Historie a současnost Pivovárku Melichárek

Pivovar v Horce nad Moravou byl vybudován na základech domácího vaření piva - homebrewing. V září 2010 zakoupena varná soustava (60 l) z minipivovaru Sazovice a dne 14.11.2010 byla uvařena první várka. Tato várka vypita na vánoce 2010 a měla obrovský úspěch. Během roku 2011 uvařeno mnoho várek pro rodinu, kamarády a známé. Na podzim 2011 jsme se v Olomouci účastnili v akce Chmelovy dožinke, kde jsme získali ocenění Nejchutnější pivo. V květnu 2012 jsme se účastnili mezinárodní soutěže Slovak Homebrewing Star a zde jsme obsadili s našim polotmavým ležákem 3.místo. Na konci roku 2011 jsme zahájili proces legalizace pivovaru a ten byl úspěšně dokončen v květnu 2013. Nová varná technologie má objem jedné várky 300 l.
Zdroj:Stránky Pivovárku Melichárek, 2015


Více na stránkách pivovaru

Předvánoční posezení s Horeckým sládkem

Kdy:09.12.2017Obec:Horka nad MoravouZdroj:Pivovárek Melichárek

Tip sexy vánoční dárek: dejte pod stromeček kurz vaření piva v Pivovárku Melichárek

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Olomouc.cz

Štědrý den je už doslova za dveřmi, a pokud ještě stále sháníte originální dárek a obdarovaným je milovník piva, zbystřete pozornost. Pod stromeček mu totiž můžete nadělit kurz vaření piva. Ty pořádá Pivovárek Melichárek a uvařit si můžete pivo svých snů, ať už jím je řízný ležák, či silná IPA.

Uvařit si vlastní pivo. Pro mnoho milovníků pěnivého moku je to sen. Pod vánočním stromkem letos může ležet poukaz na jeho splnění. Pivovárek Melichárek z Horky nad Moravou totiž nabízí celodenní kurz, během nějž si účastníci vyrobí pivo přesně podle svých představ. “Kurzy jsou určené pro úplné laiky, ale taky pro nadšence, kteří už si pivo vaří doma nebo si třeba chtějí založit vlastní minipivovar,” láká majitel pivovaru Petr Melichárek. Kurzy jsou podle něj určeny pro skupiny od tří do šesti lidí, pojímá je proto komorně. Teprve až je poskládána skupina, dohodne se termín, který vyhovuje všem. “Sejdeme se v sedm hodin ráno, řekneme si nějaké informace a jdeme na to. Na varně už je připravený slad, jde se míchat a do večera je co dělat. Záleží na každém, zda se chce ušpinit a pořádně se zapojí, nebo se chce jen dívat. V různých technologických pauzách pak probereme trochu teorie a hlavně ochutnáváme různé pivní vzorky, připraveno je i občerstvení,” popisuje Melichárek. Výsledkem celodenní práce je várka o objemu přibližně 250 litrů. “Záleží potom na účastnících kurzu, zda si část várky, nebo klidně celou, odkoupí,” vysvětluje Melichárek. Každopádně si ale počkají, než pivo vyzraje. “Dost často si lidé tímhle způsobem vaří pivo na nějakou zvláštní příležitost. Třeba na svatbu či narozeniny. Nebo si ho stočí do lahví s vlastní etiketou a rozdávají ho přátelům,” doplňuje Petr Melichárek. Kurz podle něj zdaleka není určen jen mužům, ve skupině se prý často objeví i ženy.
Kurz má dvě varianty: ta levnější je bez ochutnávání a bez občerstvení a stojí 1600 korun, ta plnotučná pak zahrnuje teplý oběd, vzorky piva, tlačenku a další dobroty a stojí 2450 korun.

Pivovárek Melichárek funguje v Horce nad Moravou od roku 2010, pivo oficiálně prodává od roku 2013. Jeho zakladatel, sládek, ředitel i majitel v jedné osobě odhaduje, že letos se objem uvařeného piva bude pohybovat okolo dvou set hektolitrů.

