Historie a současnost Pivovarského dvora Lipan

Obec s obnovenou pivovarnickou tradicí se nachází v poněkud bsolitérní poloze západně od Bechyně, přibližně v půli cesty mezi tímto městem a Bernarticemi u Milevska. Ve starším podání taktéž Dražice (což často komplikuje lokalizaci místa, jelikož na 'Táborsku jsou "opravdové" Dražice, a to blíže okresnímu městu - navíc i v nich bývalo kdysi panské sídlo) byly v dávnější minulosti příslušenstvím pražského arcibiskupství, když dílem patřívaly i k Bechyni. První zprávu o Dražíči nacházíme k roku 1379. Církevní část statku posléze převzali Čábeličtí ze Soutic, zástavní držitelé nedalekého vltavotýnského panství.

Koncem 16. století, přesněji roku 1584, odkoupil dražíčské zboží z rukou tehdy zadluženého Prokopa Čábelického rytíř Oldřich Svatkovský z Dobrohoště, jehož rod seděl na zdejším statku až do prvního období třicetileté války. Za Jana Svatkovského, syna předešlého, byla v Dražíči vystavěna renesanční tvrz a též i pivovar, který je jako funkční uváděn k roku 1622 v souvislosti s konfiskačním pobělohorským řízenímpivovar, při němž proti-habsbursky laděný Svatkovský přišel o dvě třetiny svého majetku, včetně Dražíče s pivovarem. Dražíčské panství, malé a svírané movitějšími sousedy, zejména tehdy šternberskou Bechyní, získalprávě vznikající jezuitský dominikál bernarticko-borovanský a vltavotýnské zboží, už opět držené pražským arcibiskupstvím, pak nepříliš známý rytíř Adam Lipovský z Lipovice. Lipovští užívali zdejší zboží až do počátku 18. století, kdy ves - se stále činným pivovarem - koupila hraběnka Pöttingová. Za Pöttingů produkoval pivovar pouhých 100 hektolitrů piva ročně o čtyřsudových, to jest sotva desetihektolitrových várkách. Výstav ale silně kolísal a padal i pod polovinu uvedeného "množství". Jak je zřejmé, jednalo se o pivovarský provoz velice skrovný a oproti okolním podnikům spíše liliputánský.

Roku 1729 koupila Dražíč rodina Thamů. V polovině 18. století vystavoval zdejší pivovar už mnohem hodnotnějších více jak 600 hektolitrů piva za rok, z čehož je cítit, že jeho provoz byl nutně rozšířen a podnik prošel rekonstrukcí - nepochybně současně s barokní úpravoustaršího panského sídla, k němuž byla nově přisazena zámecká kaple sv. Mikuláše. Vše bylo dílem a nesporným vkladem Jana Václava Thama.

Nástup 19. století byl pro Dražíčskýpivovar jeho epilogem. Už roku 1806 převzal zboží Karel, hrabě z Paarů, jenž Dražíč vzápětí propojil s vlastním panstvím, bechyňským. Historie opsala kruh a dražíčský statek se po letech samostatnosti stal opět vazalem Bechyně. Pivovar byl poté zrušen (pracovně jej nahradil zámecký bechyňský) a nakonec upravenna lihovar. Jako postupně rozšiřovaný a modernizovaný lihovarský provoz sloužívala budova původního pivovaru až do poloviny 70. let 20. století, tudíž do dobdobře pamatovatelných. Už předtím ale celý komplex velkostatku propadl socializaci a následně pokračující devastaci - to v hodnotách jak historických, tak i obecně lidských, neřku-li materiálních. Pivovar se stal polorozbořenou ruinou, nad níž se už lámala hůl...

V tomto stavu se dožila Dražíč s nevyužívaným lihovarem konce minulého režimu a tu vyvstávala otázka, co teď? V roce 1995 se dostala ruina do soukromých rukou a do roku 1998 se objekt přestavěl na minipivovar s restaurací a penzionem. Dlužno podotknout, že současně s pivovarem byla obnovena i funkce lihovarská, a to formou ovocné pálenice.

