Historie a současnost Zemského pivovaru


Zemský pivovar je prémiový řemeslný pivovar námi znovu obnovovaný v historickém objektu v Braníku – Dominikánský Dvúr – původní branický pivovar, kde dominikánský řád vařil pivo od 1626 do roku 1899.

Zemský pivovar byl založen z touhy a vášně vracet na trh kvalitní pivo plné chutí, vařené tradičními metodami, které jsou dnes v moderním pivovarnictví často opomíjena kvůli docílení větší efektivity při masové výrobě. Zemský pivovar vznikl z touhy poznávat a zároveň se učit také světovou pokladnici pivovarnictví a přinášet krásná netradiční nebo lépe řečeno zatím méně známá piva českému spotřebiteli.

Používáme nejkvalitnější suroviny – vždy pouze ty, které do konkrétního piva patří. Do českého piva český slad a chmel, do světových piv slady a chmely ze země původu receptur. Používáme tradiční metody vaření pivovara současně přicházíme s inovacemi pro pestrou paletu chuťově plných piv s opravdovým charakterem.

Každé naše pivo má svého sládka, tvůrce receptury a postupů. Česká piva vaří český sládek, světová piva sládek se zkušenostmi s pivy ze země původu toho piva. Jen tak dokážeme zaručit, že každé pivo je skutečným originálem s maximálním úsilím docílit původní chuť a aroma, které k tomu pivu opravdu historicky patří.

Název Zemský byl vybrán, aby reprezentoval přírodní suroviny a tradiční řemeslné procesy, které jsou základem výroby našeho piva. Aby se stal skutečnou hodnotou a synonymem pro způsob výroby, kde není používáno žádných přísad a náhražek. Obilí – slad vyrůstá ze země, chmel taktéž a voda ze země vyvěrá.
Zemské pivo je odkaz na dodržování čistoty výroby piva podle starých, tradičních zákonů.

Pes v logu s hořící pochodní v tlamě je Domini Canis, neboli „pes Páně“ – symbolika Dominikánského řádu a nyní střežící jejich pivovarský odkaz u Zemského řemeslného pivovaru. Traduje se, že matka Sv. Dominikána měla vidinu, jak jí pes s hořící pochodní v tlamě vyskakuje z lůna a „zapaluje celý svět“. pivovarPodle toho ho pojmenovala „Dominicanus“. Dále při křtu byla vidět hvězda na jeho čele.

Obě tyto legendy jsou nyní součásti našeho loga.

Létající pivovar
Zatímco netrpělivě čekáme na rekonstrukci vlastního pivovaru v Braníku (památkově chráněný klášter – původní branický pivovar), nemohli jsme se dočkat, a museli začít vyrábět naše piva dřív. K tomu jsme si pečlivě vybrali partnery našeho pivovaru, kde se vaří naše piva podle našich vlastních receptur, s našimi vlastními ingrediencemi a pod naším přísným dohledem a pod vedením různých sládků, v závislosti na typu vařeného piva.

Naše spodně kvašené ležáky a polotmavé pivo se vaří v Pivovaru Chotěboř, asi 90 minut od Prahy. Naše śvrchně kvašené mezinárodní piva jsou vyráběna v různých pivovarech, v závislosti na konkrétním stylu a technických požadavcích vaření. V současné době se naše Colorado Pale Ale vaří v Pivovaru MMX, pouhých 30 minut od Prahy a naší India Brown Ale vaří v rodinném pivovaru Hendrych v Krkonoších v severovýchodních Čechách.
Zdroj:Stránky Zemského řemeslného pivovaru, 2015


Více na stránkách pivovaru

Pivo v Dominikánském dvoře už nepoteče. Nájemce končí v říjnu

Publikováno:před 12 měsíciZdroj:Metro.czAutor:Filip Jaroševský

Zchátralá budova Dominikánského kláštera v Praze 4 má již třetím rokem nového nájemce. Domovskou základnu ­si zde vybudoval Zemský akciový pivovar, který tu za dobu svého působení rozjel provizorní hospůdku, kde točí své pivo, pořádá různé slavnosti, divadelní představení či využívá prostory jako sklad. Teď se ale zdá, že je s ­jeho působením v Braníku nadobro konec.

