Historie a současnost Pivovaru Kunratice


Pivovar Kunratice se nachází nedaleko Tvrze Kunratice, kde se pivo vařilo až do roku 1901. Po bezmála 115 letech chceme obnovit starou tradici kunratického pivovarnictví a to v nově zrekonstruované budově na křižovatce ulic Vídeňská a Na Betáni.

V pivovaru nemáme vlastní restauraci, ale na jeho nádvoří budou časem pořádány společenské akce spojené s ochutnávkami piv. pivovarHlavní část produkce bude dodávána vybraným pražským a zejména kunratickým restauracím. Blízkost Kunratického lesa s volně žijícím stádem Muflonů položila základ názvu našich piv.

Piva Muflon vznikají odpovědným výběrem nejkvalitnějších surovin, zpracovaných podle tradičních i originálních postupů, s podporou špičkového technického vybavení. Piva jsou vyráběna v dokonale kontrolovaném výrobním procesu, při dodržování všech zásad hygieny a sanitace, jsou nefiltrovaná a nepasterovaná. Tím piva Muflon získávají vlastnosti piva čerstvého a stálou přítomností kvasinek také piva živého.

Od února 2016 vaříme pivo v nově zrekonstruovaných prostorách Pivovaru Kunratice.
Zdroj:Stránky Pivovaru Kunratice, 2016

Obnova kunratického pivovarnictví
Jaro 2016 přineslo do Kunratic staronovou tradici, vaření piva. Mini-pivovar Kunratice zahájil výrobu piva Muflon technologiemi spodního i svrchního kvašení. Oblíbený nápoj je dostupný nejen v Kunraticích a okolí, ale také po téměř celé Praze a přilehlém okolí. Letošní výstav by mohl dosáhnout 3000 hl a pokud se bude dařit, lze v budoucnu docílit až 10000 hl ročně, což je maximální kapacita výrobních prostor. Budova minipivovaru na Betáni č. p. 405 je všem velice dobře známa zvenku a mnohým kunratickým obyvatelům i zevnitř. Vždy se zde něco vyrábělo, a tak zde nacházelo obživu několik generací pivovarkunratických obyvatel. Nejinak tomu bude i nyní. V roce 1940 zde firma Janák zřídila továrnu na marmeládu se 120 zaměstnanci. Tu roku 1942 zabrala i s výrobním programem německá správa a přidělila mladému příslušníkovi zbraní SS Herbertu Bőrnerovi.
Po ukončení 2. světové války byl německý majetek zkonfiskován. Po válce objekt zakoupil František Holický, který zde zřídil barvírnu kůže. O tři roky později byla továrna zabavena státem. Celou výrobu převzal závod KARA n.p. a od roku 1948 v továrně Trutnov činil a barvil kožešiny národní podnik (n. p.) Kotov. V období 1950-1958 zde n. p. Mira vybudoval údržbářský závod a sklad šicích strojů pro pletařský průmysl, poté n. p. Pleas vyráběl s více než 50 zaměstnanci stroje a zařízení pro pletařský a textilní průmysl. Název Mira se vžil i jako pojem místopisný a tak pokud chcete i dnes staro i novousedlíkům upřesnit nějaké místo na Betáni řekněte, že se nalézá vedle, u, blízko, naproti nebo za Mirou, a je jasno.
Po roce 1989 byla továrna navrácena rodině Holických, která ji pronajala zámečnické a pasířské firmě Kovoateliér. V roce 1997 majitelé objekt prodali současným vlastníkům, kteří zde se společností REVYKO i nadále provozují zámečnickou a pasířskou výrobu.

