Historie a současnost Pivovaru U Přeška

Žádné informace o pivovaru.


Více na stránkách pivovaru

Přeštickému pivovaru požehnal plzeňský biskup

Publikováno:před 21 dnyZdroj:QAP.czAutor:Milan Janoch

Monsignor Tomáš Holub požehnal Pivovaru a restauraci U Přeška za přítomnosti zástupců města a dalších hostů. Nechyběli autoři projektu i dodavatelé.

Městský pivovar U Přeška najdete na přeštickém náměští v objektu, kde dříve fungovala restaurace. Pro místní to byl vždy "Hotel". Toto označení přetrvalo ještě z doby, kdy zde byl zájezdní hostinec a hotel. Restaurace byla zavřena v roce 2013. Od té doby byl tento prostor v městském domě, kde je navíc i kultruní zařízení, prázdný.

Město v bývalé restauraci od konce loňského roku budovalo pivovar. Ten dostal název U Přeška a byl otevřený v úterý 29. srpna. Pivovaru a pivu požehnal plzeňský biskup v pátek 1. září za přítomnosti řady hostů i zástupců města.

Přeštice otevřely městský pivovar! Pivo vaří po víc jak sto letech

Publikováno:před 24 dnyZdroj:QAP.cz

Městský pivovar U Přeška vznikl v objektu bývalého hotelu přímo na náměstí v Přešticích. Dlouho nevyužívaná budova prošla kompletní rekonstrukcí. Celkem vyšly náklady jak na opravy, tak na vybavení varny i restaurace na bezmála 20 milionů.

Slavnostní otevření si nenechaly ujít davy natěšených obyvatel města a milovníků piva. V Přešticích se obnovila tradice vaření piva po 112 letech.

Hlavním tahákem má být ležák Kilián, který je pojmenovaný podle patronovi města, jehož socha je na náměstí. Pivovar ale nabízí i další piva. Silnější pivo je pšeničný svrchně kvašený ležák Schönborn, který nese jméno posledního majitele velkostatku a pivovaru Přeštice hraběte Schönborna. Tmavý speciál Maurus se jmenuje po benediktinském mnichovi z Kladrub, který zahájil výstavbu kostela Nanebevzetí Panny Marie, největšího mimopražského barokního kostela v Česku. Lahůdkou je svrchně kvašený speciál (IPA) ze čtyř druhů amerického chmele nazvaný Marlene. Ten upomíná slavné květnové dny pětačtyřicátého, kdy v Přešticích zpívala americkým vojákům herečka Marlene Dietrich.

Pivovar má k dispozici také restauraci se zhruba 120 místy k sezení, nechybí ani salonky a v budoucnu by měla přibýt ještě zahrádka. K mání jsou tradiční české lahůdky.

Na zdraví! Přeštice otevřely pivovar?

Publikováno:před 24 dnyZdroj:Plzeňský deníkAutor:Pavel Korelus

V sobotu čekají město také pivní slavnosti.
Přes sto lidí se včera před 14. hodinou tísnilo na chodníku u bývalého zájezdního hostince v Přešticích. Budova prodělala rekonstrukci a stala se opět restaurací, v níž se teď navíc vaří pivo.

Městský Pivovar a restaurace U Přeška slavnostně otevíral a na nezájem si nemohl stěžovat – zvědaví, žízniví i hladoví lidé rychle obsadili většinu míst uvnitř a výčepní i servírky se měli co otáčet, aby na stoly co nejdříve dodali očekávané přeštické pivo.

K mání jsou světlý ležák Kilián pojmenovaný po patronovi města, silnější pšeničný svrchně kvašený ležák Schönborn, tmavý speciál Maurus a svrchně kvašený speciál Marlene.

V Přešticích se naposledy vařilo pivo v roce 1905. Ve znamení zlatavého moku se ve městě ponese také nadcházející sobota – Masarykovo náměstí od 12 hodin oživí pivní slavnosti, jež kromě mnoha druhů piva nabídnou také hudbu od vystoupení Václava Žákovce přes Hudbu Praha po Monkey Bussines.

V Přešticích se po víc než sto letech vaří pivo. V městském pivovaru

Publikováno:před 24 dnyZdroj:iDNES.czAutor:Jitka Šrámková

V Přešticích se poprvé od roku 1905 znovu vaří pivo. Jako zatím poslední se na pivní mapu Česka zapsal místní městský pivovar U Přeška. Otevřel se v úterý ve 14 hodin a během chvíle ho zaplnili převážně místní. V Plzeňském kraji je nyní osmatřicet pivovarů, v celé republice pak na čtyři stovky.

