Historie a současnost Městského pivovaru Štramberk

Tradici vaření piva ve Štramberku obnovil Městský pivovar po 150 letech, a to na místě, kde se pivo vařívalo a šenkovalo už před staletími. Dnes se zde vaří světlý nefiltrovaný ležák plzeňského typu a tmavý nefiltrovaný ležák flekovského typu s názvem Trubač.
Pivní znalec Stan Sesser , dopisovatel amerického periodika Wall Street Journal, ohodnotil místní tmavé pivo na své výzkumné pivní stezce jako „nejlepší tmavé pivo roku 2006 v celé střední Evropě“. Vyzkoušet zde můžete také některé ze speciálních piv s višňovou nebo švestkovou příchutí. Místní domácí kuchyně je proslavená specialitami připravovanými nejen na pivě. Horké škvarky jsou samozřejmostí a pouhým počátkem gurmánského zážitku.
První zmínka o vaření piva ve Štramberku pochází ze 4. prosince 1359, kdy moravský markrabě Jan (bratr Karla IV.) uděluje městu pivovarŠtramberku městské mílové právo, v němž se mimo jiné píše: „… kdo pak v těch osadách šenkovati by chtěli, pivo ať v řečeném městě Štramberku sobě opatřejí, jak mohou …“
Právo vařit pivo a zároveň jej zde šenkovat, patřilo pouze nejstarším místním 22 šenkovním domům, stojících převážně na štramberském náměstí. Obyvatelé těchto domů tvořili Řád šenkovních měšťanů a museli dodržovat své stanovy. Nejstarší dochovaný řád pod názvem „Jak se má chovati ten, který chce být přijat za šenkovního bratra“ pochází z r. 1788.
Zprvu se vařilo pivo podle tzv. pořádku postupně v jednotlivých šenkovních domech s právem výčepu a prodeje piva. Až později byl vystavěn na štramberském náměstí městský pivovar, z něhož se zachovala jen hluboká studna s prameništěm spodní vody. V r. 1744 byl kvůli zvýšené spotřebě piva pivovar přestavěn a v r. 1787 k němu přibyla i budova sladovny. Nejvyšší kapacita pivovaru byla 18 beček piva tj. asi 38,5 hl. V něm tehdy vaříval pivo sládek, který podle pořádku vařil pivo pro jednotlivé šenkovní měšťany.
Prvním písemně doloženým sládkem byl v létech 1789–1790 František Vacín. Aby se poznalo, pivovarve kterém šenkovním domě se právě pivo šenkuje, byl dům zřetelně označen tzv. víchou. Byly to velké kameninové džbány, které se dávaly za okno domu. Budova pivovaru stojícího na náměstí a dochovaného na obrázku Štramberku z I. poloviny 18. století byla z důvodu špatného stavu zbourána roku 1868.

Současnost
Městský pivovar Štramberk se nachází přímo na štramberském náměstí v historickém domě č. p. 5, který patří mezi původní právovárečné měšťanské domy. V jeho suterénu, nacházejícím se pod úrovní náměstí, doposud můžete shlédnout členité sklepení s kamennými klenbami a dvě studny vytesané do skály – hlavní a pomocnou, z nichž se odebírala voda k vaření piva. Při vyklízecích a terénních úpravách sklepení byly kromě jiného nalezeny středověké zlomky keramických pivních pohárů, které slouží jako hmotný důkaz tradiční várečné činnosti v tomto domě.
Budova pivovaru je rozdělena do několika provozů, v nichž podáváme svým hostům nefiltrované, tedy „živé“ pivo s kvasnicemi, jež má osobité vlastnosti, kterými se odlišuje od piv z velkokapacitních pivovarů, kde je chuť piva ovlivněna jeho filtrací, stabilizací a pasterizací. Máte tak jedinečnou možnost ochutnat pivo v podobě, jak ho znávali otcové vašich otců v dobách, kdy bylo dobré pivo ne výsadou, ale stavovskou ctí.
Po vstupu do pivovaru najdete v přízemí Městský pub, Pivovarskou restauraci a výčep s měděnými varnami. Ve sklepení se nachází Kamenný šenk, v patře pak moderní sport&dance bar Apollo Burn Club s velkoplošnou projekcí.
Zdroj:Stránky 'Městského pivovaru Štramberk' 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Městského pivovaru Štramberk

Kdy:každý den dle dohodyObec:ŠtramberkZdroj:Městský pivovar Štramberk

Exkurze v restauračním minipivovaru Vás seznámí přímo na místě s tradiční výrobou kvasnicového piva plzeňského typu na tzv. „starý způsob“. Při ochutnávce našeho pěnivého moku vám předvedeme jednotlivé přísady, ze kterých se pivo vyrábí a v historickém sklepení v krátkosti nahlédnete i do historie vaření piva v českých zemích a ve Štramberku.

