Historie a současnost minipivovaru Faltus

Minipivovaru FALTUS s restaurací v České Třebové.
Pivovar FALTUS se nachází na Moravské ulici čp. 207, nedaleko Starého náměstí v České Třebové. Vybudováním a zprovozněním pivovaru navazujeme na tradici vaření piva v České Třebové, která v roce 2012 oslavila 140 let. Více o historii vaření piva v České Třebové najdete v sekci Historie pivovarnictví.
Pivovar je vystavěn na kapacitu 1000 hl/piva ročně. Vaříme pivo pod značkou KOHOUT. Toto pivo vaříme klasickým dvourmutovým způsobem, bez použití extraktů. Veškeré zařízení pivovaru je v nerezovém provedení. Vaříme pivo světlé 10°, 11° a 12° a pivo tmavé 14°, dále se počítá s rozšířením nabídky o různé speciály k různým příležitostem. Nyní plánujeme k výročí pivovaru v květnu 2013 navařit sváteční výroční speciál MIROSLAV 17° světlý speciál - IPA American style.....
Pivo můžete pivovarochutnat přímo v naší restauraci, ale zároveň můžete pivo koupit v 1,5l PET lahvích nebo 30l a 50l sudech. K sudům půjčujeme i výčepní zařízení - viz sekce naše piva.
V našem internetovém obchodě nebo přímo v restauraci můžete zakoupit různý propagační materiál našeho pivovaru – např. etikety, pivní tácky, samolepky apod. Dále můžete zakoupit známky PIvní poutník.

Co Vám naše restaurace a minipivovar v České Třebové nabízejí?
Součástí pivovaru, jak bylo již napsáno výše, je i restaurace s letní krytou a nekrytou zahrádkou. Celková kapacita restaurace je cca 120 míst, včetně letní zahrádky. Interiér restaurace je zařízen v retro stylu s motoristickou tématikou, v chodbě restaurace můžete shlédnout i „srdce pivovaru“ nerezovou varnu, ve které pro Vás vaří naše paní sládková českotřebovské pivo. V restauraci připravujeme pokrmy pouze z kvalitních čerstvých surovin. Vaříme převážně českou kuchyni. Jídelní lístek s poledním menu je umístěn na našich webových stránkách. Samozřejmostí v prostorách restaurace je i Wi-fi zóna.
Dále plánujeme rozšíření o pivnici v prvním patře - plánované zahájení provozu podzim 2013.
pivovarV 1. patře budovy je k dispozici „multifunkční salónek“ s kapacitou cca 20 míst s vlastním sociálním zázemím a plně vybavenou kuchyňkou s barem. V našem salónku můžeme spořádat firemní oslavy a večírky, školení, rodinné oslavy, společenské akce, svatby apod. Salónek restaurace je vybaven i promítacím plátnem s projektorem. Součástí tohoto salónku je i samostatná venkovní terasa.
Ve 2. patře jsou umístěny ubytovací prostory. Pro hosty je zde k dispozici 1 jednolůžkový, 1 dvoulůžkový a 1 rodinný apartmán s kapacitou 5 lůžek. Všechny pokoje jsou vybaveny vlastním sociálním zařízením se sprchou, dvoulůžkový a rodinný apartmán s vanou, pokoje jsou klimatizované, a součástí rodinného apartmánu je navíc venkovní terasa. Všechny pokoje mají plně vybavenou kuchyňku, TV/SAT a Wi-fi připojení. Pro ubytované je možnost zajistit i stravování – snídaně, obědy a večeře v naší restauraci. Fotografie apartmánů viz sekce Pension.
V blízké budoucnosti plánujeme prohlídky technologie pivovaru s odborným výkladem naši paní sládkové, která Vás seznámí s prostory pivovaru, ukáže Vám prostory, ve kterých pivo kvasí a zraje, prostory ve kterých se stáčí do KEG sudů apod. Pro vážné zájemce zajistíme i možnost účasti při samotném vaření tohoto lahodného moku.
Zdroj:Stránky minipivovaru Faltus, 2015


Více na stránkách pivovaru

Faltus si chtěl dokázat, že umí vyrobit zařízení pro pivovar. Tak si jeden postavil sám

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:ekonom.czAutor:Filip Sýkora

● Miroslav Faltus je majitelem společnosti ­Armat, která poblíž České Třebové vyrábí nerezové trubky, ventily či měřicí přístroje.
● Od té doby, co si postavil vlastní, dodává zařízení i dalším pivovarům.
● Pivovar Faltus měl loni výstav 1000 hektolitrů, vaří výčepní piva i speciály.

