Historie a současnost Pivovaru Ferdinand

Počátek vaření piva v Benešově, především jeho odvěké kořeny zůstanou pravděpodobně neznámými. Toto původně feudální právo bylo postupně přeneseno do rukou měšťanů a od konce 14.století se toto právo stalo právem měšťanským. Další epocha přinesla úzkou specializaci ve vaření piva spojenou s přenesením procesu vaření piva z jednotlivých domácností, kde bylo pivo většinou vařeno, do místností zvláště k tomu určených a upravených, pro něž zobecňuje název "pivovar".
Pivovarská činnost se tehdy odrážela v místních názvech, názvech ulic, domů nebo v příjmeních jednotlivých rodin. Dodnes se zachovalo pojmenování příměstské části "Na Sladovce", název ulice "Na Chmelnici" a jiné. První písemné právo vařit pivo udělil benešovským měšťanům v roce 1595 Archleb z Kunovic. pivovarToto právo zaručovalo privilegium vaření piva "nyní i na časy budoucí a věčné svobodně bez překážky….držitelův statku a panství konopišťského slady černé i pšeničné dáti sobě dělati a piva z nich černá, stará bílá, i hořká vařiti i šenkovati…" V čase zakládání soukromých pivovarů, pěstovali v Benešově také chmel, jak je zaznamenáno v roce 1569.
Rozmach pivovarnictví v Benešově byl bohužel násilně přerušen během nešťastného vpádu Švédských vojsk do města Benešova. Pivovarnictví se dostalo do hlubokého úpadku a šlechta požadovala navrácení všech práv spojených s vařením piva do svých rukou. Renesance vaření piva v Benešově nastala ve druhé polovině 19.století, kdy byl Benešov začleněn do nově budované železniční sítě. V roce 1872 měšťané založili akciovou společnost, která sama pak založila akciovou sladovnu a tržnici na plodiny.
Nové provozovny byly zbudovány na periferii města v Táborské ulici. Nový podnik musel ihned od počátku obtížně překonávat značné finanční potíže a již roku 1873 byli zakladatelé nuceni sladovnu zmenšit a z druhé poloviny zřídit pivovar. Přetrvávající finanční problémy donutily měšťany prodat celý závod na jaře roku 1887 novému majiteli konopišťského panství Františku Ferdinandovi ´d Este. V roce 1897 byly dokončeny velké přestavby, které daly základ dnešnímu pivovaru v Benešově. Po této přestavbě produkoval pivovar 50.000-60.000 hl. piva ročně a to až do počátku I.světové války. Stát, jako nový vlastník, podrobil pivovar celkové rekonstrukci. Výstav poté opět rostl a nakonec dosahoval výše 80.000 hl. ročně. V roce 1938 se v Benešově a na Konopišti konal "Celostátní první sjezd českých sládků".pivovar
Výstav piva až do roku 1944 stoupal až na 120.000 hl. ročně, ale poválečná léta znamenala opět výrazný pokles výroby piva a velmi pozvolný rozvoj po stránce investic. V roce 1956 přešel Benešovský pivovar pod správu národního podniku se sídlem ve Velkých Popovicích. Do 70.let roční výstav rovnoměrně rostl ruku v ruce s rozsáhlými rekonstrukcemi. Počátek 90.let znamenal pro Benešovský pivovar jedinečný vývoj. Vedení podniku načalo novou éru rozvoje společnosti postavenou na vysoké kvalitě vyráběných výrobků.
Nová obchodní známka "Ferdinand" spolu s novou obchodní a reklamní koncepcí přinesly v roce 1992 rekord v ročním výstavu piva 233 712 hl. 12% stupňové pivo Ferdinand bylo oceněno druhým místem v celostátní soutěži ČOI. V roce 1994 zahájil Benešovský pivovar výrobu 10% a 12% stupňového piva s názvem Staročeské pivo a doplnil tak řadu svých piv o další druh vedle již tradičně vyráběných světlých a černých piv pod názvem Ferdinand.
V roce 2004 byla změněna právní forma pivovaru ze společnosti s ručením omezeným na akciovou společnost.
V současné době pivovar vyrábí celkem sedm druhů piv. Jsou to jednak piva světlá - nealko, 10%,11%,12% dále
Tmavý ležák 11% a polotmavý ležák 13% s názvem Sedm kulí a nově Světlý speciál 15% d´Este.
Pivovar také vyrábí limo oranž a malina,které prodavá v KEG sudech a nealkoholické pivo,které je distribuováno 0,5l lahvích. Současný výstav se pohybuje okolo 50 000hl ročně.
Součástí pivovaru je i humnová sladovna, která vyrábí cca 2 000t sladu ročně.
Zdroj:Stránky Pivovaru Ferdinand, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Ferdinand

Kdy:dle dohody Po-PáObec:BenešovZdroj:Pivovar Ferdinand

Exkurze v pivovaru lze telefonicky domluvit na čísle 317 749 230 , +420 725 937 810
p. Kovařík, skupina max. 30 osob, vstupné 120,- Kč/osobu včetně ochutnávky skutečného piva, možnost zakoupení propagačních předmětů v prodejně pivovaru. Exkurze jsou možné pouze v pracovní dny.

