Historie a současnost Pivovaru Na Rychtě

Pivovar Na Rychtě je restaurační pivovar o výrobní kapacitě 1000 hl/rok, která je výhradně určena pro vlastní potřebu restaurace. Pivní varny jsou neoddělitelnou a současně dominantní součástí interiéru restaurace. Ostatní technologie je kompletně umístěna v suterénních prostorách objektu.
Nad celým pivovarem vládne velmi zkušenou rukou sládek Jaroslav Rottenborn, člověk s téměř padesátiletou zkušeností s vařením piv Zlatopramen a Březňák. Pro každého, kdo by se na technologii výroby našeho piva chtěl podívat zblízka, nabízíme i osobní pivní exkurze.
Vzhledem k současnému vývoji pivovarnictví se stal Pivovar Hotel Na Rychtě jediným pivovarem v Ústí nad Labem, kde se vyrábí a točí pivo. pivovarVšechna naše piva jsou nefiltrovaná.

Nedílnou součástí pivovaru je restaurace a hotel, které společně tvoří jednotný a velmi příjemný komplex výhodný nejen pro pivní turistiku!

Restaurace je atmosférou tradiční česká restaurace nabízející celkově 200 míst k sezení, prostornou zahrádku a nekuřácký prostor, který je oddělen samostatně jako vedlejší místnost.
Hlavní dominantou jsou pivní varny, ze kterých se stáčí pivo Mazel a další vlastní piva.
Restaurace nabízí jídelní menu, které je kombinací tradiční české kuchyně i originálních specialit nejen k pivu. Součástí menu je i Speciální nabídka sezónních jídel a aktuální denní obědové menu.
Prostory restaurace nabízí sledování sportovních přenosů na velkoformátové kvalitě, využití pro soukromé či firemní oslavy, hudební a taneční zábavu.

Hotel nabízí příjemné ubytování v centru města Ústí nad Labem s kapacitou 27 lůžek v jedno a dvoulůžkových pokojích. Hoteloví hosté mají možnost využívat restauraci po celý den a snídaně je zahrnuta v ceně. Každý pokoj je vybaven vlastním sociálním zařízením, plazmovou TV, WiFi. V hotelu je výtah a bezbariérový vstup.
Hotel nabízí řadu doplňkových služeb, mimo jiné je vlastníkem certifikace Cyklistevitani.cz a pro svoji polohu je ideální místo pro cyklovýlety Labskou cyklostezkou.
Zdroj:Stránky Pivovaru Na Rychtě, 2016


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Na Rychtě

Kdy:dle otevírací dobyObec:Ústí nad LabemZdroj:Pivovar Hotel Na Rychtě

Současná podoba pivovaru je výsledkem rozsáhlé rekonstrukce původních prostor s kořeny z konce 19.století z níž pivovar vyšel jako moderní a přitom unikátní historický provoz.

Exkurzi pivovaru si můžete objednat na emailu martina.valterova@seznam.cz. Prohlídky provádíme od pondělí do čtvrtka na základě předchozího objednání alespoň 14 dnů dopředu. Poplatek za exkurzi je dobrovolný, vybrané peníze jsou používány na pohoštění pro děti z dětského domova.

Exkurze pro vás zajišťuje podsládková Martina Valterová v rámci své mimopracovní doby, proto Vás žádáme o pochopení při rezervaci termínu.

Průběh prohlídky pivovaru
Exkurze probíhá jako prohlídka sklepních prostor s pivními kvasnými a ležáckými tanky s odborným výkladem vaření piva dle historických a současných receptur.

V současné době vaříme 6 stálých piv. Veskeré informace o nich si přečtete v sekci Naše piva

Po exkurzi si dopřejte příjemné posezení v naší restauraci.

Aktualizováno: před 3 lety

Pivovar Hotel Na Rychtě – splnění klukovského snu

Publikováno:před 3 letyZdroj:Ústecké firmy

Postavit v Ústí minipivovar, to byl sen jak jeho majitele Martina Prachaře, tak sládka Jana Rottenborna, který společně naplnili v roce 2010, kdy byl v Ústí nad Labem otevřen první a zatím jediný restaurační minipivovar Pivovar Hotel na Rychtě.

