Historie a současnost Akciového pivovaru Dalešice

Pivovar Dalešice byl založen pravděpodobně již koncem 16. století. Moravské zemské desky kladou nepochybnou existenci pivovaru k roku 1609, kdy vrchností zde byl Jiří z Náchoda. Nejstarší části současného komplexu budov pocházejí z období raného baroka, tj. ze 17. století, což prozrazují zejména masivní kamenné zdi, typy kleneb a kamenná ostění oken. Šlo o malý pivovárek, kde veškerá činnost probíhala ručně, jeho výstav byl určen v podstatě jen pro potřeby vlastního panství a takových bylo v okolí několik (např. v Myslibořicích, Rouchovanech, Vladislavi).

V roce 1882 koupil celé dalešické panství spolu s myslibořickým významný rakousko-uherský podnikatel baron Anton Dreher jako svoji první akvizici v českých zemích. Toho času byl již majitelem největšího pivovaru v císařství - Schwechat u Vídně, dále pivovaru v Pešti a v italském Terstu. pivovarV letech 1894 a 1896 přikoupil ještě pivovar v Brumově-Bylnici a postavil též pivovar v Žatci. Dalešický pivovar ihned po zakoupení významně rozšířil a zmodernizoval, přistavěl sladovnickou věž, novou varnu a lednici. Zavedl tak průmyslový způsob vaření piva a sladování, transmisní rozvody na parostrojní pohon a další technické vymoženosti, které z větší části fungovaly průběžně až do 70. let 20. Století. Technologie varny (nebo aspoň některé části) dodávala firma R. NIETSCHE z Olomouce. V této době tedy vznikla tak charakteristická budova s oběma komíny, která dodnes tvoří, a jak všichni doufáme, ještě dlouho tvořit bude, jednu z dominant městečka. V držení Dreherovy rodiny zůstalo panství až do první pozemkové reformy v 1. polovině 20. let 20. století, kdy tzv. demokratické Československo vyvlastňovalo pozemky a průmyslové podniky a funkční hospodářské celky parcelovalo do družstevních podílů. Ve vlastní režii provozoval baron Dreher pivovar jen do roku 1877 a vystřídali se v něm sládci p Estl, p. Frey a p. Kittl. Posledně jmenovaný si v uvedeném roce celý provoz pronajal a podržel jej do roku 1889. V letech 1889-1900 byl nájemcem p. Josef Uchytil a po jeho smrti jeho bratr Rudolf.

Po roce 1925 fungoval podnik jako Družstevní pivovar a sodovkárna. Za socialismu byl pivovar zestátněn do koncernového podniku PIVOVARY A SLADOVNY Praha a organizačně začleněn do národního podniku JIHOMORAVSKÉ PIVOVARY Brno jako provoz závodu 03 - Znojmo. Z řady sládků vynikl zejména p. František Nikodém, za jeho působení mělo dalešické pivo vynikající pověst v širokém okolí a tehdy také nedaleko odtud natáčel štáb produkčního p. Šustra (režie Jiří Menzel, architekt p. Hloch, kamera J. Šofr) film "Kdo hledá zlaté dno". Snad již tehdy tito lidé poznali půvab tohoto místa.

Pivovar tehdy dosahoval svého maximálního výstavu 25 - 30 tis. hl za rok a vařil světlé výčepní 10°, světlý ležák 12° a černý granát 15°. Nemožnost dalšího zvyšování výroby zejména z důvodu nedostatku vody a dožití a poškození technologie varny vedlo k rozhodnutí o uzavření tohoto neefektivního provozu a tak byla dne 19. srpna 1977 uvařena poslední várka. Krátkou chvíli ještě pivovar sloužil jako velkosklad znojemského piva.

V květnu roku 1980 prožil objekt patrně nejslavnější období své historie. Exteriéry i interiéry využil režisér Jiří Menzel k natočení slavného filmu Postřižiny na motivy povídek Bohumila Hrabala s Jiřím Schmitzerem a Magdou Vašáryovou v hlavních rolích. Části filmu byly natočeny taktéž v městečku Počátky a v pivovaru ve Studené.

Další osudy areálu nebyly nejšťastnější. V dopise ze dne 29. června 1982 tehdejší ředitel Jihomoravských pivovarů n.p. ing. Václav Potěšil uvedl: pivovar"Dislokační prostory zrušených provozů jsme hodlali do budoucna si ponechat pro účely rekreace pracovníků podniku, případně prostory využít pro zamýšlené záměry nadřízeného orgánu. Následně však jsme nabyli přesvědčení, že naše původní záměry nejsou reálné."

