Historie a současnost pivovaru U Dobřenských

Pivovar U Dobřenských byl založen v červnu roku 2015 a navazuje na tradici, která sahá až do 15. století. Tehdy ještě ulice U Dobřenských neexistovala a stála zde dosti komplikovaná změť budov, která dávala dohromady pivovarský domovní blok, jehož průčelí směřovala jak do Betlémské tak do Náprstkovy ulice (dříve zvané Zlaté).
První zmínka o pivovarském objektu nás přivádí až do roku 1413. Komplex v průběhu času měnil názvy, a to většinou podle majitele či sládka jako např. „U zlaté hvězdy“ nebo „U Volovatých“. Poslední název pivovaru pochází z poloviny pivovar17. století, kdy byl majitelem úředník Jakub Dobřenský, název byl v trochu pozměněné podobě, tj. „U Dobřanských“.
Poté se majitelé po sobě celkem rychle střídali: počátkem 19. století Matěj Václavka, od r. 1807 Barbora Koppmannová, od r. 1809 Josef Procházka, 1815 - 1847 Tomáš Kunz. Poslední éra vlastnictví a činnosti pivovaru je spojena s rodinou Medáčkovou, která odkoupila objekt od sládka Jana Hrubého, a to v r. 1864. Jako sládek zde, až do své smrti v r. 1873, pracoval Josef Medáček, na jeho místo poté nastoupil Václav Horn. Poslední oficiální zmínka o navařeném pivu pochází z dubna 1875, jednalo se o dvě várky - 160 věder, tedy cca 90 hektolitrů piva.
V dalších letech je činnost pivovaru trochu nejasná, nejdříve je ve statistikách pražských pivovarů veden, ale bez výroby piva, poté se v tabulkách vůbec neukazuje. Avšak o zánik nešlo, protože v dochovaných dokumentech můžeme najít indicie svědčící o opaku.

Zde několik příkladů písemností:
● inzerce z r. 1876, kdy hostinský František Šebek čepoval v karlínském hostinci pivo od Dobřanských;
● blahopřání z r. 1886 Anně Medáčkové, a to od chasy od Dobřanských;
● r. 1887 se najednou vynořil po dlouhé době údaj o vystaveném pivu o objemu 384 hektolitrů, a to pod sládkem Antonínem Klingerem;
● dále v r. 1888 nacházíme zmínku o tom, že se stal Antonín Nebeský mladší U Dobřanských podstarším;
● 1890 je u Dobřanských nabízeno pivo bavorského typu;
● 1892 je v souvislosti s prodejem domu uváděno, že se jedná o pivovar.

Pivovarského domu se v r. 1885 dotkla výstavba Náprstkova muzea, které přiléhalo k jeho obvodovým zdem. Dále následovalo opět několik změn majitelů: 1889 František Odehnal, 1892 stavitel Václav Romováček a nakonec 1894 Eduard Rechziegel. Po celou dobu byl hostinec provozován a také bylo dle dokumentů vyráběno pivo.
Existence starého domu se pomalu v této době naplňovala. Výroba piva ustala při odkupu budovy pivovarposledním majitelem, tedy v r. 1894, kdy se v hostinci přestalo čepovat Dobřanské pivo, ale místo něj smíchovské, pul litr za 12 korun.
Hostinské místnosti pivovaru, byly po celou dobu jeho existence známým místem působení národních zpěváků a nejrůznějších stolních společností, pořádaly se zde koncerty a taneční večírky.
Definitivní zánik pivovaru nastal v r. 1896, kdy byl společně se sousedními domy zbořen. Místo původních budov vznikly novostavby a nová ulice „U Dobřenských“, teď již v neupravené formě s písmenem „e“ místo písmena „a“.
Poslední dozvuky pojmenování U Dobřanských lze najít v r. 1897, kdy zde byla nabízena k pronájmu velkorestaurace U Dobřanských, která se se svými elegantně zařízenými místnostmi nacházela v novém rohovém domu, a to na rohu Betlémské ulice a ulice U Dobřenských.

Vražda v pivovaře
V písemnostech se dochovala zajímavá informace z r. 1608, kdy v jedné potyčce v pivovaru „U Dobřanských“ zabil stavitel - zedník Štěpán Kras kloboučnického tovaryše. Co bylo důvodem potyčky a následné vraždy, prameny neodhalují. Vida co vše se mohlo stát v hostincích pražských pivovarů.
Zdroj:Stránky pivovaru U Dobřenských, 2015


Více na stránkách pivovaru

Pivovar U Dobřenských: Místo, kde voní šalvěj, máta nebo "přírodní viagra"

Publikováno:před 2 letyZdroj:Ekonom.czAutor:Jakub Horáček

● Radoslav Kráľovský v Pivovaru U Dobřenských vaří bylinná piva, například z máty nebo kotvičníku.
● Pivor leží nedaleko Betlémské kaple v samém centru Prahy, proto cílí hlavně na zahraniční turisty.
● Kráľovský plánuje ještě v letošním roce otevřít druhý minipivovar, tentokrát s ovocným a zeleninovým pivem.

Je to takový minipivovar na mýtince," charakterizuje s odkazem na hru Divadla Járy Cimrmana svůj podnik, Pivovar U Dobřenských, Radoslav Kráľovský. Leží ve stejnojmenné uličce nedaleko Betlémské kaple, tedy v samém jádru historické čtvrti Prahy, ale zároveň tak trochu mimo tamější hlavní třídy. Přesto se jeho nejčastější klientela rekrutuje právě z řad zahraničních návštěvníků metropole. Kráľovský je totiž láká na bylinná piva, třeba z kotvičníku, máty, šalvěje, meduňky nebo citronové šťávy. "V Praze existují desítky malých pivovarů, sázkou na piva s příchutí tradičních bylinek jsme se chtěli odlišit," vysvětluje, jak jej napadl koncept pivovaru.

Radoslav Kráľovský, který žije napůl v Praze a napůl ve slovenských Košicích, přitom v pohostinství podniká s přestávkami téměř 20 let. Svůj první minipivovar si založil už před 16 lety. V Praze rovněž vlastní italskou restauraci v Holešovicích a v Košicích zase asijskou restauraci, tradiční krčmu a donáškovou pizzerii.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.04.08.2016 07:411