Historie a současnost Pivovaru Národní

pivovarPivo značky Czech Lion můžete ochutnat v prostorách Voršilského kláštera a v přímém sousedství Nové scény na Národní třídě. V názvech Pivovar Národní a Czech Lion je určitá symbolika a skutečně se jedná o výhradně české vlastníky. Czech Lion je na čepu ve třech druzích: klasický světlý ležák 11° plzeňského typu kulaté, pivovarplně sladové osvěžující chuti, 11° nefiltrovaný ležák plzeňského typu příjemně chmelové plné chuti, nefiltrovaný speciál 13°polotmavý ležák větší hořkosti, granátové barvy a karamelové chlebnaté chuti. V budoucnu začneme vařit i speciály včetně svrchně kvašených piv a různých příchutí. Piva se točí do 0,4 l za 35 Kč za obě 11° a 39 Kč za 13°. Na centrum Prahy tedy velmi přijatelné ceny.

A u piva to samozřejmě nekončí, ochutnat můžete pivovarské dobroty i tradiční a netradiční speciality z našeho „jídeláku“, nebo si opéct špekáčky na ohni.
Zdroj:Stránky Pivovaru Národní, 2015


Více na stránkách pivovaru

Tam, kde se rodí český lev a Mazaná liška. Pivovar Národní nabízí oázu v centru Prahy

Publikováno:před rokemZdroj:Ekonom.czAutor:Libor Budinský

● Boduje rustikální koleno na pivu.
● V nabídce je i kilový steak se šesti pivy a třemi panáky pálenky.
● Nechybí samozřejmě obligátní tatarák z výborného masa black angus.

Hlavním klenotem Pivovaru Národní je fantastická klášterní zahrada předělaná na největší "beergarden" v centru metropole. Během okamžiku zmizí rušná Národní třída a objeví se pivní oáza, která hlavně v létě potěší a uspokojí všechny milovníky našeho národního nápoje.

V Pivovaru Národní se vaří vlastní pivo značky Czech Lion, a to jedenáctka (klasický světlý filtrovaný i nefiltrovaný ležák plzeňského typu) a dále pak tmavá třináctka. Pivní stálice nyní doprovází speciál, svrchně kvašený ale s vtipným názvem Mazaná liška a s výrazným ovocným aroma s tóny grepu či angreštu.

U kláštera už vaří i svoje pivo

Publikováno:před 3 letyZdroj:Ekonom iHNed

Co vede podnikatele k tomu, aby otevřel v záplavě minipivovarů další? Hezké místo, touha po exportu a také náhoda.

Píše se konec července. Zatímco venku je dusno a Praha za okny lenivá, podnikatel Jan Mužátko svižně krouží v chladném sklepě pod Národním divadlem mezi varnými nádobami, v nichž dozrává pivo. "Tady se reguluje teplota, v tomhle zařízení se filtruje pivo skrze prášek z rozemletých lastur," ukazuje.

V Česku vzniká každý týden průměrně jeden nový minipivovar. Během doby, kdy Ekonom připravoval toto letní pivní téma, byl jen v Praze otevřen jeden další - pivovar s prostým názvem "Národní". Je vklíněn do vznešených prostor mezi klášterní kostel sv. Voršily a novou scénu Národního divadla.

V nově otevřeném Pivovaru Národní ochutnáte Czech Lion z vlastní produkce

Publikováno:před 3 letyZdroj:Žena-in.cz

Na Národní třídě v sousedství Nové scény Národního divadla byl v červnu otevřen Pivovar Národní s vlastní pivní značkou Czech Lion/ Český lev. Během několika dnů si našla restaurace zaměřená na českou kuchyni desítky zákazníků, hosty zejména láká v letních dnech prostorná zahrádka ve dvoře historické budovy.

Restaurace nabízí vlastní značku piva Czech Lion, kterou vaří sládek Jaroslav Košťák. Ochutnat lze v současné době klasický 11° světlý ležák plzeňského typu s kulatou, plně sladovou, osvěžující chutí, 11° nefiltrovaný ležák plzeňského typu s příjemně chmelovou, plnou chutí a 13°polotmavý ležák větší hořkosti, granátové barvy a karamelové, chlebnaté chuti.

V menu dominuje česká kuchyně s klasikami jako svíčková, pivovarský guláš, koleno, nebo smažený sýr, nechybí ale grilované speciality připravované na otevřeném grilu (vepřová krkovice, hovězí roštěná z irského Black Angus a další) nebo hovězí cheesburger. Zkrátka nepřijdou ale ani ti, kdo zrovna nemají chuť na maso, vybírat mohou z několika salátů, v nabídce jsou crudités (tyčinky z čerstvé mrkve, řapíkatého celeru a salátové okurky s česnekovo jogurtovou omáčkou) nebo Jack potatoes s fazolemi či ricottou. Sladkou tečku na závěr mohou tvořit vynikající buchtičky se šodó nebo Germknödle plněný povidly.

