Historie a současnost Slavkovském pivovaru

Slavkovský pivovar navazuje na mnohaletou tradici vaření piva v historii našeho města.

Byl postaven v roce 2012 na místě bývalého panského pivovaru, z kterého zbyl ještě komín sladovny. Pivovar stál v sousedství mlýna. Pak byl zbořen a na jeho místě se vznikl nový mlýn poháněný ne kolem, ale vodní turbínou. Ze starého mlýna se staly byty. Poté byla budova nového i starého mlýna zbořena a na tomto místě postaven nový pivovar s pálenicí. Komín sladovny zůstal stát, stojí dosud a bude stát i dál.

Při vaření našeho piva klademe důraz na kvalitu surovin, a proto používáme především kvalitní české suroviny, jimiž jsou žatecký chmel poloraný červeňák a moravské slady.

Historie vaření piva ve Slavkově
Ve Slavkově byly už od středověku nejdříve pivovary v jednotlivých měšťanských domech. Svědčí o tom pozdější zprávy ze 17. století, kdy tyto "sousedské" pivovary nahradil jeden pivovar obecní. Právo šenkování piva a vína patří k nejstarším právům a privilegiím, které město mělo. Roku 1497 dostali měšťané potvrzení svých privilegií od Petra, hrabětě od sv. Jiří a z Pezinku. Měšťané mohli "všelijaké kupectví a obchody vésti" a "vína a piva i všelijaká pití hostinská šenkovati". Měšťané a obyvatelé města, kteří pivo vařili, měli platit od sv. Václava po sv. Jiří 24 grošů a stejný plat za druhou polovinu roku.

Roku 1561 Jan z Kounic pod pokutou zakázal šenkovat piva stará hostinská nebo domácí. Tyto a jiné pokuty z vína věnoval na opravu města.

Roku 1570 obec se svolením vrchnosti koupila od Faytle Šenknopa za 110 zlatých dům, pivovar, "pánev, káď mísní a jiné kadečky pivovarné, kteréžkoli jsou k pivu pod znamením Faytlovým a k tomu role a louky. Šlo o pozdější panský dům číslo 89.

Podle urbáře z roku 1597 se ze slavkovského panského pivovaru vytěžilo průměrně 6000 zlatých ročně. Podle dat z roku 1617 se v něm vařilo více než 52 várek ročně po 32 sudech. Průměrný roční výnos činil 4209 zlatých a 15 grošů za pivo řidké. Na přelomu 16. a 17. století se na Slavkovsku podle záznamů pěstoval hojně chmel.

Roku 1600 postoupilo město Oldřichovi z Kounic mýto. Za to získalo právo vařit pivo v obecním pivovaru "na vejstav". pivovarVelká pivní revoluce se ve Slavkově udála o šest let později. Oldřich z Kounic v roce 1606 zrušil pivovary sousedské za roční plat 120 zlatých, do kterého se počítal i dřívější plat, který obec dávala vrchnosti z obecního pivovaru. Platilo se i dalších šest zlatých a 12 grošů "zupného" za sousedské pivovary. Oldřich z Kounic také dal městu obdarování na obecní pivovar.

Podle dalších zmínek v pramenech v té době byly ve Slavkově už pouze pivovary dva, vedle obecního také panský, ve kterém hospodařila vrchnost. Panstvo dalo městu svolení do pivovaru vést vodu ze zámecké kašny v troubách.

Svůj pivovar město využívalo do roku 1660, kdy jej postoupilo zpátky šlechtě (konkrétně Eleonoře z Kounic), za což obdrželo některé výsady. Důvodem, proč se město pivovaru zbavilo, bylo velké zadlužení po třicetileté válce, které činilo přes 10.000 zlatých. Zápis o této transakci v zemských deskách byl učiněn o dva roky později. Město pivovar prodalo za 12.000 zlatých a získalo některé nové výhody týkající se například jatek, prodeje soli nebo pálení kořalky. Historik Ličman v této souvislosti cituje rozhodnutí obce: "Poněvadž se na tom všickni jakž úřad, všecka obec, též i všickni cechové jednosvorně a jednomyslně snesli, že od těch svobod, podle kterýchž někdejší sousedská piva pšeničná a bílá v pivovařích svých na výstav vařiti a je také do města vystavovati neb tu šenkovati svobodně dáti mohli, dobrovolně upustili."