Hospodářskou smlouvou o převodu správy národního majetku ze dne 30.06.1982 byly na základě projeveného zájmu budovy včetně příslušných pozemků převedeny na MNV Dalešice za 370.564,- Kčs . Záměrem bylo vybudovat v objektu "kanceláře a provozní prostory pro potřeby společensko-politických akci provozovaných obcí Dalešice".Dne 10. 6.1986 MNV Dalešice žádá JmKNV o udělení souhlasu k bezúplatnému převodu "přebytečného" areálu na JZD 9. květen v Hrotovicích. To zde chtělo dle poznámky v hospodářské smlouvě obnovit provoz a zadalo projektový úkol organizaci POTRAVINOPROJEKT Brno k vybudování pivovaru o výstavu 80.000 hl/rok. Odhadnutá cena činila tehdy fantastických 114.182 tis. Kčs, proto se tento "nadoblačný" záměr nezdařil.

Dne 01.11.1991 schválila členská schůze ZD prodej budov společnosti DORS s.r.o. Brno za částku 2.823.275 Kčs. Firma DORS s.r.o. poskytla objekt jako zástavu Pragobance Praha za úvěr společnosti ZMK, a.s. ve výši cca 70 mil. Kč. Tato společnost nechala v roce 1994 provést demoliční práce (strhla většinu střech, některé objekty, nosné vnitřní zdi a stropy apod.), nikomu nic nezaplatila a byla zlikvidována.

Dalších 6 let pivovar nezadržitelně chátral, zarůstal náletovými dřevinami, stal se zdrojem stavebního materiálu i terčem vandalství. V roce 1999 byl v opakované dražbě získán současnými majiteli, kteří právě konají náročný pokus o zachování této velmi cenné hodnoty. Doufejme, že pro pivovar tímto začalo nové šťastné období.
Zdroj:Stránky Pivovaru Dalešice, 2016   Autor:Petr Řehořka


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Akciového pivovaru Dalešice

Kdy:dle otevírací dobyObec:DalešiceZdroj:Pivovar Dalešice

Prohlídky probíhají dle otevírací doby, po předchozí domluvě je možné rezervovat jiný čas a termín. Prohlídky pro skupiny nad 15 osob je třeba dohodnout a rezervovat předem (recepce@pivovar-dalesice.cz, +420 568 860 942).

1. prohlídkový okruh - Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví
- historie dalešického pivovaru, parostrojní výroba piva, starý pivovarský provoz, místo natáčení slavné koupací scény z filmu Postřižiny
- délka prohlídky cca 20 - 25 minut, počet osob min. 5 – max. 20
Vstupné na 1. okruh:
děti do 6 let, držitelé průkazu ZTP/P: zdarma
děti 6 - 15 let + studenti: 30,- Kč/os.
ostatní: 50,- Kč/os.

2. prohlídkový okruh - Nový provoz
- dnešní výroba piva, návštěva moderní varny, prohlídka středověkých ležáckých sklepů
- délka prohlídky cca 25 - 30 minut, počet osob min. 5 – max. 15
Vstupné na 2. okruh:
děti do 6 let: zdarma
ostatní: 100,- Kč/os.

3. prohlídkový okruh - Nový provoz s ochutnávkou piva přímo ve sklepě - pouze po předchozí domluvě a objednávce
- dnešní výroba piva, návštěva moderní varny, prohlídka středověkých ležáckých sklepů, ochutnávka piv přímo z ležáckého tanku, upomínková sklenice v ceně
- délka prohlídky cca 60 min, počet osob min. 5 – max. 10
- UPOZORNĚNÍ: Doporučujeme si vzít s sebou teplé oblečení (mikina, svetr).
Vstupné na 3. okruh:
děti do 6 let: zdarma
ostatní: 300,- Kč/os.

Pro skupiny nabízíme možnost rezervace prohlídek i mimo stanovenou hodinu.

Aktualizováno: před 3 lety

Zraje pivo z čerstvě sklizeného chmele

Publikováno:před rokemZdroj:Třebíčský deník

Ladislav Němeček dělá v dalešickém pivovaru sládka dva a půl roku, předtím byl čtyři roky podsládkem. Na jeho práci ho nejvíc baví, když lidem pivo chutná. Jeho Dalešické májové získalo letos ocenění Nejlepší pivo roku 2016 v Českých Budějovicích u laické i profesionální poroty a také punc Regionální potraviny.

Pivo se vyrábí, nebo vaří? Jak to je?
Vyrábí. V některých fázích výroby se i vaří.

Jaká technologie je tedy k výrobě potřeba?
V Dalešicích máme klasické technologické vybavení, tedy varnu, otevřené kvasné kádě na spilce a ležácký sklep. Většina zařízení pochází z roku 2011, jde tedy zároveň o zařízení moderní, na kterém se dá proces výroby výborně kontrolovat.