Přeštický pivovar sídlí na náměstí v budově bývalého hotelu. Vznikl po rekonstrukci přízemí, do které město vložilo kolem 20 milionů korun.

Součástí několika výběrových řízení na stavební práce či vnitřní vybavení byla i zakázka na recepturu a technologii výroby přeštických piv. „Město je vlastníkem ochranných známek, z každého litru piva půjde městu koruna,“ uvedl starosta Karel Naxera (TOP 09).

Prostory město pronajalo soukromé firmě, vybíralo ze tří zájemců. Nájemce musí dodržet recepturu.

Pivovar a restaurace dostaly název U Přeška. Odvozen je od Přecha, zdrobněle Přeška, dávného zakladatele Přeštic.

Základem je světlý ležák Kilián, pojmenovaný po patronovi města. Jeho socha stojí na náměstí.

Silnější pivo je pšeničný svrchně kvašený ležák Schönborn, který nese jméno posledního majitele velkostatku a pivovaru Přeštice hraběte Schönborna.

Tmavý speciál Maurus se jmenuje po benediktinském mnichovi z Kladrub, který zahájil výstavbu kostela Nanebevzetí Panny Marie, největšího mimopražského barokního kostela v Česku.

Lahůdkou je svrchně kvašený speciál (IPA) ze čtyř druhů amerického chmele nazvaný Marlene. Ten upomíná slavné květnové dny pětačtyřicátého, kdy v Přešticích zpívala americkým vojákům herečka Marlene Dietrich.

„Mám Kiliána a šmakuje mi,“ svěřil se po otevření znalec piv Antonín Levora z Přeštic. „Smím pít jen málo, ale budu sem chodit,“ dodal.

Přeštice otevřou třetí městský pivovar v Česku. Erárních výrobců piva je jen hrstka

Publikováno:před 25 dnyZdroj:Lidovky.czAutor:Miroslav Petr

S mírným zpožděním, ale přece. Radnice v sedmitisícových Přešticích na jižním Plzeňsku otevře po rekonstrukci restauraci v provozovně zvané původně podle dřívějšího nájemce Peklo. Pozoruhodné je, že tentokrát bude podnik čepovat i vlastní pivo.

Město tak bude mít po 112 letech opět pivovar a název podniku se změní na Pivovar a restaurace U Přeška. Městu totiž patří nejen objekt a vybavení, ale i pivovarnická technologie, ochranné známky názvů piv či jejich receptury.

„Když naše koalice (TOP 09, ODS, KDU a ČSSD) nastoupila v listopadu 2014 do vedení města, řešila mimo jiné i úkol rekonstrukce Pekla. Přišlo nám líto dělat restauraci, jakých jsou všude tisíce. Chtěli jsme něco, čím by se Přeštice lišily a co by mohlo přilákat místní i turisty,“ popisuje starosta Karel Naxera (TOP 09) okolnosti vzniku minipivovaru.

Investice do pořízení technologie, vybavení i rekonstrukce vnitřních prostor restaurace činí zhruba 18 milionů korun. Výběrové řízení na provozovatele vyhrála společnost PCP Brewery, technologii pivovaru s roční kapacitou 1400 hektolitrů dodali otec a syn Josef a Petr Krýslovi, kteří vaří piva a staví pivovary v Česku i po světě. Erární vlastnictví pivovaru je u nás vzácnost a ani ve světě není běžné. Fungující průmyslový pivovar, kterých je u nás celkem 49, vlastní stát (Budějovický Budvar) a město Strakonice (Dudák – Měšťanský pivovar Strakonice).

Minipivovarů přibývá
Z minipivovarů, kterých je po Česku už kolem 390 a každý týden přibývají další, patřil samosprávě podle dostupných informací dosud jen jeden – Městský pivovar Volary, vybudovaný v šumavském městečku v hotelu Bobík.

Přeštice sázejí ve své nové investici na spojení s vlastní historií. Jeden z dávných majitelů města se jmenoval Přech, zdrobněle Přešek, a po něm tedy dostal pivovar jméno. Pracovníci místního Domu historie Přešticka dostali za úkol najít názvy i pro značky piv.

