Historie a současnost pivovaru Rychnov

Původní Trčkův zámek z 16. století přebudovala Kolowratská vrchnost na pivovar, který provozovala původně sama, později prostřednictvím nájemců. V roce 1913 8. října, pronajala objekt Janu Mikšovi za roční nájemné 7.500,- Kč. Ten se v roce 1905 vyučil pivovarskému řemeslu ve smíchovském pivovaru, dále v roce 1905 – 1906 absolvoval Sladovnickou školu v Praze. Poté přešel jako tovaryš do plzeňského Prazdroje a v letech 1907 – 1908 studoval na Pivovarské škole v Berlíně. Další praxi absolvoval jako podsládek u firmy Pivovary Dreher – Budapešť. pivovarV roce 1910 se stal podsládkem pivovaru v Záhřebu. Další zkušenosti získal dvouletým pobytem v Jižní Americe, kde pracoval jako podsládek v pivovarech v Santiago de Chile, Buenos Aires, v Montevideu a dalších Jihoamerických městech, kde pomáhal zavádět výrobu kvalitního piva. Práci a výuku měl usnadněnou tím, že mluvil plynně německy a španělsky. V Santiago de Chile se seznámil s hrabětem Kolowratem, který zde byl jako velvyslanec a který jej později doporučil jako správce rychnovského pivovaru, kterým se stal v roce 1913, když před tím ještě krátkou chvíli pomáhal otci v řízení velkostatku v Litomyšli.
V roce 1918 zakoupil od Kolowratů pivovar a od základů jej zmodernizoval. Mikšův pivovar v Rychnově n. Kn. patřil mezi nejlepší pivovary středně velkého typu, s ročním výstavem 15000 hl. piva. Vařilo se v něm desetistupňové světlé výčepní pivo, dvanáctistupňový světlý ležák, třináctistupňový Březňák a pro labužníky čtrnáctistupňový tmavý Porter. pivovarPivovar byl velmi moderně vybaven, v té době na špičkové úrovni, ocelovými tanky místo původních dřevěných. Rovněž tak zde byla nová moderní spilka, moderní varna a další technologické zařízení. Ve sladovně byl vyráběn kvalitní slad. V době před znárodněním mu již pomáhal s provozem pivovaru jeho syn, rovněž Jan, který vystudoval Střední pivovarnickou školu a nastoupil u svého otce. Pivovar byl znárodněn na jaře roku 1948 a v roce 1962 byla výroba piva zrušena, když veškeré, i v této době moderní technologické zařízení bylo z objektu odstraněno. Poté byl objekt přebudován na sodovkárnu. Jak Jan Mikš starší, tak jeho syn byli perzekuováni, přičemž syn Jan po celou dobu pracoval v oboru pivovarnictví jako sládek v lokálních pivovarech ve Východních Čechách a později jako sladmistr v Kostelci nad Orlicí a nejdéle jako vedoucí sladovny v pivovaru v Hradci Králové. pivovarSyn Jan patřil mezi přední odborníky a praktiky při výrobě sladu, přičemž přispěl několika patenty k technologickému zdokonalení výroby sladu v rámci bývalé ČSSR.
V roce 1993 byl provoz sodovkárny spolu s objektem ve značně zchátralémstavu vrácen v rámci restituce rodině Mikšových a v současné době vnuk JUDr. Jan Mikš nadále provozuje výrobu nápojů. Od roku 2004 pak současný vlastník provádí celkovou rekonstrukci objektu a vrací budovu bývalého pivovaru do původního stavu před jeho devastací za éry komunismu. V současné době je již rekonstrukce ukončena a celý areál objektu slouží nejenom k vlastní výrobě, ale i k pořádání různých kulturních akcí ve spolupráci s městem Rychnov nad Kněžnou, zejména v rámci Poláčkova léta, kde se v objektu uskutečnilo již několik divadelních představení. Tímto způsobem se pokračovatel rodu vrací k tradici, kterou založil jeho děd, pivovarneb v objektu pivovaru probíhal velmi bohatý společenský život a nejeden tehdejší cech zde míval shromáždění a pořádaly se zde lidové zábavy, samozřejmě s konzumací vynikajícího rychnovského piva.
Provoz sodovkárny byl postupně rozšířen v roce 2001 o výrobu sirupů, kterou provádíme tradičním způsobem za použití vysoce kvalitních surovin a zejména za použití přírodního cukru, čímž se výrazně lišíme od jiných výrobců, kteří používají umělá sladidla.
V roce 2001 jsme vybudovali a provoz rozšířili o pěstitelskou moštárnu a v roce 2003 o pěstitelskou palírnu a pěstitelský lihovar.
V červnu 2008 byla založena firma Městský Podorlický pivovar s.r.o., kde minoritním společníkem je město Rychnov nad Kněžnou, zbývající část vlastní Podorlická sodovkárna s.r.o., která vybudovala minipivovar s roční kapacitou 1000 hl. Technologická část byla dodána firmou M.B.S. s.r.o. se sídlem v Jihlavě, přičemž postupně došlo k rozšíření technologické části sklepa o další ležácké tanky, pivovarkteré umožnily navýšit roční kapacitu na současných 1500 - 1800 hl. Na vlastní minipivovar bezprostředně navazuje zahradní restaurace "Pivovarský šenk", kde je možno konzumovat jednotlivé druhy vyráběného piva.
Výstavbou minipivovaru se vlastník objektu vrátil k rodinné tradici a pevně věří, že rychnovské pivo naváže na svou oblíbenost v regionu z minulého období. Jako jediní v celé ČR pak v jediném objektu a v rámci jednoho provozu vyrábíme nealko nápoje, provozujeme pěstitelskou moštárnu, pěstitelskou palírnu a lihovar a vyrábíme a vaříme kvalitní rychnovské pivo.
Za provedenou rekonstrukci objektu obdržel v roce 2009 JUDr. Jan Mikš Cenu Města Rychnov nad Kněžnou a v roce 2012 obdržel majitel objektu Cenu českého sládka F.O.Poupěte, udělenou Českým svazem pivovarů a sladoven za obnovu výroby rychnovského piva. Rychnovský minipivovar byl v roce 2012 vyhodnocen MF Dnes jako osmý nejlepší a nejzajímavější minipivovar ze současných 138 minipivovarů v ČR.