Aktualizováno: před rokem

Benešovský Ferdinand letos představil dvě novinky

Publikováno:před 15 dnyZdroj:České nápoje

Pivovar Ferdinand Benešov slaví v letošním roce 120. výročí od založení pivovaru a také velký úspěch. Na trh uvedl novinku v podobě bezlepkového druhu piva a za tento ležák získal jen během několika měsíců už několik ocenění. V září navíc sládek Jaroslav Lebeda uvařil limitovanou edici mimořádného piva - Vídeňského ležáku.

Bezlepkový ležák Premium je obdobou klasického dvanáctistupňového světlého ležáku ovšem s tou výjimkou, že je bez lepku, a tak je vhodný i pro lidi nemocné celiakií. Výrobek se podrobil zkouškám v několika akreditovaných laboratořích. Ochutnat ho mohli návštěvníci na veletrzích pořádaných především pro celiaky. „Je to výborné pivo. Jsme rádi, že se rozrostl sortiment o další kvalitní výrobek,“ řekla Ivana Lášková, předsedkyně Společnosti pro bezlepkovou dietu. Ležák je k dostání v pivovarském obchůdku v Benešově, ale také v několika speciálních obchodech se zdravou výživou v Praze a dalších krajích.

Bezlepkové pivo získalo v září cenu Regionální potravina Středočeského kraje a v říjnu ocenění Česká chuťovka. Těchto soutěží se účastní tuzemští výrobci s poctivými a chutnými českými potravinami. Ocenění spotřebitelům pomáhá lépe se orientovat na trhu při výběru kvalitních českých potravin a nápojů.

Pivovar letos představil další novinku. Na pivovarských slavnostech 9. září mohli návštěvníci ochutnat jako první limitovanou edici Vídeňského ležáku, který uvařil sládek Jaroslav Lebeda u příležitosti kulatého výročí 120 let pivovaru. Pivo dostalo název „Vídeňský ležák – Stodvacítka“ a je k dostání i v lahvích 0,5 l. K výrobě sládek použil tři druhy sladů – vídeňský, mnichovský a český.

V roce 1897, původně měšťanský pivovar, koupil, zrekonstruoval a zmodernizoval arcivévoda František Ferdinand d´Este. Od těchto dob se pivo vaří téměř stejnou technologií až dodnes. Ferdinand si zakládá na klasické výrobě piva a používá jen ty nejkvalitnější tuzemské suroviny. Pivo se vaří dekokčním způsobem na dva rmuty, hlavní kvašení probíhá spodně na otevřených spilkách a poté dozrává ve sklepích od 40 do 90 dní, dle druhu piva.

Pivovar je také významným výrobcem sladu. Na půdě pivovaru funguje takzvaná humnová sladovna, která je jednou z mála v České republice. Za loňský rok vyrobila 2300 tun sladu, z toho se 28% vyvezlo do zahraničí. „O náš slad je velký zájem, více ho ani z důvodu kapacity vyrobit nemůžeme. Sladovna je na sto procentech své kapacity. Kupují ho od nás jiné pivovary i minipivovary,“ uvedl jednatel pivovaru Ferdinand Petr Dařílek.

Pivovar vyrábí nyní už devět druhů piv. Celkový výstav za loňský rok činil 25 372 hektolitrů, z toho 13% představoval export. Pivo Ferdinand se dováží na Slovensko, do Ruska, na Ukrajinu i do Skandinávie. „Rozšíření našich zahraničních odběratelů je významný krok. Export je pro nás atraktivní a stále se snažíme hledat nové destinace. Konkurence samozřejmě je, ale vše je otázka ceny a příležitosti,“ doplnil Petr Dařílek.

Pivovar Ferdinand loni zvýšil výrobu, navařil přes 25 300 hektolitrů piva

Publikováno:před 19 dnyZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Benešovský pivovar Ferdinand v loňském roce uvařil 25.372 hektolitrů piva, z toho 13 procent na export. Předloni to bylo zhruba 24.000 hektolitrů. Dnes to na setkání s novináři uvedli zástupci firmy. Podle výroční zprávy ve Sbírce listin pivovar loni mírně snížil zisk na 3,3 milionu korun. Provozní výnosy se pivovaru loni snížily zhruba o pět milionů korun na 81,6 milionu.

