Historie a současnost Pivovaru Hluboká

Prehistorie, pivo v Evropě, pivo na Hluboké, historie domu, současnost
Milé dámy, vážení pánové, vítejte v Pivovaru Hluboká, v budově, kde se v roce 2016 obnovila tradice vaření piva v našem knížecím městě.

Pivo jako nápoj je známo cca 5000 let. Za jeho objevitele jsou považováni Mezopotámci (dnešní Iráčané), ve velkém pak začali pivo vyrábět až Babylóňané a staří Egypťané. Tehdy bylo pivo dokonce považováno pivovarza základ stravy.
Do střední Evropy se tento unikátní nápoj dostává při stěhování národů ve 4. století před Kristem díky Keltům, Germánům a Bójům. První písemná zmínka o výrobě piva v Čechách je z konce 10. století n.l. a váže se k Břevnovskému klášteru.

Hlubocká právovárečná epocha je úzce svázána s místním hradem Frauenberg, později zámkem Hluboká. Vařilo se zde od 14. století, původně asi v hradním areálu. Výstavba tzv. „nového pivovaru“ v centru města (dnes Casino) je datována rokem 1500 n.l. Příchodem vlivného a bohatého rodu Schwarzenbergů v 17. století se výroba rychle modernizovala až k rekordnímu ročnímu výstavu 15.000 hl. Vlivem průmyslové revoluce se v druhé polovině 18. století bohužel výroba centralizovala a byla přesunuta do zbrusu nového protivínského pivovaru. Poslední várka byla v hlubockém pivovaru pivovarodzvoněna v r. 1883.

Náš současný právovárečný dům byl postaven v r. 1898 knížetem Adolfem Josefem ze Schwarzenbergu jako společenský sál. V bouřlivém 20. století prošel mnoha změnami. V roce 2016 jej zakoupil vnuk původního majitele pan Macháček za účelem dobové rekonstrukce a instalace technologie výroby piva. Po roce tvrdé práce za účasti mnoha řemeslníků, zámeckých architektů a restaurátorů byl Pivovar Hluboká v lednu 2017 zkolaudován, slavnostně otevřen a vysvěcen farářem Otcem Tomášem. Od té doby jede technologie, vyrobená na zakázku v Pacovských strojírnách, na plné obrátky. Plánovaný výstav 1.000 hl ročně lze do budoucna díky technické připravenosti až zdvojnásobit.

PIVO je odborně definováno jako mírně alkoholický nápoj. Vyrábí se tradičně z obilných sladů, vody, chmele a následným působením pivovarských kvasinek. Lahodným, blahodárným pivovara chuťově typickým se stává vařením, kvašením a ležením. Srdcem každého pivovaru je varna, ta naše o objemu 10 hl. Zde se cca osmihodinovým procesem vč. dávkování chmele a za neustálého dozoru pana sládka stává ze sladiny tzv. mladina. Ochlazená mladina se poté přečerpává do kvasných kádí, tzv. spilky, každá o objemu 20 hl. Přidáním speciálních pivovarských kvasnic začíná tzv. hlavní kvašení, většinou spodní za nízkých teplot do 10°C. Po asi deseti dnech se mírně nasycené mladé pivo , které již obsahuje alkohol, dále přečerpává do ležáckých tanků, tzv. ležáckého sklepa, na dokvašení a zrání po dobu 30 – 60 dnů za velmi nízkých teplot okolo 1°C. Po senzorickém, popř. laboratorním vyhodnocení vlastností pak pan sládek rozhodne o termínu stáčení piva – u nás do KEG sudů a PET lahví. Stočené pivo dále putuje do chladícího boxu a následně k zákazníkům.

Momentálně v Pivovaru Hluboká vyrábíme spodně kvašené, nefiltrované a nepasterizované ležáky – 11% světlý Melichar, 12% polotmavý Kašpar, pivovar13% tmavý Baltazar a nově také svrchně kvašený speciál 11% ALE Hvězdář (pojmenovaný po jedné z hlubockých čtvrtí). K výrobě piva používáme výhradně hanácký nebo bavorský slad a žatecký chmel.

