Historie a současnost pivovaru Suchdolský Jeník

Je tomu dlouhých 140 let, co byla v Praze – Suchdole uvařena poslední várka piva. Tento epilog se udál v roce 1866 v tzv. Brandejsově statku (kdysi se zde natáčel seriál Byli jednou dva písaři), kde v té době vařili pivo Benediktini. Údajně se tak stalo proto, že tento mok byl uvařen ze sanytrové vody a mniši, kteří ho pozřeli, poté onemocněli. Na celé Praze 6, kam Suchdol patří, se historie výroby piva uzavřela v roce 1908, kdy se poslední várka vyrobila ve Strahovském pivovaře.
Nicméně čas plyne a na svatého Jiří (24.4.) tohoto roku byl v Praze – Suchdole v areálu České zemědělské univerzity otevřen pokusný školní minipivovar a jeho provozovatelem je Technická fakulta, konkrétně Katedra technologických zařízení staveb. Oficiální otevření se neslo ve slavnostním duchu a jak zdůraznil rektor univerzity profesor Hron ve své uvítací řeči, i počasí tomu přálo. Po skončení oficiální části mi prozradil vedoucí katedry docent Přikryl, pivovarže nápad na stavbu minipivovaru se u něj zrodil už před zhruba 15 lety, nicméně vše stálo na penězích. Ty se až teď podařilo získat z Fondu rozvoje vysokých škol.
Po úvodních projevech se slova chopil sám budoucí sládek (respektive člověk, který povede studenty při praktické výuce) Ladislav Chládek, který zároveň celé zařízení navrhoval. Pan Chládek, původně strojař, se může chlubit takovými úspěchy jako je projektování 5,5 km dlouhého pivního vedení se 174 výčepními kohouty v Sazka aréně či navrhováním Novoměstského pivovaru. Toto je 22. pivovar, na jehož stavbě se podílel a to nejen u nás, ale i v zahraničí. Zevrubně pak seznámil účastníky s technologií výroby piva.
V jedné várce se dá uvařit zhruba 10 hl a celková roční kapacita pivovaru je zhruba 1000 hl. Množstevní omezení je samozřejmě ale spíše determinováno kapacitou kvasných tanků než samotné varny. Nicméně pivovar by měl produkovat ročně kolem 500 hl. Pivo by se mělo vařit třírmutově a chmelit by se mělo natřikrát. Poprvé by se mělo chmelit extraktem a granuláty, dále pak už jen granuláty.
Za zmínku rovněž stojí fakt, že chlazení mladiny bude probíhat nadvakrát, teplá voda z prvního chlazení bude kvůli úspoře energie dále používána. pivovarPivovarský sklep umožňuje dvoufázové kvašení mladiny. Obrovskou výhodou bude ona skutečnost, že při výrobě piva nebude mít hlavní slovo ekonom, nýbrž sládek, takže lze očekávat senzoricky velmi zajímavý produkt. Podle slov pana rektora a jeho mírné nadsázky bude pivovar sloužit k výuce všem studentům univerzity, protože je nutné propagovat nové směry ve výuce, které jsou nezbytné pro udržení zájmu o studium.
Pivo, které dostane název Suchdolský Jeník, by mělo být dostupné ještě před prázdninami v některých restauračních zařízeních v areálu České zemědělské univerzity a nám nezbývá než doufat, že na svůj mok bude moci být univerzita hrdá.

Slavnostní otevření minipivovaru
Dne 24. dubna 2006 byl slavnostně rektorem ČZU prof. Ing. Janem Hronem, DrSc., dr.h.c., děkanem Technické fakulty prof. Ing. Jiřím Klímou CSc. a vedoucím katedry technologických zařízení staveb, docentem Ing. Miroslavem Přikrylem, CSc. otevřen Výzkumný a výukový minipivovar. Tento minipivovar byl postaven primárně pro:
● výuku studentů oboru „Technologická zařízení staveb“, tento obor je uznán Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), a studentů příbuzných oborů pro které katedra TZS garantuje i další odpovídající předměty,
● výzkumné práce spojené s řešením speciálních otázek dvoustupňového šrotování sladu, náhrady ječného slady odpovídajícími surogáty,
● výzkum a šlechtění zemědělských surovin pro výrobu piva (jednotlivé odrůdy sladovnických ječmenů a chmele, ekologické )
● prodej eventuálního přebytku piva formou jeho prodeje jako sudového v restauracích areálu ČZU v Praze nebo lahvového v prodejně produktů ČZU
Zdroj:Stránky České zemědělské univerzity v Praze, 2013


Upozornění: Uvedenené údaje jsou získané z veřejně přístupných zdrojů a jsou neoficiální!. Dle pana Ladislava Chládka jsou nepravdivé (k dni 30.10.2017). Na žádost-prosbu o zaslání aktuální a tudíž pravdivých informací doposud neodpověděl.