Poslední pivo bylo ve Weidenheimově pivovaru v Kunraticích uvařeno v bývalém statku, nyní Tvrzi Kunratice, roku 1901. Nastupující velkovýroba piva koncem 19. století znamenala pro malovýrobu zánik. Po více než sto letech je tomu ale naopak. Minipivovary vznikají po desítkách a jsou oživením trhu svou rozmanitostí druhů a převážně vysokou kvalitou. Nový pivovar můžeme porovnat s tím bývalým. Roku 1873 vyrobil pivovarpodle oficiální rakousko-uherské statistiky 4800 Eimer piva (1 Eimer, jednotka zavedená na měření objemů piva od roku 1865 odpovídá 60,14 litrů) což je asi 2890 hl. Pivo odebírali šenkýři v Kunraticích, Šeberově, Chodově, dodávalo se také do Vysokého domu na Koňském trhu nebo do hostince U Tří králů na Malé straně.
Dnes by tedy patřil mezi minipivovary a když si porovnáte současné záměry Muflona tak zjistíte nápadnou podobu. Neviditelná ruka trhu Adama Smithe funguje i v Kunraticích. Pivo se ale v Kunraticích vařilo i v dobách vzdálenějších. První záznam je datován 1578, záznam panského písaře z 18. století uvádí, že se „vaří asi 30 várek po dvanácti sudech“. Díky pivovarskému manuálu z roku 1817 zase víme, že ročně dostával 18 sudů kunratický farář, 2 sudy učitel, 1,5 sudu kostelník a 1 sud ponocný. Popřejme tedy spolumajiteli panu Petru Hozákovi pěkně po pivovarsku Dej Bůh štěstí a hodně spokojených zákazníků. Sobě zase co nejdříve ochutnávku rozličných Muflonů.
Autor:Ing. Svatomír Mydlarčík, 2018


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Kunratice

Kdy:dle dohody Po-PáObec:Praha-KunraticeZdroj:Pivovar Kunratice

● Počet účastníků: Min 5 – max 30
● Cena bez ochutnávky 100,-Kč / Cena s ochutnávkou 150,-Kč
● Prohlídky lze realizovat pouze po předchozí dohodě a to minimálně 1 den před exkurzí.
● Čas prohlídek mezi 14-16 hodinou, pouze všední dny Po – Pá.

Vrchní sládek Patrik Godovský, Mob.: +420 777 023 722, E-mail: godovsky@pivovarkunratice.cz

Aktualizováno: před 8 lety

Obnovená pivní tradice: Mufloní zázrak z Kunratic

Publikováno:před 7 letyZdroj:ČtiDoma.czAutor:Zuzana Špániková

Pokračujeme v našem pivním seriálu, tentokrát se podíváme do Kunratic, kde se touha po vaření piva potkala s historií. Po 115 letech je pivovarnictví zpět s ještě větší parádou. Za svého maskota přijali muflona a tvrdohlavě si stojí za poctivým zlatým mokem.

Pivovar Kunratice stojí nedaleko tvrze, kde se pivo vařilo až do roku 1901. Tradice se oživuje v nově zrekonstruované budově na křižovatce ulic Vídeňská a Na Betáni. V pivovaru nenajdete vlastní restauraci, ale na nádvoří se občas pořádají ochutnávky piv, což je také velice příjemné.

Kunratické mufloní pivo se navíc čepuje nejen v restauracích v Kunraticích, ale také po celé Praze. Bez problému si ho můžete objednat i přes e-shop. Čím je tedy Muflon speciální? Úspěch sklízí zejména dobrý výběr nejkvalitnějších surovin a sázka na tradiční i originální postupy s podporou špičkové technologie.

"Mufloní filozofie velí vyrábět nefiltrované a nepasterované pivo. Čerstvost a přítomnost kvasinek udržuje zlatý mok živý," vysvětluje obchodní zástupce pivovaru Zdeněk Urban. Podívejme se s ním do historie i do budoucnosti.

Historie
Historie je zamotaná a hodně barvitá.Vždycky se tady něco vyrábělo. Začalo to továrnou na marmeládu, ta vydržela i německou správu. Po válce byl majetek zkonfiskován a na místě továrny se začala barvit kůže. Za tři roky došlo opět k zabavení státem a vznikl zde závod KARA, který činil a barvil kožešiny.

