Historie a současnost Městského pivovaru Gabretus

Pivo se ve Volarech vařívalo už ve středověku, ale později museli volarští odebírat pivo z Drslavic a Prachatic. Opakované snahy 19. století o vlastní volarský pivovar narážely na nevůli vrchnostenských úřadů. K úspěchu nakročilo až dlouhé úsilí skupiny volarských měšťanů v sedmdesátých létech předminulého století. Volarský pivovar, oficiálně založený roku 1875, uvařil první pivo v létě 1879. Poté dvakrát výrazně expandoval a to vždy v souvislosti se železnicí. Poprvé po vystavění železnice do Volar v říjnu 1899, podruhé pak po dokončení sítě šumavských drah a jejich napojení do Bavorska v roce 1910.

Volarské pivo dominovalo nejen hostincům ve volarské kotlině, ale i ve stále širším okolí. Volarský pivovar přečkal i obě světové války, avšak bohužel neodolal plánovitému hospodářství a centralizaci ekonomiky socialistického pivovarČeskoslovenska.

Na volarské pivo se vzpomínalo s nostalgií a obdivem; ústní tradice vykládala direktivní uzavření volarského pivovaru jako důsledek tlaku Prazdroje a Budvaru, jimž malý šumavský pivovar kvalitou svého piva překvapivě konkuroval. Lokální patrioti tak alespoň sbírali a uchovávali pivní láhve s nápisy Buergerliche Brauerai Wallern či Konsumverein Wallern.

V prvních svobodných volbách v roce 1990 se ve volebních programech takřka všech kandidátek objevily snahy obnovit provoz volarského pivovaru. Objekt však nebyl k mání a město po léta řešilo jiné problémy.pivovar

V létě 2006 se v Pivovarském parku konal první ročník Volarského pivobraní. Tato slavnost nabídla jak exkurze k varnám a do zdevastovaného interiéru pivovaru, tak divadelní výstupy v duchu Postřižin. Poprvé se také objevuje jakýsi náznak “volarské pivní nostalgie”. V hlavách rozverných mužů klokotá touha koupat krásné ženy v kádích plných domácího volarského piva…

V roce 2007 byla do nového strategického plánu rozvoje města zapracována myšlenka městského restauračního minipivovaru. V srpnu téhož roku nechalo vedení města poprvé uvařit a nalahvovat speciální várku v pivovaru Zvíkovské Podhradí; toto volarské pivo mělo na pivovarVolarských slavnostech dřeva jednoznačný úspěch. O rok později vznikla „Volarská zlatá“ neboli originální hořká bylinná lihovina, oblíbený to volarský suvenýr. Várka volarského piva byla v dalších létech několikráte zopakována, přičemž např. v roce 2009, v roce výročí 650 let od první písemné zmínky o Volarech, bylo toto pivo stáčeno do speciálních láhví o objemu 650 mililitrů.

Někteří z volarských nadšenců v minulých létech zkoušeli domácí vaření piva (za všechny zmiňme Martina Jandu s jeho Brixbírem či Václava Sedleckého), ale to už vše zvolna spělo k renesanci volarské pivní tradice.

Počátkem roku 2012 město v exekuční dražbě koupilo zkrachovalý hotel Bobík na volarském náměstí a rozhodlo o obnovení jeho činnosti. Vedle hotelových a restauračních služeb zastupitelé obohatili nabídku a služby hotelu o konopné lázně, galerii a – ano, správně – o hotelový minipivovar. Technologii počátkem léta 2013 dodala firma Pivo Praha, pivovarsládkem se stal Milan Maršálek z Plzně, který vařil pivo například v minipivovaru ve Stříbře či ve zlínském hostinském pivovaru U Bizona.

První zkušební várka se vařila ve čtvrtek 1. srpna 2013, v témže měsíci byl hotel Bobík otevřen. Městský hotel Bobík prošel zásadní proměnou a modernizací. Svou nabídku kvality a jedinečnosti staví na propojení výjimečnosti konopných lázní, vynikající hotelové kuchyně a vlastního minipivovaru.

Navštivte Volary, ponořte se do péče unikátních konopných lázní, ochutnejte kuchyni založenou na regionálních produktech, nahlédněte do městské galerie moderního umění a výsledné dojmy z největšího města horské Šumavy poté zapijte originálním volarským ležákem!
Zdroj:Stránky pivovaru Gabretus a volary.eu, 2015


Více na stránkách pivovaru

Volarské pivo má již své nové jméno

Publikováno:před 5 letyZdroj:Volary.eu

Název GABRETUS se stal vítězem ankety, které město Volary pořádalo v rámci slavností piva. Nové logo našeho hostinského minipivovárku zpracoval Vít Pavlík.