Více na stránkách pivovaru

Za pivem na vysokou. Už 10 let vaří Suchdolského Jeníka

Publikováno:před rokemZdroj:Pražský deníkAutor:Jana Kašparová

Výukový minipivovar České zemědělské univerzity najdete na okraji Suchdola. Poloha na kopci mu zajišťuje výjimečný výhled na celé město a nejen to. Unikátní je pivovar i samotné pivo Suchdolský Jeník. Už při příchodu k budově je jasné jedno, momentálně se nevaří. Okolí není naplněné obvyklou pivovarnickou vůní. „Vaříme podle potřeby výuky a teď jsou prázdniny," vysvětluje sládek Ladislav Chládek.

Za normálních okolností ale o tom, že pivovar je v plném provozu, ví celý kampus. Oproti jiným totiž minipivovar ČZU vypouští výpary při vaření mladiny do vzduchu. „Mně to voní, ale ostatním asi moc ne," směje se sládek a zve nás na prohlídku pivovaru.

Pivo s výhledem
Prvním místem, kam nás sládek zavedl, je prostor s malým výčepem a konferenčními prostory. Naskýtá se nám výhled na celou Prahu. „Takový určitě nemá žádný jiný pivovar. Tamhle můžete vidět i studenty při práci," popisuje Ladislav Chládek.

Na chmelnici se právě pohybuje skupina studentů, přes léto tam absolvují povinné praxe. Chmel i ječmen v kampusu sice pěstují, ale potřebám pivovaru to nestačí. „Chmel dovážíme ze Žatce, klasický žatecký červeňák. Ječmen zase z Benešova," líčí sládek.

Následuje prezentace varen. Vše, co přijde do styku s pivem, musí být vyrobeno z nerezu. „Unikátní tady jsou různé úpravy, které slouží k výuce studentů," komentuje sládek. Jedná se o tlakové sondy či průtokoměr, které se v ma-lých pivovarech obvykle nevyskytují.

Prohlídka netrvala ani čtvrt hodiny
Všechno zařízení vzniklo na základě návrhu Ladislava Chládka. „Pracoval jsem dřív pro řadu jiných pivovarů, projektoval jsem například 5,5 kilometru dlouhé pivní vedení se 174 výčepními kohouty v O2 areně v Praze," popisuje.

Poté jsme provedeni celým zázemím. Procházíme kolem kvasných a ležáckých tanků, vířivé kádě až ke kotli pro výrobu páry, lahvovnu a CIP stanici. Pivovar je skutečně malý, prohlídka netrvá ani čtvrt hodiny.

Výuka praxí
Pivovar vznikl primárně za účelem výuky a výzkumu. O tom svědčí i studenti přítomní přes prázdniny v pivovaru, se kterými se setkáváme. „To jsou naše pomocné vědecké síly," vysvětluje Ladislav Chládek. V akademickém roce studenti v rámci výuky pod dozorem Ladislava Chládka vaří pivo.

Primárně byl pivovar zřízen pro výuku studentů oboru Technologická zařízení staveb, postupem času se však jeho výuková činnost dále výrazně rozšířila. V současnosti realizuje řadu předmětů jak pro české, tak i zahraniční studenty, u kterých je výuka velmi oblíbená.

Z absolventů budou projektanti
„Z cizinců jsou to nejčastěji Němci, kteří přijíždí v rámci Erasmu," popisuje sládek. Dvousemestrální předměty vyučované v angličtině už absolvovalo více než 250 posluchačů. „Z našich absolventů nebudou sládkové, ale projektanti, učíme je technickou stránku věci," vysvětluje Ladislav Chládek.

Kromě toho slouží školní pivní laboratoř výzkumu v rámci absolventských prací. Do současnosti byl Ladislav Chládek úspěšným vedoucím 27 závěrečných bakalářek či diplomek.

Pivovar je také propůjčován praxím střední průmyslové škole v Podskalské ulici. „Zavítají sem jednou týdně na 8 hodin, za tu dobu zvládnou udělat tak jednu várku," komentuje sládek.