Letos by měl být podle výroční zprávy výstav minimálně stejně vysoký jako loni. Většinu produkce pivovar s 33 zaměstnanci prodává v Česku, zásobuje zejména Benešov a širší okolí a Prahu, ale i Ústecko, Pardubicko nebo jižní Čechy. "Společnost úspěšně pokračovala ve spolupráci se zahraničními obchodními partnery Slovenska, Ukrajiny, Dánska, Švédska, Číny, Kanady, Anglie, Finska a nově i Ruska," dodala firma.

Součástí pivovaru je sladovna, která loni vyrobila 2302 tun humnového sladu, meziročně o 200 tun více. Necelá pětina sladu se spotřebovala na výrobu vlastního piva, zbytek se prodal v ČR, 28 procent se vyvezlo do zahraničí. "O náš slad je velký zájem, více ho ani z důvodu kapacity vyrobit nemůžeme. Sladovna je na sto procentech své kapacity. Kupují ho od nás jiné pivovary i minipivovary," uvedl jednatel pivovaru Petr Dařílek.

První písemné právo vařit pivo udělil benešovským měšťanům v roce 1595 Archleb z Kunovic. Rozmach pivovarnictví násilně přerušil vpád švédských vojsk. Novodobá historie vaření piva v Benešově sahá do roku 1897, kdy majitel nedalekého konopišťského panství František Ferdinad d'Este nechal postavit sladovnu a pivovar, který s menšími změnami v technologickém zařízení funguje dodnes. Jeho vlastníkem je česká společnost bez zahraniční účasti. Letos tak pivovar slaví 120 let od založení, na trh například nově uvedl bezlepkový ležák.

Na pivovarských slavnostech Ferdinanda představí sládek ležák „Stodvacítka“

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar FerdinandAutor:David Horák

Tradiční pivovarské slavnosti v pivovaru Ferdinand Benešov se konají 9. září, a to už po šestadvacáté. Návštěvníci mají především unikátní příležitost ochutnat na jednom místě všechny druhy piv, které se v pivovaru se 120 letou historií vaří. Sládek navíc uvařil ke kulatému výročí Vídeňský ležák.

Pivovar vaří už devět druhů piv od výčepní světlé desítky, světlou dvanáctku Premium po patnáctistupňový speciál D´Este či polotmavý speciál Sedm kulí. V sortimentu má i tmavé či nealkoholické a nyní i nově bezlepkové pivo a čtyři druhy limonád „Ferdinádu“.

„Pivo bude možné ochutnat na slavnostech i nefiltrované a v nabídce občerstvení dostanou návštěvníci na výběr i z pokrmů připravených z našeho piva. Navíc náš sládek Jaroslav Lebeda přichystal na slavnosti i jedno mimořádné překvapení – Vídeňský ležák, který opravdu poprvé ochutnají návštěvníci slavností,“ uvedla Eva Hendrychová z obchodního oddělení pivovaru. Jedná se o limitovanou edici, tato várka „120“ bude k dispozici čepovaná i ve skleněných lahvích 0,5l, a to i po slavnostech v pivovarském obchůdku.

K výrobě byly použity tři druhy sladů - vídeňský, mnichovský a český. Díky jedinečné kombinaci má ležák obdivuhodnou měděnou barvu. Přidá-li se dvourmutový dekonční způsob vaření, chmelení za studena žateckým poloraným červeňákem, otevřená spilka a 90 dnů zrání v ležáckém sklepě, má neopakovatelnou a ničím nenapodobitelnou chuť. Extrakt původní mladiny je 12,80%, alkohol 5,4%.

„Přibližně rok jsem přemýšlel, jaké originální pivo uvařit k příležitosti 120. výročí založení pivovaru. Nechtěl jsem se přiklonit k verzi, že standardní pivo z našeho sortimentu pojmenujeme jako výroční ležák a budeme mít celou věc vyřešenou. Chtěl jsem uvařit něco výjimečného, co se v českých zemí nevyrábí. Listoval jsem různými knihami o pivu, až jsem narazil na téměř vymizelý druh vídeňský ležák,“ přibližuje sládek Jaroslav Lebeda.

„Bylo to originální spojení druhu piva, Vídně jakožto kolébku tohoto piva, ale zároveň hlavní město habsburské monarchie a tím pádem i zakladatele našeho pivovaru Františka Ferdinanda d’Este,“ doplnil Jaroslav Lebeda.