Sládkem je zkušený pan Valenta s praxí v mnoha českých, ale také např. středoamerických pivovarech. Podsládkem, důležitou pravou rukou sládka, je pan Chrt. Majiteli technologie jsou hlubočtí restauratéři pánové Macháček a Hájek. Jedinými odbytišti produktů jsou Pivovarský šenk s přilehlou terasou a dvě restaurace na náměstí – „Solidní Šance“ a „U Hájků“.
Přejeme si, aby nesporný společenský fenomén jménem ŘEMESLNÉ ČESKÉ PIVO zaujal po 133 letech důstojné místo na hlubocké pivní scéně.
Zdroj:Michael Macháček,Pivovar Hluboká, 2017


Více na stránkách pivovaru

V Hluboké přestavěli hotel na pivovar. Můžete tam ochutnat Tři krále

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Markéta Machačová

Na náměstí u kostela stojí dům se zelenou fasádou a velkým nápisem Pivovar Hluboká. Když vkročíte dovnitř, po levé straně uvidíte výčep. Hned vedle je varna oddělená skleněnou stěnou, takže návštěvníci mohou od stolů sledovat výrobu piva. Do Hluboké nad Vltavou se po více než 100 letech vrátila výroba piva.

V pivovar se změnil historický sál někdejšího hotelu Obec, který vyrostl na počátku 20. století na popud Adolfa Josefa Schwarzenberga.

Lidé tu mohou ochutnat spodně kvašený ležák. „Pustili jsme se do toho, abychom zachránili krásný dům v centru města. Zároveň jsme chtěli navázat na slavnou tradici vaření hlubockého piva. Ta sahá až do 15. století,“ vypráví osvé motivaci k založení pivovaru Michael Macháček, jeden ze spolumajitelů, který ve městě provozuje ještě svou restauraci.

Se společníkem Milanem Hájkem přivítal ve čtvrtek na slavnostním otevření hosty v prvorepublikových čepicích s kšiltem a šálou. Den předtím pivovaru požehnal místní farář Tomas van Zavrel.

Po dvouletém úsilí se oběma mužům podařilo na svátek Tří králů natočit první várku. Piva tak nesou jména Kašpar, Melichar a Baltazar - hlubocký ležák 12° polotmavý, ležák 11° světlý a ležák 13° tmavý speciál.

„Na Velikonoce možná překvapíme bylinkovými anebo naopak silnějšími svrchně kvašenými kousky. Zatím jsme se ale přiklonili ke spodně kvašenému ležáku,“ vysvětluje Macháček, který hlubocké pivo sám chuťově vnímá jako příbuzného Plzně a vzdáleného bratrance Budvaru. „Každá várka bude trošku jiná, snažíme se reagovat na názory štamgastů,“ dodává.

Koncová cena piva na čepu zatím podle jeho slov nepřesáhne 40 korun. Ležák vyrábějí z hanáckého sladu a z žateckého chmelu, jedné z nejslavnějších českých odrůd.

U vzniku piva stál sládek Miloslav Valenta. Začínal v budějovickém Budvaru a řemeslo provozoval i na Kubě. Nyní se věnuje minipivovarům v rozjezdu. Receptury tří králů jsou právě jeho dílem.

„Ještě uvidíme, jestli budou chtít majitelé dělat pivní speciály. Například v Krumlově jsme na Vánoce udělali badyánové pivo, které všem moc chutnalo,“ říká Valenta.

Roční výstav plánují Hlubočtí zhruba tisíc hektolitrů. „Technologicky i stavebně jsme připraveni zajistit rozšíření s možným výstavem až do dvou tisíc hektolitrů za rok,“ odhaduje Macháček.

Hlubocké pivo zůstane ve své domovině, majitelé o jeho vývozu neuvažují. Hlavním odbytištěm bude samotný pivovarský šenk a přilehlá letní zahrádka, zároveň dvě další restaurace v centru. Pivo se bude také stáčet do PET lahví pro místní zimní stadion.

Majitelé předpokládají, že investice do hlubockého pivovaru by se jim mohla vrátit do deseti let. „My hlavně prožíváme euforii, že se to podařilo vybudovat. Samozřejmě chceme mít nejlepší pivo v galaxii,“ říká s nadsázkou Michal Macháček.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.30.01.2017 11:371