Podle zástupce starosty Prahy 4 Lukáše Zichy totiž nájemce radnici nejen neuhradil v ­termínu několikatisícový poplatek, ale také neprokázal, že je schopen rozpadající se budovu pivovaru zrekonstruovat v domluvené době. „Nájemní vztah končí k 31. říjnu. Pokud nájemce v tomto termínu objekt nevyklidí, bude vyklizen exekučně. Rada vezme tyto skutečnost na vědomí 20. září na svém jednání,“ řekl Zicha deníku Metro.

Zástupci Zemského pivovaru podle svých slov do dnešního dne v Braníku proinvestovali sedm milionů korun. V­ minulosti jeden z hlavních akcionářů pivovaru Pavel Prchal deníku Metro přiznal, že si je časového skluzu oprav vědom. Dnes se ale zdá, že si závažnost situace stále nepřipouští. „Naše působení v­ Dominikánském dvoře podle nás dál pokračuje. Jsme toho názoru, že jsme splnili všechny požadované podmínky. S­ ohledem na stav jednání se nebudeme konkrétněji vyjadřovat,“ dodává Prchal.

Na hlavu nájemců Dominikánského dvora se v minulosti snášela kritika. Podle členů místního Spolku Náš Braník totiž staronový nájemce na barokní památce neučinil jedinou viditelnou opravu a ­navíc škodí celé čtvrti. „Zemský pivovar se snaží stát součástí Braníka, ale jen do té míry, kdy může vydělávat. Ve dvoře je upraven pouze vnitřek, kde funguje zahrádka. Co se týká zahájení prací, neprobíhá nic. Naopak zde proběhly akce, po kterých zbyl nepořádek v celém Braníku,“ doplňuje členka spolku Petra Handlová. Kritice čelí také místní hospůdka, která bývá často zavřená.

Zástupci Zemského pivovaru kritiku odmítají. Podle akcionáře Pavla Kučery je totiž v­ Braníku hlavní problém v­ neinformovanosti některých obyvatel. „Vždy jsme veřejně deklarovali a od té doby mnohokrát opakovali, že v­ prvních letech se nic neuvidí, jelikož většina prací je administrativního, projektového a přípravného charakteru,“ vysvětluje Kučera.

Pivovar? Ne, jenom pivo. V Braníku to dál chátrá

Publikováno:před rokemZdroj:Metro.czAutor:Filip Jaroševský

Dominikánský dvůr v Braníku je i po letech stále ruinou. Podle místních chce nájemce jen vydělávat.

Chátrající Dominikánský klášter v Braníku má již třetím rokem nového nájemce. Svou domovskou základnu si tu zbudoval Zemský akciový pivovar, který zde za dobu svého působení rozjel provizorní hospůdku, ve které točí své pivo, pořádá slavnosti malých pivovarů, divadla či využívá prostory jako sklad.

Podle místního Spolku Náš Braník je ale staronový nájemce pro barokní památku doslova pohromou. Nejenže zde za dobu svého působení neučinil jedinou viditelnou opravu, podle členky spolku Petry Handlové navíc škodí celé čtvrti.

„Zemský pivovar se snaží stát součástí Braníka, ale jen do té míry, kdy může vydělávat. Ve dvoře je upraven pouze vnitřek, kde funguje zahrádka. Co se týká zahájení jakýchkoliv prací, neprobíhá nic. Naopak zde proběhly akce, po kterých zbyl velký nepořádek v celém Braníku,“ řekla Handlová.

Špatné zkušenosti Branických popisuje také Michaela Svobodová, která v Braníku žije. Podle ní pivovar nedodržel žádnou z podmínek nájemní smlouvy, kterou před lety s radnicí uzavřel. „Vydělávají pouze peníze a Dominikánský dvůr nadále chátrá,“ dodává Svobodová.