Původní pivovar míval jednoduchou podobu ve zřejmě jen přízemním obdélném objektu, který zaujímal západní polohu ve vsi a stál severozápadně od zámeckého komplexu. Ten je situován stranou od jádra Dražíče a terénně nad vsí vyniká. Návrší zde výrazně dominuje, což pro vrchnostenská zařízení bývalo typické. pivovarZkrátka v Dražíči bylo vždy jasně znát, kdo je tu pán a kdo jen kmán. Starý pivovar byl později několikrát přestavován, když konečný lihovar se stal trojdílným objektem se střední rizalitní částí, jednopatrovou a poněkud vyvstalou z hmoty stavby. Nadstavěna do úrovně prvního patra byla i lihovarní varna k níž a strojovně přibyl vznosný cihlový komín, dnes hlavní upozornění na zdaleka viditelný objekt. V srdci lihovaru je dnes umístěna měděná dvojnádobová varna s obsahem varu pět hektolitrů horké mladiny, české provenience a výrobek to Pacovských strojíren. K pivovaru dále přísluší zařízení ke zchlazování mladinky, kvasírna - to jest spilka, představovaná nerezovými uzavřenými kvasnými nádobami a obsahu 5-10 hektolitrů. Větší nádoby si vyžadují konat varky vždy dvě po sobě, aby se plně využily. Várek se dělá mesíčně 5-6 podle potřeby a spotřeby. V jediném prostoru se spilkou je i ležácký sklep, rovněž vybavený ocelovými tanky z nerezu. Původní pivovarský sklep se nalézal pod hlavním tělesem budovy a je zachován jen v reliktu nevelké obdélné místnosti s valenou klenbou. Je v kameni.

Hlavní produkce nového dražíčského pivovaru, vřazovaného do kategorie restauračních či minipivovarů, je určena pro domácí výčep, což znamená, že většina zde vyprodukovaného piva se spotřebuje v místním hostinci, jenž je přímou součástí pivovarského objektu. Přidružené výčepy má pivovar ještě v Písku, Táboře, Týně nad Vltavou a Praze. Navíc je pivo stáčeno do přinesených nádob i do vlastních PET lahví a prodáváno takříkajíc "přes ulici".

Roční produkce pivovaru je maximalizována hodnotou 1 200 vystavených hektolitrů piva ročně. Připravuje se světlý ležák s tmavým jako hlavní atribut, sezóně pak světlá desítka přes léto a polotmavý speciál přes zimu. Občas se zde uvaří i nějaký ten další speciálek. Pivo je ve výsledku nefiltrované, tudíž v čistém přírodním a nijak chemicky neupravovaném stavu s přítomností zbytkových kvasinek, zkrátka asi takové, jaké zde vařívali kdysi.

A proč se novodražíčské pivo nazývá Lipan ? Na paměť rytířského rodu Lipovských z Lipovice, dávných vlastníků dražíčského panství.

Pivovar, exteriérově ozdobně pojednán v působivé oranžovo-zelené barevné kombinaci, disponuje i ubytovacím zařízením, penzionem a řadou lákadel. Ale ochutnávka originálního místního piva Lipan všem vévodí.
Zdroj:Stránky Pivovarského dvora Lipan, 2016


Více na stránkách pivovaru

Ze zchátralého lihovaru vybudoval Pivovarský dvůr Lipan

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:ekonom.czAutor:Marcela Honsová

● V Dražíči oživili tradici vaření piva sahající do 17. století.
● Myšlenku svého otce, stavebního podnikatele, vzal za svou Jan Papula a kvůli vaření piva dálkově vystudoval potravinářskou školu.
● Dnes vaří ročně zhruba 800 hektolitrů piva Lipan, jehož název je spjat s dávnými vlastníky dražíčského panství.

Ze starého lihovaru tu zbyl i vysoký červený komín. Čápi na něm nehnízdí, takže slouží spíše k orientaci, kde najít Pivovarský dvůr Lipan. Ale i bez komína není problém v malé jihočeské vesničce Dražíč se dvěma sty obyvatel objevit malý pivovar s restaurací a penzionem.

Příjemné posezení pod pergolou v parném létě přijde vhod pěším i cykloturistům, kterých sem hlavně v sezoně zavítá dost. Na čepu byla v době naší návštěvy čtveřice piv − světlý a tmavý ležák, světlé výčepní a jedenáctistupňové APA. Všechna z místního pivovárku, tedy značky Lipan. Půllitr ležáku stojí 35 korun.

