Historie a současnost minipivovaru Garage

Výroba minipivovaru byla spuštěna v únoru 2013. Náš pivovar je schopen vyrábět 1000hl piva za rok což je 200 000 pivních půllitrů toho nejlepšího piva, jak doufáme tak tento plán výroby nejen splníme ale s Vaší pomocí i překročíme!!!! pivovar
Pivo vaříme z vody která je svým chemickým složením podobná vodě jenž používá k výrobě i Plzeňský Prazdroj, slad odebíráme z ječmene vypěstovaného na úrodné Hané a chmel nejvyšší kvality z Žatce. Náš sládek vařil pivo v Plzeňském prazdroji během praxe kdy se učil sladovníkem po vyučení studoval ještě čtyři roky v Praze na jediné Pivovarské škole v tehdejší ČSFR která byla založena v roce 1868.
Vyrábíme piva dle klasické technologie dvou a třírmutovým způsobem, a jsou to tato : výčepní světlý 10 ° GARÁŽMISTR, polotmavý 11° GARÁŽMISTR, světlý 12° GARÁŽMISTR PREMIUM a tmavý speciál 13°GARÁŽMISTR , dále pak různé speciály dle poptávky našich zákazníků nebo při různých výročích a svátcích.

Pivo prodáváme výhradně nefiltrované v PET a lahvích keg sudech s možností vypůjčení výčepního zařízení. Nově jsme zavedli i prodej a plnění 5 litrových soudků. Všechna naše piva jsou již na výčepech ve všech čtyřech našich restauracích.
Zdroj:Stránky Garage Club, 2016


Více na stránkách pivovaru

Tak trochu proti proudu: Sezóna nám právě začíná, hlásí ostravský pivovar Garage

Publikováno:před rokemZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš Svoboda

Rozvoj minipivovarů v našem regionu pokračuje. Jen za poslední tři roky se jejich počet zdvojnásobil a blíží se k ještě nedávno jen těžko uvěřitelným čtyřem desítkám. Magazín PATRIOT se rozhodl je mapovat prostřednictvím seriálu, který, jak věříme, bude pro čtenáře objevnou cestou za poznáním historické tradice i současnosti pivovarnictví v Moravskoslezském kraji.

Zatímco mnozí pivovarníci a jejich příznivci se již pomalu chystají na pomyslné ukončení hlavní sezóny, kterou určují letní měsíce, v ostravském Martinově je tomu tak trochu jinak. V tamním hudebním klubu Garage totiž sídlí stejnojmenný minipivovar, který se drží spíše muzikantského rytmu, chcete-li.

To znamená, že dění kolem piva a jeho konzumace ožívá se startem koncertů a různých akcí. Zkrátka tady se dostáváme na pole kulturního života, jehož program obvykle „kvete“ od září do června.

Pivovar jako další splněný sen
Minipivovar Garage a jeho piva zvaná Garážmistr tedy vstupují do své čtvrté sezóny, která se ponese nejen na vlnách rocku.

„Majitel našeho klubu a restaurace Marcel Lesník měl vizi, kterou si splnil realizací rockového klubu. Jeho dalším snem však bylo mít vlastní minipivovar. Tak jsme se spolu setkali a začali hledat dodavatele technologie, plánovat prostory a umístění výroby,“ popisuje úvodní fázi sládek Pavel Salaj.

To bylo během roku 2012. V roce následujícím už bylo pivovarské zázemí postaveno a mohlo se směle začít s vařením. „První várku jsme uvařili v březnu roku 2013. Hned v počátku jsme se dohodli na strategii prodeje s tím, že budeme pokud možno zásobovat čistě naše podniky a že nebudeme pivo prodávat nikam dál,“ říká sládek.

Rozvážet produkci piva do různých koutů republiky by podle jeho slov možná mohlo být ekonomicky zajímavější, ale to nebylo rozhodující. „Chtěli jsme, aby pivo bylo vždy kvalitní a aby zrálo, jak má. Nechceme nic zkracovat a urychlovat. Takže pivo dodáváme jenom do klubu a do naší restaurace v centru Ostravy, k tomu funguje drobný prodej,“ upřesňuje autor Garážmistra.

Celoročně vaří šest druhů piva
Úvahy o skladbě pivního menu byly podobně jako u všech tuzemských minipivovarů v podstatě předurčeny národní tradicí. Světlý ležák dvanáctka jako silný základ, který v „Garáži“ postupně doplnili o polotmavou jedenáctku, světlou desítku, tmavou třináctku a další dva speciály.

„Zkoušeli jsme různé speciály jako třeba pšeničné pivo či piva typu Ale. Dneska se nám vykrystalizovalo šest druhů piv, která vaříme celoročně. Kromě těch uvedených je to Single Hop, což je pivo chmelené pouze jedním chmelem, Kazbekem. A stálou nabídku uzavírá patnáctka, což je Indian Pale Ale,“ objasňuje Salaj.

Zastavme se ale ještě na chvíli u způsobu chmelení „Kazbekem“, což je u nás vyšlechtěná odrůda chmele pocházejícího původně z oblasti Kavkazu. „Je trošku aromatičtější a ve výsledku vznikne více hořké pivo. Normálně při vaření kombinujete dva, tři i čtyři druhy chmele, ale tady je to od začátku do konce jeden druh. Dá se říct, že je to první český chmel, který je aromatický a lze jej použít i na studené chmelení,“ poodkrývá sládek způsob vaření jednoho ze speciálů.

