Historie a současnost Velkorakovského minipivovaru

Velkorakovský minipivovar vznikl v roce 2015 jako bláznivý nápad tří kamarádů a zároveň milovníků kvalitního zlatavého moku, kteří si pro zábavu zkoušeli vařit pivo v domácích podmínkách, v hrncích a nádobách. Lákala je představa obnovit pivovar v obci Raková u Konice. I přes nevěřícné, ale pivovarpřející pohledy manželek a snoubenek se rozhodli založit svůj mikropivovar a nabírat zkušenosti.

Všichni se toho museli postupně o pivovarnictví spoustu naučit. Hledali správnou technologii, navštěvovali různé minipivovary, ale hlavně se pro cenné rady obrátili na paní Najmanovou, jednu z největších ikon pivovarnictví v naší zemi. V letech 2016 a 2017 sehnali prostory, správné technologie a pořádně se opřeli do vaření skutečného piva!

Ukázalo se, že provoz minipivovaru je velkým soustem a dva ze tří kamarádů se rozhodli z rozjetého vlaku vystoupit. Výsledkem byly neshody a dusná pivovaratmosféra, která vyústila k rozhodnutí o prodeji. Poslední z kamarádů se ale pivovaru odmítl vzdát, protože se pro něj tato práce stala srdeční záležitostí. Rozhodl se tedy minipivovar od svých dvou kamarádů odkoupit a pokračovat po vlastní ose.

Velkorakovský minipivovar se tak proměnil v rodinnou záležitost a řídí se pravdivým heslem „S láskou vařené, k žízni laděné“. Rak v logu krásně odráží tradici, ale zároveň symbolizuje čistotu vody, s jakou pivo vzniká. V červnu 2018 byla vylepšena technologie vaření. V první polovině roku 2019 pivovar nabízí 3 unikátní druhy piva. Rupert 11° a specialitu Rupert Coffee 11°, nejnovějším přírůstkem do pivní rodiny je Fojt 13°.
Zdroj:Stránky Velkorakovského minipivovaru, 2020


Více na stránkách pivovaru

Potravinářská inspekce nařídila zavřít samovýčep, prý porušoval zákon

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:ČT24

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v polovině měsíce zakázala provoz samovýčepu v Rakové u Konice na Prostějovsku. Vysvětlila to tím, že zákon nedovoluje prodej alkoholu z automatu. Čtečka občanských průkazů, která brání tomu, aby si pivo načepovali mladiství, inspekci nestačila. Problém proto mohou mít i další podobná zařízení.

Ještě v polovině měsíce se mohli v samovýčepu v Rakové u Konice turisté občerstvit sami. Systém fungoval tak, že předtím, než si načepovali pivo, museli ověřit věk pomocí čtečky občanských průkazů. Výčep fungoval druhou sezonu. Státní zemědělská a potravinářská inspekce ale po kontrole provoz zařízení zakázala.

„Postupujeme podle platných právních předpisů, na základě kterých je zakázáno v prodejních automatech uvádět na trh alkoholické nápoje,“ zdůvodnil mluvčí Státní potravinářské a zemědělské inspekce Marek Bartík.

Čtečka platebních karet je teď proto vypnutá a otvor na mince přelepený. Majitel ale s rozhodnutím kontrolorů nesouhlasí. „Když jsem kontaktoval výrobce, tak nám řekl, že to není automat. Podle jeho právníka je to samoobslužná prodejna,“ řekl provozovatel samovýčepu a spoluzakladatel Velkorakovského minipivovaru Petr Hajkr. Samovýčep je součástí samoobslužného bistra, jeho provozovatel na Facebooku uvádí, že občerstvení a nealkoholické nápoje je tam možné zakoupit nadále.

Stálou obsluhu by nezaplatili
Samovýčep funguje rok a půl i v Jeseníkách v obecní hospodě v Hanušovicích. Stejně jako v Rakové by ani tam stálou obsluhu nezaplatili. „Toto je jediná varianta, jak udržet sociální kontakt na malých obcích. Hledáme problém tam, kde není. Místo toho, abychom tuto věc udrželi, tak se ji snažíme zahubit,“ postěžoval si starosta Hanušovic Marek Kostka (nestr.).

Zákaz prodeje alkoholu z automatu zavedl protikuřácký zákon před šesti lety. Omezuje i prodej mladším 18. let. Samovýčepy umí věk ověřit pomocí čtečky občanských průkazů. Jejich provozovatelé upozorňují na to, že třeba v lesních barech taková kontrola chybí. Podobné to je i v samoobslužných prodejnách, kterých přibývá. Zákazník se při prvním vstupu sice musí registrovat, skutečný věk ale může zatajit, protože systém doklady nevyžaduje.

Minipivovar vyřešil chybějící personál po svém, spustil samoobslužný výčep

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:ČTK

Nedostatek číšníků a servírek na trhu práce i rostoucí náklady na provoz restaurací vyřešil po svém provozovatel Velkorakovského minipivovaru. Na zahrádce vedle domu v Rakové u Konice na Prostějovsku instaloval nejdříve samoobslužný výčep a letos k němu přidal i automaty na prodej nealkoholických nápojů, kávy a pizzy.

„V malých vesnicích se dnes už nedá hospoda finančně udržet. Pokud tedy má provozovatele uživit a dotyčný to nedělá pouze pro svoji radost. Dva roky v Rakové testujeme samovýčep piva, který si lidé oblíbili. Letos na jaře jsme přemýšleli, jak naše služby posunout někam dál, tak nás napadlo samoobslužné bistro,“ řekl Petr Hajkr z Velkorakovského minipivovaru.