Exkurze v minipivovaru provádíme každý den, tj. od pondělí do neděle.

U skupiny zájemců, s počtem menší než sedm osob, je cena 200,– Kč za exkurzi

Cena exkurze je 30,- Kč / osobu

K exkurzi je možná ochutnávka čtyř druhů místních piv - cena 55,- Kč / osobu

Exkurze včetně ochutnávky je 85,- Kč / osobu

Objednávka exkurze minimálně 5 dní dopředu.

Bližší informace včetně termínů návštěvy :

Městský pivovar Štramberk
Náměstí č. 5
742 66 Štramberk

Tel.: +420 556 813 710; +420 602 759 256

email: pivovar@relaxvpodhuri.cz

Aktualizováno: před rokem

Unikátem Štramberku je taky Ušák, silné pivo s příchutí perníkové pochoutky

Publikováno:před 12 měsíciZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš Svoboda

Rozvoj minipivovarů v našem regionu pokračuje. Jen za poslední tři roky se jejich počet zdvojnásobil a blíží se k ještě nedávno jen těžko uvěřitelným čtyřem desítkám. Magazín PATRIOT se rozhodl je mapovat prostřednictvím seriálu, který, jak věříme, bude pro čtenáře objevnou cestou za poznáním historické tradice i současnosti pivovarnictví v Moravskoslezském kraji.

Naší v pořadí už 25. zastávkou byl Štramberk. Malebné městečko v předhůří Beskyd proslulé krásnou památkovou rezervací, dominantou v podobě gotické věže zvané Trúba a cukrářskou pochoutkou z perníkového těsta, které se dle dávné pověsti o krutých Tatarech říká Štramberské uši.

Nejsou to však zdaleka jediné stopy historie, na které tam můžete narazit. Jako správný pivní národ často mluvíme o tradici, která sahá stovky let zpět a která nám připomíná, že vaření piva je obor existující snad od nepaměti.

Právě Štramberk a jeho Městský pivovar je toho důkazem.

Na začátku našeho dnešního příběhu se totiž musíme vrátit až k datu 4. prosince 1359, kdy moravský markrabí Jan Jindřich Lucemburský, tedy bratra Karla IV., povýšil Štramberk z podhradí na město s rozsáhlými právy, k čemuž náleželo i právo vařit zlatavý mok.

Patřilo přitom pouze přibližně dvacítce tzv. šenkovních domů, které stály převážně na štramberském náměstí, kde byl následně během 18. století vybudován městský pivovar později doplněný o sladovnu. Když došlo v roce 1868 k jeho zbourání, znamenalo to na dlouhá léta konec pivovarské tradice.

Štramberk patří mezi novodobé pivní průkopníky
Současný pivovar stojí jak jinak než také na náměstí, kde v domě popisném číslo 5, na jehož místě stával jeden z původních právovárečných měšťanských domů, byla v roce 2005 po téměř 140 letech obnovena řemeslná výroba piva.

„Při rekonstrukci objektu byly ve sklepních prostorách objeveny studny, které původně sloužily jako zásobárna vody pro pivovar. Našly se však také keramické artefakty, které potvrdily, že pivo se tady opravdu vařilo už kdysi dávno,“ říká vrchní sládek Petr Krpec, se kterým jsme se setkali už při návštěvě pivovaru v Kozlovicích. Oba podniky totiž fungují pod hlavičkou jedné společnosti.

Vzhledem k charakteru historického místa byla před jedenácti lety pro nový minipivovar zvolena objemově menší 250 litrová varna s jednoduchou technologií, která vyžaduje velké penzum ruční práce.

„Byl to jeden z prvních minipivovarů na severní Moravě, takže i výrobní technologie je jedna z nejstarších. Nemáme počítače, jediné, co máme, jsou teplotní čidla pro varnu a bojlery, ve kterých ohříváme vodu. Vše ostatní se dělá ručně,“ vysvětluje sládek s tím, že jednou ze zvláštností je transport piva, které je po kvašení posíláno samospádem do ležáckého sklepa, kde dozrává do potřebné kvality.