Existuje recept na dalešické pivo? Podle čeho se vlastně dělá?
Obecná technologie výroby piva není nic tajného, ta se vyučuje ve školách, máme spoustu pivovarské literatury. Potom už je na každém sládkovi, jak s tím naloží. V pivovaru je však technologický postup, který musí každý dodržovat.

Platí u piva to stejné jako u vína, že každý rok může mít stejná odrůda trochu jinou chuť?
Za rok máme asi osm šarží sladu, chmel bereme od dvou dodavatelů, nové kvasnice vozíme každé čtyři týdny. Určité rozdíly na vstupech jsou. Na tyto změny je potřeba reagovat, aby bylo pivo pořád stejné, tak jak ho mají rádi naši zákazníci.

Podle čeho a jak vybíráte chmel? Odkud ho vozíte?
Chmel vybírám podle konkrétních chuťových a aromatických vlastností, převážně Žatecký poloraný červeňák, který je na výrobu českých ležáků nejlepší. Nakupujeme ho v Žatci.

Co dodává pivu chuť?
Celý proces výroby. Nejde vyzdvihnout jednu věc. Pro dobré pivo je potřeba mít spolehlivé lidi, dobře nastavený proces výroby, kvalitní zařízení pivovaru, prvotřídní suroviny. Tady je důležitá dlouhodobá spolupráce a důvěra. Pivovarský pozdrav je Dej Bůh štěstí, to je potřeba vždycky a všude.

Kolik piva se letos v Dalešicích uvařilo? A jak je to ve srovnání s loňským rokem?
Letos uvaříme kolem 8 500 hl, minulý rok to bylo cca 7 500 hl.

Jaká piva jste letos vařili? Prozradíte, jaká piva do konce roku ještě budete vyrábět a na co se můžeme těšit?
Náš stálý sortiment je Dalešická 11°, Dalešické Májové 13°, Fledermaus 13° a Kouřící králík 12°. K tomu přidáváme během roku speciály. Letos jsme uvařili dvě speciální dvanáctky, Wiener, což je za studena chmelené pivo, dále Anton Dreher, extra hořké, a k tomu nové pivo na letošní sezonu Osvald 10°, to je pivo chmelené všemi deseti běžně dostupnými odrůdami chmele. Ve sklepě nám zraje další nové pivo, dvanáctka z čerstvě sklizeného zeleného chmele. Na konec roku chystáme stejně jako minulý rok Bock 16°, a to ve dvou variantách. Každé pivo nabízíme všem našim restauracím a hospodám, kterých máme zhruba stovku.

Jak vybíráte názvy piv?
Společně a dlouho (smích). Vždycky doufám, že někoho něco napadne. Inspirujeme se významnými jmény, která jsou spjatá s pivovarnictvím. Například Osvald má název podle šlechtitele chmele z první republiky Karla Osvalda.

Před vypitím piva je potřeba udělat důležitý krok. Pivo stočit do sudů nebo do lahví. Jak se děje v dalešickém pivovaru?
Stáčení piva je důležitý úsek ve výrobě. Sudové pivo stáčíme na KEG lince o výkonu třicet sudů za hodinu. Tuto linku jsme zprovoznili na jaře minulého roku, jsem s ní maximálně spokojený. Od loňského léta máme taky ruční stáčení lahví, v drtivé většině jen pro potřebu naší pivovarské restaurace v Dalešicích.

Postřižinské slavnosti si užije celá rodina

Publikováno:před rokemZdroj:Třebíčský deník

Postřižinské slavnosti v Dalešickém pivovaru si letos užije celá rodina. V pátek 24. června ve 20 hodin vystoupí na nádvoří Petr Bende s kapelou a po koncertu se bude promítat Menzelův film Donšajni.

V sobotu 25. června rozezpívá a rozesměje děti i dospělé od 14 hodin Jaroslav Uhlíř. Snad každý zná jeho nezapomenutelné písničky, které vytvořil společně se Zdeňkem Svěrákem. V 16 hodin vystřídá na pódiu Jaroslava Uhlíře kapela Ukulele Orchestra jako Brno. „Minulý ročník sklidil obrovský úspěch, takže letos přijedou zase. Dokážou roztančit celé pivovarské nádvoří," říká s úsměvem Marie Pekárková z pivovaru. Hrají světoznámé hity na ukulele, původem havajský hudební nástroj, který vypadá jako malá kytara. Zazní písničky od Rolling Stones, Beatles, Doors, Toma Jonese, Elvise Presleyho i Michaela Jacksona. V 17.30 přebere hudební štafetu moderní cimbál Réva. Sobotním filmem na dobrou noc budou jak jinak než Postřižiny.

Postřižinské slavnosti jsou pro celou rodinu. „Budeme rádi, když si přijdete poslechnout živé koncerty, dát si skvělé dalešické pivo nebo domácí limonády. Bude to krásný prázdninový start léta v příjemné atmosféře," zve správce pivovaru Ladislav Urban.