Provoz občerstvení s posezením je podle něj ve srovnání s klasickou venkovskou hospodou nízkonákladový. „Nájem neplatím, protože to mám na svém pozemku Další úspory máme díky elektřině ze solárních panelů. Třetí úspora je za pracovní sílu. V dnešní době je kvalifikované pracovní síly jako šafránu. A pokud už ji člověk sežene, tak ji v takové malé hospodě na malé vesnici nezaplatí,“ podotkl.

Informace o samoobslužném bistru se samovýčepem piva vybaveným čtečkou občanských průkazů se díky sociálním sítím rychle roznesla hlavně mezi cyklisty a turisty, kteří na malebné Konicko vyrážejí na výlety.

O víkendu byla zahrádka plná lidí a Hajrk předpokládá, že díky oteplení už bude v Rakové rušno pravidelně. „Je to vlastně takové zážitkové bistro. Kde jinde si člověk v dnešní době může takto v klidu udělat svůj vlastní piknik?,“ řekl.

Bezobslužné bistro s venkovním posezením je v Rakové u Konice v provozu sedm dní v týdnu od 07:00 do 21:00. Samovýčep rakovského piva mají lidé k dispozici nonstop. Prodejní automaty jsou doplňovány průběžně. Lidé podle Hajkra oceňují, že si mohou dát pivo či něco k snědku už dopoledne, jelikož na Konicku většina místních restaurací otevírá až v odpoledních hodinách. „To už se ale cyklisté či výletníci většinou vracejí zpět domů,“ podotkl Hajkr.

Velkorakovský minipivovar byl založen v roce 2015 a nyní vaří pět druhů piva. Pivovar se snaží navázat na původní vaření piva v Rakové v 16. století v místním pivovaru, který zanikl během třicetileté války. Minipivovar v regionu zásobuje několik restaurací. Pivo plní do sudů, párty soudků, skleněných a PET lahví.

Točené v době korony? Lze si dopřát i z pultíku v Rakové či z dodávky u Kyselky

Publikováno:před 4 letyZdroj:Prostějovský deníkAutor:Karel Rozehnal

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Oblíbené rčení dostává v době koronavirové krize o trochu jiný rozměr. Zatímco větší pivovary mají místy s odbytem problémy, jeden malý nebo chcete-li nejmenší na Prostějovsku se díky vnitřně přijatým a úspěšným opatřením drží pravdivosti pořekadla jako klíště.

„Zavedli jsme v regionu rozvoz našeho piva až domů přímo k zákazníkovi, otevřeli jsme o víkendech samoobslužný pult před vraty našeho sídla v Rakové u Konice a výdejní okénko u naší hospody v Luké a spustili jsme i víkendový prodej našeho moku z dodávky na oblíbeném výletním místě v blízkosti pramene Ochozské kyselky. Hold, když nemohou přijít lidé pro pivo za námi, musíme my k nim,“ usmívá se jednatel Velkorakovského minipivovaru Petr Hajkr s tím, že se to ukázalo jako krok správným směrem.

Prodej nám stoupl
„Nejen, že nám zůstali věrní stávající zákazníci, ale našla si nás díky výše zmíněným aktivitám i spousta nových. Lidé si s oblibou u nás objednávají třeba pětilitrové soudky a turisté hojně navštěvují vytvořené pivní zastávky. A prodej piva nám v celkových číslech dokonce stoupl,“ pochvaluje si Petr Hajkr.

Začátek koronavirové krize ovšem ani pro Velkorakovský minipivovar nebyl jednoduchý.

„Měli jsme z toho obrovský strach, abychom to provozně ustáli. Museli jsme zavřít i naši pivnici U Velkého raka v Luké. A vypořádat se bylo nutné i s faktem, že nám padly nasmlouvané prodeje piva do řady provozoven. Ale zvládli jsme to a díky zavedeným novinkám se zvedli a teď nemáme s prodejem piva problém vůbec,“ popsal jednatel Hajkr.

Ochutnali jsem. Lahoda
Minipivovar se tak postavil problémům v době koronavirové čelem a po svém. A oceňují to i zákazníci.

„Přiznám se, že jsem ještě před pár týdny neměl o existenci tohoto pivovárku ani potuchy. Pak na mě vykoukla na facebooku zpráva, že je možné zavítat na dobré pivko k samobslužnému pultíku v Rakové. S bráchou jsme tam na kole vyrazili a nezklamalo nás, bylo lahodné. Komu čest, tomu čest. Rozhodli jsme se, že si domů objednáme časem i soudek z tamní provenience,“ říká s úsměvem Zdeněk Košík z Prostějova.

Vyrazit můžete na Pivní stezku
A pro Zdeňka nemusí zůstat jen u soudku či u pivka u výdejních okének, koronavirová opatření se pomalu rozvolňují a Petr Hajkr už plánuje, jak znovu za přijetí všech požadovaných hygienických norem otevře pivovarskou hospůdku v Luké.

„Chceme ji otevřít nejpozději 25. května, už se na to moc těšíme,“ nechal se slyšet Hajkr s tím, že pro příznivce rakovského piva má ještě jednu dobrou zprávu. Se svými zaměstnanci a přáteli totiž na druhý květnový víkend chystá Velkorakovskou pivní stezku. Půjde o akci venkovní, dodržující všechna nutná opatření. Bližší informace k akci najdou zájemci včas na facebooku minipivovaru.

A o co se konkrétně bude jednat?

„Turisté na Konicku budou moci během víkendu navštívit všechna tři naše výdejní místa, tedy u Ochozské kyselky, v Rakové a v Luké. Pokud to zvládnou, čeká na ně od našeho minipivovaru osvěžující dárek,“ vysvětlil na závěr Petr Hajkr.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.28.08.2023 18:533