Na druhou stranu pole a louky patřící k pivovaru zůstaly městu. Obec si vymínila v pivovaru zřídit hostinec, kde by se pivo čepovalo.

Záznamy z roku 1750 uvádí kapacitu panského slavkovského pivovaru na 2112 sudů ročně. Jeden sud tehdy činil asi 226 litrů. Dohromady byla tedy roční kapacita slavkovského pivovaru asi 4782 hektolitrů.

Modernizacemi se výstav pivovaru zvyšoval. Svědčí o tom výrobní data z konce 19. a začátku 20. století. V roce 1880 se ve Slavkově uvařilo 5376 hektolitrů. Patrně o dva roky později si pivovar pronajal sládek Julius Fürst se ženou Annou. V sezóně 1886-7 překročil výstav 10 tisíc hektolitrů, o dva roky později klesl na 8400. Na této hranici byl pivovar i v sezoně 1901-2 a 1903-4. Před první světovou válkou znovu překročil 10.000 hektolitrů v sezoně 1912-3. Mezi sládky začátku 20. století bylo více generací Fürstů, po Juliusovi nastoupil Mořic a následně v roce 1914 Vilém. To už ale byla labutí píseň slavkovského provozu. Panský pivovar koupil v roce 1917 konkurenční pivovar v Hruškách i se sladovnou za 200.000 korun. Provoz ve Slavkově byl uzavřen. Navařilo se v něm tehdy 12-14.000 hl ročně.
Zdroj:Stránky 'Slavkovského pivovaru' 2015Autor:Mgr. Filip Vrána


Více na stránkách pivovaru

Chuť Vánoc? Slavkovský pivovar nabídne pivo s mátovým nádechem

Publikováno:před 13 dnyZdroj:Blanenský deníkAutor:Alena Grycová

Osvěžující chuť podobnou mentolovým bonbónům dodává pivu nově vyšlechtěná německá odrůda chmele Polaris. O tom, jak pivo, které z něj sládek uvaří, chutná, se už zanedlouho přesvědčí příznivci Slavkovského pivovaru. Slavkovský Black ALE patří mezi letošní trojici tamních vánočních speciálů.

Jedná se o tmavou třináctku. „Polaris je jeden z nejvíc hořkých chmelů, které trh nabízí. Má osvěžující mátovou chuť, která k Vánocům tak nějak patří,“ uvedl obchodní zástupce pivovaru Zdeněk Vlček. Na čepu bude podle něj už na začátku prosince.

Ve stejný čas pivovar uvede na trh další speciál. „Připravujeme pšeničné svrchně kvašené pivo Austerlitz Wheat IPA. Je světlé, skoro bílé a bude mít patnáct stupňů. Jako každý rok také vaříme Slavkovský medový ležák. Ještě nepovím kolik bude mít stupňů, bude to překvapení. Ale bude se trochu lišit od loňského,“ naznačil.

Poprvé ho představí v restauraci asi v polovině prosince. „Narazíme ho v samospádovém dřevěném sudu, z něhož pivo bez jakéhokoliv hnacího plynu vytéká do sklenic,“ lákal Vlček.

Na medové pivo, Meďáka, bude lákat i Vesnický pivovar Ohrada z Vísek u Letovic. Půjde o patnáctku. „Je to nefiltrované nepasterizované pivo. Tím, že je v něm přídavek medu, má zvláštní chuť. Je hořké a zároveň trochu do sladka. Vaříme ho už po čtvrté,“ přiblížil jednatel Michal Kamba.

