Historie a současnost pivovaru U Tří růží

Pivovar a restaurace U Tří růží se nachází se v samotném centru staré Prahy, v Husově ulici v těsné blízkosti Karlova mostu a Staroměstského náměstí. Ihned po vstupu na vás dýchne místní výjimečná atmosféra staropražského pivovaru, kterou umocňují nástěnné malby akademických malířů Jiřího Bernarda a Pavla Jakla, vykreslující obrazy z bohaté historie domu a pivovarnictví v Čechách.
Zde se vaří pivo!V přízemí restaurace je pak umístěna varna, kde se pod vedením zkušeného sládka Roberta Maňáka vaří šest druhů piva. Kombinace nejvyšších výrobních standardů, kvalitních surovin a tradičního pivařského řemesla umožnila pivovaru U Tří růží získat status klášterního pivovaru řádu Dominikánů, sídlícího hned ve vedlejší budově, a nejlépe tak navázat na místní pivovarnickou tradici započatou už v patnáctém století.
Samotný dům je opředen zajímavou historií, již v roce 1405 pro něj získává významný sládek Beneš právo várečné, čímž započal psát jednu z nejdelších kapitol pivovarnictví na českém území. V pozdější historii je zajímavostí, že do domu přestěhoval Václav Matěj Kramerius svoje nakladatelství Česká expedice, která zde sídlila až do roku 1804. Dnes působení Krameria připomíná pamětní deska na průčelí domu.
Kromě piva vám na tomto významném místě rádi nabídneme některou z řady českých specialit naší kuchyně, vedené úspěšným šéfkuchařem Martinem Procházkou, který k nám přišel z hotelu Alcron, kde stál u zisku michelinské hvězdy. V menu, které pro restauraci sestavil, naleznete kromě denní nabídky a sezonního jídelníčku také velký výběr specialit určených přímo k pivu.
Zdroj:Stránky staroměstského pivovaru 'U Tří růží' 2016


Více na stránkách pivovaru