Nebylo snadné najít vhodné prostory – základní kámen úspěšného projektu. Až po několika letech se nabídla možnost koupit v té době již dlouhodobě provozované restaurační zařízení Na Rychtě v Klášterní ulici, objekt v centru města, na strategické spojnici Mírového náměstí a hlavního nádraží. Projekt tedy spočíval v komplexní rekonstrukci a rozsáhlé přístavbě stávající restaurace, která omladí a zlidští sklobetonové objekty v sousedství stavby a vytvoří tak malý genius loci.

Došlo k rozšíření restauračních prostor v prvním nadzemním podlaží a zvýšení stravovací kapacity objektu o 120 míst, rozšíření a modernizaci prostor kuchyně a sociálního zázemí. Byl vybudován restaurační minipivovar s výrobní kapacitou 1000 hl/rok výhradně pro vlastní potřebu restaurace. Veškerá technologie je umístěna v suterénních prostorách objektu. Přestavbou druhého a třetího podlaží a přístavbou čtvrtého vznikly v každém patře čtyři dvoulůžkové a jeden jednolůžkový pokoj, celkově 15 pokojů s ubytovací kapacitou 27 lůžek v kategorii ***.

Úspěšnosti projektu pomohla i samotná historie zařízení. Objekt slouží pro restaurační účely již více než 150 let. Jeho historie sahá až do poloviny 19. století, kdy se zde prodávala vína. Od 70. let 19. století funguje jako plzeňská pivnice, Hostinec U Mádrů. Po roce 1970 fungoval objekt jako Mikulovská vinárna a v posledních letech se jedná o Restauraci NA RYCHTĚ. Jedná se proto o známého a tradičního poskytovatele restauračních služeb s dobrým image. Projekt tak nezačal na „zelené louce“, ale jeho realizace přidala ke stávající tradici zvýšenou kvalitu i kvantitu služeb.

Po více než roční rekonstrukci byl 9. 10. 2010 PIVOVAR HOTEL NA RYCHTĚ otevřen. Navázal tak na dlouholetou historii a začal tvořit historii novou.

Další neméně důležitou věcí pro úspěšné fungování byl kvalitní a odborný personál. Pod rukama skvělého šéfkuchaře Jana Heřmánka je sestaven jídelní lístek, který se pravidelně 2x ročně obměňuje a snaží se být exkurzí do toho nejlepšího z české kuchyně v pojetí a možnostech moderní gastronomie. Pravidelně jsou připravovány speciální gastro týdny a gurmánské nabídky.

Nová historie se píše i výrobou vlastního piva, které pro všechny s láskou vaří věhlasný ústecký sládek Jaroslav Rottenborn, který půl století vařil Zlatopramen a Březňák. Už za doby jeho sládkování ve Velkém Březně se snažil hrát si s pivními speciály k různým příležitostem. Ale se zvyšováním výroby k tomu bylo čím dál méně prostoru. V Pivovaru Na Rychtě tuto možnost má. Ve stálé nabídce má pivovar tři dvanáctistupňová piva (Mazel, Vojtěch a Brusinku) a k tomu 1 – 2 speciály (Adventní, Novoroční, Velikonoční, Rychtovar, Ústeckou Rychtářku a další). Všechna piva jsou z výběrového českého sladu a chmele. Hosté tak mají možnost pít jedinečné, nepasterované a nefiltrované pivo, vařené pouze z přírodních surovin.

A vzhledem ke zkušenému a stálému obslužnému personálu pod vedením ředitele provozu Jiřího Šťovíčka se může snadno stát, že se hostům večer už nebude chtít domů. Pak je připraveno ubytování ve velmi útulných pokojích o patro výše.