Speciál chtějí uvést na Mikuláše, proto ho začali vařit už v polovině října. „Má delší dobu zrání, aby se s medem pivo pořádně spojilo,“ vysvětlil.

Na výjimečné chutě se můžou těšit i příznivci bohdalického pivovaru Manner. Před týdnem začal vařit svrchně kvašené pivo, dvanáctistupňovou APU a čtrnáctku IPU. Dozrát mají za dva týdny. „V zimě jdou víc na odbyt silnější piva. Je to trend ze Západu,“ podotkl výrobce Jiří Novotný.

Názvy piv ještě nemá. Nicméně obě mají být silnější a aromatická. „IPA se kdysi vozila do Indie, musela vydržet dlouho cestu, měla specifickou chuť. Rozdíl od APY je v trpkosti, jinak se chmelí,“ přiblížil.

Na vánoční speciály si potrpí třeba Vyškovan Martin Zelinka. Má rád třeba právě medové. „Rád si i se ženou na takové zajdeme. Jí chutná sladkost a mně vlastně taky. Jednou za čas přijde k chuti,“ usmíval se muž.

Na rozdíl od malých pivovar v Černé Hoře žádný speciál nechystá. „O speciálech rozhoduje marketing pivovarské skupiny, do které patříme. Zadá požadavek některému z pivovarů. Letos jsme úkol nedostali,“ vysvětlil sládek a výrobní ředitel Vlastimil Zedek.

Speciál nevyrobí ani Pivovar Lišák z Topolan. Majitel Jan Michalík totiž mění tech-nologii. Vánoční pivo nebude mít ani Vyškovský pivovar. Jak už Deník Rovnost informoval, před několika měsíci kvůli soudním sporům zcela zastavil výrobu.

Bývalý prezident Václav Klaus navštívil Slavkovský pivovar

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:České nápoje

Ve středu 8. března 2017 Václav Klaus zavítal na přátelskou návštěvu našeho města Slavkova u Brna. Po návštěvě zámku Slavkov - Austerlitz, kde v Rubensově sálu diskutoval s obyvateli města, se pan profesor přesunul do Slavkovského pivovaru.

Mimo malého pohoštění v pivovarské restauraci zavítal také do sklepení pivovaru, kde jej provedl jednatel společnosti Jiří Hořava ml. V ležáckém sklepě následovala malá zastávka k ochutnání několika vzorků piv a i zde prokázal bývalý prezident našeho státu veliký všeobecný přehled a také ocenil kvality vlajkového piva pivovaru Slavkovské desítky.

Čepují císařské pivo, chutná jako v dobách slavné bitvy

Publikováno:před 2 letyZdroj:Impuls.czAutor:Karolína Křenková

Slavkov vařil vlastní pivo už v roce 1660. A díky jeho dlouholeté tradici údajně hasilo žízeň i Napoleonovým vojákům. S rokem 1917 tradiční vaření piva ve Slavkově skončilo. Až o téměř celé století později přišel Jiří Hořava s nápadem, že tradici výroby obnoví. V roce 2012 založil menší pivovar.

Dnes vaří Císařské pivo. „Nejsme pokračovatelé původního slavkovského pivovaru, ale usilujeme o obnovení jeho tradice,“ upozorňuje ředitel dnešního Slavkovského pivovaru.

Podnik dnes nabízí ve stálé nabídce pět druhů piv. Mezi nimi je i jedno výjimečné, které nikdo jiný nemá. Pivo zlatohnědé barvy lidé kupují pod názvem Císařské.

„Uvařili jsme speciální pivo, které se podobá těm z dávné historie. Snažili jsme se zachovat co nejvíce jejich chuť. Proto je svrchně kvašené. Dříve totiž piva spodně kvašená tolik nebývala, jelikož jejich výroba byla technologicky náročná. Má jemnou chmelovou vůni s plným sladovým tělem. Vaříme ho ze čtyř druhů ječného sladu,“ popisuje Hořava.