Pivaři jsou konzervativní, chtějí hlavně ležáky
Další druhy by si rád vyzkoušel, a to třeba konkrétně vysoko-stupňová piva. „Možná Stout dvacítku nebo jedenadvacítku, ale lidi na to u nás nejsou zvyklí. Je to spíše do ochutnávkových hospod, u nás jsou pivaři více konzervativní. Chtějí hlavně ležáky,“ myslí si Salaj, který dle svých zkušeností potvrzuje jasnou převahu klasických piv, tedy jedenáctky a dvanáctky.

Pivovar Garage ovšem má svá specifika jinde. „Náš pivovar a vlastně i hospoda je zvláštní tím, že v podstatě nemá štamgasty. Je to klub, kam se chodí lidi bavit. Ať už to jsou koncerty, oslavy, firemní akce nebo večírky,“ upozorňuje náš průvodce na měnící se skupiny zákazníků, kteří do Martinova míří nejen z Ostravy a okolí, ale i ze vzdálenějších míst.

Odnést by si však vždy měli společný dojem, který kromě kulturního programu tvoří i zážitek z pochutnání na kvalitním pivu. A to není jen úkolem samotného sládka.

„V poslední době jsme pozvedli kulturu čepování piva. Ze začátku jsem doslova bojoval s číšníky, kteří neuměli načepovat pivo. Trápili jsme se a pořád byly nějaké problémy. Číšník je totiž nejradši, když načepuje pivo najednou a může jít,“ přiznává vedoucí pivovaru, že souhra s ostatními kolegy je velmi důležitá. Kromě toho taky používají moderní technologii na oplachování sklenic.

Trh je (zatím) málo nasycený
Vstříc náročné pivařské duši se snaží jít jak kvalitou, tak i tím, co skýtá každodenní život pivovaru. Tak vznikl třeba nápad nabídnout zájemcům možnost nevšedního zážitku, kterým je jeden den se sládkem. Kdo chce, může pak na vlastní kůži poznat, že jeho práce nespočívá jen ve vaření a degustování piva, ale že je z poloviny o čištění a starání se o technologii.

Jaké jsou vize spojené s dalším rozvojem pivovarnictví v „Garáži“? „V současné době tady vzniká hotel, abychom měli kompletní nabídku. Vlastní klub, pivovar a hotel. Výrobu rozšiřovat nehodláme, chceme zůstat čistě místní pivovar a držet kvalitu, na kterou jsou lidi zvyklí,“ má jasno Salaj, který se pivu začal věnovat na konci 80. let.

Jako odborník, který občas zajede poradit se stavbou a provozem pivovarů do daleké Číny či Vietnamu, dovede zhodnotit nejen kvalitu piva, ale i celkové vyhlídky oboru. Ten se vyvíjí více než slibně, což dokazují i jednotlivé příběhy našeho seriálu.

„S kolegy se snažíme pravidelně setkávat, degustovat a říct si, co nás zaujalo. Nemáme mezi sebou rivalitu. Trh je zatím tak málo nasycený, že si minipivovary pomáhají a podporují se,“ tvrdí na závěr sládek z ostravského pivovaru Garage.

„Dej Bůh štěstí!“ A za týden u piva zase na shledanou.

Minipivovar Garage
Místo: Martinovská 3262/50, Ostrava – Martinov
Druhy piv: celoročně Garážmistr světlé výčepní 10°, polotmavý ležák 11°, světlý ležák 12°, tmavý speciál 13°, speciál Single Hop, Indian Pale Ale 15°, další piva – speciály jsou v nabídce dle sezóny
Stáčení: pivo čepují ze sudů, nabízejí také prodej v sudech, pet lahvích a na objednávku také ve skleněných lahvích
Výstav: odhadem 800 hektolitrů za rok

Pivovárky představí své kousky v Garage klubu

Publikováno:před 3 letyZdroj:Moravskoslezský deníkAutor:Klára Kohutová

Ochutnávku více než čtyřiceti druhů piv z regionálních i vzdálených pivovárků nabídne 1. a 2. května již sedmý ročník Festivalu minipivovarů v Rock´n´Roll klubu Garage v Ostravě-Martinově.

„Myslím, že letošní ročník je nabitý jak programem, tak pivy. Pivní víkend doplní i hudební produkce jako třeba bluesman Martin Chic nebo ostravská skupina Úspěch. Navíc na velkoplošné projekci budeme promítat i zápasy hokejového šampionátu, který propukne souběžně s naší akcí. K jídlu budeme připravovat domácí zabijačkové speciality, pro děti je připraven dětský park a nafukovací klouzačka," popsal hlavní lákadla majitel pivovaru Garage Marcel Lesník.

Festival představí mnoho menších pivovarů napříč regiony. „Lidé budou moci ochutnat naše pivo James Cook, které je chmeleno australskými chmely. Je voňavé a specifické chuti. Pro české pivaře může být jeho chuť překvapivá," vysvětlil správce Beskydského pivovárku Ostravice Dušan Holý.

Z Olomouce na festival zavítá i Svatokopecký pivovar. „Vsadili jsme na klasiku, takže nabídneme dvanáctistupňový ležák Hanibal chmelený žateckým chmelem. Dále přivezeme pivo J.W., kde používáme bavorský slad, a chuť je tudíž chlebovitá. Pivo nese iniciály Jiřího Wolkera, který jezdil pod Svatý kopeček za svou babičkou," řekl Deníku majitel a sládek Svatokopeckého pivovaru Ivo Hrdlička.

Za vstupné na festival zaplatí zájemci za každý den 80 korun, přičemž utržená vstupenka slouží jako kupon na jedno malé pivo Garážmistr.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.08.09.2016 17:122