Historie a současnost minipivovaru Eden

Historie centra Eden sahá až do 15. století, kdy se areál ještě nejmenuje centrum Eden, ale je to jen obyčejný statek.
Roku 1495 přenechávají bratři Vilém a Vratislav z Pernštejna svůj dvůr městu Bystřice za pravidelný plat.
V roce 1731 vstupují Mitrovští na Bystřicko a Arnošt Matyáš Mitrovský z Mitrovic a Nemyšle kupuje spojené velkostatky Bystřici nad Pernštejnem a Dolní Rožínku.
Roku 1815 Vilém Mitrovský zahajuje přestavbu statku do současné podoby uzavřeného čtyřklídlého dvora s dvoupatrovou budovou zámečku, dvěma bočními stájovými pivovarkřídly se sklepeními a budovami pro šafáře a služebnictvo. Postupně se ustálil název Nový Dvůr.
Rod Mitrovských vlastní objekt do roku 1923, kdy Vladimír II. Mitrovský na základě pozemkové reformy odprodává polovinu majetku včetně velkostatku Nový Dvůr.
Statek přebírá Družstvo pro zušlechťování hospodářských zvířat a plodin. Vzniká vzorový statek zaměřený na chov bernsko-hanáckého strakatého dobytka. Zřízena zde byla také moderní stanice na čištění obilí a lněného semene.
Od roku 1949 je objekt Nového Dvora i s pozemky začleněn do Československých státních statků jako šlechtileská stanice. V porevoluční době se na statku zřizují i byty a ke konci roku 1959 se staví dokonce dva dvojdomky hned v předpolí dvora. V roce 1990 je objekt Nového Dvora předán do užívání tehdejší zemědělské škole v Bystřici jako školní statek.
V roce 2000 zahajuje vedení školy přípravy na přestavbu zanedbaného dvora a plány postupně dozrávají do podoby centra Eden. Investorem se stává město Bystřice nad Pernštejnem, partnery projektu pak VOŠ a SOŠ Bystřice nad Pernštejnem (centrum slouží školám jako praktické pracoviště) a ECEAT, European Centre for Ecology and Tourism.
Roku 2010 vyhrává Bystřicko cenu EDEN- European Destinations of Excellence.
V září roku 2012 zahajuje činnost farma Eden, v roce 2013 pak započíná stavební obnova Nového Dvora. Projekt centra Eden, strategický projekt pivovarkraje Vysočina v oblasti censtovního ruchu, by nemohl vzniknout bez významné podpory z evropských fondů, zapálenosti partnerů a odvahy a vizionářství zastupitelů města Bystřice nad Pernštejnem.


Zajímá Vás jak se správně vaří pivo? Jaké jsou postupy, jak dlouho musí pivo ležet a jaké jsou recepty? Pak se určitě přijďte podívat do našeho pivovaru!
Náš malý pivovar čeká na své návštěvníky v areálu Panského dvora. První "panenské" várky piva Mittrowsky byly uvařeny k příležitosti konání Slavností moravského uzeného a Slavností jara, kdy se oficiálně centrum Eden otevíralo. Návštěvníci tak mohli ochutnat tyto druhy našeho piva: 11% polotmavé, 12% světlý ležák, 13% světlý ležák, 14% tmavý speciál nebo18% tmavé. Pravidelně budou pro návštěvníky přichystané různé speciální várky piva Mittrowsky.
Zdroj:Stránky Centrum Eden, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky minipivovaru Eden

Kdy:dle rozpisuObec:Bystřice nad PernštejnemZdroj:Centrum Eden

Náš malý pivovar najdete v Panském dvoře vedle pivnice. Prohlédnout si jej můžete přes prosklenou stěnu.
Pokud byste měli zájem o komentovanou prohlídku s ochutnávkou piva s naším sládkem,
je třeba se předem objednat na program@centrumeden.cz nebo tel.: 730 898 697.
Cena prohlídky pivovaru činí 70 Kč/osoba. Minimální počet účastníků prohlídky je 10 osob. Délka prohlídky cca 45 min.
Jelikož je pivnice součástí expozice, přístup do ní je podmíněn zaplacením vstupného do areálu. Prosíme návštěvníky o pochopení.

