Historie a současnost Pivovárku Melichárek

pivovarPivovar v Horce nad Moravou byl vybudován na základech domácího vaření piva - homebrewing. V září 2010 zakoupena varná soustava (60 l) z minipivovaru Sazovice a dne 14.11.2010 byla uvařena první várka. Tato várka vypita na vánoce 2010 a měla obrovský úspěch. Během roku 2011 uvařeno mnoho várek pro rodinu, kamarády a známé. Na podzim 2011 jsme se v Olomouci účastnili v akce Chmelovy dožinke, kde jsme získali ocenění Nejchutnější pivo. V květnu 2012 jsme se účastnili mezinárodní soutěže Slovak Homebrewing Star a zde jsme obsadili s našim polotmavým ležákem 3.místo. Na konci roku 2011 jsme zahájili proces legalizace pivovaru a ten byl úspěšně dokončen v květnu 2013. Nová varná technologie má objem jedné várky 300 l.
Zdroj:Stránky Pivovárku Melichárek, 2015


Z důvodu energetické krize pivovárek v roce 2022 přerušil svou činnost.

Tip sexy vánoční dárek: dejte pod stromeček kurz vaření piva v Pivovárku Melichárek

Publikováno:před 7 letyZdroj:Olomouc.cz

Štědrý den je už doslova za dveřmi, a pokud ještě stále sháníte originální dárek a obdarovaným je milovník piva, zbystřete pozornost. Pod stromeček mu totiž můžete nadělit kurz vaření piva. Ty pořádá Pivovárek Melichárek a uvařit si můžete pivo svých snů, ať už jím je řízný ležák, či silná IPA.

Uvařit si vlastní pivo. Pro mnoho milovníků pěnivého moku je to sen. Pod vánočním stromkem letos může ležet poukaz na jeho splnění. Pivovárek Melichárek z Horky nad Moravou totiž nabízí celodenní kurz, během nějž si účastníci vyrobí pivo přesně podle svých představ. “Kurzy jsou určené pro úplné laiky, ale taky pro nadšence, kteří už si pivo vaří doma nebo si třeba chtějí založit vlastní minipivovar,” láká majitel pivovaru Petr Melichárek. Kurzy jsou podle něj určeny pro skupiny od tří do šesti lidí, pojímá je proto komorně. Teprve až je poskládána skupina, dohodne se termín, který vyhovuje všem. “Sejdeme se v sedm hodin ráno, řekneme si nějaké informace a jdeme na to. Na varně už je připravený slad, jde se míchat a do večera je co dělat. Záleží na každém, zda se chce ušpinit a pořádně se zapojí, nebo se chce jen dívat. V různých technologických pauzách pak probereme trochu teorie a hlavně ochutnáváme různé pivní vzorky, připraveno je i občerstvení,” popisuje Melichárek. Výsledkem celodenní práce je várka o objemu přibližně 250 litrů. “Záleží potom na účastnících kurzu, zda si část várky, nebo klidně celou, odkoupí,” vysvětluje Melichárek. Každopádně si ale počkají, než pivo vyzraje. “Dost často si lidé tímhle způsobem vaří pivo na nějakou zvláštní příležitost. Třeba na svatbu či narozeniny. Nebo si ho stočí do lahví s vlastní etiketou a rozdávají ho přátelům,” doplňuje Petr Melichárek. Kurz podle něj zdaleka není určen jen mužům, ve skupině se prý často objeví i ženy.
Kurz má dvě varianty: ta levnější je bez ochutnávání a bez občerstvení a stojí 1600 korun, ta plnotučná pak zahrnuje teplý oběd, vzorky piva, tlačenku a další dobroty a stojí 2450 korun.

Pivovárek Melichárek funguje v Horce nad Moravou od roku 2010, pivo oficiálně prodává od roku 2013. Jeho zakladatel, sládek, ředitel i majitel v jedné osobě odhaduje, že letos se objem uvařeného piva bude pohybovat okolo dvou set hektolitrů.

Novinky v sortimentu Pivovárku Melichárek

Publikováno:před 9 letyZdroj:Pivovárek MelichárekAutor:Petr Melichárek

Dovoluji si Vás tímto informovat o novinkách z Pivovárku Melichárek v Horce nad Moravou.