Od počátků se ve Štramberku mohli pivaři těšit na dvě stálice, vařil se tady světlý a tmavý ležák. První z nich se jmenuje Trubač, který s určitými obměnami vaří dosud. „Původně to byla dvanáctka, ale zhruba čtvrtým rokem jsme upravili recepturu na jedenáctku plzeňského typu,“ doplňuje náš průvodce.

Kromě Ušáka vaří i speciály
Místo tmavého ležáku se však postupně uchytila úplně jiná receptura. Vzniklo pivo s názvem Ušák, což znalcům jistě mnohé napoví. „Je to pivo vařené s kořením ze Štramberských uší. Je to čtrnáctka, místní speciál, který se vaří celoročně. Má aromatickou chuť, která vychází ze složení tajné směsi šesti druhů koření,“ pokračuje Krpec.

Jak se zdá, ideální varianta pro čas adventu a Vánoc, kdy si mnozí rádi pochutnají na silnějším pivu. Co se ale ve Štramberku uvaří a čepuje v dalších ročních obdobích?

„Během posledních dvou let jsme začali vařit speciály. Ke květnovému výročí pivovaru připravujeme vídeňský ležák a na léto zase Ale jedenáctku, kterou jsme tady loni zkoušeli jako vůbec první svrchně kvašené pivo,“ upřesňuje sládek s tím, že toto zpestření budou nejspíše opakovat.

Stejně jako celé městečko patří logicky i pivovar k vyhledávaným turistickým cílům, který láká domácí i přespolní zákazníky. Ti chtějí ochutnat a poznat taky něco z historie. „Jsou tady kamenné sklepy, které lidé chtějí vidět, takže jim rádi uděláme exkurze, aby zjistili, že tady historie opravdu dýchá ze všech koutů,“ konstatuje Krpec, který se o štramberský pivovar stará společně se svým bratrem.

Za hlavní atribut považují to, že jde o skutečně malý pivovárek, s jehož pivy se setkáte vyloženě lokálně. A jinak tomu nebude ani v budoucnu. Úcta k tradici i omezené možnosti rozšíření výroby velí jasně, koncept „mini“ výroby a přímé konzumace ve stylovém hostinci zůstane ve Štramberku zachován.

„Cítíme kolem sebe historii sládků, kteří tady pivo vařili dávno před námi. Je to pro nás zavazující, a tak se snažíme, aby se pořád vařilo dobře a pivo chutnalo,“ dodává s úsměvem vrchní sládek.

Tak „Dej Bůh štěstí!“ a za týden u piva zase na shledanou.

Městský pivovar Štramberk
Místo: Náměstí č. 5, Štramberk
Druhy piv: celoročně je v nabídce světlý ležák Trubač 11° a speciál Ušák 14°, dále jsou to během roku speciály – ležák vídeňského typu a svrchně kvašený Ale
Stáčení a prodej: v pivovarském hostinci čepují čerstvé pivo přímo z tanků, dále plní KEG sudy a pet lahve
Výstav: zhruba 150 hektolitrů za rok

Ve Štramberku uvařili pivo s příchutí štramberských uší

Publikováno:před 4 letyZdroj:Deník.cz

Nejen na vánoční sváteční večery, ale vůbec na celé zimní období se může hodit novinka z varny Městského pivovaru Štramberk pivo Ušák s příchutí a vůní proslulých štramberských uší.

„Jde o polotmavý čtrnáctistupňový speciál," říká sládek pivovaru Petr Krpec.

Pivo vznikalo několik měsíců, než se sládkovi a jeho kolegům podařilo „vyladit" ho tak, aby byl nápoj lahodný a sladila se chuť piva s chutí a vůní koření.

„Použili jsme koření, které dává onu specifickou chuť štramberským uším, tedy badyán, skořici, anýz, hřebíček, nové koření a zázvor. Poměr přísad je ale tajemstvím," dodává sládek Petr Krpec.

Po několika zkušebních várkách je podle něj zjevné, že aromatickou novinku si velmi rychle oblíbili mladí milovníci piva a také ženy.

„Jde o méně chmelené pivo s dominantní příchutí koření a použili jsme dva druhy sladu," popisuje složení piva sládek. Ušák před čepem leží minimálně měsíc v tanku.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.11.2016 16:162