Historie a současnost Pivovaru Permon

Sokolovský pivovar PERMON má denní výstav 1500l. Výroba piva Permon byla zahájena v roce 2006. V roce 2011 byl pivovar modernizován a bylo mu městem Sokolov uděleno právo várečné. Kromě stáčení do již tradičních speciálních pivních 1l PET lahví byla instalována automatická stáčecí linka na skleněné lahve. To umožnilo rozšířit výrobu a sortiment prodeje tradičních nepasterovaných, nefiltrovaných piv o zahraniční pivní speciály.pivovar Rostoucí poptávka po pivních speciálech s požadavkem vyšší trvanlivosti a možností prodeje v běžných skladovacích podmínkách je umožněna využitím nově instalované moderní technologie. Tato technologie umožňuje uspokojit poptávku po pivu PERMON také nad rámec regionu a pro export.

Výroba piva PERMON se trvale snaží navázat na tradici pivovarnictví na Sokolovsku. Technické řešení výrobní technologie všech tří pivovarů důsledně vycházelo z historických pramenů a pivovary byly konstruovány podle řemeslných podkladů tak aby se pivo mohlo vařit tradičním způsobem podle osvědčených receptur na klasické varní technologii s otevřenými spilkami a dlouhodobým zráním v ležáckém sklepě s velkou kapacitou. Sokolovské pivo PERMON je vyráběno proslulou českou technologií. Je to tradiční přírodně řádně kvašené nepasterované živé pivo bez přísad. Čerstvější a kvalitnější pivo než přímo z minipivovaru totiž nikde jinde nedostanete. V pivovaru PERMON je vždy rozhodující zaměření na náročného zákazníka s důrazem na sortiment a kvalitu piva.
Zdroj:Stránky Pivovaru Permon, 2015


Více na stránkách pivovaru

Hornickým slavnostem dodá říz pivní speciál, vypije se za jeden den

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Petr Toman

I v letošním roce se na svátek horníků v Sokolově chystá pivní speciál Horňák. Pět a půl tisíce litrů už se vaří a čeká na 9. září, kdy svou říznou chuť nabídne zájemcům.

„Práce na speciálu trvaly přes dva měsíce. Jedná se o spodně kvašené pivo, bude třináctistupňové a obsahovat 5,2 procent alkoholu,“ řekl jednatel sokolovského pivovaru Permon Ladislav Sás.

Přípravy slavnostního ležáku obnovili v Sokolově v roce 2015 u příležitosti 90. výročí otevření Hornického domu.

„Možnost ochutnat tento speciál je jednou v roce a z našich zkušeností víme, že se Horňák za jeden den vypije. I pro tradičně velký zájem chystáme na příští rok změny, které přinesou navýšení produkce,“ potěšil pivní fanoušky jednatel pivovaru. Důvodem je rok od roku rostoucí zájem o sokolovské pivo.

„Meziroční nárůst zájmu o naše pivo je 20 až 30 procent už dva roky za sebou. A nyní jsme na nulových rezervách,“ dodal Sás.

„Pivo Horňák je nefiltrované, nepasterované a má světle nazlátlou barvu. Je trošku víc nachmelené, má hořčejší chuť,“ uvedl při první degustaci vlastnosti limitované várky sládek Jan Rada.

V sokolovském pivovaru Permon chystají v průběhu roku jako v dalších pivovarech několik limitovaných edic.

„Vaříme prakticky každý měsíc něco nového. Na každou edici používáme jiný chmel. Teď například budeme vařit podzimní 14stupňové pivo nebo světlý ležák se zeleným chmelem, což znamená, že ještě ten den začneme vařit z čerstvě načesaných výhonků,“ dodal sládek Rada.

Hornická pouť se uskuteční 9. září v Sokolově, kde kromě tradičního pochodu horníků městem nabídne Světový den shybu. A zkrátka nepřijdou ani milovníci hudby, kdy zazpívat přijede Pavel Dobeš, Doga, Barbora Poláková a Janek Ledecký & band.

Na Hornické slavnosti uvaří Permon přes pět tisíc litrů Horňáku

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Parlamentní Listy

Sokolovský pivovar Permon chystá i na letošní rok speciální várku Horňáku, spodně kvašeného 13 stupňového speciálu. A to v souvislosti s hornickými slavnostmi, které připadají na sobotu 9. září 2017.