Novinky v sortimentu Pivovárku Melichárek

Publikováno:před 2 letyZdroj:Pivovárek MelichárekAutor:Petr Melichárek

Dovoluji si Vás tímto informovat o novinkách z Pivovárku Melichárek v Horce nad Moravou.

V pátek 21.8.2015 budou na Pivovarském dvoře v Horce nad Moravou představeny dvě pivní novinky a to:
Letní Ale 11% - světlé Pale Ale s chmely Cascade a Kazbek - uvařeno z plzeňského a karamelového sladu (sladovna Záhlinice)
Zkouřená pšenice 13% - světlý nakuřovaný pšeničný speciál - uvařeno z nakuřovaného pšeničného sladu, nakuřovaného ječného sladu a mnichovského sladu. Všechny slady jsou z humnové sladovny Bruntál. Chmeleno žateckým červeňákem, kvašeno svrchně.

Zahájení sezóny v Pivovárku Melichárek

Publikováno:před 3 letyZdroj:Pivovárek MelichárekAutor:Petr Melichárek

Dovoluji si Vás tímto informovat o zahájení sezóny na Pivovarském dvoře Pivovárku Melichárek, který má své sídlo v Horce nad Moravou. Připravili jsme si pro Vás grilovanou šunku a na čepu máme připraven Melichárek světlý ležák 11%, Cascade APA 13% (polotmavý American Pale Ale) a Kazbek IPA 16% (polotmavý India Pale Ale).

Začínám v pátek 1.května v 11.00 hodin. V pátek 8.5. bude mimořádně otevřeno od 11.00.

Novinky z Pivovárku Melichárek

Publikováno:před 3 letyZdroj:Pivovárek MelichárekAutor:Petr Melichárek

Jeden z nejmenším pivovarů v České republice Pivovárek Melichárek získal prestižní ocenění na Jarní ceně českých sládků, která se konala 20.3.2015 na Zvíkově. Pořadatelem soutěže je Českomoravský svaz minipivovarů a jeho prezident Jan Šuráň k akci říká: „Jarní cena českých sládků je největší a nejprofesionálnější soutěž pouze pro minipivovary, které jsou nejdynamičtější částí pivovarského průmyslu“. V letošním roce se degustovalo 430 vzorků piva ze 115 pivovarů. Soutěž je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary a jejich pivní vzorky byly zařazeny do 14 kategorií (světlé pivo výčepní, český světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý ležák, pšeničné pivo, speciální piva světlá, speciální piva tmavá, speciální piva silná, speciální piva polotmavá, piva typu Pale Ale, silná piva typu India Pale Ale a piva typu Stout). Piva hodnotilo více než 80 degustátorů, kteří se střídali v 7 základních degustačních komisích (z nichž každá měla 7 členů) a speciálních finálových komisi.

Pivo Hanácké Bock 17% z Pivovárku Melichárek se umístilo na 2.místě v kategorii Speciální piva silná.

Pivovárek Melichárek byl založen v roce 2010 v obci Horka nad Moravou, ležící v tršické chmelové oblasti nedaleko Olomouce v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Pivovar byl vybudován na základech homebrewingu – domácím vaření piva. Začínali jsme na varničce o velikosti 60 litrů a nyní pivo vaříme ve varně o 300 litrech. Pivo kvasí v otevřených spilkách a následně zraje v ležáckých tancích. Vyrábíme pivo o 11 světových stylech – světlá, polotmavá i tmavá, spodně i svrchně kvašená (např. světlý ležák, vídeňský ležák, India Pale Ale, Bock, Rauchbier atd.) ve stupňovitosti 10% až 17%. Každý styl je vařen dle postupu výroby v místě původu. Pivo je nepasterizované a nefiltrované, bez chemických přísad a náhražek, s vysokým obsahem vitamínů a pivovarských kvasnic.