Zástupci Zemského pivovaru kritiku místních odmítají. Podle akcionáře Pavla Kučery je problém pouze v neinformovanosti některých obyvatel. „Vždy jsme jasně veřejně deklarovali a od té doby mnohokrát opakovali, že v prvních letech se nic neuvidí, jelikož naprostá většina prací je administrativního, projektového a přípravného charakteru,“ vysvětluje Kučera.

Podle Kučery už padlo na opravy a dočasnou hospůdku postavenou ve dvoře ze stavebních buněk sedm milionů. „Nyní máme vyjádření nebo předběžné vyjádření většiny dotčených orgánů. Zevrubný přehled o stavu projektu s trochou štěstí bude více vidět v příštích měsících,“ dodává.

Kritice čelí také místní hospůdka. Často bývá zavřená. „Praha zažívá rekordně nízkou nezaměstnanost a zkrátka nejsou lidi. Například ve středu bylo opět na den zavřeno, protože byť konečně máme jednu barmanku, řešila neodkladnou závažnou rodinnou situaci. V takových případech hospůdku na den raději zavřeme,“ vysvětluje Kučera.

Minipivovar se snaží dostat na pípy. Hostinským nabízí za odměnu akcie

Publikováno:před 3 letyZdroj:iDNES.czAutor:Aleš Černý

Nezvyklou taktiku zvolil při snaze dostat své pivo do hospod mladý a malý Zemský pivovar. Hostinským za odměnu nabízí možnost přes svěřenské fondy (tzv. trusty) získat jeho akcie. Jinými slovy, stát se spolumajiteli pivovaru, jehož pivo ve své hospodě točí.

Mezi lety 1899 a 2007 fungoval v pražském Braníku pivovar, který původně založili a spoluvlastnili pražští sládci. Za pár let by se do Braníku mělo vaření piva vrátit. Tentokrát v pivovaru, který budou spoluvlastnit sami hostinští, jež ho budou ve svých lokálech čepovat.

Takový je aspoň záměr současných společníků stojících za projektem Zemského pivovaru. Tento minipivovar v současné době funguje jako tzv. létající nebo virtuální pivovar. To znamená, že pivo založené na vlastní receptuře a prodávané pod svou značkou nevaří „ve svém“, ale využívá volných kapacit jiných pivovarů.

Možná by se ale více než „létající“ hodil přívlastek „přistávající“. Zakladatelé Zemského pivovaru si totiž od radnice Prahy 4 na padesát let pronajali Dominikánský dvůr v Braníku - tedy místo, kde se pivo vařilo mezi lety 1626 až 1899. Letos by se mělo začít se stavbou a rekonstrukcí a od roku 2018 by mělo být již pivo vařeno v Braníku.

Proti průmyslovým pivovarům to je těžké
To samo o sobě není nijak výjimečné - v Česku nyní podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně působí přes tři stovky minipivovarů. Jen loni jich vzniklo dalších padesát .

Unikátní je Zemský pivovar strategií, kterou se plánuje prosadit v hostincích. Ačkoli totiž například prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek říká, že hostinští pivo z minipivovaru vítají, coby oživení a lákadlo, realita je podle minipivovarníků složitější.

Pokud chtějí prodávat i jinde než ve svém, musí se o přítomnost na pípě utkávat s průmyslovými pivovary. A těžko mohou konkurovat jejich obchodním zástupcům, kteří nabízí jako bonus k uzavření (často de facto exkluzivní) smlouvy hospodským třeba podstatnou část vybavení nebo jiné prémie.

V poslední době třeba pivovar Staropramen ve spojení s O2 miliardáře Petra Kellnera přišel s nabídkou, že kdo bude točit právě pivo ze smíchovského pivovaru, dostane výraznou slevu na O2 TV. Ta v Česku exkluzivně vysílá některé zápasy nejvyšší tuzemské fotbalové ligy nebo Ligy mistrů, což je pro hospody cenné (více zde).

„S nabídkami velkých pivovarů nejde soutěžit,“ přiznává prezident minipivovarníků Šuráň. Malé pivovary však podle něj mají šanci zaujmout svou chutí. A dostat se tak někde takzvaně na přítoč – tedy jako pivo, které se točí třeba ze čtvrté pípy jako doplněk k větší značce.