Miroslav Faltus vlastně není ani tak pivo­varník, jako spíš továrník. Když začátkem de­va­de­sátých let zkrachovala firma, v níž pracoval jako obchodní ředitel, roz­hodl se postavit na vlastní nohy. Dnes jeho společnost Armat nedaleko České Třebové vyrábí nerezové trubky, ventily, klapky či měřicí přístroje, specializuje se na za­kázkovou výrobu a zároveň je i obchodní firmou. Tyto výrobky dodává zejména českým podnikům, které ná­sledně obchodují se zeměmi na východ od České republiky.

Na první pohled to vypadá, že podnikání Miroslava Faltuse má k pivu daleko. Zdání však klame. Většina vybavení pivovaru Faltus pochází z materiálu, který Armat buďto sám vyrábí, nebo s nímž alespoň obchoduje.

"Chtěli jsme si prostě dokázat, že umíme vyrobit i materiál pro stavbu pivovaru," vysvětluje své rozhodnutí Faltus, pohodlně usazený v zasedací místnosti v prostorech nad pivovarem. Pod jednou střechou je tu i restaurace a penzion.

Nápad postavit pivovar původně vyšel z hlavy daňového poradce, se kterým Miroslav Faltus spolupracoval a který měl sám s prací sládka zkušenost. Myšlenka se majiteli Armatu zalíbila. Ostatně už delší dobu hledal využití pro nemovitost v centru České Třebové, kterou výhodně koupil od svých obchodních partnerů a v níž dříve byly kanceláře a byty. Prostor byl však zchátralý a potřeboval nákladnou rekonstrukci. "Nezbylo tu nic jiného než obvodové zdi," vzpomíná na tehdejší dobu dcera majitele Milota Blažková Faltusová. "Odspodu jsme se mohli dívat až na střechu."

Hospůdka roku 2014: Pivovar Faltus

Publikováno:před 3 letyZdroj:Orlický deník

Tady je nám fajn aneb Dejte hlas místu, kde je vám dobře. Hledáme spolu nejoblíbenější lokalitu. Redakce vašeho regionálního Deníku opět po roce přichází s již tradičním projektem.

Adresa: Restaurace a Pivovar Faltus, Moravská 207, Česká Třebová
Telefon: 725 746 528, 465 536 060 email: restaurace@pivovar-faltus.cz
www: www.pivovar-faltus.cz
Terasa/zahrádka: venkovní zahrádka 60 míst
Provozní doba: Po – Čt 10:00 -22:00, Pa 10:00 -24:00, So11:00-24:00, Ne11:00-22:00
Kuchyně: moderní česká kuchyně z kvalitních čerstvých a regionálních surovin, denně čerstvé menu a další speciální nabídky
Kapacita: nekuřácká i kuřácká restaurace, v každé 60 míst

Naše specialita:
Nabízíme pivo značky KOHOUT – výčepní 10°, světlý ležák 11°, 12°, 13° a tmavý ležák 14°. Dále speciály IPA Miroslav 17°, Red Ale Milota 11°, polotmavý ležák 16° Kryštof, pšeničné pivo Českotřebovská pšenka 11°, Viktor 15o a Vladimír zázvorové 12o. Pivo se vaří klasickou technologií, dvourmutovým způsobem. Pivo je nefiltrované a nepasterizované. Srdce (varnu) pivovaru můžete shlédnout přímo v prostorách restaurace.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.29.06.2017 08:152