Historie a současnost Maloskalského pivovaru

Žádné informace o pivovaru.


Více na stránkách pivovaru

Co bude dnes dobrého? Medové pivo v Českém ráji

Publikováno:před 12 měsíciZdroj:Ekonom.czAutor:Libor Budinský


● V malebném prostředí Malé Skály na okraji Českého ráje vznikla před několika měsíci moderní restaurace s malým pivovarem, které sázejí na místní a regionální produkty.
● A představují velkou konkurenci slavnému, ale obvykle přeplněnému Boučkovu statku.

Maloskalský pivovar s restaurací stojí přímo pod romantickým Pantheonem, známou dominantou maloskalského údolí. Z jeho velkých oken je navíc nádherný výhled na Suché skály, tedy další přírodní klenot malebné obce, a patriotismus čiší také z kulinární nabídky.

Představí pivo i z Malé Skály

Publikováno:před 2 letyZdroj:Krkonošský deník

O prodlouženém víkendu 25. - 28. září v pivovaru pod Pantheonem poprvé ochutnají dvanáctistupňový Maloskalský ležák.

„Na začátku nabídneme našim hostům dvanáctistupňový Maloskalský ležák. V říjnu pak přibude i jedenáctistupňové pivo a o něco později pivní speciály, tmavá piva, piva typu ALE a další. Do Vánoc chceme návštěvníkům restaurace dát ochutnat jeden či dva pivní speciály," vypočítal jednatel pivovaru Václav Řičář.

Prapůvodní recepturu Maloskalského ležáku museli pro potřeby dneška upravit. „Pamětníci nám říkali, že se vlastně původní ležák nedal moc pít. A když jsme to původní pivo v malém zkusili uvařit, dali jsme jim za pravdu. Není se co divit, protože pivní chutě roku 2015 se nedají srovnat s tím, co lidem chutnalo před 60 lety," vypráví Řičář. Pivo pro pivovar podle originálního receptu a s maloskalským sládkem zatím vaří dodavatel pivovarské technologie, firma Czech Brewmaster, v pivovaru ve Svitavách. Pivovar je v současné době v procesu výstavby, dokončuje se stavební část, technologie by měla být dodána zkraje roku 2016. Vlastní piva uvařená na Malé Skále tak budou k ochutnání v březnu příštího roku.

Maloskalský pivovar nabídne vlastní pivo již tento víkend

Publikováno:před 2 letyZdroj:Město Frýdlant

O prodlouženém víkendu 25. - 28. září bude pivovar v Malé Skále pod Pantheonem poprvé nabízet pivo v kvalitě a podle receptury, kterou zde výrazně zmodernizovali a upravili z údajů, které byly nalezeny v archivu původního Maloskalského pivovaru.

„Na začátku nabídneme našim hostům dvanáctistupňový Maloskalský ležák. V říjnu pak přibude i jedenáctistupňové pivo a o něco později pivní speciály, tmavá piva, piva typu ALE, pšeničné pivo a další. Do Vánoc chceme návštěvníkům restaurace dát ochutnat jeden či dva pivní speciály,“ vypočítává jednatel pivovaru Václav Řičář.

Prapůvodní recepturu Maloskalského ležáku museli pro potřeby dneška upravit. „Pamětníci nám říkali, že se vlastně původní ležák nedal moc pít. A když jsme to původní pivo v malém zkusili uvařit, dali jsme jim za pravdu (smích). Není se co divit, protože pivní chutě roku 2015 se nedají srovnat s tím, co lidem chutnalo před 60 lety,“ uvádí Řičář. Pivo pro maloskalský pivovar podle originálního receptu a s maloskalským sládkem zatím vaří dodavatel pivovarské technologie, firma Czech Brewmaster, ve svém pivovaru ve Svitavách. Pivovar je v současné době v procesu výstavby, dokončuje se stavební část, technologie by měla být dodána na počátku roku 2016. Vlastní piva uvařená na Malé Skále tak budou k ochutnání v březnu příštího roku.

Původní hospoda pod Pantheonem u hlavní silnice prošla v minulých měsících náročnou rekonstrukcí. V zásadě všechno, na co byli návštěvníci zvyklí, se od základů změnilo nebo zcela zmodernizovalo. Byla postavena moderní kuchyně, která kapacitně zvládne odbavit ve špičce zcela zaplněnou hospodu. Proměnil se interiér restaurace, úpravou prošel i samotný vstup, přibyla moderní vzduchotechnika a celá budova je doslova prošpikována moderními technologiemi. Celková kapacita restaurace se zvýšila na 130 osob, na zahradě vznikl dětský koutek a relaxační posezení na lehátkách. Z nových zvětšených oken a z terasy je krásný výhled na Suché skály, ale i na zápolení vodáků nad a pod známým jezem.

Otec festivalu Benátská! křísí pivovarskou tradici v srdci Českého ráje

Publikováno:před 3 letyZdroj:iDNES.czAutor:Aleš Mastník

Už od letní sezony bude mít Maloskalsko nové turistické lákadlo. Pavel Mikez, který stojí například za hudebním festivalem Benátská!, tu plánuje obnovit pivovarskou tradici a vařit podle originálních receptů předků. Nový pivovar vyroste přímo pod skalním hradem Vranov.

Zatímco původní pivovar na Malé Skále dodnes stojí při serpentinách ve směru na Jablonec nad Nisou a je tu sklářská výroba, nový minipivovar s výstavem do dvou tisíc hektolitrů vyroste na místě proslulé horolezecké restaurace pod Pantheonem. Měl by zabrat zhruba třetinu plochy a dát práci až šesti lidem.

Mikez tu už zahájil na sousedním domě, který kdysi fungoval jako ledárna, bourací práce a významných změn dozná i samotný lokál.

Novinkou by měla být i prostorná terasa na úrovni druhého patra s výhledem na Jizeru, skalní vyhlídku pantheonu nebo Suché skály.

V lednu a únoru tu dělníci odvedou nejhrubší díl práce a oddělí vnitřní prostory pivovaru a lokálu.

„To pivo bude výjimečné,“ ví už dnes Mikez. Sázet přitom bude také na kvalitní skalní vodu, proudící stovky let ve skalních puklinách tamních pískovců a pivovarnickou minulost, kdy prakticky každý statek a panství na území Českého ráje měly svůj pivovar.

Ten na Malé Skále fungoval nepřetržitě od roku 1580 a poslední pivo se tu uvařilo v roce 1946. Jeho poválečný roční výstav se blížil pěti tisícům hektolitrů.

Po různých bádáních se Mikezovi podařilo získat originály místních pivovarnických postupů na výrobu Maloskalského výčepního i Maloskalského ležáku, piv, která se tu ještě před sedmdesáti lety vařila.

Chuť piva si určí samotní obyvatelé Malé Skály
„Malé pivovary mají tu obrovskou výhodu, že mohou vařit prakticky co chtějí. Jeden měsíc jedenáctku, druhý čtrnáctku, zelené pivo, červené. Je to jen na fantazii,“ popisuje hudební boss, který se nikterak netají tím, že stavbou malého pivovaru si plní jeden chlapský sen.

A do podoby a chuti chce Mikez vtáhnout i obyvatele městečka na Jizeře tím, že po uvaření první zkušební várky to budou právě oni, kteří pomohou určit, jaké pivo je nejlepší. To pak především v letních měsících bude pro hosty stáčet přímo z tanků.

Výhodu skýtá i strategická poloha při silničním tahu na Harrachov. V pátek si tu turisté při cestě na hory zakoupí soudek na víkend a při cestě vrátí jen prázdný obal.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.11.2016 07:244