Z hospodských akcionáři
Právě Zemský pivovar to ale zkouší ještě jinak. Snaží se motivovat hospodské i tím, že jim výměnou za zajištění určité výtoče svěří menšinový podíl ve firmě. „Inspirovali jsme se v období první republiky, kdy bylo běžné, že si tímto způsobem menší pivovary zavazovaly hospody okolo komína, tedy ty regionální,“ říká jeden ze společníků pivovaru Paul Kucera.

Konkrétně na to Kucera a spol. jdou přes svěřenecké fondy, tedy takzvané trusty. „Do nich akcie umístíme a po splnění podmínek se může hospodský stát naším podílníkem,“ vysvětluje Kucera.

Tento přístup připomíná financování začínajících technologických firem, tzv. start-upů. Tam jde však investorům zpravidla o to, aby nakoupený podíl po čase, až firma vyroste, s výnosem prodali. Na veřejném akciovém trhu, tedy na burze, potom investory motivuje i dividenda. Jinými slovy podíl na zisku.

Ani jedno z toho by podle Kucery nemělo být pro „jejich“ hostinské primární motivací. Čilé obchodování s akciemi Zemského pivovaru neočekává. A vzhledem k tomu, že bude rozdávat velmi malé podíly, ani dividendy by zatím neměly být kdovíjaké. „Jde nám spíš o to, abychom hostinské více sepjali s naším pivovarem. Když budou jeho spolumajiteli, budou nám třeba moci mluvit do výroby,“ říká.

Zatím je podle Kucery Zemský pivovar před podpisem s pěti hostinskými, dohromady by si jich chtěl takto zavázat na pětadvacet.

Zemský řemeslný pivovar má nové logo. Psa s hořící pochodní

Publikováno:před 3 letyZdroj:Pražský patriot

Zemský řemeslný pivovar představil na Českém pivním festivalu na Letné své nové logo. Zároveň uvedl inovované India Brown Ale a představil plány na rekonstrukci Dominikánského dvora.

„Hlavním motivem psa v logu s hořící pochodní v tlamě je Domini Canes, „pes boží“, znak Dominikánského řádu (traduje se, že matka Sv. Dominikána měla vidinu, jak jí pes s hořící pochodní v tlamě vyskakuje z lůna a podle toho ho pojmenovala „Dominicanus“). Tato symbolika historicky provázela výrobu piva Dominikánského řádu a nyní střeží odkaz Zemského řemeslného pivovaru. Logo vyšlo z veřejné soutěže a průzkum zahrnující přes 500 respondentů jednoznačně poukázal, že hlavní cílová skupina pro piva řemeslného typu preferuje právě toto logo, řekl Ken Rose, společník Zemského řemeslného pivovaru a expert na marketing.

Dominikánský dvůr
Intenzivní lokální komunikace s občany konečně přinesla ovoce pro Zemský řemeslný pivovar. Velká podpora veřejnosti projektu přestavby Branického Dominikánského dvora na pivovar, hotel a restauraci a vnímaný veřejný potencionál tohoto projektu, přiměly Zastupitelstvo Městské části Prahy 4 téměř jednomyslně odhlasovat pronájem Dominikánského dvora Zemskému řemeslnému pivovaru na 50 let. 36 zastupitelů hlasovalo pro, žádný nebyl proti a 5 se zdrželo.

Celková odhadovaná výše investice je 200 miliónů korun.

Zemský řemeslný pivovar a pivo
Zemské pivo je vyráběno tradičním řemeslným způsobem: přírodně, nepasterizované, dále neupravováno, z nejkvalitnějších surovin, v malých várkách pod dohledem českých a zahraničních sládků. Na stůl ho zákazník dostává nejkratší možnou cestou pro zachování těch nejlepších možných vlastností.

Zemský pivovar vyrábí česká tradiční spodně kvašená piva a svrchně kvašená piva světové provenience. Domovem Zemského pivovaru je Dominikánský Dvůr v Braníku v Praze, kde se pivo vařilo v letech 1626–1899. Po více než 100 letech vrátí Zemský pivovar po rekonstrukci tohoto objektu řemeslné pivovarnictví do Prahy.