Aktualizováno: před 6 lety

Slavnosti na Vysočině představí i pivo s příchutí pečených brambor

Publikováno:před 5 letyZdroj:První zprávy

Podzimní slavnosti na Vysočině do konce měsíce představí letošní úrodu brambor i dýní. Bystřický pivovar uvařil pivo s příchutí pečených brambor.

Žďárský Den venkova se tentokrát zaměří na včely, centrum ekologické výchovy Chaloupky připravuje podeváté Ovčí den, bude v Kněžicích 22. září. Jeho součástí budou ukázky nahánění ovcí pomocí pasteveckého psa, jejich stříhání nebo zpracování ovčí vlny. Jde o ovce, které spásají pastviny u Kněžic a Zašovic, řekl Jan Uher z Chaloupek. Návštěvnost Ovčího dne se pohybuje v řádu stovek lidí, podle počasí.

Pestrý program zaměřený na venkov připravili organizátoři v kraji na poslední zářijový víkend. Dýňový svět otevře Statek u Pipků v Nové Vsi u Leštiny na Havlíčkobrodsku v pátek 27. září. Přístupný pak bude denně do 3. listopadu, řekla Jaroslava Pipková z farmy.

Návštěvníci opět uvidí tisíce dýní mnoha druhů, které farmáři vypěstovali na svých polích, a z nich sestavené dekorace v zahradě. Dýňový svět farma připravuje pravidelně od roku 2010, minulé ročníky přilákaly tisíce lidí. Zámek Kinských ve Žďáru nad Sázavou bude 28. září hostit třetí ročník Dne venkova, tentokrát se zaměřením na chov včel.

„Řeč bude například o chemických postřicích, sršni asijské, která je zabijákem včel, ale i o léčivých včelích produktech," uvedla Martina Sedláková ze zámku.

Lidé uvidí i ukázky těžby dřeva, stromolezectví nebo hašení ohně pomocí koňské stříkačky. Slavnosti brambor v Bystřici nad Pernštejnem budou celý poslední víkend v září, jde o sedmý ročník. Malý pivovar v turistickém centru Eden pro tuto příležitost poprvé připravil pivo s příchutí pečených brambor. Uvedla to Vendula Navrátilová z centra.

Lidé se mohou zúčastnit soutěže o největší bramboru. Kdo donese největší, dostane pytel s 25 kilogramy brambor z tamní městské farmy. Různé odrůdy brambor bude v Edenu také možné ochutnat. Houbaři si v Jihlavě přijdou na své 27. a 28. září, výstava hub s poradnou bude v Muzeu Vysočiny. Havlíčkobrodské muzeum plánuje výstavu hub na první tři dny v říjnu.

Místo demolice ráj zábavy. Kraj zachránil chátrající historickou stavbu

Publikováno:před 6 letyZdroj:iDNES.czAutor:Martina Kotrbová

Chátrající panský dvůr po hraběcí rodině Mitrovských přeměnilo město Bystřice nad Pernštejnem v unikátní turistické centrum, které dostalo název Eden.

Budova panského dvora se začala stavět v létě roku 1815, hlavní části celého komplexu byly dokončeny ve 20. letech 19. století. Po komunistickém převratu v roce 1948 se stala usedlost i s pozemky součástí Československých státních statků v Domanínku a byla na něm provedena řada necitlivých stavebních úprav.

Po roce 1990 jej převzala zemědělská škola, které sloužil jako školní statek. Historický objekt však pomalu chátral, a škola ho proto postupně opouštěla. Kraj Vysočina jako majitel uvažoval o prodeji, či dokonce demolici.

V té chvíli se do věci vložilo město Bystřice nad Pernštejnem a historicky cennou budovu s pomocí evropských fondů zachránilo a opravilo. Zároveň se pokusilo přilákat do ní nové návštěvníky. Tak vznikl Eden - ráj Bystřicka.

Od minulosti k budoucnosti
Realizace rozsáhlého projektu trvala více než osm let, ale čekání stálo za to. V blízkosti vlakového nádraží v Bystřici vzniklo interaktivní turistické a vzdělávací centrum, ve kterém se návštěvníci seznámí s historií lokality a také s budoucností stejně jako s ekologií a šetrným přístupem k přírodě.