Světlý ležák Kilián se tedy jmenuje po někdejším patronu města, tmavý ležák Maurus po opatovi kladrubského kláštera, který se zasloužil o rozkvět Přeštic, pšeničné pivo Schönborn po rakouském šlechtickém rodu, který zde naposled provozoval pivovar a vlastnil i panství v nedaleké Dolní Lukavici. Čtvrtým pivem, které už má přeštický sládek Petr Hampl připravené, je svrchně kvašený speciál IPA Marlen, pojmenovaný po zpěvačce Marlen Dietrichové, která v květnu 1945 byla v Přešticích společně s americkou armádou.

Šance pro turistický ruch
Provozovatel a nájemce restaurace společnost PCP Brewery je v pivovarnickém oboru nováčkem. Jeden ze tří společníků Zdeněk Papáček má ale letité zkušenosti s podnikáním v potravinářském oboru. Jeho firma Bapa, kterou před časem prodal společnosti Hamé, si udělala jméno výrobou a rozvozem hotových jídel a baget. „Pivovarnictví je taková moje další životní etapa,“ svěřuje se Papáček.

PCP Brewery má od radnice smlouvu na deset let. Měsíčně bude platit nájem 31 tisíc korun a kromě toho už uhradila zálohu tři miliony korun, ze které se bude městu každý měsíc upisovat jedna stodvacetina. Navíc se ale ještě provozovatel zavázal jako jakousi úhradu za užívání ochranných známek k pivním značkám platit městu jednu korunu z každého uvařeného litru piva.

„S vlastnictvím pivovarů obcí nebo státem je to poměrně složité,“ komentuje tuto formu vlastnictví vydavatel odborného magazínu Pivo, Bier & Ale Pavel Borowiec. „Vždycky se najde nějaký kritik, který bude zpochybňovat takovou veřejnou investici a radnice nebo stát musí důsledněji než soukromý majitel obhajovat všechny náklady a výnosy. Pokud má ale město smlouvu nastavenou chytře a nájemce se uživí, může být pivovar přínosem pro obě strany a může podpořit turistický ruch,“ soudí Borowiec.

Přeštický PIVOVAR U PŘEŠKA otevírá už zítra

Publikováno:před 26 dnyZdroj:Plzeň.cz

Svůj vlastní městský pivovar nově otevřou už zítra 29. 8. 2017 také v Přešticích. Vznikl přestavbou objektu na místním náměstí, v němž byly dříve hotel a restaurace a radnice za něj utratila více než 18 milionů korun. Tento minipivovar by měl ročně vyprodukovat kolem 1400 hektolitrů zlatavého moku. V nabídce bude pět druhů vlastních piv s ochrannou známkou. Výroba piva ve městě tak bude obnovena po 112 letech.

Přestavba trvala ¾ roku, přičemž na více než 11 milionů korun přišly samotné stavební práce. Hostinec a varny jsou umístěny v přízemí, větší část technologie, která umožní vařit také speciální piva typu ALE a IPA, je pak ve sklepě. Město podepsalo smlouvu na desetiletý pronájem s firmou PCP Brewery, která má zkušenosti z oboru a vyhrála ve veřejné soutěži. Platit bude měsíční nájem 31 tisíc korun a složí více než tři miliony korun zálohu, z níž se bude upisovat městu každý měsíc jedna stodvacetina.

Na You Tube už hovoří noví provozovatelé restaurace Zdeněk Papáček a Kamil Černý o tom, že chtějí nabídnout tradiční piva plzeňského typu, a to světlý i tmavý ležák. Dojde prý i na svrchně kvašené speciály, což je v kompetenci sládka Petra Hampla. K jídlu tady budou nabízet nejen speciality, ale i českou a staročeskou kuchyni.

Přeštice otevřou vlastní pivovar přímo na náměstí!

Publikováno:před 29 dnyZdroj:QAP.cz

V regionu vznikl další pivovar. Tentokrát vaření piva obnovili v Přešticích, kde od konce loského roku vyrostl nový městský pivovar i s restaurací.

Pivovar vznikl v objektu bývalého hotelu přímo na náměstí. Návštěvníkům bude nabízet hned několik druhů piv. "Chtěli bychom nabídnout piva tradičního plzeňského typu," říká jeden z provozovatelů Kamil Černý. Vlajkovou lodí městského pivovaru bude světlý ležák Kilián, chybět ale nebude mimo jiné ani tmavý Maurus. Ochranné známky i výroba piva budou majtekem města.

