Historie a současnost minipivovaru Krajinská 27

I když se můžeme domnívat, že pivo se v našem domě vařilo již daleko dříve (historie Krajinské ulice sahá již do konce šedesátých let 13. století a právovárečných domů ve městě bylo v této době více), první, skutečně průkazný materiál, máme z roku 1482, kdy se v tzv. Českobudějovických trhových knihách mimo jiné dočteme, že vlastníkem domu se právě v tomto roce stává SLADOVNÍK pivovara hostinský Matěj Svach. Zda navázal na své předchůdce nebo zda byl skutečně v tomto domě prvním, kdo zde vařil pivo, se již zřejmě nedozvíme, ale nástupců měl v dalších staletích spousty. Dům postupně měnil majitele a ať se již jednalo o potomky bývalých vlastníků nebo vlastníky zcela nové, několik generací zde pokračovalo v tradici vaření piva. To zde bylo přerušeno až v roce 1752, kdy se majitelem stal řezník František Haas.

Obnovení pivovarnické činnosti nastává v roce 2014.

Vázáni historií a tradicí vaříme naše klasická piva dle starých českých receptur, z prvotřídních surovin, bez chemických přísad, řemeslným způsobem. Tzn., že u klasických piv používáme ječný slad, český chmel a české kvasnice. Tato piva jsou spodně kvašená, dozrávají v otevřené spilce a následně pak v ležáckých tancích. Na rozdíl od piv produkovaných velkými pivovary nejsou naše piva nijak dodatečně ošetřována, nejsou filtrována, ani pasterována. Díky tomu si zachovávají nezaměnitelnou chuť, barvu a množství přírodních látek, vitamínů skupiny B, tříslovin apod.
Zdroj:Stránky Minipivovaru Krajinská 27, 2015


Více na stránkách pivovaru