Pivovar leží přímo na Moravské cyklostezce, která spojuje Jeseníky s Jižní Moravou. Pro cyklisty, turisty a rodiny s dětmi je od května do září otevřeno v areálu pivovaru posezení s dětským koutkem, kde si návštěvníci mohou pochutnat na našem pivu a na dobrotách z udírny či grilu. Otevřeno máme od čtvrtka do neděle. Otevíráme v pátek 1.května.

Petr Melichárek vaří pivo výjimečné chuti

Publikováno:před 3 letyZdroj:Moravský senior

Co vás přimělo založit si minipivovar?
Ta myšlenka se vyvíjela postupně. Od degustace piva v době studií přes pivní turistiku, konzultace se sládky, sběratelství pivních sklenic až po pátrání po historii pivovarnictví… Nakonec jsme si před pěti lety s manželkou sehnali malou várničku a uvařili asi šedesát litrů piva. Chutnalo, a proto jsme se rozhodli jeho výrobu rozšířit a v roce 2013 zlegalizovat. Nyní má varna objem 300 litrů, což nás řadí mezi nejmenší pivovary v České republice.

Jaká piva vaříte?
Vaříme celkem deset světových stylů piva, která jsou spodně i svrchně kvašená. Naše piva nesou jednotný název Melichárek s dodatkem o pivním stylu. Například světlé pivo plzeňského stylu nese označení Melichárek světlé a vaří se ve stupňovitosti 10 až 15 %. V nabídce je také Melichárek polotmavý, což je pětisladové polotmavé spodně kvašené pivo mnichovského stylu. Kromě toho vaříme i Hanácké Bock, což je sedmnáctistupňový polotmavý speciál bavorského stylu, Hanáckou Vídeň, svrchně kvašená piva typu Pale Ale a řadu dalších.

Čím se liší vámi vyráběné pivo od ostatních?
Při výrobě našeho piva nepoužíváme žádné náhražky, jako je chmelový extrakt, cukr nebo barvivo. Nepřidáváme ani jiné pomocné suroviny, například kyselinu citronovou či kukuřičný škrob na podporu pěnivosti. Naše pivo obsahuje pouze čtyři základní suroviny, a to vodu, slad, chmel a pivovarské kvasnice. Slad nakupujeme ve sladovnách Záhlinice, Castello Prostějov, v bavorské sladovně Weyermann v Bambergu a nově i ve sladovně Bruntál. Chmel odebíráme za Žatce, ale i z USA, Anglie, Německa a jiných zemí světa. Naše pivo se nijak nefiltruje a na rozdíl od velkých pivovarů je vařeno na stupňovitost a je nepasterizováno. Všechny receptury na výrobu piva si navíc upravuji k obrazu svému, raději vařím piva polotmavá, kdy rád kombinuji několik druhů sladů a vždy přidám více chmele. Výsledkem je originální hořká chuť.

Jak dlouho trvá, než se dostane pivo z varny ke spotřebiteli?
Samozřejmě záleží na typu piva, rozhodně to však není o tom, že se jeden den pivo uvaří a druhý den může konzumovat. Například český ležák 12% dvanáct hodin vaříte, čtrnáct dní spodně kvasí na spilce a devět týdnů zraje. Než ho ochutnáte, počkáte si přibližně tři měsíce. Zato svrchně kvašené pivo typu Pale Ale lze ochutnat po 6 týdnech po uvaření a pšeničné již po čtyřech.

Pořádáte také kurzy vaření piva, jak taková akce probíhá?
Jedná se o celodenní pobyt dvou až pěti zájemců se sládkem v našem pivovaru, přičemž si dotyční sami vyberou, které z piv se bude vařit. Popíšeme si postup výroby piva, probereme historii pivovarnictví v České republice, prostudujeme si základní zařízení pro výrobu piva v minipivovaru a zjistíme, jaké suroviny budeme potřebovat a kde se dají zakoupit. Zájemci se rovněž dozví, jak si doma postavit malý pivovar, jaké existují pivní styly, pivní legislativa nebo co vlastně v sobě pivo skrývá. Samozřejmostí je aktivní zapojení zúčastněných do výroby piva a po ukončení jeho ležení i odkup s možností prezentace vlastnoručně vyrobeného moku na narozeninové party či firemním večírku. Účastníci také obdrží recept na výrobu 12% světlého ležáku plzeňského typu a skripta pro domácí samostudium. Cena kurzu je 1200 korun za osobu. Jedná se o velmi žádaný zážitek, který je často darován ve formě dárkového poukazu.