V pátek 21.8.2015 budou na Pivovarském dvoře v Horce nad Moravou představeny dvě pivní novinky a to:
Letní Ale 11% - světlé Pale Ale s chmely Cascade a Kazbek - uvařeno z plzeňského a karamelového sladu (sladovna Záhlinice)
Zkouřená pšenice 13% - světlý nakuřovaný pšeničný speciál - uvařeno z nakuřovaného pšeničného sladu, nakuřovaného ječného sladu a mnichovského sladu. Všechny slady jsou z humnové sladovny Bruntál. Chmeleno žateckým červeňákem, kvašeno svrchně.

Novinky z Pivovárku Melichárek

Publikováno:před 9 letyZdroj:Pivovárek MelichárekAutor:Petr Melichárek

Jeden z nejmenším pivovarů v České republice Pivovárek Melichárek získal prestižní ocenění na Jarní ceně českých sládků, která se konala 20.3.2015 na Zvíkově. Pořadatelem soutěže je Českomoravský svaz minipivovarů a jeho prezident Jan Šuráň k akci říká: „Jarní cena českých sládků je největší a nejprofesionálnější soutěž pouze pro minipivovary, které jsou nejdynamičtější částí pivovarského průmyslu“. V letošním roce se degustovalo 430 vzorků piva ze 115 pivovarů. Soutěž je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary a jejich pivní vzorky byly zařazeny do 14 kategorií (světlé pivo výčepní, český světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý ležák, pšeničné pivo, speciální piva světlá, speciální piva tmavá, speciální piva silná, speciální piva polotmavá, piva typu Pale Ale, silná piva typu India Pale Ale a piva typu Stout). Piva hodnotilo více než 80 degustátorů, kteří se střídali v 7 základních degustačních komisích (z nichž každá měla 7 členů) a speciálních finálových komisi.

Pivo Hanácké Bock 17% z Pivovárku Melichárek se umístilo na 2.místě v kategorii Speciální piva silná.

Pivovárek Melichárek byl založen v roce 2010 v obci Horka nad Moravou, ležící v tršické chmelové oblasti nedaleko Olomouce v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Pivovar byl vybudován na základech homebrewingu – domácím vaření piva. Začínali jsme na varničce o velikosti 60 litrů a nyní pivo vaříme ve varně o 300 litrech. Pivo kvasí v otevřených spilkách a následně zraje v ležáckých tancích. Vyrábíme pivo o 11 světových stylech – světlá, polotmavá i tmavá, spodně i svrchně kvašená (např. světlý ležák, vídeňský ležák, India Pale Ale, Bock, Rauchbier atd.) ve stupňovitosti 10% až 17%. Každý styl je vařen dle postupu výroby v místě původu. Pivo je nepasterizované a nefiltrované, bez chemických přísad a náhražek, s vysokým obsahem vitamínů a pivovarských kvasnic.

Pivovar leží přímo na Moravské cyklostezce, která spojuje Jeseníky s Jižní Moravou. Pro cyklisty, turisty a rodiny s dětmi je od května do září otevřeno v areálu pivovaru posezení s dětským koutkem, kde si návštěvníci mohou pochutnat na našem pivu a na dobrotách z udírny či grilu. Otevřeno máme od čtvrtka do neděle. Otevíráme v pátek 1.května.

Petr Melichárek vaří pivo výjimečné chuti

Publikováno:před 9 letyZdroj:Moravský senior

Co vás přimělo založit si minipivovar?
Ta myšlenka se vyvíjela postupně. Od degustace piva v době studií přes pivní turistiku, konzultace se sládky, sběratelství pivních sklenic až po pátrání po historii pivovarnictví… Nakonec jsme si před pěti lety s manželkou sehnali malou várničku a uvařili asi šedesát litrů piva. Chutnalo, a proto jsme se rozhodli jeho výrobu rozšířit a v roce 2013 zlegalizovat. Nyní má varna objem 300 litrů, což nás řadí mezi nejmenší pivovary v České republice.