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky pivovaru Rychnov

Kdy:celoročněObec:Rychnov n. Kn.Zdroj:Podorlický pivovar

Chcete být přítomni vaření piva a dozvědět se vše o jeho výrobě ? Pak neváhejte a kontaktujte nás !

Při prohlídce vám ukážeme varnu, spilku s kvasnými káděmi, pivní sklep a samozřejmě také po podrobném výkladu o výrobě, zrání a skladování piva. Exkurze může být zakončena ochutnávkou piv s malým pohoštěním v našem pivním šenku. Prohlídka je vhodná pro 10 - 20 osob s tím, že je možné exkurzi rozšířit i o návštěvu lihovaru, který bezprostředně navazuje na náš pivovar a zároveň ochutnat i ovocné pálenky, které zde vyrábíme.

Otevírací doba úterý – pátek od 15 hod., sobota a neděle a svátek od 11 hod, nebo dle dohody.

p. Flégl tel: 604123765
p. Fléglová tel: 732270095

Aktualizováno: před 3 lety

Pivovar potěší Kvadriánem a pivní stezkou

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Rychnovský deníkAutor:Ivana Kučerová

Pravidelné pivovarské Vítání jara v Rychnově letos vyšlo dokonale. Ideální jarní počasí, dobré pivo, od čepu pálenka, soutěžní guláš - a výsledkem byly stovky návštěvníků hlaholících až do večera.

Historickou exkurzi do dějin pivovaru vezměme zkrátka - před více než sto lety ho fakticky založila rodina Mikšova a s výjimkou dob socialistických vaří Mikšovi pivo dodnes. Pouze z 15 tisíc hektolitrů je dnešní nijak závratný výstav, ale v konkurenci velkých gigantů a v době rozkvětu malých pivovarů je 2000 hektolitrů počinem skvělým.

Chuť piva
Co je však podstatnější, je kvalita a chuť piva, která rozhoduje o úspěchu či zatracení. „Jsme velice hrdí na to, že se nám po mnoha letech usilovné práce podařilo navázat na bohatou předválečnou historii pivovaru. Neméně nás těší, že jako jediní v republice pak v jediném objektu a v rámci jednoho provozu vyrábíme nealko nápoje, provozujeme pěstitelskou moštárnu, pěstitelskou palírnu a lihovar, vaříme kvalitní rychnovské pivo a nově zavádíme výrobu Cideru," říká Jan Mikš.

České suroviny
Ale zatím se od pálenek vraťme k pivu. V Rychnově se vaří piva výhradně nefiltrovaná, připravovaná z čistých pivovarských surovin, bez konzervantů či stabilizátorů. „A výhradně z českých surovin, z žateckého chmele, sladu vyráběného v Dobrušce a z vody z hlubokého vrtu ze Slemena, konstatuje jednatel společnosti Tomáš Konvalina.