Za Jeníkem jedině na Suchdol
Suchdolský Jeník je pivo českého typu. Pivovar vaří tmavý, polotmavý a světlý dvanáctistupňový ležák. „Takové pivo už v žádném velkém pivovaru nenajdete," podotýká sládek.

Jeník totiž v kádích odpočívá 3 až 4 měsíce. Při různých příležitostech pivovar vaří i speciály. Přestože se studenti teprve postupy v praxi učí, pivo má vždy stejnou chuť.

„To si ohlídám," směje se Ladislav Chládek. Jeník už získal také řadu ocenění, nejnověji v květnu sříbrnou medaili za tmavý a polotmavý ležák na VI. Ústeckém pivním jarmarku. Nasnadě je otázka, která musí trápit každého návštěvníka. Kde je možné pivo ochutnat? „Stáčíme ho do sudů a do lahví, zajít si na něj můžete do místní restaurace nebo pro lahve do univerzitního obchodu," vysvětluje Ladislav Chládek.

Co máme my a jiní ne: Suchdolský Jeník

Publikováno:před 8 letyZdroj:iZUN.euAutor:Jan Masner

Na Zelený čtvrtek jsme se vydali do útrob Technické fakulty, abychom Vám nadojili informace o našem univerzitním pivovaru Suchdolský Jeník. Po exkurzi jsme se zeptali na pár otázek sládka doc. Ing. Ladislava Chládka, Csc.

Pivovar Jeník vaří pivo již 4. rokem (od 24. 4. 2006). Místní sládek jej postavil jako svůj 21. pivovar. Jeníka vaří výhradně studenti Technické fakulty za dozoru sládka doc. Chládka.

Pivovar využívá velmi kvalitní ingredience. Slad pochází ze sladovny Hodonice a chmel je, jak jinak, z Žatce. Možná si řkáte proč si zemědělská univerzita nepěstuje vlastní. Pak Vás mohu ujistit, že chmel byl vysazen při založení pivovaru, ale trvá 6 let, než bude použitelný. Jen pro představu - na 1000l piva se spotřebuje 1,5kg chmele.

Suchdolský Jeník je kvasnicové pivo. Má vždy 12° a jeho výroba trvá přibližně 2,5 měsíce. Je dobré na pleť, vlasy, nehty a jak se nám sládek zaručil, ráno Vás po něm nebude bolet hlava! A kde všude můžete Jeníka koupit? Dárkové lahve zakoupíte v prodejně v naší menze, dále na Farmě a ve Starosuchdolské restauraci, mezi starousedlíky známá spíš jako knajpa U Křena. Což je mimochodem kultovní suchdolská hospoda, kde vánoční výzdobu najdete po celý rok a v létě se na zahrádce prohánějí ovce. Reportáž o tomto zařízení vám přineseme v cyklu i-seriálů Za nepřátelskou hranicí.

Po exkurzi v pivovaru jsme vyzpovídali místního sládka doc. Chládka. Tento velezkušený sládek postavil již 22 pivovarů. Jako první postavil pivovar pro SPŠPT Podskalská. Jako druhý postavil Novoměstský pivovar ve Vodičkově ulici (doporučuji z vlastní zkušenosti, velmi dobré pivo - kvasnicové a od 10:00 do 12:00 dopoledne dostanete tuplák za poloviční cenu). Dlouhá léta pracoval ve Staropramenu a stavěl pivovary nejen v České Republice ale i ve světě. Obdivuhodná je i jeho jazyková výbava. Kromě angličtiny ovládá ještě francoužštinu, němčinu, ruštinu a španělštinu.

Kolik piva vyprodukujete?
To se nedá takhle říct. Je to velice nárazové, například když se koná Miss Agro… Průměrně vyprodukujeme za měsíc tak 40 hektolitrů.

Vaříte nějaký speciál?
Dělali jsme speciál vždycky na Vánoce (Karamelový Jeník pozn. red.), ale nějak o to nebyl zájem.

Odkud berete ingredience?
Slad ze Sladovny Hodonice a chmel ze Žatce. Myslím, že máme ty nejlepší ingredience.

Jak se na výrobě podílí studenti?
Ti to celé vaří. Pod mým dozorem. Vlastní zaměstnance na to nemáme.

Kolika stupňové pivo to je? Kolují legendy, že záleží na tom, jak se zrovna povede.
Je to dvanáctka. Kvůli úřadům to musí být vždycky stejné.

Je pravda, že se pivo jmenuje po rektorovi?
On to byl dlouholetý sen docenta Přikryla z technické fakulty, tady udělat pivovárek. Název je tedy podle tehdejšího rektora prof. Jana Hrona.

