Historie a současnost Pivovaru Volt

Jistě znáte Alessandro Voltu co by vynálezce a renesančního člověka. Ten stojí za mnoha patenty včetně Voltaického článku, bez kterého si nedovedeme dnešní svět představit. Málokdo ale ví, že Voltaický článek je druhotný produkt Voltova tajného stěžejního výzkumu, který řeší jak pivovardo korbele ledově vychlazeného piva dostat co nejvíce energie. Věnoval mnoho svého drahocenného času, aby dostal do chmelového moku ten správný říz a elektrizující sílu přitahující nové nápady a zážitky

Stejně jako Volta i my hledáme v pivovaru nové receptury, výrobní procedury a způsoby jak pro vás připravit Pivo, které vás osvěží a zelektrizuje. Doražte k nám objevit a vyzkoušet Voltovu kouzelnou formuli. Chceme takto navázat na bohatou historii Jabloneckého vaření piva (svého času v jednom z největších pivovarů v Čechách) a rozšířit sbírku pivních speciálů malých českých pivovarů.
Zdroj:Stránky Pivovaru Volt, 2018


Více na stránkách pivovaru

V Jablonci opět sídlí pivovar

Publikováno:před rokemZdroj:Jablonecký deníkAutor:Denisa Albaniová

Po téměř třiceti letech vzniká v Jablonci úplně nový pivovar.

Zcela nový mok z oroseného půllitru si nyní mohou vychutnat obyvatelé Jablonce přímo u přehrady. Poprvé od dob, kdy se na Vrkoslavicích točil Jablonecký Jantar, vznikl v Jablonci nad Nisou minipivovar s názvem Volt. Zkušební zahajovací provoz byl spuštěn v pondělí 19. června. Na zahrádce v blízkosti kamenné hráze se vystřídaly již stovky návštěvníků.

S nápadem vybudovat ve Mšeně malý pivovar přišel správce Jaroslav Šída. „Hlavní myšlenkou bylo vytvořit v Jablonci něco nového, co tu ještě není,” vypráví Jaroslav Šída. Přestože sám je vinař, právě láska k vínu a francouzským vinicím ho přivedla až k chmelovému moku. „Jezdil jsem patnáct let sbírat hrozny do Francie a mým snem bylo jednou vinici sám vlastnit. Nechtěl jsem ovšem opustit milované rodné město a zde jsou mnohem lepší podmínky pro pivo než pro víno,” říká rodilý Jablonečan Šída.

První lidé již ochutnali hned dva druhy svrchně kvašených piv – IPA (Indian Pale Ale) a APA (American Pale Ale) o čtrnácti a dvanácti stupních. Do budoucna přibude i ležák. Hlavními surovinami je samozřejmě chmel a slad částečně dovážený z Velké Británie.

Specifická chuť není pro každého
V začínajících týdnech si zákazníci užijí vedle specifické chuti i zavádějící ceny. Přestože první ohlasy jsou rozporuplné, své zákazníky si pivo najde. „Můj šálek to tedy není. Chutná to jinak, než jsem zvyklý,” komentuje Marek z Jablonce, který na pivo zašel s kamarády. Na ochutnávku zavítal i Jan Tomíček z liberecké skupiny Těla. „Je to jedno z nejlepších APA piv, které jsem ochutnal,“ sděluje po prvním loku Tomíček.

Název Volt značí energii, kterou nápoj obsahuje. „Chtěli jsme, aby název vypovídal o dobrodružství a energii, kterou můžeme v pivu nalézt,“ dodává Šída.

Zahradu u jabloneckého penzionu, kde pivovar sídlí, zdobí nově i sousoší Crystallization odkazující na Jablonec jako město skla a bižuterie. Pivovar je denně otevřený od 11 do 22 hodin. Návštěvníci tam uvidí i samotnou technologii výroby.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.22.06.2017 17:271