Historie a současnost pivovárku Trubadúr

Domácí pivovárek Trubadúr je nejmenším komerčním pivovarem v České republice. Zabírá neuvěřitelných pouhých 5m2 v malé suterénní místnosti rodinného domku v Troubelicích. Jeho předstupněm byl 25-litrový Pidipivovar Troubelice, který začal sestavovat v květnu roku 2011 p. Hájek za účelem domácího vaření piva, tzv. homebrewingu. Zákon o spotřební dani v takovém případě osvobozuje vyrobené pivo od spotřební daně, ovšem nevýhodou je skutečnost, že takové pivo nesmí domácí vařič nikomu prodávat a také ho nesmí uvařit více, než 200 litrů za rok.

Protože však o pivo byl velký zájem a majitele výroba bavila, padlo rozhodnutí postavit si pivovárek 100-litrový a absolvovat nezbytné přihlašovací procedury na patřičných úřadech a institucích a provést všechny vyžadované úpravy s tím související. To se nakonec podařilo a nezbývá, než poděkovat všem zainteresovaným úředníkům dotčených institucí za vstřícnost a za to, že při schvalování nevycházeli jen z litery předpisů, ale používali selský rozum a dokázali ve sporných oblastech poradit nebo po patřičném vysvětlení stav akceptovat.

Stav k roku 2016
Tak nějak jsme si uvědomili, že jde o koníčka, a že pokud by se měla kapacita navýšit (samozřejmě za patřičnou cenu), tak už to asi přestane být koníčkem, protože člověk začne sledovat návratnost a náklady a tomu začne "přizpůsobovat" výrobu. I přes prozatím nerealizovaný počáteční ambiciózní plán výrazně navýšit kapacitu pivovaru, i nadále se radujeme ze spokojenosti našich každodenních zákazníků - místních "štamgastů" i náhodných či cíleně putujících "pivních turistů" z Česka, Slovenska, Polska, Německa i Velké Británie.

Vedle nového velkoryse pojatého venkovního chladicího boxu, který slouží jednak jako ležácký sklep, avšak také jako sklad hotové výroby, jsme si přistavěli vlastní minichmelnici. Chmelíme tedy Žateckým poloraným červeňákem, chmelem z vlastní chmelnice (různé odrůdy: ŽPČ, Premiant, Sládek) a planým chmelem od zdejšího lesa.

Sortiment je již dlouhodobě ustálený. Vyrábí se standardně světlý ležák Trubadúr 12% s 5,5 % obj. alkoholu a Trubadúr speciál 14% s 6,3% obj. alkoholu. Na svátky, zpravidla na Vánoce a Velikonoce, vyrábíme světlé pivo typu Bock. Je to 15% se 7% alk. obj.

Pokud se někdy vůbec rozšíříme, tak nanejvýš na dvojnásobek (200 l varna, 12 várek za rok, čili 24 hl). Proto bych asi už vyškrtnul z cílů našeho pivovárku ten ambiciózní plán na velké zvýšení kapacity, který jsme původně se synem měli. Není naším smyslem konkurovat množstvím, ale kvalitou a radostným zážitkem...
Zdroj:František Hájek - pivovárek Trubadúr, 2016


Na začátku roku 2019 se pivovar vrací mezi domovařiče.