V současnosti pivovar nabízí pět piv - Zilvar 10, Kaštan 11, Kněžna 12 a dva pivní speciály Habrovák 15, který barvou připomíná český granát a nejnovější v nabídce je Kvadrián 14. Jméno poslední pivního speciálu navazuje na tradici předválečného pivovaru. „Oba pivní speciály se vyrábějí jen dvakrát ročně - na Vánoce a Velikonoce. V letošním roce začne nabídka piv 5. dubna," uvedl jednatel Tomáš Konvalina. Z nových piv se zatím nechystá na prodej žádné, ale Podorlický pivovar hodlá letos uspořádat druhý ročník Pivní podorlické stezky, která symbolicky propojí tři malé regionální pivovary - Rychnov, Dobrušku a Potštejn. „Chystáme i osvědčené akce, Loučení s létem a Adventní zastavení," dodal Tomáš Konvalina.

S letošním Vítáním jara projevil jednatel spokojenost: „I když spokojeni musí být hlavně návštěvníci, a to se snad stalo."

Zajímavostí pivovaru je i fakt, že současný majitel pokračuje v prvorepublikové tradici. V roce 2009 založil spolek přátel rychnovského piva s názvem Nedvědi 2009. A právě jedna jeho odnož zvítězila o víkendu mezi osmi týmy v soutěži o nejlepší guláš.

Pivo z Rychnova nad Kněžnou zopakovalo úspěch v soutěži Zlatý pohár Pivex

Publikováno:před 4 letyZdroj:Novinky.czAutor:Dana Ehlová

Pokud stále platí slogan - Kde se pivo vaří, tam se dobře daří - tak by na Rychnovsku mělo být téměř jako v ráji. Pivo se tu vaří a je navíc tak kvalitní, že boduje v tvrdé české konkurenci. Dokladem jsou „ještě teplá“ ocenění z letošních ročníků renomovaných soutěží.

Nedávno přivezl Staročeský pivovárek z Dobrušky Pivní pečeti 2014 z Českých Budějovic a téměř vzápětí ho následoval také Městský Podorlický pivovar z Rychnova nad Kněžnou, který uspěl na 22. ročníku degustační odborné soutěže Zlatý pohár Pivex – Pivo 2014 v Brně.

Rychnovský pivovar zopakoval loňské umístnění, když se světlým dvanáctistupňovým ležákem Kněžna obhájil druhé místo v kategorii, do níž jsou zařazeny mini pivovary, spolu s mikro a restauračními pivovary.

Vzhledem k tomu, že se jedná o tradiční soutěž, považovanou pivovarskými odborníky za jedno z nejprestižnějších a nejvýznamnější degustačních hodnocení piva v naší republice, potěšila konkurenceschopnost rychnovského piva samozřejmě především JUDr. Jana Mikše, majitele pivovaru. „Umístění Kněžny 12° považuji za velký úspěch hlavně v tom, že jsme 2. místo obhájili, čímž se potvrdilo, že kvalitu piva držíme,“ uvedl.

Soutěž o Zlatý pohár Pivex probíhá v šesti kategoriích – světlé výčepní pivo, světlé ležáky, nealko piva, tmavá piva, míchaná nízkoalkoholická piva a míchaná nealko piva – a už to svědčí, že se přizpůsobuje i dění na trhu. V hlavní soutěži, která probíhá dvoukolově, se letošního klání zúčastnilo jedenáct velkopivovarů.

Hlavními hodnotícími kritérii Pivexu jsou především chuť, plnost, vůně, říz a hořkost. Veřejně jsou pak vždy vyhlášena pouze nejlepší tři piva a vítězové obdrží Zlatý pohár Pivex – Pivo 2014. Nejlépe umístěné jedenáctistupňové pivo v kategorii ležáků pak získává ocenění Privilegium 11, titul Superior kolekce si odváží pivovar s nejlépe hodnocenými pivy v kategoriích světlý ležák a světlé výčepní pivo. Absolutní vítěz si z Brna odváží titul Champion Zlatý pohár Pivex – Pivo 2014. Novinkou letošní degustační soutěže byla kategorie Zlatý soudek Pivex 2014 určená pro čepovaná piva.

A kdy budou moci milovníci zlatého moku z produkce rychnovského pivovaru ochutnat dvanáctku Kněžnu a všechny další rychnovské druhy přímo u výrobce?