Za čtyři roky provozu pivovar postihly i méně šťastné chvíle. Když v roce 2012 – necelé dva roky po otevření, zastihla objekt povodeň. Díky velkému nasazení všech zaměstnanců i hostů a příznivců oblíbeného ústeckého pivovaru se podařilo po týdnu opět otevřít, a po 3 týdnech zase vařit pivo. Voda tenkrát zaplavila celé sklepy. Musela se čistit veškerá technologie, část již navařených zásob se nedala použít.

Naštěstí ty těžší chvíle přebíjí ty lepší a Pivovar Hotel Na Rychtě se těší stálé oblibě. Stal se nedílnou součástí ústeckého společenského života. Pro veřejnost a hosty vedle základní nabídky služeb pravidelně připravuje řadu akcí. V roce 2015 proběhne již V. ročník Ústeckého pivního jarmarku malých a rodinných pivovarů, 2. ročník běžeckého závodu pro radost i celou rodinu Rychtářská 12km, partnerství s Ústeckým 1/2maratonem, ústeckým plesem Patriotů, městským Muzeem nebo charitativní akce pro Plamínek naděje.

Nejdůležitější akcí roku 2015 bude zahájení stavby vlastního parkoviště přímo před hotelem a rozšíření sklepních prostor. Parkoviště ocení především hoteloví hosté, nové sklepní prostory umožní navýšení kapacity pivních zásob a rozšíření nabídky o další pivní speciály.

Dlouhodobou vizí Pivovar Hotelu Na Rychtě je nabízet kvalitní restaurační a hotelové služby, vařit lahodné pivo a poskytovat profesionální zázemí pro všechny naše hosty.

Pivní jarmark bude bavit po celou sobotu

Publikováno:před 3 letyZdroj:Deník.czAutor:Radek Strnad

Milujete pivo, ale to, co nabízejí běžné pivovary – tedy ty opravdu velké – je pro vás spíš „rutina"? Jejich produkty zkrátka nejsou blíž vašemu srdci?

A co malé pivovárky, jejich pěnivý mok? Rodinné podniky vracející se k tradici, k časům, kdy byla v Čechách taková spousta pivovarů?

Pokud jejich umění umíte ocenit, neměli byste chybět na 4. ročníku Jarmarku malých 
a rodinných pivovarů v sobotu od 9.00 až do pozdního večera vedle OC Forum, na Kostelním náměstí. Přiveďte i známé, třeba také ty přespolní, 
a chlubte se jim. Máte čím.

Nechcete-li ale trávit ve stínu šikmé věže úplně celý den, a ono by to asi bylo i „alkoholicky náročnější", jednou vezměte (pánové) za zábavou děti, pak manželky do Fora na nákupy… Večer bych to viděl ve fajn náladě u hudby Vladimíra Mišíka či Nejenjazz Bandu. Všem bude dobře.

IV. Ústecký pivní jarmark

Sobota 17. května
Kostelní náměstí v Ústí nad Labem, v sousedství OC Forum

9.00 zahájení
9.30 Albis Jazz Band, Ústí
11.00 Koťata (dětský pěvecký sbor)
11.45 Divadlo Krabice Teplice
12.25 Švejk & C. K. Šraml
13.40 Vysmáto (loutkové divadlo)
14.25 The Boom (ústecký Beatles Revival Band)
15.40 Fleret (bigbít, Valašsko)
16.55 Bonifanti (slaví 50 let!) + hosté K. Kahovec a V. Sodoma
17.55 vyhlášení degustací, Máz Ústeckého deníku + předání výtěžku Nadaci Plamínek
18.35 Panoptikum Maxe Fische
19.15 VLADIMÍR MIŠÍK & ČDG
20.15 Divadlo V pytli
21.00 Nejenjazz Band
22.00 after party Na rychtě

celodenním programem provede návštěvníky Petr Stolař

Jarmark malých pivovarů zve k Foru

Publikováno:před 3 letyZdroj:Deník.cz

IV. Ústecký pivní jarmark malých a rodinných pivovarů hostí Ústí v sobotu 17. května

Kostelní náměstí u OC Forum ožije v sobotu pěnivou slavností. „Již 4. ročník akce pro milovníky kvalitního piva, hudby, divadla a skvělé zábavy vůbec, pro široké spektrum návštěvníků a hlavně rodiny s dětmi, se zde odehraje od 9.00 do 22.00," řekl za pořadatele Hynek Verner.