A jak pivo vařil? „V chytrých knihách jsem vyhledal původní receptury, které jsem upravil na podmínky dnešní výroby piva, a technologický postup byl na světě. V laboratorních podmínkách jsem si dle výpočtů vyzkoušel optimální poměr sladů, abychom dosáhli správné požadované barvy hotového piva. Celý tento proces trval zhruba půl roku. Přesně v den výročí atentátu na Františka Ferdinanda d’ESte jsme uvařili ostrou várku tohoto vídeňského ležáku,“ dodává sládek.


Na slavnostech bude i dobrá muzika
Přestože pivovarské slavnosti jsou především o zlatavém moku, nebude chybět ani zábava. Akce začíná už v poledne a do deseti hodin večer se na dvou pódiích vystřídá osm kapel. Slavnosti zahájí tradičně dechovka Český Šraml, a po ní vystoupí brněnská punk-rock´n´rollová kapela Fancy Foxx.

Na slavnostech zahraje i pražská rocková kapela Bílá nemoc, která loni oslavila 25 let existence. Další je mladá pop-punková kapela Brutální Jahoda z Kamenice nad Lipou. Rockoví fanoušci se mohou těšit na Štěpána Kojana ze skupiny Keks a na kapelu Lahvátor, která funguje více než dvacet let, a jejíž název vznikl právě nad vypitým pivem. Přijede i čtyřčlenná kapela se vztelkou pandou ve znaku The Beautifuls ze Sedlčan, hrající rockabilly s prvky klasického rock´n´rollu..

Zajímavým hudebním tělesem bude jistě skupina Circus Problem s disco-balkánskými melodiemi. Ti se mimo jiné přestavili loni v pořadu Česko Slovensko má talent. Od 19 hodin zahraje klatovská tanzmetalová kapela Trautenberk s bizarním rock´n´rollem, údernými refrény a s humorem sobě vlastním.

V doprovodném programu čekají návštěvníky soutěže s pivovarskou tematikou. Pivovar si letos připomíná 120 let od založení arcivévodou Františkem Ferdinandem d´ Este a do prostor tohoto místa se mohou návštěvníci podívat i během slavností. Nasají tak nejen atmosféru doby, ale budou si moci ověřit své znalosti o pivovarnictví například ve sladovně během zábavné degustace či na výstavce surovin.

Návštěvníci si budou moci koupit v pivovarském stánku i spoustu suvenýrů Ferdinand – čepice, půllitry, trička, a například také turistickou vizitku a novou výroční vizitku, která byla vydaná ke 120 letům pivovaru.

Pivovar Ferdinand si zakládá na tradiční technologii výroby piva. V roce 1897 tu začal vařit pivo arcivévoda František Ferdinand d´Este a v podstatě se stejně vaří až dodnes. Piva jsou připravována klasickým způsobem, spodně kvašená a následně dokvašována v ležáckém sklepě, a to 60 až 90 dní podle druhu piva. Pivovar Ferdinand je jeden z mála pivovarů v České republice, který provozuje vlastní humnovou sladovnu. Slad vyváží i do zahraničí.

Stodvacítku, vídeňský ležák, ochutnáte na pivovarských slavnostech v Benešově

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápoje

Tradiční pivovarské slavnosti v pivovaru Ferdinand Benešov se konají 9. září, a to už po šestadvacáté. Návštěvníci mají především unikátní příležitost ochutnat na jednom místě všechny druhy piv, které se v pivovaru se 120 letou historií vaří. Sládek navíc uvařil ke kulatému výročí Vídeňský ležák.

Pivovar vaří už devět druhů piv od výčepní světlé desítky, světlou dvanáctku Premium po patnáctistupňový speciál D´Este či polotmavý speciál Sedm kulí. V sortimentu má i tmavé či nealkoholické a nyní i nově bezlepkové pivo a čtyři druhy limonád „Ferdinádu“.

„Pivo bude možné ochutnat na slavnostech i nefiltrované a v nabídce občerstvení dostanou návštěvníci na výběr i z pokrmů připravených z našeho piva. Navíc náš sládek Jaroslav Lebeda přichystal na slavnosti i jedno mimořádné překvapení – Vídeňský ležák, který opravdu poprvé ochutnají návštěvníci slavností,“ uvedla Eva Hendrychová z obchodního oddělení pivovaru. Jedná se o limitovanou edici, tato várka „120“ bude k dispozici čepovaná i ve skleněných lahvích 0,5l, a to i po slavnostech v pivovarském obchůdku.

K výrobě byly použity tři druhy sladů - vídeňský, mnichovský a český. Díky jedinečné kombinaci má ležák obdivuhodnou měděnou barvu. Přidá-li se dvourmutový dekonční způsob vaření, chmelení za studena žateckým poloraným červeňákem, otevřená spilka a 90 dnů zrání v ležáckém sklepě, má neopakovatelnou a ničím nenapodobitelnou chuť. Extrakt původní mladiny je 12,80%, alkohol 5,4%.