Jaká piva vaříte?
Vaříme celkem deset světových stylů piva, která jsou spodně i svrchně kvašená. Naše piva nesou jednotný název Melichárek s dodatkem o pivním stylu. Například světlé pivo plzeňského stylu nese označení Melichárek světlé a vaří se ve stupňovitosti 10 až 15 %. V nabídce je také Melichárek polotmavý, což je pětisladové polotmavé spodně kvašené pivo mnichovského stylu. Kromě toho vaříme i Hanácké Bock, což je sedmnáctistupňový polotmavý speciál bavorského stylu, Hanáckou Vídeň, svrchně kvašená piva typu Pale Ale a řadu dalších.

Čím se liší vámi vyráběné pivo od ostatních?
Při výrobě našeho piva nepoužíváme žádné náhražky, jako je chmelový extrakt, cukr nebo barvivo. Nepřidáváme ani jiné pomocné suroviny, například kyselinu citronovou či kukuřičný škrob na podporu pěnivosti. Naše pivo obsahuje pouze čtyři základní suroviny, a to vodu, slad, chmel a pivovarské kvasnice. Slad nakupujeme ve sladovnách Záhlinice, Castello Prostějov, v bavorské sladovně Weyermann v Bambergu a nově i ve sladovně Bruntál. Chmel odebíráme za Žatce, ale i z USA, Anglie, Německa a jiných zemí světa. Naše pivo se nijak nefiltruje a na rozdíl od velkých pivovarů je vařeno na stupňovitost a je nepasterizováno. Všechny receptury na výrobu piva si navíc upravuji k obrazu svému, raději vařím piva polotmavá, kdy rád kombinuji několik druhů sladů a vždy přidám více chmele. Výsledkem je originální hořká chuť.

Jak dlouho trvá, než se dostane pivo z varny ke spotřebiteli?
Samozřejmě záleží na typu piva, rozhodně to však není o tom, že se jeden den pivo uvaří a druhý den může konzumovat. Například český ležák 12% dvanáct hodin vaříte, čtrnáct dní spodně kvasí na spilce a devět týdnů zraje. Než ho ochutnáte, počkáte si přibližně tři měsíce. Zato svrchně kvašené pivo typu Pale Ale lze ochutnat po 6 týdnech po uvaření a pšeničné již po čtyřech.

Pořádáte také kurzy vaření piva, jak taková akce probíhá?
Jedná se o celodenní pobyt dvou až pěti zájemců se sládkem v našem pivovaru, přičemž si dotyční sami vyberou, které z piv se bude vařit. Popíšeme si postup výroby piva, probereme historii pivovarnictví v České republice, prostudujeme si základní zařízení pro výrobu piva v minipivovaru a zjistíme, jaké suroviny budeme potřebovat a kde se dají zakoupit. Zájemci se rovněž dozví, jak si doma postavit malý pivovar, jaké existují pivní styly, pivní legislativa nebo co vlastně v sobě pivo skrývá. Samozřejmostí je aktivní zapojení zúčastněných do výroby piva a po ukončení jeho ležení i odkup s možností prezentace vlastnoručně vyrobeného moku na narozeninové party či firemním večírku. Účastníci také obdrží recept na výrobu 12% světlého ležáku plzeňského typu a skripta pro domácí samostudium. Cena kurzu je 1200 korun za osobu. Jedná se o velmi žádaný zážitek, který je často darován ve formě dárkového poukazu.

Kde lze vámi vyráběný mok ochutnat?
Jednak je to v areálu našeho pivovaru, kde je přes sezonu (od 1. 5. do 4. 10.) otevřen Pivovarský dvůr (od čtvrtka do neděle), dále v Olomouci je to v hospodě U Magora, v baru Casablanca a v hospůdce U Kuděje. Dodáváme ho také do Vranova do hospůdky Na gruntě. Hodně hospůdek si k nám pro pivo přijíždí jednorázově, takže naše pivo bylo k ochutnání např. v Brně, Uničově, Frýdlantě nad Ostravicí atd. Tradičně nás lidé najdou také na jednotlivých akcích. Zájemci si mohou také naše pivo zakoupit v KEG sudech nebo v lahvové podobě a užít si jej s přáteli na party nebo na gauči u televize.

