků připravených ke cvičným střelbám se tu objeví tanky, ve kterých se budou rodit výborné zichovecké ležáky a výčepní piva. Pod citlivou přestavbou a dostavbou je opět podepsán architekt Jaromír Veselák.

K pivovaru bude patřit i podniková prodejna. Na bývalé kontrolní věži se počítá s vybudováním vyhlídky, odkud se návštěvníci budou moci kochat pohledem na malebné kopce Českého středohoří, pod kterými od nepaměti dozrává vysoce kvalitní chmel. Pivovar bude disponovat moderními technologiemi a poloautomatickými stáčecími linkami. První pivo bude v tomto místě uvařeno už na jaře 2016.

Prostor pro speciály
V Zichovci výroba samozřejmě neskončí, naopak se tam uvolní kapacity pro vaření více druhů stále oblíbenějších pivních speciálů.

Pivo může lidem přivézt i speciální autobus. „Pívobus je první bus, který doveze ,pívo´ za těmi, jimž hospoda v obci chybí. Inspirací nám byla pojízdná prodejna. Po pravdě, dobře nachlazené pivo takhle o víkendu dokáže chlapům někdy chybět víc než třeba rohlíky," říká Jan Husák, který se v rodinném pivovaru stará především o obchod. Pro zcela unikátní roli se připravuje klasický městský autobus, který nyní prochází pečlivou přestavbou, aby už na jaře mohl vyrazit. Uvnitř bude malé posezení a výčep, pro teplé dny doplněný o malou zahrádku. Na jeho zastávkách se bude točit nejen do půllitru nebo do originálního dvoulitrového džbánku, ale vůz přiveze i lahvované pivo v různých baleních.

Konkrétní trasy právě vznikají na základě zájmu a přání milovníků piva z celého regionu. Zichovečtí ovšem plánují, že mimo pravidelné časy se Pívobus objeví také na gastronomických a pivních festivalech nebo udělá radost pivní partě třeba jako pojízdná narozeninová hospůdka.

Rodinný pivovar Zichovec udělal velký krok od místního minipivovaru k technologicky vyspělejšímu, ale pořád tradičnímu místu, kde se bude pod dohledem zkušených a kreativních sládků vařit poctivé pivo. Zichovečtí věří, že tím, co mají v plánu, dělají lidem v regionu radost. Zichovec je pro ně nejen místo, kde se vaří dobré pivo, ale také místo, kde rodina žije a přetváří ho v příjemné prostředí i pro ostatní. (jh, lib)

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.29.06.2017 13:372