Historie a současnost pivovaru Zlínský Švec

Pivovárek se nachází v obci Sazovice ležící asi 3 km od Zlína. S ohledem na blízkost Zlína a jeho dříve těsné spojení s obuvnickým průmyslem, jsme také zvolili název našeho piva.
Od začátku jsme byli rozhodnuti soustředit se pouze na vaření ze základních surovin a neexperimentovat s koncentráty nebo sladovými výtažky.
Pivovárek se narodil a byl řádně zapit na přelomu let 2007-2008. Pohnutkou k vaření piva byla naše záliba v produktech minipivovarů a jejich nedostupnost v okolí Zlína.
První ještě hrncová várka byla uvařena 12. ledna 2008. Přestože uvařená pivovartekutina měla s dobrým pivem pramálo společného, vypila se dříve než se stihla pořádně uležet, což bylo samozřejmě povzbuzením do další práce a investic.
Během následujícího roku se postupně vylepšovalo technologické zařízení a upravovala receptura. Abychom se o vaření piva dozvěděli co nejvíce, sbírali jsme informace u odborníků, navštívili kurz vaření piva, sehnali a prostudovali veškerou dostupnou literaturu. Nejoblíbenější součástí sběru informací jsou také pravidelné návštěvy pivovarů, minipivovarů a ochutnávka jejich produktů.
Až do prosince minulého roku byl pivovárek umístěn ve sklepních prostorech. V té době fungoval pivovar na nekomerční bázi a vařili jsme pivo pouze pro nás, rodinné příslušníky a přátele, v zákonem stanoveném limitu pro domácí vaření piva.
Na jaře roku 2009 jsem zahájili jednání s úřady s úmyslem přejít z homebrewingu na malý, ale oficiální pivovar. V létě byla vyhotovena autorizovaným projektantem projektová dokumentace a předložena dotčeným orgánům veřejné správy. Samotná stavba, po schválení dokumentace, probíhala v podzimních měsících. Stavbu jsme úspěšně zakončili 10. prosince kolaudační prohlídkou.
Změna se týkala nejen umístění pivovaru, přestěhoval se ze sklepních prostor do 1. NP, ale i samotné varny, která je konstrukčně úplně jiná a jejíž objem se zvětšil na 100 litrů. Dále byla nově vybudována spilka a ležácký sklep. Rekonstrukcí prošel také znak, který pro nás upravil známý moravský kreslíř Ivan Křemeček.
V březnu 2010 jsme získali povolení Celního úřadu a pivovar se tak stal oficiálním.
Na začátku roku 2012 došlo k dalšímu stěhování pivovaru, tentokrát byla změna mnohem výraznější. Pivovar překonal vzdálenost asi 6 km a byl přestěhován do Malenovice (místní části Zlína). Nyní se nachází v útrobách bývalého šternberského pivovaru pod hradem. Nové prostory byly zkolaudovány v polovině února 2012. Krátce poté zde bylo uvařeno, po skoro 60 letech, opět “malenovické” pivo.
Zdroj:Stránky pivovaru Zlínský Švec, 2015


Více na stránkách pivovaru

Produkce pivovaru Zlínský švec roste, o malé pivovary je zájem

Publikováno:před 16 dnyZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Produkce zlínského pivovaru Zlínský švec roste. Loni uvařil asi 3000 hektolitrů piva, letos by se měl výstav zvýšit o dalších 200 hektolitrů, řekl dnes ČTK Jaroslav Kučera z obchodního oddělení pivovaru. Zájem o malé pivovary podle něj stále roste. "Lidé to zkouší. Byť malých pivovarů stále přibývá, pěstuje se takzvaná pivní turistika. Lidé cestují po minipivovarech a ochutnávají," uvedl Kučera.

Zlínský švec nabízí sedm druhů piv, nyní uvařil sládek Martin Velísek spodně kvašený vídeňský ležák. "Nový ležák má 11 stupňů a je charakteristický svou polotmavě rudou barvou a jemně nahořklou kořeněnou chutí. Napoprvé jsme uvařili tisíc litrů vídeňského ležáku," řekl Velísek. Barvu i specifickou chuť tvoří z větší části vídeňský slad, který v pivovaru smíchali s klasickým světlejším plzeňským sladem. "Převažuje vídeňský slad, ale konkrétnější nebudu. Každý pivovar má svou tajnou recepturu a i my jsme poměr víceméně odhadli," uvedl sládek. K hořkosti přispěl chmel odrůdy žateckého poloraného červeňáku. "Tento máme nejoblíbenější a využíváme jej k vaření většiny našich piv," řekl Velísek.

K nejoblíbenějším pivům pivovaru patří podle Kučery jedenáctistupňový světlý ležák a jedenáctistupňový polotmavý ležák, který získal loni ocenění Regionální potravina Zlínského kraje. "Čas od času uvaříme i další speciály, například medovou dvanáctku nebo v létě osmistupňové pivo pro cyklisty," řekl sládek. Asi 40 procent produkce se vypije v pivnici pivovaru v podhradí ve Zlíně-Malenovicích. "Zbytek dodáváme do pivnic od Vizovic po Uherské Hradiště," řekl Kučera. Lidé si mohou koupit také sudy či pivo v plastových lahvích.