Jaké novinky nyní chystáte?
Poslední novinkou našeho pivovárku je polotmavý spodně kvašený nakuřovaný speciál Hanácké Rauchbier 13%. Při výrobě našeho „Rauchu“ je použit speciální nakuřovaný slad ze sladovny Bruntál. Během sušení ve sladovně se pod lískami přidává do otevřeného ohně kvalitní rašelina. Hoření rašeliny dodává odcházejícímu kouři charakteristické aroma, které přestoupí i do hvozděného sladu. Pivo tak získává kouřovou vůni i chuť. Centrem nakuřovaného „uzeného“ piva je bavorské město Bamberg. Další pivo, které nás čeká, je svrchně kvašené pšeničné pivo, které se příjemně pije v letních měsících.

Aktuality z Pivovárku Melichárek

Publikováno:před 9 letyZdroj:Pivovárek MelichárekAutor:Petr Melichárek

Ve čtvrtek je tradiční prodejní den v Pivovárku Melichárek v Horce nad Moravou. Jsme tu pro Vás v době od 15 do 19 hodin. V nabídce máme Melichárek světlý 11% (světlý ležák) , Melichárek polotmavý 12% (polotmavý ležák), Hanáckou Vídeň 12% (vídeňský ležák), Hanácké Rauchbier 13% (nakuřovaný speciál), Kazbek IPA 16% (India Pale Ale), Hanácké Bock 17% (polotmavý speciál) a Zázvorové Ale 12% (polotmavé Pale Ale).

Dále Vás chceme informovat o nejbližších akcích s naším pivovarem:
● 28.3.2015 – Hanácké velikonoce na skanzenu Příkazy
● 1.5.2015 – Vítání jara na Pivovarském dvoře a zahájení sezony – Horka nad Moravou
● 9.5.2015 – Hanácké pivní slavnosti - Prostějov
● 16.-17.5.2015 – Garden Food festival – Olomouc
● 23.5.2015 - 5. Slavnosti horeckého piva – Horka nad Moravou

Ještě něco navíc:
Nabízíme oblíbené Kurzy vaření piva. Společně se zájemci strávím celý sobotní den, probereme detailně postup vaření piva s aktivním zapojením všech účastníků a prostudujeme pivovarskou terminologii. Bližší informace o kurzu na webu pivovaru.

Pivovarský dvůr Pivovárku Melichárek bude otevřen od 1.5.2015. Otevírací doba bude čt – pá od 14:00 do 21:00 a so – ne od 11:00 do 21:00.

Pivovar Melichárek roztáčí pípy, zve na Slavnosti horeckého piva

Publikováno:před 10 letyZdroj:Deník.czAutor:Petra Pášová

Jeden z nejmenších pivovarů v Česku, Pivovárek Melichárek z Horky nad Moravou, zve na návštěvu a ochutnání svého pěnivého moku.

V sobotu 24. května se v Horce uskuteční už 4. ročník Slavnosti horeckého piva a to poprvé oficiálně s volným přístupem veřejnosti.

„Proces výroby u nás není automatizován a je řízen citem a zkušenostmi sládka. Pouze jednou za rok je možné na jednom místě ochutnat celou naši produkci," sdělil sládek Petr Melichárek. .

Akce se uskuteční v areálu pivovaru na adrese 1.máje 10 v Horka nad Moravou nedaleko Olomouce a na čepu budou piva českých i zahraničních stylů, celkem osm druhů.

„Přijďte si vychutnat škálu chutí a vůní a objevit jejich kouzlo," vybízí pivovarník.

Zakladatel pivovárku Melichárek: "Sládek musí vařit srdcem"

Publikováno:před 10 letyZdroj:nejlepsi-adresa.czAutor:Barbora Sísová

Sluneční paprsky konečně ukázaly svou moc. A s přibývající teplotou roste také chuť na pivo a posezení na zahrádce Pokud se nechcete nechat odbýt jen tak nějakým pivem, doporučujeme vyzkoušet horecký pivovárek Melichárek, který představí celý svůj sortiment už tuto sobotu. Nejen o sobotních Horeckých slavnostech piva, ale i jeho vaření jsme se bavili v prostorech minipivovaru přímo s jeho zakladatelem Petrem Melichárkem.