Na sobotu jsou připraveny soutěže pro děti i dospělé. Kdo bude mít z dospělých štěstí, může vyhrát soudky dalešického piva. Během celého odpoledne budou v pivovarském sálu nejrůznější deskové hry.

„Deskové hry jsou oblíbenou aktivitou nejen pro děti, ale celé rodiny. A bude z čeho vybírat. Nemusíte se bát, že nejste znalci deskovek. V sále bude lektor, který rád vysvětlí pravidla, pomůže s rozjezdem," popisuje Pekárková. A že si návštěvníci také pošmáknou, to slibují pivovarští kuchaři. Na nádvoří bude letní výčep, udírna s klobáskami, ryby, sýry a zelenina na grilu a … nejlepší bude se přijít přesvědčit na vlastní oči, odpočnout si, vydechnout a užít si víkendové Postřižinské slavnosti s rodinou a známými.

Koloběh dalešického pivovaru zahájil registraci závodníků

Publikováno:před rokemZdroj:Třebíčský deník

Dalešický pivovar pořádá 21. května šestý ročník speciálního závodu s názvem Koloběh, který je díky své koncepci unikátním závodem v celé České republice. Pro závod jsou vytyčeny čtyři trasy po 25 km v okolí dalešické přehrady. Každý okruh má kontrolní proběh dalešickým pivovarem. Trasy jsou vedeny většinou po lesních a polních cestách, pouze zčásti po asfaltu.

Tohoto speciálního závodu se mohou účastni pětičlenné týmy, které čeká sto kilometrů. Úkolem týmu je dopravit svůj štafetový kolík do cíle závodu. „Jeden člen týmu vždy běží, ostatní čtyři jedou na kole. Záleží na strategii, jak často se budou střídat. Není předepsané, jak dlouhou trať musí jednotlivý závodník uběhnout. Nutné je, aby vždy jeden člen týmu běžel. Teoreticky je možné, aby sto kilometrů uběhl jeden závodník a ostatní závod odjeli na kole," popisuje správce dalešického pivovaru a hlavní organizátor Ladislav Urban.

Podmínkou závodu je to, že štafetový kolík se nesmí vézt na kole. Soutěžní týmy mohou být smíšené, tedy kombinace závodníků a závodnic. Nejlepší tým loňského roku Hopelajda zvítězil s časem 05:37:36,5.

Zázemí pro závodníky i diváky je přímo v pivovaru. Pokud nejste vášnivými cyklisty a běžci, můžete být nadšenými diváky a povzbuzova-teli. Na Koloběh se sjíždějí týmy z celé republiky a k vidění jsou opravdu úctyhodné výkony a emoce. „K fandění si můžete vybrat speciality pivovarského kuchaře a žízeň zahnat skvělým dalešickým pivem," říká správce.

Registrace na Koloběh je zahájena, přihlásit svůj tým můžete na pivovarském webu pivovar-dalesice.cz.

Velikonoce v Dalešickém pivovaru

Publikováno:před rokemZdroj:Vysočina-news.cz

V neděli 20. března pořádá Dalešický pivovar Velikonoční tvoření a Den otevřených dveří. Prohlídky pivovaru, muzea, ale i dalších budou s průvodcem a zdarma.

„Otevřeme pivovarskou zahradu a také Bednářský dvůr, návštěvníci budou také moci nahlédnout do hotelových pokojů,“ popisuje správce pivovaru Ladislav Urban.
V pivovarském sále bude připraveno po celý den velikonoční tvoření. Vyzkoušet si tam budete moci sypání mandal a také tradiční velikonoční pletení pomlázek a košíků. Proutky budou připraveny, takže stačí jen přijít a pod zkušeným vedením si uplést na velikonoční pondělí pomlázku. Plést se budou také košíky.
Pletení se téměř deset let věnuje Světlana Řezanková. „Začala jsem na mateřské a od té doby pletu a učím plést. Pletení košíků už není sezónní záležitost, díky novým materiálům se dá plést celý rok,“ popisuje košíkářka Řezanková. Dříve se chodili na vrbové proutí, dnes se dají velmi jednoduše koupit „moderní proutky“. Jedná se o pedig, dříve se z něj vyráběl nábytek, známé jsou také kočárky z pedigu.