Akce bude přehlídkou 24 malých a rodinných pivovarů, desítek kvalitních ležáků vařených dle tradičních receptur, zve na pestrý kulturní program, koncerty, divadla, soutěže, lidová řemesla, atrakce pro děti i dospělé a na laickou i odbornou degustaci.

Pivo-vítěz odborné degustace získá MÁZ ÚSTECKÉHO PIVNÍHO JARMARKU v kategoriích nejlepší světlý ležák, polotmavá a tmavá piva a speciální i ochucená piva. Laická cena je „MÁZ ÚSTECKÉHO DENÍKU", návštěvníci tak ohodnotí nejlepší tři pivovary. Anketní lístky otiskuje Ústecký deník, návštěvníci je vyplněné na pivním jarmarku odevzdají k vyhodnocení a slosování o dárkové poukazy restaurace Na rychtě.

Hvězdou programu je legenda Vladimír Mišík & ČDG. Zahrají i Fleret, Bonifanti (50 let na scéně), K. Kahovec, V. Sodoma, The Boom, Nejenjazz Band, Albis, Švejk & C. K. Šraml, Divadlo V Pytli, Divadlo Krabice, Divadlo Vysmáto, Panoptikum Maxe Fische. Akcí provází principál divadla V Pytli Petr Stolař.

Máj ve znamení Maye. Slavný spisovatel má své pivo. A má říz!

Publikováno:před 3 letyZdroj:Deník.czAutor:Vít Hnízdil

Medová barva a po medu i chutnající. Takové je nové, májové pivo pojmenované po německém spisovateli Karlu Mayovi, který strávil kus svého mládí právě v Ústeckém kraji. A jeden ze svých dobrodružných románů napsal právě ve městě na Labi.

Jedenáctistupňové pivo je nyní k ochutnání v minipivovaru Na Rychtě. Ústečané by však neměli zahálet. Pivo je tak výjimečné, že ho není mnoho a zásoby mohou dojít koncem května.

„Bude se točit v průběhu května. Záležet bude na sládcích. Momentálně je uvařených šest sudů," pozval zájemce na ochutnávku Vinnetou, za kterého se převlékl pracovník ústeckého muzea Martin Krsek.

Pivo okoštoval i sám stvořitel postav Vinnetoua a Old Shatterhanda Karel May. Toho ztvárnil Jan Koten, který májovkám oddal celý svůj život a v minipivovaru se do něj zcela výjimečně stylizoval. „Pivo je skutečně vynikající. Já pocházím z Horácka, z Vysočiny, kde není ani pivo ani víno. Jsme krajem brambor a kamení. Má velmi zajímavou chuť a není cítit žádný, jak se říká, gastronomický ocas. Můžu říct, že Karel May by byl velmi nadšen, kdyby věděl, že v kraji, kam strašně rád jezdil, dělají jeho pivo," neskrýval radost Jan Koten, profesor českého jazyka na UJEP.

Pivo Karla Maye pokřtil Vinnetou (vpravo) a sám světoznámý spisovatel Karel May.Zásluhu na vzniku tohoto skvostného zlatavého moku má i jeho „kuchař" Jaroslav Rotterborn, sládek minipivovaru Na Rychtě. „Je připraveno ze čtyř druhů sladu. Dva slady jsou světlého typu – ječný a pšeničný, jeden s tmavším zabarvením, což je bavorský, a jeden speciální, karamelový. Výsledná barva je zásluhou tohoto míchání sladů medová, asi jako lesní med," popsal zvláštnost Piva Maye sládek.