Jak vás napadla myšlenka začít vařit vlastní pivo?
U mě to byl takový dlouhodobější vývoj. Začínal jsem čistou konzumací, z konzumace jsem se stal sběratelem pivního skla. Díky tomu jsem se získal informace o české pivní kultuře. Pak se ze mě stal pivní turista, takže jsem se dostal do kontaktu se sládky a do pivovarských provozů. Další etapou byl zájem o historii pivovarnictví v Česku a putování po již zrušených provozech. A pak jsem dostal nápad začít vařit pivo sám. Sehnal jsem si malou šedesátilitrovou technologii a v roce 2010 jsme uvařili první vlastní várku piva, která měla velký úspěch. Od té doby už jsme nestíhali vařit, vařili jsme každý víkend pro kamarády, známé a rodinu. Následoval další logický krok a to legalizace výroby a její rozšíření. Ten proces trval rok a půl, než jsme vše vyběhali. A vloni v květnu jsme legálně prodali první pivo.

Kde čerpáte inspiraci?
Z internetu, kde je třeba fórum domácích vařičů. Taky jsem se zúčastnil různých kurzů, přednášek. Předáváme si navzájem zkušenosti, recepty, ať si to každý může vyzkoušet. Mám naši první varničku, takže vždycky nejdřív připravím šedesátilitrovou testovací várku na ochutnávku a pak teprve naostro. Čekáme, testujeme na rodině a když to má úspěch, tak to teprve uvařím ve větší varně.

Jaký je rozdíl mezi pivy velkých značek a pivy z minipivovarů?
Není minipivovar jako minipivovar. Některé minipivovary už vaří hodně mechanizovaně a práce toho sládka už tam moc není, takže občas i z minipivovarů už jsou malé fabriky. Ale pořád jsou minipivovárky, které to dělají srdcem. A to se dá poznat.

Kolik druhů piv vaříte?
Vyrábíme sedm stylů piva, českých i zahraničních. Nyní v sobotu bude jedinečná příležitost ochutnat všechna tato piva. Taková šance se vám naskytne jen jednou za rok. Většinou bývá na čepu jen jeden nebo dva druhy piva. Některé piva se totiž vyrábí pouze příležitostně, třeba jednou za rok. Pro ty, kteří chtějí ochutnat něco neobvyklého, bude na čepu Vídeňský ležák, svrchně kvašené piva typu APA a IPA, polotmavá čtrnáctka nebo sedmnáctka.

Které z vašich piv je výjimečné?
Asi Hanácké Bock, což je sedmnáctka – to je výjimečné pivo, které je vařeno v září a zraje 7 měsíců. Je to polotmavé pivo bavorského stylu ze surovin z Bavorska a chmele z Ameriky.

Prozradil jste, že bude jedinečná možnost ochutnat piva už tuto sobotu. O jakou akci se jedná?
Jsou to 4. Slavnosti horeckého piva, které se uskuteční tady v Horce nad Moravou, přímo v areálu pivovaru na ulici 1. máje 10. Otevřeme vrata pivovaru a kdokoliv půjde kolem, tak se může na chvilku zastavit. Po celé Horce budou šipky, aby pivovar našli bezpečně všichni. Na čepu bude osm různých druhů piva a také něco malého na zakousnutí. Třeba grilovaná šunka, tvarůžky, klobásky. Začneme v 11 hodin a počítáme, že akce potrvá až do deseti večer.

Zmínil jste, že se jedná už o čtvrtý ročník. Jak probíhaly ty předešlé?
Předešlé ročníky probíhaly taky tady, ale pouze pro uzavřený okruh lidí. Tedy pro naše známé. Jak už jsem uvedl, neměli jsme licenci. Vaříme pivo už 4 roky, ale byli jsme domácí vařiči. Sešli jsme se s kamarády a rodinou a udělali si pivní slavnosti jen pro sebe, ne pro veřejnost.

Kolik litrů budete na sobotu vařit?
Máme nachystaných více jak tisíc litrů piva. Máme úplně plný sklep, jsou tam piva uvařená už od září. Takže snad jej bude dostatek.

Zahrádka u pivovaru přímo vybízí k tomu, aby se zde pivo čepovalo častěji. Nemáte něco takového v plánu?
Teď o víkendu to bude taková úvodní akce a hned ten další víkend 30. května se otevře dvůr pravidelně každý den kromě pondělí od jedenácti hodin dopoledne do půl desáté večer, abychom dodržovali noční klid. Navíc je možnost uspořádat zde i soukromé akce.

