Historie a současnost pivovaru Hodonínský vojáček

Od ledna 2017 je společnost ESTREMIA a.s. v insolvenci a pivovar mimo provoz.

Žízeň uhasí v Hodoníně novým pivem. Povojensku

Publikováno:před 4 letyZdroj:Hodonínský deníkAutor:Michaela Munzarová

Desátník, Oficír či Kaprál. Vojenské hodnosti a zároveň názvy nového piva, které lidé pořídí v Hodoníně. Provoz v největším městě regionu totiž zahájil pivovar Hodonínský Vojáček. „Desátník je název desítky, Oficír je dvanáctka a třeba čtrnáctka je Major. V Hodoníně byly kasárny, takže název podniku samozřejmě není náhoda," sdělila jedna z majitelek pivovaru Marcela Pančochářová.



Jak zároveň přiznala, nápad na podnikání se zlatavým mokem přišel v podstatě náhodou. „Asi před rokem jsme se rozhodli, že začneme vařit pivo. No a z myšlenky se postupně stala skutečnost. Je to taková naše radost a chceme zkrátka vyrábět dobré české pivo," řekla spolumajitelka.

Pivovar sídlí v areálu bývalé tabačky. „Začali jsme sedmého března. Přestože zatím máme zkušební provoz, zejména turisté už si k nám pro pivo chodí," zmínila Punčochářová a dodala, že naplno podnik pojede na Velikonoce. Právě v té době je v plánu otevření další novinky. Restaurace.

Ta vznikne v bývalém Sport klubu u zimního stadionu, takže přímo v centru města. „Otevřeme na Velký pátek. Čepovat budeme nastálo pět druhů piva. Lidé si je samozřejmě budou moci zakoupit v plastových lahvích nebo soudcích. Zapůjčíme jim k tomu i výčepní zařízení. Stejnou možnost nabídneme také v areálu pivovaru," prozradila spolumajitelka.

V restauraci si hosté navíc kromě několika druhů oblíbeného hořkého nápoje vychutnají řadu regionálních gastronomických specialit. A chybět nebudou ani ty pivní. „Nabídneme různé koláče, tyčinky, buchty a další pochoutky z mláta," upozornila Pančochářová.

Podle ní nové hodonínské pivo čepují zatím jen u jezu. „Do budoucna chceme sehnat i další odběratele, aby ho lidé mohli ochutnat na více místech," poznamenala.

Na Hodonínsku má v tomto roce zatopit pod kotli ještě jeden pivovar. V Kyjově v prostorách Hotelu 596. Jeho majitel chce obnovit na tradici vaření piva, která v královském městě zanikla v roce 1966. Držet se chce i původního názvu, tedy Kyjovský pivovar.

„Základem nabídky budou určitě klasická piva plzeňského typu, takže desetistupňové a dvanáctistupňové. Přidávat budeme i různé speciály, například tmavé pivo. Vyrábět budeme tematicky speciály, které se budou hodit například k různým ročním obdobím nebo určitým událostem" informoval o nabídce majitel pivovaru Tomáš Machalínek.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.27.03.2014 23:071