Zmínky o pivu jsou v dílech Karla Maye četnější než o jiných alkoholických nápojích, což je hodně překvapivé. „Uvědomíme-li si, v jakých zásadně „bezpivných" krajích se jeho hrdinové potulovali," poznamenal znalec Mayova díla, historik a vedoucí oddělení zámeckých knihoven Národního muzea v Praze Petr Mašek.

Nové krvavé pivo Jordán z Ústí prošlo armádní kontrolou

Publikováno:před 4 letyZdroj:Deník.cz

Unikátní komise složená z vojáků armád českých zemí za poslední dvě století se sešla u příležitosti festivalu minipivovarů (Pivní jarmark) v Ústí nad Labem, aby ochutnala pivní specialitu se jménem Jordán.

200 let od své hrdinné smrti v ulicích Ústí nad Labem se totiž rakouský dragoun Friedrich Jordán dočkal netradiční pocty. Místní minipivovar Na Rychtě ve spolupráci s městským muzeem připravily pivo s jeho jménem.

„Sehr gut! Výtečné!" Takové soudy zazněly z úst tří uniformovaných postav, které dostaly jako první příležitost okusit pivo Jordán.

Nápoj v jejich sklenicích měl pro pivo netradiční krvavě rudou barvu.

Přijďte na pivní jarmark vybrat máz Ústeckého deníku

Publikováno:před 4 letyZdroj:Deník.cz

III. Ústecký pivní jarmark malých a rodinných pivovarů se uskuteční už tuto sobotu!

Třetí ročník akce, která je zaměřena na milovníky kvalitního piva, hudby, divadla a skvělé zábavy, s programem pro široké spektrum návštěvníků a především rodiny s dětmi, se bude konat v sobotu od 9.00 do 22.00 hodin v prostoru Kostelního náměstí.

Celodenní akce nabídne návštěvníkům přehlídku téměř dvaceti malých a rodinných pivovarů, desítek kvalitních ležáků vařených dle tradičních receptur, hodnotnou zábavu v podobě bohatého kulturního programu, koncerty, divadla, soutěže, lidová řemesla, atrakce pro děti i dospělé. Součástí programu budou také přednášky o historii a technologiích pivovarnictví a laická a odborná degustace.

Výsledky odborné degustace budou oceněny „MÁZem Ústeckého pivního jarmarku" v kategoriích nejlepší světlý ležák, polotmavý ležák a speciál. Laickou cenou zúčastněným pivovarům bude „Máz Ústeckého deníku", kde návštěvníky budou ohodnoceny nejlepší tři pivovary III. Ústeckého pivního jarmarku.

Anketní lístky budou otiskovány v Ústeckém deníku od středy do soboty. Návštěvníci je vyplněné na Ústeckém pivním jarmarku odevzdají k vyhodnocení a slosování o dárkové poukazy Restaurace Na Rychtě.

Novinkou letošního ročníku bude soutěž o věcné ceny, věnované prodejcem mobilních telefonů, společností ŠTÝBR Mobilní svět.

Hlavní hvězdou v hudebním programu je legendární skupina Rangers. V programu dále vystoupí Filip Gondolán, Joe Cocker Band, Švejk & C.K. Šraml, Sváťovo Dividlo, The Boom Beatles Revival Band, Albis Jazz Band, Koťata, Divadlo V Pytli, Panoptikum Maxe Fische, flašinetář Honza a další. Celou akcí budou provázet principál Divadla V Pytli Petr Stolař.

Akci pořádají Pivovar hotel Na Rychtě a B. B. Art Production, ve spolupráci s OC Forum a Kulturním střediskem města Ústí, za podpory města Ústí nad Labem, pod záštitou primátora Víta Mandíka a starosty centrálního městského obvodu Jana Tvrdíka.



III. Ústecký pivní jarmark malých a rodinných pivovarů startuje v sobotu

Publikováno:před 4 letyZdroj:Regiony24.czAutor:Jiří Šťovíček

Kostelní náměstí Ústí nad Labem hostí Třetí ročník akce, která je zaměřena na milovníky kvalitního piva, hudby, divadla a skvělé zábavy, s programem pro široké spektrum návštěvníků a především rodiny s dětmi. Akce se bude konat v sobotu 18. května od 9:00 do 22:00 v prostoru Kostelního náměstí, atria OC FORUM v Ústí nad Labem.