A jaká piva budou na čepu?
Na čepu bude buď světlé, nebo polotmavé pivo a k tomu vždy nějaký speciál, který zrovna navaříme. Alespoň na víkendy, přes ten týden uvidíme, jaký bude zájem.

Jaké je vaše oblíbené pivo kromě toho vašeho?
Z větších pivovarů mi chutná Polička a mám rád Vyškov, i když si na něj spousta lidí stěžuje. A z těch menších mi chutná třeba Kocour z Varnsdorfu.

A které preferujete z vaší nabídky?
Já mám rád polotmavá piva. Mně chutná Vídeňský ležák a pak polotmavá Mechoška nebo třeba svrchně kvašená piva typu Indian pale ale.

Přes den chodíte do práce, kdy zvládáte pivo vařit?
Dělám to po práci. Skoro v každou volnou chvíli. Dojdu z práce a pracuji v pivovaru a o víkendech vařím. Když bude zájem, tak se snad z koníčku stane zaměstnání. Zatím pivo dodáváme do pár hospůdek v Olomouci – třeba ke Kudějovi nebo k Magorovi a také pravidelně do Vranova u Boskovic. Na webových stránkách bývají tipy, kde je pivo zrovna na čepu, ale chceme to teď utlumovat, když otvíráme vlastní zahrádku. Máme hospůdku i ve skanzenu v Příkazech. Jednou za rok v červenci zde probíhá akce, při níž ukazujeme, jak vypadá celý proces vaření piva. Pivo společně s návštěvníky uvaříme a za pár týdnu jej opět společně vypijeme.

Skanzen nabídne rozmanitý program: výstavu, pivní slavnosti i jarmark

Publikováno:před 10 letyZdroj:iDNES.czAutor:ČCCR – CzechTourism

Mezi našimi skanzeny patří k nejmenším, ale lidé z okolí na něj nedají dopustit: Hanácký skanzen v Příkazech u Olomouce je zkrátka oblíbené výletní místo pro malé i velké. Portál Kudy z nudy vás nyní na hanácký venkov zve na seriál každoročních výstav, jarmarků, řemeslných kurzů a dalších akcí.

Cesta z Olomouce směrem na Mohelnici vede po pohodlné rychlostní silnici. Z auta si ani nestačíte všimnout impozantního Fortu XVII. v Křelově a v hanáckých rovinách snadno přehlédnete i příkazský skanzen - a to jej přitom minete jen o pár desítek metrů.

Takže zpomalte, odbočte na nejbližším sjezdu na Unčovice a přes Mezice a Náklo se vraťte do Příkaz. Tady poznáte nejenom to, jak lidé na Hané žili v minulých staletích, čemu se věnovali a co jim chutnalo, ale také jak vidí život v minulých staletí dnešní návštěvníci.

Venkov očima dětí (a pro děti)
Letošní Velikonoce už v Příkazech nestihnete, ale určitě si vyberete něco z programu na jaro a letní měsíce. Například už v úterý 20. května začíná výstava Hanácký venkov, která vám představí skanzen a jeho okolí ve výtvarných dílech dětí z olomoucké Základní umělecké školy M. Stibora.

Ve čtvrtek 22. května si v rámci vzdělávacího programu Mistr a žák, zaměřeného na výuku tradičních řemesel a jejich propojení se současností, můžete vyzkoušet pletení košíků a drátování, v červnu pak bude skanzen patřit zase rozmanitým dětským řemeslným kurzům. Výsledky si prohlédnete například na tradičním řemeslném jarmárku, který se koná v neděli 8. června v odpoledních hodinách.

Pozvánka na domácí pivo "ze skanzenu"
Kromě starých špaletových stodol a typického hanáckého statku je součástí skanzenu také hospůdka U Berana. Na čepu tu mají pivo Poutník z pivovaru v Pelhřimově anebo pivo z minipivovaru Melichárek v nedaleké Horce nad Moravou. Právě kolem piva se točí další dva programy.

V sobotu 7. června se ve skanzenu konají Dny Horeckého piva a přibližně o měsíc později, v sobotu 19. července, můžete být u toho, až se tu bude pivo vařit přímo před očima návštěvníků.