V Pivovaru Národní čepujeme vlastní pivo značky Czech Lion, varny mezi restaurací a zahradou tedy nejsou jen designový doplněk. Piva čepujeme do 0,4 l za 35 Kč za obě 11% a 39 Kč za 13%.

Czech Lion je na čepu ve třech druzích: klasický světlý ležák 11% plzeňského typu kulaté, plně sladové osvěžující chuti, 11% nefiltrovaný ležák plzeňského typu příjemně chmelové plné chuti, nefiltrovaný speciál 13% polotmavý ležák větší hořkosti, granátové barvy a karamelové chlebnaté chuti. V budoucnu připravujeme další speciály včetně svrchně kvašených piv a různých příchutí.

Restaurace Pivovar Národní dává klasické české hospodě nový náboj

Publikováno:před 3 letyZdroj:Ekonom iHNedAutor:Libor Budinský

Před měsícem otevřel brány restaurační Pivovar Národní. Jeho předností je nejen velkolepá zahrada ve vnitrobloku, ale především moderní prostředí a pečlivě sestavená kulinární nabídka, včetně specialit připravených na toskánském grilu na dřevěné uhlí.

Prostorná zahrada se vzrostlými stromy v areálu kláštera voršilek v sousedství Národního divadla a vlastní pivo s poněkud vlasteneckým názvem Czech Lion. Takové jsou dva hlavní taháky nedávno otevřeného Pivovaru Národní. Potěší také příjemný interiér v moderním duchu, který dává klasické české "hospodě" nový náboj.

Pečené brambory s kari
Kulinární nabídka je poměrně široká a výrazně překračuje tradiční "hospodskou" stravu, a to jak ve své kvalitě, tak v kreativních nápadech. Na menu nechybí obligátní utopenec s cibulí a feferonkou, který je ovšem připraven z kvalitních špekáčků vyhlášeného uzenáře Dolejšího z Davle, či grilovaný hermelín ve slanině, ale vedle nich zde hosté najdou řadu překvapivých specialit. Jednou z nich jsou v Americe oblíbené "jacket potato", tedy velké brambory se slupkou, které se zde podávají třeba s kuřecím kari či s chilli con carne.

Maso z toskánského grilu
Další zajímavé speciality připravují kuchaři na otevřeném grilu na dřevěné uhlí, který představuje jednu z dominant vnitřního prostoru restaurace. Za zkoušku stojí především lahodné kachní prso s vinnou omáčkou, která je zahuštěná čokoládou. Nejoblíbenějším jídlem restaurace je ovšem pečené koleno marinované v pivu a špikované česnekem a rozmarýnem. Rustikální pokrm přitahuje nejen svou "bohatýrskou" podobou, ale také kombinací křupavé kůže a měkkého, šťavnatého (libového i tučného) masa, které doprovází čerstvě nastrouhaný křen a kysané zelí z Oseka.

Špekáčky pro děti
Milovníci české kuchyně mohou vyzkoušet "Národní" svíčkovou nebo konfitovanou biokachnu se zelím, na menu nemůže chybět tatarák, který je připraven z masa black anguse či stále oblíbenější šťavnatý burger z italského hovězího masa chianina. Pro rodiny s dětmi je připravena možnost opéct si na zahradě davelské špekáčky na otevřeném ohni, který se zde zapaluje za dobrého počasí každý podvečer a přináší tak na nádhernou zahradu uprostřed Prahy atmosféru venkova.

Druhé pivo zdarma
Pivovar Národní si vaří vlastní pivo plzeňského typu. V současné době jsou na čepu tři piva, vedle klasického světlého ležáku 11° a třináctistupňového polotmavého speciálu je vlajkovou lodí nefiltrovaný ležák (opět připravený jako jedenáctka), příjemně hořké a krásně pitelné pivo, které si jistě najde své věrné obdivovatele. Za 0.4 litru 11° ležáku zde hosté platí 35 korun, 13° je o čtyři koruny dražší. Nově otevřený Pivovar Národní připravil na červen a červenec účinnou a úspěšnou marketingovou strategii, neboť držitelé věrnostní karty Bakarty mají až do 1. srpna každé druhé pivo zdarma. Sleva táhne, takže už dva týdny po otevření zde bylo večer úplně plno.

Pivní speciály
Nabídka piva se bude navíc rozšiřovat, neboť od podzimu chce zkušený hlavní sládek Pivovaru Národní Jaroslav Košťál vařit další speciály, včetně svrchně kvašených piv různých příchutí.

Současná kapacita zahrady v areálu kláštera voršilek činí 130 míst, v budoucnu by se měla rozšířit až na 250 míst. Do vnitřních prostor se vejde více než sto lidí (ale i zde se kapacita ještě zvýší). Součástí areálu je také Divadelní klub v suterénu, který by měl sloužit sousednímu Národnímu divadlu a kam se vejde zhruba 50 lidí.