„Přibližně rok jsem přemýšlel, jaké originální pivo uvařit k příležitosti 120. výročí založení pivovaru. Nechtěl jsem se přiklonit k verzi, že standardní pivo z našeho sortimentu pojmenujeme jako výroční ležák a budeme mít celou věc vyřešenou. Chtěl jsem uvařit něco výjimečného, co se v českých zemí nevyrábí. Listoval jsem různými knihami o pivu, až jsem narazil na téměř vymizelý druh vídeňský ležák,“ přibližuje sládek Jaroslav Lebeda.

„Bylo to originální spojení druhu piva, Vídně jakožto kolébku tohoto piva, ale zároveň hlavní město habsburské monarchie a tím pádem i zakladatele našeho pivovaru Františka Ferdinanda d’Este,“ doplnil Jaroslav Lebeda.

A jak pivo vařil? „V chytrých knihách jsem vyhledal původní receptury, které jsem upravil na podmínky dnešní výroby piva, a technologický postup byl na světě. V laboratorních podmínkách jsem si dle výpočtů vyzkoušel optimální poměr sladů, abychom dosáhli správné požadované barvy hotového piva. Celý tento proces trval zhruba půl roku. Přesně v den výročí atentátu na Františka Ferdinanda d’ESte jsme uvařili ostrou várku tohoto vídeňského ležáku,“ dodává sládek.

Na slavnostech bude i dobrá muzika

Přestože pivovarské slavnosti jsou především o zlatavém moku, nebude chybět ani zábava. Akce začíná už v poledne a do deseti hodin večer se na dvou pódiích vystřídá osm kapel. Slavnosti zahájí tradičně dechovka Český Šraml, a po ní vystoupí brněnská punk-rock´n´rollová kapela Fancy Foxx.

Na slavnostech zahraje i pražská rocková kapela Bílá nemoc, která loni oslavila 25 let existence. Další je mladá pop-punková kapela Brutální Jahoda z Kamenice nad Lipou. Rockoví fanoušci se mohou těšit na Štěpána Kojana ze skupiny Keks a na kapelu Lahvátor, která funguje více než dvacet let, a jejíž název vznikl právě nad vypitým pivem. Přijede i čtyřčlenná kapela se vztelkou pandou ve znaku The Beautifuls ze Sedlčan, hrající rockabilly s prvky klasického rock´n´rollu..

Zajímavým hudebním tělesem bude jistě skupina Circus Problem s disco-balkánskými melodiemi. Ti se mimo jiné přestavili loni v pořadu Česko Slovensko má talent. Od 19 hodin zahraje klatovská tanzmetalová kapela Trautenberk s bizarním rock´n´rollem, údernými refrény a s humorem sobě vlastním.

V doprovodném programu čekají návštěvníky soutěže s pivovarskou tematikou. Pivovar si letos připomíná 120 let od založení arcivévodou Františkem Ferdinandem d´ Este a do prostor tohoto místa se mohou návštěvníci podívat i během slavností. Nasají tak nejen atmosféru doby, ale budou si moci ověřit své znalosti o pivovarnictví například ve sladovně během zábavné degustace či na výstavce surovin.

Návštěvníci si budou moci koupit v pivovarském stánku i spoustu suvenýrů Ferdinand – čepice, půllitry, trička, a například také turistickou vizitku a novou výroční vizitku, která byla vydaná ke 120 letům pivovaru.

Pivovar Ferdinand si zakládá na tradiční technologii výroby piva. V roce 1897 tu začal vařit pivo arcivévoda František Ferdinand d´Este a v podstatě se stejně vaří až dodnes. Piva jsou připravována klasickým způsobem, spodně kvašená a následně dokvašována v ležáckém sklepě, a to 60 až 90 dní podle druhu piva. Pivovar Ferdinand je jeden z mála pivovarů v České republice, který provozuje vlastní humnovou sladovnu. Slad vyváží i do zahraničí.

Benešovský pivovar Ferdinand přichází s bezlepkovým pivem

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Benešovský pivovar Ferdinand si nadělil ke 120. výročí od svého vzniku nový druh piva. Od června zařadí do sortimentu bezlepkové pivo a stane se tak třetím tuzemským pivovarem, který vaří pivo bez lepku neboli glutenu.

Bezlepkové pivo Ferdinand je obdobou klasického dvanáctistupňového světlého ležáku Prémium z varny benešovského pivovaru ovšem s tou výjimkou, že si na něm mohou pochutnat bez obav i lidé nemocní celiakií. Výrobek se podrobil zkouškám v několika akreditovaných laboratořích.