„Na 22. března chystáme tradiční Vítání jara. Čepovat se budou naše speciály, které vaříme právě pro tuto akci a také pro období vánočních svátků. Tradičně zde probíhá i soutěž ve vaření kotlíkového guláše, kdy 12 družstev bude hodnotit odborná i laická porota. Návštěvníci jistě uvítají i nabídku zabijačkových specialit,“ řekl jednatel společnosti Luboš Konvalina a poslal tak nejlepší pozvánku k návštěvě.

Dodejme, že na čepu bude Zilvar 10° světlý a Kněžna 12°světlá, polotmavý 11° Kaštan, velikonoční speciály černého piva 15° Habrovák a 14° Kvardian.

Návštěva Podorlického pivovaru

Publikováno:před 4 letyZdroj:České pivo - České zlatoAutor:Václav Rokyta

Rychnov nad Kněžnou - V neděli 22. září 2013 jsme s partou kamarádů vyrazili na výlet do Rychnova nad Kněžnou. Jelikož mezi největší záliby našeho pánského kolektivu patří cestování po českých pivovarech, byl cíl naší cesty zřejmý - návštěva a prohlídka pivovaru v Rychnově nad Kněžnou.

V rodišti Karla Poláčka přistáváme krátce po jedenácté dopoledne. Stopy slavného rodáka nacházíme už po pár metrech chůze, prakticky hned vedle budovy vlakového nádraží. Informační tabule vybízí návštěvníky Rychnova k putování po naučné stezce v duchu Poláčkova románu Bylo nás pět. Cestou k pivovaru, který je od nádraží vzdálen asi necelé dva kilometry, potkáváme těchto tabulí ještě několik. A nejen to. Kousek za náměstím míjíme sousoší Petra Bajzy a dalších čtyřech postav důvěrně známých ze slavné knihy i televizního seriálu. Poláčkovy stopy jsou v Rychnově zkrátka vidět na každém rohu. Přesvědčíme se o tom i později v pivovaru. Jeho branou procházíme v pravé poledne, kdy si nás u bočního vchodu vyzvedává pan Kalous, muž, který nás pivovarem bude provázet.

Naše kroky míří nejprve na velký pivovarský dvůr. Zde se mj. seznamujeme s živými patrony pivovaru, pávy Aloisem a Boženkou, a dál už pozorně nasloucháme výkladu našeho průvodce. Ten je, nutno podotknout, skutečně vyčerpávající. Dozvídáme se nejvýznamnější historické milníky z dávné i nedávné minulosti pivovaru, informace o poslední přestavbě budovy před pěti lety či detailní přehled veškerého nabízeného sortimentu. Zde by bylo vhodné zdůraznit, že v areálu Rychnovského pivovaru nenaleznete pouze samotný pivovar. Součástí závodu je i pěstitelská palírna, kde si drobní pěstitelé mohou nechat vypálit vlastní domácí pálenku. Na palírnu zvolna navazuje lihovar, který se zabývá průmyslovou výrobou destilátů a jehož produkty již putují do prodeje. Nechybí tu ani sodovkárna, která je pro ekonomický chod pivovaru nezbytná. Dalším provozem je moštárna, opět určená pro drobné pěstitele a jejich ovocné plody. No a posledním, pátým provozem celého závodu, je pak samotný pivovar. Ten se svým ročním výstavem 1500 hektolitrů řadí mezi menší pivovary. Je to znát i na interiéru. Prakticky celé zařízení pivovaru je vměstnáno do dvou větších místností. Tou první je sklep, který je však nezvykle umístěn v přízemí. Ve druhé místnosti nalezneme varnu a odděleně také klimatizovanou spilku.

Naší exkurzi scházela snad jen jedna maličkost. Vzhledem k tomu, že jsme pivovar navštívili v neděli, tedy v době, kdy se zde nepracuje, neměli jsme možnost spatřit jej za provozu a tudíž tedy ani ochutnat pivo přímo z výroby. Kvůli chladnému počasí nebylo otevřené ani venkovní posezení v místním šenku, kde zdejší pivo čepují rovnou z pivovarských tanků ze sklepa. Tuto maličkost nám však vynahradil náš průvodce pan Kalous, který nám umožnil zakoupit libovolné množství zdejšího piva v krásných litrových lahvích. Návštěvu Podorlického pivovaru v Rychnově nad Kněžnou tak mohu vřele doporučit, ideálně však v letních měsících, kdy se dá spojit i s příjemným posezením v místním šenku nebo s putováním po naučné pivní stezce, která začíná hned u brány pivovaru.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.29.03.2017 16:003