A nebudete ho teď přejmenovávat na Suchdolského Jiříka.
No, to jako já nemůžu rozhodnout… (smích)

Vy jste postavil už 22 pivovarů. Kolikátý je tohle?
No první byl v Podskalské průmyslovce, to je jediná střední škola, která vychovává pracovníky do pivovarů.

V jakých nejexotičtějších zemích jste stavěl pivovary?
Japonsko a Jižní Korea.

Musíte mít hodně zkušeností…
Když jsem byl v Japonsku a stavěli jsme velké CK tanky. To byl vždycky problém. Přijel tam poměrně normální náklaďák, z toho vyjelo takové pásové vozítko, to se pak rozložilo na všechny strany, draplo ten tank a odvezlo ho tam.

Nyní následuje historka o kde doc. Chládek srovnává způsob práce v Japonsku a Rusku. V Japonsku přišel uhlazený pán se sofistikovaným zařízením na vrtání děr do stěny, které je řízeno počítačem. Je to jen jedna velká folie, která se přilepí na stěnu a chirurgicky přesně sama vyřízne díru. V Rusku přijde hromotluk s ohromnym kladivem a udělá do stěny takvou díru, že stěna téměř zmizí.

Co si myslíte o klecovém chovu drůbeže?
Já si myslím, že to je jedna z možných ochran proti infekci. Ono to sice vypadá blbě, když tam člověk vleze. Já sem nějakou shodou okolností byl v drůbežárně ve Švýcarsku a měl jsem podobnou otázku a oni mi řekli, že mají jedinou jistotu, že jim to nenakazí nějaký volně lítající pták a že to mají od začátku ve sterilních podmínkách. Takže když ty slepice nepoznají nic jiného, tak jim to tak nepřipadne.

Ve škole se bude pít Suchdolský Jeník

Publikováno:před 11 letyZdroj:iDNES.czAutor:Veronika Jarošová

Zatím jej zná jen hrstka studentů, za pár měsíců se možná stane nejprodávanějším nápojem na akademické půdě. Po sto čtyřiceti letech se do Suchdola vrací výroba piva. Ležák se jmenuje Jeník a bude zřejmě opravdovým unikátem.

Katedra technologických zařízení staveb při České zemědělské univerzitě si v dubnu na svatého Jiří otevřela pokusný školní minipivovar a uvařila první várku piva - světlý ležák.

Suchdolskému Jeníku jsou teprve dva měsíce a než uzraje, tak si ještě ve zdejší minilaboratoři přes prázdniny poleží. "Dobrý ležák by měl zrát až šest týdnů," prozrazuje vedoucí katedry Miroslav Přikryl.

"Jméno jsme dlouho nehledali. Náš rektor se jmenuje Jan, tak jsme pivo pokřtili Suchdolský Jeník. Samozřejmě jsme jej už ochutnali a musím říct, že to není špatné pivo," chválí studenty šéf katedry.

Napoprvé uvařili studenti pod vedením zkušeného sládka Ladislava Chládka pět set litrů piva. "Náš pivovar je už dvaadvacátým pivovarem, který pan Chládek vyprojektoval. Navrhoval třeba pět a půl kilometru dlouhé pivní vedení se 174 výčepními kohouty v Sazka Areně nebo Novoměstský pivovar. Pracoval i v zahraničí," chlubí se zkušeným mistrem sládkem Miroslav Přikryl.

Univerzitní pivo bude mít i devatenáct
Školní pivní laboratoř zabírá půlku haly. Uprostřed místnosti se tyčí dvě nablýskané mosazné varny. Ty by podle plánů autorů minipivovaru mohly po prázdninách zásobit pípy až pěti restaurací univerzitního areálu.

"Bylo by samozřejmě příjemné, kdyby se pivo prodávalo," usmívá se šéf katedry Přikryl. Spolu s kolegy i studenty ale plánují dál. "Sládek vybírá z plzeňského a bavorského sladu. Máme vymyšleno, že bychom chtěli dělat ekologické pivo z z ekologicky pěstovaných surovin," vysvětluje Přikryl.

Například Vánoce by rádi uvítali nějakým speciálem, který by měl až devatenáct stupňů, v plánu je i tmavé pivo. Ale za hranice univerzity se Jeník hned tak nepodívá. "Vždyť ještě nemáme ani etikety. Zatím si jej čepujeme do půllitrů s emblémem naší školy," ukazuje.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.29.07.2016 19:303