Součásti pivovaru je také restaurace s kapacitou zhruba 150 míst, která bude zákazníkům servírovat tradiční české lahůdky. Stavba odstartovala vloni v prosinci a nyní už se chystá slavnostní otevření. To je na programu 29. srpna.

Pivo z Přeštic poteče do sklenic už za měsíc

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Plzeňský deníkAutor:Pavel Korelus

„Všechno jde podle plánu,“ říká spokojeně starosta Přeštic Karel Naxera o tom, jak se město postupně přibližuje vlastnímu minipivovaru.

Vzniká v budově bývalého hotelu a zájezdního hostince a už brzy bude vařit.

Po 112 letech, kdy zanikl původní pivovar Schönborn, tak budou moci Přeštičtí pít vlastní pivo.

Stavba je zkolaudovaná, město ji převzalo minulý týden. „Teď je třeba získat rozhodnutí o zřízení celního skladu ve vztahu k výrobě piva, což je poměrně přísný proces. Pak už by nic nemělo bránit tomu, aby se mohlo začít vařit pivo. Pivo samozřejmě musí nějakou dobu zrát, a tak otevření pivovaru plánujeme kolem 20. srpna, pokud vše půjde hladce. Přesný termín určitě zveřejníme,“ pokračuje starosta.

Minipivovar už má také propagační materiály, s nimiž městu pomohli studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. „Zajišťujeme jim ochrannou známku,“ dodává Naxera.

Rekonstrukce budovy začala vloni v prosinci, celkem vyjde na 18 milionů korun. Kromě minipivovaru, jenž má nabízet pět druhů vlastního piva, počítá projekt také s restaurací o kapacitě 150 míst.

Přeštice budou vařit pivo. Vrátí život do bývalé restaurace a hotelu

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:ZápadočeskýDeník.cz

Pět druhů vlastních piv bude vařit minipivovar v Přešticích. Výroba piva ve městě bude obnovena po 112 letech.

"Stavíme od konce prosince v objektu nazývaném místními Peklo, kde byl předtím hotel. Původně šlo o zájezdní hostinec, který měl strategickou polohu mezi Plzní a Klatovy, " uvedl starosta Přeštic Karel Naxera.

Provoz restaurace v objektu přímo na náměstí ukončil poslední nájemce v roce 2013.

"Nabídneme minimálně pět druhů piv. Dnes už nestačí čepovat jen desítku a dvanáctku. Technologie umožní vařit také speciální piva typu ALE a IPA. Naším hlavním záměrem je, aby se chuťová nabídka výrazně rozšířila, " nastínil plány starosta.

Podle Naxery ochranné známky stejně jako výroba piva zůstanou dlouhodobě v majetku města.

Město už podepsalo smlouvu na desetiletý pronájem s firmou PCP Brewery, která má zkušenosti z oboru a vyhrála v soutěži. Radnici bude platit měsíční nájem 31 tisíc korun a složí přes tři miliony korun zálohu, z níž se bude upisovat městu každý měsíc jedna stodvacetina.

Radnice nechce pivovar a restauraci provozovat sama, protože to podle Naxery není jednoduché a jsou s tím spojená velká rizika. Avšak Přeštice si podle starosty pivovar s kvalitní restaurací zaslouží.

"Na náměstí jsme i z tohoto důvodu udělali úpravu parkování, kde jsou pro hosty tři hodiny zdarma, " doplnil.

Rozpočet města stavební úpravy a zařízení objektu bude přeštickou radnici stát 18 milionů korun.

Otevřeno má být poprvé v létě 2017.

Přeštice otevřou minipivovar

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Plzeňský deníkAutor:Pavel Korelus

Během letních prázdnin chtějí v Přešticích otevřít minipivovar a restauraci, která vzniká v budově bývalého hotelu a hostince na náměstí.

Rekonstrukce budovy začala v prosinci a podle starosty Karla Naxery jde podle plánu. „Práce pokračují dobře, ale přece jenom to je 160 let starý dům, takže potřebuje důkladnější sanaci. Například stropní klenby bylo nutné v některých místech vyztužit, ze smíšeného zdiva občas vypadne kámen," popisuje starosta.

Výroba piva se ve městě obnoví po 112 letech. Pivovar a restaurace vyjde přeštický rozpočet na více než 18 milionů korun.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.02.09.2017 12:0312