Celodenní akce nabídne návštěvníkům přehlídku téměř dvaceti malých a rodinných pivovarů, desítek kvalitních ležáků vařených dle tradičních receptur, hodnotnou zábavu v podobě bohatého kulturního programu, koncerty, divadla, soutěže, lidová řemesla, atrakce pro děti i dospělé. Součástí programu budou také přednášky o historii a technologiích pivovarnictví a laická a odborná degustace. Výsledky odborné degustace budou oceněny “MÁZem ÚSTECKÉHO PIVNÍHO JARMARKU“ v kategoriích nejlepší světlý ležák, polotmavý ležák a speciál. Laickou cenou zúčastněným pivovarům bude „MÁZ ÚSTECKÉHO DENÍKU“, kde návštěvníky budou ohodnoceny nejlepší tři pivovary III. ÚSTECKÉHO PIVNÍHO JARMARKU.

Anketní lístky budou otiskovány v ÚSTECKÉM DENÍKU v průběhu 1-2 týdnů před akcí. Návštěvníci je vyplněné na Ústeckém PIVNÍM JARMARKU odevzdají k vyhodnocení a slosování o dárkové poukazy RESTAURACE NA RYCHTĚ. Novinkou letošního ročníku bude soutěž o věcné ceny, věnované prodejcem mobilních telefonů, společností ŠTÝBR - Mobilní svět. Hlavní hvězdou v hudebním programu je legendární skupina RANGERS. V programu dále vystoupí FILIP GONDOLÁN, JOE COCKER BAND, ŠVEJK & c.k. ŠRAML, SVÁŤOVO DIVIDLO, THE BOOM BEATLES REVIVAL BAND, ALBIS JAZZ BAND, KOŤATA, DIVADLO V PYTLI, PANOPTIKUM MAXE FISCHE, FLAŠINETÁŘ HONZA a další.

Celou akcí budou provázet principál divadla V pytli Petr Stolař. Akci pořádají Pivovar hotel Na Rychtě a B. B. Art Production, ve spolupráci s OC Forum a Kulturním střediskem města Ústí nad Labem, za podpory města Ústí nad Labem, pod záštitou primátora města Ústí nad Labem Víta Mandíka a starosty městského obvodu Ústí nad Labem město Jana Tvrdíka.

Pivovar Na Rychtě v Ústí připravuje pivo Jordán

Publikováno:před 4 letyZdroj:Ústecké novinky

Barvu krve bude mít pivo Jordán, které uvařil ústecký minipivovar Na Rychtě. Připomene napoleonskou bitvu z roku 1813.

Informoval o tom web města Ústí nad Labem. Speciální pivo se stane symbolickým nápojem Napoleonských slavností v Ústí nad Labem pořádaných ústeckým magistrátem ve spolupráci s městským muzeem.

Psal se 30. srpen 1813 a u Chlumce vrcholila bitva mezi francouzským vojskem a spojeneckou armádou složenou z Rakušanů, Prusů a Rusů. Už bylo jasné, že císař Napoleon tentokrát porážku neodvrátí. Zpráva o zvratu na bitevním poli dolehla brzy k francouzským vojákům, kteří den před tím obsadili Ústí.

„Chystali se ke spěšnému opuštění města, hodlali ho však ještě předtím zapálit. Zaskočil je ale náhlý přepad rakouského regimentu, jehož dragouni na koních rychle vnikli do města a zastihli nepřítele ještě v městské bráně. Při krátké přestřelce zasáhla jedna střela dragouna Fridricha Jordána a ten zranění podlehl. Obyvatelé města svého hrdinu pohřbili se všemi poctami a jeho památku dodnes připomíná pamětní deska na místě střetu,“ popsal dobovou situaci historik ústeckého muzea Martin Krsek.

