Historie a současnost pivovaru Zhůřák

Žádné informace o pivovaru.


Více na stránkách pivovaru

Americký sládek vaří pivo ve Zhůři. A lidem chutná

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Ladislav Vaindl

Čeští pivaři mají v posledních letech stále větší zájem o druhy piv, která u nás nejsou příliš běžná. Důkazem je i velmi příznivý ohlas na piva amerického sládka Chrise Baerwaldta, který zlatavý mok vaří už tři roky ve Zhůři. Od té doby sbírá ceny na tuzemských soutěžích.

Plzeňané jeho výtvory ochutnají například na festivalu Brewstock, jehož první ročník se uskuteční 26. a 27. srpna v areálu DEPO2015.

„K pivu jsem měl velmi blízko už v USA. Dělal jsem v Hoppy Brewing Company a domácímu vaření piva se věnuji asi pětadvacet let,“ říká Chris Baerwaldt. Když se přestěhoval do Česka, neměl prý v plánu tady založit pivovar.

„Pokračoval jsem v domácím vaření. Jezdil jsem na různé pivní soutěže a bavil se tam s lidmi z oboru. A pak mi začali známí říkat: Chrisi, měl by sis otevřít pivovar. A tak jsem to nakonec udělal,“ vypráví sládek, jenž vaří převážně svrchně kvašená piva, která se prosazují především v USA nebo Velké Británii. Ve Střední Evropě příliš velkou tradici nemají.

„Nevěděl jsem, jestli mají moje piva šanci Čechy oslovit. Ale ohlasy byly velmi kladné. To je pro mě pozitivní. A to, že jsem v Praze vyhrál soutěž minipivovarů, ukazuje, že i tyto druhy jsou pro místní pivaře v pořádku,“ myslí si.

Toto léto uvařil i svůj první ležák plzeňského typu. „Byl jsem docela nervózní. Tady vaří ležáky každý. Je to složitější v tom, že u tohoto typu poznáte v chuti jakoukoliv chybu, kterou sládek udělal. Nic se neschová. Ale dopadlo to myslím dobře. Až ho udělám příště, některé věci možná zlepším, ale se svým prvním pokusem jsem spokojen,“ svěřil se Chris.

Piva, která se konzumují v Česku, mu chutnají. „Je tu spousta výborných piv a spousta těch, která zas tak dobrá nejsou. Obecně se ale dá říci, že tu jsou lepší piva než v USA. Tam je také spousta kvalitních výrobců, ale co se týče produkce velkých pivovarů, není to nejlepší,“ podotýká Američan, který se na Plzeňsku usídlil kvůli své manželce.

„Potkali jsme se na jednom pivním festivalu v Californii. Svatbu jsme měli v Čechách a pak jsme nějakou dobu žili v USA. Hledali jsme místo, které by bylo pro rodinu nejpříjemnější a nakonec jsme zamířili do Čech. Jsem tu šťastný,“ říká sládek, pro něhož není toto povolání prvním v řadě. „Zároveň mám práci v USA. To vyřizuji v noci a přes den a o víkendech dělám v pivovaru. Ten ale stále vylepšuji a rád bych se mu brzy věnoval naplno,“ konstatuje.

Americké pivo, které chutná Čechům. Ve Zhůři u Plzně vaří pivo Chris Baerwaldt

Publikováno:před rokemZdroj:Ekonom.czAutor:Jan Němec

● Pivovar Zhůřák postavil nedaleko Plzně rodilý Američan Chris Baerwaldt.
● Zhůřák se specializuje především na svrchně kvašená piva typu Ale.
● Prozatím funguje Zhůřák jako "vedlejšák", naplno by se mu Baerwaldt chtěl věnovat od příštího roku.

Obec Zhůř, ležící asi 20 kilometrů jižně od Plzně, obývá jen několik desítek obyvatel. Je velmi pravděpodobné, že nebýt Američana Chrise Baerwaldta, drtivá většina Čechů by se o malé vísce nejspíš nikdy nedozvěděla. Právě rodilý Kaliforňan se ale postaral o to, že se Zhůř ocitla v hledáčku pivařů. Chris Baerwaldt tu totiž v srpnu 2013 otevřel minipivovar Zhůřák, v němž předvádí, co se naučil během mnoha let domácího vaření: jeho svrchně kvašená piva si získala mnoho fanoušků po celé republice.

Pivovar sídlí hned na kraji vsi − stačí odbočit za cedulí označující začátek obce. "Musíte támhle k tomu domku," ukazuje zpoza plotu sousedního domu muž, který zjevně nedělá "navigátora" poprvé. V malé přízemní budově by totiž pivovar hledal málokdo. Jediným vodítkem je nápis "daňový sklad" na cedulce visící na dveřích. A samozřejmě nezaměnitelná vůně. Samotná prohlídka pivovaru nezabere příliš mnoho času: interiér zahrnuje jen několik malých místností. "Loni jsem uvařil 108 hektolitrů. Kapacita pivovaru je asi pětinásobná," vypráví při exkurzi majitel pivovaru.

Zhůřák přebírá pivní kavárnu Francis v Plzni

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.cz

Sládek Chris Baerwaldt ze Zhůře na Plzeňsku, se pustil do spodně kvašeného českého ležáku. Vůbec poprvé. Na své nové pivo s názvem „60616 Ležák“ láká Američan, žijící roky v Česku, do plzeňské pivní kavárny Francis.

Skoro tři roky působí Baerwaldt v malé vesničce Zhůř nedaleko od Nepomuka a soustředí se hlavně na svrchně kvašená „craft beers” v americkém stylu. Logicky – v zemi svých kořenů byl součástí týmu Hoppy Brewing Company v kalifornském Sacramentu.

Časy se mění a inspirace jeho novou vlastí přinesla „60616 Ležák“, tradiční spodně kvašené světlé české pivo. Výrobou a chutí inspirované českou plzní, včetně ryze českých surovin.

Název pak Baerwaldt odvodil od poštovního směrovacího čísla městské čtvrti Pilsen, která je součástí amerického Chicaga.

Čtrnáct piv na čepu
Nový mok představí v plzeňské kavárně Francis 1. a 2. července v rámci „Pivovar Zhůřák tap takeover”. „Včetně nového ležáku budu mít ve Francisu čtrnáct piv na čepu,“ tvrdí Baerwaldt, muž, jehož Pivovar Zhůřák letos získal cenu České a moravské pivovarnické akademie za nejlepší pivovar s výstavem do tisíce hektolitrů.

Dosavadní provozovatel pivní kavárny kromě plzně nabízel hlavně dovážená belgická piva, teď je vystřídá v Česku vařený americký styl. V západočeské metropoli tak utěšeně roste celková nabídka domácích „rukodělných“ piv.

Od zdejších minipivovarů jako je U rytíře Lochoty, Pašák, Groll, Purkmistr, Raven nebo Bizon s blízkých Čižic, ale na čepu jsou k mání (například v Klubu malých pivovarů) i značky přespolních i vzdálených pivovárků.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.16.08.2016 15:563