Historie a současnost pivovaru U Šneka

Již od prvopočátku provozovaní pivnice bylo naším záměrem provozovat vlastní minipivovar. Nejprve v prostorách pivnice, ale zde se nám to nepodařilo zrealizovat. Na nějaký čas jsme od pivovárku upustili a věnovali se jen pivnici a o pivovárku jsme pivovarsi nechali zdát. až v roce 2014 jsme myšlenku obnovili a když se nám vyskytly vhodné prostory, začali jsme náš sen realizovat. Pivovar se nachází ve Vídeňské ulici cca 400m od pivnice

Na začátku roku 2015 začala výstavba a 23.7. 2015 jsme uvařili první várku. Varna má velikost 250l. Můžeme se pochlubit tím, že jako jediní v ČR nmáme varnu 5ti nádobovou, což nám umožňuje uvařit 4 várky za den. Varnu jsme si navrhli a vyrobili sami, za přispění místních firem. Spilka bude mít 3 otevřené kvasné nádoby o objemu 500l a ležácky sklep 10 tanků o objemu 500l. Vše je chlazeno duplexně což nám umožňuje vařit všechny druhy piv.
Zdroj:Stránky pivnice U Šneka, 2017


Více na stránkách pivovaru

Znojmo bude mít opět pivovar a vlastní pivo

Publikováno:před 12 letyZdroj:Znojemský deníkAutor:Ilona Pergrová

Plány na zbudování piko pivovaru v centru města získávají reálnou podobu. Vařit pěnivý mok zde bude již na podzim sládek Petr Vachek.

Již brzy se bude mezi příznivci pěnivého moku šířit skvělá zpráva: „Ve Znojmě se bude opět vařit pivo!" Pivnice u Šneka na Masarykově náměstí bude mít již na podzim vlastní malý pivovar. Duchovním otcem myšlenky na vybudování pivovaru a sládkem v jedné osobě je Petr Vachek.

„Na základě našich požadavků nám zatím jednou za měsíc vaří pivo podle naší receptury v pivovaru v Loučné nad Desnou. Je to čtrnáctka Šnek. Tamnímu sládkovi jsme přiblížili naši představu, jak má pivo chutnat. Rozhodli jsme se pro pivo vídeňského typu. V našem pivovaru chceme vařit postupně různá piva a čas od času je obměňovat," vysvětlil Vachek.

Čtrnáctka Šnek se těšil u návštěvníků pivovaru celkem dobrému ohlasu. V pivnici ji měli možnost ochutnat během pivního víkendu začátkem června. „Nevěděli jsme dopředu, kolik piva nechat uvařit. Sto padesát litrů jsme o víkendu bez potíží vyčepovali," dodal.

Nyní čekají na potřebná povolení, včetně vyjádření památkářů, stavebního úřadu, hasičů a hygieny. „Pokud vše půjde hladce, mohli bychom začít vařit v říjnu nebo listopadu. I kdyby nám to nepovolili, zařízení na vaření piva je mobilní. Přesunuli bychom je do jiných prostor," řekl Vachek.

V pivovaru bude sládkem a na novou práci se těší. „Nabídneme lidem různé styly, přes ležáky, tmavá piva i polotmavá. Ve dvoře pivnice připravujeme nové stylové posezení, kde budou návštěvníci konzumovat právě námi vařené pivo. Připravujeme zde i malý obchůdek, kde si budou moci koupit i naše lahvové pivo v patentních skleněných lahvích. Pro sběratele připravujeme suvenýry v podobě pivních tácků či etiket. Neplánujeme pivo prodávat ve velkém ani distribuovat do prodejní sítě. Vařit budeme pouze pro naši potřebu, velikostí je to spíše piko pivovar," přiblížil sládek.

Na jaře pivnice získala členství v Alianci pivně inteligentních výčepů. Tato Aliance sdružuje hospody, které nabízejí piva ze středních a malých pivovarů. Nechovají se k sobě jako konkurenti, ale společnými silami šíří osvětu o pivním moku. O každém pivu jsou schopni podat vyčerpávající informace. Každé pivo má vystavený pivní list s místem původu.

Nechybí ani údaje o obsahu alkoholu, hořkosti a barvě. Netradičním údajem, který je zpravidla utajován, je zveřejnění autora receptu a sládka, včetně vlastní receptury a složení piva. Aliance má nyní sedm členů: šest pražských pivnic a jednu plzeňskou. Pivnice u Šneka, jejímž majitelem je nyní firma Darnus v čele s jednatelem Romanem Čapounem, je první pivnice na jižní Moravě, která členství získala.

„Zástupci Aliance neudělují členství každému. Hodnotí atmosféru pivnice, dostatek informací o čepovaném pivu, kvalitu, čistotu výčepního zařízení a vše, co směřuje ke spokojenému zákazníkovi," poznamenal Vachek.

Každé tři týdny plánují uspořádat tematické večery, na kterých představí jednotlivé pivní styly. Ve druhé polovině července uspořádají pivní slavnosti, kde nabídnou na čtyřiceti pípách šedesát druhů piv. V Pivnici mohou lidé ochutnat piva s netradičními názvy, jako jsou Bomby a granáty, Zabiják z Nuslí, Malinový rarášek nebo Slepý bílý kanec.

Vachek vystudoval střední pivovarnickou školu, pracoval jako podsládek v pivovarech Břeclav a Pardubice. V roce 1996 si otevřel svou první hospodu. Ve Znojmě bydlí sedm let a před dvěma lety otevřel Pivnici u Šneka. Nyní je její provozní a těší se na návrat ke sládkovskému řemeslu.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.06.2012 11:191