Historie a současnost Rodinného minipivovaru Pacov

Minipivovar Pacov navazuje na tradici bývalého pacovského pivovaru, jehož zakladatelem byl v roce 1528 Oldřich Španovský z Lisova a jenž byl později tehdejším režimem v roce 1969 uzavřen a přestavěn na sýrárnu.

Jak jsme začínali
Na začátku všeho bylo vaření piva v domácích podmínkách…
Jak si ovšem doma uvařit vlastní pivo bez znalostí a zkušeností? Začátky nebyly lehké a informací, jak uvařit dobré pivo doma, poskrovnu… nakonec se ale vše podařilo!
Zkoušeli jsme vyrobit pivo jak z klasických surovin, tak ze sladového koncentrátu nebo mladinového koncentrátu. Došlo i na několik speciálních piv, např. medové, které mělo ohromný úspěch! Příjemně nás překvapilo, jak se dá pivní mok s tak úžasnou zlatavou barvou a jedinečnou chutí uvařit a vyrobit v domácích podmínkách.
A to byl pro nás bod obratu! Od vaření piva pro vlastní potřebu nebo pro naše známé jsme chtěli přejít k něčemu profesionálnějšímu. Začali jsme s naším spolužákem a kamarádem Pavlem Vaňkem hledat co nejvíce informací a praktických zkušeností. Trvalo to asi jeden rok – hledali jsme v knihách, na internetu a také jsme skutečně fyzicky sbírali zkušenosti při návštěvách několika minipivovarů v Čechách i na Moravě. Potom, když už jsme, jak se říká, byli dost chytří, mohli jsme zahájit realizaci našeho vlastního minipivovaru!
Celý minipivovar vyrobila firma J. Hradecký Pacov (kde náš kamarád pracuje), ovšem za dílčího přispění pana Ing. Josefa Krýsla z Plzně, velmi uznavaného sládka jak v Čechách, tak ve světě. Tím jsme se vyhnuli případným technologickým chybám i chybám při výrobě piva ve většim objemu.

Nyní je vše připraveno pro Vás, naše návštěvníky. Přijďte ochutnat a posoudit, zda naše cesta k pacovskému pivu stála za to! Těšíme se na Vás!
Zdroj:Stránky 'Rodinného minipivovaru Pacov' 2015


Více na stránkách pivovaru