V novém jméně našeho piva se spolu s obnovenou tradicí pivovarnictví vrací do Volar také tradice keltská. Již staří Římané znali Šumavu a Šumava, jako významný krajinný prvek střední Evropy, je uváděna ve 2.st.n.l. v díle Claudia Ptolemaia. Spolu s Bavorským a Českým lesem bychom ji nalezli pod názvem Gabréta hylé – Pohoří kozorožců… Slovo Gabreta by mělo pocházet z jednoho z keltských jazyků podobně jako slovo Sudéta (Pohoří kanců), nebo Bohemia (dle keltského kmene Bojů)…

Gabréta byla součástí většího celku Hercynského lesa. Tento les, podle Gaia Julia Caesara dlouhý 60 a široký 9 denních pochodů, se měl prostírat podél Dunaje od Bavorska až na Slovensko. Byl opředen mnoha pověstmi a pověrami – žil zde třeba hercynský kanec, kterého Římané, ač ho nikdy neviděli, považovali za nebezpečnější zvíře než lva!

Ve středověku se pro oblast Šumavy zřejmě většinou (a přiléhavě) používal název Les (latinsky Silva) nebo v češtině Hvozd. Český název Šumava se objevuje poprvé až v polovině 16. století. Ještě roku 1679 informuje Bohuslav Balbín, že Silva Gabreta se česky jmenuje Šumava.

Název GABRETUS se stal vítězem ankety, které město Volary pořádalo v rámci slavností piva. Nové logo našeho hostinského minipivovárku zpracoval Vít Pavlík.

Takže nezbývá než keltsky popřát Gabretus go bragh…

Ve Volarech znovu začali vařit vlastní pivo

Publikováno:před 5 letyZdroj:Deník.czAutor:Miroslav Fuchs

Na pivo uvařené přímo v minipivovaru v restauraci hotelu Bobík si budou muset Volarští ještě chvíli počkat. I když vaření první várky Volarského piva začalo včera dopoledne, na slavnostní otevření hotelu příští čtvrtek narazí obsluha pivo uvařené v jiném pivovaru. Ovšem podle originální receptury pro volarský minipivovar.

A na jaké pivo uvařené ve Volarech se mohou Volaráci těšit? To prozradil jako prvnímu Prachatickému deníku sládek Milan Maršálek z Plzně. „Pivo bude živé kvasnicové, to znamená, že nebude filtrované, stabilizované ani pasterované. Vařit se bude světlé i tmavé pivo," shrnul Milan Maršálek. Při jedné várce se v minipivovaru uvaří 250 litrů piva. „Abychom naplnili kvasnou káď, musíme uvařit 500 litrů a kádě máme dvě. Pak máme pět tanků každý o objemu 500 litrů. Takže abychom naplnili kapacitu sklepa, musíme navařit deset várek," dodal sládek.

Na výčet letopočtů ale mohou Volarští navázat datem 1. srpna 2013, kdy se po více než půlstoletí opět zahájilo vaření piva v minipivovaru Městského hotelu Bobík. „Nasypat vůbec první slad do varny a začít vařit vlastní volarské pivo po více než půl století je nepopsatelný pocit. Už teď se těším, až poprvé ochutnám jeho chuť," podělila se o svůj zážitek Martina Pospíšilová.
Právo vařit pivo měly Volary již v šestnáctém století, konkrétně v letech 1503 až 1558, než jim právo vařit pivo vzala tehdejší vrchnost. Obnovit tradici se rozhodli Volarští ve druhé polovině devatenáctého století. Po létech žádostí a plánů jim okresní hejtmanství v Prachaticích povolilo vařit pivo v roce 1879. Shodou okolností i tehdy byl první sládek z Plzně. Ten v dubnu téhož roku uvařil první zkušební várku Volarského piva.

Volarský pivovar přežil léta válečná i znárodnění, nehodil se ale do národního plánování. Byť byl jeden čas dokonce součástí Budvaru, převzal jej do své struktury následně státní podnik Jihočeské pivovary a jeho vedení rozhodlo, že v roce 1960 vaření piva ve Volarech skončí

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.15.11.2013 15:152