Pochlubte se vlastnoručně upletenou pomlázkou

Návrat k tradicím – tak by se dal stručně shrnout celoroční program pivovaru. „Snažíme se obnovovat české tradice, nebo spíše je udržet, aby na ně lidé nezapomněli. Dříve bylo běžné, že tátové se syny chodili na proutky a pletli pomlázky. Dnes není moc času, nebo to někteří tátové zapomněli,“ říká správce Urban.
Pletení pomlázek a košíků se už v mnohých rodinách nedědí. Že se však nejedná o konec tohoto řemesla u nás, svědčí fakt, že pletení košíků se učí ve školkách a zájem mají i dospělí. „Je to velmi kreativní činnost a baví malé i velké. V dalešickém pivovaru si pletení pod mým vedením může vyzkoušet každý, kdo přijde,“ zve Světlana Řezanková. Chybět nebudou dílničky pro tvoření velikonočních ozdob. K tomu dobré pivo a dobré jídlo. Na velikonoční neděli se v pivovaru sejdou lidé, aby společně drželi tradiční Velikonoce.

Ohlédnutí za letošním rokem v Dalešickém pivovaru

Publikováno:před rokemZdroj:Novinky vysočina

Dalešický pivovar vyrobil v letošním roce sedm a půl tisíci hektolitrů piva, což je o tisíc hektolitrů víc než v loňském roce, stoupl i počet restaurací s dalešickým pivem.

Ve spotřebě vede Dalešická jedenáctka, té se vyrobí 80 %, Dalešická májová třináctka si ukrajuje 13 % z výroby. Černého piva Fledermaus se letos vyrobilo 300 hektolitrů z celkové roční výroby piva. Zbývajících 225 hektolitrů roční produkce připadá na příležitostná piva jako je vídeňský ležák Wiener, extra hořký ležák Anton Dreher, pojmenovaný podle významného majitele pivovaru, polotmavý ležák Kouřící králík a světlý šestnácti stupňový speciál Bock. Letošní velkou investicí byla nová myčka sudů a stáčecí stroj piva do sudů. „Nové technologie přispěly ke kvalitnější péči o naše pivo,“ sdělil správce pivovaru Ladislav Urban.

V letošním roce přibylo dalších deset nových restaurací, které čepují Dalešické pivo. Vedle dvou nových pražských restaurací přibylo do „rodiny“ nejvíce restaurací na Pálavě. Na Dalešické pivo je možné si zajít také ve Zlínském a Jihočeském kraji. Denně vyjíždějí z bran pivovaru dvě auta s rozvozem piva. Do každé restaurace zaváží pivo jednou týdně. „V příštím roce plánujeme koupit nové auto na rozvoz,“ říká Ladislav Urban.

Velký zájem turistů, cyklistů a návštěvníků pivovaru o stáčená piva přiměl pivovar ke stáčení piva do skleněných lahví. „Každý, kdo od nás odcházel, se dotazoval na stáčené pivo, které by mohli přivézt jako dárek nebo si vzít domů,“ popisuje provozní Marie Pekárková. Jen během léta se prodalo přes 7 000 lahví.

Dalešický pivovar dal základní kámen nové značce restaurací, které pojmenoval Hostince filmových Postřižin. „V současné době sem patří restaurace Ambra v Brně v Žabovřeskách, Dalešická restaurace Betlém v Brně v Černém Poli a brněnská restaurace Don. V nadcházejícím roce budou další přibývat,“ prozradil správce Urban.

Po celý rok kulturní a společenské akce v pivovaru připomínaly výročí natočení Menzelova filmu Postřižiny. „Nejvíce lidí zaplnilo pivovarské nádvoří při Postřižinských slavnostech a obrovský zájem byl o Hrabalovskou noc, kdy v různých koutech pivovaru herci sehráli scény z Postřižin,“ popisuje Beáta Sládková. Informace pro novinkyvysocina.cz uvedla Mgr. Eva Fruhwirtová.

Dalešický pivovar má novinku, od léta prodává pivo v lahvích

Publikováno:před rokemZdroj:Třebíčský deník

Dalešický pivovar vyrobil v letošním roce sedm a půl tisíce hektolitrů piva, což je o tisíc hektolitrů víc než v loňském roce. Ve spotřebě vede Dalešická jedenáctka, té se vyrobí 80 procent, Dalešická májová třináctka si ukrajuje 13 procent z výroby.

Černého piva Fledermaus se letos vyrobilo 300 hektolitrů z celkové roční výroby piva. Zbývajících 225 hektolitrů roční produkce připadá na příležitostná piva, jako je vídeňský ležák Wiener, extra hořký ležák Anton Dreher, pojmenovaný po-dle významného majitele pivovaru, polotmavý ležák Kouřící králík a světlý šestnáctistupňový speciál Bock.

Letošní velkou investicí byla nová myčka sudů a stáčecí stroj piva do sudů. „Nové technologie přispěly ke kvalitnější péči o naše pivo," sdělil správce pivovaru Ladislav Urban.