Tradici přípravy slavnostní várky v Sokolově obnovili v roce 2015 u příležitosti 90. výročí otevření Hornického domu. Chmelárnu ve čtvrtek 24. srpna navštívili starosta Jan Picka, místostarostové Renata Oulehlová a Karel Jakobec, ředitel Městského domu kultury Sokolov Ladislav Sedláček s ředitelem sokolovského muzea Michaelem Rundem.

„Pivo Horňák je nefiltrované, nepasterované a má světle nazlátlou barvu. Je trošku víc nachmelené, má hořčejší chuť a obsah alkoholu je kolem 5 procent,“ popisuje vlastnosti limitované várky sládek Jan Rada. V pivovaru letos uvaří víc než pět a půl tisíce litrů tohoto moku. Horňák můžete ochutnat na Dni horníků točený i v lahvi. Stánek pivovaru Permon bude na nám. Budovatelů. Případně pak v pivotéce u Starého náměstí.

V sokolovském pivovaru Permon chystají v průběhu roku několik limitovaných edic. „Vaříme prakticky každý měsíc něco nového s tím, že na každou edici používáme jiný chmel. Teď například budeme vařit podzimní 14 stupňové pivo, nebo světlý ležák se zeleným chmelem, což znamená, že ještě ten den začneme vařit z čerstvě načesaných výhonků,“ dodal sládek Rada.

Na Dni horníků můžete ochutnat limitovanou edici ležáku Horňák

Publikováno:před rokemZdroj:Západ.cz

Sokolovský pivovar Permon má další várku limitované edice slavnostního ležáku Horňák. A to při příležitosti letošního Dne horníků, který se koná 10. září. Letos jde do distribuce 1400 litrů zlatého moku.

V Sokolově tradici vaření slavnostního ležáku obnovili loni u příležitosti 90. výročí otevření Hornického domu. Rozkvašený vzorek poprvé ochutnali už na loňských hornických slavnostech. Část letošní várky Permon rozdá už 1. září výhercům soutěžní fotografické sbírky v rámci akce „Poslední zvonění čtyřky“. Během roku pak v pivovaru chystají další speciální edice, a to vánoční a velikonoční. Zleva na snímku: tajemnice Městského úřadu Sokolov Simona Randová, místostarosta Karel Jakobec, starosta Jan Picka, místostarostka Renata Oulehlová, ředitel Městského domu kultury Sokolov Ladislav Sedláček, majitel pivovaru Permon Ladislav Sás.

Sokolovský Permon chce vyrábět víc piva. Nemá ale kde

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Petr Kozohorský

Až na pět tisíc hektolitrů ročně chce rozšířit výrobu piva sokolovský pivovar Permon. Potýká se ovšem s nedostatkem místa. Buď se dohodne s městem, nebo se přestěhuje do vlastního.

„Meziroční nárůst zájmu o naše pivo je 20 až 30 procent už dva roky za sebou,“ konstatoval jednatel pivovaru Ladislav Sás.

V současné době pivovar vyrábí tři tisíce hektolitrů ročně, produkci by chtěl zvýšit o 50 procent. „Reálně počítáme s tím, že bychom vyráběli 4 500 hektolitrů piva,“ upřesnil jednatel.

Pivovar sídlí v objektu města, který má ve správě městská společnost Sokolovská bytová. Podnik zabírá jedno křídlo. Varna jako taková má podle Sáse dostatečnou kapacitu, problém nastává u dalších provozů, tedy u ležáckých sklepů a zrání piva.

Buď přistavět, nebo oželet dílny
Dalším rozvojem pivovaru se zabývala i valná hromada Sokolovské bytové. Možnosti, jak rozšířit plochu pivovaru, jsou podle starosty Sokolova Jana Picky dvě. Buď přistavět ke stávajícímu areálu další budovu, nebo pro potřeby výroby piva oželet dílny Sokolovské bytové.