Jedinečná tematická linka od minulosti k budoucnosti nabízí široké vyžití nejen pro rodiny s dětmi nebo školní výlety. Minulost reprezentuje panský dvůr a replika horácké vesnice z konce 19. století, budoucnost představuje moderní stavba pyramidy - ekopavilon, kde se nacházejí nové technologie a enviromentální expozice. Eden je také dějištěm víkendových tematických akcí, jako jsou například Slavnosti moravského uzeného nebo brambor.

Autentické zážitky
Cílem expozice je vtáhnout návštěvníky do děje interaktivní a zábavnou formou. Neplatí zde žádné zákazy - vše si můžete ohmatat, očichat, vyzkoušet nebo vyfotit.

Co zde prožijete? Projdete se krtčí norou, ochutnáte nebo si sami uvaříte pivo v pivovaru, na chvíli se stanete kovářem nebo řezbářem, svezete se na koni, ochutnáte produkty z místní farmy.

Projdete se pyramidou, kde objevíte svět živlů, projedete se na energokole, kterým vyrobíte elektřinu.

Poznáte život našich předků v horácké vesnici, vyzkoušíte, k čemu sloužila pazderna, namelete si vlastní mouku nebo nakrmíte domácí zvíře.

Sládek: Na dobré pivo si člověk musí počkat

Publikováno:před 7 letyZdroj:Žďárský deníkAutor:Helena Zelená Křížová

Hitem letošních Velikonoc v bystřickém centru Eden bude unikátní čokoládové pivo. Pro fajnšmekry je uvařil sládek tamního minipivovaru Vladimír Vecheta.

„Jde o premiéru, čokoládové pivo jsme zatím ještě nikdy nevařili. Snažili jsme se o jakousi alternativu k populárním zeleným a červeným pivům, která jsou na jaře oblíbená. Vyrobit barevné pivo ale není úplně jednoduché, takže jsme raději šli do receptu, který vypadá vizuálně obyčejně, ale přesto je netradiční," říká sládek.

Pro výrobu piva s příchutí a vůní čokolády musely být použity speciální ingredience. „Ty jsou dvě. Tou první je takzvaný čokoládový slad, což je speciálně upravovaný pšeničný slad vyráběný v Bavorsku. Je tmavý, když ho vysypeme z pytle, vypadá to, jako bychom sypali čokoládové kuličky," popisuje první ze specifických přísad bystřický sládek.

Druhou ingrediencí přidávanou do velikonočního piva je samotná čokoláda. Na tři hektolitry, které v Edenu na sváteční akci připravují, je jí zapotřebí něco mezi jedním až dvěma kilogramy. „Čokoláda se do piva přidává spolu s chmelem už ve fázi vaření. Pivo pak má chuť na jedné straně chmelovou, a na druhé straně jsou v něm výrazně cítit i chutě jiné. Ale protože používáme hořkou čokoládu, tak hořkost nakonec převládá," podotýká Vecheta.

Čokoládové pivo, stejně jako ostatní hořké moky, se musí vařit dlouho před samotnou konzumací. Doba jeho zrání je přibližně dva měsíce.

Pivo s příchutí čokolády ale není jediným speciálním hořkým mokem, které bystřický sládek pro návštěvníky Edenu připravil. Již tradičně se tam na různých akcích podává bramborové, dýňové nebo medové pivo.

„Už jsme toho zkoušeli docela dost. Například fíkové pivo, jehož chuť byla příjemně ovocná. Nebo pivo kořeněné, při němž byla do každé lahve přidána chilli paprička. Mělo název čertovské a opravdu pálilo. A pravidelně na masopust vaříme uzené pivo. Je z nakouřeného sladu, který se vyrábí v Bavorsku," vyjmenovává další speciální nápoje z bohaté nabídky bystřického minipivovaru tamní sládek, který, jak přiznal, je sám nadšeným pivařem.

„Z naší výroby dávám přednost takové spíše chuťovkové záležitosti, černé osmnáctce, jejíž vaření se nám velice dobře daří, a která je spíše na hranici pivního likéru. Je to pivo silné, nedá se pít tak jako pivo výčepní. A když je dobře udělaný světlý ležák, tak mi také chutná. Pokud jde o speciály, mám rád uzené pivo a také to bramborové," prozrazuje své tajné chutě Vladimír Vecheta. Vaření piva se věnuje už deset let.