Pak tu byl národní podnik Mira, údržbářský závod a sklad šicích strojů pro pletařský průmysl. Po roce 1989 byla továrna navrácena rodině Holických, která ji pronajala zámečnické a pasířské firmě Kovoateliér. V roce 1997 majitelé objekt prodali současným vlastníkům, kteří zde se společností REVYKO i nadále provozují zámečnickou a pasířskou výrobu.

Jaká je historie kunratického piva?
První záznam o vaření piva je datován 1578, záznam panského písaře z 18. století uvádí, že se "vaří asi 30 várek po dvanácti sudech". Poslední pivo bylo ve Weidenheimově pivovaru v Kunraticích uvařeno v bývalém statku, nyní Tvrzi Kunratice, v roce 1901. Pak však pivovar zanikl.

Jak jste se dostali k muflonovi? Pořídíte si ho jako maskota?
Jsou to naši maskoti, jen je nemusíme mít přímo v pivovaru. Stádo volně žijících muflonů je kousek od nás u Kunratického lesa. Zamilovali jsme si je tak, že jsme podle nich pojmenovali naše pivo.

Je možná prohlídka pivovaru?
Ano. Jsme rádi, když se lidé zajímají o pivo. Všichni zvědaví se musí domluvit dopředu, a to minimálně jeden den před exkurzí. Prohlídky jsou možné mezi 14.-16. hodinou, pouze všední dny. Do jedné skupiny se vejde minimálně 5 a maximálně 30 lidí. Stojí to sto korun, ale je možné zvolit i variantu s ochutnávkou za sto padesát. Pokud jste po prohlídce zatoužili, kontaktujte pana Patrika Godovského, našeho vrchního sládka.

Co budeme pít?
To záleží na tom, co máte rádi. Pokud preferujete výraznou chmelovou vůni a plnou chuť s pozvolným hořkým dozníváním, dejte si Muflona světlý ležák. Jedenáctka je moc dobrá a hodí se k uhašení žízně nebo k obědu. Pokud jste o něco mlsnější, dejte si světlý mufloní ležák dvanáctku. Při výrobě používáme moderní studené chmelení, které znali už staří čeští sládci. Vytěží z žateckého chmele to pravé. Obsahuje 5 % alkoholu.

Co tmavé pivo, máte?
Rozhodně. Zkuste náš polotmavý ležák. Je to pivo vídeňského typu, temnější jantarové barvy dosažené kombinací plzeňského a vídeňského sladu, nikoliv sladu karamelového, typického pro většinu černých piv. Díky tomu chutná i odpůrcům tmavých piv, kterým v radosti z pití brání právě ona karamelová chuť. Na jazyku sládne, na patře pak hořkne. Zkuste ho k sýrům a dezertům, je to lahoda, kterou ocení i ženy.

Vaříte i něco speciálního?
Velmi populární je teď náš Muflon RED ALE. Jde o třináctku a při výrobě tohoto anglosaského typu piva používáme výhradně zámořské chmele, zahraniční slady a originální kvasnice. Chceme zachovat styl. V chuti zachytíte citrusové tóny, což je důsledek chmelení odrůdou Citra a tóny květinové od chmelení odrůdou Amarillo. Není od věci pít ho i trochu teplejší. Samozřejmě proboha ne teplé! Dobrá teplota je - 12-15 °C, ovšem nezapomínat, že pijete silné pivo!

Co je to Muflonka?
Chtěli jsme nabídnout něco i dětem, řidičům nebo těhotným ženám. Tak vznikla kamarádka Muflona, kunratická limonáda s příchutí jahod.

Co chystáte na podzim?
Už 23. a 24. září, v sobotu a neděli, budou probíhat dny otevřených dveří. V sobotu od 11 do desíti do večera, v neděli pak od 11 do 19 hodin. Bude to super, určitě se přijeďte podívat!

Novinka z Kunratického pivovaru

Publikováno:před 9 letyZdroj:Pivovar Kunratice

16.2.2015
Spouštíme prodej a distribuci piva Muflon.
Vzhledem k opoždění dodávky části technologie, pro Pivovar Kunratice pivo přechodně vyrábí společnost: Czech Brewmasters s.r.o.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.01.09.2017 17:412