„První variantu jsme na zasedání rady města zavrhli. Za prvé by to bylo drahé a za druhé by to mohlo negativně ovlivnit případné budoucí využití areálu,“ vysvětlil Picka. Druhá varianta, tedy uvolnění dílen, je podle starosty schůdnější, ale ne levnější.

S touto možností radní souhlasili, ovšem pouze za předpokladu, že rekonstrukci dílen uhradí provozovatel pivovaru. „Teď je na něm, jak se rozhodne,“ doplnil starosta.

Variantou je i stěhování do vlastního
Dílny Sokolovské bytové přímo navazují na prostory, které prozatím pivovar Permon využívá. „Bylo by tedy logické je využít,“ uvedl jednatel Sás.

Taková ostatně byla podle jeho slov vize vedení pivovaru. „Pokud se nám podaří získat pro naše potřeby prostory dílen, zůstaneme v objektu města. Pokud ne, budeme muset začít řešit možnost přestěhovat se do vlastního,“ doplnil Sás.

Na sokolovském pivu si pochutnávají pivaři nejen ve velkých českých městech, jako je Praha, Brno či Plzeň, ale i v zahraničí. „Dodáváme do pěti zemí. A odbyt roste,“ uvedl Sás.

Vedle tradičních svrchně kvašených nepasterovaných piv nabízí i řadu speciálů. „Teoreticky bychom už dnes mohli vyrábět až 3 500 hektolitrů piva, ale to by zákazníci museli odebírat to, co právě opouští brány pivovaru. A to nejde,“ dodal jednatel.

Český pivovar uvařil speciál ochucený extrémně pálivými papričkami

Publikováno:před rokemZdroj:Novinky.czAutor:Jakub Kynčl

Jaké jsou vaše limity pálivosti? Feferonka vás rozhodí a omáčku Tabasco vnímáte jako žhnoucí lávu? V tom případě by vás mohl právě uvařený speciál sokolovského pivovaru Permon pořádně vyděsit. Pivo totiž nese příchuť papriček Habanero. Nic ale není tak hrozné, jak by se mohlo zdát a tato chilli šestnáctka tak asi nikoho moc nepotrápí, ale spíše jen příjemně zahřeje.

Nápad na stvoření chilli piva se prý zrodil v hlavě majitelů pivovaru a na sládkovi Janu Radovi bylo, aby jejich nápad zrealizoval. Základem byl výběr chilli papriček a v tomto ohledu se sokolovští vskutku neupejpali. Vzhledem ke specifickému aroma a garantované pálivosti nakonec vybrali papričky Habanero, tolik oblíbené ve Střední Americe. Není tajemstvím, že ještě v roce 1999 byly vedeny jako nejpálivější papričky světa. Od té doby se toho však ve světě chilli mnoho změnilo.

„Pro vaření piva Don Habanero Pale Ale jsme nakoupili zhruba 5,5 kilogramu papriček, které jsme využili pro uvaření 30 hektolitrů piva. Nejdřív jsem myslel, že to budu krájet v ruce, ale to vážně nešlo. Nakonec jsme to tedy pokrájeli v robotu, ale stejně jsme si pořádně pobrečeli,” popisoval Novinkám práci s kapsaicinem našlapaným materiálem sládek.

Někoho by mohla překvapit poněkud vyšší stupňovitost tohoto piva. V pivovarnictví se ale (skoro) nic neděje náhodou a toto není výjimka. „Není tajemstvím, že alkohol se podílí chuťově na plnosti piva. Pálivost po uzrání piva neodhadnete dopředu. Když jsem chutnal mladinu, byla chuť chilli velmi markantní, až nás to trochu zaskočilo. Předpokládali jsme, že vyšší stupňovitost alkoholu půjde s tou pálivostí lépe dohromady. Navíc je zima, hodí se to,” zdůraznil Rada.

Pálivější pokračování? Uvidí se
A výsledná chuť? Je až překvapivě jemná, pálivost není nijak výrazná a je cítit až po polknutí, tzv. „v trubkách”. Pokud byste pátrali po papričkách habanero ve vůni, museli byste hledat vskutku neúnavně, protože vůně chmele je o poznání výraznější.