„Pro Jordána jsme vybrali novinku Výzkumného ústavu chmelařství v Žatci, a to odrůdu žateckého chmele s názvem Kazbek, který je více aromatický a chutná po ovoci, zvlášť po citronu. Má také vyšší obsah hořkých pryskyřic alfa, které vlastně určují charakteristickou hořkost chmele. Půjde o jedenáctku se šedesátiprocentním podílem pšeničného sladu, na rozdíl od běžných piv, kde se používá čistě slad ječný. A nezvyklou barvu dodáme přírodním barvivem,“ popsal výjimečnost piva sládek Jaroslav Rottenborn.

Pivo Jordán je už třetí v pořadí, které připravuje minipivovar jako připomínku významných výročí. První se jmenovalo Kaiserbier a uctilo 110. výročí návštěvy císaře Františka Josefa I. Jeho receptura vycházela z dobového popisu stejnojmenného piva, které tehdy panovník ve městě pil. Loni pak připomnělo 100 let od objevu kosmického záření poprvé změřeného rakouským fyzikem Victorem Franzem Hessem při letu balónu z Ústí nad Labem „ozářené“ pivo s názvem Kosmik.

Uvařené pivo Jordán nyní zraje v pivovarském sklepě a poprvé ho veřejnost bude moci ochutnat 1. června, kdy začínají velkolepé Napoleonské slavnosti pořádané Statutárním městem Ústí nad Labem a městským muzeem.

„Oslavy zahájí otevření výstavy k bitvě u Chlumce v prostorách muzea a historický jarmark s doprovodným programem a s táborem vojáků z napoleonské éry v centru města. Ústí nad Labem pak po celý červen uctí všechny strany, které se krvavé řežby zúčastnily. Oslavami ožije celé město. Ponesou se v duchu současného mírového soužití někdejších protivníků. Každá ze čtyř zainteresovaných zemí dostane k dispozici týden, kdy nejrůznějšími formami představí svou kulturu. První bude zasvěcen Německu, druhý Francii, třetí Rusku a poslední Rakousku,“ přiblížila náplň slavností náměstkyně primátora Zuzana Kailová.

Červené pivo má evokovat krev napoleonských válek

Publikováno:před 4 letyZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

V ústeckém minipivovaru Na Rychtě se začalo vařit červené pivo Jordán, které má připomenout dvousetleté výročí napoleonských válek na Ústecku. Barva piva má evokovat krev, kterou prolil dragoun Fridrich Jordán při obraně Ústí. Město tehdy chtěli zapálit prchající francouzští vojáci, řekl pracovník ústeckého muzea Martin Krsek.

Pivo se má stát symbolickým nápojem napoleonských oslav, které chystá na červen ve spolupráci s muzeem ústecký magistrát.

Do receptury piva Jordán vybral minipivovar odrůdu žateckého chmele nazvanou kazbek. Je aromatičtější a chutná po ovoci, zvlášť po citronu. "Má také vyšší obsah hořkých pryskyřic alfa, které vlastně určují charakteristickou hořkost chmele. Půjde o jedenáctku se šedesátiprocentním podílem pšeničného sladu, na rozdíl od běžných piv, kde se používá čistě slad ječný. A nezvyklou barvu dodáme přírodním barvivem," uvedl sládek Jaroslav Rottenborn.

Pivo bude veřejnost moci prvně ochutnat 1. června, kdy začnou ústecké Napoleonské slavnosti. "Po celý červen chceme propagovat 200. výročí bitvy u Chlumce, pojali jsme to jako čtyři týdny čtyř národů, které tu bojovaly.

Celé slavnosti se ponesou v duchu smíření těchto národů," sdělila náměstkyně primátora Zuzana Kailová. Dodala, že program oslav se nyní dopracovává. "Každý týden se budeme věnovat jednomu národu. Program půjde napříč všemi možnými oblastmi, přes kulturu, sport a další věci," uvedla.