Kde lze vámi vyráběný mok ochutnat?
Jednak je to v areálu našeho pivovaru, kde je přes sezonu (od 1. 5. do 4. 10.) otevřen Pivovarský dvůr (od čtvrtka do neděle), dále v Olomouci je to v hospodě U Magora, v baru Casablanca a v hospůdce U Kuděje. Dodáváme ho také do Vranova do hospůdky Na gruntě. Hodně hospůdek si k nám pro pivo přijíždí jednorázově, takže naše pivo bylo k ochutnání např. v Brně, Uničově, Frýdlantě nad Ostravicí atd. Tradičně nás lidé najdou také na jednotlivých akcích. Zájemci si mohou také naše pivo zakoupit v KEG sudech nebo v lahvové podobě a užít si jej s přáteli na party nebo na gauči u televize.

Jaké novinky nyní chystáte?
Poslední novinkou našeho pivovárku je polotmavý spodně kvašený nakuřovaný speciál Hanácké Rauchbier 13%. Při výrobě našeho „Rauchu“ je použit speciální nakuřovaný slad ze sladovny Bruntál. Během sušení ve sladovně se pod lískami přidává do otevřeného ohně kvalitní rašelina. Hoření rašeliny dodává odcházejícímu kouři charakteristické aroma, které přestoupí i do hvozděného sladu. Pivo tak získává kouřovou vůni i chuť. Centrem nakuřovaného „uzeného“ piva je bavorské město Bamberg. Další pivo, které nás čeká, je svrchně kvašené pšeničné pivo, které se příjemně pije v letních měsících.

Aktuality z Pivovárku Melichárek

Publikováno:před 3 letyZdroj:Pivovárek MelichárekAutor:Petr Melichárek

Ve čtvrtek je tradiční prodejní den v Pivovárku Melichárek v Horce nad Moravou. Jsme tu pro Vás v době od 15 do 19 hodin. V nabídce máme Melichárek světlý 11% (světlý ležák) , Melichárek polotmavý 12% (polotmavý ležák), Hanáckou Vídeň 12% (vídeňský ležák), Hanácké Rauchbier 13% (nakuřovaný speciál), Kazbek IPA 16% (India Pale Ale), Hanácké Bock 17% (polotmavý speciál) a Zázvorové Ale 12% (polotmavé Pale Ale).

Dále Vás chceme informovat o nejbližších akcích s naším pivovarem:
● 28.3.2015 – Hanácké velikonoce na skanzenu Příkazy
● 1.5.2015 – Vítání jara na Pivovarském dvoře a zahájení sezony – Horka nad Moravou
● 9.5.2015 – Hanácké pivní slavnosti - Prostějov
● 16.-17.5.2015 – Garden Food festival – Olomouc
● 23.5.2015 - 5. Slavnosti horeckého piva – Horka nad Moravou

Ještě něco navíc:
Nabízíme oblíbené Kurzy vaření piva. Společně se zájemci strávím celý sobotní den, probereme detailně postup vaření piva s aktivním zapojením všech účastníků a prostudujeme pivovarskou terminologii. Bližší informace o kurzu na webu pivovaru.

Pivovarský dvůr Pivovárku Melichárek bude otevřen od 1.5.2015. Otevírací doba bude čt – pá od 14:00 do 21:00 a so – ne od 11:00 do 21:00.