"V hospodě mám čtyři kohouty a tradičně nabízím tři spodně kvašená piva a na posledním kohoutu nějaké exotické pivo, dnes je to svrchně kvašená APA. Stále zkouším, co lidem nejvíc chutná," provází po svém pivním království 33letý Jan Papula. Co nejdříve se výčepní pult změní, aby mohl majitel nabízený sortiment rozšířit.

"Už mám objednaný nový pult se sedmi kohouty, takže začátkem července budeme nabízet pět piv. Postupně jich bude na výběr až sedm," naznačuje své plány.

Stačí se porozhlédnout kolem a je jasné, že koupací jezírko s odpočinkovou zónou svítí novotou, rekonstruovaný špejchar pro uzavřené společnosti také nepamatuje minulé století a příští rok by měla přibýt sauna. To aby návštěvníci penzionu přijížděli i mimo letní sezonu.

Takže sem míří lidé za pivem, nebo za pobytem v krásné jihočeské krajině mezi Týnem nad Vltavou a Bechyní? "Jezdí rodiny s dětmi, pivaři i turisté. Je moc fajn, že se někteří vracejí a doufám, že to bude platit i o těch nových, kteří se tu třeba náhodně zastaví," odpovídá Papula.

Minipivovar Lipan: v Česku jeden z prvních

Publikováno:před rokemZdroj:Euro.czAutor:Ondřej Stratilík

Současný boom minipivovarů vypadá nezastavitelně. Kde ale začal? Jedním z prvních podniků byl Lipan v jihočeském Dražíči.

V republice jsme byli sedmí nebo osmí - vrací se Jan Papula do roku 1997. Jeho otec se tehdy pustil do oprav starého lihovaru v Dražíči a vybudoval u něj rovnou i minipivovar. „Byly tu historické studny, tak proč je nevyužít,“ pokračuje Papula. Podnik dnes patří mezi nejstarší v Česku. Jan Papula sládkuje v Pivovarském dvoře Lipan už třináctým rokem.

Za téměř dvacetiletou historii pivovar prošel několika změnami. Původně mohl týdně navařit pět hektolitrů piva, dnes je kapacita sedminásobně vyšší. A rozrostl se i sortiment. K tradičním světlým a tmavým ležákům Papula přidal i svrchně kvašená piva včetně pšeničného speciálu. „Dělat jen spodně kvašená piva je nuda, to hřiště je moc malé,“ usmívá se Papula.

Na maličké jihočeské vesnici se dvěma stovkami obyvatel ovšem musí svou fantazii brzdit. Nejvíc si to uvědomil při nakuřovaném speciálu, který se tu prý vůbec nepil.

Zatímco půlka produkce se zkonzumuje přímo v pivovarské restauraci, druhou polovinu zaváží do hospod v Týně nad Vltavou, Písku i Praze.

Povedená klasika
Aš se do Dražíče ležícího mezi Týnem nad Vltavou a Bechyní vydáte v kterémkoli ročním období, stálicí na čepu jsou světlý a tmavý ležák. My jsme se zaměřili na dvě okrajová piva - tedy co se týče obsahu alkoholu. Na jedné straně to byla slabá světlá výčepní desítka (0,5 litru za 29 korun). Jenže! Už pronikavá vůně chmelu dala jasně najevo, že o bezpohlavní výčepní pivo nepůjde. Zaujalo svou hutností i příjemnou hořkostí. Kdyby takhle chutnaly desítky všude, sládci se nemusejí obtěžovat s výrobou jedenáctek.

A podobně řemeslně zvládnuté je i silné čtrnáctiprocentní pivo IPA (0,5 litru za 45 korun). S vůní exotických chmelových odrůd a extrémně hořkou bylinnou chutí připomíná první generaci svrchně kvašených speciálů. Teď už jsou pravidla přece jen volnější a dogmatičtí pijáci dokážou přijmout i více pitelná piva.

Takže pokud do Dražíče, hlavně pro českou klasiku. A v létě láká k vykoupání pivovarské jezírko.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.29.06.2017 13:342