Zlínský švec navázal na původní domovarnickou zkušenost Martina Velíska, který začal vařit pivo v Sazovicích u Zlína. "Od začátku jsme byli rozhodnuti soustředit se pouze na vaření ze základních surovin a neexperimentovat s koncentráty nebo sladovými výtažky," řekl Velísek. Ve Zlínském kraji je několik minipivovarů, funguje například pivovar Maxmilian v Kroměříži, Karlovský minipivovar Pod Pralesem ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku či vsetínský minipivovar Valášek.

Na Saských dnech Němci ochutnávali pivo ze Zlína

Publikováno:před rokemZdroj:Zlín.czAutor:Irena Frolová

Město Zlín se prezentovalo v německém městečku Limbach-Oberfrohna na tradičních Saských dnech, které navštěvují stovky tisíc lidí. Němci tak měli možnost například ochutnat pivo z produkce malenovického pivovaru Zlínský švec nebo se zaposlouchat do muziky v podání Big Bandu Zín Lubomíra Morávka. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Městečko Limbach-Oberfrohna je mnoho let partnerským městem Zlína. Kromě ochutnávky zlínského piva a poslechu zlínské kapely mohli Sasové také obdivovat ukázky psovodů zlínských strážníků či prštenských hasičů. "Všichni si vysloužili velký obdiv. Výkony a výcvik zlínských služebních psů dokonce vysoce ocenili i přítomní němečtí státní policisté," poznamenal Dvořák.

Samotný Zlín se pak prezentoval informačním stánkem v takzvané Míli partnerských měst. Návštěvníci Saských dnů se tak dozvěděli, kde leží druhá nejnavštěvovanější česká zoo či si mohli udělat představu o unikátní zlínské architektuře. "Ve zlínském stánku nechyběly ani ochutnávky toho nejlepšího, co u nás umíme. Sasové se například rozplývali nad vynikajícími škvarky ze zlínského Kudlova, ochutnali tradiční vlčnovské Hochzeitkuchen, tedy svatební koláčky, a nemohla chybět ani Sliwowitz z Vizovic," dodal mluvčí města.

Na zlínskou stopu lze v Limbachu narazit často. "Kromě Zlínské ulice tu mají na radnici i jednací salónek pojmenovaný Zlín. Před radnicí je také vzrostlý dub, který tam zasadil v roce 1998 primátor města Zlína Zdeněk Dostál," sdělila Kateřina Francová, náměstkyně zlínského primátora.

Dny Saska jsou největším festivalem v této spolkové zemi. Akce se koná každý rok první víkend v září a vždy v jiném saském městě. Přijíždějí i stovky tisíc návštěvníků. Pro letošní ročník bylo jako pořadatel vybráno město Limbach-Oberfrohna a akci navštívilo podle odhadů 300 tisíc lidí.

Pivo z PET lahve je často lepší než v hospodě, říká majitel pivovaru

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.cz

Pivo začal vařit s kamarády v rodinném domku. Po osmi letech je pivovar Zlínský švec jedním z nejstarších v tomto regionu. Loni v něm uvařili více než 2 600 hektolitrů piva. „Tlačit víc na kvantitu už nechceme,“ říká majitel Martin Velísek.

Pivovar Zlínský švec původně sídlil v Sazovicích u Zlína, nyní Velísek své pivo vaří pár kilometrů odsud ve zlínské části Malenovice.

Jak se změnil trh s pivem za osm let?
Tehdy nebyla taková poptávka a minipivovarů bylo v republice jen pár desítek. Teď velmi roste zájem o regionální potraviny, což s oblibou malých pivovarů souvisí. Boom minipivovarů tady sice byl už na začátku devadesátých let, ale málokterý přežil, protože piva z malého pivovaru byla dražší.

Proč?
Protože v malém pivovaru jde o ruční výrobu. Proces je sice stejný a stejně dlouhý, ale je to náročné na lidskou sílu. Velký pivovar má podmínky k tomu, aby pivo vyrobil za pětinovou cenu oproti malému. Na druhou stranu má zase náklady na distribuci a lidi. Ale teď už piva stojí zhruba stejně, navíc po roce 2008 jsme překonali krizi a společnost zbohatla.

Měl jste na začátku nějakou strategii, třeba že budete vařit jen ležák?
Ne. Tehdy jsem vůbec neuvažoval, že bych pivo prodával oficiálně, že bych se tím mohl živit, natož abych zaměstnával další lidi. A co se týče druhu piva, já jsem konzervativní člověk a takový je i náš pivovar. Proto jsme nikdy nic jiného než tradiční český ležák nedělali. Až na výjimky.

Ale chutě zákazníků se přece změnily, ne?
Osobně si myslím, že třeba Zlín je pořád konzervativní. Na druhou stranu jsem hrdý na to, že nám řada zákazníků říká, že je dobře, že tady fungujeme.

Kupodivu jim nevadí ani pivo v PET lahvi?
Určitě ne, protože zjistili, že je z ní pivo často lepší než v hospodě. Protože je v ochranné atmosféře, petka nepropouští světlo, má správnou barvu a dobře se skladuje. Proto i prodej v lahvích stoupá.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.02.11.2017 15:403