Na tu pravou chuť moku s vůní čokolády si ovšem jak sládek, tak i návštěvníci Edenu, budou muset ještě nějakou dobu počkat. Jak je známo, všechno chce svůj čas, a tak ani zrání piva se nesmí nijak uspěchat. „Po dvou měsících zrání je jeho chuť více prokreslená a zajímavější. Někdy mám trochu husí kůži, když stále ochutnávám, a pořád to není ono. Pak ale uplyne doba

Minipivovar vyrobil jedinečné uzené pivo. Lahve mu ale v komíně nevisí

Publikováno:před 7 letyZdroj:iDNES.czAutor:Martin Vokáč

Centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem hostí o víkendu uzené slavnosti. Nádvořím voní stovky kilogramů masa, klobás a salámů. „K tomu by se výtečně hodilo i uzené pivo,“ řekl si sládek zdejšího minipivovaru Vladimír Vecheta. A tak vymyslel unikát, který pivař jinde nesežene.

„Pivo se normálně uvaří, dá do flašek a pak se na čtrnáct dní, nebo jak je potřeba, pověsí do komína,“ se smíchem vysvětluje sládek minipivovaru Eden.

Samozřejmě si dělá legraci. „Ale této legendě tu věří skoro všichni, kdo nikdy nebyli v pivovaru. Kdo jsou zasvěcení, samozřejmě vědí, že to je nesmysl a dělá se to trochu jinak,“ říká už o něco vážněji.

Jeho minipivovar Eden se na nejrůznější speciály zaměřuje. Kromě klasických piv od jedenáctistupňového po čtrnáctistupňové vaří i tmavou osmnáctku.

„Když jsme areál otevírali, měli jsme ideu, že zdejší pivovar bude vařit speciály a že bude takovou experimentální laboratoří,“ vypráví Vecheta. „Cílem bylo, když se tu koná nějak zaměřená akce, abychom uvařili i speciál, který těm slavnostem bude odpovídat,“ dodává.

Uzeným slavnostem logicky odpovídá pivo uzené. Minipivovar ho na víkend připravil zhruba 700 litrů. Protože je vázán dotačními podmínkami, může ho vařit jen pro sebe a právě pro tyto speciální příležitosti. „Jinde nemůže být k dostání. Proto má svého ducha a je to unikát,“ upozornil sládek.

Echt česká verze. Jako byste jedli sušenou kotletku
Jeho uzené pivo se vyrábí podle starých bavorských receptur. Zejména v okolí Bambergu je takzvané nakouřené pivo, neboli „rauchbier“, velmi oblíbené. Dělá se prakticky stejně jako pivo klasické, k výrobě se ale používá část sladu, který se suší nad kouřící rašelinou. Ten vůni nasákne.

„Recepty jsme si upravili tím způsobem, že uzené je z piva cítit tak markantně, jako kdybyste skutečně jedli sušenou kotletku. Je to dáno tím, že pivo vaříme ze sta procent nakouřeného sladu, což německé recepty nemají. Nakuřované pivo ho obsahuje méně,“ objasňuje Vecheta.

Německé receptury, které našel na internetu, doplnil o poznatky českých pivovarníků. „Zvolil jsem echt českou verzi. Protože jak se sníží poměr uzeného sladu, chuť uzena výrazně mizí,“ dodává sládek.

Pivovar vyrobil speciálu dvě verze. V lahvích se objevilo polotmavé s podílem karamelového sladu, u výčepu bylo k dostání světlé. „Zkusil jsem obě. To světlé je ale lepší. Asi proto, že obecně tmavší piva moc nevyhledávám. Ale i proto, že točené bylo na chuť takové uzenější,“ porovnával jeden z návštěvníků slavností Luboš Křivánek.

Pivo už uvařili z brambor i dýní, na Velikonoce zkusí čokoládu
Na podobné speciály je minipivovar Eden specialista. Vyrobili tu už i pivo z brambor nebo z dýní. To na bramborové a dýňové slavnosti.