Zemský řemeslný pivovar uzavřel 50-ti letou nájemní smlouvu s Městskou částí Prahy 4 na areál Dominikánského dvora v Braníku, kde se již historicky vařilo pivo od roku 1626 do roku 1899. Areál se bude rekonstruovat na malý průmyslový pivovar s výstavem do 20 000 hektolitrů, hotel a restauraci. Podává se již v desítkách hospod a restauracích v Praze.

Přijedete a auto vám odvezeme. Zemský pivovar vymýšlí, jak se u něj bude parkovat

Publikováno:před 3 letyZdroj:Metro.czAutor:Filip Jaroševský

Stavba nového Zemského pivovaru má začít do dvou let. Pivo se má v branickém Dominikánském dvoře začít vařit za čtyři roky. Některé otázky však stále zůstávají nedořešeny. Například to, kde budou parkovat auta.

„Parkování je nejpalčivějším problémem,“ řekla deníku Metro Petra Handlová, členka spolku Náš Braník, který hájí zájmy místních obyvatel. „Nedovedu si momentálně představit, že by byla některá řešení navrhovaná vlastníky pivovaru realizovatelná,“ dodává Handlová.

Budoucí Zemský pivovar bude po rekonstrukci rozčleněn na tři části – pivovar, restauraci a hotel s malými krámky. Ty budou zaměřeny především na řemeslné pojetí potravin.

„Samotný pivovar bude stát v ulici Ke Krči, restaurace bude přilehlá k ulici Jiskrově, a to hlavně její spodní část včetně zahradní restaurace. První patro v Jiskrově ulici, její podkroví a současně všechna tři podlaží ulice Branické budou patřit hotelu a službám,“ říká akcionář a duchovní otec pivovaru Pavel Prchal.

Parkování se podle Prchala musí ještě řešit s vedením městské části Prahy 4. „Jednou z možností je uvažovaný návrat čtvrtého křídla, které již neexistuje. Pronajali bychom část vedlejšího pozemku u dnešní Subterry. Druhou je, že by služba hostům auta vždy odvezla, aby nestála u pivovaru,“ vysvětluje Prchal. Témat k projednávání je podle něj stále dost. Nejaktuálnější je využití pivovaru pro veřejnost na další roky. „Nejspíše formou farmářských trhů a pivních slavností,“ dodává Prchal.

U pivovaru v Branickém dvoře bude i hotel, říká pivovarník Pavel Prchal

Publikováno:před 4 letyZdroj:Metro.czAutor:Filip Jaroševský

Po letech v oboru se Pavel Prchal rozhodl pro podnikání a pustil se do rekonstrukce pivovaru v místě, kde dříve stál. Počátky jednání o rekonstrukci staré budovy branického pivovaru nebyly jednoduché a záměr investora se nelíbil branickým občanským iniciativám.

Jste duchovní otec pivovaru. Co si pod tím představit?
O pivovarnictví vím hodně. Rozhodl jsem se tedy najít partnery, abych byl schopen Praze vrátit pivovar typu, které se v posledních sto letech pouze zavíraly. Po vyjednávání s vedením Prahy 4 jsme našli ideální místo – původní klášter Dominikánský dvůr.

Jak se k rekonstrukci postavili místní občané?
Jednání měla svá úskalí. Radnice totiž přislíbila využití Dominikánského dvora nadaci Charty 77. Ta ale nakonec od projektu odstoupila. Až v prosinci roku 2013 se na základě výběrového řízení opět objevila možnost vstoupit klasickou formou do řízení vyhlášeného městskou částí. Po výhře se tvořila nájemní smlouva. Záměr se ale nelíbil některým občanským iniciativám v Braníku. Naše firma se tedy rozhodla, že začne prezentovat svůj záměr a komunikovat o něm s občany.

Na kolik vyjde rekonstrukce?
Vyčíslena je na zhruba 200 milionů korun a rozdělena na tři etapy. Jedna část Dominikánského dvora by měl být pivovar včetně technologie, druhou bude velká pivovarnická restaurace a třetí tvoří hotel. Ve druhém kvartálu k nám budou vstupovat předem vybraní investoři.

