Historie a současnost školního minipivovaru SOŠEP

V novém školním minipivovaru zahajují od září pravidelnou výuku žáci SOŠ ekologické a potravinářské Veselí nad Lužnicí. Minipivovar vybudovala škola nákladem 1,5 milionu Kč koncem minulého školního roku. O hlavních prázdninách probíhaly technologické zkoušky celého zařízení, pivovarkteré vyrobila akciová společnost Pacovské strojírny Traiding. Nezbytné stavební úpravy provedla před montáží technologie firma Bauservis Veselí nad Lužnicí.

V minulých dnech byly zkušebně uvařeny první várky piv pod vedením školního sládka Ing. Ivana Dufka. Piva jsou vyráběna nefiltrovaná, bez pasterizace. Dostala také své názvy, pod kterými jsou registrována: Blatské výčepní (nízkostupňové pivo), Blatský ležák světlý, tmavý (dvanáctistupňové pivo), Blatský švihák (světlé, čtrnáctistupňové pivo). Poslední název vychází ze soutěže o název piva na letošních Veselských slavnostech. Dále chystáme výrobu ochucených piv a speciálů. Jedná se o piva výuková, která nebudou nabízena k běžnému prodeji. Veřejnosti budou prezentována při příležitosti dnů otevřených dveří, náborových akcí, výstav apod.

Kvasné procesy jsou součástí nového zaměření studijního oboru technologie potravin (školní vzdělávací program: výroba piva, lihu a potravin). Žáci absolvují praktickou výuku ve vaření piva v minipivovaru. Dále budou provádět laboratorní zkoušky pivovarv mikrobiologických a chemických laboratořích školy. Ve 4. ročníku (jsou již zletilí) mají na programu také senzorickou analýzu piv-degustační zkoušky: např. říz, hořkost, vůni, barvu a jiné. V rámci exkurzí a praxí poznají žáci výrobu v tradičních velkých pivovarech i v soukromých minipivovarech, které jsou v poslední době hojně zakládány.

Naše škola navazuje výstavbou minipivovaru na tradici vaření piva ve Veselí nad Lužnicí. Sousedí totiž s objektem bývalého pivovaru za tzv. starou radnicí. Pivo bylo v našem městě vyráběno již od roku 1555. Pivovar založil Vilém z Rožmberka, vařilo se zde do roku 1898. Později byla v objektu sladovna. Dovolujeme si tedy přispět touto malou troškou k oslavě Rožmberského roku.
Zdroj:Stránky 'SOŠ ekologická a potravinářská Veselí n.L.' 2011Autor:Ladislav Honsa

Škola provozuje školní minipivovar, kde probíhá praktická výuka žáků studiního oboru Technologie potravin, školní vzdělávací program: Potraviny a biotechnologie.
Na jednu várku je tento minipivovar schopen vyrobit 50 litrů nefiltrovaného piva. Cílem výuky je naučit žáky různé technologické postupy. Vyrábíme typické české ležáky, speciální piva, výčepní piva, ale i pivo pšeničné. Chystáme výrobu ochucených piv. Žáci se učí pivo vyrábět, provádět správnou degustaci (samozřejmě musí být plnoletí), dělat mikrobiologické a chemické zkoušky ve školních laboratořích.
Školním sládkem je Ing. Ivan Dufek, který léta působil jako vrchní sládek třeboňského pivovaru Regent. Má tedy v tomto oboru bohaté zkušenosti. Absolventi nacházejí dobré uplatnění na trhu práce i ve vysokoškolském studiu.
Zdroj:Stránky 'SOŠ ekologická a potravinářská Veselí n.L.' 2015


Více na stránkách pivovaru

Středoškoláci ve Veselí začínají v rámci výuky vařit vlastní pivo

Publikováno:před 6 letyZdroj:iDNES.cz

Střední ekologická a potravinářská škola ve Veselí nad Lužnicí má svůj vlastní minipivovar za 1,5 milionu korun. Stala se tak teprve druhou v republice, která má podobné zařízení pro výuku studentů. Plnoletí studenti budou pivo i degustovat, běžně ho ale nekoupíte. K mání bude jen na školních akcích.

Minipivovar stavěli řemeslníci v krajské škole na jaře. Během prázdnin ho vyzkoušel školní sládek. "Teď začíná pravidelný provoz. Studenty, kteří se učí kvasnou chemii, máme ve třetím ročníku, takže je nejvyšší čas, abychom takové zařízení měli," uvedl ředitel školy Ladislav Honsa.

Vlastní pivovar je na českých středních školách výjimkou - dosud se s ním mohla chlubit pouze pražská Střední průmyslová škola potravinářských technologií Podskalská.

Minipivovar může najednou vyrobit maximálně padesát litrů piva. Šéfuje mu školní sládek Ivan Dufek, který už zkušebně uvařil první várky. Piva jsou nefiltrovaná, bez pasterizace.

Mají také své názvy, pod nimiž jsou registrována: osmistupňové pivo je Blatské výčepní, dvanáctka je Blatský ležák světlý a tmavý a světlé čtrnáctistupňové pivo má název Blatský švihák.

Školní pivo nebude běžně k mání
"Kromě piv, která se v Česku obvykle připravují, chceme dělat i piva speciální, aby nabídka byla co nejširší a aby se žáci nebáli experimentovat," sdělil zkušený sládek Dufek, který má za sebou letitou praxi v třeboňském Regentu a smíchovském Staropramenu.

Kvasné procesy jsou ve škole novinkou studijního oboru technologie potravin. Žáci absolvují praktickou výuku ve vaření piva v minipivovaru, budou také provádět laboratorní zkoušky v mikrobiologických a chemických laboratořích školy.

Studenti čtvrtého ročníku, kteří už jsou plnoletí, mají v osnovách také degustační zkoušky - budou testovat například říz, hořkost, vůni nebo barvu vlastní školní produkce. Čeká je i praxe v tradičních velkých pivovarech.

Školní pivo nebude běžně k dostání. Lidé je však budou moci ochutnat přímo ve škole třeba při dnech otevřených dveří, náborových akcích či výstavách.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.21.09.2011 16:071