„Bramborové pivo nikdo kromě nás v republice nedělá, při tom receptura je asi 300 let stará a pochází také z Německa. Pivo dýňové je oblíbené v Severní Americe a v Mexiku,“ poznamenal. Sládek zkouší i piva ovocná.

A o Velikonocích budou moci labužníci v Edenu ochutnat další výjimečnou raritu. Minipivovar připraví pivo čokoládové.

„To bude opravdový experiment. Nejen, že bude z čokoládového sladu, ale použijeme při výrobě i skutečnou čokoládu,“ nemůže se dočkat dalšího pokusu Vladimír Vecheta.

Dožínky aneb z pole až na talíř: Oslavte konec žní v bystřickém centru Eden

Publikováno:před 8 letyZdroj:Regiony24.czAutor:Jana Večeřová

Poslední srpnový víkend 27. – 28. 8. pořádá centrum Eden tradiční Dožínky. Těšit se můžete na dožínkové tradice, krojovaný průvod i ovesné pivo.

Hlavní Dožínkový rej proběhne v sobotu v Horácké vesnici bystřického centra Eden. Areál otevře své brány o půl desáté a hned při vstupu návštěvníky uvítá krojované děvče chlebem a solí. Dopoledne bude čas na zdobení dožínkového vozu, vystoupí folklorní soubor Šafrán z Brna a dětský folklorní soubor ze Štěpánova. Tu správnou atmosféru doplní i cimbálová muzika Aleše Smutného. Po poledni přijede slavností krojovaný průvod s chasou ke statku v Horácké vesnici, kde předá dožínkový věnec hospodáři a propukne to správné dožínkové veselí. Hospodář pozve návštěvníky k dožínkovému stolu a zahájí rodinnou dožínkovou olympiádu.

I letos si návštěvníci budou moci vyzkoušet sečení obilí kosou a tzv. pavoukem, vázání povřísel a snopů a následně i mlácení obilí cepy na mlatě. Takto získané zrno se pročistí historickým strojem značky K. & R. Ježek z přelomu 19. a 20. století, umele ve mlýně a z mouky poté zájemci mohou upéct kváskový chléb v chlebové peci. Sklizeň zkrátka poputuje z pole rovnou na talíř.

Po celý víkend bude pro návštěvníky připravena výstava tradičních krojů z Vysočiny a okolí, šifrovací hra dětem přiblíží dožínkové tradice a trhy ve vesnici navodí atmosféru vesnických jarmarků. „Na mlatě také vznikne originální fotokoutek, kde zapůjčíme návštěvníkům dobové vesnické oblečení a oni se pak mohou vyfotit při mlácení obilí a odnést si tak od nás milou vzpomínku,“ uvádí Jana Večeřová z centra Eden. Rodinná dožínková olympiáda otevře cestu k netradičním disciplínám, mezi které patří hod daleký vidlemi či překážkový běh v holínkách. Mezi novinky těchto dožínek bude patřit i unikátní slaměný bazén.

Od rána až do večera bude pro návštěvníky připraveno i občerstvení. V Horácké vesnici bude pečené jehně a krůta na rožni, oboje z domácího chovu. Café Ohrada poté nabídne tradiční dožínkové menu. V areálu centra se bude točit speciál značky Mittrowsky, tentokráte to bude pivo ovesné. „I ve výběru jídel se snažíme držet tradičních receptur a chybět tak nebudou ani dožínkové koláče,“ uvádí Jana Večeřová z centra Eden. Ve mlýně se bude péct domácí kváskový chléb v peci a chlebové placky přímo na kamnech s tvarohem a solí, medem a skořicí. „Pro rodiny s dětmi připravujeme i piknikové koše, takže kdo bude chtít, může se naobědvat třeba u rybníku za mlýnem,“ dodává Jana Večeřová z centra Eden.