Jaká piva budete vařit?
Už vaříme Zemské pivo desítku a dvanáctku, obě nefiltrovaná. Připravujeme klasickou českou spodně kvašenou, ale se speciální ruční recepturou.

Zemský řemeslný pivovar představil Zemský India Brown Ale

Publikováno:před 4 letyZdroj:Marketingové noviny

Zemský řemeslný pivovar představil v restauraci Jáma první výsledek spolupráce na svých řemeslných zahraničních pivech se zahraničními sládky: pivní speciál Zemský India Brown Ale. Pivo uvařil americký sládek Josh Brown z pivovaru Lone Tree Brewery z města Denver v americkém státu Colorado.

„Je to další pozitivní krok dopředu v rámci našich plánů vrátit do Braníku řemeslné pivovarnictví po 114-ti letech. První bylo podepsání 50-ti leté nájemní smlouvy s Městskou částí Prahy 4 na areál Dominikánského dvora“ zhodnotil výsledek práce sládka Pavel Prchal, jednatel Zemského řemeslného pivovaru.

Samotné pivo popsal sládek Josh Brown při videokřtu z Colorada následně: „Snažil jsem se o chuťově čisté a plné pivo, s tmavě čokoládově hnědou barvou a charakteristickou vůní i chutí po praženém sladu a americkém chmelu, tedy lehce hořké čokoládové a karamelové tóny a citrusové noty. Tento styl piva je velmi populární v Americe a soudě dle reakcí na křtu i z trhu bude populární i v Čechách.

První várka našeho Zemského IBA byla uvařena 27. – 28. října v prostorách pivovaru zLoun v Lounech. Použili jsme 4 druhy sladu včetně praženého a pět druhů amerických chmelů. Naše pivo má obsah alkoholu 6,2 % a procento extraktu původní mladiny (EPM) je 16,3 %. A bohužel, celých dvacet hektolitrů se vyprodalo.“ si posteskl Prchal a dodal: „Jediné co nám zbylo je pár desítek lahví o velikosti 750ml. Nicméně již teď nám pro změnu leží v tancích Vánoční Ale, připravujeme v dalších týdnech Stout a v novém roce bude již opět k dostání Zemský IBA“.

V Braníku se bude zase vařit pivo. Starý pivovar čeká rekonstrukce

Publikováno:před 4 letyZdroj:Metro.czAutor:Filip Jaroševský

Zastupitelstvo Prahy 4 před prázdninami vybralo nového nájemce Branického dvora. Ten se pustí do rekonstrukce historické budovy. Bude v ní opět vařit pivo.

V Braníku bude za několik let stát zbrusu nový pivovar. „Dominkánský dvůr se bude citlivě rekonstruovat a přestaví se na pivovar, hospodu a hotel - vše při zachování současného vzhledu,“ říká akcionář pivovaru Pavel Kučera.

Pivovar bude fungovat jako akciová společnost. Do projektu investují ze všech koutů světa. „Projekt se stoprocentně financuje ze soukromých zdrojů. Investoři pochází z Čech, Austrálie, Spojených států a dalších zemí. Již jsme zahájili administrativní kroky pro výstavbu a doufáme, že do čtyř let bude točit naše první pivo již ve vlastním pivovaru,“ dodává Kučera.

Pivovar se bude hlásit k staleté pivovarské tradici v Braníku, která byla ukončena v roce 1899. „I z toho důvodu bylo pro nás důležité získat podporu nikoliv jen zastupitelů a Rady Městské části Prahy 4, ale hlavně místních občanů,“ doplňuje Kučera.

Nová chuť piva z Braníku? Řemeslný pivovar pokřtil Zemský India Brown Ale

Publikováno:před 4 letyZdroj:Pražský Patriot

Zemský řemeslný pivovar představil první výsledek spolupráce na svých řemeslných zahraničních pivech se zahraničními sládky. Pivní speciál Zemský India Brown Ale. Pivo uvařil americký sládek Josh Brown z pivovaru Lone Tree Brewery z města Denver v americkém státu Colorado.