Dalešické pivo se čepuje v devadesáti restauracích na Vysočině a jižní Moravě. V letošním roce přibylo dalších deset nových restaurací, které čepují Dalešické pivo. Vedle dvou nových pražských restaurací přibylo do „rodiny" nejvíce restaurací na Pálavě. Na Dalešické pivo je možné si zajít také ve Zlínském a Jihočeském kraji. Denně vyjíždějí z bran pivovaru dvě auta s rozvozem piva. Do každé restaurace zaváží pivo jednou týdně. „V příštím roce plánujeme koupit nové auto na rozvoz," zmínil správce Urban.

Velký zájem turistů, cyk-listů a návštěvníků pivovaru o stáčená piva přiměl pivovar ke stáčení piva do skleněných lahví.

„Každý, kdo od nás odcházel, se dotazoval na stáčené pivo, které by mohl přivézt jako dárek nebo si vzít domů," popsala provozní Marie Pekárková. Jen během léta se prodalo přes sedm tisíc lahví.

Pivovar Dalešice vyrobil o 1000 hektolitrů piva víc, stoupl počet restaurací s dalešickým piv

Publikováno:před rokemZdroj:ZprávyExtra.cz

Pivovar Dalešice vyrobil o 1000 hektolitrů piva víc, stoupl počet restaurací s dalešickým pivem.

Ve spotřebě vede Dalešická jedenáctka, té se vyrobí 80 %, Dalešická májová třináctka si ukrajuje 13 % z výroby. Černého piva Fledermaus se letos vyrobilo 300 hektolitrů z celkové roční výroby piva. Zbývajících 225 hektolitrů roční produkce připadá na příležitostná piva jako je vídeňský ležák Wiener, extra hořký ležák Anton Dreher, pojmenovaný podle významného majitele pivovaru, polotmavý ležák Kouřící králík a světlý šestnácti stupňový speciál Bock.

Letošní velkou investicí byla nová myčka sudů a stáčecí stroj piva do sudů. „Nové technologie přispěly ke kvalitnější péči o naše pivo,“ sdělil Ladislav Urban.

Dalešické pivo se čepuje v devadesáti restauracích na Vysočině a jižní Moravě

V letošním roce přibylo dalších deset nových restaurací, které čepují Dalešické pivo. Vedle dvou nových pražských restaurací přibylo do „rodiny“ nejvíce restaurací na Pálavě. Na Dalešické pivo je možné si zajít také ve Zlínském a Jihočeském kraji. Denně vyjíždějí z bran pivovaru dvě auta s rozvozem piva. Do každé restaurace zaváží pivo jednou týdně. „V příštím roce plánujeme koupit nové auto na rozvoz,“ říká správce pivovaru Ladislav Urban.

Novinka v roce 2015: stáčení piva do lahví

Velký zájem turistů, cyklistů a návštěvníků pivovaru o stáčená piva přiměl pivovar ke stáčení piva do skleněných lahví. „Každý, kdo od nás odcházel, se dotazoval na stáčené pivo, které by mohli přivézt jako dárek nebo si vzít domů,“ popisuje provozní Marie Pekárková. Jen během léta se prodalo přes 7 000 lahví.

Nový řetězec restaurací – Hostince filmových Postřižin

Dalešický pivovar dal základní kámen nové značce restaurací, které pojmenoval Hostince filmových Postřižin. „V současné době sem patří restaurace Ambra v Brně v Žabovřeskách, Dalešická restaurace Betlém v Brně v Černém Poli a brněnská restaurace Don. V nadcházejícím roce budou další přibývat,“ prozradil správce Urban.

Rok 2015 byl ve znamení výročí 35 let od natočení Postřižin

Po celý rok kulturní a společenské akce v pivovaru připomínaly výročí natočení Menzelova filmu Postřižiny. „Nejvíce lidí zaplnilo pivovarské nádvoří při Postřižinských slavnostech a obrovský zájem byl o Hrabalovskou noc, kdy v různých koutech pivovaru herci sehráli scény z Postřižin,“ popisuje Beáta Sládková.

Do pivovaru, kde se točily Postřižiny, míří i skupiny Katapult a Hradišťan

Publikováno:před 2 letyZdroj:Třebíčský deníkAutor:Kamil Černý

Dva dny dobré muziky, zábavy a příjemného posezení s dalešickým pivem slibují letošní Postřižinské slavnosti v tamním pivovaru.

Hlavním bodem pátečního programu bude vystoupení legendární kapely Katapult. „Koncert se uskuteční v rámci turné k padesáti rokům existence skupiny," podotkla Marie Pekárková z Pivovaru Dalešice.

V první den slavností se vedle Katapultu představí kapely FruFru a Blue Bench. Následovat bude večerní promítání filmu Donšanji.

„Lidé už si zvykli, že po hudebním programu se mohou podívat na nějaký film. Zůstaneme u toho i letos," řekla Pekárková.