Přijďte si užít Uzený masopust do Edenu v Bystřici nad Pernštejnem

Publikováno:před 8 letyZdroj:Chytrá ženaAutor:Centrum Eden

Akce Uzený masopust, která navazuje na známější Slavnosti moravského uzeného, se letos na Vysočině uskuteční 6. a 7. února 2016 v centru EDEN v Bystřici nad Pernštejnem. Návštěvníci budou mít příležitost se v zimním období podívat do nádvoří Centra Eden, které je v zimním období zavřené a nasát tak zimní atmosféru v centru. Vybraní uzenáři představí na akci své uzené maso, klobásky, šunky, zabijačkové speciality a další uzené dobroty. Všechny jejich produkty jsou zpracovány podle tradičních rodinných receptur a uzenáři zájemcům k dobru přidají recepty nebo postupy jak maso zpracovat.

Velký důraz bude kladen na masopustní zvyky, tradice a rituály. Chybět nebude ani velký masopustní průvod a masopustní dobroty. Podtext akce je však gastronomický. „Cílem je ukázat hostům, že tradiční moravská kuchyně má co nabídnout a věříme, že návštěvníkům uzenářské dobroty od lokálních uzenářů zachutnají. Chceme, aby se lidé naučili dávat těmto tradičním moravským a českým výrobkům přednost,“ vysvětluje organizátor Pavel Pichler z Centra Eden.

Kromě masitých pokrmů se příchozí dočkají bohatého doprovodného programu, který ocení zejména s dětmi a milovnici jídla. Díky řezníkům návštěvníci zjistí, jak správně porcovat maso a jak zpracovat celého čuníka. Milovníci uzeného se dozví jak správně maso nakládat a na jakém dřevě nejlépe udit. Nebude chybět ani oblíbená kuchařská show s Karlem Nekolou z restaurace Borovinka či klání jedlíků, kteří tentokráte budou soutěžit v pojídání přesně jednoho kila ovaru. Sládek minipivovaru Eden pro tuto příležitost přichystal speciální uzené pivo a k dobrému jídlu i pití zahrají i muzikanti.

K zahřátí návštěvníkům poslouží svařák, grog a další nápoje. Děti se zase zabaví na divadle, prohlídkou hospodářských zvířat v mini ZOO farmy Eden anebo v některé z přichystaných soutěží. Ke vstupence za 100 Kč dostane každý návštěvník ovarovou polévku

Milovníci uzeného se mohou těšit také do Brna, kde se o měsíc později uskuteční akce Slavnosti moravského uzeného.

V Bystřici nad Pernštejnem se otevře nové centrum Eden

Publikováno:před 9 letyZdroj:Vysočina News

O prvním jarním víkendu v sobotu 21. a v neděli 22. března se návštěvníkům otevře areál zrekonstruovaného statku v Bystřici nad Pernštejnem.

Vyrostlo v něm ojedinělé interaktivní centrum Eden a právě na začátek jara připadlo jeho slavnostní otevření pro širokou veřejnost. Areál statku byl zcela zaplněný – návštěvníky, ale i atrakcemi.

Areál prošel rozsáhlou rekonstrukcí
Organizátoři totiž připravili program, v němž si návštěvníci mohu poprvé projít všechny části střediska od statku až po ekopavilon a užít si doprovodné aktivity. Po celý víkend Edenem bude znít dechovka, cimbálová muzika nebo dětský sbor, ale i muzikálové melodie, smyčce, staropražské písničky a swing.
Nebude chybět kuchařská a barmanská show nebo pivo z vlastního pivovaru Mittrowsky. Návštěvníci se na Slavnostech jara také naučí, jak správně pečovat o jarní kytičky. Sobotní program zakončí ohnivá a chemická show. Organizátoři nezapomněli ani na nejmenší. Mláďata různých druhů se budou moci poznávat mezi sebou, čerstvě narozená jehňátka a kůzlátka už dnes běžně jen tak na ulici nepotkají. Děti si také mohou zkusit vyrobit i vlastní loutky.
Centrum Eden chce být rájem inspirace, poznání i zábavy pro celou rodinu. Chce dětem i dospělým názorně ukázat, jak se v dobách dávno minulých běžně žilo na našem venkově. Návštěvníci tak uvidí, jak se na takovém statku hospodařilo, jak si žili páni a naopak jak jejich čeládka, ale také jak například pracoval hrnčíř, včelař nebo mydlář. Důležitý je i přímý kontakt se zvířaty – součástí farmy je jízdárna, v níž se už návštěvníci projíždějí na koních.
Eden ale nenabízí jen pohled do minulosti. Ukazuje i budoucí život našich dětí i vzdálenějších potomků. Jako výrazný protiklad k opravenému statku v areálu centra stojí i futuristická stavba ekopyramidy. V ní zase návštěvníci na vlastní oči poznají, jak vypadá a bude vypadat ekologické bydlení šetrné k naší přírodě.
Interaktivní středisko jako je centrum Eden přitom ve střední Evropě nemá obdoby. Podobné centrum funguje až ve Velké Británii.
Během dvoudenního slavnostního otevření do Edenu zavítá spousta nejen místních muzikantů. Slavnosti jara zahájí dechový orchestr ZUŠ Bystřice nad Pernštejnem, pokračovat bude Divadlo Beze Jména muzikálovými melodiemi nebo cimbálová muzika a smyčcový orchestr. Vrcholem sobotního hudebního programu se stane vystoupení Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers. V neděli pak zahraje Šlapeto. Chybět nebudou ani rady, jak správně pečovat o květiny, které k jaru neodmyslitelně patří, a kuchařská show s Hankou Michopulu.
Centrum Eden, středisko šetrného cestovního ruchu, poznání a vzdělávání na Vysočině, je dlouhodobý projekt města Bystřice nad Pernštejnem, VOŠ a Střední odborné školy zemědělsko-technické Bystřice nad Pernštejnem a ECEAT.

Centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem se návštěvníkům otevře první jarní den

Publikováno:před 9 letyZdroj:Regiony24.czAutor:Kristýna Veselá

Centrum Eden, ráj inspirace, poznání a zábavy pro celou rodinu, otevře veřejnosti své brány poprvé o víkendu 21. a 22. března 2015 na Slavnostech jara. Návštěvníci uvidí výsledky rozsáhlé rekonstrukce zchátralého bystřického statku Mittrowských, k němuž přibyla stavba horácké vesničky či ekopavilon, a užijí si speciálně připravený zábavný program pro děti i dospělé. Vstup na dvoudenní akci je volný.

Ojedinělé centrum Eden, jehož obdobu naleznete pouze ve Velké Británii, představuje komplexní interaktivní park, v němž si návštěvníci mohou vyzkoušet na vlastní kůži, jak se v minulosti hospodařilo na českém a moravském venkově a jaké možnosti nabízí lidstvu ekologické hospodaření. Zjistí, jak žili páni i jejich čeládka, co za činnosti se na statku odehrávaly, jak pracoval hrnčíř, včelař, mydlář a mnozí další. Milovníci zvířat si mohou osedlat koně z přilehlé farmy, kde najdou také další hospodářská zvířata, anebo si vyzkoušet jízdu bryčkou. Ostatní potěší futuristická stavba ekopavilonu nabízející nové pohledy na moderní technologie bydlení. "Chalupy v horácké vesničce jsme postavili detailně podle původních podob. Ekopavilon s netradičním trojúhelníkovým tvarem z monolitické železobetonové konstrukce s ocelovou výztuží je zapuštěn dvě patra pod zemí a představuje kontrast k historickým budovám," říká Michal Antl ze společnosti PKS stavby, která se na rekonstrukci Edenu podílela.

Během dvoudenního slavnostního otevření do Edenu zavítá spousta nejen místních muzikantů. Slavnosti jara zahájí dechový orchestr ZUŠ Bystřice nad Pernštejnem, pokračovat bude Divadlo Beze Jména muzikálovými melodiemi, nebo cimbálová muzika a smyčcový orchestr. Vrcholem sobotního hudebního programu se stane vystoupení Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers. V neděli pak zahraje oblíbené Šlapeto.

Chybět nebudou ani rady, jak správně pečovat o květiny, které k jaru neodmyslitelně patří, a kuchařská show s Hankou Michopulu. Pivaři zase ochutnají skvělé pivo Mittrowsky v místní hospůdce. Nezapomnělo se ani na děti, které si v dětském koutku vyrobí hezké loutky nebo se půjdou podívat na čerstvě narozená jehňátka a telátka. Program potrvá až do úplného večera, kdy milovníci ohně předvedou ohnivou show.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.19.09.2019 11:518