Hanácké vánoce ve skanzenu Příkazy

Publikováno:před 3 letyZdroj:Pivovárek MelichárekAutor:Petr Melichárek

Dovoluji si Vás touto cestou pozvat na akci Hanácké vánoce ve skanzenu Příkazy, která se bude konat v sobotu 13.12.2014 v době od 9:00 do 18:00 ve skanzenu Příkazy. Akci pořádá obec Příkazy, Základní škola Příkazy a Pivovárek Melichárek Horka nad Moravou. Po celý den je zajištěn bohatý kulturní program, vánoční jarmark, zabíjačkové speciality, dobroty z udírny a domácí kvasnicové pivo z Pivovárku Melichárek. Vstupné dobrovolné. Na Vaši návštěvu se těší pořadatelé.

Loučení s létem - Pivovárek Melichárek

Publikováno:před 3 letyZdroj:Pivovárek MelichárekAutor:Petr Melichárek

Přijďte se s námi 4.10.2014 od 11:00 rozloučit s létem, ochutnat domácí kvasnicové pivo, grilované selátko a dobroty s udírny. Na čepu světlý speciál Mechoš 13%, světlé výčepní Mechoš 10% a Kazbek IPA 16%

Víkend 4.-5.10.2014 bude poslední, kdy bude v letošním roce otevřen Pivovarský dvůr Pivovárek Melichárek. Opět otevřeme až na jaře. Těšíme se na Vás.

Opět zahajujeme prodej piva v KEG sudech. Nyní v nabídce světlé výčepní Mechoš 10%, polotmavý ležák Mechoška 11%, Kazbek IPA 16% a světlý ležák Mechoš 11%. Ve sklepě zraje polotmavý Vídeňský Mechoš 12%, Cascade APA 12% a vánoční světlý speciál Mechoš 15%. Na spilce nyní kvasí Cascade APA 14% a mikulášský světlý speciál Mechoš 13%. Od konce října zahájen prodej piva v PET lahvích.

Tvaružkovy hode ve skanzenu Příkazy

Publikováno:před 3 letyZdroj:Pivovárek MelichárekAutor:Petr Melichárek

Dovoluji si Vás pozvat na již tradiční Tvarůžkovy hode, které se uskuteční v sobotu 16.8.2014 od 11 hodin v nádherném prostředí Skanzenu Příkazy. Čekají Vás tvarůžky ve známých i neznámých podobách - slané, sladké nebo podávané z udírny. K poslechu a tanci zahraje cimbálová muzika Valašský Vojvoda z Kozlovic, folk art rocková sestava Fofrklacek z Opavy a v neposlední řadě také Nepředstavitelná kapela Viléma Švece. Na čepu bude domácí kvasnicové pivo z Pivovárku Melichárek, který své pivo vaří v nedaleké Horce nad Moravou. Můžete ochutnat výtečný Vídeňský ležák 12% nebo svrchně kvašený speciál Kazbek IPA 16%. Jako zpestření programu pro Vás máme přichystanou názornou ukázku výroby domácích tvarůžků.
Těšíme se na Vaši návštěvu.

Vaření domácího piva ve skanzenu Příkazy

Publikováno:před 3 letyZdroj:Pivovárek MelichárekAutor:Petr Melichárek

Zdravím všechny přátele horeckého piva,

Dovoluji si Vás pozvat na již tradiční Vaření domácího piva ve skanzenu Příkazy a stejně jako loni k tomu přidáme ukázku odstřeďování mléka a výrobu másla. Akce proběhne 19.7.2014 od 10:00 ve skanzenu Příkazy. Co Vás tedy čeká?
Praktická ukázka výroby tradičními postupy. Uvaříme společně pivo a projdeme si krok za krokem celý výrobní proces - sypání, vystírání, rmutování, vyslazování, chmelovar atd. Po celý den prostor pro diskuze, rady a nápady. Pro zpestření dne je připravena i ukázka odstřeďování mléka, stloukání a výroba másla. Hudební produkce, dobroty s udírny a na čepu tři ´druhy piva z Pivovárku Melichárek Horka nad Moravou. To vše v útulné prostředí Hanáckého skanzenu v Příkazích. Těšíme se na Vás.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.20.12.2016 21:1617