"Cítili jsme, že je po něm poptávka. Přibývá nejen lidí s celiakií ale je trend, že i lidé, kteří netrpí tímto onemocněním, dodržují bezlepkovou dietu," řekl výrobní ředitel a sládek Jaroslav Lebeda. Některá bezlepková piva se do Česka dovážejí, ale jejich cena je dvakrát až třikrát vyšší.

Poprvé ho budou moci ochutnat návštěvníci 12. fóra celiaků v PVA Expo Praha Letňany, které se koná 27. května k Mezinárodnímu dni celiakie. U stánku bude k dostání nejen v lahvích, ale mimořádně i točené.

Ze sladu a chmele
Každý Čech vypije podle statistik ročně kolem 140 litrů piva. Smůlu však mají lidé trpící celiakií, protože slad, který je velmi důležitou surovinou, obsahuje lepek. Bezlepkové pivo doposud vyráběny v Česku jen dva pivovary, a to Žatec a Bernard. Ferdinand je nyní třetím a bezlepkové pivo vaří z tradičních surovin - slad, chmel a voda.

"Technologický postup je stejný: varna, spilka, sklep, používají se stejné suroviny i kvasnice, zásadně se výroba neliší, jen v jedné technologické výjimce. Vybrali jsme klasickou dvanáctku, rozdíl v chuti není téměř žádný," řekl Lebeda. "Velkou výhodou je, že se můžeme držet tradičních surovin a nemusíme používat pohanku nebo kukuřici. Tím pivo chutná jako pivo a ne jako jeho napodobenina.".

Nové bezlepkové pivo bylo testováno odborníky a podle protokolů o zkoušce vzorku obsah lepku je méně než 10 miligramů na litr, pšeničný prolamin znám jako gliadin obsahuje méně než 5 mg/l. "Tyto hodnoty jsou potvrzené dvěma nezávislými analýzami. Je nutné je provést, abychom mohli bezpečně distribuovat pivo do obchodní sítě," doplnil Lebeda.

Bezlepkový Ferdinand v lahvích
Bezlepkové pivo se bude prodávat především jako lahvové. O stáčení do PET lahví zatím neuvažují. "Můžeme ho stáčet také do menších sudů, aby se mohl točit například na veletrzích, nebo jednáme s několika bezlepkovými restauracemi, které v Praze pomalu vznikají," řekl Lebeda. Zákazníci se setkají s benešovským bezlepkovým Ferdinandem v pivovarském obchodě v Benešově, ve zdravých výživách a specializovaných prodejnách po celé republice, ale i v některých obchodních řetězcích.

Cena půllitru by neměla významně přesáhnout dvacet korun. Doporučená prodejní cena bude zhruba 20 až 22 korun. "Musí se zohlednit pracnost výroby i náklady na vypracování analýz u akreditovaných laboratoří, které budeme provádět z každé várky," vysvětlil Lebeda.

Nové pivo Ferdinand, bezlepková dvanáctka

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:České nápoje

Benešovský pivovar Ferdinand si nadělil ke 120. výročí od svého vzniku nový druh piva. Od června zařadí do sortimentu bezlepkové pivo, které je už devátým „bratrem“ v řadě skutečných piv. Je tak třetím tuzemským pivovarem, který vaří pivo bez lepku - glutenu. Výrobek patří do licenčního systému ELS, který je jednotný ve všech evropských zemích.

Bezlepkové pivo Ferdinand je obdobou klasického dvanáctistupňového světlého ležáku Prémium z varny pivovaru Ferdinand Benešov ovšem s tou výjimkou, že si na něm mohou pochutnat bez obav i lidé nemocní celiakií. Výrobek se podrobil zkouškám v několika akreditovaných laboratořích.

Poprvé ho budou moci ochutnat návštěvníci 12. fóra celiaků v PVA Expo Praha Letňany, které se koná 27. května k Mezinárodnímu dni celiakie. U stánku bude k dostání nejen v lahvích, ale mimořádně i točené.

I pivo pro celiaky vaří ze sladu a chmele
Každý Čech vypije podle statistik ročně kolem 140 litrů piva. Smůlu však mají lidé trpící celiakií, to znamená nesnášenlivostí lepku či alergií na lepek, protože důležitá surovina – slad obsahuje lepek. Bezlepkové pivo vyrábí v Česku jen dva pivovary (Žatec a Bernard). Ferdinand je nyní třetím a bezlepkové pivo vaří z tradičních surovin – slad, chmel a voda.