Svou práci tu tradičně každý rok předvádí Petr Melichárek, majitel stejnojmenného minipivovaru. Pokud patříte k milovníkům piva či vaření piva v domácích podmínkách, dozvíte se spousty užitečných rad a uvidíte i názorné ukázky pracovních postupů. A o měsíc později na srpnových Tvarůžkových hodech už můžete právě tohle pivo, vyrobené přímo v Příkazech, také ochutnat.

Na cestách střední Moravou
Prohlídka skanzenu vám příliš času nezabere, protože se vlastně jedná o jediné, byť rozlehlé, staré selské stavení se zahradami a několika stodolami. Otevřeno je denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin a průvodce bývá k dispozici vždy v celou hodinu.

Nemusíte si lámat hlavu, kam se vydat dál, v okolí je spousta dalších zajímavých míst. Severně odtud se v meandrech klikatí řeka Morava, kterou můžete prozkoumávat při dobrodružných plavbách na raftech, jen o několik kilometrů dál leží Mladečské jeskyně, Javoříčské jeskyně nebo pohádkový hrad Bouzov. A pokud ve vás návštěva skanzenu probudí chuť na něco jedinečného, vydejte se do Loštic - kromě Muzea olomouckých tvarůžků tu totiž objevíte originální Tvarůžkovou cukrárnu.

4. Slavnosti horeckého piva

Publikováno:před 10 letyZdroj:Pivovárek MelichárekAutor:Petr Melichárek

Pivovárek Melichárek Horka nad Moravou by založen v listopadu roku 2010 na bázi homebrewingu. Pro velký úspěch piva byla výroba rozšířena a zlegalizována. První oficiální pivo bylo uvařeno v květnu 2013. Naše pivo se vyrábí ze čtyř základních surovin – voda, slad (slady z Hané a Bavorska), chmel (ČR a USA), kvasnice. Český ležák vaříme na dva rmuty, následně probíhá trojí chmelení. Zahraniční piva vaříme dle postupů a receptů z místa původu. Pivo kvasí na otevřené spilce a zraje v ležáckém sklepě.

Pivovárek Melichárek je jeden z nejmenších pivovarů v České republice. Proces výroby není automatizován a je řízen citem a zkušenostmi sládka. Pouze jednou za rok je možné na jednom místě ochutnat celou naši produkci.

Dne 24.května 2014 se uskuteční 4.ročník Slavnosti horeckého piva a to poprvé oficiálně s volným přístupem veřejnosti. Předchozí tři ročníky byly organizovány pouze jako uzavřená společnost přátel a kamarádů (12.2.2011, 12.5.2012, 17.5.2013). Akce se uskuteční v areálu pivovaru na adrese 1.máje 10, Horka nad Moravou. Na čepu budou naše piva českých i zahraničních stylů (8 druhů). Přijďte si vychutnat škálu chutí a vůní a objevit jejich kouzlo.

A co tedy máme pro Vaše chuťové pohárky připraveno:
Světlé výčepní pivo Hanácké Mechoš 10% - pivo plzeňského stylu, vařeno z jednoho hanáckého sladu a dvou českých chmelů
Světlý ležák Hanácké Mechoš 11% - pivo plzeňského stylu, vařeno z jednoho hanáckého sladu a dvou českých chmelů
Polotmavý ležák Mechoška 12% - pivo bavorského stylu, vařeno z pěti hanáckých sladů a dvou českých chmelů
Polotmavý Vídeňský Mechoš 12% - variace na Vídeňský ležák, vařeno ze čtyř hanáckých sladů a dvou českých chmelů
Polotmavý ležák Märzen 12% - pivo bavorského stylu, vařeno 1 x ročně a to v březnu, vařeno ze čtyř hanáckých sladů a tří českých chmelů
Polotmavá Mechošova APA 11% - variace na American Pale Ale, svrchně kvašeno, vařeno ze dvou hanáckých sladů a chmele z ČR (1) a USA (1)
Polotmavá Mechošova IPA 13% - variace na India Pale Ale, svrchně kvašeno, vařeno z hanáckých (1) a bavorských sladů (2) a tří českých chmelů
Polotmavý Hanácký Bock 17% - pivo bavorského stylu, vařeno 1 x ročně (tato várka uvařena 22.9.2013), vařeno z hanáckých sladů (1) a bavorských sladů (2) a jednoho chmele z USA
K zakousnutí, kromě jiného, grilovaná šunka.