Nový minipivovar v Praze otevírá majitel pizzerií Coloseum

Publikováno:před 3 letyZdroj:Aktuálně.czAutor:Lucie Hrdličková

Minipivovary zažívají v Česku stále boom – jen loni jich přibylo asi padesát, v Praze mimo jiné Vinohradský pivovar.

Podnikatel Jan Mužátko, jedna z hlavních postav české gastronomické scény, se chytil trendu a pouští se také do vaření piva.

Majitel sítě dvanácti pizzerií Coloseum otevřel v těchto dnech vlastní minipivovar v Praze na Národní třídě v prostorách mezi Národním divadlem a kostelem svaté Voršily. Čepuje tam vlastní pivo značky Czech Lion.

Pivovar, který pojme kolem 250 lidí, je čtvrtou restaurací, kterou Mužátko na místě provozuje. Předtím zde byly italské podniky spíše luxusnějšího typu – takzvaného “fine diningu”.

“Čepujeme tři druhy: Klasický světlý ležák 11%, nefiltrovaný ležák 11% plzeňského typu a nefiltrovaný speciál 13% polotmavý ležák větší hořkosti,” říká hlavní sládek pivovaru Jaroslav Košťák, který dříve působil třeba v minipivovaru Kounice.

Pivovar by měl při plném vytížení vařit až tisíc hektolitrů piva ročně, což je objem určený především pro spotřebu přímo ve zdejší restauraci.

“V naší síti Coloseum dále točíme piva od pivovarů Staropramen,” dodává Mužátko. Do budoucna by však pivovar mohl pivo dodávat i “ven”.

Boom minipivovarů v Česku pokračuje. Jen loni jich přibylo asi padesát, celkově už jich působí téměř tři stovky. V centru Prahy se loni otevřel také Vinohradský pivovar.

Tým kolem Mužátka rozšiřuje také síť pizzerií Coloseum. Novou pobočku formou franšízy otevírá v těchto dnech v Kladně. Společnost se ucházela také o provozování restaurace na pražském Letišti Václava Havla.

Příští rok by se mohla objevit pizzerie v areálu štěrboholské Fashion Areny. Mužátko, který zároveň provozuje velkoobchod a distribuci italských potravin, zvažuje také otevření vlastních obchodů s italskými specialitami.

Centrum Prahy má další minipivovar. Vybudoval ho majitel sítě restaurací Coloseum

Publikováno:před 3 letyZdroj:Hospodářské NovinyAutor:Lucie Hrdličková

● Nový pivovar na Národní třídě v Praze uvaří tisíc hektolitrů piva ročně.
● Bude čepovat tři druhy vlastního piva Czech Lion.
● Majitel sítě Coloseum, který pivovar otevřel, také plánuje rozšířit síť pizzerií.

Podnikatel a jedna z hlavních postav české gastronomické scény Jan Mužátko, který v byznysu uspěl s italskou gastronomií, se chytil dalšího trendu a začíná vařit pivo.

Majitel sítě dvanácti pizzerií Coloseum otevřel v těchto dnech vlastní minipivovar v Praze na Národní třídě v prostorách mezi Národním divadlem a kostelem svaté Voršily. Čepuje zde vlastní pivo značky Czech Lion. Pivovar, který pojme kolem 250 lidí, je čtvrtou restaurací, kterou Mužátko na místě provozuje. Před tím zde byly luxusnější italské podniky.

"Pivo je na čepu ve třech druzích: klasický světlý ležák 11°, nefiltrovaný ležák 11° plzeňského typu a nefiltrovaný speciál 13° polotmavý ležák větší hořkosti," uvedl hlavní sládek pivovaru Jaroslav Košťák, který dříve působil třeba v minipivovaru Kounice.

Pivovar by měl při plném vytížení vařit až tisíc hektolitrů piva ročně, což je objem určený především pro spotřebu přímo ve zdejší restauraci. "V naší síti Coloseum dále točíme piva Staropramen," uvedl Jan Mužátko. Do budoucna by ale pivovar mohl pivo dodávat i "ven".

Minipivovary zažívají v Česku stále boom - loni jich přibylo asi padesát, jejich počet se v zemi blíží třem stovkám. V centru Prahy se loni otevřel také Vinohradský pivovar.

Tým kolem Mužátka a pizzerií Coloseum pracoval na budování vlastního minipivovaru poslední rok. Mezitím ale rozšiřoval také síť pizzerií. Novou pobočku formou franšízy otevírá v těchto dnech v Kladně. Společnost se ucházela také o provozování restaurace na pražském Letišti Václava Havla.

Příští rok by se mohla objevit pizzerie v areálu štěrboholské Fashion Areny. Mužátko, který zároveň provozuje velkoobchod a distribuci italských potravin, zvažuje také otevřít vlastní obchody s italskými specialitami.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.08.06.2017 08:346