Ústecký hrdina Jordán
Fridrich Jordán vstoupil do dějin města 30. srpna 1813, když u nedalekého Chlumce končila bitva, ve které byla spojeneckou armádou složenou z Rakušanů, Prusů a Rusů poražena napoleonská vojska. "Informace, že francouzská vojska u Chlumce prohrávají, se dostala i do Ústí nad Labem, okupovaného Francouzi. Jordán byl členem rakouského voje, který se blížil od Terezína Ústí nad Labem osvobodit," vysvětlil Martin Krsek z ústeckého muzea.

Francouzi se chystali Ústí kvapně opustit, nastal tu ale ještě menší vojenský střet. "Jordán vtrhl mezi prvními do Bílinské městské brány, zbytky francouzského vojska zastihl ještě u Drážďanské brány. Napoleonští vojáci pálili zpoza brány a jedna z kulek Fridricha Jordána smrtelně zranila. Stal se tak jedinou obětí této šarvátky," vyložil historik. Dodal, že díky prudkému nájezdu Jordánova voje do města se Francouzům nepodařilo město zapálit. Jordán byl proto obyvateli města ctěn jako hrdina.

Krvavě rudé pivo připomene dragouna, který před 200 lety padl v Ústí

Publikováno:před 4 letyZdroj:iDNES.czAutor:Jan Veselý

Ústecký minipivovar Na Rychtě uvaří krvavě zbarvené pivo Jordán. Připomínat bude rakouského dragouna Fridricha Jordána, který padl přímo ve městě během napoleonských bitev před 200 lety. Vyháněl francouzské vojáky a uchránil tím Ústí před ničivým požárem.

"Pro jordána jsme vybrali letošní novinku Výzkumného ústavu chmelařství v Žatci, a to odrůdu žateckého chmele s názvem Kazbek, který je více aromatický a chutná po ovoci, zvlášť po citronu. Má také vyšší obsah hořkých pryskyřic alfa, které určují charakteristickou hořkost chmele," říká sládek pivovaru Jaroslav Rottenborn.

Jordán bude jedenáctka se šedesátiprocentním podílem pšeničného sladu. I tím se bude lišit od běžných piv, u kterých se používá pouze ječný slad.

"Nezvyklou barvu dodáme přírodním barvivem," zmínil Rottenborn.

Pivo Jordán se stane symbolickým nápojem Napoleonských slavností v Ústí nad Labem pořádaných ústeckým magistrátem ve spolupráci s městským muzeem. V pivovarském sklepě bude zrát čtyři týdny a poprvé ho veřejnost bude moci ochutnat 1. června.

Dragouna zasáhla střela prchajících Francouzů
"Právě vrcholila bitva mezi francouzským vojskem a spojeneckou armádou složenou z Rakušanů, Prusů a Rusů. Už bylo jasné, že císař Napoleon tentokrát porážku neodvrátí. Zpráva o zvratu na bitevním poli dolehla brzy k francouzským vojákům, kteří den před tím obsadili Ústí," líčí historik ústeckého muzea Martin Krsek.
Francouzi se chystali ke spěšnému opuštění města, před tím ho však ještě hodlali zapálit.
"Zaskočil je ale náhlý přepad rakouského regimentu, jehož dragouni na koních rychle vnikli do města a zastihli nepřítele ještě v městské bráně. Při krátké přestřelce zasáhla jedna střela dragouna Fridricha Jordána a ten zranění podlehl. Obyvatelé města svého hrdinu pohřbili se všemi poctami," poznamenal Krsek.

Jordán bude třetí pivo připomínající historickou událost
Pivo Jordán je už třetí v pořadí, které minipivovar připravuje jako připomínku významných výročí. První se jmenovalo Kaiserbier a uctilo 110. výročí návštěvy císaře Františka Josefa I. (o Kaiserbieru zde).

Loni pak připomnělo 100 let od objevu kosmického záření poprvé změřeného rakouským fyzikem Victorem Franzem Hessem při letu balonu z Ústí nad Labem "ozářené" pivo s názvem Kosmik.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.11.01.2015 23:1911