„Je to další pozitivní krok dopředu v rámci našich plánů vrátit do Braníku řemeslné pivovarnictví po 114ti letech. První bylo podepsání padesátileté nájemní smlouvy s Městskou částí Praha 4 na areál Dominikánského dvora,“ zhodnotil výsledek práce sládka Pavel Prchal, jednatel Zemského řemeslného pivovaru.

Samotné pivo popsal sládek Josh Brown při videokřtu z Colorada. „Snažil jsem se o chuťově čisté a plné pivo, s tmavě čokoládově hnědou barvou a charakteristickou vůní i chutí po praženém sladu a americkém chmelu, tedy lehce hořké čokoládové a karamelové tóny a citrusové noty. Tento styl piva je velmi populární v Americe a soudě dle reakcí na křtu i z trhu bude populární i v Čechách,“ řekl.

„První várka našeho Zemského IBA byla uvařena 27. až 28. října v prostorách pivovaru ZLoun v Lounech. Použili jsme čtyři druhy sladu včetně praženého a pět druhů amerických chmelů. Naše pivo má obsah alkoholu 6,2 % a procento extraktu původní mladiny (EPM) je 16,3 %. A bohužel, celých dvacet hektolitrů se vyprodalo,“ řekl Pavel Prchal.

„Jediné co nám zbylo, je pár desítek lahví o velikosti 750 ml. Nicméně již teď nám pro změnu leží v tancích Vánoční Ale, připravujeme v dalších týdnech Stout a v novém roce bude již opět k dostání Zemský IBA,“ dodal.

Do Braníku se vrátí výroba piva, Zemský pivovar se usídlí v Dominikánském dvoře

Publikováno:před 4 letyZdroj:Pražský PatriotAutor:ČTK

Zastupitelstvo Prahy 4 schválilo po skoro dvouhodinové diskuzi nájemní smlouvu Dominikánského dvora v Braníku s firmou Zemský pivovar. Ta chce v chátrajícím domě vystavět minipivovar a hotel. Proti pronájmu se postavili opoziční zastupitelé Strany zelených (SZ), vadí jim podle jejich názoru nejasné financování opravy a nájemní smlouva je podle nich špatně sepsána. Vedení radnice i zástupci investora kritiku odmítli.

Rekonstrukce by měla trvat zhruba dva roky a vyjde asi na asi 200 milionů. Zkolaudována by měla být podle smlouvy do pěti let. Kdy přesně oprava začne, zatím není jasné. V zrekonstruovaném dvoře by měl vzniknout malý takzvaný řemeslný pivovar, restaurace, hotel a malé obchody. Rovněž by se tu měly konat divadelní představení nebo koncerty. Práci tu po dokončení opravy najde 35 lidí.

Dominikánský dvůr je v současné době ve velmi špatném stavu. V minulosti byla opravena pouze střecha. Uvažuje se i o tom, že by se dostavělo čtvrté křídlo, které bylo v minulosti zbouráno, a že by byla znovu vysvěcena zvonice.

Proti pronájmu vystoupili někteří obyvatelé a opoziční zastupitelé. Iva Kotvová (SZ) navrhla, aby byl materiál z jednání zastupitelstva stažen a jeho schválení bylo přesunuto na další jednání. Podle Kotvové je nedostatečně popsáno financování opravy, je nutné stanovit finanční garance nebo upřesnit rozsah rekonstrukce.

S kritikou ale starosta Pavel Caldr (bezp.) nesouhlasí. „Odkládat usnesení je nesmysl. Je to již čtvrtá snaha o rekonstrukci dvora a tato má zatím ze všech nejblíže k realizaci," řekl.

Bývalý Dominikánský dvůr je barokní památka. Pochází ze třetí čtvrtiny 17. století. Dominikáni sem přišli v roce 1625. Z původních čtyř křídel se do současnosti dochovaly tři včetně zvonice z roku 1761. Dominikáni ve dvoře vařili pivo do roku 1899.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.05.09.2017 11:1811