Páteční Donšanji vystřídají v sobotu večer Postřižiny. Od jejich filmového ztvárnění právě v dalešickém pivovaru letos uplyne 35 let.

Asi největším lákadlem sobotního programu bude koncert skupiny Hradišťan.

„Její hlavní osoba Jiří Pavlica je velmi příjemný muž. Osobně se na toto vystoupení těším a zájem o něj mají i lidé," připomněla Pekárková za organizátory letošních Postřižinských slavností.

Pivovar Dalešice chce akcí navázat na svou dlouhou tradici. O překvapení oproti minulým ročníkům však přesto nebude nouze.

„Návštěvníkům chceme vyjít maximálně vstříc, takže v pátek budeme mít otevřenou restauraci i déle než do obvyklých šestnácti hodin. Během obou dnů pak plánujeme na nádvoří pivovaru grilovat různé speciality. To je asi největší novinka oproti minulým ročníkům," dodala Marie Pekárková.

K pivovaru však patří hlavně pivo. K dobré muzice a zábavě tak budou moci lidé ochutnat některé z dalešických piv.

Tamní pivovar jich v současné době vaří hned několik, od světlé výčepní desítky až po speciální tmavou třináctku.

Vstupenky na každý den programu vyjdou na 280 korun na místě. V předprodeji jsou pak o třicet korun levnější.

„Koupit se dají přímo u nás v pivovaru na recepci nebo přes internet, a to nejpozději ve čtvrtek. V pátek už bude vstupné za plnou cenu," upozornila Pekárková. Zatím největší zájem lidí vzbudilo páteční vystoupení Katapultu a samozřejmě sobotní koncert Hradišťanu.

„Dalo se to předpokládat. Právě tito muzikanti dokážou přitáhnout lidi i na jiné akce, než je ta naše," poznamenala Marie Pekárková.

Kdysi se tu točily Postřižiny, dnes vaří v Dalešicích famózní vepřová ouška

Publikováno:před 3 letyZdroj:iHNED.czAutor:Julie Kalodová

● Zavítat na místa, kde se rozléhal mohutný hlas strýce Pepina, stojí za to - a nejen kvůli vzpomínkám na film Jiřího Menzela.
● V Dalešicích chtějí uctít hosta klasikou, kterou v pivovarské restauraci uprostřed Vysočiny očekáváme, a zároveň připravit něco nového, zajímavého a moderního.
● Zdejší konfitovaná vepřová ouška s ochuceným ledovým salátem jsou famózní.

V seriálu o restauracích převážně jíme a pijeme, někdy hůř a někdy lépe. Dnes budeme i popíjet půllitry piva a vzpomínat na Hrabala. Navštěvovat místa, kde se natáčel film, může být zajímavá motivace k výletu.

Postřižiny jistě všichni znáte – půvabný snímek s úchvatnou Magdou Vášáryovou a Jiřím Schmitzerem v hlavních rolích. Románová předloha popisuje maloměstský život v Nymburku, ale filmový štáb Jiřího Menzela využil k natáčení prostředí dalešického pivovaru na Vysočině. A my jsme jej navštívili.

Areál je po rekonstrukci, vjezd, dvůr i budovy se zdají menší, ale místo má i bez kulis a kamer poetickou atmosféru. Stojí však za to, zavítat na místa, kde se rozléhal mohutný hlas strýce Pepina? Ano, a nejen kvůli vzpomínkám na film Jiřího Menzela. Udělejte si na mapě u Dalešic puntík i kvůli jídlu a třeba obsluze – tak je neviditelná, bleskurychlá, přátelská a ochotná. A bedlivě si vás hledí.

A z pivovaru prostě nemůžete odjet bez degustace zdejšího piva. My jsme ochutnali jedenáctku světlý ležák i třináctku Dalešické májové. To druhé bylo lepší. Příjemně nás překvapil jídelní lístek a naprosto uchvátil sezonní předkrm.

Konfitovaná vepřová ouška bývala před lety specialitou brněnského podniku U Kastelána. Tam se možná kuchař inspiroval. A zvládl to. Představte si nakrájený boltec, který v puse trochu křupne, a sousto si přesto ponechává i příjemně žvýkavou konzistenci. S ochuceným ledovým salátem byly ty houževnaté nudličky famózní a několikrát jsme to personálu v kuchyni i vzkázali.

Jenže já vám tady básním, a vy o to přijdete. Ouška byla připravena jen jako specialita mimo stálý jídelní lístek. Přimlouvám se za to, aby se vyšvihla do seznamu předkrmů mezi paštiky. K pivu jsou totiž ideální dobrotou. Klidně ať nahradí ty sladové sušenky, jež jsme si objednali a uďobávali po jídle. I když se dají dobře nabízet jako suvenýr, pořád jsou to spíš suché bobky téměř bez šmaku.