V Horce vaří pivo. Je výjimečně hořké a jmenuje se Mechoš

Publikováno:před 11 letyZdroj:Deník.czAutor:Petra Pášová

Jeho pivo je výjimečné svou hořkostí, ale i tím, že tam nenajdete žádné náhražky ani cukr, po kterém bolí hlava, když se jde domů z hospody, nebo kukuřici na podporu pěnivosti.

Hanácké Mechoš, jak se tohle pivo vařené v domácím minipivovaru jmenuje, pochází z Horky nad Moravou na Olomoucku.

Poprvé jej lidé budou moci ochutnat o tomto víkendu. V pátek v Olomouci a v sobotu v Hanáckém skanzenu v Příkazích.

„Všechno to začalo ještě za studentských let, nejprve to bylo čistě o degustátorství, později o pivním cestovatelství a historii. Jezdili jsme po malých pivovárcích a když začaly velké pivovary chuť hodně unifikovat, tak jsme přemýšleli, jak uvařit pivo vlastní," říká pivovarník Petr Melichárek z Horky nad Moravou.

Začalo to domácím vařením
Podařilo se mu sehnat varnou technologii a na podzim před třemi roky uvařil první várku. Vše pod dálkovým dozorem sládka ze Sazovic na Zlínsku.

„Chuť piva byla plná, sladová. Chmel byl trochu potlačený, ale celé rodině chutnalo a dvě bečky zmizely během vánoc, ani jsme nevěděli jak. Rozkřiklo se to a pro kamarády jsme udělali ještě v zimě pivní slavnosti, které měly to obrovský úspěch," vzpomíná šestatřicetiletý muž.

O rok později se účastnili v olomoucké městské části Holice Chmelových dožínek a domů si odváželi ocenění za nejchutnější pivo.

„V červnu jsme jeli na Slovensko, kde je mezinárodní soutěž domácích vařičů piva a tam jsme obsadili třetí místo. Na tom, že budeme vařit pivo ve větším, jsme se ale dohodli už po dožínkách v Olomouci," pokračuje muž.

Přírodní hanácké pivo
A tak na podzim před dvěma lety začalo nutné kolečky administrativy na hygieně, obecním úřadě, celní správě nebo hasičích.

Navíc být pivovarníkem je vázaná živnost, což znamená, že živnostenský list nedostane každý.

„Člověk buď musí obor vystudovat nebo mít garanta, jako mám já," poznamenal sládek.

Po roce a půl běhání po úřadech si letos v polovině května, uvařili první oficiální várku.

„Trvala neuvěřitelných osmnáct hodin. Normálně to trvá osm až devět hodin. Ale byla to nová technologie a než se v tom naučíte vařit, chce to trpělivost," konstatoval Melichárek.

Jeho pivní lístek nabízí hlavně světlé pivo plzeňského stylu 10,11,12 a13 stupňové. Je více chmelené a trochu hořčí chutě.

„Je to přírodní hanácké pivo. Světlé se se jmenuje Hanácké Mechoš, Mechoš je totiž moje přezdívka a Mechoška je polotmavé. To je zase přezdívka mojí ženy. A v čem je výjimečné? V hořkosti, používáme výrazný český chmel," usmál se pivovarník.

Sládka živí výroba ložisek
Poznamenal, že velký úspěch má i polotmavá dvanáctka a třináctka, mnichovského stylu, vařená ze speciální směsi pěti sladů.

„Pak ještě vaříme dva speciály. Například Hanácké Bock má obrovský úspěch a čím déle zraje tím, je lepší. Je to sedmnáctka, chmelíme ji speciálním chmelem z Nového Zélandu a slad je z Česka a Bavorska. Takže je to zvláštní chuť a je to jedno z nejsilnějších spodně kvašených domácích piv," popsal svou výrobu muž, který se živí prací ve firmě vyrábějící ložiska.

Co ho na vaření piva baví? Hlavně výsledná chuť zlatavého moku.

„Kromě toho taky pocit, že to lidem chutná a vrací se," doplnil Petr Melichárek.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.20.12.2016 21:1611