„Technologický postup je stejný – varna, spilka, sklep, používají se stejné suroviny i kvasnice, zásadně se výroba neliší, jen v jedné technologické výjimce. Vybrali jsme klasickou dvanáctku, rozdíl v chuti není téměř žádný,“ říká výrobní ředitel a sládek Jaroslav Lebeda. „Velkou výhodou je, že se můžeme držet tradičních surovin a nemusíme používat pohanku nebo kukuřici. Tím pivo chutná jako pivo a ne jako jeho napodobenina,“ upozornil Lebeda.

Nové bezlepkové pivo bylo testováno odborníky a podle protokolů o zkoušce vzorku obsah lepku je méně než 10 mg/l (legislativní limit je 20 mg/l), pšeničný prolamin znám jako gliadin obsahuje méně než 5 mg/l. „Tyto hodnoty jsou potvrzené dvěma nezávislými analýzami. Je nutné je provést, abychom mohli bezpečně distribuovat pivo do obchodní sítě,“ doplnil Lebeda.

Jednu zkoušku bezlepkového vzorku provedla akreditovaná laboratoř firmy ALS s.r.o. (www.alsglobal.cz) (protokol č. FP1700924). Druhou analýzu prováděl Výzkumný ústav pivovarský a sladařský (protokol č. 1886/17).

Byl také proveden audit výrobního procesu, nezávislou auditorskou společností, který prokázal, že byla zvolena správná výrobní praxe, která odpovídá zásadám výroby bezlepkových potravin. „Kvasná káď či ležácký tank jsou v každém případě vždy perfektně očištěné. Na stáčení bezlepkového piva použijeme navíc nové nepoužité lahve,“ ubezpečil Lebeda.

Bezlepkový Ferdinand bude v lahvích
Bezlepkové pivo se bude prodávat především jako lahvové. O stáčení do PET lahví zatím neuvažují. „Můžeme ho stáčet také do menších sudů, aby se mohl točit například na veletrzích, nebo jednáme s několika bezlepkovými restauracemi, které v Praze pomalu vznikají,“ poznamenal Lebeda. Zákazníci se setkají s benešovským bezlepkovým Ferdinandem v pivovarském obchodě na adrese Ferdinanda v Benešově, ve zdravých výživách a specializovaných prodejnách po celé republice, ale i v některých obchodních řetězcích.

Cena půllitru by neměla významně přesáhnout dvacet korun. Doporučená prodejní cena bude zhruba 20 až 22 korun. „Musí se zohlednit pracnost výroby i náklady na vypracování analýz u akreditovaných laboratoří, které budeme provádět z každé várky,“ vysvětlil Lebeda.

A proč se pivovar rozhodl pro bezlepkové pivo? „Cítili jsme, že je po něm poptávka. Přibývá nejen lidí s celiakií ale je trend, že i lidé, kteří netrpí tímto onemocněním, dodržují bezlepkovou dietu,“ dodal Lebeda. Některá bezlepková piva se do Česka dovážejí, ale jejich cena je dvakrát až třikrát vyšší. Podle vedení pivovaru by na exportních trzích mohli být konkurenceschopní hlavně cenou, a tak chtějí pivo bez lepku vyvážet i do zahraničí.

Na inspekci benešovského pivovaru přijel sám arcivévoda

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Benešovský deníkAutor:Zdeněk Kellner

Dvoudenní program měla v Pivovaru Ferdinand připomínka 120 výročí jeho založení.

Zatímco v pátek, ač k tomu počasí přímo vybízelo, zůstali lidé doma, sobota se z pohledu návštěvnosti skutečně vydařila. Už dopoledne přišly stovky lidí obdivovat staré automobily a motocykly na už třetí Veterány s Ferdinandem. „Tentokrát přijelo padesát aut a sedmdesát motorek,“ upřesnil Ondřej Chládek, organizátor veteránské akce.

Návštěvníkům hrála benešovská bigbítová kapela Ruce nohy a přímo v interiéru pivovaru se hosté bavili Havlovou Audiencí v podání divadla D21. „Hráli ji ve sladovně v autentických kulisách,“ připomněla Eva Hendrychová z obchodního oddělení pivovaru s tím, že herci podali skvělé výkony a jeden z nich dokonce špičkový. Během představení vypil asi patnáct opravdových, nikoliv divadelních piv. „Jsem spokojená, představení i oslavy se lidem líbily a líbí,“ říkala Hendrychová.

Pak už na nádvoří vjela Tatra 12 s následníkem rakousko – uherského trůnu Františkem Ferdinandem d´Este, pána z Konopiště. Davy mu provolávaly slávu a zhusta ho zasypaly blesky fotoaparátů.
Habsburga, který zachránil benešovský pivovar před krachem a vtiskl mu podobu, jež se už 120 let téměř nezměnila, představoval skvěle Benešák Lukáš Pavlík. Scénky, kdy Ferdinand „péroval“ vojáky rakousko – uherské armády nebo když správci pivovaru předával povolávací rozkaz podepsaný císařem, se návštěvníkům slavnosti skutečně velmi líbily.