Výsledná slabší pálivost si říká o jediné. O využití ještě pálivějších papriček v budoucnu. Taková Naga Jolokia by mohla leckterému pivnímu gurmánovi připravit noc plnou překvapení. To však v bezprostředním plánu pivovaru není. Nejdříve se bude čekat na odezvu zákazníků, uvaří se zřejmě zázvorový speciál a pak se uvidí...

Sokolov obnovuje tradici vaření slavnostního piva

Publikováno:před 2 letyZdroj:Krajské listy

Sokolov obnovuje tradici vaření slavnostního piva. Třináctistupňovou specialitku budete moci ochutnat při oslavách 90. výročí Hornického domu

Várku speciálního piva Permon k 90. výročí otevření sokolovského Hornického domu Horňák 90 zahájili společně v místním pivovaru v bývalém kapucínském klášteře majitel pivovaru Ladislav Sás, starosta Sokolova Jan Picka, místostarostové Renata Oulehlová a Karel Jakobec, ředitel Městského domu kultury Ladislav Sedláček a další hosté.

Ladislav Sás představil slavnostní pivo Horňák 90 jako posílený ležák ze sladu ze Záhledic u Brna a dvojího chmelu 'červeňák' a 'sládek' ze Žatecka pro zajímavější a výraznější chuť. Pivo bude třináctistupňové s obsahem alkoholu 4,2 procenta. Musí nyní nejméně měsíc uležet, jen o Hornické pouti 12. září představitelé města ochutnají při slavnostním přípitku rozkvašený vzorek. Aktuální várka na listopadové oslavy má objem 1500 litrů, další vyrobí pivovar Permon na ples města příští rok. Vedení města se s majitelem pivovaru dohodlo, že speciální piva k různým městským událostem se budou společně s radními vařit nadále jednou až dvakrát ročně.

Naše pivo nechutná dvěma lidem ze sta

Publikováno:před 2 letyZdroj:Ekonom iHNed

Sokolovský pivovar Permon se od svého vzniku už dvakrát rozšiřoval. S ležáky i svrchně kvašenými pivy sklízí úspěchy i v zahraničí.

Není to první podnikatelské dobrodružství, do kterého se Ladislav Sás pustil. Majitel sokolovského pivovaru Permon dokázal peníze vydělat díky společnosti Systém net line, která se řadu let zabývá telekomunikacemi a je jedničkou v poskytování internetu v Sokolově. Právě její úspěch umožnil Ladislavu Sásovi nákladné mnohamilionové investice do pivovaru. Jak ho ale napadlo přejít do oboru, který snad nemůže být informačním technologiím vzdálenější?

Permon se stal regionální potravinou roku 2014

Publikováno:před 3 letyZdroj:Karlovarské novinky

Sokolovský pivovar Permon s.r.o. získal značku výjimečné kvality v kategorii "Alkoholické a nealkoholické nápoje" za polotmavý 12 ležák v soutěži Regionální potravina 2014.

V letošním ročníku se soutěžilo v devíti kategoriích a cenu tedy získalo devět výrobců nejlepších pochoutek z našeho kraje, kteří ji převzali z rukou hejtmana Josefa Novotného. Usilovalo o ni 84 produktů od 20 výrobců. Informují stránky města Sokolov.

Nejsilnější zastoupení měly "Masné výrobky tepelně opracované" a kategorie "Ostatní". Výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Oceněný výrobek má právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na svém obalu.

Permon se stal regionální potravinou roku 2014

Publikováno:před 3 letyZdroj:Karlovarské novinky

Sokolovský pivovar Permon s.r.o. získal značku výjimečné kvality v kategorii "Alkoholické a nealkoholické nápoje" za polotmavý 12 ležák v soutěži Regionální potravina 2014.
Permon
28.srpen 2014 - 07:30

V letošním ročníku se soutěžilo v devíti kategoriích a cenu tedy získalo devět výrobců nejlepších pochoutek z našeho kraje, kteří ji převzali z rukou hejtmana Josefa Novotného. Usilovalo o ni 84 produktů od 20 výrobců. Informují stránky města Sokolov.

Nejsilnější zastoupení měly "Masné výrobky tepelně opracované" a kategorie "Ostatní". Výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Oceněný výrobek má právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na svém obalu.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.02.09.2017 16:339