Historie a současnost minipivovaru Friesovy Boudy

Penzion Andula leží v nadmořské výšce1217m ve střední části Krkonoš a je součástí areálu Friesovy boudy. Areál leží mimo hlavní turistická centra a svou polohou poskytuje ideální podmínky pro klidnou aktivní letní či zimní dovolenou pro rodiny s dětmi v blízkosti populárních turistických tras.

Přijeďte ochutnat naše jedinečné vysokohorské pivo.
Pivo vaříme z českého sladu a chmele a zakládáme si na pramenité vodě ze zdroje vyvěrajícího na Friesových boudách. Tato voda dává výrobku nezaměnitelnou chuť a barvu. pivovar
Jsme hrdým nositelem značky Originální krkonošský produkt!

Proč navštívit domácí minipivovar Fries?
● tradiční způsob výroby piva
● hrdý nositel značky Originální krkonošský produkt
● leží na trase Krkonošské pivní stezky
● ochutnáte osvěžující pivo s nejhezčím výhledem
● po domluvě prohlídka pivovaru se sládkem
● na výrobu piva Fries dohlíží sládek minipivovaru Jan Wiesner.
● příjemné ubytování na místě s mnoha možnostmi využití volného času
Zdroj:Stránky penzionu Andula, 2015


Více na stránkách pivovaru

Pro pivo z Friesových bud musíte do 1217 metrů nad mořem. Jinde jej nečepují

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:PanoramaAutor:Ondřej Stratilík

Přes velká okna je vidět přímo na devět set metrů dlouhou sjezdovku s vlekem. Jindy se odtud dají dobře sledovat i okolní boudy a lesnaté svahy, teď se ale schovaly do mraků. To největší lákadlo "vyhlídkové" resturace penzionu Andula na Friesových boudách se však skrývá uvnitř. Minipivovar Fries. Pivo se tu začalo vařit v roce 2012 hned po rekonstrukci známé krkonošské destinace.

A od té doby zde sládkuje i mladý Jan Weisner: "Nevařím podle knížek, ale všechno vychází z mých zkušeností." Než zakotvil na krkonošském hřebenu, prošel podniky v Berouně a Mělnickém Vtelnu.

Pivovar v Andule není velký, maximální objem jedné várky je 200 litrů, měsíčně se jich udělá zhruba patnáct. Jak vysvětluje Karel Polívka, provozovatel Friesových bud, pivovarnictvým se nechtěli živit, jde hlavně o doplněk zdejší restaurace. "I tak od nás pivo pořád někdo chce," těší Polívku.
I proto se možná kapacita ležáckého sklepa ještě o dva tanky zvětší. Piva se tu zkrátka vypije dost. V létě i v zimě.

Desítka vede
Základní surovinou je pramenitá voda vyvěrající nad Andulou. A vzhledem k poměrně malému objemu varny si Weisner může dovolit i experimenty jako třeba IPA, APA či Summer Ale. "Přesto se tu suverénně nejvíc vypije klasické desítky," popisuje sládek.

Za dobu, co pracuje v 1217 metrech nad mořem , si ověřil, že voda se zde vaří už při 97 stupních a že hořkost je hlavní. "Češi chtějí hořká piva, takže za poslední tři roky jsme zhořkli," pokračuje.

V době naší návštěvy nabízel výčep dvě místní piva. Začali jsme světlou spodně kvašenou dvanáctkou (0.5 litru za 46 korun). pití ležáku provázejí dva základní dojmy - překvapivě velká svěžest a velmi dobrá pitelnost. A navíc se potvrzují i sládkova slova o nepřehlédnutelné hořkosti. Pravdou zřejmě bude, že zdejší voda je ideální právě pro dvanáctku.
Druhá v pořadí přišla polotmavá spodně kvašená třináctka (0.5 litru za 48 korun). i do ní se promítl Weisnerův hořký "trend". Její citelnější těžkost je navíc ideální pro zimní popíjení. Nepříliš vítaná sladkost a jindy obligátní kávový odér u téhle třináctky téměř chybí.

Pivo z Friesových bud zatím nedonesete, ale v průběhu letoška by se to mělo změnit. Sládek začne plnit PET lahve. Etikety už jsou hotové.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.14.02.2017 15:471