Na závěr oslavy zahrály rockově Rozjetý veverky.

V Benešově si připomínají 120 let Pivovaru Ferdinand

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Benešovský deník

Přesně před 120 lety zachránil krachující benešovský pivovar tehdejší majitel Konopiště, František Ferdinand D´Este.Tohle výročí si na nádvoří pivovaru připomínají stovky obyvatel města i těch, co přijeli odjinud. Na nádvoří hraje muzika kapely Ruce nohy a kolem jsou zaparkovány veterány automobilové i motocyklové. V 15.30 do pivovaru dorazí také sám arcivévoda.

Benešovský pivovar slaví 120 let od založení

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Benešovský deník

Třetí ročník setkání veteránů s Ferdinandem se v sobotu ponese ve zvláštním duchu, a to díky 120. výročí od založení benešovského pivovaru. Už od 8 hodin budou do pivovaru přijíždět historické vozy. Návštěvníci si poté budou moci vychutnat soutěž elegance a okružní jízdu.

Po okružní jízdě si účastníci jízdy prohlédnou Vojenské muzeum Lešany a po návratu vystoupení divadla D12 v areálu pivovaru. Hosté se mohou těšit také na slavnostní příjezd Františka Ferdinanda d'Este. Večerní zábavu pak doprovodí kapela Rozjetý veverky až do konce akce.

Sto dvacet let od založení pivovaru Ferdinand

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:České nápoje

Historie pivovaru Ferdinand v Benešově, tak jak ho známe dnes, se začala psát před 120 lety. Tehdy koupil krachující pivovarský areál na okraji města František Ferdinand d´Este a vystavěl tu pivovar zcela nový. Jméno po arcivévodovi má pivovar až od roku 1992, kdy se dostal do soukromých rukou. Významné výročí 120 let si připomene pivovar především na tradičních akcích, ale chystají se i speciální.

Oslavy 120 let připravuje pivovar na pátek 19. května a sobotu 20. května. V pátek se otevřou brány areálu a i ty, které jsou běžně nepřístupné. Den otevřených dveří nabídne prohlídku pivovaru trochu jiným způsobem a návštěvníci budou jistě mile překvapeni. Akce začne v 15 hodin. Na čepu budou všechna piva, i nefiltrovaná, a limonády. K poslechu zahraje Český Šraml až do 20. hodiny.

Sobotní den bude patřit veteránům. Milovníci starých vozů tu uspořádají třetí ročník akce s názvem Veteráni s Ferdinandem. Akce začne mezi 8. a 10. hodinou, kdy se sem začnou sjíždět automobily. Ve 12 hodin se vydají na spanilou jízdu. Zpět se vrátí kolem 15. hodiny, kdy všechny přítomné přivítá František Ferdinand d´Este. A to není vše. Návštěvníci budou moci shlédnout ve výjimečných kulisách pivovaru divadelní hru Audience v podání pražského Divadla D21, a to už od 13 hodin. Na akci nebude chybět ani živá hudba. Od 16.30 hodin začne koncert bigbeatové kapely Rozjetý veverky.

Novinkou, která se připravuje ke 120. výročí, bude patřit 10. června pochod na Konopiště, které je s Františkem Ferdinandem neodmyslitelně spjaté. Start i cíl bude v pivovaru, kde se mohou pochodníci samozřejmě občerstvit. Akce je vhodná pro rodiče s dětmi. Po cestě čekají účastníky zajímavé úkoly.

Mezi tradice na nádvoří v pivovaru už patří festival pro příznivce tvrdší muziky. Čtvrtý Punk Rock for Ferdinand zaplní nádvoří 8. července. Klasické pivovarské slavnosti se letos pod hlavičkou 120 let budou konat 9. září. Kromě toho se v průběhu léta chystá i několik výstav o pivovaru. „Například spolupracujeme i s lidmi z klubu sběratelů pivních suvenýrů,“ doplnil Václav Vyvadil z obchodního oddělení pivovaru.

Pivovar vydává také unikátní brožuru o své historii, kterou napsal historik Michal Horáček. Připomíná pivovarnictví v Benešově už před koupí areálu arcivévodou a další historické momenty až po současnost. Poslední brožura byla vydaná před dvaceti lety. Michal Horáček ve své knížce popisuje především důležité okamžiky ve fungování pivovaru a dospěl i k několika novým, dosud nepublikovaným zjištěním. K dostání bude na všech akcích. Zájemci se mohou těšit i na nové turistické vizitky.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.06.11.2017 09:4554