Pivo na Napoleonských hrách
Rozdíl mezi svrchně a spodně kvašeným pivem popisuje pro laiky jako rozdíl mezi bílým a červeným vínem. Ke spodně kvašenému pivu je potřeba nízká teplota asi čtyři až šest stupňů. Právě to podle něj v minulosti výrobcům vaření tohoto piva komplikovalo.

Nyní turisté přijíždějící do Slavkova ochutnají Císařské pivo například na Napoleonských hrách. Najdou ho ale i v pivovaru, mohou si je odvézt i jako suvenýr. „Vymysleli jsme i dárkové balení, v ručně dělané přenosce ze dřeva. Lidé v něm najdou tři lahve Císařského piva, které je zadělané korunkovým uzávěrem,“ dodává Hořava.

Ač jeho pivovar vaří pivo teprve tři roky, asi 80 procent putuje do okolních vesnic i Brna. Za loňský rok ho vyrobili zhruba 2,5 tisíce hektolitrů. „Nyní se nám podařilo dodávat naše pivo i do irského Dublinu,“ podotýká nadšeně Hořava. Důraz klade na celkovou kvalitu. Piva jsou bez filtrace a pasterizace. A na co pozor? „Tím, že je pivo nefiltrované, tak lidem v lednici vydrží maximálně tak tři týdny,“ upozorňuje Hořava.

Slavkovský pivovar narazí ojedinělé pivo

Publikováno:před 3 letyZdroj:KdyKde.cz

Letos uplyne 210 let od triumfálního vítězství Napoleona Bonaparta v Bitvě Slavkova. Atmosféru doby si zdejší obyvatelé i turisté připomenou i Císařským pivem, který uvařil místní pivovar.

Recept tohoto piva sládek Karel Vavrečka pečlivě uvážil na základě historických poznatků, možností a znalostí pivovarnického řemesla z počátku 19. století.

Svrchně kvašenou třináctku zlatohnědé barvy připomínající východ slunce dne 2. prosince 1805 narazí vedení pivovaru spolu s představiteli města 30. května, na Dnech Slavkova. Stafáž jim budou dělat členové sdružení Acaballado v uniformách vojáků bojujících v Bitvě tří císařů.

Císařské pivo je vyrobeno metodou takzvaného svrchního kvašení, typického pro tehdejší dobu. “Před 210 lety bylo spodní kvašení technologicky především mimo zimní měsíce takřka nemožné, a proto se využívalo velmi ojediněle. Na našem území se používalo zejména spontánní kvašení, které je ekvivalentem glorifikovaného termínu svrchní kvašení,“ vysvětlil sládek Slavkovského pivovaru Karel Vavrečka. Pro výrobu je použito čtyř druhů ječného sladu, který v tomto období vytlačoval pšenici a oves.

„Druhy a poměry sladů byly voleny tak, aby vytvářely v pivu odkaz tehdejší doby a každý člověk se mohl při napití přenést do tohoto století,“ doplnil ředitel společnosti Jiří Hořava ml.

Výsledkem je svrchně kvašený třináctistupňový speciál zlatohnědé barvy. Prim hraje jemná chmelová vůně s plným sladovým tělem a doznívajícím nakuřovaným tónem, který může být připodobněn k doutnající dělové hlavni.

Speciální pivo dokreslí atmosféru nejen při vzpomínkových akcích, které se letos ve Slavkově u Brna uskuteční. Císařské sudy se budou narážet také na téměř čtyřiceti akcích pořádané společností Morava Napoleonská. Ta se zaměřuje na udržení povědomí o Napoleonově tažení Moravou.

Celoročně jej pak můžou ochutnat návštěvníci Slavkovského pivovaru. Kromě návštěvy památek a významných míst v okolí tak můžou okusit doušek historie i na svém patře a odnést si pivo jako suvenýr.

Sudy mizí rychle. Slavkovský pivovar je ve skluzu

Publikováno:před 4 letyZdroj:Deník.czAutor:Alena Drábková

Vedení pivovarů Vyškovska si mne ruce. Ten slavkovský zažívá první ostrou sezonu. Přednost mají stálí zákazníci, nárazoví žadatelé o bečku často odcházejí s prázdnou.