V rozpacích jsme byli i z trochu nevýrazného kachního vývaru a velké porce segedínského guláše, kterému někdo ukradl kyselost. Podivně neslaný nemastný byl také tuhý makový koláč se sladkou polevou a omáčkou z červeného ovoce. Jsem přísná, ale není to špatné. Měkounké hovězí maso s kroupami a špenátem je velmi příjemné zpestření, proč jíst pořád jen brambory, ne?

Je zima, a tak se vaří vývary a zabijačkové speciality. Je znát, že tvůrci chtějí uctít hosta klasikou, kterou v pivovarské restauraci uprostřed Vysočiny očekáváme, a zároveň připravit něco nového, zajímavého a moderního. A to je třeba ocenit hvězdičkou třikrát podtrženou a paní učitelkou podepsanou.

Přece jen, nejsme v Praze nebo Brně. Sehnat kuchaře, který se nebojí tradici šmrncnout novinkami, je kumšt. Hovězí pupek, ouška, dobré jelito, vepřová líčka nebo vepřový bok na jablečném moštu každá hospoda v okolí rozhodně nenabízí. V Dalešicích ano. Jen je někdy těch nápadů až přehršel. Nebojte se, není třeba hosty přecpat a zahltit. Zvládnou steak i bez koupání v demi glace. Je totiž zbytečná mizerie, když si dáte hovězí i kuře a máte na obou koncích stolu stejnou tmavou omáčku pod masem.

Když nebudu hnidopich a přestanu se šťourat v detailech – restaurace v dalešickém pivovaru je bystrý a sexy dravec v nudných vodách české venkovské gastronomie.

Postřižinské slavnosti v Dalešickém pivovaru lákají návštěvníky z celé republiky

Publikováno:před 3 letyZdroj:Jihočeské zprávy

Poslední víkend v červnu se konají v Dalešickém pivovaru tradiční Postřižinské slavnosti. V pátek 27. června vystoupí Věra Špinarová, v sobotu 28. června Děda Mládek Illegal Band, kapela Zrní, Poletíme? a promítat se bude také nezapomenutelný film Postřižiny. Na sobotu připravili pořadatelé tmavé pivo zdarma pro všechny.

„Postřižinské slavnosti jsou přivítáním léta a prázdnin. Letos pořádáme už jedenáctý ročník, lidé k nám jezdí z celé republiky. Je to dáno tím, že Češi si oblíbili místa, kde se natáčely české filmy, a také rádi ochutnávají a pijí dobré pivo,“ říká správce Dalešického pivovaru Ladislav Urban a dodává, že právě Dalešice v sobě spojují obé.

Film Postřižiny, který natočil režisér Jiří Menzel v roce 1980, dal jméno Postřižinským slavnostem. „Hlavní roli“ ve filmu hrál právě Dalešický pivovar. Dodnes jezdí tisíce turistů obdivovat jeden z nejznámějších filmových komínů. Komín dodnes připomíná scénu, kdy na něj Magda Vašáryová lezla s Jaromírem Hanzlíkem.

Dalešický pivovar pochází z konce 16. století, pivo se zde vařilo až do roku 1977. V roce 2002 došlo k obnově pivovaru a začalo se zde vařit Dalešické pivo. Dnes je pivovar kulturním centrem, kam přijíždějí za dobrým pivem, jídlem, ale také kulturou lidé z celé republiky. „Sám autor Postřižin Bohumil Hrabal byl velkým milovníkem piva. Přijeďte strávit příjemný čas do pivovaru na Postřižinské slavnosti,“ zve správce Urban.

Letos si připomínáme 100. výročí narození autora Postřižin – Bohumila Hrabala

Na letošní rok připadlo sté výročí narození Bohumila Hrabala, jednoho z nejvýznamnějších spisovatelů druhé poloviny 20. století. Postřižiny se odehrávají v pivovarském prostředí, které bylo Hrabalovi blízké. Příběh rodiny správce pivovaru má základ v realitě, jednalo se ve skutečnosti o nevlastního otce Bohumila Hrabala.

K tomuto výročí letos vydala Česká mincovna stříbrnou pamětní minci. Pamětní dvousetkorunové mince České národní banky připomínají nejvýznamnější milníky a velikány národní historie v lesku ryzího stříbra a jsou nesmrtelnou připomínkou barvitosti dějin českého národa.

Program:

PÁTEK 27. 6.
20:00 koncert Věry Špinarové
22:00 Donšajni (film)

SOBOTA 28. 6.
13:00 Pavel Helan
15:00 Děda Mládek Illegal Band
17:00 Zrní
19:00 Poletíme?
21:00 Zadáci
23:00 Postřižiny (film)

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.29.09.2016 13:2914