Historie a současnost Poddžbánského pivovaru

Poddžbánské pivo se vyrábí tradičním způsobem. K jeho výrobě se používá český slad plzeňského typu pro světlá piva a slad mnichovský, karamelový pro tmavá piva. K dalším surovinám patří pivovargranulovaný chmel typu sládek, žatecký poloranný červeňák a voda z artézské studny. Vše bez přídavků enzymů a jiných náhražek, filtrace a pasterizace.

Po uvaření mladiny odpovídající extraktivosti ve varně, se mladina chladí na zákvasnou teplotu deskovým chladičem na 10°C, zakvasí pivovarskými kvasnicemi spodního kvašení a poté proběhne hlavní kvašení v otevřených kvasných kádích, po dobu odpovídající druhu piva. Zároveň se udržuje maximální teplota hlavního kvašení 12°C. Po ukončení hlavního kvašení a zchlazení na sudovací teplotu, se mladé pivo přečerpá do klasických ležáckých tanků, kde zraje minimálně 20-30 dní. Díky těmto tankům je pivo čiré, protože se kvasnice usadí na dně tanku.

Teprve po tomto složitém procesu je pivo připraveno ke konzumaci v pivovarské restauraci jako doplněk velkého výběru jídel.
Přijďte ochutnat naše poddžbánské pivo.
Zdroj:Stránky Poddžbánského pivovaru, 2014


Více na stránkách pivovaru

Poddžbánský minipivovar na Rakovnicku se prodává, ale lidé o pivo nepřijdou

Publikováno:před 4 letyZdroj:Regiony24.czAutor:Jana Bryndová

Nejen díky malebné krajině Poddžbánska, ale také výtečnému pivu jsou známé Mutějovice na Rakovnicku. Turisté, kteří zavítají na zříceninu středověkého hradu Džbán, na Čertův kámen, anebo se zajímají o v Česku ojedinělou opukovou lidovou architekturu v tamních vesnicích, pak často zamíří do Poddžbánského pivovaru.

Jeho litevského majitele dovedla především láska k pivu k tomu, že v Mutějovicích zrekonstruoval bývalý statek na malý pivovar s restaurací a penzionem. Ale protože podniká především ve stavebnictví, rozhodl se nyní využít současné příznivé situace, kdy je o minipivovary zájem. Poddžbánský pivovar prodává realitní společnost Naxos. Výchozí cena k jednání bude 16 milionů korun.

Poddžbánský pivovar se nachází zhruba 50 kilometrů od Prahy, poblíž hlavního silničního tahu na Karlovy Vary. A mnozí cyklisté jej znají, protože chmelařskými Mutějovicemi projíždějí po tamní pivní stezce. Navíc podobný minipivovar v okolí není. Popularitu u místních lidí i u turistů si tak rychle získaly tamní kvasnicová nepasterizovaná piva: světlá desítka, tmavá i světlá dvanáctka a také speciál Poddžbánský boxer. Autorem jejich originální receptury je renomovaný sládek Vladimír Černohorský.

Podle obchodního ředitele Naxosu Libora Nevšímala je takové zařízení zajímavé hlavně pro investory z pivovarnického oboru, kteří ho chtějí koupit již hotové. „Nemusí absolvovat složitou administrativní proceduru nutnou při zakládání pivovaru. Výhodou je také možnost rozšířit výrobu a zásobovat pivem další restaurace v regionu,“ uvádí. Lidé tak pravděpodobně o své oblíbené pivo nepřijdou.

„Byl jsem v Mutějovicích asi před rokem a pivo tam bylo velice dobré. V tamním pivovaru se dá vařit kvalitní pivo,“ říká prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Podle jeho slov mají nyní malé pivovary díky jejich pokračujícímu boomu velkou šanci na prodej. „Sotva jeden takový pivovar končí, hned se najde nový kupec,“ pokračuje a dodává, že aktuálně je v Česku kolem 210 malých pivovarů a odhaduje, že zhruba během pěti let jich bude dvojnásobek.

První várku tu sládek uvařil v roce 2009, o rok později tu byla otevřena restaurace. Výletníci najdou v Poddžbánském pivovaru nocleh a součástí areálu je i sportovní hala.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.30.01.2014 16:501