Jedni se sluní na plovárnách, druzí plní zahrádky restaurací, třetí nejraději vysedávají doma u větráku. Vedro je přesto všem. Kvůli vysokým teplotám se v těchto dnech potí i sládci v pivovarech regionu.

Minipivovar ve Slavkově u Brna zažívá první letní sezonu. A nestíhá. Přednost mají stálí odběratelé, nárazoví žadatelé o sud piva odcházejí často se svěšenou hlavou. „Léto je opravdu extrémní. Takové počasí jsme neočekávali. Nestačíme vyrábět, už skoro měsíc nestíháme. Otevřeli jsme teprve v únoru a letošní vlna veder nás překvapila. Nebyli jsme na ni připravení," přiznal současný stav jednatel společnosti Destila Jiří Hořava.

Musejí jinam
Stává se tak, že kdo si včas neobjedná a zastaví se až na poslední chvíli, může mít smůlu. „Bohužel až jako na poslední se dostane na ty, kteří se u nás staví třeba v pátek odpoledne s tím, že chtějí bečku piva na víkendové grilování. Ti pak bohužel často musejí jinam. Pivovar není nafukovací," upozornil jednatel.

Přednost dostávají objednávky z restaurací. „Pak na řadu přicházejí dlouho plánované akce. Těch v současnosti několik chystáme. Až pak můžeme uspokojit jednotlivce, kteří si přijdou bez objednávky," doplnil Hořava.

To vyškovský pivovar začal víc kvašeného alkoholického nápoje vařit už před dvěma měsíci. „Předzásobili jsme se dostatečně, některé druhy piva totiž zrají i padesát dní," zdůraznil marketingový vedoucí pivovaru Roman Holoubek.

Vedení pivovaru tak využilo zkušeností z minulých sezon. „Neuchylujeme se k žádným partyzánštinám. Máme své zkušenosti a podle nich postupujeme," podotkl Holoubek.

A díky aktuálním vysokým teplotám si v pivovaru spokojeně mnou ruce. „Sice neznáme ještě přesná čísla za červenec, ale už teď víme, že oproti předcházejícímu měsíci registrujeme nárůst spotřeby našich piv o víc než padesát procent," pochlubil se vedoucí.

Zájem je podle něj i o pivní speciály a limonády, které pivovar uvádí na trh. „Zvýšený zájem o limonády nás těší. Příznivci čistších hlav si oblíbili zejména ty kofolového typu," dodal Holoubek.

Zahrádka vede
Že zahrádky praskají ve švech, potvrdil i Petr Kydal z vyškovské hospůdky U Vrtule. Parné dny ho těší, podnik byl totiž delší dobu zavřený. „Horko jsme vyloženě uvítali. Lidé k nám chodí častěji než třeba v květnu, kdy jsme znovu otevřeli a hostů moc nebylo. Uchytit se znovu na trhu je velmi těžké, takže momentálně děkujeme hlavně počasí a možnosti mít u hospody zahrádku. O pivo je samozřejmě zájem největší," poznamenal spolumajitel podniku.

Venkovní posezení pod slunečníkem v těchto dnech vítá i třeba Slavkovanka Ilona Laštůvková. I když žízeň pěnivým mokem zahání jen příležitostně. „Ale chápu, že pivo teď teče proudem. Osobně si ale dám tak jedno nebo dvě do měsíce. A to i v létě," řekla Laštůvková.

Pivovary se chystají také na největší hudební událost roku na Vyškovsku. Zítřejší koncert skupiny Deep Purple totiž navštíví tisíce žíznivých fanoušků. „Na koncert jsme se připravili předem. Naše pivo na něm nebude chybět, stánek postavíme přímo na náměstí u kašny. A bude ho dost pro všechny," lákal Hořava.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.28.11.2017 15:465